Dobrý den,
ráda bych Vás poprosila o radu, či zkušenost, či názor. Mám rodinnou stáj s 3 koníky, roky jsme zde budovali co nejlepší zázemí pro koně, postupně i pro lidi. Nyní s manželem čekáme mimčo a všichni co máte koně doma víte, jak je to náročné a to nemluvím o ježdění, ale o každodenní péči a starosti o koně, ježdění je opravdu bonus. Rozhodli jsme se vzít do ustájení nějakého koníka a rádi bychom z peněz za ustájení zaplatili brigádníka, který by (v zimním období cca listopad - duben) obstaral úklid u koní 3-4x týdně. Myslíte, že je reálné sehnat člověka, je jasné že by to musel být někdo kdo bydlí nedaleko, co by si takto rád přivydělal cca 5 000tis měsíčně?
Zajímal by mě Váš názor, kolik zaplatit za cca hodinu úklidu u koní - jedná se o úklid zpevněného zimoviště, který propojuje přístřešky, otevřené venkovní boxy, napáječku a krmelec, je to plocha vše cca 120m2. Koně mám celoročně venku a toto zimoviště navazuje volně na pastvinu, ale samozřejmě v zimě koně tráví nejvíce času na této ploše, ta se uklízí každý den. Jde mi tedy o úklid těchto prostor, jeden člověk má za hodinu hotovo. Nejde o kydání (nesteleme), jen o posbírání koblížků, odvoz na hnůj, zametení celé plochy. Uvažujeme o částce 300Kč za ten jeden úklid. Je to podle Vás adekvátní cena? Myslíte, že jako brigáda pro někoho by to bylo zajímavé? Budeme shánět až na příští zimu ale ráda bych měla nějaké podvědomí, zda je to vůbec reálné. Úklid by mohl samozřejmě dělat i někdo, kdo se jinak u koní nepohybuje, samozřejmostí je že bych člověka buď znala nebo pořádně prověřila, a ke koním na zimoviště chceme kamery abychom případně měli vše pod dohledem.
Děkuji moc všem ;-).
Tak v naší stáji platíme brigádníkům 80-100 Kč/hod. podle toho, co všechno umějí (jestli od nich můžeme chtít jenom to kydání, nebo třeba i pomoci s balíkem sena, případně nějaké jednodušší (nebo i složitější) opravy (sem tam něco přitlouct, opravit ohradník atd.).
Nepíšete, kde bydlíte, zda jste v dostupnosti hromadné dopravy atd., což je dost důležitý faktor, podle kterého budete muset určit i cenu práce. Ano, brigádník na přivýdělek se dá sehnat (studenti/studentky, fyzicky schopný důchodce atd.), i když je to teda trochu o tom hledání (u nás na jednoho brigádníka, který se osvědčí, připadnou minimálně dva, kteří se neosvědčí). Ale jde to, tedy podle toho, co jste ochotna nabídnout - to, co může být v některém regionu či místě dostatečné, nemusí být dostatečné, pokud bydlíte na samotě s nutností vlastního vozu...
Bydlíme na vesnici, v sousedství další vesnice, a od velkého města jsme cca 10km. Jezdí k nám autobus ale málo, to nepřipadá v úvahu. Proto nepočítám, že by sem dojížděl někdo z města, spíše někdo tady od nás z okolních vesnic, co to má co by kamenem dohodil, a nebo někdo, kdo se kolem nás vrací z práce do města (jsme mezi dvěma městy, odkud kam lidé často jezdí).100kč/hod se mi v našem případě zdá málo, protože té denní práce s kterou chceme pomoct, je hodina denně, a to myslím, že by se sem nechtělo nikomu. :-/.
Těžko říct, jestli někoho seženete.Dejte inzerát, nebo to vyhlašte v hospodě, nebo sdělte sousedce, jak je u vás největší naděje, že se to hodně lidí dozví
Taky záleží, jaké jsou u vás pracovní příležitosti.Jestli lidé mají možnost podobné peníze vydělat za pár hodin, kdy budou v teple a relativním klidu třeba vybalovat zboží, nebo postojí u pasu v nějaké fabrice, těžko se pohrnou.
