Zajděte do obchodu s jezdeckými potřebami, poproste prodavačku o asistenci a zkoušejte, zkoušejte, zkoušejte. Helma musí perfektně sedět na hlavě, nesmí omezovat, tlačit nebo se viklat. Já mám helmu, která se nehne, ani bez zapnutého řemínku pod bradou ( jezdím se zapnutým 😉), ani při skákání nebo divočejších pohybech koně (na jízdárně docela běžně děti po skoku zastavují a hlásí, že si musí upravit helmu, protože jim padá do očí 🙄) a ani po 4 hodinách mě netlačí ani jinak nepřekáží.
Akorát nestála tisícovku a vybírala jsem ji asi hodinu, ale mám svoji hlavu ráda.
Konkrétní typy jsou k ničemu, každý má jiný tvar hlavy, takže mu sedí jiná značka. Obecně dobré jsou Casco a Uvex.
Dámy s dlouhými vlasy, myslím dlouhými, že je nejde nechat rozpuštěné, jak řešíte culík a helmu? Mně to v minulosti nešlo moc dohromady, snad ještě s francouzským copem, ale ten mi není příjemný a rozjíždí se. Máte to nějak vymyšlené? Přiznávám, že jezdím bez helmy, spíš v kšiltovce, kam se culík a spletené vlasy do copu protáhnou a neprší mi na brýle, v zimě čelenka nebo čepice, která přes culík nevyjíždí nahoru a netlačí. Uvažuju o helmě, ale nevím, co s vlasy, prostě to buď tlačí a nebo když to stáhnu níž, tak ten culík zas nedrží a musím to předělávat. Mám vlasy po zadek, musím je mít zapletené. Jak to řešíte vy?
Dotaz
napsal(a):
Dámy s dlouhými vlasy, myslím dlouhými, že je nejde nechat rozpuštěné, jak řešíte culík a helmu? Mně to v minulosti nešlo moc dohromady, snad ještě s francouzským copem, ale ten mi není příjemný a rozjíždí se. Máte to nějak vymyšlené? Přiznávám, že jezdím bez helmy, spíš v kšiltovce, kam se culík a spletené vlasy do copu protáhnou a neprší mi na brýle, v zimě čelenka nebo čepice, která přes culík nevyjíždí nahoru a netlačí. Uvažuju o helmě, ale nevím, co s vlasy, prostě to buď tlačí a nebo když to stáhnu níž, tak ten culík zas nedrží a musím to předělávat. Mám vlasy po zadek, musím je mít zapletené. Jak to řešíte vy?
Já si dělám culik nízko až pod helmou a z culíku pak udělám pevný cop.
Dělám si culík nízko, mám nastaviletnou helmu s kolečkem, ta mi přijde, že končí malinko výše než ty pevné. Francouzský cop u mě nejde, nebo teda jde, ale musím si povolit helmu, abych ji nasadila a pak zase dotáhnout. Když jsem měla vlasy někam k pasu, tak jsem culík přehla na půl nebo i na čtvrt, aby se mi nemotal a dala do gumičky.
Dotaz
napsal(a):
Nemám síce úplne dlhé vlasy, ale zapletám klasicky pod helmu. Keďže mám nastaviteľné koliečko na helme, upravujem podľa potreby. V zime, alebo keď fúka, noším ešte pod helmou čelenku- používam také tie elastické tunely zo športových obchodov, takže toho narvem pod helmu dosť veľa. A v pohode sa to s tým koliečkom nastaví, nič ma netlačí. Treba skúsiť nejakú prilbu priamo v obchode, aj s upravenými vlasmi.
Mám casco mistral, asi tú prvú, sedí mi perfektne, ani po celodennom nosení a potení mi nezavadzia a neviem o nej. Na leto používam nejakú mtb, má vetranie, resp. priamo diery, vzadu je predĺžená, nie je to klasická cyklistická helma, nemali s ňou stewardi problém ani na medznárodných pretekoch.
Dotaz
napsal(a):
Vlasy se určitě dají nějak vyřešit! U některých se s copem přímo počítá a lze jej přetáhnou pod dotahovací pásek na týle.
I když to s helmou není tak pohodlné jako s kšiltovkou či čelenkou, může Vám zachránit život. Ať věříte koni nebo svým jezdeckým schopnostem jakkoliv, náhoda je blbec - někdy stačí opravdu málo a na průšvih je zaděláno.
