Chladník

XXX.XXX.44.117
Dobrý den,
po přečtení článku na Equichannelu "Zdravotní problémy chladnokrevných koní" si dovoluji obrátit se zde na zkušenější a znalejší v této problematice. Chladnokrevník je mým celoživotním snem a pomalu spěju k jeho splnění.
Prosím proto o vysvětlení věty v článku:
„Podávání tuku může snížit nadměrnou produkci tepla během horkého počasí."
Jakým způsobem tuk snižuje pocení? Jaký tuk? Kolik?
A další věc:
Mnoho termoregulačních, svalových a ortopedických problémů může být omezeno nebo vyřešeno krmnou dávkou s vysokým obsahem vlákniny a tuku a nízkým obsahem škrobů a cukrů, "
Mohli by prosím poradit současní majitelé chladnokrevníků, čím své koníky krmí, co jim vyhovuje?
Děkuji
P.S. Doposud jsem měla jen A1/1, proto se takto neznale ptám.
Děkuji a přeji pěkný den.
Tak teda větší pi*ovinu jsem teda nečetla! A to teda nemám ve zvyku používat neslušná slova...
Článek se teda týká zahraničních plemen koní, překladatel nebo uveřejnitel na to měl výrazně upozornit, protože tohle nemá s u nás chovanými chladnokrevnými plemeny nic společného.
Co se týče dotazu, s tím tedy zkušenost nemám, ale moji chlaďasi se s produkcí tepla nijak nelišili od jiných plemen koní, kůň se nadměrného tepla zbavuje produkcí potu. Co se týče krmení, pokud chladnokrevník není používán k těžké práci (v lese, na poli...) nepotřebuje v podstatě žádný příkrm. Moje koně jsou živi z kvalitního sena nebo pastvy, výjimečně dostanou suchej chleba nebo jabka, jen tak na chuť. Když vím, že půjde nějakou těžší práci, tak hodím hrníček granulí s musli a kukuřicí, ale to je spíš pro můj dobrej pocit, než že by to bylo potřeba...
Co se týče životnosti, to je snad jasné, že pokud je kůň intenzivně využíván k práci v lese, tak nevydrží zdravotně tak jak špacírák, co se celej den válí ve výběhu a jde na hodinku na procházku. Rozumně využívaní chlaďasi jsou stejně trvanliví, jako jiná plemena koní (krom poníků asi :-D)
Každopádně výběr chladnokrevníka jako parťáka na vyjížďky není zrovna lehkej úkol, vyřazení koně z lesa budou opotřebení a hlavně zvyklí na pravidelný přísun práce, když se odstaví do výběhu, může se jejich klidná povaha dost změnit (asi tak jako plňas staženej z dráhy...), kvalitního mladého zdravého koně zas nikdo neprodá, takže zbývaj většinou jen koně, kteří nejsou nic moc, mají nějakej problém, nebo hříbata a nebo třeba vyřazené chovné kobyly... Ale jako najít se dá a pak jsou to koně k nezaplacení, vyrovnaní, klidní, pracovití, pro jezdce, který tohle dokáže ocenit
cashamalta
napsal(a):
Tak teda větší pi*ovinu jsem teda nečetla! A to teda nemám ve zvyku používat neslušná slova...
Článek se teda týká zahraničních plemen koní, překladatel nebo uveřejnitel na to měl výrazně upozornit, protože tohle nemá s u nás chovanými chladnokrevnými plemeny nic společného.
Co se týče dotazu, s tím tedy zkušenost nemám, ale moji chlaďasi se s produkcí tepla nijak nelišili od jiných plemen koní, kůň se nadměrného tepla zbavuje produkcí potu. Co se týče krmení, pokud chladnokrevník není používán k těžké práci (v lese, na poli...) nepotřebuje v podstatě žádný příkrm. Moje koně jsou živi z kvalitního sena nebo pastvy, výjimečně dostanou suchej chleba nebo jabka, jen tak na chuť. Když vím, že půjde nějakou těžší práci, tak hodím hrníček granulí s musli a kukuřicí, ale to je spíš pro můj dobrej pocit, než že by to bylo potřeba...
Co se týče životnosti, to je snad jasné, že pokud je kůň intenzivně využíván k práci v lese, tak nevydrží zdravotně tak jak špacírák, co se celej den válí ve výběhu a jde na hodinku na procházku. Rozumně využívaní chlaďasi jsou stejně trvanliví, jako jiná plemena koní (krom poníků asi :-D)
Každopádně výběr chladnokrevníka jako parťáka na vyjížďky není zrovna lehkej úkol, vyřazení koně z lesa budou opotřebení a hlavně zvyklí na pravidelný přísun práce, když se odstaví do výběhu, může se jejich klidná povaha dost změnit (asi tak jako plňas staženej z dráhy...), kvalitního mladého zdravého koně zas nikdo neprodá, takže zbývaj většinou jen koně, kteří nejsou nic moc, mají nějakej problém, nebo hříbata a nebo třeba vyřazené chovné kobyly... Ale jako najít se dá a pak jsou to koně k nezaplacení, vyrovnaní, klidní, pracovití, pro jezdce, který tohle dokáže ocenit
Naprosto souhlasím ( článek na EQ jsem hodnotila stejně). Mám doma kobylu s hříbětem,3 měsíčním, dostává jednou denně litr granulí, a vypadá moc dobře. Důležité je kvalitní seno, a nyní i pastva.