Co spíš zkusit, jestli tedy chcete ustajovat, vzít majitele, který je ochotný si ustájko odpracovat? Bylo by to i lepší v tom ohledu, že dotyčný by byl osobně zaangažován na kvalitě práce.Protože by si to v podstatě dělal pro svého koně
Vyvážení h.o.v.e.n a zametání není nijaká extra lákavá náplň práce pro nikoho.Natož pro člověka, který nemá vztah ke koním.A zrovna v zimě kdy je normální člověk rád, že zaleze.
Zkuste, uvidíte
koně
napsal(a):
Těžko říct, jestli někoho seženete.Dejte inzerát, nebo to vyhlašte v hospodě, nebo sdělte sousedce, jak je u vás největší naděje, že se to hodně lidí dozví
Taky záleží, jaké jsou u vás pracovní příležitosti.Jestli lidé mají možnost podobné peníze vydělat za pár hodin, kdy budou v teple a relativním klidu třeba vybalovat zboží, nebo postojí u pasu v nějaké fabrice, těžko se pohrnou.
Co spíš zkusit, jestli tedy chcete ustajovat, vzít majitele, který je ochotný si ustájko odpracovat? Bylo by to i lepší v tom ohledu, že dotyčný by byl osobně zaangažován na kvalitě práce.Protože by si to v podstatě dělal pro svého koně
Vyvážení h.o.v.e.n a zametání není nijaká extra lákavá náplň práce pro nikoho.Natož pro člověka, který nemá vztah ke koním.A zrovna v zimě kdy je normální člověk rád, že zaleze.
Zkuste, uvidíte
To koně: já myslím, že sežene, ale je potřeba počítat s tím, že to bude náročnější proces. Ano, někteří raději budou vybalovat zboží v teple, jiní naopak chtějí práci "na vzduchu" (pár takových jsme měli
Majitel, který si ustájení odpracuje, a tím Vám vyřeší "problém", je značka "Ideál". Ale pozor, různí majitelé mohou mít různý standard, pokud se týče péče o koně, tak aby to neskončilo tím, že koně nakrmí, protože "vodu můžou pít z kaluže" a "bobky se přece rozdupou" (opět vlastní zkušenost). Nevýhoda majitele, který si ustájení odpracuje, spočívá (oproti brigádníkovi) v tom, že se budete muset zbavit nejen brigádníka, ale i jeho koně, což je přece jen těžší, než když se zbavujete jen brigádníka
Jednoduše - musíte začít hledat a nečekat, že najdete spolehlivého jedince hned na "první dobrou". Pokud práce skutečně zabere jen hodinu, přijde mi 300 Kč jako víc než adekvátní odměna, i za předpokladu, že brigádník by musel použít vlastní vůz. A pokud se nikdo nepřihlásí, budete holt muset cenu zvýšit...
Mám kamarádku, která to zvládne i za půl hodiny :-D ale ta jede jako "fretka"..tudíž, pokud by byl někdo šikovný a pracovitý, zvládl by to i dříve a myslím, že pak by 300 byla moc pěkná odměna, pro někoho kdo by to měl cestou nebo nedaleko bydliště. Samozřejmě člověk v tom získává i praxi a zrychluje se. Nyní, pokud to dělám já sama (těhotná) tak i s krmením mi to trvá hodinu a půl, to znamená úklid něco přes hoďku a to si dělám opravdu v klidu, protože jakmile cítím břicho tak si prostě oddechnu abych nic neriskovala. A nevyvážím kolečka ty jen zaparkuju a druhý den vyveze manžel.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Je to asi fakt lokalita od lokality. Za mě by to byla pěkná odměna a jako student, který potažmo má vztah ke koním, bych si na takové peníze ráda přišla a chodila pravidelně.
S tím ustájeným koněm a jeho pracujícím majitelem - tomu bych se vyhnula. Sice je to značka ideál, ale to, že to bude fungovat, je dost špatně pravděpodobné... mám to také tak - ustájená má snížené stájné, ale nějak moc se nepřetrhne. Je fakt, že u nás to jde těžko nějak definovat, tady u zadavatelky by to bylo jasně dané, ale já bych se tomu stejně snažila vyhnout.
