Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.5.2017 22:58
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Ahoj,
přečetla jsem několik knih, článků ohledně stranových pohybů, koník i já se pohyby do strany učíme, zatím nám pomáhá hlasová pomůcka. Mám trochu obavy, aby nám v budoucnu pomůcky nekolidovaly. Chci si je ujasnit.

Chtěla jsem vás poprosit, zda byste mi podrobně nepopsali k níže očíslovaným pohybům vaše pomůcky.
Zajímá mě:
- poloha pravé a levé holeně, jsou aktivní, pasivní, působí současně, zvlášť?
- kde máte váhu?

1) Ustupování zprava doleva (bez ohnutí)
2) Ustoupení jen zadkem (čili obrat okolo předku - opět od pravé holeně zadkem doleva)
3) Nacválání na levou nohu.

Koník zaskakuje na váhu ven a pobídku vnější nohou za podbřišníkem. Při ustoupení nejde pod váhu, ale pokud se při ustupování zprava doleva "vykloním" vpravo, ustoupí. Zatím jsme ve fázi zkoušení, očekávala jsem, že půjde do směru váhy (tedy vlevo) a od za podbřišníkem pobízející pravé nohy.

Omlouvám se za možnou triviálnost dotazu, ale jsem zetkař a nějak mi teorie a praxe nejde dohromady. smajlík

Díky všem za věcné komentáře.

3.5.2017 23:02
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Jinak zatím jsme se naučili pohyb do strany na ruce ze země, pomáhá povel "Ustup". Ustupuje na obě strany, kříží přední i zadní nohy.
Pod sedlem ještě tápeme. Sice občas hezky ustoupí, ale samozřejmě se taky snaží to různě "ošulit". Z nějakého důvodu ho mate ta váha ve směru pohybu a já nevím proč.

4.5.2017 06:52
kallisto

XXX.XXX.157.94

Řekla bych že bude těžké ti v tomto poradit. Je důležité jet pomůcky pro koně všechny podle nějakého systému aby ti později nepletly koně. Setkáš se totiž s tím, že na jeden cvik různí lidé pobízí různě. Někomu jde kůň v ustupování pod váhu, někomu ustupuje od váhy. Někdo nacválává na pobídku vnější nohou za podbřišníkem, někdo na vnitřní na podbřišníku. K tomu by měl být právě trenér, aby člověk neučil koně některé pomůcky do budoucna třeba protichůdně.

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.5.2017 09:04

Dotaz napsal(a):
Jinak zatím jsme se naučili pohyb do strany na ruce ze země, pomáhá povel "Ustup". Ustupuje na obě strany, kříží přední i zadní nohy.
Pod sedlem ještě tápeme. Sice občas hezky ustoupí, ale samozřejmě se taky snaží to různě "ošulit". Z nějakého důvodu ho mate ta váha ve směru pohybu a já nevím proč.

Ja síce houby odjazdím, ale k tej váhe. Pri nacválavaní si jazdec sadne na pravú sedaciu kosť, čiže odľahčí tú ľavú a kôň na ľavú nohu nacvála. Tak to mne príde logické, lebo tá pravá zaťažená polovica zadku "odtlačí" koňa doľava. Kľudne to skús aj na rovine, stačí otočiť hornú polovicu tela do smeru jazdy a kôň by mal odísť v smere kam sa pozeráš.
Ale spôsobov je veľa, určite nie je jedna správna cesta. Najlepšie ale naozaj bude, keď si nájdeš trénera, ktorý ti spraví vo výcviku nejakú osnovu, podľa ktorej budete postupovať, aby pomôcky bola koňovi zorzumiteľné a výcvik na seba nadväzoval.

4.5.2017 09:35

Chybí mi tam působení otěžemi (můj kůň je dost naučen na neck reining), ale k Vašemu dotazu, jak to dělám já a jak je naučen můj kůň:

1) ustupování zprava doleva - levá holeň pasivní, pravá pobízí na nebo těsně za podbřišníkem - záleží, zda nechává zadek pozadu nebo ne; v tomto cviku váhu nepoužívám anebo jen občas, jako pomoc koni, a sice směrem do pohybu, tedy lehce přenesu váhu vlevo

2) ustoupení zadkem (obrat okolo předku) - chybí mi upřesnění, zda jde o ustupování zadkem na kruhu, nebo v zastavení? Na kruhu (tedy v pohybu) pravá holeň pobízí za podbřišníkem, levá holeň lehce pobízí k pohybu vpřed na podbřišníku (pokud je potřeba), váhu přenáším ven (tedy vlevo), ale jen tak, aby mi kůň nezačal vypadávat plecí, tělem (rameny) se otáčím dovnitř kruhu. Pokud potřebuji, aby kůň více podkročil vnitřní zadní nohu a nereaguje na pobídky holení, použiju tušírku přímo na tu nohu. V zastavení pobízím pouze pravou holení ZA podbřišníkem, ale váhou nepůsobím vůbec, jen se natáčím rameny. Pokud pobídnu pravou holení NA podbřišníku, kůň přejde do side-pass (je tak naučen). Pokud pobídnu PŘED podbřišníkem, kůň ustoupí předkem.

Opakuji, že to jsou moje pobídky a můj kůň je takto naučen, zda je to správně, dle nějakých příruček, to netuším.