Zažila jsem to před 2 měsíci, kde se sešlo několik nešťastných okolností (pták co nenadále vyletěl z křoví koním pod nohy, splašený druhý kůň co to vzal úprkem do stáje, začátačnice s mladým koněm jako spolujízda na vycházce atd.). Můj za normálních okolností líný a spolehlivý 21letý valach v jedné chvílí stál na zadních a ve druhé jsme se už oba váleli na zemi.
Vše, co mi z helmy čouhalo, bylo na kusy (na 2x zlomená čelist, roztříštěná lícní kost, polámaný nos). Nicméně vše, co bylo pod ní, zůstalo celé. Helma je na odpis, se zjevným poškozením. Nemít jí, dopadla bych mnohem hůře. Sice jsem pár dnů strávila na JIPu a pár týdnů srkala mixované jídlo brčkem, ale pořád je lepší kaši jíst než mít na kaši mozek.
Takže za mě bez helmy nikdy ani na krok!
PS: Aktuálně jsem jako náhradu za původní zničenou helmu pořídila Uvex Exxential - je pohodlná, nikde nic netlačí, velmi dobře sedí a dokonce ani na hlavě nevypadá jako "kyblík".
Já jsem právě byla taky dost razantně odhozena (týden na úrazovce), proto přemýšlím, jak helmu, vlasy a brýle skloubit. Díky všem za reakce. Ještě se zeptám, máte helmy s kšiltem, nebo bez? Vím, že kšilt může být kontraproduktivní, ale zase aspoň bych za deště snad trochu viděla, proto jezdím v kšiltovce, bez kšiltu bych sundavala brýle co sto metrů. Nebo holt kšiltovku pod helmu? Samozřejmě uvažuju situaci, kdy nás na vyjížďce chytí déšť.
Dotaz
napsal(a):
Já jsem právě byla taky dost razantně odhozena (týden na úrazovce), proto přemýšlím, jak helmu, vlasy a brýle skloubit. Díky všem za reakce. Ještě se zeptám, máte helmy s kšiltem, nebo bez? Vím, že kšilt může být kontraproduktivní, ale zase aspoň bych za deště snad trochu viděla, proto jezdím v kšiltovce, bez kšiltu bych sundavala brýle co sto metrů. Nebo holt kšiltovku pod helmu? Samozřejmě uvažuju situaci, kdy nás na vyjížďce chytí déšť.
Já brýle na ježdění vždy sundala, poté přešla na čočky. Mám helmu s kšiltem, jednu dobu jsem měla i bez s povlakem kde byl kšilt a helma s šileně je lepší.
Uživatel s deaktivovaným účtem

__kone__
napsal(a):
Ahoj, hledám nějakou dobrou, kvalitní, e levnou helmu na koně. Helma bude sloužit jen pro rekreační ježdění. Za typy dekuju ❤️
Jaký máte obvod hlavy?, můžu vám za poštovné zaslat sice nemoderní, ale funkční helmu. Já to prostě dobrovolně nevyhodím, i když dávno už nejsou využívané...platí pro kohokoliv....
Swing i s taškou, (je plyšová- povrch), už se asi navyrábí a Kerbl. Ještě určitě jednu, ale nevím značku.
Jinak mám klasický kšiltový casco mistral floral a mistral II (tam ten kšilt není tolik pevný.)
Dotaz
napsal(a):
Mám helmu s kšiltem. Je z pružného materiálu a navíc není pevnou součástí korpusu (drží na zasouvacích kolíčcích), takže při případném kontaktu by se ohnul nebo vypadnul.
Pokud máte z kšiltu obavy, existuje i "kšiltovka" na helmu:
https://www.kamir.cz/potah-na-jezdeckou-helmu-qhp?atr=60429
balisek
napsal(a):
Mám helmu s kšiltem. Je z pružného materiálu a navíc není pevnou součástí korpusu (drží na zasouvacích kolíčcích), takže při případném kontaktu by se ohnul nebo vypadnul.
Pokud máte z kšiltu obavy, existuje i "kšiltovka" na helmu:
https://www.kamir.cz/potah-na-jezdeckou-helmu-qhp?atr=60429
V USA mají novou vyfikundaci https://www.smartpakequine.com/pt/equivisor-5446

Když jezdíte na bílém písku je to za sluníčka o slepotu.....
lenacia
napsal(a):
V USA mají novou vyfikundaci https://www.smartpakequine.com/pt/equivisor-5446
Něco podobného se nosilo u moře v osmdesátkách, býval to růžový plast. :)
Jinak jsem zjistila, že některé helmy mají díru na nižší culík, což není špatné. :-)
Čočky u mě nepřichází v úvahu a bez brýlí to prostě nejde, nic bych neviděla.

Dotaz
napsal(a):
Něco podobného se nosilo u moře v osmdesátkách, býval to růžový plast. :)
Jinak jsem zjistila, že některé helmy mají díru na nižší culík, což není špatné. :-)
Čočky u mě nepřichází v úvahu a bez brýlí to prostě nejde, nic bych neviděla.
Taky nosím brýle s poměrně vysokými dioptriemi, takže nutnost i na ježdění. A po několika blbých pádech, při kterých mi brýle stejně odletěly z obličeje (a slepý fakt brýle blbě hledá) jsem se pro čočky rozhodla a rozhodně nelituji.
První týden byl boj, teď už po půl roce je nosim klidně celý den aniž bych o nich věděla. A finančně to taky taková zátěž není, mám "lepší" značku, stojí mě 1000,- /3 měsíce plus kupování roztoku, ktery stojí pár stovek.
Jasně záleží jakou vadu zraku máte, někdo prostě čočky nesnese nebo nechce, ale je to fakt dobrá investice, vím o čem mluvím, brýle nosím prakticky celý život. A jako bonus, můžete nosit brýle sluneční, ty sportovní jsou pro oči bezpečnější než běžné dioptrické (při pádu). A nepotřebujete kšilt 🙂
Dotaz
napsal(a):
S kšiltem. Mám taky brýle.Kšilt chrání proti dešti,stíní proti slunci a když chytnete větev, nesjede vám z přilby do obličeje.Zůstane nad kšiltem.
napsal(a):
Taky nosím brýle s poměrně vysokými dioptriemi, takže nutnost i na ježdění. A po několika blbých pádech, při kterých mi brýle stejně odletěly z obličeje (a slepý fakt brýle blbě hledá) jsem se pro čočky rozhodla a rozhodně nelituji.
První týden byl boj, teď už po půl roce je nosim klidně celý den aniž bych o nich věděla. A finančně to taky taková zátěž není, mám "lepší" značku, stojí mě 1000,- /3 měsíce plus kupování roztoku, ktery stojí pár stovek.
Jasně záleží jakou vadu zraku máte, někdo prostě čočky nesnese nebo nechce, ale je to fakt dobrá investice, vím o čem mluvím, brýle nosím prakticky celý život. A jako bonus, můžete nosit brýle sluneční, ty sportovní jsou pro oči bezpečnější než běžné dioptrické (při pádu). A nepotřebujete kšilt 🙂
Taky jsem chtěla čočky a díky rutinnímu vyšetření před první instalací se zjistilo, že mám jakési útvary na rohovce a čočky v žádném případě. A jak jsem se těšila, že si pořídím sluneční brýle a taky lyžařské, takové jaké se mi budou líbít. A v dešti uvidím tak teď závidím čočkařkám
Přilbu mám Uvex, je s kšiltem a zvládám v dešti i s brýlemi.
napsal(a):
U mě to fakt nejde. Jednak jsem alergická, s čočkami mi hodně vadil i kouř, plus jsem z nich opakovaně měla v minulosti záněty rohovky, takže za mne trvale určitě ne. Navíc jsou mi i nepohodlné. Před nedávnem jsem přesto po dobu týdne chtěla zkusit kvůli dovolené jednodenní čočky (u moře alergii nemám), abych trefila z moře k ručníku, ale ten rozdíl obrazu prostě nedávám. Málem jsem ani nedojela sockou domů. Brýle mne mimo deště nijak neomezují, zvykla jsem si, nevadí mi. Bez nich při mínus čtyřech dioptriích fakt nic nevidím (ostré vidění jen do 25 cm od oka).

Dotaz
napsal(a):
U mě to fakt nejde. Jednak jsem alergická, s čočkami mi hodně vadil i kouř, plus jsem z nich opakovaně měla v minulosti záněty rohovky, takže za mne trvale určitě ne. Navíc jsou mi i nepohodlné. Před nedávnem jsem přesto po dobu týdne chtěla zkusit kvůli dovolené jednodenní čočky (u moře alergii nemám), abych trefila z moře k ručníku, ale ten rozdíl obrazu prostě nedávám. Málem jsem ani nedojela sockou domů. Brýle mne mimo deště nijak neomezují, zvykla jsem si, nevadí mi. Bez nich při mínus čtyřech dioptriích fakt nic nevidím (ostré vidění jen do 25 cm od oka).
