Tak to jste si sama odpověděla. Kobylka nemůže mít PP, není totiž po registrovaném hřebci. Registrovaný hřebec MUSÍ mít 5panel test!
http://www.czqha.cz/clanky/zarazeni-hrebce-do-plemenitby-18.html.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
Možná by bylo fajn napsat o kterého hřebce jde.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
blackmyday
napsal(a):
Tak to jste si sama odpověděla. Kobylka nemůže mít PP, není totiž po registrovaném hřebci. Registrovaný hřebec MUSÍ mít 5panel test!
http://www.czqha.cz/clanky/zarazeni-hrebce-do-plemenitby-18.html.
Mou dotaz? PP je u koně co? Že má uvedené rodiče?
Co třeba kříženci s plným původem? Mám hřebečka křížené ČT s AQH a původ má vypsaný celý. Předpokládám že PP nemá.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Mou dotaz? PP je u koně co? Že má uvedené rodiče?
Co třeba kříženci s plným původem? Mám hřebečka křížené ČT s AQH a původ má vypsaný celý. Předpokládám že PP nemá.
Ahoj... PP je průkaz původu, nebo také růžová knížka, tu dostanou pouze koně, kteří mohou být zapsání do plemenné knihy.
Že mají známé rodiče nic neznamená.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
lenacia
napsal(a):
Ahoj... PP je průkaz původu, nebo také růžová knížka, tu dostanou pouze koně, kteří mohou být zapsání do plemenné knihy.
Že mají známé rodiče nic neznamená.
Děkuji mě bylo tvrzeno že by malej růžovou měl ale neřešila jsem to nebude to plemeník. Hřebce bych nezvládla.
Neexistuje kříženec s plným původem, to že má známé rodiče nebo všechny předky, není původ. Plný původ má hříbě jehož rodiče jsou v plemenné knize, jsou řádně licantovaní atd. a jejich spojením dostane hříbě možnost zapsání do PK.
A kříženec je to hříbě, které zapsané být nemůže, buď proto že rodiče jsou "nekompatibilních" plemen(QH+ČT) nebo proto, že nebyly splněny podmínky uchovnění rodičů (QH+QH- hřebec nemá test).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
blackmyday
napsal(a):
Neexistuje kříženec s plným původem, to že má známé rodiče nebo všechny předky, není původ. Plný původ má hříbě jehož rodiče jsou v plemenné knize, jsou řádně licantovaní atd. a jejich spojením dostane hříbě možnost zapsání do PK.
A kříženec je to hříbě, které zapsané být nemůže, buď proto že rodiče jsou "nekompatibilních" plemen(QH+ČT) nebo proto, že nebyly splněny podmínky uchovnění rodičů (QH+QH- hřebec nemá test).
Děkuji za odpověď. Já měla za to že QH aspon se to psalo může být na teplokrevná plemena pouštěn, ale je to celkem jedno koníka nemám na chov ale jako mazla dáli se to tak pojmout. Oba rrodiče mého jsou v PK ale jsou to odlišná plemena. Ale aspon jsem se poučila a nebudu šířit nepravdivé info.
Zadavatelce: Písněte jméno rodičů koníka kterého koupit chcete. Pak vám tu lidi poradí více.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Děkuji za odpověď. Já měla za to že QH aspon se to psalo může být na teplokrevná plemena pouštěn, ale je to celkem jedno koníka nemám na chov ale jako mazla dáli se to tak pojmout. Oba rrodiče mého jsou v PK ale jsou to odlišná plemena. Ale aspon jsem se poučila a nebudu šířit nepravdivé info.
Zadavatelce: Písněte jméno rodičů koníka kterého koupit chcete. Pak vám tu lidi poradí více.
To jsou dvě různé věci:
Jakýkoliv plemenný hřebec (uchovněný a licentovaný pro jakoukoliv PK) může připustit jakoukoliv klisnu libovolného plemene - jeho držitel vystaví připouštěcí lístek, tím je vyhověno zákonu a nejedná se o černou plemenitbu. Ať je ta klisna bez PP, nebo s plným původem, ale nepříslušející/neuchovněná pod žádnou plemennou knihou, pro kterou je hřebec licentován, hříbě bude mít v průkazu zapsány oba rodiče, ale nebude mít plemennou příslušnost - nebude patřit pod žádnou plemennou knihu.
Aby hříbě mělo průkaz původu a příslušelo k nějaké plemenné knize, musejí být rodiče pro tuto plemennou knihu oba uchovněni. Zároveň některá PK je úplně uzavřená (A 1/1, OR 1/1...), některá je otevřená částečně (pro některá plemena, která jsou obvykle specifikována - jedná se obvykle o teplokrevná sportovní plemena) a některé PK jsou otevřené úplně, klisna pro zapsání někdy nemusí mít ani původ, musí jen splňovat určitá kritéria (bývalo to tak u ČSP - už pokud vím není - a myslím, že tak nějak to má barock pinto; dělá se to obvykle u relativně nových PK pro rozšíření chovné základny klisen).
Američani se pro ČT licentovat nedají. To znamená, že pokud třeba plemeník QH připustí klisnu ČT, tak i kdyby ta klisna byla uchovněněná, hříbě nemůže příslušet ani k jedné z plemenných knih rodičů.
