Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.12.2017 11:43

Stala sa mi záhada. Mala som špeciálne podkutého koňa na hliníkových podkovách. Vo štvrtok som šla jazdiť, kopytá som natierala masťou aby sa nerobili nášľapy - podkovy mal. Po jazde som kopytá čistila - podkovy mal.
V piatok som odchádzala na celý víkend preč, zhodou náhod som stretla kamarátku, ktorá pracuje mimo SK a poprosila som ju aby ho zobrala jazdiť ak bude mať záujem.

V pondelok som prišla za koňom a podkovy nikde. Volala som kamarátke že si jazdí a podkovy stráca, no ona si je istá, že kôň podkovy nemal už v piatok keď išli prvý krát jazdiť. Ešte sa čudovala ako má pekne opracované / vystrúhané kopyto.

Dostala som otázku či ich nestratil vo výbehu, pri jazde po hlbohom blate či snehu...
Kôň bol medzitým v malom výbehu, kde bol sám a ktorý bol relatívne zamrznutý, ani jednu z podkov som tam nenašla.
Terén bol tiež zamrznutý, žiadne hlboké blato a ani hlboký sneh. Kôň vraj pár krát vyhodil a zľakol sa no za posledných 5 týždňov to spravil tak 100x a nikdy nič nestrhol.
Podkovy mal na nohách 5 týždňov a neprišlo mi, že by ich mal povolené.

Tá záhada pre mňa je, či je vôbec možné aby mal v kopytách dokopy 16 dier a ani jednu z nich nevytrhol.
Podkutý bol na predných nohách.
Ako dôkaz prikladám fotky.

Je to vôbec možné? Alebo bol niekto šikovný a podkovy mi zobral? (aj keď to znie divne, ja viem).

Neregistrovaný uživatel

18.12.2017 12:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.186.180

Já se přiklánim k tomu že mu to někdo sundal, po strženejch podkovách vždycky bylo něco orvaného urvaného apod. A nikdy si zvíře nestrhlo za jeden den obě... kort když ve výběhu nic nebylo. Co zeptat se ustajovatele? jestli nevyndaval podkovy z výběhu nebo tam neviděl někoho se motat apod...
Pokud je kůň doma tak to samé rodiny či sousedů.

18.12.2017 12:43
deauville

XXX.XXX.30.49

Samozřejmě nikdo z nás u toho nebyl, ale nevylučuju ani tu ztrátu... Cca před rokem k nám do stáje (stáj 24/7) přišla kobyla kutá na předky (s takovou tou plastovou podložkou) a během jednoho dne ztratila obě podkovy (ano, bylo mokro, hodně bahna atd.), přičemž jednu podkovu jsme ve výběhu našli, druhou ne. Že by jí podkovy někdo záměrně sundal, to jsme vlyoučili, zimní výběhy jsou relativně přehledné, pořád tam někdo je, krom toho máme "zlého koně", takže vstup do výběhu si při pohledu na šklebícího se chlaďase většinou každý dobře rozmyslí.

A na kopytech tehdy kobyle žádné stopy nezůstaly, jakoby je sundal kovář... Takže ano, možné to je, otázkou je, do jaké míry pravděpodobnésmajlík

18.12.2017 13:00

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Já se přiklánim k tomu že mu to někdo sundal, po strženejch podkovách vždycky bylo něco orvaného urvaného apod. A nikdy si zvíře nestrhlo za jeden den obě... kort když ve výběhu nic nebylo. Co zeptat se ustajovatele? jestli nevyndaval podkovy z výběhu nebo tam neviděl někoho se motat apod...
Pokud je kůň doma tak to samé rodiny či sousedů.

Nikto o ničom nevie, všetci ma vysmiali...no kým nenájdem aspoň jednu podkovu tak nikomu neverím.
Kováč čo nám robí kone tam cez víkend bol, no on poprel že by mu dával podkovy dole a keby aj tak by som o tom vedela, pretože vo štvrtok mi kul koňa nanovo.

18.12.2017 13:11
helas

XXX.XXX.12.12

Nemá ten kovář, co u vás o víkendu byl, nového pomocníka? Nespletl si koně?
(Bývá systém, že pomocník chodí a sundává podkovy koním, kteří se pak mají překovat...).

18.12.2017 13:15
katkaa1

XXX.XXX.43.146

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nikto o ničom nevie, všetci ma vysmiali...no kým nenájdem aspoň jednu podkovu tak nikomu neverím.
Kováč čo nám robí kone tam cez víkend bol, no on poprel že by mu dával podkovy dole a keby aj tak by som o tom vedela, pretože vo štvrtok mi kul koňa nanovo.

