Zdravím! Založila jsem toto téma, protože mě zajímá Váš názor na obezitu u koní a zda s tím zápasíte právě Vy doma. Na většině seminářích, které jsem navštívila se objevilo právě toto téma. Aktuální problém postihující hlavně primitivní (nepříliš šlechtěná) plemena jako je Hafling, Hucul, Fjord a všechny druhy poníků. Já s tím zápasím hodně, protože máme koně ve vlastním a chodí k nám spoustu lidí, kteří rádi koním dopřávají a krmí je horem dolem. Už jsem byla i nařčena z toho, že koně týrám hlady, protože dostanou jen kupu sena večer, když se vrátí z pastvy a proto je moje drahá maminka po tají dokrmuje a radí sousedům, aby posečenou trávu ze svých zahrad házeli do výběhu. Podle ní musím kůň 24/7 stát u balíku sena a žrát jinak koně trápím hlady a je to chudinka. Jedná se o Haflinga 13 let. Už 6 let trpí obezitou. Následkem je špatný postoj, respirační potíže, střevní potíže, extrémní nadýmání, oslabený imunitní systém, nejezditelnost, nepoužitelnost. Klisna má 12 cm vysoký tukový hřeben na krku, obrovský pupek a zadek a to vše nese na svých úzkých nožkách s malými kopýtky. Svojí nevědomostí toho koně zabíjí a neustále se kvůli tomu hádáme. Ono "dopřát" koníkovi je jen idea. Včera jsem ji vzala s sebou an seminář a doufám, že jí to otevřelo oči a s dokrmováním přestane, protože momentálně je to opravdu za 5 minut 12.
Tyhle plemena mají v sobě zakořeněno, že se musí prostě nacpat, aby vydržely celou zimu, ale tohle samozřejmě fungovalo u koní, kteří v horách ve sněhu vyhrabávali něco k snědku a né teď, když jsou domestikováni..
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ember, nezávidím Vám Vaší situaci. Mnohokrát se tu řešilo, co s lidmi, kteří krmí cizí koně přes ohradu. Je to těžké téma a dost obtížně se to realizuje.
Zkuste nějakou osvětu - jednoduše v bodech vypište, co tím krmením koni ti "dobráci" způsobují. Jsou to doložené věci (tím myslím vědecky podložené - jakože obezita u koní, stejně jako u lidí, způsobuje: potíže s pohybovým aparátem, srdeční obtíže, atp....).
Předpokládám, že s mámou to je složitější, protože je to ona, co převážně financuje provoz koně. Pokud ne, asi bych šla poněkud hruběji proti. Jde přeci o zdraví Vašeho koně! Divím se, že to neřešíte (resp. laxně řešíte - dle komentáře v zadání) tak dlouho.
Za mě - pokud bych stále měla stejnou potíž, situace se nezměnila, tak bych uvažovala buď o ustájení někde (dle finančních možností), nebo prostě raději koně dala pryč, do vhodnějších podmínek, než ho nechala takhle pomalu zabíjet před svýma očima... asi jsou to trochu silná slova, ale vlastně v delším horizontu pravda - však jste to sama seznala...
Hhippie, samozřejmě nejjednodušší by bylo, dát koně jinam, nicméně jsem neuvedla na pravou míru několik podstatných faktů.
S lidmi, kteří koně krmí, by takový problém nebyl. vyvěsíte cedule, informujete sousedy, instalujete fotopasti.. cokoli..
Podstatnější problém je ten, že budovu bývalého JZD i s pozemky vlastníme s matkou společně. Nefinancuje koně ani jejich provoz. Financuje pouze svoje "zájmy" (chov slepic, ovcí, koz atd.) a polovinu daně z nemovitosti. O koně se nikdy nezajímala - bere je tedy jako další hospodářské zvíře, kterému nahází 4 fůry nasekané trávy a nechá ho v tom po kolena stát. Nemyslí si, že je pro koně nutný nějaký trénink na denní bázi. Tedy nefinancuje, nemusí se starat a není nijak zapojena do provozu stáje. Koně mám dva, takže pokud bych odstěhovala jednoho, musí i druhý a to už jsme na nějakých 10 tis. měsíčně jen za nájemné ustájení. Pro mě zbytečné, když mám vlastní stáj.
Problémem je čistě neznalost. Dokrmuje je za mými zády v domění, že je dělá šťastnějšími - výsledkem je pravý opak. Věřte, že se k tomu nestavím nijak laxně. Naše rodinné vztahy jsou za těch posledních 5 - 6 let natolik vypjaté, že se spolu už z principu nekomunikujeme. Pokud ano, vždy to skončí ostrou výměnou názorů.
Nerada bych se vzdala tvrdě vybudovaného zázemí pro koně, které je zároveň i mým místem odpočinku - tedy mělo původně být.
Uvědomuji si všechy následky, které svým jednáním způsobuje. Ty co již jsou, ale i ty co mohou nastat. Doufám, že když neposlouchá mě, poslechne nyní doporučení odborníků. Ráda vymýšlí různě konspirační teorie, proč mi kůň kašle a proč je tlustý. Dokáže to pěkně vytočit, protože se pak zpětně dozvídám, že s koněm moc jezdím ven, ve výběhu má málo trávy, málo sena, chudinka za to nemůže, že je žravá, musíme ji krmit, aby neměla hlad, má průjem, protože strádá (dýchá jíž slabinami a vtahuje se ji řiť, takže pomalu neudrží ani bobek), při strouhání nedrží, protože není schopná udržet balanc na třech... Je to katastrofa a pevně doufám, že se celá situace zlepší.
