Koupě koně - prosím o radu, adekvátní cena

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.10.2017 06:12

Přečtení předchozí diskuze mě inspirovalo k založení vlastního tématu. Také se chystám koupit si po 5 letech ježdění vlastního koně, bohužel jsem na výběr tak nějak sama (vyjma veterináře), protože koňští známí mi bohužel dohodí jen ty koně, které sami nechtějí :( Toto jsem vymyslela jako text inzerátu, prosím o radu, zda je to srozumitelné, co byste doplnili a kolik byste za odpovídající zvíře byli ochotni nabídnout.

"Koupím koně, který splňuje dva základní požadavky 1) hodný 2) fyzicky i psychicky zdravý (tj. bez zlozvyků). Anglicky přiježděného teplokrevníka. Bude sloužit pro ježdění pokročilejšímu jezdci a i začátečníkovi, musí se tedy jedna o bezproblémové, nezákeřné, ochotné zvíře, které odpustí chybu a pomůže jezdci k rozvoji. V terénu nelekavý, nevymýšlející, na jízdárně pracovitý. Věk do 10, max 12 let. Nebude sloužit ke sportu (max nějaký ten hobby parkur do 90 cm, hubert ad.), ale samozřejmě i tak by měl mít pohybový aparát v pořádku. Žádný obr, ideál by byl tak 165 cm, ale to vím, že už si diktuji moc. Koník by byl v ustájení box na noc, přes den výběh, dle jeho dispozic bych event. zvažovala přesun na pastevní ustájení (případně jen na teplejší část roku). Nevidím důvod, proč by měl mít kůň v tomto využití podkovy, ale samozřejmě bychom zvážili podle konkrétní situace. Neuznávám ježdění s dnes tak populárními udělátky (rychlopřiježďování s průvlečkami, gumový chambon), ale ani bezhlavé lítání venku na ohlávce. Mám ráda bezpečí a pohodu na vyjížďkách a středně náročnou práci na jízdárně pod trenérem, která povede ke zlepšování dvojice. Pro tento účel hledám koně, žádný sportovní talent, ale spolehlivého partnera, který zvládne delší vyjížďky, nějakou tu jízdárenskou práci a bez problémů sveze příležitostně i začátečníka. Prosím nabídněte.".

23.10.2017 08:10
Íháček

XXX.XXX.65.169

Jestli takoveho vubec najdete tak pod 80 tisic urcite nebude. Ale takovi kone se malokdy prodavaji.

23.10.2017 09:21

Hledáte anděla v koňské podobě a přeji vám, abyste ho našla a dala pak i třeba vědět.Takový kůň bude mít cenu zlata a asi budete hledat dlouho.Spousta prodejců vám bude nabízet své "úžasné" koně tak se nenechte znechutit a odradit.

23.10.2017 10:39
ameed

XXX.XXX.248.64

Já takového sehnala světe div se za 55 i s hříbětem...holt štěstí.

23.10.2017 10:46

@Ihacek: No... já mám připraveno 150 :D.

Nějakou dobu jsem zvažovala koupi STKL přímo ze hřebčína... nebyl by sice zkušený a hned pod začátečníka, ale časem si myslím, že by se to dalo. Případnou korekci způsobenou mnou na mladším koni (přece jen, jezdím jen 5 let, nejsem žádný machr) by dělal trenér. K tomuto rozhodnutí mě bohužel vedlo pozorování mého okolí, kdy jsem teď v nedávné době přihlížela tomu, jak trenérka "pomohla" své svěřenkyni ke koupi "vhodného" koně tak, že jejím rodičům podstrčila takového, kterého sama nechtěla (protože tady je opravdu výhled na velké investice za veterináře a nutnost odložení koně, který bude za několik málo let nepoužitelný :(

Já sama jezdím, co to dá, snažím se i teoreticky vzdělávat, jak můžu, ale prostě v některých (někdy se mi zdá, že skoro ve všech) lidech kolem koní se absolutně nevyznám a již jsem také "naletěla" v méně závažných věcech, tak se právě koupě koně z třetí, čtvrté ruky bojím.

Tak bych byla vděčná, pokud máte z vlastní zkušenosti nějaký tip, který by se mi při výběru koně mohl hodit. Co si myslíte o tom kladrubákovi?

