Pořízení koně dítěti

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Dora123

14.4.2019 11:47
Dora123

XXX.XXX.142.141

Dobrý den, projela jsem zde snad všechny diskuse, ale nenašla přesně odpověď na to, co hledám. Předem upozorňuji, nejsem rodič, co dítěti dá na co si ukáže, bez pomyšlení na následky :-)
Mám dceru, jsou jí 4 roky. Protože od úplného malinka tíhla ke koním, tak od 3 let chodí pravidelně jezdit. Chodí do stájí a má individuální trénink. Sama si samozřejmě koně ještě neosedlá a údržbu zvládá s pomocí - čištění koně, úklid kolem něj, krmení... No a teď se blíží její narozeniny a padlo přání - mít vlastního koně. V první řadě musím říct, že sice bydlíme na vesnici v domku se zahradou, ale prostor pro koně opravdu nemáme. Talže bychom museli řešit ustájení někde v okolních stájích, na druhou stranu by to asi bylo i ulehčení, než pečovat 24hodin o koníka u baráku :)
No a teď - je tu někdo, kdo pořizoval dítěti koně v tomhle věku? Kombinovali jste trénink u profesionála s jízdami na vlastním koni? Jakého koně jste pořizovali? Velkého či malého? Trénuje na valáškovi typu hafling, takže ani malý poník ani velký kůň. Dále mi jde o to, že toho jejího koně by bylo potřeba přeježďovat, ale já jsem vysoká 180cm a mám kolem 70kg, takže že bych malého koně přeježdovala já je poněkud nereálné, jak by jste to řešili? A dál - podle čeho by jste takového koně vybírali? Je spousty inzerátů, kde lidi prodávají koně učitele, ale otázka je, co je na tom pravdy.. cenově mám představu do 50tis . Snad jsem vás nezahltila dotazy :-D

14.4.2019 12:31
deauville

XXX.XXX.175.69

Tak nevím, zda odpovím na všechny otázky. Před nedávnem jsem také uvažovala, že své čtyřleté neteři koupím poníka. Neteř koně miluje, ale rodiče nemají ke koním žádný vztah. Chce jezdit, ale moji koně fakt nejsou vhodní pro systematický výcvik začátečníka natož dítěte,, takže ji jen vozím, nicméně zvládne už i klus a cval. Zvažovala jsem ježdění pod trenérem, až bude samostatnější, tak třeba vyjížďky spolu, ale jízdárna prostě s trenérem.

Zvažovala jsem rozhodně poníka - přítel má cvičitelák a řadu let se živil jako cvičitel (dospělí). Děti cvičil jen výjimečně, právě proto, že neměl koně vhodné velikosti a vždycky tvrdil, že na opravdové a samostatné ježdění (ne lonžování) je pro dítě potřeba kůň přiměřené velikosti, čili poník, jinak je to ztráta času nejen pro dítě (prostě nemá tolik síly jako dospělý, pomůcky holeněmi dává někde jinde atd.), ale i pro koně (když ho někdo jen šimrá nohama na bocích, jak si má chudák kůň vysvětlit, že po něm jezdec chce, aby se rozešel...).

Ale nakonec z toho sešlo. Jsem si jaksi uvědomila, že bych měla na krku dalšího koně, o kterého se budu muset starat - mám sice koně v nájemním ustájení, takže ta práce neleží na mě, ale i tak jsem někdy vyšťavená, zvlášť v případě nemoci atd. Takže dalšího koně už neee. Navíc nevím, jestli to neteři vydrží, je fakt ještě malá, to, co ji baví teď, za rok už nemusí. A já budu prodávat koně a cajky.

Takže jí najdu nějakou vhodnou jezdeckou školu, kde navíc po ní budou chtít i nějakou tu práci, ať ví, že kůň je v prvé řadě dřina. A radši jí budu platit lekce:-) A když prokáže dlouhodobý zájem, na koupi koně není nikdy pozdě:-)

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.4.2019 13:08

Pořízení koně dítěti = špatný nápad.

Pořízení koně dítěti, kterému jsou 4 roky = velmi velmi špatný nápad.

Koně by si měl koupit až dospělý člověk sám za svoje peníze. Bude mít už v hlavě srovnané, že to je to, co chce a za ta léta strávená v různých stájích a po různých pronájmech bude umět za 1) skvěle jezdit a za 2) skvěle se o koně postarat a bude vědět do čeho jde.

