Uživatel s deaktivovaným účtem

Ahoj
Jdu sem s prosbou o radu.
Chtěla bych s kobylkou jezdit na parelce ale nevím jestli je to dobry nápad.
Kobyla je v terénu dost živá a já nechci potom někde skončit v keři.
Jaký byl váš přechod z udidla na parelku?
Je to bezpečnější?
Nebo radši zůstat při starém?
Prosím pište své zkušenosti a rady.
Děkuji.

Existuje toľko bezzubadlových spôsobov uzdenia, prečo zrovna tá parelka, ktorá je hlavne na prácu zo zeme?

A co by jste tedy doporučila?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.25.13
napsal(a):
A co by jste tedy doporučila?
Bezudidlovky, sidepull, klasickou podloženou stájovku... cokoliv... Hlavně než to kobyla narvete na hlavu a budete tak chtít jezdit musíte jí to jaksi naučit napřed že, sama od sebe vám na ní spolehlivě šlapat nebude.

Jaké máte zkušenosti s bosalem?
Byl by vhodný?
Samozřejmě s pořádnou přípravou.

Bosal mi príde ako pomerne ostrý, skúsila by som keď tak sidepull, je podľa mňa mňa pre koňa veľmi dobre pochopiteľný.

No jo ale jak jsem již psala, kobyla je v terénu dost živá, sice jezdím na dvakrát lomeném stihle ale někdy je to skoro jako sedět na sudu s dynamitem.
Tím nechci říct že na ni narvu nejostřejší bezudidlovku,
ale jde mi o bezpečí.
Proč vlastně chcete bezudidlové uždění?
Z vaší případné odpovědi na tuhle otázku totiž vyplyne, co si od toho slibujete, ale pokud se nejedná o nějakou patologii v hubě koně (po úrazu apod.), nevidím moc důvod přecházet na bezudidlové uždění, zvlášť pokud se příliš nevyznáte v tom, jak jednotlivé druhy působí.
Ono je v zásadě jedno, co má kůň na hlavě, případně v hubě, ale vždy by měl být pod vaší kontrolou. Podstatná věc u bezudidlového uždění je změna směru, zatáčení koně, zastavení. Ideálně by měly primární pomůcky vycházet ze sedu a holení, ale ne každý to tak má, a pokud používáte k zatáčení koně i důraznější pomůcky otěžemi, udidlo je obvykle srozumitelnější než přetáčející se parelka. Jiná věc je samozřejmě přikládání otěží na krk, ale i to je třeba koně spolehlivě naučit.
Hackamore je taky bezudidlové, ale nikoliv rozhodně pro nezkušeného jezdce v kombinaci s živým temperamentním koněm.
Někteří jezdci mají postup spíš opačný, počátečný práci a základy výcviku dělají s koněm na bezudidlovém uždění a pak pomalu přecházejí na jednoduché udidlo či kompletní uzdu, protože pomůcky se samozřejmě časem zjemňují a výše zmiňované umožňuje širší rozsah působení.
Takže záleží na tom, co chcete a proč to chcete.
napsal(a):
No jo ale jak jsem již psala, kobyla je v terénu dost živá, sice jezdím na dvakrát lomeném stihle ale někdy je to skoro jako sedět na sudu s dynamitem.
Tím nechci říct že na ni narvu nejostřejší bezudidlovku,
ale jde mi o bezpečí.
Aha, už jste odpověděla, tak to nevím tedy, dle mne cesta vede spíš na přiježdění klisny, zlepšení ovladatelnosti a ne ostřejší brzdy.
To je samozřejmě na vás. Ale na parelku v terénu bych nespoléhala.
Hackamore. Respektuje ho i tempramentní valášek, majitelce připadá v terénu s hackem rozumnější než se stihlem (ale i na tom je ovladatelný). Ale je potřeba se se s ním naučit jezdit, není to stejné jako se stihlem.. Nejlépe, kdyby jste to mohla vyzkoušet u někoho ve vašem okolí. Sama bez zkušeností ne, není to uzdění pro začátečníky.

Bezudidlovku chci proto že když jedu s kobylkou na vyjížďku, tak třeba strašně žene a když dám pobídku k zastavení tak zastaví na cca 5 vteřin a pak se snaží se zase rozejít.
Tak pritahnu otěže ale moc to nefunguje, vytahuje mi je z ruky, točí se na místě, poskakuje atd.
Vím že je to problém i v přiježděnosti ale napadlo mně že by se třeba přestala tak prát když nebude mít v puse udidlo.

Rita R
napsal(a):
Hackamore. Respektuje ho i tempramentní valášek, majitelce připadá v terénu s hackem rozumnější než se stihlem (ale i na tom je ovladatelný). Ale je potřeba se se s ním naučit jezdit, není to stejné jako se stihlem.. Nejlépe, kdyby jste to mohla vyzkoušet u někoho ve vašem okolí. Sama bez zkušeností ne, není to uzdění pro začátečníky.
No naneštěstí nikdo v mém okolí nic takového nepoužívá.
Zkuste se podívat sem:
http://www.equichannel.cz/vycvik-mladeho-kona-pre-rekreacne-ucely?page=3
Projděte si postupně všechny kapitoly a zkuste zapracovat na ovladatelnosti koně, na klidu a bezpečném prostoru.
Nemyslím si vůbec, že váš problém vyřeší změna uždění.

Díky kouknu na to.

napsal(a):
No naneštěstí nikdo v mém okolí nic takového nepoužívá.
Proč naštěstí? U hackamore je zakořeněné, že je to strašně ostré uždění. Psal to Paalman atd. Jenže se zmiňoval o hackamore s kovem v nánosníku a s podbradním řetízkem. Dnes jsou na trhu hlavně hackamore z kůže, bez kovu, často i podložené beránkem, podbradní řemínek také kožený, ramena různě velká... Ostrost je někde jinde a srovnatelná s udidlem. I tak si myslím, že by pro Vás bylo lepší koně přijezdit než měnit uždění.
Ono se dříve i tvrdilo, že udidlo má být na dvě (někdo na tři) vrásky v koutku a spousta dalších věcí.
Oprava: pardon, pardon, psala jste naneštěstí. Omlouvám se, sypu si popel na hlavu. Asi bych měla jít už spát.

V pohodě.
Vám ale přechod z udidla na bezudidlo asi nepomůže.To je jako když vám v autě nejde řazení a chcete to řešit výměnou rukojeti řadicí páky. Stejně jako na udidle se budete muset domluvit s koněm co chcete, že je dobré vašemu přání vyhovět a chovat se tak, aby vyhovět vám bylo snadné. Tak se domluvte na tom udidle a ve finále bude jedno na čem budete jezdit.
Kontrolní otázka: Když jdete s tím koněm na procházku na parelce a někde na louce si na něj sednete, tak je pohodě a lépe ovladatelný? Pokud ano, má smysl uvažovat o změně, jinak je to střelba mimo terč.