Je tu někdo, kdo má s touto chorobou zkušenosti? Dostal se k nám do stáje desetiletý valach hucula, u kterého tato choroba byla zjištěna. Nějaké informace mám od původní majitelky, ale ráda bych zjistila víc. Pokud máte někdo zkušenosti, podělte se prosím - jaký je management koní, čím krmit, jaké pamlsky, po čem a kdy koník dostal epizodu tying-up, jak to vypadalo, jak mu pomoci v akutní fázi, prostě co nejvíc info. Od původní majitelky vím, že by měl mít neustálý pohyb a co nejméně cukernatou pastvu. Momentálně je vše žluté, takže z toho strach nemám, ale co na jaře? Máme dietní louku pro poníky, je hodně kyselá a moc na ní neroste, bude to pro něj dobré?
Díky za všechny rady a tipy.
Uživatel s deaktivovaným účtem

No, toto je VELMI obsáhlé téma a bohužel nelze paušalizovat. Každý kůň snese jiný management a jinou krmnou dávku, je třeba pozorovat a individuálně přizpůsobovat. Moje kobyla nesmí být na trávě vůbec a nesmí dostat vůbec žádné jádro. Jarní tráva je samozřejmě velký problém, ale stejný problém je i tráva podzimní při ranních/nočních mrazících. Doporučuju si nastudovat, kdy je jaký obsah fruktanů v trávě a podle toho pobyt na ní přizpůsobovat.
Co se týká pohybu, denní pohyb je uváděn jako potřeba, ne-li nutnost. Některému koni stačí pohyb 24/7 ve výběhu, mojí kobyle ne a když jsme denně pracovali, tak to zase nedávala psychicky. Někteří koně jsou schopni s touto nemocí i závodně sportovat, někteří nejsou schopni ani pohybu po pastvině. Já to vzdala a odstavila kobylu v jejích 11 letech do invalidního důchodu, chodíme jen na krokové procházky a občas si dáme velmi lehkou jízdárnu, převážně kroková práce proložená velmi krátkými klusovými úseky. Celoročně je stažena v hliněném koncentráku bez trávy, pouze na seně. Krmnou dávku jsem si nechala sestavit od Ing. Mechové - doporučuji. Pamlsky dávám velmi omezeně, lepší je kolečko mrkve, než třeba sušený chleba (nižší obsah cukru), dále kupuji Glyx od Hippolytu. Vhodné krmné směsi (např. bezobilné müsli) s vhodným NSC se u nás v podstatě nedají sehnat, náš trh je nenabízí, takže to krmení je takové nouzové z toho, co tu je k dostání.
Ptejte se spíše co konkrétního by Vás zajímalo.
Tak oproti Vaší kobče je na tom náš hucul celkem dobře. Dostali jsme ho z Německa, majitelka ho měla na pastevku, ale stáj je pod Alpami na břehu řeky, i v tomto suchu stále zelené bohaté pastviny. Takže ho buď oddělovali na vypasený kousek nebo dostával košík. Oddělování ale nedával psychicky valach (neměli k němu dalšího koně, ty další potřebovali naopak krmit) a košík psychicky nedávala majitelka. My jsme na horách, takže po návštěvě rozhodla, že se mu u nás bude dařit lépe. Celou dobu s ním normálně pracovali, měli v plánu několikadenní vandry, jenže narazili na problém s krmením po dobu vandru. Obsah fruktanů v trávě nastuduji a s výživářem se spojím. U huculů je naštěstí ta výhoda, že není potřeba dokrmovat, vystačí si s objemným krmivem a minerálkou. Díky za tip s mrkví, snad mu občas kousek neuškodí. Vím, že je to běh na dlouhou trať, vypozorovat, co a jak snáší, ale na druhou stranu je to výborně přiježděný a charakterní koník a budu doufat, že u nás nebude jen jako dobytčí jednotka...Nejhorší ale je, že tato nemoc je geneticky přenosná, po tom, co nemoc byla zjištěna, nahlásila majitelka tuto skutečnost na chovatelský svaz, přesto jeho otec stále aktivně připouští...(hřebec působí v Německu).