Taky mam na každém oku -4 takže vím jaké to je 🙈
Mě brýle omezují hodně, vzhledem k tomu že pracuji částečně venku a vevnitř, v zimě děs se zamlzovanim, hned se to upatla, u koni zapráší... Fakt zlate čočky.
A teda, na ten obraz jsem si taky zvykala několik dní, ale hned první den jsem byla schopna řídit, takže u mě to probehlo celkem relativně v klidu 🙂 díky bohu za ně 😁
K čočkovému OT. Já mám jenom -1,5 dioptrie, takže neporovatelené a bez brýlí vidím, ale stejně jsem si nechala napsat čočky a nosím je na kolo, celodenní turistiku a když jsem celý den u koní, jinak nosím brýle nebo u koní jsem bez brýlí. Chce to dobrého optometra, který na vás bude zkoušet různé druhy čoček. Vím o lidech, kteří vyzkoušeli i 5-6 typů, než našli sedící.
Ale chápu, že někomu nesedí, já jsem alergik a v sezóně můžu mít čočky jen jeden den, druhý den to chce brýle.
kapička
napsal(a):
K čočkovému OT. Já mám jenom -1,5 dioptrie, takže neporovatelené a bez brýlí vidím, ale stejně jsem si nechala napsat čočky a nosím je na kolo, celodenní turistiku a když jsem celý den u koní, jinak nosím brýle nebo u koní jsem bez brýlí. Chce to dobrého optometra, který na vás bude zkoušet různé druhy čoček. Vím o lidech, kteří vyzkoušeli i 5-6 typů, než našli sedící.
Ale chápu, že někomu nesedí, já jsem alergik a v sezóně můžu mít čočky jen jeden den, druhý den to chce brýle.
Tak já jsem alergická na trávy, což je u koní prostě denně. Taky už jdu do věku, kdy s brýlema hůř vidím na blízko - hlavně na malá písmenka (třeba v mobilu), takže už korekci sundávám, abych to přečetla. Čočky takhle jednoduše neodložím. :)
Dotaz
napsal(a):
Tak já jsem alergická na trávy, což je u koní prostě denně. Taky už jdu do věku, kdy s brýlema hůř vidím na blízko - hlavně na malá písmenka (třeba v mobilu), takže už korekci sundávám, abych to přečetla. Čočky takhle jednoduše neodložím. :)
Já jsem alergická na všechno, kromě koní (trávy, stromy, prach, roztoči, kočky, psi...), ale na něco víc, na něco míň. V zimě můžu dělat seno, jak chci a pohoda, na jaře naplnim síť, pak se přijde pomazlit kočka a v tu nejhorší dobu pak hodinu kašlu a snažím se popadnout dech. Takže tak jsem myslela sezónu. V od podzimu do půlky března můžu mít čočky i 12 hodin víc dnů za sebou a nevím o nich, na jaře záleží na pylovém období, rekord je, že o nich celý den nevím, ale druhý den mě pálí oči v tomhle období tak jako tak.
kapička
napsal(a):
Já jsem alergická na všechno, kromě koní (trávy, stromy, prach, roztoči, kočky, psi...), ale na něco víc, na něco míň. V zimě můžu dělat seno, jak chci a pohoda, na jaře naplnim síť, pak se přijde pomazlit kočka a v tu nejhorší dobu pak hodinu kašlu a snažím se popadnout dech. Takže tak jsem myslela sezónu. V od podzimu do půlky března můžu mít čočky i 12 hodin víc dnů za sebou a nevím o nich, na jaře záleží na pylovém období, rekord je, že o nich celý den nevím, ale druhý den mě pálí oči v tomhle období tak jako tak.
Mně to za to fakt nestojí. Jednak mi vždycky vadilo si to strkat do oka, v těch očích mi to vadilo, protože mě mě to dráždilo a zhoršovala se oční složka alergie, kterou běžně nepociťuju nijak drasticky, plus jak s nima nevidím na čtení, tak to je další důvod, proč do toho nejdu. A multifokální čočky kvůli tomu kupovat? Zbytečná investice.
Brýle jsou bezpracné, rychle ráno nasadím, na čtení kouknu přes horní hranu brýlové čočky ( mám vrtané), ani je nesundávám. Na koně mám pevnější kovové poloobruby, co dobře sedí, k tomu silikonová protiskluzná sedýlka, drží dobře. Od té doby, co mi čočky oční zakázala kvůli té rohovce a riziku vředu, jsem je nasadila jen jednou zkusmo před tou dovolenou. Kdysi jsem je stejně nosila jen kvůli tanečním, protože kluci byli pitomci a která měla brýle, tak tu k tanci nevyzvali.
A zamlžení? Trvá chvilku, stačí brýle strčit do kapsy a za necelé dvě minutky je po problému i v pavilonu hrochů. Lyžuju s nima normálně. Akorát do moře chodím bez nich, ale vzhledem k tomu, že nepotřebuju okukovat frajery na pláži, tak tu chvíli neostrého vidění přežiju.
EDIT: Ještě k tomu zamlžování při tom pobíhání - já zarytý brýloun - bych to řešila tou vodičkou. :)
Jen aby nedošlo k mýlce, neberu vám benefity, které z toho pociťujete a proč ty čočky nosíte a doporučujete, ale pro mne mají prostě víc pozitiv ty brýle.

Dotaz
napsal(a):
Mně to za to fakt nestojí. Jednak mi vždycky vadilo si to strkat do oka, v těch očích mi to vadilo, protože mě mě to dráždilo a zhoršovala se oční složka alergie, kterou běžně nepociťuju nijak drasticky, plus jak s nima nevidím na čtení, tak to je další důvod, proč do toho nejdu. A multifokální čočky kvůli tomu kupovat? Zbytečná investice.
Brýle jsou bezpracné, rychle ráno nasadím, na čtení kouknu přes horní hranu brýlové čočky ( mám vrtané), ani je nesundávám. Na koně mám pevnější kovové poloobruby, co dobře sedí, k tomu silikonová protiskluzná sedýlka, drží dobře. Od té doby, co mi čočky oční zakázala kvůli té rohovce a riziku vředu, jsem je nasadila jen jednou zkusmo před tou dovolenou. Kdysi jsem je stejně nosila jen kvůli tanečním, protože kluci byli pitomci a která měla brýle, tak tu k tanci nevyzvali.
A zamlžení? Trvá chvilku, stačí brýle strčit do kapsy a za necelé dvě minutky je po problému i v pavilonu hrochů. Lyžuju s nima normálně. Akorát do moře chodím bez nich, ale vzhledem k tomu, že nepotřebuju okukovat frajery na pláži, tak tu chvíli neostrého vidění přežiju.
EDIT: Ještě k tomu zamlžování při tom pobíhání - já zarytý brýloun - bych to řešila tou vodičkou. :)
Jen aby nedošlo k mýlce, neberu vám benefity, které z toho pociťujete a proč ty čočky nosíte a doporučujete, ale pro mne mají prostě víc pozitiv ty brýle.
Já nechtěla nějak aby to vyznělo že vám čočky nutim 🙂
Já díky bohu alergik nejsem, sedly mi čočky hned druhý typ který jsem zkoušela a mám je na očích 12-19 h denně bez problémů. Někdy si dělám "brýlovy den" kdy oči nechám odpočívat a funguju v brýlích. Ale co nosím čočky, jsem rozmazlena, je to fakt pohodlnější 😁
napsal(a):
Já nechtěla nějak aby to vyznělo že vám čočky nutim 🙂
Já díky bohu alergik nejsem, sedly mi čočky hned druhý typ který jsem zkoušela a mám je na očích 12-19 h denně bez problémů. Někdy si dělám "brýlovy den" kdy oči nechám odpočívat a funguju v brýlích. Ale co nosím čočky, jsem rozmazlena, je to fakt pohodlnější 😁
To děláte dobře, že míváte tu pauzu. Hlavně správně používat a chodit pravidelně na kontroly, aby se podchytila případná vaskularizace a podobné "chuťovky" a nerozjelo se to v něco horšího, co už nepůjde zhojit ad integrum.

Manžel je po operaci očí(4-5 dioptrií na dálku), užívá si slunečních brýlí- má jich víc než já, já klasika na stará kolena přestávám vidět na blízko, zatím na písmenka mi stačí ruce a koňskou hlavu a zadek rozeznám dobře......