Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.2.2018 11:42

Ahoj,
chtěla bych se zeptat, jestli nemá někdo z vás s něčím podobným zkušenosti. Můj kůň začal kulhat na levou zadní nohu, projevuje se to jenom, když ho mám na pravé ruce, na levou téměř nekulhá. Nedávno mi začal levou zadní nohu jakoby zapomínat vzadu a pak zakopne a poskočí dopředu. Dnes jsem ho vyndala z výběhu a kulhá na tu levou zadní, ale nateklá je pravá zadní, ale to bude nejspíš tím, jak ji víc zatěžuje. Řešili jste někdo něco podobného ? Co by to mohlo být ? Děkuji za jakoukoli odpověď :).

9.2.2018 12:55

Je veľmi zložité zavolať ku krívajúcemu koňovi veterinára? Sú veci, ktoré odkladaním liečby iba zhoršíte, možno do stavu, kedy sa z koňa stane sekačka na trávu.

9.2.2018 13:04
polárka.15

XXX.XXX.45.253

Na to odpoví veterinář, který uvidí koně na živo a udělá příslušné vyšetření, co víc Vám na to máme napsat? Jde Vám o koně a nebo o to ušetřit pár stovek a riskovat jeho zdraví?

9.2.2018 13:32
lenacia

XXX.XXX.205.245

Projevuje se to při jízdě? jakože na něm i nadále jezdíte?
Může to být všechno, od hniloby kopyta, přes vešplápnutý kámen po absces, nebo i něco horšího, například začínající podotrochloza či jiné...
Já řešila že mi kobyla skákala po třech a na pravou přední nohu vůbec nedošlapovala, nám se z toho vyklubala neplecha ve vyřízlé části kopýtka, že se jí tam rozlezla hniloba. Po pár týdnech přestala kulhat, ale pak zase začala a to rovnou na tu pravou přední, a na levou zadní, na levé zadní se jí provalil absces u korunky, a na přední noze ho kovář otevřel na spodku kopyta. Aby toho frajerka neměla málo, tak se jí na levném předním začala oddělovat střelka, naštěstí pod ní roste nová, ale je citlivější... a k tomu všemu to ještě graduje, u přední pravé, se za abscesem v chodidle vytvořila dutina, takže jí kovář vyřízl do kopyta lochnu jako kráva...
Kobyla si fakt umí zařídit volno na hoodně dlouho.
Všechno je to pak spojené s tím že letos se tomu tady nedá říkat ani bahno ale sra*ky, a kobyla mi hodinaří a v boxe nedokáže vydržet ani 15 minut vklidu...

9.2.2018 13:55
polárka.15

XXX.XXX.45.253

Imunita koně, kvalitní kovář,..., .

9.2.2018 14:40

No, takže bych asi měla zmínit, že veterinářů už jsme viděli spoustu a řešili jsme toho s nohama už celkem dost, nemyslím si, ze bych svému koni odepírala jakoukoli péči, takže tyhle komentáře si prosím nechte. Můj dotaz pramenil čistě z toho, že každý doktor ma jiný názor a chtěla jsem vědět, jestli se někdo nesetkal s něčím podobným.
Jinak jsme řešili taky abscesy v kopytě a pred půl rokem jsme řešili hlezna kvůli srůstům, takže měl 2x opichy a antibiotika. Teď nejezdime, provádím ho a nebo jen v kroku pod sedlem na tvrdém a to nekulha vůbec. Myslím ze to zmrzlé ve výběhu na tom ma taky svůj podíl.