Proto byl taky tak velký poprask kolem uchovnění hřebce Diamante pro CS, protože jeho mateřským otcem je australský honácký kůň
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
Svatava
napsal(a):
To jsou dvě různé věci:
Jakýkoliv plemenný hřebec (uchovněný a licentovaný pro jakoukoliv PK) může připustit jakoukoliv klisnu libovolného plemene - jeho držitel vystaví připouštěcí lístek, tím je vyhověno zákonu a nejedná se o černou plemenitbu. Ať je ta klisna bez PP, nebo s plným původem, ale nepříslušející/neuchovněná pod žádnou plemennou knihou, pro kterou je hřebec licentován, hříbě bude mít v průkazu zapsány oba rodiče, ale nebude mít plemennou příslušnost - nebude patřit pod žádnou plemennou knihu.
Aby hříbě mělo průkaz původu a příslušelo k nějaké plemenné knize, musejí být rodiče pro tuto plemennou knihu oba uchovněni. Zároveň některá PK je úplně uzavřená (A 1/1, OR 1/1...), některá je otevřená částečně (pro některá plemena, která jsou obvykle specifikována - jedná se obvykle o teplokrevná sportovní plemena) a některé PK jsou otevřené úplně, klisna pro zapsání někdy nemusí mít ani původ, musí jen splňovat určitá kritéria (bývalo to tak u ČSP - už pokud vím není - a myslím, že tak nějak to má barock pinto; dělá se to obvykle u relativně nových PK pro rozšíření chovné základny klisen).
Američani se pro ČT licentovat nedají. To znamená, že pokud třeba plemeník QH připustí klisnu ČT, tak i kdyby ta klisna byla uchovněněná, hříbě nemůže příslušet ani k jedné z plemenných knih rodičů.
Proto byl taky tak velký poprask kolem uchovnění hřebce Diamante pro CS, protože jeho mateřským otcem je australský honácký kůň
Moc děkuji jsem ráda a jsem o něco chytřejší. Nicméně nechápu jaký smysl má chovat na klisně jako je moje prostě bez původů kde nevíme ani rodiče.
Diamante je to tento? Znala jsem po něm potomka.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Moc děkuji jsem ráda a jsem o něco chytřejší. Nicméně nechápu jaký smysl má chovat na klisně jako je moje prostě bez původů kde nevíme ani rodiče.
Ano, to vypadá jako Diamante.
Valný smysl to nemá, pokud klisna není ničím výjimečná (např. dosažená výkonnost, vynikající charakterní pony pro děti apod.), hříbě valnou cenu mít nebude a tím jeho životní vyhlídky bohužel také valné nejsou.
V Anglii došel tento problém do stádia, kdy jsou uspáváni mladí a zdraví koně - obvykle hříbata poníků a irských cobů, protože je jich strašně moc, jsou špatně prodejní i za nulovou cenu a stává se pravidelně, že je majitelé ponechávají svému osudu na cizích pozemcích. Nerada bych viděla tento vývoj i u nás.
Omlouvám se zadavatelce za OT a k tématu dodávám, že hříbě po hřebci, který 5panel test nemá, bych určitě nekupovala.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
Svatava
napsal(a):
Ano, to vypadá jako Diamante.
Valný smysl to nemá, pokud klisna není ničím výjimečná (např. dosažená výkonnost, vynikající charakterní pony pro děti apod.), hříbě valnou cenu mít nebude a tím jeho životní vyhlídky bohužel také valné nejsou.
V Anglii došel tento problém do stádia, kdy jsou uspáváni mladí a zdraví koně - obvykle hříbata poníků a irských cobů, protože je jich strašně moc, jsou špatně prodejní i za nulovou cenu a stává se pravidelně, že je majitelé ponechávají svému osudu na cizích pozemcích. Nerada bych viděla tento vývoj i u nás.
Omlouvám se zadavatelce za OT a k tématu dodávám, že hříbě po hřebci, který 5panel test nemá, bych určitě nekupovala.
Děkuji moc za odpovědi. No bohužel koní je u nás hodně a pomalu kažý druh má problém.
Taky bych nekupovala hribe ktere je po hrebci ktery nema 5 panel test. Koni je dost kouknete jinde. Zalezi na co hribose chcete. Urcite najdete neco prihodnejsiho.
Atlantido. Ja myslela ze jste nekde psala ze hribos ma hodne plnokrevne krve. Protoze ze spojeni a1/1a qh, ph nebo apa jsou zapisovani do pomocnych pk. Tudiz je jim pp vystaven. Znam i plemenika tohoto spojeni.
Pokud je po ct bohuzel nikdy nebude mit prukaz o puvodu. Vetsinou je to ruzovy papir ale a1/1 mi ted poslali obycejnej bilej
...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pro zadavatelku: velmi výrazně Vám nedoporučuji koupi takového hříběte - vím o čem mluvím, jsem nešťastnou majitelkou PSSM klisny... Pokud i přesto trváte na hříběti, nechte mu 5 panel udělat sama - těch pár stovek se Vám mnohonásobně vrátí. Já si teď test u mnou kupovaného koně také nechala na vlastní náklady udělat (američan, i když ne QH, PH ani APPA) a mám klid.
farfar