Dala bych normálně na veřejná místa inzerát, ať se to rozkřikne a on se někdo chytí. Věřím tomu.
Děkuji moc všem ;-) Hledat budeme až na další zimu tak je času ještě dost, ale celkem se na to upínáme tak mě zajímaly názory ostatních. Máme ještě celé hospodářství a manžel ještě druhou práci, a pomáhá jak může ale jeho koníček to není, koně jsou moji už jsem je do vztahu přivedla a nechci mu je úplně zprotivit každodenním uklízením, protože si strašně vážím toho že dosud vždy pomáhá a co jsem těhotná tak je tam téměř denně protože sama kolečka nevyvezu a často jsem unavená a není mi dobře. Navíc jakožto zemědělec mi dělá seno pro koně, zajišťuje pastvu, sváží balíky, vyváží hnůj atd., a jako elektrikář mi udělal ke koním elektriku, všechna světla, vyhřívanou napáječku, no prostě není toho málo a ještě skoro každý den kvůli mě uklízí, ačkoli koně ho opravdu nijak netáhnou a nikdy netáhli ;-) tohle vidím jako řešení pro spokojenost ve vztahu ;-).

Jj, uplne vam rozumim, jak to maye vnitrne nastavene. Mam to doma uplne stejne.
Podle me jedine s takovymhle pristupem je to dlouhodobe udrzitelne i v pripade, ze muz neni konak. Nepridelavat praci vic, nez je nutne a nedelat si z chlapa otroka pro svuj konicek Muzeme byt rady, ze mame partnery, ktere nas v tom podporuji tak drzim palce, at jde vse, jak ma. Je fakt, ze na tu praci kolem zvirat ne kazde tehotenstvi je optimalni. Ja treba zvladala delat docela bez omezeni, ale je fakt, ze treba chozeni po blate, na kterem nedrzi nohy, pri kydani vybehu, me desne vysilovalo a pak mi i tvrdlo bricho. A to jsem byla v pulce tehotenstvi... To jezdeni slo daleko lip a s miminem, dokud spi v kocare, je to pak pohoda - muzete mit kocar venku a pracovat, jezdit, trenovat...nejhorsi je ten vek, kdy uz potrebuji chodit, ale nemaji krapet rozumu...tak mezi trictvrte rokem a 2 lety... pak uz to zas jde..
Právě, také si koně obstarám i sama, ale musím pomaleji a opatrně a ty kolečka ne, ty jsou na mě už pak moc těžká a ještě s nimi vyjíždět na rampu, se bojím. Já jsem za manžela neskutečně šťastná, také to byl zprvu boj a nechápal mě a koně, ale udělala jsem nějaké kompromisy a za to mám úžasného chlapa co bez jakýchkoli výčitek se vším kolem koní pomůže.. za to mi ty kompromisy stojí, protože vím, jak náročný je to koníček, ale když chce mít člověk i rodinu a normální rodinný život, musí i u těch koní něco obětovat ;-) Jinak mě ten úklid moc baví a klidně bych si to dělala i sama :-D občas je to příjemné když člověk nemusí, ale jinak to mám stále ráda;).
Myslím, že ta odměna je pěkná, ale hledala bych už dost dopředu, ať pak najednou nezjistíte, že někoho sehnat je nesnadné... Myslím, že pokud byste k tomu mohla nabídnout ještě třeba občasné svezení na koni (za předpokladu, že by o toen člověk stál a jakž takž jezdí) mohlo by to určitě zájemnce přivést.
tak já jen lehce zmíním... řešily se na FB takhle tábory u koní... A jistá paní tam řekla, že brigádnice u ní u koní by měly být vděčné za to, že tam pracují zadarmo a mohou být u koní a případně se na nich povozit... protože ona platí seno, krmení a všechno, a ti brigádníci jsou jen zhýčkaní a myslí si, že nějak moc makali když párkrát udělají něco okolo koní, zatímco ona to dělá furt, že když ona musí za všechno platit, nehodlá platit za jejich práci, která podle ní není práce, protože oni nedělali ohrady jako ona, a netahali v zimě vodu jako ona, a prostě by jim mělo stačit jezdit na koních, protože běžní turisté si jízdu u ní na koních platí.