9.2.2018 15:21

lenacia napsal(a):
Projevuje se to při jízdě? jakože na něm i nadále jezdíte?
Může to být všechno, od hniloby kopyta, přes vešplápnutý kámen po absces, nebo i něco horšího, například začínající podotrochloza či jiné...
Já řešila že mi kobyla skákala po třech a na pravou přední nohu vůbec nedošlapovala, nám se z toho vyklubala neplecha ve vyřízlé části kopýtka, že se jí tam rozlezla hniloba. Po pár týdnech přestala kulhat, ale pak zase začala a to rovnou na tu pravou přední, a na levou zadní, na levé zadní se jí provalil absces u korunky, a na přední noze ho kovář otevřel na spodku kopyta. Aby toho frajerka neměla málo, tak se jí na levném předním začala oddělovat střelka, naštěstí pod ní roste nová, ale je citlivější... a k tomu všemu to ještě graduje, u přední pravé, se za abscesem v chodidle vytvořila dutina, takže jí kovář vyřízl do kopyta lochnu jako kráva...
Kobyla si fakt umí zařídit volno na hoodně dlouho.
Všechno je to pak spojené s tím že letos se tomu tady nedá říkat ani bahno ale sra*ky, a kobyla mi hodinaří a v boxe nedokáže vydržet ani 15 minut vklidu...

Myslím, že kobyla by si raději nic nezařizovala, abscesy celkem bolí.
Olupování rohové části střelu považuji během roku za fyziologické, - jen se většinou nesloupne celý naráz, takže pokud ano, jednoho to může překvapit.

Pokud má kůň opakovaně abscesy, je to opravdu o přemýšlení o úpravách a tvarech kopyt a managementu celkově/ po sezutí koně dosud kovaného nebo po začátcích úprav úhlů a tvaru je to první rok spíš součást procesu/, na otlaky a abscesy považuji na horší tvrdný tankodrom, bahno s močůvkou leptáním keratinu podporuje hnilobu /je třeba, aby kůň nestál většinu dne v močůvce a bahně s trusem/.
Celkem dobrá pomoc i při existující dispozici nebo dutině po ošetření jsou botičky, s různými vložkami, taky jsem viděla nakovat a přes dutinu dát destičku, krycí, už si to špatně pamatuji, ale myslím, že byla vysunutelná, do kráteru se dával fáč s dezinfekcí, koval MVDr Kucharovič, kůň nebyl můj-pádokaždně mohl volně chodit ven a nemělo se mu tam co a jak dostat a šlo převazovat.Já bych tedy raději botičkovala, ale fungovalo i tohle.
http://www.equichannel.cz/abscesy-kopyta-priciny-a-lecba.

9.2.2018 15:29
sovicka

XXX.XXX.56.132

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No, takže bych asi měla zmínit, že veterinářů už jsme viděli spoustu a řešili jsme toho s nohama už celkem dost, nemyslím si, ze bych svému koni odepírala jakoukoli péči, takže tyhle komentáře si prosím nechte. Můj dotaz pramenil čistě z toho, že každý doktor ma jiný názor a chtěla jsem vědět, jestli se někdo nesetkal s něčím podobným.
Jinak jsme řešili taky abscesy v kopytě a pred půl rokem jsme řešili hlezna kvůli srůstům, takže měl 2x opichy a antibiotika. Teď nejezdime, provádím ho a nebo jen v kroku pod sedlem na tvrdém a to nekulha vůbec. Myslím ze to zmrzlé ve výběhu na tom ma taky svůj podíl.

Tak pokud koně vidělo už vetů dost, tak proč tu nepoíšete problém obsáhleji, jak dlouho kulhá, co kdo diagnostikoval, zda byl kůň opravdu pečlivě vyšetřen nejlépe vetem ortopedem, jak se léčilo atd, z to ho co uvádíte, težko něco vyvěštit, koně neznáme, neznáme věk management ani jeho minulost. Tak něco konkrétního vám tu těžko někdo napíšesmajlík

9.2.2018 15:34

No, tak bych zmínila, že každý diskutující na ifauně bude mít možná taky jiný názor a koně ani neviděl a jestli se někdo setkal s tím, že mu kůň kulhá víc při práci na pravou ruku a zůstavala mu viset levá noha, tak nějak?Ó to jistě ano, jen to nejspíš bylo pokaždé nečím jiným, causálněsmajlík. Chtěla jste jakékoli odpovědi, máte je.

