Jak vam pijou kone v techto vedrech? Nikdy s vodou problem nebyl, ale letos co zacala rust trava, tak prestali pit. Vodu dostavaji ze studny, zkusila jsem i z vodovodu, kdyby jim treba ta ze studny nevonela a nic. Chovaji se normalne, nevylevaji vedro. Vodu davam stale do stejne nadoby a na stejne misto. Moci dost dle mokra v pristresku a kdyz curaji, vypada to normalne.
Zkousela jsem elasticitu kuze a v pohode. Myslite, ze jim staci par litriku za den? Dnes mi tedy prislo ze nevypili snad nic. Zacinam byt docela nervozni, protoze pro ledviny to urcite neni dobre a o moznosti koliky ani nemluvim. Loni jsem nachazela rozhazene kbeliky a koby mi nadavala, kdyz jsem prijela z prace a ted nic.
Mate nekdo podobny problem?
stacey
napsal(a):
Pokud mají vodu k dispozici nonstop, tak nevím, kde hledáš problém. Pokud mají žízeň, tak se napijí, pokud ne, tak ne. Do koně vodu násilím nedostaneš (můžete ho tedy naučit pít na povel). Předpokládám, že kůň pozná když má žízeň a napije se.
Neboj, nepobezim k holkam se strikackou a nebudu jim strikat vodu do krku
Spis jsem v tu chvili pozrebovala uklidnit. Neco ve smyslu, : Neboj u kbeliku vody jeste zadna herka zizni nechcipla. Jo to znam, moji kone taky pri 40°C bezne vodu nepijou.... atd.
Taky si rikam, ze snad maji svuj rozum, jen jsem to potrebovala slyset i od nekoho jineho.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Úplně Ti rozumím. Minulý rok jsem z toho taky byla na šišku, že koně při těch největších vedrech vypili sotva pár litrů. Ale je to každý den jiný - někdy vypijou x desítek litrů každý, někdy jen pár litrů dohromady. Takže jsem klidná - min. rok to bylo stejné jako letos. Prostě aby měli pořád dostatek čisté k dispozici a pak ať si to řeší sami dle svého...
Žádný stres
No, žiaľ to, že kone ak majú smäd sa napijú, veď nie sú blbí nie je pravda, to by sme nemali čo robiť, neboli by zápchové koliky, netrpeli by dehydratáciou, hemokoncentráciou a vetom by bolo sveta žiť.
Čo sa týka spotreby vody versus pastva- záleží od dĺžky trávy, lístočkov, rosy a vlhka.
Dôvodov, prečo kone odmietajú piť je 1000+1, v horúčavách sa z niektorých nádob môžu uvoľňovať nejaké zlúčeniny, ťažko povedať.
U nás je momentálne 35 °C a s vypitými pár litrami by som nebola spokojná, dala by som "nápoj" - pol litra otrúb/mashu/granúl rozpustiť v 10 l vody a to im núkať.
Alebo melón.
V tomto teple som nijakú zmenu v príjme vody nezaregistrovala, či sú na tráve, či pri balíku + dostávajú rezky a mash, kobyla občas vylieva vodu, takže dolievame často, pijú s chuťou, chvalabohu.
Zensky, ja chtela uklidnit, ne desit
Snad to nebude tak horky, sice me holky stale s pitim zlobi, ale je pravda, ze casto prsi, trava je diky tomu troufam si rict stavnata a seno takrka nemaji. Bobky vypadaji normale, curaji normalne.
Kdyztak muzu zkusit koupit repne rizky a podat jim je ridsi. Granule jim rozpustim uz ted, diky za radu.
Redšie rezky snáď ani nie, tie nápoje by mali stačiť, väčšine koní to chutí a človek vie odmerať, koľko vody kone prijali.
Ak sú bez sena, tak spotreby vody môže klesnúť, ale ako vravím, u nás je 35 v tieni, nic moc počasie.
Prístup "a veď kone nie sú blbé, určite urobia hento a tamto" priviedol už nejedného na operačnú sálu, je lepšie, ak je človek proste bdelý a stará sa, rozpustiť hrsť granúl vo vedre nie je žiadna veľká námaha.
A nie, nie sú blbé, ale sú citlivé.