Možné to je, zrovna sa nám to stalo pred 2 týždňami ale na vychádzke. Podkovy nakuté 3 týždne, nikde nič nebolo povolené a z vychádzky sa kôň vrátil bez oboch. Nič nebolo vytrhnuté ani sme si nevšimli kedy ich stratil. Akurát bolo primrznuté, nebolo ani blato ani sneh.
Mňa by skôr napadlo že ich možno niekto v okolí výbehu našiel a nechal si ich - veď podkovička pre šťastie :).

Neregistrovaný uživatel

18.12.2017 13:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

To poztrácel všechny čtyři podkovy?

18.12.2017 13:53

helas napsal(a):
Nemá ten kovář, co u vás o víkendu byl, nového pomocníka? Nespletl si koně?
(Bývá systém, že pomocník chodí a sundává podkovy koním, kteří se pak mají překovat...).

Toto vylučujem, kováč chodí s tým istým chalanom no ten víkend bol sám a nikoho nerobil.

18.12.2017 13:53

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
To poztrácel všechny čtyři podkovy?

Stratil dve, len som sa snažila fotiť z oboch strán :) kebyže stratil všetky 4 tak by som to asi neprežila :D.

Neregistrovaný uživatel

18.12.2017 13:58
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

No ono bych se dneska ani ničemu nedivil.Ve spoustě ustájení koně krmí tak půlku toho co řeknou majiteli a tak možná někde i kradou podkovy.

18.12.2017 14:01

Ja som na vážkach, nechcem nikoho obviňovať ani podozrievať no neviem či existuje takáto zhoda náhod.

Neregistrovaný uživatel

18.12.2017 14:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Tohle se opravdu těžko dokazuje.Zvlášť když je kůň mohl opravdu i ztratit.

18.12.2017 14:39

Len ma zaujíma názor iných ľudí, či sa s tým stretli a či je to vôbec možné :).

18.12.2017 15:12
Horsana

XXX.XXX.40.140

Je to možné, čo by nie.
Inak sú dosť prerastené tie kopytá, to ide potom ľahko, lebo je veľká páka.

18.12.2017 17:50
zuzanet

XXX.XXX.245.170

Podle mě je někde sundal... je možné že v boxe a s hnojem byly vykydány.
Sundat podkovy bez patřičného podkovářského nářadí a umu je docela fuška a není to záležitost 5 minut. Navíc 5 týdnů chozené hliníky - no to už se nedá ani prodat ano použít jako nové podkova, na co by někomu byly, krom ozdoby na vratech?

18.12.2017 19:37
koně

XXX.XXX.205.252

Stala sa mi záhada. Mala som špeciálne podkutého koňa na hliníkových podkovách. Vo štvrtok som šla jazdiť, kopytá som natierala masťou aby sa nerobili nášľapy - podkovy mal. Po jazde som kopytá čistila - podkovy mal.
V piatok som odchádzala na celý víkend preč, zhodou náhod som stretla kamarátku, ktorá pracuje mimo SK a poprosila som ju aby ho zobrala jazdiť ak bude mať záujem.

V pondelok som prišla za koňom a podkovy nikde. Volala som kamarátke že si jazdí a podkovy stráca, no ona si je istá, že kôň podkovy nemal už v piatok keď išli prvý krát jazdiť. Ešte sa čudovala ako má pekne opracované / vystrúhané kopyto.

Dostala som otázku či ich nestratil vo výbehu, pri jazde po hlbohom blate či snehu...
Kôň bol medzitým v malom výbehu, kde bol sám a ktorý bol relatívne zamrznutý, ani jednu z podkov som tam nenašla.
Terén bol tiež zamrznutý, žiadne hlboké blato a ani hlboký sneh. Kôň vraj pár krát vyhodil a zľakol sa no za posledných 5 týždňov to spravil tak 100x a nikdy nič nestrhol.
Podkovy mal na nohách 5 týždňov a neprišlo mi, že by ich mal povolené.

Tá záhada pre mňa je, či je vôbec možné aby mal v kopytách dokopy 16 dier a ani jednu z nich nevytrhol.
Podkutý bol na predných nohách.
Ako dôkaz prikladám fotky.

Je to vôbec možné? Alebo bol niekto šikovný a podkovy mi zobral? (aj keď to znie divne, ja viem).

