Zdravím, moje kobyla (arabský plnokrevník - 15 let) začala mít v poslední době dost nálevky, jak přední, tak zadní. Mám ji teprve půl roku, podezření tedy prvně padlo na námahu, což jsme vyloučili, neboť chodí pod sedlo max 3x týdně a cválá max kilometr a navíc, když jsem si ji koupila, jela něco jako hubertku, kde cválala pole a nožky měla potom naprosto ok.
Tedy může mít nálevky ze žrádla ? Stájník ji dost překrmoval, bohužel i přes mé protesty ( 2kg šrotu denně), u minulého majitele byla na malých dávkách granulí. Začali jsme jí tedy místo šrotu dávat teď granule ( cca o půlku méně, než šrotu + alavis) a taky bandážujeme a bohužel i přesto má nálevky včera šla na vyjížďku do lesa cca 15 km, chvíli se cválalo jinak klus, krok a ráno to měla nateklé solidně, tak jsme jí to osprchovali studenou vodou a prošli se s ní a nálevky skoro zmizeli, ale po pár hodinách v boxu zase naskočily :( Neví někdo, co s tím ? Děkuji...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tak záťaž nie je iba cválaie, veľa závisí aj od povrchu, od toho, ako je kôň kutý, aký má režim, ako veľmi nárazovo pracuje... tých možností prečo ich má teraz a u predošlého majiteľa nie, je veľa.
Pokiaľ mi niekto prekrmuje koňa, tak by som si pohovorila predovšetkým s majiteľom stajne, raz som majiteľ, tak kôň bude žrať to, čo poviem ja.
Koľko sa priemerne cez deň kobyla hýbe, má výbeh?
Ahoj, díky za odpověď
V minulém ustájení to bohužel měla tak, že majitel neměl na ni čas, co mi bylo řečeno, že přišel jednou za měsíc, vzal koně ven a nechal ji běhat jak dlouho chtěla, jinak byla na pastvě/noc box...
U mě to má tak, že má lehkou práci, většinou jen klusáme, po měkkém terénu (pískové cesty, louky), po tvrdém chodí taky, ale to jen minimálně. Kutá není, má krásná zdravá kopýtka. Jinak je přes den ve výběhu (písek), jenže u východu je beton a ona z nudy většinou stojí právě tam, je to trochu lidumil... Snažíme se ji vodit na pastvu na louku, co to jde, ale je to bohužel dost z ruky...

Pieskový výbeh je hlboký?

Pokud přes noc stojí v boxu a přes den stojí převážně v jednom místě pískového výběhu, málo se přirozeně hýbe a může i to být příčina. Fajn by byla pastva, alespoň přes den, aby popocházela, stále byla trochu v pohybu.
kajunkka
napsal(a):
Zdravím, moje kobyla (arabský plnokrevník - 15 let) začala mít v poslední době dost nálevky, jak přední, tak zadní. Mám ji teprve půl roku, podezření tedy prvně padlo na námahu, což jsme vyloučili, neboť chodí pod sedlo max 3x týdně a cválá max kilometr a navíc, když jsem si ji koupila, jela něco jako hubertku, kde cválala pole a nožky měla potom naprosto ok.
Tedy může mít nálevky ze žrádla ? Stájník ji dost překrmoval, bohužel i přes mé protesty ( 2kg šrotu denně), u minulého majitele byla na malých dávkách granulí. Začali jsme jí tedy místo šrotu dávat teď granule ( cca o půlku méně, než šrotu + alavis) a taky bandážujeme a bohužel i přesto má nálevky včera šla na vyjížďku do lesa cca 15 km, chvíli se cválalo jinak klus, krok a ráno to měla nateklé solidně, tak jsme jí to osprchovali studenou vodou a prošli se s ní a nálevky skoro zmizeli, ale po pár hodinách v boxu zase naskočily :( Neví někdo, co s tím ? Děkuji...
Pokud, se objevují po noci v boxe, nebo delším stání, tak podzim kdy se ochlazuje může mít na to vliv... Mému koníkovi se to na podzim také stává...
Nepíšete zda chodí do výběhu, pohyb je samozřejmě na to nejlepší, udržuje cirkulaci krve a zejména lymfy v nohách. Chce to na noc, případně pohyb dávat zateplováky, aby se nožky udržely v teple a trochu se udržel ten oběh... Píšete, že bandážujete, ale myslíte tím do boxu, nebo na práci... Dáváte podložky, nebo jen fleecovou bandáž? Samotná bandáž nebusí stačit...
Samozřejmě i ten šrot a krmení může mít vliv, to chce také hlídat a také to jestli je vyloučen zdravotní problém.
Jinak na nálevky platí klasicky co nejvíce pohybu ve výběhu, a pro pobyt v boxe "suché teplo" na nohy...

Back on track?
http://old.backontrack.com/cz/vyrobky/pro-kone/.
Chodí do výběhu, jak moc pohybu tam má nedokážu říct, není moc stádový typ a drží se od koní obecně dál... Zdravotní problém jako je artróza atd. by to být neměl. Cca 3 měsíce zpátky vet dělala ohybové zkoušky a kobyla dopadla lépe, než o několik let mladší koně... Jinak bandážuji jen fleecem, jak na práci, tak i do boxu. Ještě nám pomáhá po práci chladit nožky studenou vodou...
kajunkka
napsal(a):
Chodí do výběhu, jak moc pohybu tam má nedokážu říct, není moc stádový typ a drží se od koní obecně dál... Zdravotní problém jako je artróza atd. by to být neměl. Cca 3 měsíce zpátky vet dělala ohybové zkoušky a kobyla dopadla lépe, než o několik let mladší koně... Jinak bandážuji jen fleecem, jak na práci, tak i do boxu. Ještě nám pomáhá po práci chladit nožky studenou vodou...
Potom bych určitě do boxu zkusila bandážovat s podložkou. Samotná bandáž do boxu často opravdu nestačí, prostě neudrží dost tepla. Vyzkoušejte, pokud bude problém setrvávat, pak bych to řešila už s vetem. A tím nemyslím ohybovky, ty zdaleka neukáží všechno...
A také bych přemýšlela o způsobu práce, má kůň alespoň 10 minut na okrokování a vykrokování před začátkem práce, to je velmi důležité pro správné fungování kloubů.. A pokud jde rovnou ze stáje, ne z výběhu, pak bych krokovala minimálně 15 minut...
Děkuji, dostatek času na krokování má dost, než dojdeme někam na "klusatelnou" plochu, trvá to minimálně těch 10 minut, tak samo při cestě zpátky, v tom problém nebude. Ve čtvrtek jsme byly venku, lehčí vyjížďka po měkkém, trochu jsme klusaly a i chvíli cválaly a nálevky na druhý den nebyly (nohy jsem po vyjížďce osprchovala studenou vodou), nicméně dneska bohužel zase byly, jelikož kobyla byla celý den zavřená v boxe , přitom venku až tak strašně nebylo (stájník je fakt...). Takže to nejspíš bude tím nedostatkem přirozeného pohybu no :(.
Tohle jsem taky dlouho řešila, a tady nepomůže nic než změna ustájení, aby měla kobyla možnost se celý den, nejlépe i v noci, hýbat. Takže buď box opravdu jen na několik hodin v noci, nebo ještě lépe navolno bez boxu. Může být venkovní ustájení s přístřeškem nebo občas někde nabízejí i možnost zavírání na noc do stáje, kde jsou koně dohromady bez boxů (takto to teď mám já, na boxy naštěstí zatím nejsou peníze, a naprostá spokojenost