Dora123

14.4.2019 13:19
Dora123

XXX.XXX.142.141

Děkuji za názor. V něčem máte určitě pravdu, ale zase z pohledu, že by si měl koně koupit až dospělý človek, jak se tedy stavíte k tomu, když dítě jezdí závodně a k tomu potřebuje kvalitního koně . Tak z kapesného si ho těžko pořídí a kdyby mělo čekat do 18let tak už kariéru neudělá... :)

14.4.2019 13:34

Tak pokud chcete koně za účelem budoucí zářné kariéry vašeho 4-letého dítětě v jezdeckém sportu (předpokládám, že si představujete parkury), tak budete koní potřebovat několik.

Nejprve hodného poncla, na kterému si dítě vydrndá základy, objede nějaké ty dětské závody, pak koně typu sportovní pony, na kterém si udělá ZZVJ a začne první závody, pak někdy v těch cca 13 letech velkého koně - na něm se vyskáče, ale sama ho asi ještě nenajezdí (resp. pro tuto fázi je zbytečné kupovat koně do "vyššího sportu)", tzn. v těch cca 16-18 letech budete moct koupit koně zaskákaného na S s potenciálem, na kterém si dcera bude jezdit pro stužky :)

14.4.2019 13:36

Dora123 napsal(a):
Děkuji za názor. V něčem máte určitě pravdu, ale zase z pohledu, že by si měl koně koupit až dospělý človek, jak se tedy stavíte k tomu, když dítě jezdí závodně a k tomu potřebuje kvalitního koně . Tak z kapesného si ho těžko pořídí a kdyby mělo čekat do 18let tak už kariéru neudělá... :)

Ve 4 letech ještě nemá ani zdaleka rozum na to, jestli kone bude chtít dělat v budoucnu nebo ne. Měla jsem takovou známou, ke koním chodila od malička, i ji tatínek koupil vlastního, nakonec se v jejich 14 letech kůň prodal a holka dodnes na kone už nesedla a ani už nesedne, nemá zájem (je jí 25). A navíc, s detma do kolektivu západně spíš, když bude jezdit školní poniky s ostatními, než když bude mít vlastního pone a holčičky ji budou závidět.
Další věc, vlastní kůň je víc starosti než radosti, například pokud bude mít úraz, plácnu, mezikostak, kůň bude půl roku ne pojízdný a malé dítě s ním určitě nebude chtít chodit každý den 10-15 minut po tvrdém a slus. Myslím, že jezdit na více koních ji dá víc, jak je psáno výše, bude umět skvělé jezdit i se starat o různé kone, lekave, kousave, lechtive atd.

14.4.2019 13:38

tak ono kůň pro dítě, co jezdí závodně - a má dostatečně bohaté rodiče - je něco jiného. pro malé dítě potřebujete přiježděnýho poníka a těch moc není. navíc když pořídíte vlastního, tak dítě z něj docela rychle vyroste a budete shánět dalšího a dalšího a dalšího koně.

14.4.2019 13:38
sisi58

XXX.XXX.191.1

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pořízení koně dítěti = špatný nápad.

Pořízení koně dítěti, kterému jsou 4 roky = velmi velmi špatný nápad.

Koně by si měl koupit až dospělý člověk sám za svoje peníze. Bude mít už v hlavě srovnané, že to je to, co chce a za ta léta strávená v různých stájích a po různých pronájmech bude umět za 1) skvěle jezdit a za 2) skvěle se o koně postarat a bude vědět do čeho jde.

Učila jsem se jezdit po třicítce a měla jsem už 2 děti. Věk i zodpovědnost za potomky se projevil v mém způsobu ježdění. Jinak řečeno. Bála jsem se.
Malé děti tento problém nemají. A co se v mládí naučíš, v dospělosti jako když najdeš. Takže čím dřív dítě začne,tím lépe. A samozřejmě na vhodném koníkovi.
Odpovědnost za vše je ale na dospělých. Měli by vědět,zda je dítě přelétavé,či se dokáže k něčemu upnout a taky, jestli na to tzv. má. Aby se pak netrápili všichni.
Mám zkušenost, že děti buď koně baví nebo ne. Nic mezi tím.
Pokud to holčinu baví, šla bych do toho..

14.4.2019 13:46

Btw, pořizovací cena poníka cca 30 000, ponyho cca 100 000, koně do Z-L(S) 150 000, vyhrávacího koně na ST a výš - od půl mega výš.