Podle fotek to vypadá jako sundané.Takové hladké, čisté
Sundat není zas taková věda.Otázka, proč? By někdo sundaval po pěti týdnech cizí, ochozené podkovy?Do sběru, hliník...
Podkovy se ztrácí, to je celkem běžné.A taky se nenajdou, i když máte dojem, že víte, kde si jí třeba utrhl.
A co konkrétně váš kůň, trhá si podkovy a ztrácí je, běžně, nebo aspoň občas?
Ale podle vašeho popisu, kdy vy jste přišla s koněm ještě nakovaným, ve čtvrtek a vaše kamarádka šla jezdit na bosého už v pátek, tak mezi tím měl poměrně krátkou dobu na akci.
Neměla bych z toho dobrý pocit, legrace tohoto druhu už přestává být legrací

19.12.2017 09:39

zuzanet napsal(a):
Podle mě je někde sundal... je možné že v boxe a s hnojem byly vykydány.
Sundat podkovy bez patřičného podkovářského nářadí a umu je docela fuška a není to záležitost 5 minut. Navíc 5 týdnů chozené hliníky - no to už se nedá ani prodat ano použít jako nové podkova, na co by někomu byly, krom ozdoby na vratech?

Pôvodne som ich chcela mať ja ako ozdobu na stene, no očividne...ich má nieko iný...

19.12.2017 10:05

koně napsal(a):
Podle fotek to vypadá jako sundané.Takové hladké, čisté
Sundat není zas taková věda.Otázka, proč? By někdo sundaval po pěti týdnech cizí, ochozené podkovy?Do sběru, hliník...
Podkovy se ztrácí, to je celkem běžné.A taky se nenajdou, i když máte dojem, že víte, kde si jí třeba utrhl.
A co konkrétně váš kůň, trhá si podkovy a ztrácí je, běžně, nebo aspoň občas?
Ale podle vašeho popisu, kdy vy jste přišla s koněm ještě nakovaným, ve čtvrtek a vaše kamarádka šla jezdit na bosého už v pátek, tak mezi tím měl poměrně krátkou dobu na akci.
Neměla bych z toho dobrý pocit, legrace tohoto druhu už přestává být legrací

Prečo? Krásna ozdoba...preklápacie podkovy sú oveľa krajšie ako tie klasické (aspoň podla mňa) a niekto si urobil radosť...

Podkutý bol 2x v živote, prvý krát - asi pred 5timi rokmi - mi ho kováč (bol iný ako nám teraz chodí kuť) podkúval na jar, pretože mal strašne citlivé a zničené kopytá po skalkách. Keď mu ich po 8 týždňoch dával dole tak sa čudoval ako pekne stále držia a vždy keď ho strúhal tak chválil kvalitu rohoviny.

Druhý krát dostal tie preklápacie hliníkové podkovy a po 5tich týždňoch chodenia som nezaznamenala ani náznak nejakého povolenia.
Po zdravotných problémoch mi ho vet odporučil takto podkuť a po 5-6 týždnoch prekuť. Akonáhle prešiel 5ty týždeň, som avizovala dievčine, ktorá v stajni pracuje a jej priateľ je kováč a ktorý mi ho podkvúval, že by som potrebovala do týždňa prekuť (to bolo cez týždeň pred tým osudným víkendom) Cez víkend tam ževraj bol, no vraj nerobil žiadneho koňa.
V pondelok, keď som zistila, že kôň podkovy nemá som volala dievčine, že môj kôň nemá ani jednu podkovu, či by kováča vedela zariadiť čím skôr, ona povedala že v sobotu, keď bola pri mojom koňovi kontrolovať nohy tak podkovy ešte mal. (neviem z akého dôvodu to robila, pretože to nezvykne robiť) Bolo to divné.
Kamarátku, ktorej som dovolila ísť jazdiť, ale vylučujem, pretože si nemyslím, že by niečo také robila a že by za koňom šla s kabelou kováčskeho náradia.
Ak to niekto urobil, tak len človek so skúsenosťami

Ešte medzi tým bol vo výbehu, no ten som prešla a nič som nenašla. Navyše tam chodil vždy, keď sa dalo a je mi záhadou, že zrovna vtedy keď som ja odišla tak tie podkovy zmizli.

19.12.2017 11:08
zuzanet

XXX.XXX.245.170

Tak mu příště dejte plastové, kus plastu si nikdo na ozdobu opravdu nevezme :) A pro koně budou pravděpodobně ještě lepší než ty hliníkové překlápěčky.

Neregistrovaný uživatel

19.12.2017 14:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

zuzanet napsal(a):
Tak mu příště dejte plastové, kus plastu si nikdo na ozdobu opravdu nevezme :) A pro koně budou pravděpodobně ještě lepší než ty hliníkové překlápěčky.

Že by ty plastový zámkovky byly pro koně lepší než hliníky dost pochybuju.

