Dobrý den, už dlouho bojujeme s podlomy.. Jednou jsme zkoušeli strupy na noc natřít vazelínou, zabalit do sáčku a zabandážovat na noc. Ráno jsme to sundali a strupy byly měkké a některé šly sundat a kdyby jsme to udělali ještě tak dvakrát, tak si myslím, že by šly pěkně sundat všechny. Nám ale jedna paní říkala, že zbytečně zapařujeme koni nohu. Myslíte, že bych měla zkusit na noc nohu bandážovat? Ty strupy jsou opravdu děs... Moc děkuji za odpovědi.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pokiaľ je problém s hojením a strupy praskajú samy aj pri pohybe, tak je určite lepšie nechať bandáž non-stop. Niekde som to tu už písala, kobyla mala zášlap, zhruba v mieste, kde sa robí podlom. hojilo sa nám to 2x tak dlhšie, lebo sme nedali tú bandáž, hoci to vetka nakázala. Po tom, ako mala kobyla bandáž na nohách takmer 20 hodín denne(na jazdenie nemala, ani po jazdení a sprchovaní, kým noha uschla) sa to zlepšovalo zo dňa na deň.
Nemusíte dávať zrovna igelit pod to, dala by som radšej kus gázy, alebo proste taký ten obdĺžnikový bavlenný materiál, čo používajú v medicíne na prekrytie rán.
Pokiaľ je ale podlom stále mokvavý a nehojí sa, bolo by dobré spraviť zoškrab v postihnutom mieste a na základe výsledkov aplikovať vhodné ATB.
fredys345
napsal(a):
Děkuji :). Zbavit se toho bude fakt zázrak.
Už som to tu písala viackrát, ak podlom nemizne ani po mazaní je nutné urobiť riadne vyšetrenie, veterinár by mal zobrať ster a dať to na rozbor. Možno budete musieť nasadiť aj antibiotiká, u nás som to riešila pred veľa rokmi tiež rôznymi mastičkami, máčaním, bandážovaním vyše 3 mesiace a nič nezaberalo a ešte k tomu sa pridal aj opuch. Veterinár prišiel, zobral ster do labáku a zistilo sa, že tam je nejaká vysoko rezistentná baktéria a bolo potrebné nasadiť atb konkrétne na túto. Akonáhle sme nasadili do týždňa bolo po podlome. Vet povedal, že bez toho by sme to nikdy nedoliečili.
KD

XXX.XXX.163.3
Nám na suché strupy pomohlo rozmočit vlažným odvarem z řepíku, vysušit froté ručníkem a namazat framykoinem, a to 2x denně.
fredys345
napsal(a):
Jak jsem prosila veta o stěry, tak říkal, že to je klasický podlom, a že ty strupy máme odstranit. Mám tedy zkusit první to bandážování a pokud to i tak nepůjde, tak stěry? Děkuji.
Skúste to na noc poriadne namazať zinkovou masťou, bandážovať je zbytočné, ale previazať obväzom to môžete aby sa tam nedostávala špina. Ráno to umyte betadinovým roztokom a olúpte všetky strupy a znova namažte a zaviažte. Tento postup zopakujte viac krát ak bude treba. Ak však do týždňa nezmizne ani ak sa budete o to naozaj starať a držať to v suchu a čistote tak tie stery sú na mieste. Nestojí to veľa a aspoň budete vedieť či tie atb naozaj netreba keď píšete že to má už dlho.
Našla jsem tohle
http://www.equichannel.cz/blato-a-nemoci
není to přímo ten článek, co jsem myslela, ale o podlomech je také psáno, např toto:
Když podlehne kůže
Pobyt v zabláceném výběhu má mnoho lidí - právem - spojeno s podlomy. Přestože tento zánět kůže v ohbí spěnky může mít opravdu hodně příčin (viz přiložené soubory v diskusi Podlomy-anketa), s deštivými podzimními plískanicemi nejvíce souvisí tzv. dermatofilóza. Je to nemoc způsobená bakterií Dermatophilus congolensis, která postihuje právě převážně kůži koní vystavených dlouhodoběji vlhku a blátu. Infekce touto bakterií se projevuje šupinatou kůží, zpočátku pokrytou sérem a později strupy, z níž časem začnou snadno odpadávat chomáčky chlupů a tvořit se olysalá místa - může se jednat o spěnku (podlom), ale i o holeně koní (častěji jsou to holeně zadní, možná proto, že při chůzi a běhu na ně koně házejí z předních nohou více bláta a kůži zde více poškozují).