Můj druhý kůň je fit. Je to šlechtěné plemeno, takže ho můžu nakrmit a vím, že energii vynaloží do tréninku, protože vyžaduje pohyb a sám si o něj jasně řekne.
Hafling je primitivní plemeno a jak už to bývá, když nemusí nic dělat, nic dělat nebude. Žrádlo zhltá a pak jde a sežere to i druhému, pokud není pod dohledem.
Byla jsem pouze zvědavá, jak se s tím vypořádávají jiní lidé a hlavně jakým stylem.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Neměla jsem problém s obezitou, ale s "krmením z ruky". Mamka si žíbátko získávala cukříčkem, a nosila jej v sáčku. Po čase šustil sáček, kousanec, nešustil sáček, kousanec. Takže jsem pak měla 2 roky co dělat, abych odnaučila koně kousat. I když mi bylo 16, striktně jsem zakázala koně takto krmit, naštěstí to pomohlo. Jinak koně mám tlusté také, ale už nemám co ubrat, jedině pastevní náhubek, všem, a to to nejsou primitivní plemena - frísák, quarteři, painti - a to mi přijde líto. Držím Vám palce, boj na jednom dvorečku s rodiči je hrozný, mám to podobné, na štěstí ne kvůli koním.
Prodejte hafla a kupte plňase.
Nebo dejte haflingovi náhubek. Naši koně primitivních plemen nosili náhubky běžně a nestrádali. Žrát s ním mohou, jen ne tak hltavě, tudíž mohli být s velkými koňmi na pastvině bez omezování. A zhubli!
Poníkovi na obrázku náhubek zachránil život, už měl, díky zchvácení, našlápnuto za duhový most. Teď jez něj malý sportovní poník, radost pohledět.
Haflu mám 11 let a nedokážu si představit, že bych ji prodala :(
Náhubek zkusím, ale už teď si dokážu představit, jak mě za to rodina bude linčovat.
Přikládám foto jak kobyla vypadala před 5 lety a momentální stav.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Promiňte, zase budu za rejpala, ale v čem máte představu, že pomůže ten pastevní náhubek, když píšete, že jí krmí ostatní "jinak" (přilepšování, nasekaná tráva po kolena a pod.)? Pokud se tohle nezmění - řízené krmení jedním člověkem dle přísných pravidel - podle mně pastevní náhubek nepomůže. Co zkusit promluvit s veterinářem, ať Vám udělá kompletní veterinární správu, kde sepíše vše - čím kobča trpí a hlavně PROČ trpí, co je příčinou, a jaký je lékařský postup, a mamince toto předložit? Třeba jste zkoušela, já nevím. Když bude nějakému člověku hrozit smrt z přežrání, protože k tomu má dispozice, a lékařsky bude mít toto potvrzené, taky mu budou cpát dortíčky a dej si vypadáš bídně? Za mně si myslím, že v tomhle je problém. Kdysi měla jedna známá problém s tím, že její plňasce sypali oves za jejími zády, protože tažáci jej potřebovali. Pak byla věčně na zemi, protože kobyla byla přeenergetizovaná. Ale pán byl starej koňák, a ona dívčina, co tomu nerozumí.
Vzhledem k tomu, že mám koně non stop venku s možností zajít si do boxů, kdy chtějí, pokusila bych se náhubkem vyvarovat nadměrné konzumaci jarní a letní trávě + by zabránil tomu, aby všechno sežrala dřív, než se nažere i druhý kůň. Bude si s tím muset dát větší práci.
Myslím, že si ze semináře odnesla spoustu dojmů a že se jí otevřely oči..
Veterinář není příliš ochotný a dokonce mi poradil takovou blbost, jako že mám odčervovat každé 2 - 3 týdny?! Už takhle ten kůň nemá imunitu, takže jí pojďme ještě zhuntovat střeva..
Mamince je před padesát let, je učitelka a myslí si, že zná vše nejlépe.
To přirmování koníje strašné. Sousedi každé léto přivezou 2-3 kolečka jablek, loni se mi poprvé povedlo se s nima dohodnout že ty jabka vysypou u výběhu a nebudou je koním házet dovnitř... Vytiskla jsem nějaké fotky schvácených kopyt a ukazovala jsem jim je, dost to s nimi zamávalo. Jsem úplně alergická na lidi, kteří koním nahází do výběhu hnusný plesnivý chleba, bych opravdu vraždila, nebo když mi hrdě přinesou "nasušený" chléb, tak to plesnivé hned házím na hnůj, nejraději před nima.
Ale s vlastní rodinou je nejtěžší dohoda, moje máti pravidelně na návštěvy nosí krabici kostkového cukru a je schopná jí skrmit najednou, jak to u ní vidím tak děkuji a zamykám do skříňky s díky že si mám čím osladit kafe.
Mám jednu kobču se sklony k obezitě, ale naštěstí není IR, a náhubek jí dávám na jaře na nejhorší trávu a pomáhá to. Jen letos jsem se dost nezabejčila a sundala jí ho moc brzy, a ona nabrala a už neshodila... má starý úraz na noze a podle vetky nesmí mít nadváhu, aby se co nejvíc pošetřila nemocná noha. Letos jí to párkrát nateklo a tak si vyčítám svou vyměklost a příští jaro ten náhubek dostane, i kdyby na mě zase dělala psí oči.
EmberDark
napsal(a):
Vzhledem k tomu, že mám koně non stop venku s možností zajít si do boxů, kdy chtějí, pokusila bych se náhubkem vyvarovat nadměrné konzumaci jarní a letní trávě + by zabránil tomu, aby všechno sežrala dřív, než se nažere i druhý kůň. Bude si s tím muset dát větší práci.