XXX.XXX.48.22
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No, Atlantido... ve vedlejším tématu jste vyrobila obsáhlou přednášku o autorském právu a kradení fotek... co tato fotka?
Tu jste vyfotila vy? nebo si s jejím autorem vyjednala její použití?
farfar

XXX.XXX.48.22
Hm, už jsem to našla, samozřejmě že je to fotka stažená z internetu...
Takže vy na jednu stranu dáváte naprosto veřejně a bez omezení soukromí své fotky na net, a pak brečíte, že je lidi hodnotí.
A také v jeden den v jednom tématu ublíženě horujete o autorských právech, a v ten samý den hned ve vedlejším tématu dáte fotku nelegálně staženou z internetu.
Musíte být neuvěřitelně hloupý člověk.
farfar

XXX.XXX.48.22
Zde odkaz na původní fotku i s copyrightem http://sporthorse-data.com/horse/10738984/103/Horse_Diamante-big.jpg.
Vsem se tady omlouvam, hrebec test ma. Nakonec z koupe seslo uz je prodana. Byl by tady prosim nekdo znaly, ochoten mi sem hodit odkazy na kobylku z inzerce do 75 tis. S dobrym puvodem? Nemam v okoli bohuzel nikoho kdo se v tomto vyzna. Ja bych si chtela splnit sen.Chci kobylku na rekre, hobby. Dekuji.
Https://www.bazos.cz/hodnoceni.php?mail=487374&telefon=774054040&jmeno=CMR%20RANCH
hned ta první, pokud tedy chcete řočku
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Zkuste www.nordranc.cz.
blackmyday
napsal(a):
Https://www.bazos.cz/hodnoceni.php?mail=487374&telefon=774054040&jmeno=CMR%20RANCH
Hezká :).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Má sympatický kukuč
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
22verunka
napsal(a):
Taky bych nekupovala hribe ktere je po hrebci ktery nema 5 panel test. Koni je dost kouknete jinde. Zalezi na co hribose chcete. Urcite najdete neco prihodnejsiho.
Atlantido. Ja myslela ze jste nekde psala ze hribos ma hodne plnokrevne krve. Protoze ze spojeni a1/1a qh, ph nebo apa jsou zapisovani do pomocnych pk. Tudiz je jim pp vystaven. Znam i plemenika tohoto spojeni.
Pokud je po ct bohuzel nikdy nebude mit prukaz o puvodu. Vetsinou je to ruzovy papir ale a1/1 mi ted poslali obycejnej bilej
...
Nebudu to dál rozmazávat. Je po kobyle psané v ČT knize. Otec je Gaspari I a podle rodokmenu matky malého má velké množství plnokrevných předků. Otec je AQH z Amerických linii bez příměsi A1.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nebudu to dál rozmazávat. Je po kobyle psané v ČT knize. Otec je Gaspari I a podle rodokmenu matky malého má velké množství plnokrevných předků. Otec je AQH z Amerických linii bez příměsi A1.
Starší ČT mají všichni spoustu plnokrevné krve (mladší nevím, protože můj kůň má 20 let) tak se asi není co divit.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
farfar
napsal(a):
Hm, už jsem to našla, samozřejmě že je to fotka stažená z internetu...
Takže vy na jednu stranu dáváte naprosto veřejně a bez omezení soukromí své fotky na net, a pak brečíte, že je lidi hodnotí.
A také v jeden den v jednom tématu ublíženě horujete o autorských právech, a v ten samý den hned ve vedlejším tématu dáte fotku nelegálně staženou z internetu.
Musíte být neuvěřitelně hloupý člověk.
Tu fotku jsem stáhla ze stránek jízdárny odkud mám své koně a kdybych autora věděla uvedla bych. Jenže nebyl dostupný.
A jestli jste si nevšimla Já tuto fotku nepoužila jako vy k zesměšnění jako vy. Pouze jsem chtěla vědět zda se jedná o stejného koně po kterém znám potomka.
A nemám zájem ani spamovat a dál se s vámi hádat. Takže těšilo mě.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
kopejtko
napsal(a):
Vsem se tady omlouvam, hrebec test ma. Nakonec z koupe seslo uz je prodana. Byl by tady prosim nekdo znaly, ochoten mi sem hodit odkazy na kobylku z inzerce do 75 tis. S dobrym puvodem? Nemam v okoli bohuzel nikoho kdo se v tomto vyzna. Ja bych si chtela splnit sen.Chci kobylku na rekre, hobby. Dekuji.
Https://zvirata.bazos.cz/inzerat/70334061/Luxusni-AQH-klisna.php
Myslím že by jste se s paní domluvila. Má i test a znám jejího otce sama po něm mám potomka. Otec klisny je silné konstituce a strašně milé povahy. Působí v jiném chovu u jiného chovatele a od tohodle chovatele mám svého hřebečka.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
kopejtko
napsal(a):
A původ? Ten kukuč mě právě dostal, připomína mi moji kobylku když byla mimino.
Myslíte kobylky? Mohu posktnout odkaz na jejího otce.
farfar

XXX.XXX.48.22
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tu fotku jsem stáhla ze stránek jízdárny odkud mám své koně a kdybych autora věděla uvedla bych. Jenže nebyl dostupný.
A jestli jste si nevšimla Já tuto fotku nepoužila jako vy k zesměšnění jako vy. Pouze jsem chtěla vědět zda se jedná o stejného koně po kterém znám potomka.
A nemám zájem ani spamovat a dál se s vámi hádat. Takže těšilo mě.
To jako myslíte vážně? Že když autor není znám tak je v pořádku fotku ukrást?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
Zde je hodně informací je to nabídka připouštění je to otec klisničky
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/69923186/Pripousteni-plemennym-hrebcem-QH.php
Otec http://www.jizdarna.wbs.cz/PLEMENNY-HREBEC-LENAS-BLUE-RAIN.html
Zde je nějaké info o klisničce http://www.jizdarna.wbs.cz/Potomstvo-Lenas-Blue-Rain.html
Jestli máte zájem mohu přidat fotky i dvou jeho potomků.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
farfar
napsal(a):
To jako myslíte vážně? Že když autor není znám tak je v pořádku fotku ukrást?
Atlantida má spoustu ústřelů. Ale radši už je nekomentuje.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
kopejtko
napsal(a):
A původ? Ten kukuč mě právě dostal, připomína mi moji kobylku když byla mimino.
Zkuste zagooglit a zeptat se přímo chovatele třeba na více a straší potomky. Osobně neznám.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Atlantida má spoustu ústřelů. Ale radši už je nekomentuje.
Nemám potřebu dále spamovat a hádat se skrz něco co sem nepatří. FarFar chce autora? Nevím
Zdroj odkud jsem fotku stáhla ale ano.
http://www.jizdarna.wbs.cz/HRIBATA-2015-PO-HREBCICH.html
Odkud oni fotku mají je mi jedno. Zdraj sem vám uvedla takže nazdar.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Ano, a do témat, které jste zaplevelila předtím už raději nechodíte.
Farfar vykašlem se na to.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zde je hodně informací je to nabídka připouštění je to otec klisničky
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/69923186/Pripousteni-plemennym-hrebcem-QH.php
Otec http://www.jizdarna.wbs.cz/PLEMENNY-HREBEC-LENAS-BLUE-RAIN.html
Zde je nějaké info o klisničce http://www.jizdarna.wbs.cz/Potomstvo-Lenas-Blue-Rain.html
Jestli máte zájem mohu přidat fotky i dvou jeho potomků.
Tak teď mě úplně omylo, tímhle bych se jako chovatel nechlubila. Vlastní chov založený na výrobě křižovatek, kobyly kinská, čt, teplokrevné. Chov, jestli se tomu tak dá říkat, je bez řádu a skladu.
Hřebec sám má sice původ, ale je nepodložený vlastní výkonností. Prezentace na stránkách strašná. Nemají jedinou použitelnou fotku v zootechnickém postoji. Výčet úspěchů nulový.
Raději bych se porozhlídla někde, kde připustili hřebcem, který je ověřený v chovu, je vidět na závodech a má trochu slušnou prezentaci.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A co bych tam četla? Debaty o cukru? Tady jsem se tématu držela a za zodpovězené otázky řádně poděkovala čili netuším co dál po mě chcete. Stejně jako u tématu se značkou Stár.
Dál reagovat na věci mimo téma nebudu myslím že slečna chtěla něco jiného než hádku slepic a tím jsem označila i sebe kdyby jste chtěli být uražený.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
blackmyday
napsal(a):
Tak teď mě úplně omylo, tímhle bych se jako chovatel nechlubila. Vlastní chov založený na výrobě křižovatek, kobyly kinská, čt, teplokrevné. Chov, jestli se tomu tak dá říkat, je bez řádu a skladu.
Hřebec sám má sice původ, ale je nepodložený vlastní výkonností. Prezentace na stránkách strašná. Nemají jedinou použitelnou fotku v zootechnickém postoji. Výčet úspěchů nulový.
Raději bych se porozhlídla někde, kde připustili hřebcem, který je ověřený v chovu, je vidět na závodech a má trochu slušnou prezentaci.
Tím hřebcem připustili majitelé kobylky svou klisnu před prodejem hřebce. Hřebec byl jejich a z jejich chovu.
Já mám po něm pěkného hřebečka sice křižovatku ale mě to na hobby stačí.
farfar