4.5.2017 09:44
kallisto

XXX.XXX.157.94

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ja síce houby odjazdím, ale k tej váhe. Pri nacválavaní si jazdec sadne na pravú sedaciu kosť, čiže odľahčí tú ľavú a kôň na ľavú nohu nacvála. Tak to mne príde logické, lebo tá pravá zaťažená polovica zadku "odtlačí" koňa doľava. Kľudne to skús aj na rovine, stačí otočiť hornú polovicu tela do smeru jazdy a kôň by mal odísť v smere kam sa pozeráš.
Ale spôsobov je veľa, určite nie je jedna správna cesta. Najlepšie ale naozaj bude, keď si nájdeš trénera, ktorý ti spraví vo výcviku nejakú osnovu, podľa ktorej budete postupovať, aby pomôcky bola koňovi zorzumiteľné a výcvik na seba nadväzoval.

Vidíš a já zrovna zatížím vnitřní, protože kůň vycválává od vnější zadní nohy.

Jak říkám, sto lidí sto názorů a zkušeností.

4.5.2017 13:16
Dotaz

XXX.XXX.110.146

To je právě ten problém. Na jedné jízdárně koně zaskakovali vlevo na pobídnutí vnější nohy za podbřišníkem a sednutí si ven (vpravo), jinde se při rozdílu holení pobízelo vnitřní na podbřišníku a váha byla uvnitř, zažila jsem i nacválávání jen na vnitřní nohu s přizvednutím jezdce, dokonce někdo do cvalu pobídne v rozdílu holeněmi oběma nohama.

Nějakou teorii jsem četla, třeba podle Ph. Karla mi to přišlo logické, ale koník "ustupuje" jemu navzdory. smajlík Ale pak se právě dostanu do té slepé uličky, kdy nepozná rozdíl v klusu, jestli jít stranou a nebo nacválat. Tomu bych se ráda vyhnula. Snažím se v tom nějak zorientovat, třeba efe přístup mi přijde pro koně docela srozumitelný. O holeni před podbřišníkem sice slyším poprvé, ale zase jsem četla o kombinaci NA, TROCHU ZA, JEŠTĚ DÁL.

Zajímají mě právě vaše kombinace, každý má nějaký systém, tak jsem se chtěla inspirovat.

4.5.2017 13:26

Pobídka PŘED podbřišníkem je převzata z WR - byla jsem kdysi jako divák na jednom kurzu, kde bylo velmi jednoduše a srozumitelně vysvětleno, že kůň má 3 tlačítka:

1. před podbřišníkem (lze až na pleci) ovládáme pohyb stranou předku koně
2. na podbřišníku - ovládáme pohyb stranou celého koně
3. za podbřišníkem - ovládáme pohyb stranou zádi koně

Dávalo mi to smysl, tak jsem to vyzkoušela a kobyla pochopila velmi rychle a ochotně. Teď se samozřejmě ty tři "čudlíky" již soustředí na velmi malou plochu.

Ale já jsem takový samouk, hodně čtu, hodně koukám a ze všeho si beru něco a pak to splácám dohromady tak, aby to bylo srozumitelné koni i mně.

4.5.2017 13:51

Mám to jako efe (bez předsouvání před podbřišník) s tím, že používám i pohyb pánve, který tu myslím nebyl nikým zmíněn.
Já při těchto cvicích pracuji takto:

Rozdíl v pobídce do cvalu a do boční práce v klusu bude 1. v práci otěží (při ustupování na holeň otěž může za prvé lehce zadržet - zpozornět koně - a za druhé může lehce vyvádět vnitřní ruka od krku proti vnější v přilnutí) a 2. v pohybu pánve jezdce, kdy při postavení nohou do bočního pohybu v klusu bude pánev dál pouze pružně reagovat na pohyb koně, resp. vykonávat lehce boční trajektorii, kdy pánev pomáhá koni v dvoutaktém pohybu na druhou dobu "křížit" přední vnější nohu a při nacválání vykoná pohyb vpřed, který poslouží jako "postrčení" do vyššího ruchu.

Jezdila jsem ve stáji, kdy nacválávání bylo prováděno lehkým zhoupnutím vnitřní nohy ke pleci koně zároveň s použitím pohybu pánve jezdce zezadu dopředu. Protože to byl jediný pohyb, kdy se používal "kotník na pleci", koně věděly velmi dobře, co se po nich chce. Zní to možná jinak, než to v reálu je - ten pohyb nebyl prakticky okem zřetelný, ale protože se podpořil pohyb celého těla jezdce i s tou pánví, fungovalo to velmi dobře a koně to velmi rychle chápali. Otázka je, zda na to učit koně, který není můj navíc ve stáji, kde se takto nejezdí a nikdo další na to pak již nepřijde...?

4.5.2017 14:04
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Hhippie: Díky. :).

4.5.2017 15:40
jazzinka

XXX.XXX.41.2

Já tedy k nacválání taky používám zhoupnutí + vnitřní noha na podbřišníku a vnější za podbřišníkem. Při stranových pohybech je to právě bez toho zhoupnutí.
Učili jsme se to kdysi myslím podle Dobeše - Jízda na koni a nevybavuji si, že by se to koním nějak pletlo.

Přidejte reakci

Přidat smajlík