Myslím, že si ze semináře odnesla spoustu dojmů a že se jí otevřely oči..
Veterinář není příliš ochotný a dokonce mi poradil takovou blbost, jako že mám odčervovat každé 2 - 3 týdny?! Už takhle ten kůň nemá imunitu, takže jí pojďme ještě zhuntovat střeva..
Mamince je před padesát let, je učitelka a myslí si, že zná vše nejlépe.
Máte interní zprávu.
EmberDark
napsal(a):
Haflu mám 11 let a nedokážu si představit, že bych ji prodala :(
Náhubek zkusím, ale už teď si dokážu představit, jak mě za to rodina bude linčovat.
Přikládám foto jak kobyla vypadala před 5 lety a momentální stav.
Naprosté OT, ale v momentálním stavu je krásná
Já trpím na pěkná zvířata, takže původní stav je podle mě na haflu nijaký.
Asi bych zkusila s matkou učitelkou v klidu prolistovat nějaké veterinární materiály.Kvůli kobylímu zdraví skousnout skutečnosti a začít komunikaci.
Jak vypadají klouby, koliky, schvácení a tak.Nějak jí naimplantovat skutečnost, že kůň je mezi hospodářskými zvířaty opravdu nejnáročnější na péči a stravu
Pokud o něj pečuje hospodář co mu kynou králíci, snáší slepice, tloustnou prasata ba i rodí a dojí krávy, stejně toho koně může umořit.Protože to prostě mají vevnitř jinak
koně
napsal(a):
Naprosté OT, ale v momentálním stavu je krásná
Já trpím na pěkná zvířata, takže původní stav je podle mě na haflu nijaký.
Asi bych zkusila s matkou učitelkou v klidu prolistovat nějaké veterinární materiály.Kvůli kobylímu zdraví skousnout skutečnosti a začít komunikaci.
Jak vypadají klouby, koliky, schvácení a tak.Nějak jí naimplantovat skutečnost, že kůň je mezi hospodářskými zvířaty opravdu nejnáročnější na péči a stravu
Pokud o něj pečuje hospodář co mu kynou králíci, snáší slepice, tloustnou prasata ba i rodí a dojí krávy, stejně toho koně může umořit.Protože to prostě mají vevnitř jinak
Když si odmyslím kvalitu fotek (kompakt vs. zrcadlo, rozdílné světlo), tak kobyla 100% vypadala lépe na první fotce. Ten tukový hřeben je šílený a kdyby nebyla v pohybu, bylo by toho vidět jistě ještě víc. Já také trpím na pěkná zvířata, ale zadavatelka nepřehání, ta kobyla je fakt hrozně tlustá.
Zadavatelce - podporuji ideu pastevního náhubku a čím dřív, tím líp - při non stop přístupu na trávu jinak ta kobyla bude kynout, i kdyby ji nikdo nepřikrmoval. Veronika Sixtová má chov haflingů a ty velmi dobře krmitelné má na "hladové pastvě", všichni jsou v optimální kondici, pokud váháte, zkuste se poradit s ní.

Svatava: já jsem ale řešila (vnitřně v sobě), když jsem měla neustále obézní tinkeru (přestože měla dostatek řízeného pohybu a žila 24/7 na vyžraném výběhu), co to může udělat s jejím zažíváním, když dlouhodobě žije "na kořínkách"... to přece nemůže být pro toho koně zdravé, to není přirozené... každopádně jsem se pak naučila právě používat pastevní náhubek, když jsem pouštěla na novou pastvu a dokud nebylo vypaseno, tak jsem ho prostě nemohla sundat Je fakt, že tam s ní byla i sportovní WPBR (v nesportovní, spíš hobby, zátěži) a ta na tom režimu taky prospívala spíš tlustší než vychrtlá, tak tam asi tak málo nípání neměly, ale prostě... nevím, no... zajímalo by mě, jestli se tím někdy zabýval nějaký odborník, co dělá dlouhodobé držení koně na nevyhovující skladbě potravy... totiž co si budeme vyprávět... kdo z nás by byl schopný zajistit koni dlouhosáhlé stepi se "slámou na stojáka", která je asi ta jediná vyhovující těmto primitivním plemenům?
Každpádně seno v zimě nikdy bez sítí s minioky a i tak na příděl!

Ember, s dovolením se přidám k Vašemu dotazu.
Kdo máte zkušenosti s pastevními náhubky - co žraní sena s náhubkem, které je v sítích s hustými oky? Letos je pastva méně kvalitní, proto koně mají i přes léto k dispozici seno, krmelce jsou ale přikryty sítí. Viz foto. Přemýšlím o pastevním náhubku na příští jaro, ale bojím se, že by se kobylka sena nenažrala. Dá se to? Jaké jsou vaše zkušenosti?
Kobylka je tlustá, nejhorší stav je v létě. Sice v létě přibere hlavně na objemu břicha (hodně objemu krmení, málo svalů), ale i když podbřišník upínám na stejné dírky a odmyslím pastevní břicho, tak přes léto "baj voko" tloustne. Bojím se, aby to nebylo rok od roku horší. Možná bude stačit vyšší zátěž, co já vím, fyzickou zátěž má malou, je teprve pětiletá.

Koukám, Šutříku, že to máš stejně jako já. Taky to není žádná "morbidní obezita", ale prostě by člověk rád měl koně dlouhodobě zdravého, takže i pár kilo navíc řeší...