O PSSM u hucula jsem ještě neslyšela - je to čistý hucul? Nemoc nemusí přeci pocházet od hřebce.
Je potřeba kromě objemu dodávat potřebné vit./min. - já dávám organický selen s vit. E, hořčík a L-Carnitine. V případě potřeby dodání energie tuk (olej).
Jak se u něj projevují epizody, které svaly má postižené?
Je to čistý hucul, chov z Janovy hory, nemusí to být od otce, ale matka už nežije, takže možnost přenosu je ještě z otcovy strany, měli by ho nechat testovat, ale neudělali ani to...Podle majitelky ztuhl na zadek, nechtěl se pohybovat, byl podrážděný. Kupovali ho jako sedmiletého a první epizoda přišla v jeho osmi letech. Pak měl ještě jednu lehčí někdy letos na jaře, to se jen hůře pohyboval, odeznělo to asi za týden. Víc nevím.

Tak pokud je, jak píšete, trvale na trávě a měl zatím jen dvě epizody, tak to by mělo být celkem lehce menežovatelné. Já osobně bych ho na trávu pustila nejdřív v červenci a koncem září ho zase stáhla. Také pozor na moc kvalitní seno, které obsahuje moc cukrů - potom je lepší máčet, aby se cukry vyplavily. Jinak bych mu dodávala ten SE+vit.E, hořčík, alespoň. Další minerálka většinou nebývá potřeba, ale poraďte se určitě s paní Mechovou, ona se vyloženě zabývá těmito metabolickými poruchami.
Co se práce týká, tak dlouho zahřívat-krokovat (jakože klidně 15 minut), pak krátký úsek práce a pak zase dlouho krokovat po práci. Jinak mi ještě bylo doporučeno, aby kůň před prací klidně 4-6 hodin vůbec nežral, protože bude mít nízký obsah glukózy v krvi a tudíž je daleko menší riziko epizody.
Dalším spouštěčem může být počasí - mojí kobyle nedělají dobře prudké teplotní výkyvy směrem dolů hlavně na jaře, ale třeba zimní mrazy jí nevadí vůbec. Někteří koně musí být naopak v zimě dekovaní. Musíte vypozorovat - stačí přejíždět rukou postižené svaly, zda jsou tvrdé a bolestivé na dotek. Já mám výbornou zkušenost s výrobky Back on Track a ostatní majitelé také.
Jinak dalšími příznaky této nemoci mohou být také například nepohoda při sedlání, šklebení při dotahování podbřišníku, nevysvětlitelné kulhání atd. atd. atd. Je toho opravdu spousta, je dobré si to třeba zapisovat ve vztahu k počasí, krmení, práci a tím odpozorovat spouštěče.

Gain Freedom: znáte obsah cukrů? Nikde to uvedené nevidím. A 8% škrobů je pro PSSM koně hodně.
Tak jsem poslala dotaz dovozcům, na ty jejich stránky aby měl člověk věšteckou kouli. Cukru tam je prý 6%. V tu chvíli mi nedošlo že pro hucula, naše má náročný program a na těch 4% by nejela. Doktor nám říkal že pod 10% dobrý, ale čím míň tím lépe, naše na tom není tak zle hodně jí pomohlo že chodí pracovat na šestou kdy je kolem těch dvaceti a pak umyváme teplou vodou.

Moyda: pokud potřebujete přidat energii, tak místo škrobu a/nebo cukru sáhněte po oleji, mně např. byly doporučeny konopné otruby. Těch 14% škrobů a cukrů celkem už je fakt moc, já bych se bála že to časem kobylce začne vadit s progresí nemoci.

Moyda
napsal(a):
Olej dostává taky řepkovy, konopné otruby by asi nemohla "doping". Ono vůbec je dost těžký vymyslet čím ji nakrmit, aby mohla trochu fungovat. Naštěstí zbastlí co ji nasypeme a i z mála vypadá jako kůň a ne žebriňák.
Pokud potřebujete poradit, znovu doporučuji Ing. Mechovou - zabývá se i přímo PSSM koňmi a složením jejich KD. Já se jejími radami řídím již několik let.

Moyda: ještě mě napadlo - vaše A1/1 kobylka má PSSM typu 1? Plnokrevníci většinou trpí na typ 2 a ten se menežuje trošku jinak.