XXX.XXX.48.22
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jo.
Na logiku "ukradla jsem už ukradenou fotku a tím je to v pořádku" už fakt není odpověď :D
Jinak k tématu - jak už tu dříve v jiném tématu jedna uživatelka psala, rizikem mlže být i hříbě z nevyšetřené klisny - tzn. i hříbě po hřebci s 5 panel testem nemusí být ok.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tím hřebcem připustili majitelé kobylky svou klisnu před prodejem hřebce. Hřebec byl jejich a z jejich chovu.
Já mám po něm pěkného hřebečka sice křižovatku ale mě to na hobby stačí.
Každý hřebec je z nějakého chovu a každý se může prodat.
Další pro mě zarážející věc: v inzerátu není uveden otec, ale jen se ohání původem. Dobrý rodokmen nedělá dobrého hřebce. Docela by mě i hryzalo, jestli se na závody nevykašlali, protože je někde problém nebo je hřebec tuctový a konkurenci by prostě nedal.
Toť můj názor, každý si samozřejmě může zadat vlastní kritéria.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A co bych tam četla? Debaty o cukru? Tady jsem se tématu držela a za zodpovězené otázky řádně poděkovala čili netuším co dál po mě chcete. Stejně jako u tématu se značkou Stár.
Dál reagovat na věci mimo téma nebudu myslím že slečna chtěla něco jiného než hádku slepic a tím jsem označila i sebe kdyby jste chtěli být uražený.
Je tam ode mně dotaz přímo k vašemu vyjádření na fb. Ale to je fuk. Snažila jsem se Vás zastat, ale vidím, že jsem se opět spletla.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Záleží, na co koníka chcete. Pokud počítáte s chovem, původem bych se zabývala. Pokud chcete jen splnit srdíčku jeho touhu, tak jděte podle něj, to pak bývá nejlepší řešení. A pokud je možnost koníka vidět a poptat se, tím lépe
blackmyday
napsal(a):
Ta vypadá dobře a vůbec celá ta jejich nabídka koní. I ceny slušné.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
blackmyday
napsal(a):
Každý hřebec je z nějakého chovu a každý se může prodat.
Další pro mě zarážející věc: v inzerátu není uveden otec, ale jen se ohání původem. Dobrý rodokmen nedělá dobrého hřebce. Docela by mě i hryzalo, jestli se na závody nevykašlali, protože je někde problém nebo je hřebec tuctový a konkurenci by prostě nedal.
Toť můj názor, každý si samozřejmě může zadat vlastní kritéria.
Myslím že by zvládl konkurenci. Ale tady je jen jak se zdá na chov. Pod sedlo nechodí jen občas v létě.
Byla jsem tak od května do listopadu a viděla jsem ho asi 3x a jezdila jsem chvilku jednou i já. Koník má skvělí charakter. Trpěliví hodný ochotný kolem kobyl se nechá provést úplně v klidu. Vychovanej je dobře povaha suprová. A všichni tři potomci mají pěknou stavbu a dobrou povahu.
Ale mohu mluvit jen jako laik. Mě se líbil a hříbata po něm nejsou špatná co stavby a povahy se týče.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Je tam ode mně dotaz přímo k vašemu vyjádření na fb. Ale to je fuk. Snažila jsem se Vás zastat, ale vidím, že jsem se opět spletla.
Musíte být konkrétní už jsem tam nebyla a vzhledem k hromadě nových příspěvků už tam nepůjdu. Případně dotaz zopakujte u mého vlákna kde jsem se dotazovala na kastraci s tím že to tam kopírujete abych vám mohla v klidu odpovědět, ale nadále nebudu řešit zda jezdím, nebo něčí váhu fotky atd... Považuji za uzavřenou debatu.
Zakladatelce se velice omlouvám za spam ale ráda bych aby dostal/a odpověď. At tu nespamujeme mile ráda odpovím.

farfar
napsal(a):
Jo.
Na logiku "ukradla jsem už ukradenou fotku a tím je to v pořádku" už fakt není odpověď :D
Jinak k tématu - jak už tu dříve v jiném tématu jedna uživatelka psala, rizikem mlže být i hříbě z nevyšetřené klisny - tzn. i hříbě po hřebci s 5 panel testem nemusí být ok.
Konečně to taky někdo nakousnul! Ano, pokud bych opět kupovala amíka, tak jedině buď po obou vyšetřených rodičích s čistým (!) 5 panelem anebo bych si otestovala přímo hříbě.
Co je mi platné, že hřebec test má, když o matce vím prdlajs...
napsal(a):
Konečně to taky někdo nakousnul! Ano, pokud bych opět kupovala amíka, tak jedině buď po obou vyšetřených rodičích s čistým (!) 5 panelem anebo bych si otestovala přímo hříbě.
Co je mi platné, že hřebec test má, když o matce vím prdlajs...
Kolik stoji test?