23.10.2017 10:51
Íháček

XXX.XXX.65.169

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

Nějakou dobu jsem zvažovala koupi STKL přímo ze hřebčína... nebyl by sice zkušený a hned pod začátečníka, ale časem si myslím, že by se to dalo. Případnou korekci způsobenou mnou na mladším koni (přece jen, jezdím jen 5 let, nejsem žádný machr) by dělal trenér. K tomuto rozhodnutí mě bohužel vedlo pozorování mého okolí, kdy jsem teď v nedávné době přihlížela tomu, jak trenérka "pomohla" své svěřenkyni ke koupi "vhodného" koně tak, že jejím rodičům podstrčila takového, kterého sama nechtěla (protože tady je opravdu výhled na velké investice za veterináře a nutnost odložení koně, který bude za několik málo let nepoužitelný :(

Já sama jezdím, co to dá, snažím se i teoreticky vzdělávat, jak můžu, ale prostě v některých (někdy se mi zdá, že skoro ve všech) lidech kolem koní se absolutně nevyznám a již jsem také "naletěla" v méně závažných věcech, tak se právě koupě koně z třetí, čtvrté ruky bojím.

Tak bych byla vděčná, pokud máte z vlastní zkušenosti nějaký tip, který by se mi při výběru koně mohl hodit. Co si myslíte o tom kladrubákovi?

Ja taky netvrdim ze na to nemate. Ale najit takoveho je dost problematicke. To je totiz kun ktereho by chtel skoro kazdy a kdo ho ma tak ho jen tak neda nebo proda po znamosti.

23.10.2017 11:25
deauville

XXX.XXX.30.49

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

Tak kladrubák přímo ze hřebčína není špatná volba... Výhoda je, že v hřebčíně Vám nezatají žádné případné vady. A pokud máte připraveno 150 000 Kč, dostanete za tuto sumu slušného koně. Jen je potřeba dát si pozor u mlaďochů po základním výcviku - z mé zkušenosti tedy pro začátečníka úplně ne, ledaže byste měla někoho, kdo Vám s ním v začátku pomůže.

23.10.2017 11:27
blackmyday

XXX.XXX.33.80

S kladrubákem uděláte jenom dobře, ikdyž nevím jestli koupě z Kladrub/Slatiňan je nejvhodnější. Pokud chcete koně pro život, hodného, "neprůstřelného", zeptejte se v hřebčíně Dobrovský ( http://hrebcindobrovsky.cz/ ). O koně se starají s láskou a citem a koně mají tzv. "charakterově nezávadné".

23.10.2017 12:42

blackmyday napsal(a):
S kladrubákem uděláte jenom dobře, ikdyž nevím jestli koupě z Kladrub/Slatiňan je nejvhodnější. Pokud chcete koně pro život, hodného, "neprůstřelného", zeptejte se v hřebčíně Dobrovský ( http://hrebcindobrovsky.cz/ ). O koně se starají s láskou a citem a koně mají tzv. "charakterově nezávadné".

Díky, Hřebčín Dobrovský znám a takříkajíc s ním při potenciálním výběru počítám :).

23.10.2017 12:47
jaruska

XXX.XXX.213.29

Takovou kobylku jsem nedávno prodávala, na mě byla moc velká, měřila 160 a já potřebuji menšího koníka.Byla březí a jenom připuštění stálo 7 tisíc, prodala jsem jí za 50 000 Kč, uměla všechno a byla prostě úžasná, akorát velká.Takže nezoufejte a hledejte, určitě se něco objeví, těch vyšších koníků, co Vy hledáte, je víc, než těch, co hledám já(145 KVH).

23.10.2017 15:00
HV25

XXX.XXX.254.189

Já takovou koupila v lednu, slovenský teplokrevník za 100 a nedala bych ji ani za milion. Držím palce, chce to hledat. S těmi penězi bych se nebála, že nenajdete.

23.10.2017 16:13
fríský

XXX.XXX.64.144

Paní zadavatelko, pošlu Vám do interní zprávy nějaké kontakty, když jsem sháněla koníka a třeba tam najdete svého.

23.10.2017 16:31

fríský napsal(a):
Paní zadavatelko, pošlu Vám do interní zprávy nějaké kontakty, když jsem sháněla koníka a třeba tam najdete svého.

Moc děkuji!

A také všem za přání úspěchu :).

23.10.2017 19:36
lina225

XXX.XXX.187.2

Koně dle popisu mám.7 let, výjimečně hodný flegmatik, na jízdárně pracovitý, venku chodí "na dobré slovo" i na ohlávce, k tomu velmi odolný, naprosto bezúdržbový a s dobrým původem. Do sportu je bohužel malý (160khv) a na jízdárně s ním je ještě nějaká práce, takže podle mě je adekvátní cena cca 80 000. S vaším rozpočtem rozhodně nebudete mít problém sehnat :).

Přidejte reakci

Přidat smajlík