Pastevní náhubek pro žraní sena jsem nezkoušela, každopádně jsem přesvědčená o tom, že to není reálné, aby něco přes tyhle dvě bariéry ulovil.. tak jsem zvědavá, zda sem někdo přispěje s reálnou zkušeností s tímto. Je fakt, že tihle pažravci jsou schopní i tímhle nípáním stále přibírat... za mě, pokud to jen trochu jde, dávat i sítě jen na příděl. Kort když mají pastvu (byť velmi neúživnou), tak bych dávala maximálně ráno a večer, popř. jen na večer síť. Ale rozumím, že pokud má člověk ve stádě více koní rozdílných potřeb, tak že se to prostě nedá všechno zmanagovat...
napsal(a):
Ember, s dovolením se přidám k Vašemu dotazu.
Kdo máte zkušenosti s pastevními náhubky - co žraní sena s náhubkem, které je v sítích s hustými oky? Letos je pastva méně kvalitní, proto koně mají i přes léto k dispozici seno, krmelce jsou ale přikryty sítí. Viz foto. Přemýšlím o pastevním náhubku na příští jaro, ale bojím se, že by se kobylka sena nenažrala. Dá se to? Jaké jsou vaše zkušenosti?
Kobylka je tlustá, nejhorší stav je v létě. Sice v létě přibere hlavně na objemu břicha (hodně objemu krmení, málo svalů), ale i když podbřišník upínám na stejné dírky a odmyslím pastevní břicho, tak přes léto "baj voko" tloustne. Bojím se, aby to nebylo rok od roku horší. Možná bude stačit vyšší zátěž, co já vím, fyzickou zátěž má malou, je teprve pětiletá.
Možná mě opraví někdo, kdo má jinou zkušenost, ale ze sítě s hustými oky to podle mě kůň s pastevním náhubkem nedá. U nás mají koně též balík v síti, fotky zkreslují, oka možná jsou o něco větší, ale seno si de fakto tahají ven zubama, což si s náhubkem neumím představit.

Terven, hhippie, děkuji vám za názor. Taky se bojím, že by kobylka seno ze sítí s náhubkem nedala Bez sena to nejde, ve stádě je i pár koní, co naopak velmi lehce hubnou. Letos byli někteří z nich stranou ve vlastním výběhu, i tak kvůli "normálním koním" seno v krmelcích je. Oddělit naopak největší tlusťochy nejde, navíc i kdyby se jim vyčlenil prostor, bude malý a o to méně by měli pohybu...
Hhippie, fotka je z loňského června. V červnu vypadá ještě v pohodě - viz letošní začátek června. Druhá fotka konec července - na pohled ještě větší pastevní břicho, což ohledně celkové tloušťky nic neříká, ale baj voko přibrala i celkově (i když podbřišník upínám stejně). A poslední fotka konec srpna. Přes srpen toho najezdila už o něco málo více než dříve. Třeba bude stačit pravidelný phyb. Zatím jezdila tak dvakrát do týdne, v srpnu už zhruba třikrát a už i déle nebo "intenzivněji". Příští rok bych ráda navýšila tak na třikrát, čtyřikrát týdně, pravidelně i delší vyjížďky. Víc toho s ježděním nedám, zas tak moc mě nebaví. Můžu ale opětovně zařadit procházky na ruce, v srpnu jsme také po delší době párkrát venku na ruce byly.

Já mám pocit, že procházky na ruce víceméně nedají tomu koni, co se hubnutí týče, skoro nic... to je spíš pro majitele
Já pak té tinkeře taky zvyšovala zátěž, až jsme museli nakovat, protože díky kamenitému terénu jí nestíhala dorůstat kopyta... a až v kombinaci pohyb cca 5x týdně a velmi omezený přísun žrádla začlo nějak fungovat. Ono samozřejmě člověk musí přihlížet k typu koně - tihle prakoně nikdy nebudou štíhlí, to majitel ani nechce, ale nějak to udržet na uzdě, ten tuk... u nás byl navíc ještě problém, že nebyla moc ochotná, co se práce pod sedlem týče.. proto jsem jí nakonec i prodávala, protože jsem měla pocit, že se nemůžeme shodnout na režimu a potřebách, které by vyhovovaly oběma... to je totiž další věc. Spousta těchhle primitivních plemen není moc pracovitých... a to se pak hubne ještě hůř. Pro nás by byl býval byl asi řešením tah, ale já na to neměla kdy, a ani zkušenosti a hlavně lokální podmínky (lesní cesty děsně kopcovité, běžné komunikace VELMI frekventované...). Tak šla holt jinam. Teď řeším poníka - taky má náhubek, ale holt tam se na hlavu nepostavím... je, jakej je... musím eliminovat svůj stres, který si díky tomuhle tématu vytvářím, protože pak člověk nepřemýšlí nad ničím jiným...než aby měl radost, jak koním pěkně chutná... jako to měly naše babičky, když jsme přijeli na návštěvu...
Zrovna jsem se dneska lekla, když jsem vyfotila poníka, jak vypadá z odstupu... chjo.
Teď řeším jak oba koně nakrmit aby byli ok... Tak si říkám, že jsme na pastvině kapku přibrali, jenže ubrat sena nemůžu, kvůlu druhýmu... Mají ho v sítích s oky 4 x 4.
Kamarádka měla tlustého, zchváceného poníka.Pomohl kvalitní kovář, náhubek a pohyb. V tomto pořadí.
Letos je bez problémů s nohama, bez náhubku a na poníka i štíhlý. Stačilo, že se na něm 3 - 4 x týdně jezdí.
Nekrmit koně, je cesta do pekel.I krmení 2 x denně, je špatné.Koně by měli žrát pořád. Po troškách, což ideálně splňuje náhubek.