Abych byla konstruktivní:aby to nebylo úplné plácání o ničem, pomohlo by, kdybyste napsala víc o koni-věk, využití, zejména i s časovou osou, co kdy s těmi hodně vety měl-jaké byly tehdy potíže, jaká vyšetření, dg, léčba. Pomohlo by rovněž, kdybyste přidala video koně v kroku a klusu na ruce po rovných liniích a na kruhu na tu i onu stranu na pevném rovném podkladu, záběr na celého koně, ale i na ty nohy, od pletenců až po kopyta.
Pak by v úplně ideálním případě někteří z místních /chodí sem i veti/ možná koukli, položili nějakou doplňující otázku a zkusili vás alespoň nasměrovat.
Se sovičkou jsme psaly stejněsmajlík

9.2.2018 16:12

Mno, na faune dostanete pre zmenu niekoľko názorov prevažne od laikov, takže si v ďalšej diagnostike veľmi nepomôžete.
Pokiaľ chcete radu, pýtajte si tu skôr odporúčania na dobrého ortopéda vo vašom kraji.

27.9.2018 14:48
achula

XXX.XXX.143.241

Kobyla ve vybehu mi zacala kulhat na levou predni, nic neni videt, nic opuchlé, nic zahraté ,abces nema. Kobyla ukazuje na koleno, necitim tam zadné zmeny ale koby reaguje. Ma nekdo podobnou zkusenost? Dik za typy

27.9.2018 14:55
rennie111

XXX.XXX.43.146

achula napsal(a):
Kobyla ve vybehu mi zacala kulhat na levou predni, nic neni videt, nic opuchlé, nic zahraté ,abces nema. Kobyla ukazuje na koleno, necitim tam zadné zmeny ale koby reaguje. Ma nekdo podobnou zkusenost? Dik za typy

Ani pri abscese nemusí byť hneď vidno opuch ani nemusí hriať, no podľa popisu to môže byť čokoľvek a nikto z nás dokonca ani veterinár to bez vyšetrenia nemá šancu vedieť..Ak sa stane niečo takéto tak kým príde veterinár prvá pomoc je zavrieť koňa do boxu (tzv. pohybový kľud) aspoň na 1-2 dni, nohu kontrolovať či nezačne hriať, opúchať.. môžete dať zaparovák či sa nevyvalí po pár dňoch absces. Ak krívanie do niekoľkých dní neprestane, alebo sa ešte zhorší tak určite veterinár.

27.9.2018 21:09
achula

XXX.XXX.143.241

rennie111 napsal(a):
Ani pri abscese nemusí byť hneď vidno opuch ani nemusí hriať, no podľa popisu to môže byť čokoľvek a nikto z nás dokonca ani veterinár to bez vyšetrenia nemá šancu vedieť..Ak sa stane niečo takéto tak kým príde veterinár prvá pomoc je zavrieť koňa do boxu (tzv. pohybový kľud) aspoň na 1-2 dni, nohu kontrolovať či nezačne hriať, opúchať.. môžete dať zaparovák či sa nevyvalí po pár dňoch absces. Ak krívanie do niekoľkých dní neprestane, alebo sa ešte zhorší tak určite veterinár.

Koby je v klidu ale ze mne reagovala na koleno. Ovsem zadné zmeny v tom koleni nevidim, necitim na pohmat. Samozrejmne ze se z toho muze nakonec vyklubat abces a nebylo by poprvé co ani ja ani vet nevidi .

27.9.2018 22:33

achula napsal(a):
Koby je v klidu ale ze mne reagovala na koleno. Ovsem zadné zmeny v tom koleni nevidim, necitim na pohmat. Samozrejmne ze se z toho muze nakonec vyklubat abces a nebylo by poprvé co ani ja ani vet nevidi .

Přední noha a koleno?

28.9.2018 06:45
sisi58

XXX.XXX.191.1

Přední noha a koleno?

Asi měla napsat "koleno". Tak nějak všichni víme, kterou část nohy myslí.

28.9.2018 09:07

sisi58 napsal(a):
Asi měla napsat "koleno". Tak nějak všichni víme, kterou část nohy myslí.

Me to nejak netrklo, me porad napadaly povolene vazy v koleni, pak jsem si to precetla jeste jednou a na urovni kolene je na predni noze loket. Kdyz jde o "koleno" tak se omluvuji :)

Přidejte reakci

Přidat smajlík