kopejtko
napsal(a):
Kolik stoji test?
Nedělala jsem celý 5 panel, ale jen PSSM - vyšel na cca 60 EUR. Pokud chcete znát cenu celého panelu, zavolejte do Pražského Laboklinu, jsou tam moc ochotní a rádi Vám zodpoví všechny dotazy ;o)
Jinak pokud by Vám šlo o 5 panel registrovaný v USA (u čistého amíka), tak se vzorky nějak posílají přímo do jejich laborky v USA, ale jak ten proces vypadá Vám řekne spíš někdo od QH, APH - já si dělala test jen pro svou potřebu.
napsal(a):
Nedělala jsem celý 5 panel, ale jen PSSM - vyšel na cca 60 EUR. Pokud chcete znát cenu celého panelu, zavolejte do Pražského Laboklinu, jsou tam moc ochotní a rádi Vám zodpoví všechny dotazy ;o)
Jinak pokud by Vám šlo o 5 panel registrovaný v USA (u čistého amíka), tak se vzorky nějak posílají přímo do jejich laborky v USA, ale jak ten proces vypadá Vám řekne spíš někdo od QH, APH - já si dělala test jen pro svou potřebu.
Dekuji :).
napsal(a):
Bohužel ostatní genetické choroby jsou horší než PSSM.
A když je negativní hřebec, aspoň víte, že případně bude hříbě z netestované klisny heterozygot. Lepší varianta než homozygot.
chex
napsal(a):
A když je negativní hřebec, aspoň víte, že případně bude hříbě z netestované klisny heterozygot. Lepší varianta než homozygot.
Můžete to prosím více rozepsat? moc tomu nerozumim. A bývá v Čr časté, že už bývají i klisny testované?

chex
napsal(a):
Nevím jak u ostatních nemocí, ale u PSSM stačí k propuknutí nemoci heterozygot. Takže za sebe bych striktně vyžadovala buď oba testované rodiče nebo přímo daného koně.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
napsal(a):
Nevím jak u ostatních nemocí, ale u PSSM stačí k propuknutí nemoci heterozygot. Takže za sebe bych striktně vyžadovala buď oba testované rodiče nebo přímo daného koně.
Popravdě to nevím zda slečna za 75tisíc něco sežene a ještě s dobrým původem. To se pohybují koně okolo 90 a více mě se něco líbilo ale to byl koník za 180-200 tisíc.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Popravdě to nevím zda slečna za 75tisíc něco sežene a ještě s dobrým původem. To se pohybují koně okolo 90 a více mě se něco líbilo ale to byl koník za 180-200 tisíc.
To si nemyslím. Dá se dost dobře vybrat i v nižší cenové relaci. A z vašeho vystupování tady, nemám pocit že by jste tomuto chovu něják rozuměla .
Https://zvirata.bazos.cz/inzerat/70995526/Krasna-kobylka.php No není úžasná ?

Já jsem na ty morgany - tohle je sice křižovatka, ale na hobby myslím dost dobrá...
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/69544653/Vyjimecne-spojeni-Quarter-Horse-a-Morgan-Horse-v-CR.php.
kopejtko
napsal(a):
Ta je od Vaška Orlity, to je snad ta nejvyšší kvalita co můžete v česku najít, pak už jen snad od Poláčků, ti ale mají ceny jinde (tedy pokud chcete plearusáka)
Lunin: ta první po Zeppelinovi bude taky super, Zeppelin je hodný, a zase spíš pleasurák.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
kopejtko
napsal(a):
To si nemyslím. Dá se dost dobře vybrat i v nižší cenové relaci. A z vašeho vystupování tady, nemám pocit že by jste tomuto chovu něják rozuměla .
Možná nerozumím s tím souhlasím ale stále sleduji inzerce a vidím ceny u toho na co narazím a z toho se už dá něco usoudit.
Po tom hřebci na kterého jsem dala odkaz třeba potomka mám a jsem spokojená i když je to křižovatka. a i když se s hřebcem nezavodí tak za to on nemůže. měl by na to. A vsadím se že by to ocenil než stát celý dny jen ve výběhu. Bohužel je to jen plemeník ale třeba ho pak prodá a dostane se třeba i na ty závody.
Já ale koukala na charakter jelikož sport dělat nechci.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Prý je tu nějaký nový hřebec, který je větší a mohutnější.
Já sehnala flekatýho možná teda trochu po známosti, nevím, za 55 a je mohutnější a trochu vyšší, ale k 165 asi mít nebude. Jeho maminka je pořádná baba.
lenacia
napsal(a):
Tak mě napadá, lze tady vůbec sehnat APH vyššího vzrůstu než jen cca těch 155, třeba něco kolem 165? U většiny těch ročků se pravděpodobný vzrůst ani nepíše.
Takoví se dělají jen v americe na hunterové diciplíny. Knám když se dostane něco vyššího, tak se to okamžitě zprasí reiningačema a cutterama.
Dají se najít vyšší hřebci na bazoši, tuším ten palomino overo, záleží ale na jakou kobylu se to pustí. Vyloženě chov asi jen u těch Poláčků. Vašek Orlita má nového dvouletka z ameriky, co jsem ho viděla v létě, musel mít dobrých 150 možná víc a to měl jen rok!
blackmyday
napsal(a):
Ta je od Vaška Orlity, to je snad ta nejvyšší kvalita co můžete v česku najít, pak už jen snad od Poláčků, ti ale mají ceny jinde (tedy pokud chcete plearusáka)
Lunin: ta první po Zeppelinovi bude taky super, Zeppelin je hodný, a zase spíš pleasurák.
Ze je to kvalita jsem poznala i jako laik ta cena je opravdu jinde. Není to ale až takový problém. Jen si říkám zda to není škoda, když nemám v plánu sportovat, spíš že už jsem na to stará :D.
napsal(a):
Já jsem na ty morgany - tohle je sice křižovatka, ale na hobby myslím dost dobrá...
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/69544653/Vyjimecne-spojeni-Quarter-Horse-a-Morgan-Horse-v-CR.php.
Je hezký, ale chci kobču :).