Ale jediné, co opravdu pomáhá, je pohyb. Vyzkoušeno! Nikoli načtená teorie.
Koukám, že se tohle téma docela rozjelo. Nijak mě to netěší, ale po ostré výměně názorů s rodinou (matka do toho natáhla i další členy) jsem se rozhodla, že dám koně do nájemného ustájení. Podle nich je kobyla "taková pěkná" a nazdar. S rodinou si nerozumím naprosto v ničem a myslí si, že mají vždy pravdu. Moje nervy už jsou na dranc. Jeden den je vydržela nekrmit a večer mi je nacpala ovsem (obilky na zemi - flek), druhý den řekla sousedům, aby opět posekanou trávu ze zahrady dali do výběhu, takže kobyla všechno zhltá a pak stojí, je nafouklá, permamentně prdí a nemůže dýchat. Na tvrdém povrchu už mi ani nechce stát - zjevně ji to bolí. Je nervózní, neposlouchá, škube si hřívu a ocas.. no abych to shrnula - vypadá příšerně. Veroniku Sixtovou sleduji již dlouhou dobu na soc. sítích, proto ve mě zakořenila takovou ideu, jak má Hafling vypadat. Doufám, že po odstěhování koní s rodinou budu moct alespoň z klidu strávit Vánoce

marion108
napsal(a):
Teď řeším jak oba koně nakrmit aby byli ok... Tak si říkám, že jsme na pastvině kapku přibrali, jenže ubrat sena nemůžu, kvůlu druhýmu... Mají ho v sítích s oky 4 x 4.
Museli jsme na část dne dva koně rozdělit, kontakt přes pásku a přes předěl v přístřechu.Hůř krmiitelnému po tu část dne přidávat / adlibitní seno, musli, řízky a vojtěšku/, IR kobyle po tu část dne odměřit slámoseno do sítí 3x3cm/větší oka nevyhovují/, Po zbytek dne na vypaseném spolu nebo IR pro sichr ještě náhubek, podle stavu kondice, porostu, počasí...

Ember, tak poslední fotka je docela síla, byť mám taky ráda prdelaté koně. Držím vám palce!
EmberDark
napsal(a):
Koukám, že se tohle téma docela rozjelo. Nijak mě to netěší, ale po ostré výměně názorů s rodinou (matka do toho natáhla i další členy) jsem se rozhodla, že dám koně do nájemného ustájení. Podle nich je kobyla "taková pěkná" a nazdar. S rodinou si nerozumím naprosto v ničem a myslí si, že mají vždy pravdu. Moje nervy už jsou na dranc. Jeden den je vydržela nekrmit a večer mi je nacpala ovsem (obilky na zemi - flek), druhý den řekla sousedům, aby opět posekanou trávu ze zahrady dali do výběhu, takže kobyla všechno zhltá a pak stojí, je nafouklá, permamentně prdí a nemůže dýchat. Na tvrdém povrchu už mi ani nechce stát - zjevně ji to bolí. Je nervózní, neposlouchá, škube si hřívu a ocas.. no abych to shrnula - vypadá příšerně. Veroniku Sixtovou sleduji již dlouhou dobu na soc. sítích, proto ve mě zakořenila takovou ideu, jak má Hafling vypadat. Doufám, že po odstěhování koní s rodinou budu moct alespoň z klidu strávit Vánoce
Situaci Vám nezávidím, ale myslím, že jste se rozhodla dobře, jinak je to o nervy a krz koně i příbuzné Pak nám tu napiště jak se situce s kobylkou vyvíjí...
Ale když jsem ty příspěvky četla a viděla tu nepoučitelnost vaší matinky, tak to na mě málem omejvalo a říkala jsme si koně okamžitě pryč...
Je to tak. Je to vyloženě o nervy a není den, co by se něco nestalo. Udržují mě v takovém krásném permanentním stresu. V pátek jsem se ani nestačila vrátit z práce a po cestě hned telefon a máti volá, že pustila koně ven a že jí zdrhli na silnici... jsem ráda, že jsem odřídila auto v klidu, protože to ve mě bublalo, proč na ně vůbec hrabe a vrchol všeho je, že je pustila opravdu VEN. Před budovou je mezi polem a silnicí travnatý kus a ona prostě otevřela vrata a "běžte si".. neopáskováno, bez ohlávek a pojištěné koně nemám, takže kdyby se něco stalo, odnesu to s plnou parádou. Odůvodnila to tak, že jsem je tam nechala na tom vypaseném celý den hlady, tak je pustila na pěknou trávu.
Jít pryč, je to nejlepší řešení. Mimo to si do objektu ráda tahá divnolidi, kteří např. léčí koně jejich boží silou v rukách a pak ještě takové, kteří tam chtějí koně mít zadarmo na moje náklady nebo děcka, co jim běhají u zadků a opět jsme u toho, že když kůň kopne, odnesu to já...
Už toho bylo dost. Dřív pro mě moji koně byli radost a hobby, ale teď je to jen starost a stres.