Takže to není PSSM?
Evelinamp: Vy jste toho koně koupila s vědomím, že je nemocný nebo jste testovali až potom? Vím, že je to nepopulární, ale já bych koně vrátila pro skrytou vadu. Kdybych kdysi věděla, co vím dnes, nikdy bych takového koně nechtěla...
Koně jsem nekupovala, dostala jsem ho. V podstatě fungujeme jako takový útulek nebo odložiště nemocných nebo nechtěných koní. Máme dostatek ploch, svoje krmení a koně jsou u nás jako dobytčí jednotky. Příjemný bonus je, pokud se dají využít i na práci. Majitelka už mu nebyla schopná poskytnout dostatečnou péči, přijela se k nám podívat a rozhodla se, že to pro něj u nás bude lepší. Klobouk dolů, před takovými majiteli, myslím, že by se našla spousta lidí, kteří by se koníka pokoušeli prodat a nezajímá je jeho další osud.

No každopádně časem počítejte s tím, že jak bude věkem nemoc postupovat, tak kůň třeba vůbec nebude moct být na trávě a budete ho muset přestěhovat do hliněného/pískového výběhu a stále více upravovat management a KD. Ta nemoc je bohužel progresivní...

To doufám taky... Nicméně občas když vídám videa ze zahraničí (hlavně USA), jak tam koně křečují denodenně na pastvině, tak nechápu, jak to ti lidi můžou dopustit Snad nám ti naši vydrží co nejdéle bez takových stavů.
Ahoj.Ja mam taky kobylu s PSSM.14 let.QH.
Prvni prihodu mela ve 4 letech.Cim je starsi tak je ma min.
Nikdy jsem nezpozorovala z ceho presne to ma.Nekdy ze zradla jindy z jezdeni. Na prochazce na ruce se lekla destniku a uplne vytuhla...Byli jsme v Brne na biopsii a mam nejaky "manual" jak ji krmit a pracovat s ni. Co se mi nejvic osvedcilo je: malo travy, pomale privykani na pastvu - necham to zmulcovat a pak "pase" do zimy na skoro nicem...prikrmuji senem. Granule cistou vojtesku nebo bezovsove ryzove nebo jine musli. V male davce a k tomu mix vitaminu nej.C komplex a selen. Do toho 2 jablka mrkev. Zadne pecivo a cukr.
Co se tyka jezdeni tak jen rekreacne. Prochazky a jezdeni bez sedla nebo lonzovani. Ale snazim se s ni chodit casto a minim.na 1.5hod. Od cervna do listop.je na pastve. Pak ji beru domu do staje ale je porad venku.Chodi si ven a dovnitr jak chce. Kdyz jsou mrazy tak deka. V zime ji varim lnene seminko.
Co se tyka sval.prihod tak 1x do roka se to objevi. Pomuze klid a za 2hod.to prejde samo. Nekdy si ulevuje ze lezi ale nevali se.
Ja jinak spoluprac.s MVDr.z Brna z kliniky koni a kon.fyzioterapeutem. Diky poskoz.svalum v oblasti zad.koncetin je ztuhla a na zad.nohu dela kratsi krok. Masaze a protahov.to zlepsuji.
PSSM je blba nemoc ale kdyz na to clovek mysli a chova se ke koni dle jeho pozadavkum tak s tim lze celkem normalne zit.
Nekdy je moje kobyla k nezastaveni a tryska po louce... PSSM maji i zavod.kone. Na klinice meli dostihacku a znam QH kt.taky zavodi.
Snad par mych rad ze zivota pomuze...

Izamartina: ano, jedním ze spouštěčů může být i stres
A jen poznatek: epizoda u mojí klisny trvá klidně i pět až šest hodin a bez veta klidně i dýl, takže já raději volám, aby jí vet ulevil injekcemi.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Evelinamp
napsal(a):
Koně jsem nekupovala, dostala jsem ho. V podstatě fungujeme jako takový útulek nebo odložiště nemocných nebo nechtěných koní. Máme dostatek ploch, svoje krmení a koně jsou u nás jako dobytčí jednotky. Příjemný bonus je, pokud se dají využít i na práci. Majitelka už mu nebyla schopná poskytnout dostatečnou péči, přijela se k nám podívat a rozhodla se, že to pro něj u nás bude lepší. Klobouk dolů, před takovými majiteli, myslím, že by se našla spousta lidí, kteří by se koníka pokoušeli prodat a nezajímá je jeho další osud.
Klobouk dolů hlavně před Vámi. Pomoc nemocným a nechtěným..Díky bohu za takové lidi a mě nikdo nepřesvědčí o tom, že tihle lidé nemají cit a empatii ke zvířatům na nejvyšším stupni.Ostatní prominou za OT.