Ustájení ve stáji se zázemím, tréninky, veterinární výlohy, nečekané výlohy, výjezdy na závody, vybavení: minimálně 10 000 Kč měsíčně, mnohem pravděpodobněji tak 20 v průměru.

Suma sumárum máte tu jezdeckou sportovní kariéru do 18 let tak plus mínus za 5 mega.

14.4.2019 14:06

sisi58 napsal(a):
Učila jsem se jezdit po třicítce a měla jsem už 2 děti. Věk i zodpovědnost za potomky se projevil v mém způsobu ježdění. Jinak řečeno. Bála jsem se.
Malé děti tento problém nemají. A co se v mládí naučíš, v dospělosti jako když najdeš. Takže čím dřív dítě začne,tím lépe. A samozřejmě na vhodném koníkovi.
Odpovědnost za vše je ale na dospělých. Měli by vědět,zda je dítě přelétavé,či se dokáže k něčemu upnout a taky, jestli na to tzv. má. Aby se pak netrápili všichni.
Mám zkušenost, že děti buď koně baví nebo ne. Nic mezi tím.
Pokud to holčinu baví, šla bych do toho..

Já ale vůbec neříkám, ať začne jezdit v dospělosti :)

neverend

14.4.2019 14:32
neverend

XXX.XXX.213.247

Celkem mám kontakt s velkým počtem maminek a že by některá někdy řekla o svém potomkovi jak je to rozmazlený "hajzlík" jsem ještě od žádné neslyšel.Maminky jsou v tomto bohužel značně neobjektivní.😂Své neteři jsem koupil papouška po roce soustavného "otravování". Měla se o něho starat a z počátku to tak i bylo a nadšení veliké.Jednou na večer jsem přijel a v jejím pokojíčku sedí něco "nešťastného" na bidýlku a nejeví to známku žádné aktivity.Napaječka beznadějně vyschlá..🙁 Já myslel že jí roztrhnu na deset malých kousíčků.Moc věcí mě nenaštve,ale tohle strašně.V životě bych jí už nic živého nesvěřil a ani nekoupil.Jenže papouška mám doma a to není problém.Kůň je poněkud větší malér potom.

14.4.2019 14:35
Caty

XXX.XXX.75.188

Ahoj, já jsem čtyřleté dceři poníka koupila ( máme ji na zahradě dodnes, dceři je 21 :-) ), nelituji toho, ale rozhodně ti tu koupi nedoporučuji. Prolém je v tom, že dítě potřebuje jiného poníka ve 4, kdy se jen vozí, jiného v 8mi, kdy už bude schopné ho ovládat a jiného v 11, kdy bude příliš velké na toho, kterého bylo schopno ovládat v 8mi. No a pak bude chtít velkého koně. My jsme pony sport řešily pronájmem zkušených poníků, dcera špatně nesla i ukončení pronájmu a přechod na jiného, neumím si představit, že by byli naši a prodávali jsme je. Určitě ještě pár let vydrž, dcerku to teď chvíli bavit bude a chvíli ne, to je v tomhle věku normální, pokud se má na čem vozit, počkej, až bude opravdu jezdit a pak teprve uvidíte, jaký typ koní ji vyhovuje a co vlastně chcete dělat - a zda jí to vůbec bude bavit a zda to bude bavit tebe, protože aby to avilo maminku je základní podmínka jezdeckých úspěchů dítěte :-)

Dora123

14.4.2019 14:44
Dora123

XXX.XXX.142.141

U nás je to co se zvířat a vztahu k ním nadstandart. Tak nějak máme doma 3 kočky, psy, papouška, morčata, šneky. O vše se starám já a dcera :-D syn o ně zrakem zavadí tak jednou měsíčně. Kupovat malému dítěti zvíře s pocitem, že se o něj samo postará je hloupost. Všechna zvířata domu byla pořizovaná s tím, že se o to stejně budu starat ve výsledku já :-D dcera ta je pomocnice a zapojuje se, ale synovi bych nesvěřila ani ty šneky a to mu je 7 :-D :-D :-D

neverend

14.4.2019 14:52
neverend

XXX.XXX.213.247

Dora123 napsal(a):
U nás je to co se zvířat a vztahu k ním nadstandart. Tak nějak máme doma 3 kočky, psy, papouška, morčata, šneky. O vše se starám já a dcera :-D syn o ně zrakem zavadí tak jednou měsíčně. Kupovat malému dítěti zvíře s pocitem, že se o něj samo postará je hloupost. Všechna zvířata domu byla pořizovaná s tím, že se o to stejně budu starat ve výsledku já :-D dcera ta je pomocnice a zapojuje se, ale synovi bych nesvěřila ani ty šneky a to mu je 7 :-D :-D :-D

Tak jestli to máte s dcerkou takhle,moc bych se neobával koupit jí toho koníka.🙂

14.4.2019 15:01
koně

XXX.XXX.174.63

Já bych asi v případě nájemního ustájení,opravdu počkala.
My máme koně doma,tudíž nebyl problém pořídit nejdřív nejmenší A welšku.Na té se děti naučily.Následně ji připustit a odchovat z ní většího ,takže dcera ,nyní 11ti letá,má naprosto dokonalou malou,ze které odrůstá a již je jezdecky natolik na výši,že je schopna si dělat mladého
U vás bych skutečně viděla reálněji nějaké ty pony školky,nebo individuální tréninky.Tak cca do těch 12 ti 13ti let dcery.
Poté,bude li stáje zájem ,bych se poohlédla po koni,který už bude vhodný pro vás i dceru.Když by náhodou dcera v pubertě změnila názor,že by kůň mohl zůstat vám

Dora123

14.4.2019 15:24
Dora123

XXX.XXX.142.141

Caty napsal(a):
Ahoj, já jsem čtyřleté dceři poníka koupila ( máme ji na zahradě dodnes, dceři je 21 :-) ), nelituji toho, ale rozhodně ti tu koupi nedoporučuji. Prolém je v tom, že dítě potřebuje jiného poníka ve 4, kdy se jen vozí, jiného v 8mi, kdy už bude schopné ho ovládat a jiného v 11, kdy bude příliš velké na toho, kterého bylo schopno ovládat v 8mi. No a pak bude chtít velkého koně. My jsme pony sport řešily pronájmem zkušených poníků, dcera špatně nesla i ukončení pronájmu a přechod na jiného, neumím si představit, že by byli naši a prodávali jsme je. Určitě ještě pár let vydrž, dcerku to teď chvíli bavit bude a chvíli ne, to je v tomhle věku normální, pokud se má na čem vozit, počkej, až bude opravdu jezdit a pak teprve uvidíte, jaký typ koní ji vyhovuje a co vlastně chcete dělat - a zda jí to vůbec bude bavit a zda to bude bavit tebe, protože aby to avilo maminku je základní podmínka jezdeckých úspěchů dítěte :-)

Tohle je přesně to, co se honí v hlavě i mě. Taky si říkám, že dítě roste a potřeby se mění. Jako mít vlastní pastvu a zázemí, tak je mi asi jedno a počet koní by mi nevadil, cenově by to asi pořád vyšlo líp než komerční ustájení :-) děkuju moc za názor.

Dora123

14.4.2019 16:53
Dora123

XXX.XXX.142.141

Pak se nabízí ještě varianta koupit si koně pro sebe a až do něj dcera doroste, bude jezdit taky :-D jenže je tam takový háček, na koni jsem úplný začátečník a většina koní, co vidím na inzerci má poznámku “není vhodný pro začátečníky” . Kde se pak takový kůň, který vhodný je, shání?

14.4.2019 17:05
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

obě moje děti jezdí od malička a mají svoje koně začínaly a supr poníkovy 105 kvh pak 125 starší už je na paintovy ale za prvy jsme konacka rodina a za druhé jsem na ně hodně přísnej každopadně pokud se ma něco naučit tak koně přiměřeného velikostí a holt se ro po 3-4 letech měnit to se neda nic dělat

Dora123

14.4.2019 17:45
Dora123

XXX.XXX.142.141

tony-jcb napsal(a):
obě moje děti jezdí od malička a mají svoje koně začínaly a supr poníkovy 105 kvh pak 125 starší už je na paintovy ale za prvy jsme konacka rodina a za druhé jsem na ně hodně přísnej každopadně pokud se ma něco naučit tak koně přiměřeného velikostí a holt se ro po 3-4 letech měnit to se neda nic dělat

a ty koníky pak prodáváte nebo si je necháváte, potom co děti odrostou? Je mi jasné, že tohle by byl naprostý ideál.