kopejtko
napsal(a):
MAXIMUM BLUES MASTER mi připadá z fotek hodně vysoký, kolik měří? Já jsem.spíš na ty prcky :D.
Není vysoký, kdysi jsem ho fotila a má klasickou paintí výšku.
Jinak jste se ptala na tu cenu testu - zrovna mi přišla z Německa faktura - je to tedy jen za to PSSM a cena vč. kurýra (dopravu vzorku) je 17 stovek.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Možná nerozumím s tím souhlasím ale stále sleduji inzerce a vidím ceny u toho na co narazím a z toho se už dá něco usoudit.
Po tom hřebci na kterého jsem dala odkaz třeba potomka mám a jsem spokojená i když je to křižovatka. a i když se s hřebcem nezavodí tak za to on nemůže. měl by na to. A vsadím se že by to ocenil než stát celý dny jen ve výběhu. Bohužel je to jen plemeník ale třeba ho pak prodá a dostane se třeba i na ty závody.
Já ale koukala na charakter jelikož sport dělat nechci.
Atlantido neblaznete. Opravdu to ze projedete inzerci a kouknete kolik co stoji nezmena ze jste chovatel.
Kdyz jste vybirala hrebce kterym ste prioustela co vas vedlo k tomu pustit ct americanem?
navic pisete ze otec byl Gaspari coz byl holstyn s krvi a1/1 ( jako lady killer atd.)
Navi c jeho deda je tusim cor do la bryere. A to byl nejakej kun.
Tak by me zajimalo jak vas napadlo to zkrizit. Neberte to ve zlem. Jen me to proste zajima.
kopejtko
napsal(a):
Tak to je opravdu velmi kvalitni kobylka. Pokud vam nejde o penize sla bych klidne i do takoveho zvirete. Ikdyz chcete jen rekre, jednou treba budete chtit hribatko nebo se sportovne posunout, nebo proste jen budete mit luxusniho rekreanta. Kvalitni chov a odchov je zaklad.
22verunka
napsal(a):
Tak to je opravdu velmi kvalitni kobylka. Pokud vam nejde o penize sla bych klidne i do takoveho zvirete. Ikdyz chcete jen rekre, jednou treba budete chtit hribatko nebo se sportovne posunout, nebo proste jen budete mit luxusniho rekreanta. Kvalitni chov a odchov je zaklad.
Myslíte že vě 30 ještě mám šanci se dostat na závodní kolbiště? Určitě myslím i na to že bych chtěla hříbě, proto koukám i po původech. A myslím si to dobře, že v ceně kobylky je již také započítán, že je téměř připravena na závodní sezónu?
blackmyday
napsal(a):
Pokud vím tak Vašek si zakládá na přípravě hříbat, u té kobuši můžete čekat, že na ruce bude plně ovladatelná, možná i obeznámená s lonží. Je to ale roční kobylka, takže lonž by jste musela natrénovat sama.
Ve30? Samo že jo, stačí se tomu víc pověnovat a růst spolu s hříbětem
Právě že, toto jsem viděla prozatím jen u tohoto inzerátu. U jiných byť i starších koní je pouze - zvedání nohou, čištění atd.
Moc děkuji za tu poslední větu, přece jen jste mi dala nějakou naději splnit si ten sen uplně se vším všudy a na 100%
Vy závodíte, nebo máte také svůj chov?
napsal(a):
Není vysoký, kdysi jsem ho fotila a má klasickou paintí výšku.
Jinak jste se ptala na tu cenu testu - zrovna mi přišla z Německa faktura - je to tedy jen za to PSSM a cena vč. kurýra (dopravu vzorku) je 17 stovek.
Děkuji :) a máte to v pořádku?
Urcite sanci mate. Take uz mi neni 15 a cekam ted na sveho odchovance az se do toho opreme spolecne a mozna zacnem i zavodit. Videla bych to take jako velkou vyhodu ze je kobca ze zeme dobre ovladatelna a urcite bude i vystavne uspesna. Pak se muze a urcite tomu tak bude cena navysovat.
30 neni zadny vek. A tohle hribe by vam mohlo byt dobrym spolecnikem ve sportovni kariere. Nebojte se toho. Jeste mame pred sebou desitky let v sedle ☺.
22verunka
napsal(a):
Urcite sanci mate. Take uz mi neni 15 a cekam ted na sveho odchovance az se do toho opreme spolecne a mozna zacnem i zavodit. Videla bych to take jako velkou vyhodu ze je kobca ze zeme dobre ovladatelna a urcite bude i vystavne uspesna. Pak se muze a urcite tomu tak bude cena navysovat.
30 neni zadny vek. A tohle hribe by vam mohlo byt dobrym spolecnikem ve sportovni kariere. Nebojte se toho. Jeste mame pred sebou desitky let v sedle ☺.
Děkuji :) Je fajn si takhle popovídat s milými lidmi. Tady v okolí bohužel nikde nikdo a bohužel ani žádná stáj s trenérem, takže budu muset určitě někam dojíždět na kurzy a hodiny.
Několik stáji jsem zkusila, ale byla to hrůza.