Zakladatelko, prosím můžu taky vědět původ hucula?
neverend

XXX.XXX.213.247
Tak vrbice jsou vyřešené a mě jen zajímají detaily kolem toho PSSM.Podle tohoto "pozitivní" kůň vlastně může celkem žít při vhodném managementu?
https://www.irishcob.cz/inpage/informace-pssm/
Nezlehčuji závažnost onemocnění,ale tak myslel jsem že je to větší tragédie.Zarazilo mě že cobové patří mezi nově postižená plemena.Také se onemocnění může a nemusí projevit.Zajímá mě to kvůli cobovi kterého má u nás ustájeného jistá paní.
MišaH.

XXX.XXX.240.46
neverend
napsal(a):
Tak vrbice jsou vyřešené a mě jen zajímají detaily kolem toho PSSM.Podle tohoto "pozitivní" kůň vlastně může celkem žít při vhodném managementu?
https://www.irishcob.cz/inpage/informace-pssm/
Nezlehčuji závažnost onemocnění,ale tak myslel jsem že je to větší tragédie.Zarazilo mě že cobové patří mezi nově postižená plemena.Také se onemocnění může a nemusí projevit.Zajímá mě to kvůli cobovi kterého má u nás ustájeného jistá paní.
To snad není možný máte za cíl uzamčení celý ifauny?

Detailů "kolem toho PSSM" je plný internet. Cobové nejsou nově postiženým plemenem. A tragédie to je.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Jistěže má, je za to ifaunou placený. Pokud ne, vyvedte mne z omylu. Proč mu vše prochází.
neverend

XXX.XXX.213.247
MišaH.
napsal(a):
To snad není možný máte za cíl uzamčení celý ifauny?
Ježiš já nejsem "práskač" a že si někteří tady léčí svoje pošramocené ego stížnostmi adminovi za to já přeci nemůžu..Tak promiňte že se na něco kolem té nemoci zeptám..Pro mě je to nové a v podmínkách diskuze není napsáno že přístup mají pouze odborníci s veterinární praxí.🙂
MišaH.

XXX.XXX.240.46
neverend
napsal(a):
Ježiš já nejsem "práskač" a že si někteří tady léčí svoje pošramocené ego stížnostmi adminovi za to já přeci nemůžu..Tak promiňte že se na něco kolem té nemoci zeptám..Pro mě je to nové a v podmínkách diskuze není napsáno že přístup mají pouze odborníci s veterinární praxí.🙂
Netvrdím, že jste práskač. spíš znuděnej provokatér.
Vaše diskuze nesleduju, náhodně jsem přečetla pár příspěvků: chvíli bydlíte tam - chvíli úplně jinde, jednou koně máte - jindy píšete, že jste koně x let ani neviděl .........jen ta mrkev zůstává
Nevím, buď jste troll nebo psychicky narušená osoba. Na to si odpovězte sám.
neverend

XXX.XXX.213.247
MišaH.
napsal(a):
Netvrdím, že jste práskač. spíš znuděnej provokatér.
Vaše diskuze nesleduju, náhodně jsem přečetla pár příspěvků: chvíli bydlíte tam - chvíli úplně jinde, jednou koně máte - jindy píšete, že jste koně x let ani neviděl .........jen ta mrkev zůstává
Nevím, buď jste troll nebo psychicky narušená osoba. Na to si odpovězte sám.
Každý pátý čech by měl vyhledat odbornou pomoc.Tak zní statistika.😂 Já na rozdíl od většiny zde musím každý rok na odborné vyšetření .Ne snad že bych mohl někoho "krouhnout",ale mám v držení automatické zbraně na "výjímku".🙂 Věřte že zrovna já jsem po této stránce desetkrát lépe vyšetřen než všichni tady dohromady.A ifauna mě fakt neplatí jak se ptala Couďas.😂😂 Jinak k tomu kvůli komu kdo opoustil ifaunu mám několik poznámek.Oťásek odešel kvůli sporu jatka vs injekce,protože už to nemohla taky ani poslouchat.Zrovna ona byl asi nejlepší člověk zde i ve vztahu ke koním.Hhippie kvůli koníkovi,co si ho přivezla a místní jí ho zdrbli na tři doby.A taky kvůli "koňácké soudržnosti",které se zde nějak nedostávalo.Ještě něco potřebujete vědět? Já se zajedu podívat do útulku pro koně a zase jsem "de*bil"? Někdo nemá rád p.Višňákovou a mě se ona jeví jako člověk sice naivní občas,ale jinak moc hodný a zvířata jsou fakt to první.Tak co já teda mám vůbec psát tady? Mám tedy lhát?Mám psát co se líbí ostatním a tvrdí většina? Vzívat Kellnerku a blahořečit všem co koně raději dají řezníkovi než by ho uspali doma a v klidu? A taky to není škoda "materiálu" samozřejmě.Tak mám ty koně asi trochu víc rád a proto jsem jako blázen? Nebo že se můj pes bojí šíleně bouřky a já ho nevykopnu do kotce ven? Nakonec spala u mě na gauči aby se tolik nebála.To je taky šílené,viďte.😂 Tak si nejdřív skočte všichni k odbornému lékaři a až pak hodnoďte druhé.🙂 Byste možná koukali kolik zdánlivě zdravých lidí vůbec zdravých není a jejich slohové vyjadřování s tím vážně nemá nic společného.
MišaH.

XXX.XXX.240.46
Dotaz
napsal(a):
MisaH., to nemá význam zapřádat, prostě ho ignorujte. Gramotný je, internet má, může si načíst informace jako ostatní. Akorát se to zase zvrhává jinam.
Nemám v plánu dál reagovat, jen mi přijde na pěst, když se hned po uzamčení jednoho tématu někdo pokusí tu samou diskuzi rozpoutat jinde. Koňské diskuze většinou vůbec nečtu, právě proto co se tu téměř v každém vláknu rozpoutá - viz.výše.
neverend

XXX.XXX.213.247
Přesně jak píše Dotaz.Už mě to taky nebaví za každou zmínkou o mrkvi zase poslouchat názory psychiatrů amatérů o mém duševním zdraví.😂 Nebo přijmu nabídku na administrátora zde na ifauně a to nechtějte vidět ten šrumec za jedno sprosté slovo vůči komukoli.To bude "banán" že s nim ucpete letenský tunel.😁
neverend

XXX.XXX.213.247
lenacia
napsal(a):
Mrkve jsou to poslední... Ale popírání evoluce a to že věříš v existenci chemtrails už je jiny kafe
Hele ty chemtrails jedna a válka mezi USA a Čínou snad není? V plném proudu a nabírá krutě na obrátkách.Už jen to zdražení co ani evropu nemine bude celkem nepříjemné a samozřejmě to zabrzdí ekonomiku.Válka je vždy o penězích a peníze jsou o vlivu.Ten USA ztrácí a ubezpečuji tebe i každého,že jim bude jedno jakým způsobem si ho upevní.Viděla si snad na vlastní oči,že je to velmoc co se neptá a nepotřebuje svolení ani například OSN k útoku na kohokoli.Tak dávej pozor na sdělovací média pro "masy" kde pravdy je kolikrát ani co by se za nehet vešlo.
neverend
napsal(a):
Hele ty chemtrails jedna a válka mezi USA a Čínou snad není? V plném proudu a nabírá krutě na obrátkách.Už jen to zdražení co ani evropu nemine bude celkem nepříjemné a samozřejmě to zabrzdí ekonomiku.Válka je vždy o penězích a peníze jsou o vlivu.Ten USA ztrácí a ubezpečuji tebe i každého,že jim bude jedno jakým způsobem si ho upevní.Viděla si snad na vlastní oči,že je to velmoc co se neptá a nepotřebuje svolení ani například OSN k útoku na kohokoli.Tak dávej pozor na sdělovací média pro "masy" kde pravdy je kolikrát ani co by se za nehet vešlo.
Vždyť říkám tyhle stihomany
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
🤦 ty kokos, to snad není možný....
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
neverend
napsal(a):
Přesně jak píše Dotaz.Už mě to taky nebaví za každou zmínkou o mrkvi zase poslouchat názory psychiatrů amatérů o mém duševním zdraví.😂 Nebo přijmu nabídku na administrátora zde na ifauně a to nechtějte vidět ten šrumec za jedno sprosté slovo vůči komukoli.To bude "banán" že s nim ucpete letenský tunel.😁
Ano, prosím, buďte administrátor, abych měla opravdu důvod už sem nechodit ani číst.
PS. Ve svém výčtu odchozích jste zapomněl na zástup lidi, kteří odešli kvůli Vám. Ale dyt to jsou jen neznámí avatari, kteří stejně neexistují.
Opět je možné nechat téma smazat či uzavřít, dobrej zvyk.
neverend

