Nastal nám s koňuchem trochu problémek.. Minulý rok (cca srpen) mi začal ušák vyhazovat při skákání, když ho to jakoby přestalo bavit. Nakonec jsme zjistili, že je problém takový, že má natažený sval a takto nám to dával najevo. Vše jsme vyléčili, naprosto ok. Začali jsme jezdit nyní již i skákat. Vše je dobré, ale opět je tu to vyhazování - neboli houpačka, kterou mě sundá při tréninku. To se opravdu nedá usedět.. Nyní mi to spíš už přijde jako zlozvyk.
Setkal se někdo s tímto? Zajímalo by mě, jak ho to odnaučit Předtím to vůbec nedělal.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Asi tu přijdou povolanější názory a nápady, ale...:
měli jsme kdysi na oddíle kobylu, která při každém doskoku hrcla hlavou k zemi a zároveň vyhodila. Její majitelka po každém doskoku spadla pod přední a kobyla přes ní skákala a klopýtala.. nepěkná podívaná. Šla dolů třeba 10x za hodinu . Koně jsme pořád lovili ve stáji, protože to vždycky natáhl rovnou do boxu... evidentně byl hodně "nadšenej" z tréninku. Čím to bylo způsobeno nevím - v té době se nějaký welfare neřešil.. každopádně se jezdkyně postupně naučila sedat si o kousek dřív, než by jí sedlo normálně doneslo a tím měla větší oporu a mohla zajistit, aby kobyla nestáhla hlavou a nevytrhla jí za otěže ze sedla.
Jak přímo koně odnaučit tomuto chování mě nenapadá. Snad napíšou zkušenější skokani Každopádně až se naučíte vyhazování vysedět a on vás ze sedla tak snadno nedostane, tak pokud to zas nedělá z nějaké příčiny (nepadnoucí sedlo, bolest, vaše "bouchnutí" do zad při doskoku), měl by s tím postupně přestat.

Aha? A zkoušeli jste jiného (zkušenějšího) jezdce? Dělá to i pod ním?

A to bylo ještě před tím, než jste zjistily, že vyhazuje z bolesti, nebo až po tom, co už byl "spravený"?

Ještě mě k tomu napadá: je nutné s ním skákat? Nebo - nešlo by si třeba postavit nějaké přírodní překážky někde v lese / na louce? Sice to dá víc práce s přípravou, ale třeba byste přišla na to, že když ho to baví, tak že se chová úplně jinak... tím nechci říct, že ho to bude zaručeně bavit, ale že se může chování změnit, když změníte způsob práce s ním...
Primárně bych se ale zamyslela nad tím s ním třeba vyjet na nějaké soustředění - aby Vás viděl někdo jiný. Nejlépe k někomu, kdo by byl eventuelně schopný si na něj sednout a vyzkoušet, zda nepřijde na problém osobně, pokud by ho nepochopil (neviděl) ze země. Nebo bych zkusila oslovit nějaké trenéry z okolí (vyzkoušené trenéry, ne "jentakněkoho", koho ve stáji nazývají trenérem - lidi, kteří mají zkušenosti s problémovými koňmi a dokáží přemýšlet nad řešením) a vysvětlit jim, jaký mám problém, zda by ho zkusili pomoci rozlousknout...
Vyhadzovanie môže mať veľa príčin, aby ste sa mohli pokúsiť ho napraviť musíte presne zistiť čo jeho nevhodné chovanie spôsobuje.
Keďže sa jedná o vyhadzovanie iba pri skákaní, vo fáze nájazdu na skok zamerala by som sa na samotný skok, ako prebieha, ono keď už kôň zistil, že vás dokáže sundať zrejme je to už aj zlozvyk, avšak možno ho nechtiac za skokom ryncnete do huby, alebo mu buchnete do chrbta, možno ste len neistá a on to vycíti, nie je ešte dosť skúsený skokan a chýba mu opora - neverí vám. No rovnako to môže spôsobovať nedobre padnúce sedlo, ktoré sa pri skoku pohne, prípadne spôsobuje nejaký diskomfort, alebo aj zdravotný problém, ktorý sa prejavuje pri skoku.
Išla by som na to postupným vylučovaním možných príčin, chvíľu by som teraz neskákala dajme tomu dva týždne a potom si zaradila do tréningu iba naozaj malý krížik. A poproste niekoho skúseného nech sa na vás pozrie a zhodnotí či robíte vy ako jazdec niečo zle. Ak nie skúsila by som na ďalší tréning vymeniť sedlo, ak ani to nepomôže dala by som koňa pozrieť fyzioterapeutovi a keď bude všetko OK tak vám nezostane nič iné ako zohnať niekoho koho proste nesundá a prejazí vám ho.
Lilek

XXX.XXX.32.37
Mám valacha, který vyhazuje nad skokem už od mala fyzio ok zdravotně ok, nevím jestli třeba předtím když byl menší se něco nestalo neodbouralo se to a nezustalo mu to jako zlozvyk.
Pokud jde o zlozvyk, puste na nej nekoho koho nesendu jak vam radi vysse. Delal mi to kdysy valach. Jednou me sundal, podruhe a uz byl problem na svete. Bylo mi asi 12 let a byla jsem v te dobe jeste odvazak. Takze jsem se na koni tak nejak drzela a zkousela to s nim vsemozne. Nakonec stacilo 2krat usedet a bylo po problemu. Ale problem.muze byt jinde. Ve volnosti take vyhazuje pred skokek? Sedlo sedi opravdu tak jak ma? Zada jsou ok? Jiny zdrav.problem?
Jedna kobuse vyhazovala vzdy po dobehu parkuru nad posledni prekazdkousi jestehodila kopytky a po doskoku zas. Kdo to neznal nedokoncil parkur.
Dělá to i ve volnosti? S jiným jezdcem? O jakou výšku skoků se jedná?
Pokud si myslíte že je to zlozvyk, zařaďte za skok doskokové kavalety nebo udělejte skokovou řadu, nižší, na míň cvalových, aby se kůň musel soustředit na další skok a neměl prostor na lumpárny.
To pokud vyloučíte zdravotní problém, nepadnoucí výstroj nebo nešikovného jezdce.