Stěhujeme koně domů - prosím o rady, zkušenosti

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.11.2017 08:59
HV25

XXX.XXX.42.151

Zdravím, naskytla se mi možnost dát si koně domů na vlastní a pronajaté polní pozemky. Celkem je to 3.5 hektaru, které jsou v blízkosti staršího zemědělského areálu, do kterého by koně chodili na noc domů.

Mám na vás několik otázek:

- Co potřebuji z hlediska "papírování" vyřídit - někam se mám dojem hlásí "hospodářství", tak pokud je tady někdo, kdo by mi to mohl vysvětlit, tak budu ráda.

- Zatravňoval jste někdo pole? Jak rychle to trvalo a jak jste postupovali?

- Protože nejbližší elektrika je tak 100-200m daleko, budu potřebovat elektrický ohradník s bateriovým zdrojem. Můžete mi poradit jaký je nejlepší na ohrazení plochy 3,5ha bez porostu keřů, stromů? Jak dlouho cca vydrží baterie?

A moje poslední otázka: Máte ve výběhu kameru? Jakou a kam jste jí upevnili? K pozemkům vede cesta, takže se můžu chystat na to, že se lidé budou chodit dívat na koníčky a chci mít jistotu, že nikdo nebude krmit, nebo nevleze do ohrady, případně ji tam mít i jako ochranu proti zlodějům.

Děkuji předem všem, kdo si udělá čas a odpoví.

Neregistrovaný uživatel

1.11.2017 11:21
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Hospodářství nahlásíte v Hradišťku, http://www.cmsch.cz/getattachment/c2decf54-40ca-4973-9122-60642c3a4a89/registracni-listek-chovatele.pdf.aspx?lang=cs-CZ. Nevím, zda-li jde již elektronicky, nebo je potřeba zaslat podepsané poštou, zjistíte určitě na dotaz, nebo bude tady někdo vědět. Přijde Vám registrace hospodářství s knihami, kam pak zapíšete všechny koně na hospodářství držené (vlastní, ustájené, ostatní). Pokud nezamýšlíte se zabývat s dotacemi, to je vše, co Vás čeká.

Zatravnění pole - záleží, co tam pěstovali předtím, a v jakém je stavu. Pokud je to strniště, tak si najmout "dosévačku", a přisít trávu, pokud tam byla třeba kukuřice, zorat, zvláčet, zasít. Pokud je zorané, zvláčet, zasít. Uválcovat a počkat, až poroste tráva. Za mně bych tam tak půl roku až rok nepásla, aby se udělal pořádný drn, a ne zase oraniště. Pokud to máte v nájmu, má někdo přihlášeno na dotace, nebo už to rovnou pronajali Vám? Pokud je ještě registrace v LPIS, třeba dobíhající pětiletka, tak jsou pro zatravnění a následné pasení pravidla.

S ohradníkem neporadím, zkuste se poradit přímo v Kamíru či jiných potřebách, tam Vám sdělí podrobné informace. Na baterku jsem měla ohradník kdysi kdysi, nevím, jak dlouho vydržela. Dnes už se dělají i solární zdroje, ale nemám zkušenost.

Kameru ve výběhu nemám, a taky mám koně u hlavní silnice - zastavují auta, koním trhají trávu, fotí se s nimi, nebo dojdou z vesnice. S tím holt nic neudělám, a prej ani nemám, že to je normální. Ale já na ně koukám z okna, takže kameru nepotřebuju. Dříve jsem měla přes sousedy kameru, byla na stodole, asi ve 4 metrech, kamera stála cca 10 tisíc. Nahrávalo se na internet, nebo to šlo do počítače, a pak se člověk zpětně mohl kouknout. Někde se tu nedávno probírala kamera na baterky, už si nepamatuju název vlákna.

Přidejte reakci

Přidat smajlík