kopejtko
napsal(a):
Děkuji :) a máte to v pořádku?
U tohoto mladého koníka ano, jinak bych ho nekoupila - dala jsem si to jako podmínku do smlouvy.
A jinak já u koní začínala taky těsně před třicítkou a to ne zrovna s jednoduchým koněm a zvládla jsem to a teď už je na cestě druhý Je potřeba si ty sny plnit! Držím Vám moc palce
kopejtko
napsal(a):
Děkuji :) Je fajn si takhle popovídat s milými lidmi. Tady v okolí bohužel nikde nikdo a bohužel ani žádná stáj s trenérem, takže budu muset určitě někam dojíždět na kurzy a hodiny.
Několik stáji jsem zkusila, ale byla to hrůza.
Nebojte casem urcite najdete i partu lidi. U nas to taky nebylo tak jednoduche. Ikdyz jsem jezdila od mala. Nejak sem na to mela jiny nazor nez vetsina. Kdyz sem jela prvniho huberta byla mi asi 11 let a do dnes si pamatuji ten strasny pocit pichajich oci v zadech od nanynek co jim taticek koupil konika, meli drahe vybaveni, nejlepsi obleceni na trhu a ja jela v drzinach a botaskach. A tak to bylo tak nejak porad. Radeji sem mela spokojene zvire nez super uzdrcku a nejnovejsi sadu od eskadronu. Auz ve 14 jsem jim natrhla prd*el kdyz sme chodili S parkur a oni se placali jak ryby na suchu na kavaletach. Pak sem se dostala ke kamaradce (do dnes nejlepsi) a ta na to mela hodne podobny nazor jako ja. Nakonec sme vyjeli na huberta dal a poznali super partu. Od te doby tam jezdime kazdorocne, poradame ruzne akce at uz s konmi nebo bez. Je to50 km ale nevadi. Vzdy se radi sejdem a parta je fajn. Navic kdyz mi nejede auto tak mi ho vasek pujci, nebo konak pujci martin. Proste jsme takova velka rodina.
Ale to vse prijde casem. Preju vam stastnou ruku pri vyberu a partaka na cely zivot ☺.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Já začínala taky ve 30, ale než jsme někam dospěli, tak už si zas přijdu stará a hlavně bych musela mít větší ambice, než tady okolí, protože se to nedá. Ale nechci Vám brát iluze, třeba se to za 2 roky zase změní jiným směrem Držím palce.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
22verunka
napsal(a):
Nebojte casem urcite najdete i partu lidi. U nas to taky nebylo tak jednoduche. Ikdyz jsem jezdila od mala. Nejak sem na to mela jiny nazor nez vetsina. Kdyz sem jela prvniho huberta byla mi asi 11 let a do dnes si pamatuji ten strasny pocit pichajich oci v zadech od nanynek co jim taticek koupil konika, meli drahe vybaveni, nejlepsi obleceni na trhu a ja jela v drzinach a botaskach. A tak to bylo tak nejak porad. Radeji sem mela spokojene zvire nez super uzdrcku a nejnovejsi sadu od eskadronu. Auz ve 14 jsem jim natrhla prd*el kdyz sme chodili S parkur a oni se placali jak ryby na suchu na kavaletach. Pak sem se dostala ke kamaradce (do dnes nejlepsi) a ta na to mela hodne podobny nazor jako ja. Nakonec sme vyjeli na huberta dal a poznali super partu. Od te doby tam jezdime kazdorocne, poradame ruzne akce at uz s konmi nebo bez. Je to50 km ale nevadi. Vzdy se radi sejdem a parta je fajn. Navic kdyz mi nejede auto tak mi ho vasek pujci, nebo konak pujci martin. Proste jsme takova velka rodina.
Ale to vse prijde casem. Preju vam stastnou ruku pri vyberu a partaka na cely zivot ☺.
To máte fajn. Tady přes veškeré snahy to nepřišlo ani časem ani jinak, spíš se to vydalo opačným směrem. Tedy u mne. Ostatním to funguje bezvadně
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
22verunka
napsal(a):
Atlantido neblaznete. Opravdu to ze projedete inzerci a kouknete kolik co stoji nezmena ze jste chovatel.
Kdyz jste vybirala hrebce kterym ste prioustela co vas vedlo k tomu pustit ct americanem?
navic pisete ze otec byl Gaspari coz byl holstyn s krvi a1/1 ( jako lady killer atd.)
Navi c jeho deda je tusim cor do la bryere. A to byl nejakej kun.
Tak by me zajimalo jak vas napadlo to zkrizit. Neberte to ve zlem. Jen me to proste zajima.
Já nic neodchovala. Koně jsem koupila. Malej má Matku Ginevru-K zapsanou v čt knize otec této klisny je Gaspari I. podle knihy čt tam je plnokrevníků opravdu dost.
A popravdě já kdybych připouštěla vybrala bych si jiného hřebce. Chtěla jsem si po své kobuši odhovat a nechat potomka ale vykašlu se na to. Nestojí to za riziko měla jsem vybraného Lupa a nebo Bernšteina.
Vlastně ono je klidně možné že je březí což mě vede k založení vlákna abych nespamovala.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Bože tvůůůůůůůj!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
22verunka
napsal(a):
Boze muj.
No co chtěli jste at se držím témat a zrovna tohle řeší více lidí co koupí koně a je třeba neplánovaně březí a jak postupovat ohledně bývalého majitele který má přehnané požadavky a nárokuje si i hříbě. Nicméně já jí březí nechtěla pokud je.
napsal(a):
U tohoto mladého koníka ano, jinak bych ho nekoupila - dala jsem si to jako podmínku do smlouvy.
A jinak já u koní začínala taky těsně před třicítkou a to ne zrovna s jednoduchým koněm a zvládla jsem to a teď už je na cestě druhý Je potřeba si ty sny plnit! Držím Vám moc palce
Moc děkuji tak snad to výjde. Abych to upřesnila jednoho koně už mam jsme spolu téměř 9 let. Je se mnou od hříbátka a je úžasná. Američan je sen který si chci splnit. Mám podporu rodiny i přítele, což je fajn :).
Je mi 22 a ještě straším na škole. Jaké mám zkušenosti? 2 roky westernu a pak jsme si se setrou vybrečely našeho koňa Piplaly jsme ho od narození, ale ještě jsme o koupi neuvažovaly, byly jsme takové ty holky co za pomoc dostanou na starost koníka. A pak přišel Ježíšek.
Bez předchozích zkušenosní jsme vychovaly zdravého koně, nějaké ty závody taky projedem.
Hlavně se dívám kolem sebe, hledám nové či zapomenuté metody. Snad někdy ze mě bude trenér nebo chovatel
blackmyday
napsal(a):
Je mi 22 a ještě straším na škole. Jaké mám zkušenosti? 2 roky westernu a pak jsme si se setrou vybrečely našeho koňa Piplaly jsme ho od narození, ale ještě jsme o koupi neuvažovaly, byly jsme takové ty holky co za pomoc dostanou na starost koníka. A pak přišel Ježíšek.
Bez předchozích zkušenosní jsme vychovaly zdravého koně, nějaké ty závody taky projedem.
Hlavně se dívám kolem sebe, hledám nové či zapomenuté metody. Snad někdy ze mě bude trenér nebo chovatel
Aha :) tak taky přeji hodně úspěchů
kopejtko
napsal(a):
Moc děkuji tak snad to výjde. Abych to upřesnila jednoho koně už mam jsme spolu téměř 9 let. Je se mnou od hříbátka a je úžasná. Američan je sen který si chci splnit. Mám podporu rodiny i přítele, což je fajn :).
Budte rada ze mate rodinu ktera podrzi a pomuze. To ma opravdu malo kdo. A pokud je to vas sen udelejte maximum pro to aby se splnil. Je totiz vas a at bude jakoliv tezke ho splnit bude to stat zato ☺.
Tak i vprvni rade domluvte si veta ktery vam udela predkupni prohlidku. Tady se nevyplaci sestrit takze nejaka ta koruna navic je zde urcite dobre investovana. U takhle mlade kobci asi zadne vady nebudou jako bolest zad kulhani ale i to je mozne. Kouknete na kopyta. Zdrave kopyto zdravi kun.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
Držím palce aby jste sehnala vysněného koníčka.
22verunka
napsal(a):
Ted uz nejaky rok ne ale doufam ze se s hribetem opet vratim. Az vyroste.uz se na nej tesim. Predpoklady ma tak uvidime.
A mohu se zeptat kolik vám je? :) pokud to není nevhodné. :) a jaké hříbátko máte? Pokud už jste to tady psala a já přehlédla tak se omlouvám, je toho tady hodně.