Taky nepozoruji vyšší pocení, chlaďase mám 12 let.
Chladník

XXX.XXX.44.117
Děkuji všem za reakce, i když mě razance, s jakou neslouhlasíte s článkem, překvapila. Ale chápu.
Vím, resp. tuším, že koupě správného koně nebude snadná, ale nejsem naštěstí omezená pouze na ČR, takže věřím, že něco vyberu
Jen mi to nedá a položím další otázku neznalého v oboru - to je opravdu tak velký rozdíl mezi chladnokrevnými plemeny chovanými v zahraničí a těmi našimi?
Chladník
napsal(a):
Dobrý den,
po přečtení článku na Equichannelu "Zdravotní problémy chladnokrevných koní" si dovoluji obrátit se zde na zkušenější a znalejší v této problematice. Chladnokrevník je mým celoživotním snem a pomalu spěju k jeho splnění.
A další věc:
Mnoho termoregulačních, svalových a ortopedických problémů může být omezeno nebo vyřešeno krmnou dávkou s vysokým obsahem vlákniny a tuku a nízkým obsahem škrobů a cukrů, "
Mohli by prosím poradit současní majitelé chladnokrevníků, čím své koníky krmí, co jim vyhovuje?
Děkuji
Článek jsem nečetla.Chladnokrevnou kobylu máme
Měli jsme i plnokrevnou.Je to nebe a dudy.Povahou, chováním, mimikou, prostě chladnokrevník je osobnost s vlastním názorem, kterou si musíte získat.Chlaďas byl taky můj sen, celá léta předtím jsem měla zkušenosti s tepláky, různě vysoko v krvi, volbluty, případně různými prakoňmi.Chlaďas je jedinečný.
Chlaďaska sežere dost sena, ale plnokrevné jsme dávali taky hodně.Pravděpodobně by prosperovala i na menší dávce, ale u nás mají seno nepřetržitě. Ovšem chlaďaska z toho vyrobí mnohonásobně více hnoje
Jinak pastva.
Jádro v podstatě jakékoli, aby měla trochu v kyblíčku.Máme většinou ovesné slupky, celý oves, někdy šrot ječný, nebo otruby pšeničné.Když kojí, tak více.
Jinak klasika, lněné semínko na přelínání, stále má solný liz, občas přidám minerálku do jádra.
Na fotce se s ní seznamuje hříbě od welsh pony
Chladník
napsal(a):
Děkuji všem za reakce, i když mě razance, s jakou neslouhlasíte s článkem, překvapila. Ale chápu.
Vím, resp. tuším, že koupě správného koně nebude snadná, ale nejsem naštěstí omezená pouze na ČR, takže věřím, že něco vyberu
Jen mi to nedá a položím další otázku neznalého v oboru - to je opravdu tak velký rozdíl mezi chladnokrevnými plemeny chovanými v zahraničí a těmi našimi?
Ano, je velký rozdíl mezi našimi a zahraničními chlaďasy - zahraniční jsou většinou velikého rámce ( váhově okolo/nad 1000 kg ) - belgický kůň, brabant, shire, clydesdale, poláci..
Naše tři plemena - Slezský norik, Norik a Českomoravský belgik nejsou koně takové mohutnosti, myslím že průměrně kolem těch 750 - 850 kg ( samozřejmě jsou vyjímky co mají i blízko k té tuně ), měli by být obratnější, více se hodí do našich podmínek, protože jsou u nás šlechtěni.
Třeba bych se bála dovézt si Rakouského norika z hor, k nám do nížiny někde k vodě.. Byli jsme v Rakousku se na jejich chov dívat koncem června a bylo krásné slunečné počasí a much tam moc nebylo..
Shirové jsou zase náročnější na péči o rousy, neumím si představit shira ve výběhu s blátem.
Přidám fotky polských koní, kteří jezdí po kvalifikacích u nás
http://naty-bliznakova.rajce.idnes.cz/Kvalifikace_na_MCR_Trest_20.5.2017/#DSC_8283.jpg
a naše plemeno, z téže soutěže, Slezský norik
http://naty-bliznakova.rajce.idnes.cz/Kvalifikace_na_MCR_Trest_20.5.2017/#DSC_8496.jpg
Doporučuju si na takovou soutěž ( jsou po celé ČR ) zajít a udělat si vlastní názor na tyto typy koní - každému se líbí jiný typ, barva atd..