XXX.XXX.213.247
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ano, prosím, buďte administrátor, abych měla opravdu důvod už sem nechodit ani číst.
PS. Ve svém výčtu odchozích jste zapomněl na zástup lidi, kteří odešli kvůli Vám. Ale dyt to jsou jen neznámí avatari, kteří stejně neexistují.
Opět je možné nechat téma smazat či uzavřít, dobrej zvyk.
Koloběh života..Lidi přichází a odchází.
PS.: Kromě Horsany tu jsou snad všichni,né? 🙂

iFauna
napsal(a):
Dobrý den,
diskutujte prosím k tématu vlákna, vyvarujte se osobních invektiv, případně využívejte soukromé zprávy. Snažte se, aby na iFauně vládla přátelská atmosféra. Děkujeme vám mockrát za pochopení.
S pozdravem
redakce webu iFauna.cz
Stačilo by odsud dostat jednoho člověka a hned by tady byl klid...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
napsal(a):
Stačilo by odsud dostat jednoho člověka a hned by tady byl klid...
Bohužel nepomohla ani hromadná ignorace, nepomůže nic, a ifauna si tohoto člověka patrně vydržuje. Kolikrát jsme se zde pohádali až to hezké nebylo, a nic se nedělo, nezasahoval nikdo, nemazalo se nic. Až přišel tenhle nekonecny, který vše ví, všemu rozumí, problémy u koní se vyřeší precpanim mrkví, puštěním do výběhu a nevsimanim si jich, co se prace týká. Když má někdo názor jiný, nedej bože měl osobní zkušenost, osobní konflikt (pí. Visnakova, a dohledatelné i zde), nebo po letech zkušenosti s vlastním koněm ve vlastní péči má opačný názor, je tímto odborníkem degradován na bl.bce, který nic neumí. Ale on je nedotknutelný, protože vlastní výjimku na plné automatické zbraně. Já nevím, asi se tedy taky nechám vyšetřit, ale když o mne někde někdo nestojí, odejdu, ne se držím zuby nehty, i když jsem asi tisíckrát slíbil, že už nebudu, že jsou všichni trapny a že jatka jsou největší zlo, jaká je jeste muzete uznávat.
I když už jsem tímto opravdu na pokraji, přesto díky ifauno za ty lidi, kteří mne na jednu stranu sem furt vracejí 😀, bo je třeba si to přečíst, ale jsem ráda, že jsme se poznali i v reálu. Za to opravdu díky.
Přátelskou atmosféru tady, no přeji hodně štěstí v jejím zavedení.
neverend