19.12.2017 16:00
koně

XXX.XXX.205.252

Prečo? Krásna ozdoba...preklápacie podkovy sú oveľa krajšie ako tie klasické (aspoň podla mňa) a niekto si urobil radosť...

Podkutý bol 2x v živote, prvý krát - asi pred 5timi rokmi - mi ho kováč (bol iný ako nám teraz chodí kuť) podkúval na jar, pretože mal strašne citlivé a zničené kopytá po skalkách. Keď mu ich po 8 týždňoch dával dole tak sa čudoval ako pekne stále držia a vždy keď ho strúhal tak chválil kvalitu rohoviny.

Druhý krát dostal tie preklápacie hliníkové podkovy a po 5tich týždňoch chodenia som nezaznamenala ani náznak nejakého povolenia.
Po zdravotných problémoch mi ho vet odporučil takto podkuť a po 5-6 týždnoch prekuť. Akonáhle prešiel 5ty týždeň, som avizovala dievčine, ktorá v stajni pracuje a jej priateľ je kováč a ktorý mi ho podkvúval, že by som potrebovala do týždňa prekuť (to bolo cez týždeň pred tým osudným víkendom) Cez víkend tam ževraj bol, no vraj nerobil žiadneho koňa.
V pondelok, keď som zistila, že kôň podkovy nemá som volala dievčine, že môj kôň nemá ani jednu podkovu, či by kováča vedela zariadiť čím skôr, ona povedala že v sobotu, keď bola pri mojom koňovi kontrolovať nohy tak podkovy ešte mal. (neviem z akého dôvodu to robila, pretože to nezvykne robiť) Bolo to divné.
Kamarátku, ktorej som dovolila ísť jazdiť, ale vylučujem, pretože si nemyslím, že by niečo také robila a že by za koňom šla s kabelou kováčskeho náradia.
Ak to niekto urobil, tak len človek so skúsenosťami

Ešte medzi tým bol vo výbehu, no ten som prešla a nič som nenašla. Navyše tam chodil vždy, keď sa dalo a je mi záhadou, že zrovna vtedy keď som ja odišla tak tie podkovy zmizli.

Mě se zrovna překlápěcí nelíbí
Každopádně kovářova dívčina, tvrdí, že zničeho nic kontrolovala koňovi nohy a on v sobotu ještě nakovaný byl.Přitom vaše kamarádka si je jistá, že v pátek jezdila už na bosém?
Záhada

20.12.2017 09:41

koně napsal(a):
Mě se zrovna překlápěcí nelíbí
Každopádně kovářova dívčina, tvrdí, že zničeho nic kontrolovala koňovi nohy a on v sobotu ještě nakovaný byl.Přitom vaše kamarádka si je jistá, že v pátek jezdila už na bosém?
Záhada

Ja tomu tiež nerozumiem! A ako vravím, nechcem nikoho obviňovať ani podozrievať ale je to maximálne divné

21.12.2017 01:28
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Na druhou stranu by se k těm podkovám dostali stejně, akorát o týden poději, ne? Kovář jich přece i musí mít vícero, tak proč by je kradl koni z noh?

21.12.2017 03:51
gilden

XXX.XXX.249.18

Zažila jsem něco podobného.3 koně ve stáji (včetně mého) si sundali podkovu a vypadalo to stejně. Kopyto nebylo poškozené a všechny hřebíky zůstaly na podkově. Jeden si sundal obě přední a zbylí dva jenom po jedné, přitom bylo teplo a sucho. Výběhy nebyly nějak extra velké, bez stromů, křoví, apod., jen "holá placka", ale i tak se mi jednu z podkov nikdy nepovedlo najít.
Tady bych řekla, že to bylo způsobeno kovářem. Bylo to poprvé (a naposled), co jsem tímto člověkem nechávala svého koně kovat. Do té doby podkovy nějak extra neztrácel, ale v tomto případě byla podkova dole ani ne do 48 hodin. Takže ano, jde to

21.12.2017 16:04
Horsana

XXX.XXX.40.140

Mne sa takto vyzúval kôň bežne, jeden jediný expert a preto som aj prestala kuť, lebo to bolo na porazenie, trošku pobehal vonku (chodil navoľno za koňmi) a už som len mohla vypliešťať oči na bosé kopýtka, vyzuté ako od profesionála.

Takže by som za tým nehľadala žiadnu konšpiráciu, že koňa niekto vyzul a tak podobne.

Neregistrovaný uživatel

21.12.2017 16:37
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Třeba se taky někde kůň dočetl, že podkovy vlastně nepotřebuje a prospěje to jeho krevnímu oběhu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík