Opravdu je to až tak hrozné?
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/93618180/seno-letosni-horske-louky.php.
Uživatel s deaktivovaným účtem

turistka
napsal(a):
A nemuze to byt cena za tunu?
Teoreticky může, ale není
to ja fakt? to snad není možný. nejsem vlastníkem koně, jen ho jezdím, a seno naštěstí máme tak to neřeším, ale už jsem si říkala že je dost za seno 1350, -, když si pamatuju cenu i 450 za balík,650 tak nejvíc. ale jo i dvojnásobnou cenu pochopím, když je o polovinu menší úroda, ale tohle je fakt moc.
Tohle je už opravdu neuvěřitelný... Kdyby mi někdo letos v březnu řekl že zaplatím za balík 1000-1250Kč, tak bych si zaklepala na čelo, a nakonec jsem byla ráda, že ze jsem zaplatila jen tohle... Když teď občas kouknu na Bazoš, tak odhaduji, že příští rok, pokud nebude lepší, tak bude seno začínat na 1500-2000Kč.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.231.71
Mě nedělá problém si představit i víc.Už horší představa je kde na to brát.

Tedy...cenu si může každý nastavit, jak chce, otázka je, jestli to někdo koupí...?
Jednodušší je samozřejmě dovoz - Slovensko nebo Polsko.
Ale překvapilo mě, že na Bazoši je ještě docela dost nabídek, takže asi není třeba podporovat takovéhle *... (doplňme raději slovo "prodejce")...
To, že cena je několikanásobně vyšší, mi přijde logické, protože když má někdo několikanásobně nižší výnos, musí někde ty peníze sebrat holt...
(ikdyž z toho samozřejmě nadšená nejsem, že musím platit víc a taky jsem se bohužel setkala s tím, že jsem měla od několika dodavatelů naslibováno a nedodali... naštěstí jsem neměla prázdný seník ani na jaře a v létě, a tak stačil závoz méně balíků než jindy... ale těm s prázdnými seníky a desítkami koní na krku fakt nezávidím ).
dsj
napsal(a):
Tohle je už opravdu neuvěřitelný... Kdyby mi někdo letos v březnu řekl že zaplatím za balík 1000-1250Kč, tak bych si zaklepala na čelo, a nakonec jsem byla ráda, že ze jsem zaplatila jen tohle... Když teď občas kouknu na Bazoš, tak odhaduji, že příští rok, pokud nebude lepší, tak bude seno začínat na 1500-2000Kč.
Já mám právě obavy, že i kdyby bylo sena dost, cena už od tisíce moc dolů nepůjde
Když nebude sucho, bude mokro, nebo zas zdraží naftu, no, ono se něco najde

Kone, kdyz jsem videla zacatek letosni senove hysterie, napadlo me to same. Ze uz se to abi v roce hojnosti na mnoha mistech pod tisic za balik nedostane. Protoze proc, ze. Kdyz uz se to jednou takhle prodavalo a odbyt byl...

Anobbona: Máte pravdu. Sice nejsem producent sena, ale i tak vnímám, jak za poslední roky prořídl podrost luk Jsem zvědavá, jak se bude dál vyvíjet travní porost v dalších letech...
napsal(a):
Anobbona: Máte pravdu. Sice nejsem producent sena, ale i tak vnímám, jak za poslední roky prořídl podrost luk Jsem zvědavá, jak se bude dál vyvíjet travní porost v dalších letech...
Nejspíš budou muset ti, co zatím jen sekali, začít i s péčí o travní porosty. Je potřeba i něco vložit, ne jen brát.
Ty louky jsou tu desítky let, za sucha, mokra, chladna i horka. Ale lidé, kteří na nich byli závislí, se o ně starali.
Já neviděla údržbu louky, ani nepamatuji.

Sisi: ano, to máte pravdu. Je to široká problematika. Ono to není jen o loukách, ale i o orné půdě. Prostě o veškerých plochách pro zemědělskou výrobu... je to smutné a shora není extra zájem na tom něco měnit... Kdyby alespoň majitelé půdy, kteří pronajímají, pachtují, nastavovali takové podmínky, aby půdu udrželi alespoń v takovém stavu, v jakém jí předávali...ne-li lepší. Ale to je asi utopie...
napsal(a):
Sisi: ano, to máte pravdu. Je to široká problematika. Ono to není jen o loukách, ale i o orné půdě. Prostě o veškerých plochách pro zemědělskou výrobu... je to smutné a shora není extra zájem na tom něco měnit... Kdyby alespoň majitelé půdy, kteří pronajímají, pachtují, nastavovali takové podmínky, aby půdu udrželi alespoń v takovém stavu, v jakém jí předávali...ne-li lepší. Ale to je asi utopie...
My treba v podminkach mame, ze najemce, co louky seka je musi zhodnococat, ve vysledku, tam obcas striknou digestat a konec... Uz se tesim az je vystipame... Snad se to pravnimi klickami povede... A budem moci z te lizky udelat neco ziveho a funkcniho...
Včera bylo ve zprávách, že české seno skupují Němci a Rakušané...
Prezentovali to jako novinku, přitom Rakušané kupují české seno spoustu let.
Z okolí Pohořelic odjede do Rakouska spousta hlavně vojtěškového sena již mnoho let, protože se to příhraničním chovatelům finančně vyplatí a pěstitelé mají dlouhodobě stabilní odběratele...
Akorát v dobách dostatku si toho nikdo nevšímal...
Kdo ještě hledá, nekupujte seno v Čechách, hledejte na Slovensku. I když je pravda, že i tam už to začíná bublat, pořád to není taková trága, jako u nás, balíky vel 130 se dají sehnat za cca 30 € + doprava.
České seno za cenu 4800/balík bych výrobci s radostí rovnou podpálila. Je ohavné snažit se tímto způsobem těžit z takto mimořádně komplikované situace, v této souvislosti mě u té ceny napadají slova jako vydírání a lichva, nechápu, jak se dotyčný na sebe může podívat do zrcadla. Jde přece o zvířata a ne o to, aby si nějaký kr*tén mastil kapsy.
liva
napsal(a):
Včera bylo ve zprávách, že české seno skupují Němci a Rakušané...
Prezentovali to jako novinku, přitom Rakušané kupují české seno spoustu let.
Z okolí Pohořelic odjede do Rakouska spousta hlavně vojtěškového sena již mnoho let, protože se to příhraničním chovatelům finančně vyplatí a pěstitelé mají dlouhodobě stabilní odběratele...
Akorát v dobách dostatku si toho nikdo nevšímal...
no ani se nedivím, ž e to raději dají lidem ze zahraničí. Tady pán prodával 150 balíků loňského sena za 750...
A všichni koňáci:
"Si dělte srandu? 750 za loňský seno?"
"Koupím za 500 20 balíků"
"Za 750 neprodáte! Ste šílenec"...
A pak se ozval němec, řekl "Koupím! Kde seno leží?" a přijel si sám s vlastním odvozem hned druhý den, seno bylo pryč a 115 tisíc cash dostal na ruku.
Když sem zažila loni, co musel s náma prožívat náš dodavatel sena, respektive s majitelkou... věčně mu dlužila a peníze neposílala, tak musím tomu chlapovi ještě teď děkovat, že nám to seno dál vozil, kvůli těm koním...
A kolik takových farmářů je, kteří si tohle musí s majiteli koní zažívat? Pak mu přijdou, že tohle seno bylo prašné, tohle jim moc nevonělo...
Ale také se obáváms tejného konce, seno už se asi na těch 500-600 jen tak nevrátí , je to jako s cenou paliva apod. tam to de nahoru o koruny a dolu o desetníky.
Ono ukažte mi stáj, kde mají sklad na seno na celou zimu a jsou finančně schopni fakt takhle z fleku těch 100 tis. za seno vysolit.
Blíže znám 4 stáje. Kapacitu na uskladnění celoročních zásob sena mají 3, a zrovna ti si dělají seno sami. Čtvrtá stáj nemá prostory a odebírá po náklaďáku. Z těch 4 stáji jen 1 majitel by bez mrknutí oka zaplatil 100 tis. na jednou, zbytek by s tím měl pravděpodobně problém. A zrovna ten solventní má svoje seno.
Takže chápu, že zemědělec radši prodá cizincům seno najednou než ho skladovat pro naše, kteří si to odebírají po troškách. A když mají vlastní dopravu, tak je to taky dost opruz pro zemědělce. Přijedeme si v jednu, budete to mít připravený? Jedna pryč, půl druhý, nikde nikdo, stojíme v zácpě, dvě hodiny, čtvrt na tři a konečně se dokodrcají. Odpoledne v háji a to minimálně jednou měsíčně. To si může dovolit fakt jenom zemědělec dobrák, podnikatel se na drobný odběratele vykašle...
kapička
napsal(a):
Ono ukažte mi stáj, kde mají sklad na seno na celou zimu a jsou finančně schopni fakt takhle z fleku těch 100 tis. za seno vysolit.
Blíže znám 4 stáje. Kapacitu na uskladnění celoročních zásob sena mají 3, a zrovna ti si dělají seno sami. Čtvrtá stáj nemá prostory a odebírá po náklaďáku. Z těch 4 stáji jen 1 majitel by bez mrknutí oka zaplatil 100 tis. na jednou, zbytek by s tím měl pravděpodobně problém. A zrovna ten solventní má svoje seno.
Takže chápu, že zemědělec radši prodá cizincům seno najednou než ho skladovat pro naše, kteří si to odebírají po troškách. A když mají vlastní dopravu, tak je to taky dost opruz pro zemědělce. Přijedeme si v jednu, budete to mít připravený? Jedna pryč, půl druhý, nikde nikdo, stojíme v zácpě, dvě hodiny, čtvrt na tři a konečně se dokodrcají. Odpoledne v háji a to minimálně jednou měsíčně. To si může dovolit fakt jenom zemědělec dobrák, podnikatel se na drobný odběratele vykašle...
Nezlobte se na mě, ale jestli je se senem taková bída a není, tak rozhodně nebudu řešit, jestli na seno mám nebo nemám plac a prostě si ho udělám (při nejhorším velké pevné autoplachty tolik nestojí a vydrží léta) a to samé s placením (v případě nouze půjčím od známého, rodiny) a s dopravou.
Skrz placení mě ve vámi zmiňovaných případech dost překvapuje fakt, že dlouhodobě fungující komerční stáj není schopná ekonomicky předvídat každoroční nákup sena - vždyť z toho (a nejen z toho) se pak odvíjí cena ustájení a všeho ostatního. Pokud si stáj nedokáže vydělat ani na seno, tak je někde něco hodně špatně a nechápu proč v daném oboru podnikají.
Já na rozdíl od vás znám stáje, kde je ustájených kolem 30-40 koní a všechno jde. Není plac? Udělá se, i když je málo místa. Peníze na ruku? Dám i kdybych si musel půjčit. Doprava? Sežene se a bude včas. Na takových místech si prostě nemůžou dovolit riskovat, že nebudou mít čím krmit.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Alfi ono málokdo počítal s takovou cenou. Dnes taky zkuste někomu říct, že příští rok může být ještě hůř.Nebude tomu věřit a nezvýší preventivně cenu ustájení, protože to by zase lidi odcházeli.I ve větších komerčních stájích to bude problém bych řekl.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Alfi ono málokdo počítal s takovou cenou. Dnes taky zkuste někomu říct, že příští rok může být ještě hůř.Nebude tomu věřit a nezvýší preventivně cenu ustájení, protože to by zase lidi odcházeli.I ve větších komerčních stájích to bude problém bych řekl.
A kam budou odcházet? Neznám v okolí stáj, která by brala v této situaci další koně...
Nevím jaká je situace na Slovensku, já doporučuji pro seno vyrazit do Polska...Vyprdnout se na vydřiduchy a rádoby podnikatele tady v ČR /což pro mě je prodejní cena balíku 120x120 za 1000+ ještě s přihlédnutím k pobírání státních dotací na pastviny.../ Při pohledu na naši dnešní inzerci mě taky napadlo hned slovo "lichva".
Raději zaplatím normální cenu sena a cenu slušnému člověku za dopravu než dát např.2 tis za balík mizerné otavy. Jen ať jim to zůstane a vozí to třeba do...spaloven... v našem okolí tráva fakt nikde moc není /ale první seče byly dobré/, naši dlouholetí dodavatelé nezklamali a naskladnili nám za ceny smluvené, za což děkuj a vážím si naší dlouholeté spolupráce. Zbytek pak máme z Polska.
Ale POZOR! Vych-canej Čecháček, stejně jako ČERT - nikdy nespí!- už skoupil skoro všechno seno v pohraničí a snaží se sehnat kamionovou dopravu pro 4000 balíků do Čech / koupil za 350 a prodávat bude za...2250, - celkem rychle vydělané kačky a je to bratru 7,5 míče...
No, už se docela těším až po mě nějakej vych-cánek co mi nabízel balík za dvojku bude něco chtít surně zařídit...:):):)
Jinak u nás lidé ve velkém redukují stáda ovcí i krav, kde se jim chov, pokud nemají dost vlastního, nevyplatí. A co se stane..., bude drahé skopové a hovězí ale zbude seno pro koníčkáře:)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
napsal(a):
A kam budou odcházet? Neznám v okolí stáj, která by brala v této situaci další koně...
To já náhodou vím ve svém okolí o pár dalších.Péče sice špatná, senem se šetří, ale cena nižší.I na truc jsou schopni tam koně dát, aby majitelka stáje "viděla" že to jde za míň.
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/93786189/Klisna-PH-x-Velkopolsky-kun.php
110 tisíc za křížence bez přiježdění... a dle informací na FB se jedná o komplikovanějšího koně k ježdění... No ale zase je flekatá takže... seems legit i guess.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Marfis, no tak zrovna dnes je už každému jasné, že příští rok to půjde do kopru ještě víc...
V mé stáji normálně hlídají náklady jako v každé jiné firmě (zaměstnanci, krmení, elektrika, voda, seno, sláma, jádro) a mají na to nějaké jejich výpočtové formulky a podle toho se jede. U 40 koní ve stáji se zdražuje o poměrně "přijatelné částky" a odráží to pouze ona navýšení, které se nedají nijak obejít, min. rok o cca 400, letos to bude o cca 500. Sice pálka, ale v konečném důsledku se majitel nemusí o nic starat a má vše.
Majitelé mohou reagovat a řešit to buď odchodem jinam (ale kam, když je všude cena stejná a servis jako v této stáji není nikde v okolí mnoha km) nebo vlastním senem pro ty, co krmí koně, jak kdyby to byl mamut - můj případ, příšery mají spotřebu 25kg sena/den ať je léto nebo zima. Sehnala jsem si vlastní velmi kvalitní seno za mimořádně solidní cenu ze Slovenska a ustajovatel mi seno odečte z ustájení a nechá mi ho zadarmo uskladněné na jeho pozemku... S dodavatelem sena jsem se domluvila na trvalý pravidelný odběr a dokud mu bude zdraví sloužit, budu se ho držet.
Vždycky je řešení.
Já se takovýma Babišema, co prodávají za neuvěřitelné sumy, vydírat nedám ani omylem. To raději budu cestovat po Slovensku a hledat (naštěstí tam mám dobré koňáky známé) nebo případně po Polsku - i tam se dá kontakt sehnat.
Alfi, ale já nikde nepíšu, že přístup těch stáji je správný, jen že takovou znám realitu. A vím z doslechu o dalších, kam můj známý zemědělec dodává seno na víckrát, protože ho nemají kam dát. Někde prostě to místo není, leda by se zrušili výběhy a seno se dalo tam...
Ono ani jedno není stáj, kde se se primárně ustajuje. Mají spíš svoje koně a k tomu pár na ustájení.
Jenže dřív nebyl problém seno zamluvit u dodavatele, případně i předplatit a nechat si ho dovážet tak jak se vejde. Letos si najednou dodavatel na konci srpna, i přes dohodu, vzpomene, že nemá pro sebe natož pro další...
A ano, vidím docela rozdíl dát za celoroční seno čtvrt mega, jako dřív, nebo půl mega, jako letos. Komerční stáje, kde ustajují, zvednou cenu. Co udělají jezdecké klubu pro děti, aby najednou sehnali čtvrt mega na seno na víc, to nevím...

Zrovna jsem se dnes o seně bavila, že v jedné sousední stáji, kde si paní normálně dělá seno sama na svých loukách, letos, aby uživila koně, musela nakoupit seno tak, že vybrala svoje stavební spoření... takže i tak se to dá dělat. Ale že jestli se to příští rok nezmění, pak samozřejmě končí...
Jinak já naopak znám většinu velkých stájí, které mají pravidelné zasmluvněné dodavatele a ti jim v pravidelných periodách vozí seno na určitý časový úsek. Taky mi na tom nepřijde nic špatného. Je to ekonomika. Moc si nedokážu představit, jak stáje na vysoké úrovni s ustájenými koňmi v řádech statisíců, má kdesi deponované seno na paletách pod plachtou venku...

Na druhé straně, takto to třeba dlouhodobě nepůjde a kdo nebude mít halu nebo stodolu na uskladnění velkého množství sena prostě bude muset skončit.
Nedostatek sena a růst ceny mě netěší, ale na obranu dodavatelů - zemědělců je třeba říct, že jim "ne-úrodou" náklady nijak výrazně neklesli (ušetřili tak leda na motouzu), ale holt se ta částka musí rozpočítat na míň vyrobených balíků. Plus jsou to podnikatelé a stejně jako my pracují pro zisk a ne kvůli spokojeným žaludkům našich koní a krav.
To se samozřejmě netýká překupníků, co ceny šponují, těm ať to seno shnije ve stodole.
Jinak naší stáj obvyklý dodavatel taky vypekl a objednávku zrušil. Koupilo se seno ze Slovenska, myslím že za 35 E/balík. Možná by šlo sehnat v menším množství levněji i tady, ale doprava po pár balících by v součtu stála ještě víc a hlavně máme klid, že je zajištěné seno na celou zimu. Na dopravu se vybral mimořádný příspěvek. Otázka zůstává, jak se to bude řešit, když některý z koní odejde/přijde v průběhu zimy.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Teď bude mít šanci se předvést ten tolik milovaný stát.Dostanou zemědělci nějakou mimořádnou podporu? Pokud možno tedy podporu, kterou po "cestě" nepožere úřední šiml a zbyde něco třeba i pro ně.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Teď bude mít šanci se předvést ten tolik milovaný stát.Dostanou zemědělci nějakou mimořádnou podporu? Pokud možno tedy podporu, kterou po "cestě" nepožere úřední šiml a zbyde něco třeba i pro ně.
A proč by měli dostávat podporu? Jednak je to podnikání jako každé druhe a nelze čekat, že bude každý rok úroda všeho. A za druhé některým nežádoucím klimatickým jevům (např nedostatku spodní vody a erozi) jdou zemědělci velmi naproti intenzivním pěstováním např. některých nejmenovaných, dotacemi podpořených, plodin. Takže daňový poplatník plati plundrovani poli a ještě by měl platit jeho nasledky?
akscha
napsal(a):
A proč by měli dostávat podporu? Jednak je to podnikání jako každé druhe a nelze čekat, že bude každý rok úroda všeho. A za druhé některým nežádoucím klimatickým jevům (např nedostatku spodní vody a erozi) jdou zemědělci velmi naproti intenzivním pěstováním např. některých nejmenovaných, dotacemi podpořených, plodin. Takže daňový poplatník plati plundrovani poli a ještě by měl platit jeho nasledky?
Vítejte v reálném světě.
Jsem na světě dost dlouho, aby si ověřila, že spravedlnost neexistuje.
Já celkem vím, jak to chodí :) ale vadí mi to, coz byl jeden z motivů k psaní tohoto příspěvku. Jakože zemědělci fakt nemají nějaké přednostní morální právo dostávat dotace
Pro Marfis: stát si ty peníze netiskne, aby je lidem rozdával a oni ho za to milovali. Stát má z daní zabezcovat služby (bezpečnost, školství) a ne je přesypavat od jednoho voliče k druhému. Ale to už je fakt idealismus.
kallisto > Milujem slovenčinu - "Debil sprostý..." to v češtině tak nevyzní ;-)
Marfis > Nebojte, Babiš a pár velkých ZD určitě zase (po splnění celé řady podmínek, ale však na to mají lidi...) nějaké dotace dostane. Ostatní pochopitelně ne, ale to je tak pokaždé, že? Samozřejmě že správná cesta by bylo nedávat dotace nikomu - každý by měl hospodařit na své riziko, ať už pěstuje pšenici, nebo šije kalhoty pro krtečka... Ale ono je to tak lákavé, brát z cizího.
alfi > "seno za 4.800 bych s radostí podpálila" - a kdo jste Vy, abyste rozhodovala, co je cena mravná a co nemravná? Buď to někdo koupí (což pochybuju), anebo dotyčný zlevní - pokud byste v životě otevřela nějakou učebnici ekonomie, s velkým překvapením byste zjistila, že "spekulanti" vedou ke zprůměrování cen v čase - zvyšují nízké a snižují vysoké.
Ano, je bohužel pravděpodobné, že cena za chov koní se o něco zvedne. Tak ale jednak jdou nahoru všechny vstupy (byly doby kdy louka byla za 3 Kč/m2, dneska už je s přehledem za 20 Kč/m2) a jednak jezdectví holt není koníček (finančně) pro každého. Podobně jako třeba sportovní letectví nebo tenis a golf. Levné je běhat kolem baráku a né si vydržovat půltunovou obludu... ;-).
Já by jsem to zase neviděla tak černobíle, že za všechno můžou zemědělci. Ano pěstují se plodiny, které nejsou vhodné. Problém ovšem je, že tyto plodiny jsou nejlépe obchodovatelné. Taky nebudete pěstovat obiloviny s vidinou nižšího zisku a zasadíte řepku a kukuřici, kterou vyděláte daleko víc a popřípadě si ziskem zadotujete dlouhodobě ztrátové chovy. Nejsou zvířata - není hnůj. Bez organických hnojiv se do půdy nedostane kyslík a ten na sebe nenaváže vodu a pak je půda náchylnější k erozím. Kolik podniků má dnes dostatek hnoje, aby tím pokryly veškeré obhospodařované plochy a mohli provádět hlubokou orbu? Dováží se k nám maso z Polska a Maďarska ( kde stát živočišnou výrobu dotuje) a našim zemědělcům se nevyplatí držet zvířata a prodávat se ztrátou. Půdu nevlastní družstva, ale armáda soukromníčků, kteří každý rok čekají na nájem co jim přistane v peněžence. Kdo z nich si nechá za půdě, ze které má pár šupů nasadit remízky a větrolamy, ze kterých nebude mít nic? Bez jejich souhlasu se ale bohužel tyto zásahy dělat nedají. Nadáváme na zemědělce, ale není on ten problém někde vejš? Jejich situace není jednoduchá a myslím že bruslí v rámci toho co jim legislativa jak naše tak evropská umožňuje. Je hezké nechat je bez dotací, ale pokud dotují okolní státy tak nejsou konkurence schopní a nikdo vám nebude hospodařit se ztrátou. A když už nějaké dotace pobírají tak se nebojte, že jim nepřekontrolují. U známého se vystřídalo 8 kontrol za rok. Místo práci se věnoval papírování. Nikdo nešel do provozu. Kontrolovali se papírově krmiva, deníky hnojení a další agendy a evidence.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
akscha
napsal(a):
Já celkem vím, jak to chodí :) ale vadí mi to, coz byl jeden z motivů k psaní tohoto příspěvku. Jakože zemědělci fakt nemají nějaké přednostní morální právo dostávat dotace
Pro Marfis: stát si ty peníze netiskne, aby je lidem rozdával a oni ho za to milovali. Stát má z daní zabezcovat služby (bezpečnost, školství) a ne je přesypavat od jednoho voliče k druhému. Ale to už je fakt idealismus.
To tě zklamu.Tiskne. Podle mě jsme nyní dost úzce spjati se zemědělci jako majitelé koní.Viděli jste předpověď na letošní zimu? Bez sněhu a teplo.Příští léto je jasné už skoro stoprocentně jak bude vypadat.Tak možná mě jen napadlo, že by jsme mohli investovat nějaké peníze do lidí co nás živí.Ano zní to překvapivě a dalšího úředníka navíc oželím, ale mléko mi bude víc chybět. Proč Francie, Polsko může mít takové dotace a my ne? Stát tu rozhodně není jen pro zabezpečení bezpečnosti a vzdělání.To by bylo hodně málo.Ovšem s tou bezpečností bych byl vážně opatrný v tvrzení.Notabene si uvědomte, když stát "neupřednostní přeneseně nás české spotřebitele, tak se automaticky střetneme finančně např. s těmi rakušany.No a zemědělec by byl sám hlupák, kdyby neprodal balík třeba za pět tisíc.Budou češi schopni to dát taky?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
sisi58
napsal(a):
Vítejte v reálném světě.
Jsem na světě dost dlouho, aby si ověřila, že spravedlnost neexistuje.
Já ani tolik dlouho ještě ne Zuzko, ale naivní jsem přestal být tak kolem 15-tého roku svého života.
akscha
napsal(a):
Protože kdyby je stát nedotoval, mléko by stálo 150 korun litr, máslo dvě stovky, mouka devadesát...
Dotace za obhospodařování půdy která má být zdrojem obživy, to je správné. Co není správné je, že stát podporuje plodinu, která ničí pole, ničí zdraví a pak ničí i motory... Nemluvě o hnusech, kterými se musí stříkat.
Že pak místo orby pole zválcujou to už člověk neví, má se smát? Brečet? Kdy naposledy dělali obnovy pastvin? Kdyby jim na ty pastviny nekadily aspoň ty krávy, nic by jim nerostlo...
Ano, stát by měl dotovat zemědělce, ale má je dotovat správně! V tuhle chvíli si jen mastí kapsy. Stát i zemědělci... Ale dokud tam bude sedět majitel monopolu na zemědělství pan Blbiš, nic se nezmění.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
To tě zklamu.Tiskne. Podle mě jsme nyní dost úzce spjati se zemědělci jako majitelé koní.Viděli jste předpověď na letošní zimu? Bez sněhu a teplo.Příští léto je jasné už skoro stoprocentně jak bude vypadat.Tak možná mě jen napadlo, že by jsme mohli investovat nějaké peníze do lidí co nás živí.Ano zní to překvapivě a dalšího úředníka navíc oželím, ale mléko mi bude víc chybět. Proč Francie, Polsko může mít takové dotace a my ne? Stát tu rozhodně není jen pro zabezpečení bezpečnosti a vzdělání.To by bylo hodně málo.Ovšem s tou bezpečností bych byl vážně opatrný v tvrzení.Notabene si uvědomte, když stát "neupřednostní přeneseně nás české spotřebitele, tak se automaticky střetneme finančně např. s těmi rakušany.No a zemědělec by byl sám hlupák, kdyby neprodal balík třeba za pět tisíc.Budou češi schopni to dát taky?
Ach jo. Ale ano, vím, že tiskne. Jenze to je a) celém objemu českého obeziva malá položka a b) není to způsob, jak zvyšovat příjmy státu, protože to okamžitě vede k inflaci a devalvaci měny. Proto jsem to nezminovala, ok?
Co se týká dotaci v jiných zemích, to je samozřejmě na diskuzi a zdaleka to není jen o národních dotacích. Vždyť z rozpočtu EU jde myslím víc než polovina právě na Common Agriculture Politicy.Kazdopadne já osobně myslim, že není vhodné dotovat zemědělskou výrobu jen proto, aby naši zemědělci mohli vyvážet a cenově soupeřit se zemědělci z ostatních zemí. To je cesta do pekel pro všechny.
Velmi souhlasím s jbb a částečně i s megi. Zemědělci za to samozřejmě nemůžou, oni se jako všichni ostatní snaží vytěžit že současných podmínek co nejvíc.
Marfis > Míjíte se s realitou...
"Může čech dát pět tisíc za balík" - To nemá žádnou souvislost s dotacemi. Těžko zruší tento stát volný pohyb zboží. Takže i při zvýšení dotací by nic nebránilo zemědělci prodat za vyšší cenu do zahraničí (kdyby ovšem byla taková poptávka a kdyby celou transakci neprodražovala doprava, včetně cena mýta).
A hlavně - nechápu, proč by mi měl někdo "dotovat" cenu sena - v tom je ta úvaha především chybná. Je to můj koníček, tak buď na něj mám, nebo mohu jít hrát třeba parkové šachy.
Co se týče ceny sena, tak seno vždy je a bylo tak trošku odpadní produkt - buď se vyplatí pěstovat něco hodnotného, nebo ne a pak je tam většinou tráva... Nemyslím si, že by cena rostla nějak dramaticky. No a pokud ano, tak to holt každý bude muset řešit - například dovozem sena ze Slovenska, z Ukrajiny a nebo, pokud zakoupíte sobě hektar na každého vlastního koně, tak výrobní cena sena ve službách(seč, obracení, balení, odvoz...) je zhruba těch 500 Kč balík, takže pak budete mít cenu sena garantovanou ;-).
Jak píše lenacia. Dotace ano, kvůli konkurenceschopnosti, ale za nějakých podmínek.
Děláš hlubokou orbu? Hnojíš především hnojem a dalšími přírodními hnojivy? Střídáš správně plodiny? Dodržuješ meze a remízky? Tak pak dotace dostaneš.
Na všechno kašleš, chováš se k půdě stylem a po mně potopa? Tak smůla dotace nebudou.
Na dotace na pastviny, kontrolují vysekaný každý kout. Při pastevním odchovu dobytka se musí hlásit, když se chce začít přikrmovat v pastevní sezóně (např. letos, kdy dobytek neměl od července pomalu co žrát a muselo se mu začít dávat seno), ale aby někdo hlídal, jestli se s ornou půdou zachází správně, to ne...
kapička > "Aby někdo hlídal..." Jasně, my máme málo úředníků, že? Co zaměstnat ještě nějaké, vždyť existuje tolik potřebných lidí, co by se jinak museli živit třeba rukama...
Tohle není cesta. Řepka se pěstuje především proto, že stát rozkázal, že je nutné meřo lít do paliva. Kukuřice se ve velkém strká do bioplynek (protože stát na to sype dotace).
Cesta je odpovědnost vlastníka za své pozemky - pokud dám něco do nájmu, očekávám, že se o to bude zemědělec starat. Nestará se? Budiž, už to do nájmu nedostane. Ale postup státu je přesně opačný, viz ty neustálé snahy o předkupní právo nájemce či dokonce o prodloužení pachtů na minimálně deset let (viz aktivita agrární komory, v zastoupní s. Babiše...).

alfi pav
napsal(a):
Kdo ještě hledá, nekupujte seno v Čechách, hledejte na Slovensku. I když je pravda, že i tam už to začíná bublat, pořád to není taková trága, jako u nás, balíky vel 130 se dají sehnat za cca 30 € + doprava.
České seno za cenu 4800/balík bych výrobci s radostí rovnou podpálila. Je ohavné snažit se tímto způsobem těžit z takto mimořádně komplikované situace, v této souvislosti mě u té ceny napadají slova jako vydírání a lichva, nechápu, jak se dotyčný na sebe může podívat do zrcadla. Jde přece o zvířata a ne o to, aby si nějaký kr*tén mastil kapsy.
."""České seno za cenu 4800/balík bych výrobci s radostí rovnou podpálila""" z tohohle je mi fakt smutno. Už se i množí případy, že zemědělcům či soukromníkům někdo zásoby fakt podpálil, většinou ze msti - když já nemám, ty taky nebudeš mít.
Ano, cena je přemrštěná, ale on vás nikdo nenutí to kupovat. A pokud to nikdo nekoupí, bud půjde s cenou dolů nebo si to nechá. Ale hned to s radostí podpalovat...to je hnus
Jaruš: nezanedbatelná část populace je hnusná, závistivá a mstivá, jak nám tu ukazuje alfi... To je totiž problém demokracie, že takoví lidé mají volební právo (a když je jich dost, tak terorizují menšinu, jako teď přivandrovalci v Jihoafrické Republice konfiskují farmy původním bílým usedlíkům...).
jbb
napsal(a):
Jaruš: nezanedbatelná část populace je hnusná, závistivá a mstivá, jak nám tu ukazuje alfi... To je totiž problém demokracie, že takoví lidé mají volební právo (a když je jich dost, tak terorizují menšinu, jako teď přivandrovalci v Jihoafrické Republice konfiskují farmy původním bílým usedlíkům...).
Alfi by ale nešla a nepodpalila to, není blázen. Jen řekla to co si myslíme všichni.
Co se týče JAR, tam je jiná problematika, běloši jaksi nejsou původní obyvatelé že? Tím neříkám nic, jen fakt že za tu nenávist si bílí můžou díky historii. Tam to všechno leží na krvi a otrockých okovech... Bohužel.

lenacia
napsal(a):
Alfi by ale nešla a nepodpalila to, není blázen. Jen řekla to co si myslíme všichni.
Co se týče JAR, tam je jiná problematika, běloši jaksi nejsou původní obyvatelé že? Tím neříkám nic, jen fakt že za tu nenávist si bílí můžou díky historii. Tam to všechno leží na krvi a otrockých okovech... Bohužel.
To je brutální zjednodušení celé historie, ty okove.
Nebo pojedeme na původní obyvatelstvo? Takové malé, ale přece historicky ospraveldnitelné genocidky? A týká se to i Evropy, nebo ta musí být barevná?
Lenacia... Naopak, původní byli v JAR Křováci, pak přišli bílí a teprve mnohem později všichni ti Xshasa a další, co jsou dnes většinou a zabírají bílým majetky... To opravdu nevíte? Smutné...
A jestli si všichni myslíte, že byste podpalovali, tak mne si odečtěte... Nejsem levicová svoloč, abych druhým chtěl něco spálit, sebrat, nebo určovat, za co chtějí svůj majetek prodat.
jbb: ano hlídat, protože málo kdo, hlavně asi z těch větších podniků, má nějakou zodpovědnost. Většina lidí jede v režimu já, já, já, jenom já, a co bude po mě, to nikoho nezajímá. Takže se ze všeho vytěží co nejvíc, ale že za 10-20 let bude všechno nevyužitelné, to nikoho nezajímá.
Tak jak teda zemědělce přimět myslet na budoucnost než nějakou motivací? A protože jsme lidi, tak je potřeba nás hlídat.
Vím, že je spousta hlavně drobných zemědělců, kteří přemýšlí, ale co s těma velkýma?
Já vím, že vy jste obecně proti nějakým předpisům a kontrolám. Jenže to může fungovat jen v případě, že jsou lidé ohleduplní, nehrabou jen pro sebe a neohýbají normy a předpisy podle toho, jak se jim to hodí. Když tak lidé fungovat neumí, tak se bohužel musí sešněrovat předpisy.
lenacia
napsal(a):
Ti bílí přistěhovalci opravdu nevyzabíjeli černoušky, aby jim sebrali půdu. Původní obyvatelé, jak si je všichni představují, tedy vesnice a pole, tam nebyli.
Farmy, jak jsou dnes, to všechno vybudovali běloši, fakt tam bylo jen křoví a nějaký ten křovák. Ti ovšem pole nemají, migrují.
Netvrdím, že nedošlo i na vraždy černochů, ale nějaká genocida kvůli půdě tam opravdu nebyla.
Ty kecy, o původním vykořisťovaném černém obyvatelstvu, tak to jsou účelové lži, sloužící k tomu, aby se nějak ospravedlnilo to zabírání farem a vyhánění a zabíjení farmářů.
A až je všechny zlikvidují, zjistí, že je potřeba pracovat, aby byli i ti pečení holubi. Což ovšem velká většina černoušků neakceptuje. Takže to skončí jako v Zimbabwe, kde šlo všechno, po znárodnění, do kopru.
napsal(a):
To je brutální zjednodušení celé historie, ty okove.
Nebo pojedeme na původní obyvatelstvo? Takové malé, ale přece historicky ospraveldnitelné genocidky? A týká se to i Evropy, nebo ta musí být barevná?
Jak zmiňuji, je tam úplně jiná problematika. Která zkrátka z jisté části souvisí s historií. Nebo odkud myslíte že přiváželi černochy do Ameriky? Z Norska? Z Číny? Tím neříkám nic... Ani neříkám že viníky jsou nynější běloši vlastnící půdu. A ani neříkám že by snad bylo správné jim tu půdu vzít, a už vůbec neschvaluji to násilí které tam panuje... Jen říkám kde je problematika zakořeněná... Že to není oni přišli a pak to začalo... Ale že to koření hoodně hluboko v historii celého kontinentu. A plus mentalita tamních lidí a všechno dohromady.
sisi58
napsal(a):
Ti bílí přistěhovalci opravdu nevyzabíjeli černoušky, aby jim sebrali půdu. Původní obyvatelé, jak si je všichni představují, tedy vesnice a pole, tam nebyli.
Farmy, jak jsou dnes, to všechno vybudovali běloši, fakt tam bylo jen křoví a nějaký ten křovák. Ti ovšem pole nemají, migrují.
Netvrdím, že nedošlo i na vraždy černochů, ale nějaká genocida kvůli půdě tam opravdu nebyla.
Ty kecy, o původním vykořisťovaném černém obyvatelstvu, tak to jsou účelové lži, sloužící k tomu, aby se nějak ospravedlnilo to zabírání farem a vyhánění a zabíjení farmářů.
A až je všechny zlikvidují, zjistí, že je potřeba pracovat, aby byli i ti pečení holubi. Což ovšem velká většina černoušků neakceptuje. Takže to skončí jako v Zimbabwe, kde šlo všechno, po znárodnění, do kopru.
Já tohle ale netvrdím. Ani to že to nevybudovali oni... Jde ale o to, že přišli, řekli to je moje a tak to bylo. Jistě, právo silnějšího vítězí, o tom není pochyb, ale pak se není čemu divit že se to i po mnoha letech nelíbí... Stejně jako se nelíbila genocida Arménců, jako se nelíbí obsazení Tibetu... A Indiány snad ani zmiňovat nemusím že?
jbb
napsal(a):
Marfis > Míjíte se s realitou...
"Může čech dát pět tisíc za balík" - To nemá žádnou souvislost s dotacemi. Těžko zruší tento stát volný pohyb zboží. Takže i při zvýšení dotací by nic nebránilo zemědělci prodat za vyšší cenu do zahraničí (kdyby ovšem byla taková poptávka a kdyby celou transakci neprodražovala doprava, včetně cena mýta).
A hlavně - nechápu, proč by mi měl někdo "dotovat" cenu sena - v tom je ta úvaha především chybná. Je to můj koníček, tak buď na něj mám, nebo mohu jít hrát třeba parkové šachy.
Co se týče ceny sena, tak seno vždy je a bylo tak trošku odpadní produkt - buď se vyplatí pěstovat něco hodnotného, nebo ne a pak je tam většinou tráva... Nemyslím si, že by cena rostla nějak dramaticky. No a pokud ano, tak to holt každý bude muset řešit - například dovozem sena ze Slovenska, z Ukrajiny a nebo, pokud zakoupíte sobě hektar na každého vlastního koně, tak výrobní cena sena ve službách(seč, obracení, balení, odvoz...) je zhruba těch 500 Kč balík, takže pak budete mít cenu sena garantovanou ;-).
Prosím berte taky v úvahu, že tím senem nejsou živi jen koně.

lenacia
napsal(a):
Jak zmiňuji, je tam úplně jiná problematika. Která zkrátka z jisté části souvisí s historií. Nebo odkud myslíte že přiváželi černochy do Ameriky? Z Norska? Z Číny? Tím neříkám nic... Ani neříkám že viníky jsou nynější běloši vlastnící půdu. A ani neříkám že by snad bylo správné jim tu půdu vzít, a už vůbec neschvaluji to násilí které tam panuje... Jen říkám kde je problematika zakořeněná... Že to není oni přišli a pak to začalo... Ale že to koření hoodně hluboko v historii celého kontinentu. A plus mentalita tamních lidí a všechno dohromady.
Ano, jenže ta historie je mnohem složitější. Třeba ti černí otroci. Ono Evropani je v Africe nelovili, ale nakupovali - od jiných černochů. Například.
A ti lidi, jejichž potomci jsou dnes vražděni na farmách v JAR nemají s těmi lidmi, kteří kupovali otroky, společného nic víc než barvu kůže. Ospravedlňovat tím jejich genocidu je rasismus nejhrubšího zrna.
napsal(a):
Ano, jenže ta historie je mnohem složitější. Třeba ti černí otroci. Ono Evropani je v Africe nelovili, ale nakupovali - od jiných černochů. Například.
A ti lidi, jejichž potomci jsou dnes vražděni na farmách v JAR nemají s těmi lidmi, kteří kupovali otroky, společného nic víc než barvu kůže. Ospravedlňovat tím jejich genocidu je rasismus nejhrubšího zrna.
Jistě, nic není černobílé, stejně jako je důvod proč nás v mnichovské dohodě vydali napospas Německu a následně zase napospas Rusku během druhé světové války... Ale přesto jim to má plno lidí i dnes za zlé.
A o tom mluvím. O tom že historie prostě mívá dopad...
Ale tím neříkám, že snad je správné co se nyní děje! To opravdu ne! Jen sem chtěla říci, že důvod proč se to děje není ten že přišli černoši odjinud, ale tak trochu spíš pro to že tenkrát dávno přišli oni běloši.
Ovšem fakt že se tam banda afrických opic vloupá na farmu, znásilní ženy (i holčičky), rozřežou těhotnou ženu, zabíjí může, všechno podpálí a berou to za spravedlnost fakt nepodporuju, to fakt ne.
Lenacio, buď jste pokrytec, nebo jiné slovo se rýmující...
" Nepodporuju znásilňování žen a holčiček opicemi" ALE "za tu nenávist si bílí můžou díky historii."
"Alfi by ale nešla a nepodpalila to, není blázen." ALE "Jen řekla to co si myslíme všichni."
Figura "ANO, ALE" se v rétorice občas nepěkně zkracuje jako "PRDLAJS!" A hůře... Buď nepodporuju podpalování sena, nebo si to myslím (a pak s tím souhlasím). Ale tak pěkně při zdi, jenom trošičku, abych měl kam utéct, že?
A nezamluvíte fakt, že ještě v 15:39 jste tvrdila, že " běloši [v JAR] jaksi nejsou původní obyvatelé že?" Čímž jste pouze omýlala onen sluníčkově-multikulturní narativ, že "bílý muž si za vše může sám a teď bude trpět!"
Takže, ještě jednou - bílí nikomu nic nesebrali. Přišli v dobách, kdy v oblasti JAR nebyl usazen nikdo - kočující Křováci tehdy ani dnes nehospodařili. Posléze se jim tam nakýblovali kmeny ze severu a nyní je těch kmenů většina. Takže ano, největší chybou bílých v JAR bylo, že nahradili apartheid "diktaturou většiny", tedy pardon, demokracií, protože to je diktatura většiny. A to všechno ve jménu Voltaira, že "všichni lidé jsou stejně důležití a mají stejný hlas". Takže chytrý stejně jako hloupý, bohatý jako chudý, pilný jako líný... Jenže těch druhých je vždy většina.
Podle Vaší teorie když si sem pustíme připrchlíky z Afriky a za čtyři generace jich bude více než nás původních obyvatel, tak si tito demokraticky (bude jich většina) mohou odhlasovat, že bílí budou zbaveni majetku?! A pozor, to o čem se bavím je demokracie = rozhodne většina. Úplně stejně, jako si většina odhlasovala, že se v soukromých hospodách nebude kouřit.
Tam kde je demokracie, hyne svoboda a kapitalismus... Už Benjamin Franklin říkal, že "Demokracie je, když jehně a dva vlci hlasují co bude k večeři. Svoboda je, když se dobře ozbrojené jehně odmítne takového hlasování zúčastnit..."
P.S. Srovnávat to s Tibetem a genocidou Arménců... Zase jste mimo, v Číně i Turecku té doby měly hen ty "diktátory", respektive "diktaturu socialismu". V JAR máme hen tu "demokracii", samé sluníčko, vše je skvělé, ubližovat bílému není podle mainstreamu rasismus, to jen když bílý ublíží černému.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Jee hele kam jste se dnes dostali..Od sena ke genocidě. A ani to dnes výjimečně nemůže nikdo házet na mě. K senu už mám asi jen toto: Každý si bude muset poradit sám.Pomocí zemědělcům jsem myslel hlavně třeba dotaci na dovoz sena a podobně.Toho se stejně nedočkají, tak je diskuze zbytečná.No a my od koní budeme zase o něco víc platit.Stát raději přispěje zase na nějakou "úchylárnu" a máme vystaráno.Třeba může dál sponzorovat českou "neziskovku" specializovanou na dovoz uprchlíků do evropy.Projekt "uprchlíci vítejte" je taky moc užitečný.Kdyby raději dovezli to seno.
Ne, stát by neměl sponzorovat ani seno koňákům, ani připrchlíky. Každý ať si své hobby platí sám... A ať každý nese za své chráněnce plnou odpovědnost, finanční i trestní.
P.S. Stejně tak dotace fotbalistům na vesnici a do sportu obecně. Opravdu nechápu, proč se mají občané "složit" čutálistům z pralesní ligy na nové sprchy a zavlažování trávníku.
jbb
napsal(a):
Ne, stát by neměl sponzorovat ani seno koňákům, ani připrchlíky. Každý ať si své hobby platí sám... A ať každý nese za své chráněnce plnou odpovědnost, finanční i trestní.
P.S. Stejně tak dotace fotbalistům na vesnici a do sportu obecně. Opravdu nechápu, proč se mají občané "složit" čutálistům z pralesní ligy na nové sprchy a zavlažování trávníku.
Já bych věděla.
Je mnohem lepší, když si mladíci vybijí energii na hřišti, než když rozbíjí zastávky a ohýbají značky či rozkopávají odpadkové koše.Ty peníze za to stojí a ještě si mohou otcové a dědové zahulákat při mezivesnickém mači, při fandění.
jbb
napsal(a):
Sisi: no tak když chcete přispívat na něčí hulákání, tak můžete z vlastních peněz, ne? Je kvůli Vašemu pocitu " tohle mi za příspěvek stojí" nutné sahat do kapes těch, co si to nemyslí (i když je takových lidí menšina)?
Asi jste z města.
Fotbalové utkání na vesnici je totiž něco jiného, než ve městě.
Jde o společenskou událost. Celé rodiny se vypraví na hřiště. Maminky s dětmi, babičky, dědové, bratranci a sestřenice a vůbec. Ženské si trochu zaplkají, zjistí se, kdo se vdal, kdo umřel. Co je dobré na kašel a za kým zajít, když nefunguje pračka.
Chlapi se zabaví a nevymýšlí blbosti. A mládežníci místo devastování reprezentují rodnou ves.
Vám to možná přijde zbytečné a malicherné, ale takto se buduje soudržnost lidí, poznaji se a jsou ochotní si pak navzájem pomáhat.
A to za ty peníze rozhodně stojí, obzvláště v době, kdy jsou schopni lidé na ulici překročit člověka, co dostal infarkt nebo koukat jinam, pokud je někdo přepadený.
Z vlastní kapsy si mohou sponzorovat sport svých dítek golfisté, či tenisté popř. krasobruslaři.
jbb
napsal(a):
Lenacio, buď jste pokrytec, nebo jiné slovo se rýmující...
" Nepodporuju znásilňování žen a holčiček opicemi" ALE "za tu nenávist si bílí můžou díky historii."
"Alfi by ale nešla a nepodpalila to, není blázen." ALE "Jen řekla to co si myslíme všichni."
Figura "ANO, ALE" se v rétorice občas nepěkně zkracuje jako "PRDLAJS!" A hůře... Buď nepodporuju podpalování sena, nebo si to myslím (a pak s tím souhlasím). Ale tak pěkně při zdi, jenom trošičku, abych měl kam utéct, že?
A nezamluvíte fakt, že ještě v 15:39 jste tvrdila, že " běloši [v JAR] jaksi nejsou původní obyvatelé že?" Čímž jste pouze omýlala onen sluníčkově-multikulturní narativ, že "bílý muž si za vše může sám a teď bude trpět!"
Takže, ještě jednou - bílí nikomu nic nesebrali. Přišli v dobách, kdy v oblasti JAR nebyl usazen nikdo - kočující Křováci tehdy ani dnes nehospodařili. Posléze se jim tam nakýblovali kmeny ze severu a nyní je těch kmenů většina. Takže ano, největší chybou bílých v JAR bylo, že nahradili apartheid "diktaturou většiny", tedy pardon, demokracií, protože to je diktatura většiny. A to všechno ve jménu Voltaira, že "všichni lidé jsou stejně důležití a mají stejný hlas". Takže chytrý stejně jako hloupý, bohatý jako chudý, pilný jako líný... Jenže těch druhých je vždy většina.
Podle Vaší teorie když si sem pustíme připrchlíky z Afriky a za čtyři generace jich bude více než nás původních obyvatel, tak si tito demokraticky (bude jich většina) mohou odhlasovat, že bílí budou zbaveni majetku?! A pozor, to o čem se bavím je demokracie = rozhodne většina. Úplně stejně, jako si většina odhlasovala, že se v soukromých hospodách nebude kouřit.
Tam kde je demokracie, hyne svoboda a kapitalismus... Už Benjamin Franklin říkal, že "Demokracie je, když jehně a dva vlci hlasují co bude k večeři. Svoboda je, když se dobře ozbrojené jehně odmítne takového hlasování zúčastnit..."
P.S. Srovnávat to s Tibetem a genocidou Arménců... Zase jste mimo, v Číně i Turecku té doby měly hen ty "diktátory", respektive "diktaturu socialismu". V JAR máme hen tu "demokracii", samé sluníčko, vše je skvělé, ubližovat bílému není podle mainstreamu rasismus, to jen když bílý ublíží černému.
Víš kdo byli pvodní obvtelé itálie? Než ji zabrli lidé posléze se nazývající Římany? Já ano. A také vím proč většina lidí o nich nic neví, jednoduše pro to, že se tento národ asimiloval a splynul s Římany bez nějakého většího konfliktu.
Proč pak se tam ty kmeny nakýlovali? A pročpak nemají rádi bílé lidi? To je jediné co říkám! Možná že kdyby ty lidi normálně platli a nevozili je pře oceán v okovech, teď by ta mentalita byla někde jinde! Bohuže za chyby otců teď trpí nevinní lidé, což není správné. A NIKDE SEM NEPSALA ŽE JE TAKŽE NEPŘEKRUCUJ!
Zrovna u mě tady mlýt lbosti o sluníčkách, no tak to ste se předved šašku! Když mám blokace snad na všech webech kvůli "rasové nenávisti"...
A běloš v Jar prostě nejsou původní obyvatelé, jsou to normální kolonisté! Protože v té zemi, byť možná ne na jednom území, ti lidé byli! Prvními obyvateli by teoreticky mohli bejt třeba na Antarktidě... Evropané prostě jsou a budopůvodním obyvateli Evropy, a všichni ostatní jsou jejich potomky... A proto je ti černí nenávidí... což sem NIKDE NESCHVALOVALA jen říkám, že ti černoši, co tam přišli z jiných zemí jaksi stále pocháejí z bývalích kolonií...
A jelikož sem to NIKDE NESCHVALOVALA! Jen tvrdím že si to běloši přivodili historií násilí, je zcela ZCESTNÉ se mě ptát na uprchlíky z afriky..
Mimochodem, problematika afrických opic v Evropě je taková, že minimálně v německu by si za takové rozhodnutí mohli sami Němci, protože volili Merkelovou, která i po několika vraždách němců těma opicema tvrdí, že němec, který je proti uprchlíkům je neonacista, a všechny tamní deníky mlčí, nebo dost obrušujou skutečnost.
A že budou moct ty opice volit to je opět jen naše vina, když bychom jim dáme státní občanství a necháváme je tady i když je prokázané že jsou to zločinci...
Inu zrovna my češi máme dlouhou historii toho, že když se nám vláda nelíbí, prostě jí prohodím oknem. A někdy i na halapartny... ale v poslední době nám stačí ožralej nemocnej senilní dědek, jehož obsah střev na trenkách nejde vyprat a tak je musí rovnou pálit, a na vrchol vlády si posadíme bývalého člena STB.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
jbb
napsal(a):
Sisi: no tak když chcete přispívat na něčí hulákání, tak můžete z vlastních peněz, ne? Je kvůli Vašemu pocitu " tohle mi za příspěvek stojí" nutné sahat do kapes těch, co si to nemyslí (i když je takových lidí menšina)?
Vlastně je to pravda..Mě je fotbal taky někde u zadelky a hned vedle je hokej.Přispívám ovšem taky a jestli jste někdy viděli ty "kmotry" v těch svazech jejich..My jako malí když jsme měli "roupy", tak jsme dostali na hubu a pak práci nějakou.Docela to i pomáhalo.
Když se vrátím k těm zemědělským produktům.
Jak je to se slámou ve vašich regionech? Také u vás zemědělci začali pěstovat nízké odrůdy, z kterých je málo slámy? Je mi jasné, že sláma se dá nahradit pilinami, jen mě zajímá, jestli i na tomto poli se již "válčí", nebo jestli jsou ceny obdobné jako v letech předchozích?
Sisi: Překvapivě bydlím na vesnici. A v naší střediskové obci je hřiště. Překvapivě to obec dotuje, nepřekvapivě se občané na hřišti neshlukují a většina si jich z výkonu "sportovců" dělá jen legraci. Jo a chtít po fotbalistech brigádu na obci? No tak to jsme zkusili jednou a dál by se podle toho z fleku točit Pat a Mat... Takže znova, proč se na takovouhle legraci mají v daních skládat všichni? Proč Sisi nepřispěje ze svého když to považuje za důležité?
Lenacia: Tykáte nebo vykáte? A jaká je souvislost importu otroků v okovech z Afriky do Ameriky s postupným příchodem xhasů do JAR (později než Bůrové) a se současnou ekonomickou genocidou bílých v JAR? Zbytek Vašeho příspěvku je takový argumentační salát, že se nemám čeho chytit...
jbb
napsal(a):
Sisi: Překvapivě bydlím na vesnici. A v naší střediskové obci je hřiště. Překvapivě to obec dotuje, nepřekvapivě se občané na hřišti neshlukují a většina si jich z výkonu "sportovců" dělá jen legraci. Jo a chtít po fotbalistech brigádu na obci? No tak to jsme zkusili jednou a dál by se podle toho z fleku točit Pat a Mat... Takže znova, proč se na takovouhle legraci mají v daních skládat všichni? Proč Sisi nepřispěje ze svého když to považuje za důležité?
Lenacia: Tykáte nebo vykáte? A jaká je souvislost importu otroků v okovech z Afriky do Ameriky s postupným příchodem xhasů do JAR (později než Bůrové) a se současnou ekonomickou genocidou bílých v JAR? Zbytek Vašeho příspěvku je takový argumentační salát, že se nemám čeho chytit...
To už jsem snad vysvělila... a co mají němci po 70 letech společného s 2 světovou válkou a nacismem, že Merkelová má pocit, že musí přijímat uprchlíky...nebo třeba co měli v česku žijící němci často společného s 2 světovou válkou po konci války, že je v Ústí nad Labem házeli do vody z mostu? No obvykle nic! Jen nenávist Čechů...
No raději dám lepší příklad, takovej hodně podobnej
Za co mohli Židé, že je Hitler posílal do plynu? Inu uměli hopodařit a vydělávat líp než němci. Problémem bylo, že často skupovali i obchody zkrachovalých němců, nikoho nezajímalo, že ty obchdy jaksi právě zkrachovaly. Že čas od času je navíc nějaký ten žid uměl i pěkně natáhnout tomu moc nepomohlo...
Je správně co se dělo? NE! NENÍ! Stejně jako není správné co se teď děje v JAR.
prostě jen opakuju posté... jen říkám důvod proč tomu tak je, proč přišli a proč sou naštvaní...
Dotaz
napsal(a):
Když se vrátím k těm zemědělským produktům.
Jak je to se slámou ve vašich regionech? Také u vás zemědělci začali pěstovat nízké odrůdy, z kterých je málo slámy? Je mi jasné, že sláma se dá nahradit pilinami, jen mě zajímá, jestli i na tomto poli se již "válčí", nebo jestli jsou ceny obdobné jako v letech předchozích?
spíš je to tak, že dkyž je sucho, tak ty plodiny spíš investují energii do zrna, a tak je velikost poloviční a je méně slámy. Teda aspoň tak mi to řekl zdejší zemědělec.

Se skámou je to taky na pytel, v dnešním farmaření se skoro nepoužívá- kejda- separát a buď se to znova podestele nebo má družstvo přidruženou výrobu třeba např. na rozložitelné "květináče". Proto už taky není tolik hnoje na hnojení půdy, už se prostě klasicky tolik nestele- je s tím práce, zdražuje to chov... nebo máte tu "ekologickou" spalovnu, kam denně(den- noc) z celé republiky jezdí náklaďáky hranatých balíků seno, sláma... (dneska to byla i kukuřice- viděla jsem poprvé).

lenacia
napsal(a):
spíš je to tak, že dkyž je sucho, tak ty plodiny spíš investují energii do zrna, a tak je velikost poloviční a je méně slámy. Teda aspoň tak mi to řekl zdejší zemědělec.
...velikost obilí- stébla, je opravdu dána geneticky...
lenacia
napsal(a):
Mně bylo řečeno, že nejde o nedomrlé obilí, ale o nějakou odrůdu, co neplýtvá energií na stéblo, ale jde to víc do zrna. Jak jsme nakoupila, tak prodávám.
Jen mne při pohledu na ty lány nízkého obilí napadlo, zda nebude v budoucnu problém ještě se slámou.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Dotaz
napsal(a):
Mně bylo řečeno, že nejde o nedomrlé obilí, ale o nějakou odrůdu, co neplýtvá energií na stéblo, ale jde to víc do zrna. Jak jsme nakoupila, tak prodávám.
Jen mne při pohledu na ty lány nízkého obilí napadlo, zda nebude v budoucnu problém ještě se slámou.
Jasně.To samé bylo řečeno i mě.Jde o takovou odrůdu.
Dotaz
napsal(a):
Tak já koupila u nás(Ústecký kraj - okres Chomutov) slámu, balík 140 cm průměr, za neuvěřitelných 250, - Kč. Je moc hezká, ale přesně jak píšete, zdála se mi taková kratší.Zemědělec mi řekl, že je to způsobeno tím suchem..že dokud byla alespoň trochu vody, stébla rostla, ale pak se to zastavilo a šlo to už jen do klasů.Ale nepřijde mi to zase tak hrozné, jen to nepůjde asi tak snadno kydat, jak je kratší..to co bych vzala normálně na jedny vidle, musím brát na dvakrát, jak není tak dlouhá..
jbb
napsal(a):
No. Fotbalistů na vesnici ubývá, těch malých už některé vesnice nedají dohromady ani na kroužek. Zatím se víc vesnic sdružuje.
Takže buďte trpělivá i vesnický fotbal zanikne a s ním i družení lidí a vše s tím spojené.
Vaše ves pak může ony dotace dát třeba na výsadbu stromů, které pak nevybouření spratečci, cestou z hospody, polámou.
V mém regionu se fotbal stále "nosí" a pokud vím, nikdo nenadává, že berou peníze ze společného, protože většinou mají sponzory.
Nevím, co vám nějaký fotbalista udělal, ale takovou averzi k obyčejnému kolektivnímu sportu fakt nechápu.
Já k blahu vesničky přispívám nikoli penězi, neb jsem důchodce, ale vozím dítka na svém koni.
sisi58
napsal(a):
No. Fotbalistů na vesnici ubývá, těch malých už některé vesnice nedají dohromady ani na kroužek. Zatím se víc vesnic sdružuje.
Takže buďte trpělivá i vesnický fotbal zanikne a s ním i družení lidí a vše s tím spojené.
Vaše ves pak může ony dotace dát třeba na výsadbu stromů, které pak nevybouření spratečci, cestou z hospody, polámou.
V mém regionu se fotbal stále "nosí" a pokud vím, nikdo nenadává, že berou peníze ze společného, protože většinou mají sponzory.
Nevím, co vám nějaký fotbalista udělal, ale takovou averzi k obyčejnému kolektivnímu sportu fakt nechápu.
Já k blahu vesničky přispívám nikoli penězi, neb jsem důchodce, ale vozím dítka na svém koni.
Naše chata patří pod obec Teplá, to je něco mezi vesnicí a městečkem... A lisi tam raději když jdou peníze do obnovy rybníka, silnicí, nebo do společenských akcí... Protože jinak tam choděj prachy do cikánuz, kterých je v okolí 3 zadečky, někde celé vesničky a dělaj jenom bordel (a kuchaj kočky :( ).
U nás jedou dobrovolní hasiči a fotbal. A je to asi jediná věc, ve který jedou celé vesnice a navzájem si půjčují závodníky. Jinak se chodí po návštěvách a chlastá. Takhle jsou aspoň na čerstvým vzduchu a maj k tomu pivu nějaký pohyb. A taky se věnují dětem, které trénují. Ale je to pidi a malá obec a tohle je jediná aktivita pro děti, kterou můžou dělat přímo v místě.
Sláma: vidím konečně výhodu stále trvajícího socialistického hospodářství tam u nás. Socialistické kravíny v původním stavu, socialistické vedení. Velké širé rodné lány jsou rok co rok pokryty hromadami hnoje a louky jsou prolévány močůvkou.
Množství slámy letos nevím, nějak se ve stáji neřešila, ale vzhledem k tomu, že družstvo stele 200 kravám, tak každý rok poctivě balíkují. Stejně tak soukromí zemědělci, ona ta naše horská jílovačka jinak než hnojem asi zkulturnit nejde.
sisi58
napsal(a):
Asi jste z města.
Fotbalové utkání na vesnici je totiž něco jiného, než ve městě.
Jde o společenskou událost. Celé rodiny se vypraví na hřiště. Maminky s dětmi, babičky, dědové, bratranci a sestřenice a vůbec. Ženské si trochu zaplkají, zjistí se, kdo se vdal, kdo umřel. Co je dobré na kašel a za kým zajít, když nefunguje pračka.
Chlapi se zabaví a nevymýšlí blbosti. A mládežníci místo devastování reprezentují rodnou ves.
Vám to možná přijde zbytečné a malicherné, ale takto se buduje soudržnost lidí, poznaji se a jsou ochotní si pak navzájem pomáhat.
A to za ty peníze rozhodně stojí, obzvláště v době, kdy jsou schopni lidé na ulici překročit člověka, co dostal infarkt nebo koukat jinam, pokud je někdo přepadený.
Z vlastní kapsy si mohou sponzorovat sport svých dítek golfisté, či tenisté popř. krasobruslaři.
Jojo, a proto se k těm dotovaným, moderním a in čutálistickým pláckům, ať už novým nebo rekonstruovaným, hned přistaví i hospoda (jako u nás) nebo alespoň občerstvení, opentlené reklamními slogany výrobců alk. nápojů, aby ta sportující omladina (která tedy tím pádem neohýbá značky a nekope ve volném čase do popelnic) vnímala konzumaci alkoholu jako běžnou a úplně normální věc už od raného mládí.
To je skutečně hnus.
saola: ukažte mi život na vesnici, tedy ne to moderní každý jede sám na sebe, ale fakt kolektivní vesnický život, který by se odehrával nějak jinak než v hospodě a po zábava nebo při akcích mysliveckého, hasičského nebo fotbalového spolku. I ti ochotníci se u nás schází v hospodě. A to už 200 let. Takže jaká je náhrada?
Ano, nelíbí se mi jak moc se chlastá, ale to se děje i ve městě a možná mnohem víc. V anonymitě je každému jedno, že se ožere jak doga. Na té vesnici si přeci jen utrhne ostudu.
K vesnici ta hospoda prostě patří. Vemte si Raisovi Zapadlé vlastence. Co dělali učitelé po sobotách? Šli do hospody, kde hráli v kapele a pili pivo. A to je první polovina 19. století...
etnies86
napsal(a):
mě by zajímalo proč se zdražuje když to pak zemědělcům to sucho vykompenzují, dostanou prachy za sucho... pak bych ale zakázala pokud poberu tuhle dotaci aby zdražili pro lidi.
Přesně. Jenže správně není dát jim dotace, ale nechat je zdrazit. Pak to jednak zaplatí pouze ti, kteří danou věc skutečně vyuzivaji, a druhak se do budoucna udrží jen ti, kteří to delaji efektivne a tedy levně.
Kompenzovat by se mohly jen skutečně velké nečekane katastrofy, při kterých hrozí krach celého odvětví.
"pak bych ale zakázala pokud poberu tuhle dotaci aby zdražili pro lidi."
Svatá prostoto... Takto svět nefunguje, fakt ne. Probůh lidi, co si přečíst alespoň Smithovo "Bohatství národů". Je to sice kniha pár století stará, ale věci v ní napsané fungují i v dnešní době.
Jakákoliv dotace je inherentní zlo - protože porušuje cenové signály. A jak jinak ohodnotit vzácnost statku než tím, jak ho ohodnotí volný trh. Pokud by šlo seno dramaticky nahoru, je pravděpodobné, že se ho vyplatí pěstovat více. Takže co udělá zemědělec? Zváží, jestli místo pokusů o kukuřici někde v údolí u potoka raději nevysít trávu a nedělat seno. Koupí lepší lis. Vyklučí zanedbaný kus pozemku a začne ho sekat. Atd, atd - ale tohle všechno funguje jen a pouze, když je cenový signál a když se to producentovi vyplatí.
Případně když se to vyplatí komukoliv z nás - pokud by balík sena měl být každoročně za 2000 Kč, pak už stojí za úvahu zakoupit (i) za 200.000/ha nějakou louku, na ní si nechat dělat službami seno a toto mít za "garantovanou cenu" cca 500 Kč/balík (což je ta cena služeb, plusmínus). Nebo třeba ten pozemek co mám, přestat pronajímat zetdé za 5000 Kč ročně a pěstovat si tam to seno...
Co se týká dotací (viz Kallisto), bude to přesně jak už jsem psal - velké firmy si vykážou ztrátu, tu jim zaplatíme z daní formou dotací a malý zemědělec (a natožpak ustajovatel) samozřejmě na žádnou dotaci za sucho nedosáhne. Ale na billboardech budou zase tlamy se slogany "pomáháme zemědělcům" a tupý dav to tam zase tlamám hodí, nebojte. Ale tak co chtít od politiků, když takový Agrofert může existovat jen kvůli dotacím (loni dostal na dotacích 2 mld Kč a na dani ze zisku odvedl cca 0,7 mld).
jbb
napsal(a):
Největší sranda je, že já nemám co závidět a nemám se komu mstít. Pouze jsem vyjádřila nahlas to, co si jiní lidé a já s nimi myslíme a stojím si za tím.
Onen inzerent je vydřiduch na druhou a je nechutné, že má koule to takto prezentovat.
Podnikám, jsem solventní a vše jsem získala poctivou prací. Vím, co to je bát se o příjmy na jedné straně, tahat peníze z lidí, co nechtějí platit zatímco já musím platit všechno a vždy (zejména státu), znám závist sousedů vůči podnikateli jako její obět, dokonce jsem se i kvůli tomu stěhovala. Také jsem byla v situaci, kdy jsem mohla udělat to samé jako onen vydřiduch a napakovat se na neštěstí jiných. Neudělala jsem to, na to jsem přiliš poctivá, nepřišlo mi to správné.
I když ty peníze na tak šíleně drahé seno mám, nikdy v životě bych je takovému člověku nedala. Jak už jsem psala, budu raději objíždět okolní státy, kde jsou ceny a hlavně lidé ještě normální.
Jen pro info, mám celkem přehled o situaci sena v západní Evropě. Tam je standardní cena za tunu sena dobré kvality 160 € což je cca 4150 Kč za 1000kg sena. Onen pán prodává seno max 250 kg za 4800 Kč? I vč. dopravy z Francie by mě tamní top kvalitní seno vyšlo levněji... Opravdu nechutné
Svět se zbláznil.
Chtěla bych si promluvit s tím redaktorem, který pustil do světa ty šílené reportáže o tom, jak není seno a jak lidi dávají zvířata na jatka, protože nemají čím krmit. Až po této reportáži to u nás začalo jít s cenama těžce do vývrtky. Nebýt této hvězdy, nikdy bychom se nedostali do stavu takového davového šílenství jako máme teď.
A nejhorší je, že když zemědělec zjistí, že letos prodal bez problémů za 1600-2000 tis za 1 balík, myslíte si, že příští rok bude prodávat za nižší cenu ? Vydělat ano, zisk je potřeba pro další rozvoj jakékoli firmy, ale jsou i určité hranice. Zvířata by přece neměla trpět proto, že si někdo chce šíleně napakovat kapsy, ty se přece nemohou bránit a žrát musí.
No, možná bych pár lidem tady doporučil koupit si 1nebo 2 ha a zvednout za.dek, posekat, usušit, uklidnit, aby si práce druhého okolo sena vážili. Letos jsem chtěl být hodný, tak jsem konakum od vedle nabídl, že jim posekam, ususim 2ha svojí louky zadarmo. Jen jsem chtěl ať si to uklidí. Cca 50 m. Bylo mi řečeno, že je to moc práce a že si ho raději koupí a nechají přivézt. Nejspíš většina lidí tady je to samé. Asi by ten kdo má seno, by ho měl strkat jejich koním do huby, aby byli spokojení. A zadarmo.
Pavel - můžu otázku? Kde například kolem Prahy koupíte 1-2 ha luky?
Co vím, tak tak stáje kolem Prahy jsou rády, když seženou louku do pronájmu na výběhy za rozumnou cenu. Ještě shánět na seno... A nejen kolem Prahy.
A tam, kde ty pozemky volné jsou, se tolik problém se senem neřeší.
Nebo myslíte, že člověk, který nasušil seno ze 40 ha, ale zjistil, že mu to poprvé v životě na roční zásobu nevystačí a stěžuje si na cenu sena, je líný? Že neví kolik to dá práce?
Podobný případ, zemědělec pravidelně dělá seno a senáž z 15 ha, prodává ho a přesto letos kroutí hlavou nad prodejníma cenama. Taky asi mimozemšťan.
Znám ještě pár takových. Běžně soběstačných, ale letos jim to nevyjde.
Pozemky jsou. Kolem Nymburka, Brandýsa, Českého Brodu je dost pozemků na prodej. Stačí se jen zajímat. Cena je už trochu někde jinde než před lety, ale stále se při troše zájmu koupit dají. Stačí si odpustit 3xdovolenou u moře, nekupovat dvoumetrové televize a podobné blbosti a hektar je hned. Ale ono se lépe brečí než dělá. Netýká se to samozřejmě pracovitych lidi, kteří opravdu vlivem sucha atd mají problémy.
Takže stáj z Prahy si kvůli 2 ha pozemkům bude kupovat louku u Nymburka... Nevím na jaké dovolené jezdíte vy, ale když kouknu na ceny luk, tak bych si musela odpuštět dovolené tak do důchodu ( kterého se moje generace nedočká)
Když se vrátím k těm vaším sousedům koňákům. Posekáte, nasušíte a co? Necháte volně ležet? No to by si dali, jestli nemaj horal nebo aspoň nějaký velký přívěs.
Uděláte velké balíky? To bych růčo uklízet fakt nechtěla. Sama s balíkem nehnu.
Leda malé 30 kg balíky. To si dokážu představit uklidit ručně i bez nějaké speciální techniky. Párkrát jsem z několika ha balíčky svážela. A jde to docela dobře.
Co znám zemědělce, tak pro ně je svážení balíků největší opruz na výrobě sena. V jednom se litá z traktoru do traktoru. Ve dvou lidech už to jde.
Jste měl nabídnout seno aspoň za cenu nafty na nějakou korunu navíc, ale i s odvozen a hned by si ho vzali. Aspoň u nás se to tak dělá, že soused s traktorem sousedovi bez traktoru za provozní náklady seno udělá a dopraví na místo, kde bude uskladněné...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
pavel.venom
napsal(a):
No, možná bych pár lidem tady doporučil koupit si 1nebo 2 ha a zvednout za.dek, posekat, usušit, uklidnit, aby si práce druhého okolo sena vážili. Letos jsem chtěl být hodný, tak jsem konakum od vedle nabídl, že jim posekam, ususim 2ha svojí louky zadarmo. Jen jsem chtěl ať si to uklidí. Cca 50 m. Bylo mi řečeno, že je to moc práce a že si ho raději koupí a nechají přivézt. Nejspíš většina lidí tady je to samé. Asi by ten kdo má seno, by ho měl strkat jejich koním do huby, aby byli spokojení. A zadarmo.
To bude dnes velmi rozšířená choroba postihující hlavně mladší generaci.Odborně "lachtaní nemoc". Příznaky jsou viditelné již při prvním "ohrožení" prací v manuální podobě.Ruce schované za zády, dlaně otočené směrem od hrozícího nebezpečí možného kontaktu s prací. Když budu mluvit vážně, tak se na ně příště vykašlete. No a pokud ho nemají kam dát nebo se jim nechce, tak to měli říct rovnou.Jinak tady na fauně o líného člověka nezavadíte.Všichni umíme napsat i "román" o práci.

Dotaz: dobrý dotaz. Tipla bych si, že určitě. Zajímalo by mě, jestli někdo zohledňuje výnos (výdělek) z prodeje sena? Jak se kontroluje, kolik balíků sklidili z ha jinak, než že kontroly věří zemědělci, že mu letos z hektaru opravdu vyšlo jen 5 balíků sena?... nevíte někdo tady, jak to funguje?
Pavel.venom: Já vím, jak to myslíte. Tady jste rýpl do vosího hnízda. Tím, že jsou ti koně převážně jako hobby, pak jsou koňáci opravdu, co se výroby krmiv pro své mazlíčky, líní. Co si budeme povídat. Navíc většina nemá výměry pro výrobu sena, ani techniku. Takže si prostě kupuje. A když je takovýhle mizerný rok a významně se zdraží seno, a my jsme prostě závislí na dodavatelích, samozřejmě nadáváme.
Ačkoli máme pozemky mizerné, vzhledem předpokladu bídy s pastvou jsme v červenci posekali nedopasky (máme tu nějaký druh trávy, který koně za čerstva většinou nežerou) - Terou - a postupně usušili cca 1,8 ha sena. Ručně jsem chodila přehrabovat, ručně jsme nakládali na vlek za SUV, ručně vykládali do seníku. Byla to neskutečná pakárna a dřina. V tom 32stupňovém vedru. Víceméně jsem na to byla sama plus občas k ruce muž. Myslím, že jsme takto sklidili tak 3,5 - 4 balíky sena. Mám toho plné přístřešky, ve kterých normálně stojí koně a kus seníku...
Jsem ráda, že máme trochu sena navíc, ale mám obavy, že pokud to další leta nebude bezpodmínečně nutné, nehodlám tuto brigádu opakovat...
napsal(a):
Dotaz: dobrý dotaz. Tipla bych si, že určitě. Zajímalo by mě, jestli někdo zohledňuje výnos (výdělek) z prodeje sena? Jak se kontroluje, kolik balíků sklidili z ha jinak, než že kontroly věří zemědělci, že mu letos z hektaru opravdu vyšlo jen 5 balíků sena?... nevíte někdo tady, jak to funguje?
Pavel.venom: Já vím, jak to myslíte. Tady jste rýpl do vosího hnízda. Tím, že jsou ti koně převážně jako hobby, pak jsou koňáci opravdu, co se výroby krmiv pro své mazlíčky, líní. Co si budeme povídat. Navíc většina nemá výměry pro výrobu sena, ani techniku. Takže si prostě kupuje. A když je takovýhle mizerný rok a významně se zdraží seno, a my jsme prostě závislí na dodavatelích, samozřejmě nadáváme.
Ačkoli máme pozemky mizerné, vzhledem předpokladu bídy s pastvou jsme v červenci posekali nedopasky (máme tu nějaký druh trávy, který koně za čerstva většinou nežerou) - Terou - a postupně usušili cca 1,8 ha sena. Ručně jsem chodila přehrabovat, ručně jsme nakládali na vlek za SUV, ručně vykládali do seníku. Byla to neskutečná pakárna a dřina. V tom 32stupňovém vedru. Víceméně jsem na to byla sama plus občas k ruce muž. Myslím, že jsme takto sklidili tak 3,5 - 4 balíky sena. Mám toho plné přístřešky, ve kterých normálně stojí koně a kus seníku...
Jsem ráda, že máme trochu sena navíc, ale mám obavy, že pokud to další leta nebude bezpodmínečně nutné, nehodlám tuto brigádu opakovat...
Bez techniky jsem to delala jednou a nikdy vice...
jbb
napsal(a):
Tady máte potvrzené, že se fotbalistů zbavíte.
Určitě bude velká spokojenost na vaší straně.
https://seznamzpravy.seznamnative.cz/amatersky-fotbal-skomira/?utm_source=Seznam&utm_medium=boxikSZ.
napsal(a):
To si nedokážu představit. Já kvůli alergii "umírám" i na sekání 500 m2 a nesuším seno.
U koní mě radši používají jenom na úklid balíčků do seníku. Na louce mě posadí za volat traktoru. Nějak je nebaví moje ujišťování, že se neudusím
Hodím balík na vůz. Kých, kých, kých.
Neudusíš se nám tu?
Né, neboj. Kých, kých, kých. A beru další balík.
Dotaz
napsal(a):
Zajímalo by mě, jestli ti zemědělci, co prodávají seno za 2000, -/balík, budou chtít taky dotace nebo kompenzace kvůli neúrodě...
Ano mohou si take zazadat. Ono ta dotace na sucho neni pouze na produkci sena, ale i plodiny na polich. Ja si žádala na louky a pastviny - dotace je 600, - kc na Dj, mam tri Dj, takze jsem dostala 1800, -...ALE vzhledem k tomu, ze jsem maly zemedelec, s malym poctem ha, tak se mi dotace ponizily, pro dokazovani kolik mi ubylo hmoty na sena, bych musela dokladat potvrzeni o vynosu a prodeji za poslednich 5 let - nedolozitelne, jelikoz si sena delam pro sebe, nikdy jsem nic neprodala, no a v závěru se mi dotace podelila jeste na polovinu, protoze nemam pojisteni proti suchu - na pojistovne mi sdelili, ze tohle je nepojistitelny zivel, pak bylo tam malicke navýšení, pry aby nebyl papir drazsi jak vyplacene dotace.
Takze v závěru mi dotace v celkove výši vysli na 668, - kc a doposud jsem je nedostala vyplacene...
Dotace na sucho je vhodna opet a jen pouze pro velke podniky co spíše produkuji na polích - velke plochy, dokládají kolik mely výtěžnost z predchozich let, maji pojištěné plodiny...
kapička
napsal(a):
To si nedokážu představit. Já kvůli alergii "umírám" i na sekání 500 m2 a nesuším seno.
U koní mě radši používají jenom na úklid balíčků do seníku. Na louce mě posadí za volat traktoru. Nějak je nebaví moje ujišťování, že se neudusím
Hodím balík na vůz. Kých, kých, kých.
Neudusíš se nám tu?
Né, neboj. Kých, kých, kých. A beru další balík.
Jo skoro totéž... Můžu jen kydat venkovní přístřešek v boxu nebo při nakládání sena na kolečko už kejchám při valení balíku do výběhu se mě taky každý ptá... Mimochodem balíkem pohneme nejdříve ve dvou holkách nejlépe ve třech nebo s chlapem, máme výběhy do kopce, Takže docela záhul, při představě valení balíku z nějakého pole až do stáje... Nooo...
sisi58
napsal(a):
Tady máte potvrzené, že se fotbalistů zbavíte.
Určitě bude velká spokojenost na vaší straně.
https://seznamzpravy.seznamnative.cz/amatersky-fotbal-skomira/?utm_source=Seznam&utm_medium=boxikSZ.
Sisi, nesuďte druhé podle sebe. Proč bych měl mít spokojenost z toho, že něčí sport už netáhne mládež? Proč bych měl přát někomu něco zlého? Vy to tak máte, jste tak nepřející?
Já napsal že mi vadí, že musím (prostřednictvím rozpočtu obce) přispívat na hobby čutálistů. Mně nevadí jejich hobby (jak jste si Bůh ví proč vydedukovala), mně vadí jen a pouze že to mám platit. Jinak je mi to zcela buřt, já jsem přející člověk, ať si každý dělá jaký sport chce - šachy, gorodky, paintball, fotbal, vybíjenou... Jen ať nechce moje prachy (pod jakoukoliv záminkou), já jeho taky nechci - když jsme stavěli stáje, nikdo mi nic nedal (což je správné, taky jsem si nikomu nezkoušel ani říci), ale tak proč když chce zdejší A-tým nové sprchy (kam tu omladinu ani nepustí, když jsme u toho), tak proč každý z čutálistů z A-týmu nevytáhne pět-deset tisíc a nesloží se na to? Ty naše stáje nebyly lacinější než ty sprchy a neskládalo se nás na to jedenáct (či kolik že lidí běhá ve fotbale po hřišti), ale museli jsme si to zaplatit ve dvou z rodinného rozpočtu, že...
Jbb - jenže tady často nejde o to, že A tým chce. Tady jde o to, že v pidi vesnici s rozpočtem nějakých 7 milionů nemají nové bezpečné branky, nemají správné záchody a sprchy, nemají peníze na údržbu hřiště.
Tam u nás v horách vesnice snad platí i tomu Vietnamci, aby byl v místě vůbec nějaký obchod.
A když už jsme u toho, když byste provozoval jezdecký kroužek pro děti, tak jste si mohl požádat o dotaci z EU pro rozvoj venkova například na stavbu jízdárny. Znám takovou stáj, co takhle přišla k jízdárně. Úplně obyčejná, žádná geotextilie nebo tak něco, jen poctivě oddrenážovaný plácek s pískem, ale sami by na to hned neměli.
A mám tušení, že jsem zaslechla i v jiné stáji, že žádali o dotace na něco právě díky tomu, že mají jezdecký klub pro děti.
Kapička> tak já nevím, buď jsem se vyjádřil velmi nejasně, nebo jste vůbec nepochopila smysl mého sdělení... Celou dobu píšu, že by si KAŽDÝ měl na SVÉ hobby přispívat sám. A Vy mi doporučíte, že kdybych provozoval jezdecký kroužek, tak bych si mohl požádat o dotaci z EU (čtěte: nebudou to nuceně platit čeští poplatníci, ale třeba němečtí nebo britští...).
Pidi vesnice s rozpočtem 7 milionů má řádově 500 obyvatel řekněme ve třech obcích (středisková plus dvě další). Tedy potřebuje uvolněného starostu, dnes dvě další úřednice, atd - tedy na investice zbývá řádově 3 miliony. To v situaci, kdy odkanalizování těch 500 obyvatel bude stát řádově 50 milionů (takže spoluúčast i při dotacích min 5-10 milionů), nějaký ten chodník, atd - nevím proč by taková obec měla ještě ročně uloupnout cca 100-200 tisíc do fotbalu. A vězte, že ta čísla si necucám z prstu, nějakou dobu jsem v zastupitelstvu taky seděl. Když už nějak cpát peníze, tak do hasičů - ale ne na sportovní hasičinu, ale na udržování alespoň JPO-5.
To je jako s divadlem - "musíme ho dotovat, aby nebyly drahé lístky". Takže ten kdo pak chodí do divadla, má lístky levné a ten kdo nechodí, tak přispívá tomu kdo chodí... Jojo, socialismus jak vyšitý.

etnies86
napsal(a):
mě by zajímalo proč se zdražuje když to pak zemědělcům to sucho vykompenzují, dostanou prachy za sucho... pak bych ale zakázala pokud poberu tuhle dotaci aby zdražili pro lidi.
Dotace- to je pro zemědělce cca rok nehmatatelná věc, sám si to musí zadotovat a pak teprve od státu dostane část vložené investice, tak to mají teda jako tisknout prachy po nocích ve sklepě aby na to měli než je stát "zadotuje" ? každý má pusu plnou dotací, tak si to běžte zkusit, hospodařit, spoléhejte na dotace...
Jasně, proč dotovat dětskou zájmovou činnost, když si děti můžou u vietnamce koupit frisco a cigára a jít se uklidit někam za vesnici
Přesně o tom to totiž je, zabavit děti a najít jim i jiný zájem. Je to smutné, ale je to realita. Děti, které nikdo k ničemu nevede, maj jako nejlepší zábavu chlast a cigára. Sice to tak mají i přes nějakou činnost, ale aspoň u toho získají nějaké zásady a návyky.
Ta konkrétní vesnice má necelých 600 obyvatel v jedné obci. Žádná kanalizace, vodovod ani plyn. Jenom elektřina a telefon. Obslužnost půlky obce autobusem 2x denně. O víkendu smůla. Pokud by v této obci skončili s fotbalem a s hasičským sportem, tak půjde do háje celý vesnický život.
Tak tak, pokud si budeme hrát všichni na vlastním písečku, nebude to nikdy dobře. Co se týče těch zmiňovaných fotbalistů...znám jich celkem dost. Když potřebují nové kabiny, hajzlíky, nebo co já vím, obec jim přispěje na materiál, ale odmakaj si to sami. Taky pal pořadájí Dětské dny, plesy atp. To samé Hasiči, myslicvi a podobné spolky. Zkrátka bez nich by život na vsi nebyl vůbec. A nikdo z těchto spolků neřeší, kolik čemu obětoval času, kolik peněz z rodinného rozpočtu ho to stálo...
Jak tady někdo psal o těch stájích...taky jsem si je stavěl za svoje, ale koně mám pro sebe, maximálně se svezou holky ze vsi, nebo kámoši. Kdybych měl nějaký oddíl (jakože nechci asi bych se snažil nějakou tu dotaci dostat. Ono to pak už člověk dělá jaksi pro děti, nebo se pletu ? Nicméně jsem z principu proti všem dotacím - křiví podle mě trh. Ale není to s nimi tak jednoduché...jsme v EU a ostatní země to tak mají, takže si už bohužel nemůžeme diktovat co budeme doma dělat. A bez dotací by bylo spousty služeb, produktů atp. mnohem dražší, což by zase řvali ti, kteří si neumí sami zařídit občanku, natož nějaké dotace a v jejich čerpání vidí jen to, jak někdo dostane prachy "zadarmo". V souvislosti s dotacema jsme se loni bavili s kamarádama, že bez dotací by stál kulatej balík sena cca.1.500, -Kč a že by lidi asi pěkně řvali a koně by se houfně prodávali. A ejhle, za rok je tato cena kvůli suchu reálná a všichni, i když s kecama, to koušou celekm dobře. Takže...spousty lidí jen blbě kecá, zejména na internetu, ale nikdo nemá chuť něco změnit a přizpůsobí se všemu, maximálně bude na nadávat o něco víc
Pěkný den všem

jbb
napsal(a):
Kapička> tak já nevím, buď jsem se vyjádřil velmi nejasně, nebo jste vůbec nepochopila smysl mého sdělení... Celou dobu píšu, že by si KAŽDÝ měl na SVÉ hobby přispívat sám. A Vy mi doporučíte, že kdybych provozoval jezdecký kroužek, tak bych si mohl požádat o dotaci z EU (čtěte: nebudou to nuceně platit čeští poplatníci, ale třeba němečtí nebo britští...).
Pidi vesnice s rozpočtem 7 milionů má řádově 500 obyvatel řekněme ve třech obcích (středisková plus dvě další). Tedy potřebuje uvolněného starostu, dnes dvě další úřednice, atd - tedy na investice zbývá řádově 3 miliony. To v situaci, kdy odkanalizování těch 500 obyvatel bude stát řádově 50 milionů (takže spoluúčast i při dotacích min 5-10 milionů), nějaký ten chodník, atd - nevím proč by taková obec měla ještě ročně uloupnout cca 100-200 tisíc do fotbalu. A vězte, že ta čísla si necucám z prstu, nějakou dobu jsem v zastupitelstvu taky seděl. Když už nějak cpát peníze, tak do hasičů - ale ne na sportovní hasičinu, ale na udržování alespoň JPO-5.
To je jako s divadlem - "musíme ho dotovat, aby nebyly drahé lístky". Takže ten kdo pak chodí do divadla, má lístky levné a ten kdo nechodí, tak přispívá tomu kdo chodí... Jojo, socialismus jak vyšitý.
Myslím, že to máte marný.
To je dnes prostě takový trend, že "já bych tak rád, ale kdybych nejprve měl".A pocit, že mám nějaký nárok mít, co chci...chci mít koně, že nemám podmínky, peníze, čas, snahu, empatii k tomu zvířeti-nic nevadí, já chci, někdo dejte, jinak jsem týranej a musím už jen fetovat, abyste věděli, vy za to můžete.
Prostě vesnice musí zařídit odpady/jinak pokuty/, nějak pro lidi elektřinu, pitnou vodu, dopravu, ideálně nějakou možnost základních potravin/dotovaně/, kolikrát musí dotovat školu, dál bych dala dostupnost k lékaři a obědy pro staré, ideálně pečovatelku.
Až pak zábavu pro občany-ale všechny.
Zábava nerovná se peníze. Tedy nemusí rovnat.
Pokud peníze přebudou z dotace nebo jinak, je to často kontraproduktivní.Přebyly župě-tak se na Vysošinu nasype mraky písku a odbagruje svah, kde sáňkovaly děti-beach volejbal.Využití? 2-3 týdny turnaje v roce, jinak 0.
Cyklostezky-u Stvořidel v neděli, krásné počasí...asi 10 lidí za 4 hodiny.
Posilovací venkovní park ve Světlé nS, neděle, podvečer-ani člověk.
Nikdy jsem nechtěla své děti navykat na rovnici "abych se za-bavil, musí být peníze na". Ono by jim to mohlo zůstat.
Není na kabinky a závlahu hřiště v malé obci na konci světa? Udělejte koužek orienťáku, skautujte, dětské ochotníky nebo zpěváky, chovatele králíků- koho to pálí, nabídne pomoc, povede, ušije kostým, pozve hosta z oboru, půjčí obývák..ono hodně toho jde zadarmo.
Osobní zkušenost, když už se něco začne dělat a má to hlavu patu a výdrž a nadšení dvou tří lidí,..sponzoři se najdou.Peníze vždy přebývaly, kdo byl osloven, přispěl, od kraje přes město po firmy. Jen aktivita cílové skupiny byla dosti slabá a důvod, proč končit
Osobní zkušenost z "naší" obce - chalupa.
Pořádá se zde pouť, občas fotbalový zápas, během roku menší akce jako hrabání listí, jsou tu dobrovolní hasiči. Přesto se lidé nijak více nedruží, možná tak jednou za rok na pouti. Na fotbal nechodí celé rodiny, nýbrž jen ti fotbalisti (čili 15 chlapů z obce?). Lidi často nemají čas se honit za balonem a nikoho v dnešní době moc nezajímá stav naší třetí či kolikáté ligy.
Na dědině přes den skoro nikoho nepotkáte (ani o víkendu), jen dvě drbny na obec, co se občas navštíví. Za prací lidé jezdí. O víkendech mají spoustu jiných potřeb či zálib než koukat pořád na stejné lidi týden co týden.
Také tedy neshledávám podporu fotbalistů jako přínosnou. I přes "družení se" při sportu se stejně nejsou schopni dohodnout a jeden "sportovec" a hasič v jedné osobě tu blokuje celé obci možnost připojit se ke kanalizaci, takže se tu akorát vyhazují peníze z okna a započaté práce stojí.
Ono záleží na obci, u nás to fakt je o tom, že fotbal a dobrovolní hasiči, kteří soutěží, tu obec spojují, lidi se na soutěžích potkávají, často v tom jsou angažované celé rodiny. Zábavy, poutě, tématické večery, dětské dny pořádají hasiči. Pořádají se letní tábory a soustředění pro děti. Opékání buřtů, zvěřinové hody, čarodějnice, Florián, závody na bodech, na běžkách... Prostě pořád něco a vesnice žije.
Já teda musím konstatovat, že u nás (malá horská víska), to všechno funguje. Fotbal sice není - on by se taky hrál dost z kopce a do kopce Ale skoro všechno táhnou hasiči a obec. Dělají se plesy, dětské akce, drakiády, bobovačka, závody na běžkách, vesnicej minifestiválek, mikulášská a spousty dalšího. Krom toho fungujou dobře různý "partičky", který jsou smíchaný s "lufťákama" - oslavy narozenin, začátek prázdnin, konec prázdnin a tak
Asi je to prostě kus od kusu, ale u nás to funguje výborně. A mimochodem...když je něco potřeba, sejně jdou vždycky něco dělat ty samý lidi... většinou právě hasiči

kapička
napsal(a):
Ono záleží na obci, u nás to fakt je o tom, že fotbal a dobrovolní hasiči, kteří soutěží, tu obec spojují, lidi se na soutěžích potkávají, často v tom jsou angažované celé rodiny. Zábavy, poutě, tématické večery, dětské dny pořádají hasiči. Pořádají se letní tábory a soustředění pro děti. Opékání buřtů, zvěřinové hody, čarodějnice, Florián, závody na bodech, na běžkách... Prostě pořád něco a vesnice žije.
Jj, tak to je samozřejmě prima a pokud to celou obec bere, tak asi není problém, aby celá obec rozhodla, že z rozpočtu fotbalistům a odkanalizování na budoucí limity si udělá každý sám za své?
Myslím, že o to jde...protože pokud pět chalup finančně nedá ten kanál, neutáhne stočné a "jejich" peníze půjdou na fotbal, asi chápu jejich pocity.
Jinak tady taky dobré, fotbalisti i hasiči, ale taky taková všestranná skupina pro děti, pěvecký sbor, ochotníci, vycházky s různou tématikou, placené kurzy kreslení-tužka, pastel, dětské kroužky, sokolové, bály, výlov hasičů a prodej ryb i pečených, čarodějnice, dětské dny, setkání důchodců a tak...sousedé prima.Ale je středisko i zubař, coop asi dotovaný + večerka, knihovna, obecní byty včetně sociálního a hlavně-začíná e stavět nová škola díky dotaci, mš je, a kanály se díky dotaci řeší též, i zakopání elektriky do země a chodníky.
990obyvatel cca- středisková a 5 okolních.
Konýšky jsme samozřejmě půjčovali na leccos zdarma, rodiče aktivní, leccos pro děti dělají též zdarma.
Ad dotace pro zemědělce - ano dotace není to pravé ořechové. Ale pokud by nebyly tak by kostka másla nestála 60 Kč, ale třeba 150 Kč. Dotace se dávají kvůli tomu, aby se snížila cena potravin. Protože výkupy a mlékárny mohou dát nižší cenu za mléko, obilí. Pokud by se zrušili dotace, musely by stoupnout výkupní ceny. Potažmo i prodejní ceny.
A dnes máte zadotované téměř všechno. Od stavby haly ve které možná montujete šroubky po školu, kterou navštěvují vaše děti.
Info:
Dnes mi přivezli kamion sena ze Slovenska (složili jsme se 3)
Trasa byla cca 500km. Jsme ústecký kraj.
Kvalitově průměr, zejména vojtěškové bylo lepší (voňavé, zelené), cena i s dopravou 1500kč. Sehnat se dá, jen je to trochu víc práce a hlídání inzerce.
Bavili jsme se se řidičem a říkal, že ze Slovenska do čech vozí po kamionech už nějaký týden a i za lepší cenu než máme my.
Trochu mám obavy, že překupníci seno drží.
Od dotací k tématu málo sena - Fungují nebo spíše používají se s nějakým úspěchem vyvazovače mykotoxinů i u malých chovatelů? Počítám, že vzhledem k diskuzi výše se leckde bude kdejakým plesnivým bincem... Máte někdo praktické zkušenosti s doplňky na vyvazování jedovatých látek? Klidně do zpráv. Díky.