Mám norika na turistické ježdění.Mám ho od hříběte, teď mu bylo 13 let. Chodí na vyjížďku 3-4x týdně a nijak se nefláká, kolikrát nám teplas nestačí. Je to skvělý kůň, ochotný, pracovitý, hodný. Příkrm nemá žádný, pouze seno v zimě a to ještě balík přikrytý sítí, aby neprasknul ( kůň) a v létě trávu. Občas mrkev nebo jablko.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Predpokladám, že tým narážajú na vyššiu potivosť z niektorých obilovín, ako jačmeň, či ovos. Podávaním krmiva s vyšším obsahov tukov znamená vyšší prísun energie, zároveň ale nie je potrebná veľká dávka jadrového krmiva a kôň by sa nemal až tak potiť. Priznám sa ale, že netuším, či bol niekedy vedecky dokázaný priamy súvis medzi potením a kŕmením jadra.
Tuk bude pravdepodobne olej, dávkovanie sa líši u jednotlivých olejov. Mám skúsenosť iba s ostropestrecovým, je to výborný zdroj energie a ako jeden z mála olejov(ak nie jediný) nespôsobuje tráviace ťaźkosti a môžu ho kone príjimať vo vyšších dávkach, údajne dokonca až pol litra.
Cukor v krmive je rýchly zdroj energie, využijú ho kone, ktoré potrebujú rýchlu a výbuśnú silu, teda skôr dostihové, parkúrové, atď. Ak potrebujete zdroj energie dlhodobej, napríklad pri práci v lese, potrebujete energiu tzv. "Pomalú", čiže skôr z tých tukov a vlákniny.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Vláknina a olej je dle mého také zmiňována v souvislosti s uvedenou PSSM, která je u chladnokrevných koní (zahraničních plemen) bohužel velmi velmi častá. Tam je potřeba pokud možno co nejvíce omezit nebo zcela vyřadit z KD škroby a cukry. Základem je potom objemové krmivo s co nejnižším možným obsahem NSC (non-strukturální uhlohydráty) - pro jeho snížení je možné např. seno máčet; jako zdroj energie nelze u těchto koní použít jádro, proto se používá olej.
Nejvíce postiženými chladnokrevnými plemeny jsou Peršeron, Belgický chladnokrevník a u nás hojně chovaný irský cob.
Chladník
napsal(a):
Nemyslím, že u nás by byl kvalitní chladnokrevník naprosto nedostatkový.Běžně se prodávají mladí.Občas i kůň už hotový, jen posoudit, jestli to není příliš
Ať už belgikové, norici, případně slezští norici.
Nedaleko od nás je soukromý chovatel, ten má každoročně koně na prodej.Pak mě napadá písecký hřebčín, zrovna loni měli pěkné tříleťáky, po zkouškách...
koně
napsal(a):
Nemyslím, že u nás by byl kvalitní chladnokrevník naprosto nedostatkový.Běžně se prodávají mladí.Občas i kůň už hotový, jen posoudit, jestli to není příliš
Ať už belgikové, norici, případně slezští norici.
Nedaleko od nás je soukromý chovatel, ten má každoročně koně na prodej.Pak mě napadá písecký hřebčín, zrovna loni měli pěkné tříleťáky, po zkouškách...
Zrovna tato kobyla je myslím docela pěkná...https://www.ifauna.cz/kone/inzerce/r/detail/2989921/prodam-dvouletou-klisnu-sn-zofie/.
Accuracy

XXX.XXX.1.187
No, co já si vybavuji ohledně využití v jízdě, tak na chladnokrevníky se nikdy nedávali těžcí jezdci. Ten kůň už je sám o sobě hodně těžký a tudíž se snáz přetíží. To bylo jediné pravidlo, které se vztahovalo k chladnokrevníkům. Taky se teda nesměli pamlskovat, ale to jen proto, že jejich matka měla žaludeční vřed a dost to předávala potomkům, a ten jeden nepříbuzný chladnokrevný valach se s tím tak nějak svezl.
Jinak mezi nimi nebyl z provozního hlediska rozdíl. Všichni ve stádě (chladnokrevníci šéfují nebo bývají dost vysoce postavení) na pastvě, kdo potřeboval, dostal oves a trochu melasy.
Chladník
napsal(a):
Dobrý den,
A další věc:
Děkuji
Kdysi jsem četla studii, která doporučuje u v létě intenzivně pracujících psů podávat mimo odpovídajícího množství vody i krmivo obohacené tukem. Tuk se ale primárně nebral jako zdroj energie, ale jako zdroj vody - při jeho štěpení v trávicím traktu vzniká voda. Možná je to myšleno takto - štěpením tuku vzniká mimo energie i voda, zavodňující organismus a taky ochlazující, tj. může snižovat nadměrnou produkci tepla.