XXX.XXX.213.247
Ale jako fakt bysme se měli "uklidnit".🙂 Couďas mi přestane podsouvat něco co jsem nikomu nenapsal a přestane dávat trestné body Sisi a pak si sama semnou vesele povídat.Nerad bych aby někoho trefil šlak zítra při přípravě svíčkové,protože co naplat i tam je mrkve třeba.😂 Čili od teď mír a diskutujeme jen k tématu.KONEC OT.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
neverend
napsal(a):
Ale jako fakt bysme se měli "uklidnit".🙂 Couďas mi přestane podsouvat něco co jsem nikomu nenapsal a přestane dávat trestné body Sisi a pak si sama semnou vesele povídat.Nerad bych aby někoho trefil šlak zítra při přípravě svíčkové,protože co naplat i tam je mrkve třeba.😂 Čili od teď mír a diskutujeme jen k tématu.KONEC OT.
Tak jinak.... Polibte si šos, s Vama diskutovat nechci. Znamená li to, že sem nebudu přispívat, prosím. Nic nového pod sluncem.
neverend
napsal(a):
Koloběh života..Lidi přichází a odchází.
PS.: Kromě Horsany tu jsou snad všichni,né? 🙂
A o tom to je ;-)
Horsana je nejen veterinář, ale pracuje přímo na školní klinice. Tedy má opravdu velký přehled o "podivnostech" u koní. Je mladá a pořád na sobě maká... Navíc je ochotna se podělit o své zkušenosti (nezjištně, prostě ve prospěch koní).
Co nabízíš ty? Kromě mrkve (co tedy rozhodně pomůže jen v menšině potíží u koní).
neverend

XXX.XXX.213.247
Pipilota
napsal(a):
A o tom to je ;-)
Horsana je nejen veterinář, ale pracuje přímo na školní klinice. Tedy má opravdu velký přehled o "podivnostech" u koní. Je mladá a pořád na sobě maká... Navíc je ochotna se podělit o své zkušenosti (nezjištně, prostě ve prospěch koní).
Co nabízíš ty? Kromě mrkve (co tedy rozhodně pomůže jen v menšině potíží u koní).
Založte nové téma s volnou tématikou.Tam můžem drbat o čem chcem.Třeba i o Michale K. Ale slušně prosím.🙂
MišaH.

XXX.XXX.240.46
Nechcete to už nějakým způsobem ukončit? To co tu předvádíte je ostuda, nic víc.
Spousta z vás tu napadala např. Zlatku, že plevelí témata a přečtěte si, co tu teď vytváříte - jen další téma, který by nebylo od věci uzamknout.
Nikdy nekončící story je možná podivín, ale ta zaujatost s jakou tu na něj útočíte je přehnaná
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
MišaH.
napsal(a):
Nechcete to už nějakým způsobem ukončit? To co tu předvádíte je ostuda, nic víc.
Spousta z vás tu napadala např. Zlatku, že plevelí témata a přečtěte si, co tu teď vytváříte - jen další téma, který by nebylo od věci uzamknout.
Nikdy nekončící story je možná podivín, ale ta zaujatost s jakou tu na něj útočíte je přehnaná
Ano, zamkneme úplně vše, protože nesmíme nikomu nic říct a vytknout, aby se mu náhodou nepritozilo...
neverend

XXX.XXX.213.247
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ano, zamkneme úplně vše, protože nesmíme nikomu nic říct a vytknout, aby se mu náhodou nepritozilo...
Couďas opravdu prosím ať to tu nezaplevelíme dokonale pište to sem.🙂
https://www.ifauna.cz/kone/diskuse/detail/3584934/volny-pokec?from-list=1#a3584934
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
A jen ještě mimo, "nadávat" si v soukromých správách nelze, jestli nebude potřeba zase zavést povinnost registrace....
MišaH.

XXX.XXX.240.46
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jste zbytečně vztahovačná. Říkám Vám jen pohled člověka zvenčí, který není zatažený do Vašich sporů a pokud přijde na diskuzi o zvířatech, nechce v každém tématu pročítat vaše osobní boje.
Prostě to sem nepatří a ty diskuze to naprosto znehodnocuje
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
MišaH.
napsal(a):
Jste zbytečně vztahovačná. Říkám Vám jen pohled člověka zvenčí, který není zatažený do Vašich sporů a pokud přijde na diskuzi o zvířatech, nechce v každém tématu pročítat vaše osobní boje.
Prostě to sem nepatří a ty diskuze to naprosto znehodnocuje
V uzamčeném tématu jsem svůj postoj vysvětlila. Ano, vstahovacna jsem. Proti zlatce alias Atlantidě jsem také zaujatá. Takže tak.
neverend
napsal(a):
Dokážu se bránit sama, pokud budu chtít, nepotřebuji kmotřenku!
neverend