Já to tak třeba mám. Celé léto se se.u s lidma na vožení, párkrát se třeba projedu a za to vím, že můžu během roku jezdit kdykoliv přijedu... To že občas nějakou tu korunu dostanu, je jen milý bonus, se kterým rozhodně nepočítám. A prostě to beru tak, že holt si na toho koně klidně 14 dnů nesednu, ale můžu u nich být klidně půl dne.
Ale mám svoji práci, která mě jinak docela slušně živí a tohle mám opravdu jako příležitost být s koňma.

Dřív to bylo jiné. Dělala jsem mnoho lét na agroturist.jízdárně, kde jsem dostávala za okruh s turisty 20 Kč, za odtrénování na jízdárně myslím to samé? Při tehdejší ceně 300 - 350 Kč za klienta (jelo jich klidně 6 i víc najednou). I tak jsem si zvládla nastřádat až tisícovku za týden a šéfová se divila, když mi to musela vyplácet, že je to nějak moc... to, že jsme byli na nohách (v sedlech) od 9 do 18,20h, nikoho nezajímalo :) Do toho jsem tam měla na starosti zároveň ještě děcka na táborech..
I tak to pro mě byly nejkrásnější prázdniny a do dnes na ně moc ráda vzpomínám. Ani já jsem tam nejezdila kvůli penězům, ale protože jsem chtěla trávit celé dny s koňmi.
lenacia
napsal(a):
tak já jen lehce zmíním... řešily se na FB takhle tábory u koní... A jistá paní tam řekla, že brigádnice u ní u koní by měly být vděčné za to, že tam pracují zadarmo a mohou být u koní a případně se na nich povozit... protože ona platí seno, krmení a všechno, a ti brigádníci jsou jen zhýčkaní a myslí si, že nějak moc makali když párkrát udělají něco okolo koní, zatímco ona to dělá furt, že když ona musí za všechno platit, nehodlá platit za jejich práci, která podle ní není práce, protože oni nedělali ohrady jako ona, a netahali v zimě vodu jako ona, a prostě by jim mělo stačit jezdit na koních, protože běžní turisté si jízdu u ní na koních platí.
Co je špatného na tom, když provozovatel stáje nabízí jako protihodnotu za práci jízdu na koni? Komerční hodina stojí dle lokality 300 - 600 Kč, což je při pravidleném ježdění celkem darda. Možnost odpracovat si to je pro mnoho lidí dobrá altertnativa.
balisek
napsal(a):
Co je špatného na tom, když provozovatel stáje nabízí jako protihodnotu za práci jízdu na koni? Komerční hodina stojí dle lokality 300 - 600 Kč, což je při pravidleném ježdění celkem darda. Možnost odpracovat si to je pro mnoho lidí dobrá altertnativa.
tak jistě, pokud jde o pravidelně docházející lidi ke koním, kde si odpracují právě ony hodiny to bývala běžná praxe a stále ještě je, ale v rámci takových těch táborů, když vlastně máte být celý den u dětí na táboře a věnovat se jim a mít za ně odpovědnost v případě jakékoliv události, u které je přítomen právě on, myslím si, že je adekvátnější řádně zaplatit, a ne tuto práci a starost shazovat jako podřadnou, protože jen 'vodí dětičky'.
lenacia
napsal(a):
tak jistě, pokud jde o pravidelně docházející lidi ke koním, kde si odpracují právě ony hodiny to bývala běžná praxe a stále ještě je, ale v rámci takových těch táborů, když vlastně máte být celý den u dětí na táboře a věnovat se jim a mít za ně odpovědnost v případě jakékoliv události, u které je přítomen právě on, myslím si, že je adekvátnější řádně zaplatit, a ne tuto práci a starost shazovat jako podřadnou, protože jen 'vodí dětičky'.
Aha, nepochopila jsem, že je řeč pouze o táborech. Brala jsem to obecně.
Na letní tábory (i když nekoňské) jsem pár let jezdila. Na jedné straně jsou to fajn prázdniny, na straně druhé obrovská odpovědnost a stres. Adekvátní odměna by měla být samozřejmostí.