Chce to změnu. Budu vás informovat, jak hubneme a jak se máme
loner

XXX.XXX.41.40
To je teda síla, omluvte mne, ale vaše svědomitá maminka je hloupá. Pokud opětovně ignoruje vaše varování ohledně zhoršování zdravotního stavu zvířete přes to že ona sama o koních evidentně nic neví a vesele si dělá to svoje, i pod podmínkou že jsou to VAŠI koně, tak dosti pochybuji že náhubek pomůže, protože by jej zcela jistě sundala ačkoliv by vašemu koni mohl zachránit i život. Asi pomůže jen ji poučit o nemocech spojených s přežíráním koní a jak jsou potom tyto následky finančně nákladné, případně jak dopadá takové schvácení kopyt, když koně nemůžete pustit na pastvu to je teprve týrání (dobře řekněme že i se schváceným koněm se později může pracovat, ale i tak se tomu přeci budeme snažit vyhnout, dochází také přeci k velkému znehodnocení koně). Vysvětlit jí jak koně fungují mimo chovné ohrady, kde pro přežití musí vynaložit patřičné úsilí o češ se v zajetí snažit nemusí a tedy proč je třeba jim jídelníček upravovat (ono také samozřejmě závisí na tom, na které pastvině koně chováte). Pokud si i přes to nedá říci, tak koně prodejte, třeba mu tím zachráníte několik let života navíc. Opravdu vám vaší pozici nezávidím a přeji vám aby vaše maminka dostala rozum, popřípadě ji můžete ukázat tuto diskuzi.
loner
napsal(a):
To je teda síla, omluvte mne, ale vaše svědomitá maminka je hloupá. Pokud opětovně ignoruje vaše varování ohledně zhoršování zdravotního stavu zvířete přes to že ona sama o koních evidentně nic neví a vesele si dělá to svoje, i pod podmínkou že jsou to VAŠI koně, tak dosti pochybuji že náhubek pomůže, protože by jej zcela jistě sundala ačkoliv by vašemu koni mohl zachránit i život. Asi pomůže jen ji poučit o nemocech spojených s přežíráním koní a jak jsou potom tyto následky finančně nákladné, případně jak dopadá takové schvácení kopyt, když koně nemůžete pustit na pastvu to je teprve týrání (dobře řekněme že i se schváceným koněm se později může pracovat, ale i tak se tomu přeci budeme snažit vyhnout, dochází také přeci k velkému znehodnocení koně). Vysvětlit jí jak koně fungují mimo chovné ohrady, kde pro přežití musí vynaložit patřičné úsilí o češ se v zajetí snažit nemusí a tedy proč je třeba jim jídelníček upravovat (ono také samozřejmě závisí na tom, na které pastvině koně chováte). Pokud si i přes to nedá říci, tak koně prodejte, třeba mu tím zachráníte několik let života navíc. Opravdu vám vaší pozici nezávidím a přeji vám aby vaše maminka dostala rozum, popřípadě ji můžete ukázat tuto diskuzi.
Není zač se omlouvat. Je to přesně, jak píšete. Kobyla byla vždy zdravá a nikdy netrpěla žádnými obtížemi. Byla velice dobrá skokanka a ideální koník na vandry. Na to, že jí nikdy nic nebylo má teď nejen těžkou obezitu, ale také respirační obtíže (hádám, že chronické), je nafouklá, trpí průjmy a byť měla zdravá kopyta, není již schopná chodit po tvrdém povrchu ani na něm stát. RTG ukazuje viditelné sestoupení kosti dolů, takže schvácení kopyt je na dobré cestě... Matka byla seznámena se všemi riziky tohoto zacházení, ale jak jsem psala, pro ni je to pouze další hospodářské zvíře a podle jejího selského rozumu nesmí mít nikdy hlad, takže 24/7 stát u balíku sena a to si ještě najivně myslí, že respirační obtíže utlumí krmením nasečenou trávou a padanými jablky, které pochopitelně nasbírá u silnice a po pytlech jí je hází do výběhu přes plot, stejně jako trávu, stejně jako oves atd. Stejnou mentalitu má i zbytek mojí rodiny a jsou přesvědčeni, že koni týrám hlady. Koně jsou sice přes den na chudé pastvě, ale nikdy nemají hlad, protože ačkoli je chudá, pořád něco ždíbou a večer dostanou kupku sena. Jezdím pravidelně každý den s tím, že je spravedlivě střídám, takže od den každý z nich pracuje. Valach prosperuje, ale to není kůň, který má primitivní potřebu sežrat všechno, co se naskytne. Párkrát si kousne a jde od toho a nebo ho kobyla pokope a sežere mu jeho dávku, pokud není pod dohledem, takže ho musím dokrmovat Nova Equi.
Koně stěhuji tento týden pryč, protože to jde celé do háje. Komunikace na bodu mrazu. Neustálé hádky a když se jim snažím vysvětlit závažnost situace, stojí si za tím, že by mi koně chcípli, kdyby je nekrmili, že je moc honím, že vyvolávám konflikty a že bych měla poslouchat rady zkušenějších. Přijdu si pořád jako malé dítě. Byť si všechno financuji sama a o jejich pomoc nestojím, se mi musí neustále plést do věcí, o kterých ví kulové.
Takže si všichni zapište za uši, že pokud nemá Váš kůň celoročně balík venku a bohatou pastvu - týráte ho. Pokud na něm jezdíte víc jak jednou týdně - týráte ho. Pokud nosí pastevní košík - týráte ho už tuplem, protože se prý nemůže ani napít!
Na jednu stranu je to úsměvné, na druhou stranu je to k pláči.
Teď musím prodat seno, které jsem v létě nakoupila, slámu taky a v neposlední řadě - koně samotné - protože neznalost neomlouvá. Rodina má být opora, nikoli překážka.