XXX.XXX.213.247
sisi58
napsal(a):
Ha, a kdo jí tu přál, že se jí stala nehoda! Zloděj křičí, chyťte zloděje.
Tak teď opravdu nevím o čem mluvíte? Ať je to jak chce,ale nevzpomínám si že bych Horsaně tedy přál něco zlého.Ani nevím že by se jí stala nějaká nehoda?
neverend
napsal(a):
Tak teď opravdu nevím o čem mluvíte? Ať je to jak chce,ale nevzpomínám si že bych Horsaně tedy přál něco zlého.Ani nevím že by se jí stala nějaká nehoda?
Psaní o tom,že každý dostane,co si zaslouží.
Bohužel jsem se přehlédla ve jméně,( ve vašem diskuzním příspěvku) o kterém chcete, aby se slušně psalo.
O M.K. tu nikdo,myslím, neslušně nepsal. Zato o A.K. ano. Vzpomínáte?
neverend

XXX.XXX.213.247
sisi58
napsal(a):
Psaní o tom,že každý dostane,co si zaslouží.
Bohužel jsem se přehlédla ve jméně,( ve vašem diskuzním příspěvku) o kterém chcete, aby se slušně psalo.
O M.K. tu nikdo,myslím, neslušně nepsal. Zato o A.K. ano. Vzpomínáte?
Jo Vy myslíte "ákáčko"?🙂 Sisi to jste si jen špatně vyložila..Já jsem nepsal že jí přeju ať se rozseká někde znovu,ale že jí tahle kobyla štěstí nepřinese.Já jsem na zlomyslnosti moc spokojený člověk.🙂
neverend
napsal(a):
Jo Vy myslíte "ákáčko"?🙂 Sisi to jste si jen špatně vyložila..Já jsem nepsal že jí přeju ať se rozseká někde znovu,ale že jí tahle kobyla štěstí nepřinese.Já jsem na zlomyslnosti moc spokojený člověk.🙂
No nevím v diskusi pád AK. jste se vyjádřil dost hnusně až škodolibě. Už jem reagovala tam, ale asi i admini uznali vás příspěvek za přez čáru a smazali ho i s mojí odpovědí. A nebylo to poprvé co jste na ni reagoval s averzí. Nějak vám leží v žaludku.
neverend

XXX.XXX.213.247
Moyda
napsal(a):
No nevím v diskusi pád AK. jste se vyjádřil dost hnusně až škodolibě. Už jem reagovala tam, ale asi i admini uznali vás příspěvek za přez čáru a smazali ho i s mojí odpovědí. A nebylo to poprvé co jste na ni reagoval s averzí. Nějak vám leží v žaludku.
Tam se to stočilo ale k úplně jinému tématu.Řešil jsem jak se chová mimo kamery a jestli by nám obyč. lidem vůbec podala ruku.Případně jestli není nafoukaná a tak podobně.🙂

Moyda
napsal(a):
..i já si o pamatuju, ale poté, co jsem napsala že N. je zlý, nemocný a závistivý člověk, bylo vše smazáno......chodím sem proto, že koně od dětství miluju, kdysi jsem i v jezdeckém oddíle jezdila, strýc na vsi měl několik let kobylku, na které jsem s kamarádkou jezdila také, ale protože jsem vlastního koně nemohla mít a strýc časem kobylku prodal, převážili u mně psi se kterými jsem dodnes......nicméně na tuto diskuzi chodím moc ráda, ale to co předvádí N. ve mně utvrzuje dojem, že tento člověk má opravdu velký problém, jinak by nemohl se nemohl chovat tak jak to tady pravidelně předvádí.........a mrzí mně to kvůli ostatním, jsou a byli tady většinou fajn lidé.......
neverend

XXX.XXX.213.247
Joo na psech jsou vůbec fajn lidi.😂😂 Tam tom ego některých jedinců některým teče snad i botama ven.😂😂 Tam jsou teprve "pacienti".😂
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Mohu se zeptat, jak dlouho jsou schopni koně s PSSM rozumně fungovat od prvních příznaků? Děkuji.

To je individuální, každý jinak.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Aha.
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!