kopejtko
napsal(a):
Mohu ještě požádat o radu na co vše se při návštěvě koníka poptat o co se zajímat? Případně jak pořešit např. ty testy PSSM jak je uvést do smlouvy?
Pokud kupujete čistého amíka, tak (pokud vím) minimálně hřebec 5 panel test mít musí - takže si ho vyžádejte k nahlédnutí. U QH se testuje pět nemocí (GBED, HERDA, HYPP, MH a PSSM1) - u všech bych chtěla vidět výsledek N/N, tedy že kůň není nositelem genu těchto nemocí. U APH by se měl testovat ještě LWO gen (overo gen), pokud ho kůň má, neměl by se křížit s dalším nositelem tohoto genu, je tam riziko narození Lethal White Overo hříběte.
Já osobně, díky špatné zkušenosti, bych vyžadovala test u obou rodičů, pokud by ho neměli, tak bych chtěla test přímo kupovaného koníka. Někteří chovatelé Vám ho udělají klidně na vlastní náklady - na podzim jsem se byla podívat na jednu QH kobylku a po vyžádání testu s tím chovatel neměl vůbec problém a nechal ho udělat dokonce přímo v USA.
Ještě poznámka k těm výsledkům: někteří Vám budou tvrdit, že kůň, který je heterozygot pro některé nemoci, je ok. Může to být pravda, ale taky nemusí. Ostatní nemoci tolik neznám, ale ta moje kobyla je právě "jen" heterozygot pro PSSM a nemoc u ní i tak vypukla - proto bych vyžadovala naprosto čistý test.
Snad jsem to aspoň trochu vysvětlila, třeba mě ještě někdo opraví nebo upřesní info.

Ještě jsem našla hezký letáček z Laboklinu ohledně toho PSSM, je tam právě uvedeno, že i u heterozygota hrozí propuknutí nemoci (vzhledem k autozomálně dominantní dědičnosti):
http://oldsite.laboklin.es/pdf/cz/rat_tat/flyer_PSSM.pdf
Na českém webu Laboklinu www.laboklin.cz lze v sekci "Genetika" najít základní popis i ostatních nemocí.

blackmyday
napsal(a):
Ještě bych doplnila, u QH hřebců je test povinný, ale vyžadujte ho i u APH a u APPA.
Seriozní chovatel bude mít svého painta testovaného.
Já myslela, že je povinné testování hřebců i u APH?
Děkuji za doplnění.

Ano, s tím souhlasím, proto jsem to uvedla již výše
S prevencí více než souhlasím. Je celkem smutné, že ani lidé, kteří se běžně ve světě "čistých" amíků pohybují, amíky vlastní a závodí s nimi, o těchto nemocech vůbec nevědí. Toto zjištění mě tedy dost šokovalo...
No holky musím se přiznat, že začínám mít obavy. Dost mě ty všechny testy a nemoci děsí. A jsem z toho celkem dost zmatená a koukám, že to není tak jednoduché. Mám prd nastudováno a pozjišťováno. Nezeptat se tady tak se nechám napálit. Majitelka jednoho hříběte mi lhala o 5panelu, chtěla jsem se přesvědčit tak jsem se doptala přímo majitele hřebce a test nemá, je to APH.
Opravdu bych nechtěla zainvestovat do nemocného koně, přece jen nejde o malé peníze.

Šířím osvětu kde můžu, aby lidi nedopadli jako já, když se tomu dá jednoduše zabránit.
kopejtko
napsal(a):
No holky musím se přiznat, že začínám mít obavy. Dost mě ty všechny testy a nemoci děsí. A jsem z toho celkem dost zmatená a koukám, že to není tak jednoduché. Mám prd nastudováno a pozjišťováno. Nezeptat se tady tak se nechám napálit. Majitelka jednoho hříběte mi lhala o 5panelu, chtěla jsem se přesvědčit tak jsem se doptala přímo majitele hřebce a test nemá, je to APH.
Opravdu bych nechtěla zainvestovat do nemocného koně, přece jen nejde o malé peníze.
Pokud chcete jakousi jistotu nakupujte pouze u chovatelů, kteří nenechávají své hřebce skákat po každé klisně za kterou majitel zaplatí.
Kvalitní chovatel, aby udržel renomé a cenu svých koní si špatnou reklamu nemůže dovolit.
Bohužel cena takových hříbat a koní odpovídá kvalitě.
My jsme po dlouhém hledání našli vysněného koně na Ranči Na paluchlu.
Ale obavy nemejte. Je lepsi byt pripravena nez to pak resit kdyz uz je konik doma clovek k nemu prilne. Kamaradka taky prodava obcas nejaky hribe qh a test mu nechava delat rovnou. Kdyz pak jezdi zajemci je to oto snazsi. Byt Vami nespechala bych objela bych par, vyvolenych " poptala se, zdelila pozadavky atd... pokud je chovatel rozumny nebyva to problem. Pokud je to nejaky blbec ☺radeji koupit jinde.
22verunka
napsal(a):
Ale obavy nemejte. Je lepsi byt pripravena nez to pak resit kdyz uz je konik doma clovek k nemu prilne. Kamaradka taky prodava obcas nejaky hribe qh a test mu nechava delat rovnou. Kdyz pak jezdi zajemci je to oto snazsi. Byt Vami nespechala bych objela bych par, vyvolenych " poptala se, zdelila pozadavky atd... pokud je chovatel rozumny nebyva to problem. Pokud je to nejaky blbec ☺radeji koupit jinde.
Přesně to mám zítra v plánu objedu toho více a udělám si obrázek a budu se vyptávat na všecko :).

Tak to držím palce ať to klapne a ještě ke všemu solid, držím dvakrát! (já na ty strakoše vůbec nejsem)