Ajaj, Ember ta poslední fotka té vaší krasavice je jak z reklamy na schvácení. Rozhodla jste se dobře že se stěhujete, a moc vám držím palce aby jste se obě měly líp. Z mojí zkušenosti doporučuji nevyměknout a náhubek dávat pořád (mám takový s kovovým dnem, a vložky do něj stříhám ze dna starých kýblíků - nebojte se udělat malou dírku a raději jí rozšiřovat, jak bude kobča hubnout - ty obyčejné plastové mi moje kobyla dokáže rozcupovat za odpoledne). S prací hodně opatrně, já bych na takhle skrmenou kobylu vůbec ńesedala, abych jí nezlikvidovala nohy - ale stejně píšete, že už je přichvácená, tak to jí beztak bolí kopyta. Zlomte vaz!
dsj
napsal(a):
Ajaj, Ember ta poslední fotka té vaší krasavice je jak z reklamy na schvácení. Rozhodla jste se dobře že se stěhujete, a moc vám držím palce aby jste se obě měly líp. Z mojí zkušenosti doporučuji nevyměknout a náhubek dávat pořád (mám takový s kovovým dnem, a vložky do něj stříhám ze dna starých kýblíků - nebojte se udělat malou dírku a raději jí rozšiřovat, jak bude kobča hubnout - ty obyčejné plastové mi moje kobyla dokáže rozcupovat za odpoledne). S prací hodně opatrně, já bych na takhle skrmenou kobylu vůbec ńesedala, abych jí nezlikvidovala nohy - ale stejně píšete, že už je přichvácená, tak to jí beztak bolí kopyta. Zlomte vaz!
Pokud má slečna váhu jak "mokrý vaťák" a kobyla je ochotná chodit po měkkém, je ježdění jediný způsob, jak shodit co nejdříve. Samozřejmě s přiměřenou stravou.
Asi by nebylo nejlepší odstavit takto rozkrmenou kobylu od žrádla najednou. Spíš upravit složení krmení a postupně snižovat množství. Koně jsou velké cimprlíny a náhlé změny v KD jim hodně škodí.
Už po několika slušných vyjížďkách bude vidět změna, asi ne na krku, ale určitě na břiše.

Držte se!
Tohle rozhodnutí bylo nejspíš (bohužel) jediné správné..

Rozhodla jste se dobře, jiné řešení to nemělo. Líbí se mně, jak jste se do toho obula, že koně stěhujete už tento týden. Držím Vám pěsti, ať jste v novém všichni tři spokojení. A mamince pro jistotu neříkejte, kam koně stěhujete.
sisi58
napsal(a):
Pokud má slečna váhu jak "mokrý vaťák" a kobyla je ochotná chodit po měkkém, je ježdění jediný způsob, jak shodit co nejdříve. Samozřejmě s přiměřenou stravou.
Asi by nebylo nejlepší odstavit takto rozkrmenou kobylu od žrádla najednou. Spíš upravit složení krmení a postupně snižovat množství. Koně jsou velké cimprlíny a náhlé změny v KD jim hodně škodí.
Už po několika slušných vyjížďkách bude vidět změna, asi ne na krku, ale určitě na břiše.
Kdyby tak kobyla byla moje, tak bych jí od trávy odstřihla hned, tím spíš, že brzy přemrzne. Dostávala by jen luční seno míchané se slámou. Možná řízky, aby bylo do čeho zamíchat minerálku. Tu bych dávala určitě, podle popisu rozhozené metaboliky bude mít tahle kobča hodně špatné minerály - ale to už jsme u rozborů krve a krmivářských tabulek a milionu dalších věcí, které by se měly udělat a na to tu jsou větší odborníci.
Kdybych jí úplně odstavit nemohla, tak bych jí na trávu pustila jedině s náhubkem, aby se hodně nachodila, než se nažere, že nesmí žrát nárazově a hladovět je samozřejmost.
Koně s tolika zdravotními problémy jaké popisuje Ember (dýchání, chronické metabolické problémy, sestouplá kopytní kost) bych nechala pár měsíců odpočinout a vyhrabat se z nejhoršího, i kdyby nebyl tlustý. Ježdění na takhle nemocném koni je pro mě jistý způsob jak ho rozbolavět ještě víc a ježdění mu znechutit.
Je nekonečno možností, jak se dostat ke zdravějšímu koni, ale z mojí strany je to jen teoretizování o cizím koni, kterého jsem nikdy neviděla - záleží jen na majitelce pro co se rozhodne a co bude fungovat. První krok správným směrem právě udělala, přeji jí hodně štěstí.
Taky držím palce.Téma se mne dotýká, protože mám taky žravou haflici a manželova maminka má taky snahu kobyle přilepšovat.Naštěstí u nás to není ani zdaleka tak ostré.V podstatě je to nejhorší touhle dobou, když jsou padaná jablka-aby je tam koním nesypala po kýblech.Už dva roky vysvětluju že kobyla je nemocná(nevím jestli je IR, ale chovám se jako kdyby jo) a musí mít dietu.Že nesmí pečivo, na trávu jen s náhubkem atd.Že šest jablek jí opravdu neublíží, ale s jídlem roste chuť a taky ji může napadnout si pro ně dojít na vlastní pěst když ví že někde jsou(je chytrá).Pro zjednodušení říkám že kobyla má cukrovku.Ale nekoňáci prostě některý věci nepobíraj.O zchvácení kopyt nikdy neslyšeli a nechápou co to má společnýho s trávou.Nejhorší je, že jsem předtím měla tři ČT 24/7 na trávě a no problem a teď tu chuděru držím na prašným výběhu a je to přeci taky jezdecký kůň tak jaký je v tom rozdíl?
dsj
napsal(a):
Kdyby tak kobyla byla moje, tak bych jí od trávy odstřihla hned, tím spíš, že brzy přemrzne. Dostávala by jen luční seno míchané se slámou. Možná řízky, aby bylo do čeho zamíchat minerálku. Tu bych dávala určitě, podle popisu rozhozené metaboliky bude mít tahle kobča hodně špatné minerály - ale to už jsme u rozborů krve a krmivářských tabulek a milionu dalších věcí, které by se měly udělat a na to tu jsou větší odborníci.