14.4.2019 18:00
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

poník měl výběrové řízení jak na obranu statního pokladu takovy se na inzerat moc nedostanou taky šel známí a občas jezdime na navštěvu

Dora123

14.4.2019 18:04
Dora123

XXX.XXX.142.141

tony-jcb napsal(a):
poník měl výběrové řízení jak na obranu statního pokladu takovy se na inzerat moc nedostanou taky šel známí a občas jezdime na navštěvu

Já si to dovedu představit :-D přecijen človek neposadí to nejcennější co má, na nějakou potvoru nevypočitatelnou :-)) já jsem se právě dívala různě na inzeráty a většina poníků bohužel budí dojem, kdy se jich majitelé chtějí z nějakého důvodu zbavit. Ráda si nechám poradit, kde jinde se porozhlédnout. A ještě se zeptám, koně máte asi ustájené ve svém, že?

14.4.2019 18:47
Caty

XXX.XXX.75.188

Neber to prosím zle, ale pokud jsi sama začátečník, budeš potřebovat pomoci nejen s případným výběrem poníka, ale i s následnou výchovou a výcvikem jak poníka, tak dcerky. Ona se neřízená střela v nezkušených rukou může stát i z toho při koupi nejhodnějšího poníka. Opravdu doporučuji navštěvujte nějakou stáj, poznávejte ale i další stáje, obě se učte jezdit i pracovat s koňmi, ono s tím i přijdou noví známí, kontakty a najednou se objeví někdo, kdo ti jako své známé koňařce rád přenechá poníka, ze kterého mu dítko vyrostlo. Poznáš další koně u uvidíte, třeba nějaký přiroste k srdci.

Dora123

14.4.2019 18:57
Dora123

XXX.XXX.142.141

Caty napsal(a):
Neber to prosím zle, ale pokud jsi sama začátečník, budeš potřebovat pomoci nejen s případným výběrem poníka, ale i s následnou výchovou a výcvikem jak poníka, tak dcerky. Ona se neřízená střela v nezkušených rukou může stát i z toho při koupi nejhodnějšího poníka. Opravdu doporučuji navštěvujte nějakou stáj, poznávejte ale i další stáje, obě se učte jezdit i pracovat s koňmi, ono s tím i přijdou noví známí, kontakty a najednou se objeví někdo, kdo ti jako své známé koňařce rád přenechá poníka, ze kterého mu dítko vyrostlo. Poznáš další koně u uvidíte, třeba nějaký přiroste k srdci.

Ježiš to já vůbec neberu zle, naopak :-) kdybych nebyla otevřená jiným názorům, tak sem nedávám příspěvek. Jak jsem psala, do stáje chodíme, dcera má trénink 2x týdně a mezi koňmi se pohybujeme. Proto jsem myslela kombinaci takhle 2x týdně trénink a ostatní dny by se vozila na svém...

14.4.2019 19:01
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

napis mi na sebe kontakt jestli tě zajíma neco víc

14.4.2019 20:49
Malkina

XXX.XXX.0.162

My jsme taky koupili,pro jistotu malé rovnou haflici(obě na fotce) s tím,že když bude mít zájem doroste do ní,když ne,nechám si ji já.Zatím teda nejezdí-já ji od koní spíš odháním-občas ji svezu,to jo.Úplně malýho poníka pro dítě jsme nesehnali,to byl horor co někdo nabízí pro děti..

15.4.2019 08:33
koně

XXX.XXX.174.63

Dora123 napsal(a):
Pak se nabízí ještě varianta koupit si koně pro sebe a až do něj dcera doroste, bude jezdit taky :-D jenže je tam takový háček, na koni jsem úplný začátečník a většina koní, co vidím na inzerci má poznámku “není vhodný pro začátečníky” . Kde se pak takový kůň, který vhodný je, shání?

Nemáte možnost mít poníky doma.A jste li navíc začátečník,opravdu zatím vyhledávejte výuku.Vy i dcera
U cizích a na cizích se dozvíte a naučíte ,a pak už se budete spíš orientovat při shánění vlastního .

15.4.2019 09:49
sovicka

XXX.XXX.33.200

Osobně bych s koupí počkala, z malého poníka, který je fakt na svezení a ne skutečné ježdění, dítko rychle vyroste, tak že bych tu kpoupi řešila až po nástupu do školy (to také přijdou nové vjemy kamarádi a zájem o koně může mizet), řešila bych to tak někdy v 7, 8 letech, kdy je dítě už přeci jen trochu soběstačnější, poníka zvládne obstarat a už je věku, kdy začíná skutečně jezdit (do 5 let dítě ani moc často a intenzivně nemá jezdit kvůli kyčlím, opravdu třeba jednou, dvakrát týdně chvíli vozit, udělat pár cviků na madlech). Plus je problém, samozřejmě pak následná prodej poníka z kterého dítě odroste, větší to myslím dokáže i lépe vstřebat případně. A vyjde to i finančně mhoem laciněji 1–2 týdně si platit lekce, než platit ustájení a další náklday za poníka měsíčně (uzdečka, padnoucí sedlo, korektury kopyt, očkování, odčervení, atd.)

17.4.2019 11:04
Rif Du Madon

XXX.XXX.70.103

Nekupujte. Co s ním budete dělat, až dcera vyroste? Podle toho, co píšete, máte zvířata opravdu ráda. Nelze prodat člena rodiny. Jedině, že byste se dala na zapřahání. Aby byl poník spokojený, potřebuje trochu smysluplné práce. Ne proto, že MUSÍ něco dělat, ale když pravidelně něco dělá, nemusí se tolik omezovat v žrádle. Pro 4 leté dítě předpokládám Shetlanda. Nažraný poník=spokojený poník.
Měli jsme to štěstí neomezeného pujčování Shetlanda. Syn se vozil snad od 1,5roka na madlech na velkém koni. Kolem 3,4 let na madlech na Shetlandovi, dost pravidelně procházky i cválání. V pěti byl schopen poníka ovládat sám na ohraničeném prostoru i v klusu. V šesti letech zvládal hodinovou vyjížďku samostatně v doprovodu mého valacha, ve všech chodech. V létě jsme jezdili 3 krát týdně a syn byl opravdu unavený a začala ho bolet záda. Zato poník kvetl a nabíral kondici:)
Teď je synovi 7let, poník bohužel bydlí jinde a taky naštěstí. Protože syn hodně vyrostl.
Jinak dospět do stádia, kdy je dítě schopné samo ovládat poníka venku, stojí stovky hodin práce. Chce to hlavně dobré tenisky na běhání. Běhat s poníkem, domluvit si pravidla komunikace. Pak běhat s dítětem na poníkovi, ve všech chodech. Cválání na lonži nebavilo ani jednoho. Venku na rovné lajně to šlo samo, stejně jako na kole - nenápadně vypustit. Jé, já jedu sám! :)
Že budu poně přeježďovat já, neklaplo. Jinak mám 160cm, 50kg. Sednout si do 15tky posedlí na přestavěného poníka nebylo moc stabilní. Samotné shánění vhodného sedla byla noční můra. Vůbec nešlo o peníze. Ale najít sedlo, které bude vyvážené a dítě nebude přepadávat poníkovi přes hlavu. Špatné sedlo odradí i nejvytrvalejší dítě. Představa že dospělý bude jezdit v stejném sedle jako dítě, je mimo.
Až dítě jezdecky dospěje do samostatné vyjížďky na poníkovi, kdo s ním bude jezdit? Kdo má hodného koně, který je spolehlivě ovladatelný a navíc mu nevadí, že sem tam doň narazí nebo kousne poník? Ideál je kůň s málo prostornými chody, protože se pak líp koordinuje klus a cval. Který dospělý má koule na to vzít ven děcko na poníkovi? Navíc v oblastech větší akumulace stájí lze potkat pindy na koních neznající žádná pravidla a neovládající koně, na kterém jedou.
Poníka byste měla ustájeného. Mají ve stáji podmínky pro poníka? Složení koní ve stádě a množství porostu. Od toho závisí, zda bude moct být neomezeně venku. Špatné podmínky=nešťastný poník=nebude fungovat pod dítětem.
Co se týče velikosti poníka / koně. 5-6 let syn samostatně ovládal Shetlanda, plyn i brzda. Teď mu je 7 (je dost veliký i má sílu), jezdí na mém velkém valachovi, směrově ho zvládá bez problémů, ale neupobízí ho ani omylem.
Jestli máte vhodné ustájení, poníka si pronajměte. Nemusí to být žádný šampion za statisíce. Při vhodném režimu Vám bude spolupracovat většina poníků a ještě budou vděčni. Vhodný režim znamená výrazné zlepšení kondice rodiče:) Možná si pak pořídíte toho poníka pro sebe.

Přidejte reakci

Přidat smajlík