Http://www.equichannel.cz/forum/diskuze/1320821
V linku je diskuze, kde si MVDr Filla /Napajedla/ dal tu práci a naskenoval Dermatologii profesora Knottenbelta /Equine Hospital- Liverpool/, je to pár stránek, v češtině.
Lidé čtěte!

sisi58
napsal(a):
Však jsem to už psala
Dávala jste link na článek z EQ z roku 2011, autor MVDr Švehlová, Bláto a nemoci.
Já dávala link na diskuzi, kde je nakopírovaná stručná Dermatologie prof.Knottenbelta.
To není totéž, i když je obé k tématu "něco dole na nohách na kůži"..
napsal(a):
Dávala jste link na článek z EQ z roku 2011, autor MVDr Švehlová, Bláto a nemoci.
Já dávala link na diskuzi, kde je nakopírovaná stručná Dermatologie prof.Knottenbelta.
To není totéž, i když je obé k tématu "něco dole na nohách na kůži"..
V článku od Švehlové, je váš odkaz zmíněn, proto jsem psala to, co jsem psala.
Když podlehne kůže
Pobyt v zabláceném výběhu má mnoho lidí - právem - spojeno s podlomy. Přestože tento zánět kůže v ohbí spěnky může mít opravdu hodně příčin
(viz přiložené soubory v diskusi Podlomy-anketa)
s deštivými podzimními plískanicemi nejvíce souvisí tzv. dermatofilóza. Je to nemoc způsobená bakterií Dermatophilus congolensis, která postihuje právě převážně kůži koní vystavených dlouhodoběji vlhku a blátu.

Ok, nevšimla jsem si, moje chyba.
Tak hlavně aby ho tazatel přečetl, z jednoho nebo druhého linku.
Nemyslím si, že dermatofiloza vytváří typicky nejčastěji rozlezlá ložiska v ohbí spěnek, ale možné je jistě vše.
fredys: navrhuji přečíst linkované a promýšlet z pohledu vlastního případu.Mnohem pracnější a méně přínosné bude, když to budeme číst my /nikdo z nás ani nenosí dermatologii koní v hlavě/ a od vás tahat podrobnosti o vašem koni.
Nebo můžete konzultovat koňského dermatologa nebo kliniku, ti mají krom většího množství infomrací v hlavě i praktické zkušenosti s četností a podobou jednotlivých afekcí.
fredys345
napsal(a):
Děkuji za odkazy, přečtu si to. Kobylka nemá ve výběhu žádné bláto a nikdy jsme jí nenechali špinavé nohy od bláta, když třeba pršelo, vždy jsme pečlivě vyčistili.Je to divné, nemůže to třeba souviset, že má kobylka často kožní plísně?
Plísně bývají podružné, často souvisí se sníženou imunitou nebo oslabením organismu. Co zkusit něco na posílení?
Mazání travní mastí je bezkonkurenční na kde co, jen pozor, na plísně NE! Pokud by byly v podlomech spory plísní, pak zvolit jinou vychytávku /třeba chytrou houbu, s tou máme super zkušenost hned u dvou plesnivců, co k nám přijeli na byt a stravu. Určitě bych udělala stěr - seškrab a pokud se nechce veterináři, odneste si to na nejbližší pobočku KVS, stojí to pár korun. Ať víte s jakým prevítem máte tu čest a nevyhazujete kačky za pokus/omyl
Eloun

XXX.XXX.210.224
Dobrý den. Taky jsme měly tokovýto problém. Samožřejmně je dobré každý den na to koukat a slupovat co se dá. Kontrolovat zdali koník nekulhá, zdali se mu z toho nedělá zánět atd... pokud jsou to jen ty podlomy tak sloupnout co se dá a poté pomazat zinkovou mastí..moc nám to pomohlo.