Kdybych jí úplně odstavit nemohla, tak bych jí na trávu pustila jedině s náhubkem, aby se hodně nachodila, než se nažere, že nesmí žrát nárazově a hladovět je samozřejmost.
Koně s tolika zdravotními problémy jaké popisuje Ember (dýchání, chronické metabolické problémy, sestouplá kopytní kost) bych nechala pár měsíců odpočinout a vyhrabat se z nejhoršího, i kdyby nebyl tlustý. Ježdění na takhle nemocném koni je pro mě jistý způsob jak ho rozbolavět ještě víc a ježdění mu znechutit.
Je nekonečno možností, jak se dostat ke zdravějšímu koni, ale z mojí strany je to jen teoretizování o cizím koni, kterého jsem nikdy neviděla - záleží jen na majitelce pro co se rozhodne a co bude fungovat. První krok správným směrem právě udělala, přeji jí hodně štěstí.
Souhlasím, to ježdění jsem podmiňovala ochotou koně a taky jsem přihlížela k tomu, že kobylka doteď chodila pod sedlem. Vyjížďkami jsem nemyslela nějaké lítání, spíš svižnější pochodování. Nejsem zastáncem procházek(pokud se nejedná o koně v rekonvalescenci např.po větším úrazu či těžké nemoci ) to, co dá člověk, je pro koně jedno kolečko kolem pastviny, což není moc.
Teď mě napadlo, že by to mohla majitelka střídat, pěkný povrch - pojede, horší - povede. Podle toho, co sama píše, je rozumná a kobylku by nepřetěžovala. Ale opravdu si myslím, že pohyb, koním vrozený, je nejdůležitější pro úpravu hmotnosti.
Jak jsem psala včera ráno + fotky, máme to vyzkoušené, z tlustého mrzáčka se stal šikovný poníček. A to hlavně díky pohybu.
Ten rozhašený metabolismus se, po přestěhování, určitě rychle upraví. Prakoně jsou dosti odolní, to kobča určitě zvládne.
Vše je na majitelce, ona je zodpovědná a stojí vedle ní.
Děkuji všem za reakce a rady. Je víc než jisté, že jsem se nechala časem prostě zlanařit rodinou a v zájmu nastolení všeobecného klidu jsem jejich jednání neřešila dost ostře. Celé roky si jen plácám játra, že tohle je špatně a tamto taky, ale to skončilo. Matce jsem vytiskla tuto diskuzi a přiložila k tomu fotky z letošního svodu Haflingů. Matka totiž tvrdila, že obezita je stářím, takže jsem tam dala fotku hřebce Avalona, který ve svých 20-ti letech vypadá ukázkově + fotky kobyl, které jsou starší, než ta naše a je na ně radost pohledět.
S naší kobylou to není tak zlé. Má tuhý kořínek. Po trávě chodí normálně, takže zůstávám, alespoň pro zatím, u lonžování. Dýchá při něm pravidělně a alespoň se jí rozředí ten hlen v plicích. Sednout si na ni rozhodně nechci - ne teď. Jsem docela vysoká (170cm) a vážím 60 kg. Dnes je to třetí den. Přes den je na chudé pastvě a večer dostane kupku máčeného sena - kvůli respiračním obtížím. Dnes by mi měl dorazit ostropestřec, takže bych jí chtěla tímto upravit alespoň zažívání. Už včera bylo vidět, že břicho má stažené a dýchání je o dost lepší. Pastevní košík není třeba, protože si opravdu jen ždíbe a musí u toho chodit a hledat.
Dneska se jedu podívat na první ustájení (vybírám ze dvou) a o víkendu je nechám převézt.
Hodím sem třeba za 14 dní nějakou fotku, když bude vidět úbytek váhy. Věřím, že u ní jde jedno s druhým, takže pokud shodí, bude se jí dýchat lépe, přestane průjem a vidím to na nějaké vitamíny vyloženě pro růst kopyt. Uvidíme, uvidíme
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Držím Vám palce, ať vše dopadne dobře a situace se vyřeší a ustájení ať funguje jak má. To je dnes také oříšek najít. Hodně zdraví.
Máte jistotu, že matka nebude vaši kobylu dokrmovat i v ustájení? Evidentně je to člověk, který nerespektuje přání jiného a je schopná svojí blbostí koně i zabít.
Jinak držím pěsti, ať se vám podaří kobylku dát do pořádku. Netrapte se rodinnými vztahy, vy nejste ta, která je ničí, jen bojujete o zdraví a život svých zvířat.

Ježiš, Dotaz, nestraš! Předpokládám, že tohle zadavatelku nenapadlo ani v těch nejčernějších snech!
Prostě bych se domluvila s ustajovatelem, že tam má matka zákaz vstupu a pokud by jí tam načapal, tak ať mě neprodleně informuje. Člověk může být zabedněný, ale snad až do téhle míry ne..., ne?
napsal(a):
Ježiš, Dotaz, nestraš! Předpokládám, že tohle zadavatelku nenapadlo ani v těch nejčernějších snech!
Prostě bych se domluvila s ustajovatelem, že tam má matka zákaz vstupu a pokud by jí tam načapal, tak ať mě neprodleně informuje. Člověk může být zabedněný, ale snad až do téhle míry ne..., ne?
Doufejme.