Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.6.2019 13:55
x.Horses.x

XXX.XXX.242.245

Zdravím. Mám tu dotaz. Známá mého muže má kobylku. Zdravou, s kopyty nikdy neměla problém. Známá ji maže pouze kupovaným sádlem (kopyta samozřejmě ) a má je v pořádku. Ale já neví, že kdybych to použila na svého koníka, jestli by mu to také sedlo. Kopyta má pěkná a zdravá, ale já jsem pořád v nejistotě. Co vy? Máte takovou zkušenost? Používáte to někdo?

16.6.2019 14:06
Naďa3

XXX.XXX.78.35

Podle mě mazání suchých kopyt spíš uškodí - nedostane se do nich vlhkost, když pak konečně zaprší. Mazání již zvlhčených kopyt pomůže vlhkost uchovat déle a je jedno, čím se maže - sádlem, olejem, komerčním mazadlem na kopyta...
Můj názor je, že zdravá kopyta se nemusí mazat ničím.

16.6.2019 14:08
x.Horses.x

XXX.XXX.242.245

Naďa3 napsal(a):
Podle mě mazání suchých kopyt spíš uškodí - nedostane se do nich vlhkost, když pak konečně zaprší. Mazání již zvlhčených kopyt pomůže vlhkost uchovat déle a je jedno, čím se maže - sádlem, olejem, komerčním mazadlem na kopyta...
Můj názor je, že zdravá kopyta se nemusí mazat ničím.

Ano, to rozhodně. Známá je vždy navhlhčí a poté namaže.

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.6.2019 19:31

Já bych zespoda (chodidlo a střelku) kopyto nemazala ... jinak kopytní stěnu asi klidně, ono to stejně nic moc neudělá.

Pro zdravá kopyta je mnohem důležitější správný management, tedy možnost nejlépe neustálého volného pohybu, vhodná strava a pravidelná a správná úprava kopyt.

17.6.2019 00:26
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Tak mě napadá - co sádlo a nášlapky - funguje to proti nim?

17.6.2019 07:27
sisi58

XXX.XXX.191.1

Nemazat. Mustangům taky nikdo kopyta nemaže. Kvalitní kopyta to nepotřebují a špatným kopytům tím nijak neprospějete. Je to hezké,ale jinak k ničemu.

17.6.2019 07:37

sisi58 napsal(a):
Nemazat. Mustangům taky nikdo kopyta nemaže. Kvalitní kopyta to nepotřebují a špatným kopytům tím nijak neprospějete. Je to hezké,ale jinak k ničemu.

Asi tak.

17.6.2019 09:47
Pipilota

XXX.XXX.46.93

No zas o tom hloubám, proč a že by... Tak mazání stěny kopyta je jasná "frajeřina" - na funkci to nemá žádný vliv, ale čistá a lesklá kopyta jsou prostě paráda (nepatlat korunku). Poměr cena/výkon je OK (nemáte li problém s plýtváním živočišnými zdroji).

Naši ponici s jarem postihla separace bílé čáry. Jednoznačně na to má vliv i střídání vlhkosti - přes den v hladomorně bývá bláto, na noc v boxu vysušující piliny. Předchozí roky to nevadilo, letos ji to zlobí. Otužujeme kopyto na asfaltce, má tedy mozoly na chodidle, stěnu držíme krátkou... Tak mě napadlo, jestli nenamazat bílou čáru na noc sádlem, aby se jako uzavřela a nemohla v noci vysychat v těch pilinách (jasně, že nejlepší by byla změna steliva - ale zatím se nedaří).

18.6.2019 09:15
polárka.15

XXX.XXX.162.54

sisi58 napsal(a):

Na mustangách taky nikdo nejezdí, tak se vyprďme na ježdění a vypusťme koně do přírody

Ne, teď vážně... taky nemažu... mažu až v době, kdy je opravdu pravidelné sucho, tvrdo, horko, tak poté máčím a mažu co mám, je to v podstatě naprosto jedno.

18.6.2019 12:00
Arbora

XXX.XXX.192.218

Dotaz napsal(a):
Tak mě napadá - co sádlo a nášlapky - funguje to proti nim?

Celkom áno. ako prvá pomoc s okutým koňom, keď nečakane napadne ten lepivý sneh, to je fajn :)

ad mazanie, keď má kôň zdravé kopytá, má ich zdravé, bez ohľadu na mazanie.

neverend

18.6.2019 12:21
neverend

XXX.XXX.213.247

S mazáním kopyt jsem taky přestal.Bylo to úplně k ničemu.Koupil jsem vlhčící zvony na doporučení kováře a to je jedinné co pomohlo s prasklinkami na kopytech valacha.Koby má sice kopyta v pohodě,ale dávám jí to na půl hoďky taky.Prej tím rozhodně nic nezkazím.🙂

18.6.2019 12:26
sisi58

XXX.XXX.191.1

polárka.15 napsal(a):
Na mustangách taky nikdo nejezdí, tak se vyprďme na ježdění a vypusťme koně do přírody

Ne, teď vážně... taky nemažu... mažu až v době, kdy je opravdu pravidelné sucho, tvrdo, horko, tak poté máčím a mažu co mám, je to v podstatě naprosto jedno.

Příměr. Aby to pochopil i méně chytrý čtenář. Proto mrkající smajlík.
Měla jsem 3 koně, dva z nich by v přírodě bez člověka přežili. Tedy v rámci možností. Jako mladší a zdraví, byli bezúdržboví.

18.6.2019 12:57

Pipilota napsal(a):
No zas o tom hloubám, proč a že by... Tak mazání stěny kopyta je jasná "frajeřina" - na funkci to nemá žádný vliv, ale čistá a lesklá kopyta jsou prostě paráda (nepatlat korunku). Poměr cena/výkon je OK (nemáte li problém s plýtváním živočišnými zdroji).

Naši ponici s jarem postihla separace bílé čáry. Jednoznačně na to má vliv i střídání vlhkosti - přes den v hladomorně bývá bláto, na noc v boxu vysušující piliny. Předchozí roky to nevadilo, letos ji to zlobí. Otužujeme kopyto na asfaltce, má tedy mozoly na chodidle, stěnu držíme krátkou... Tak mě napadlo, jestli nenamazat bílou čáru na noc sádlem, aby se jako uzavřela a nemohla v noci vysychat v těch pilinách (jasně, že nejlepší by byla změna steliva - ale zatím se nedaří).

U separace bílé čáry bych se bála zejména plísní a hub, v té bílé čáře. Takže bych se tam nesnažila nic uzavírat, vlhkost natož, zkusila bych tam vyškrábnout materiál na kultivaci na ověření a vytírala betadinou, pokud by plísně a houby vyšly, tak pak natírat cíleně, po poradě s vetem nebo šikovným kopytářem.

18.6.2019 15:14
Arbora

XXX.XXX.192.218

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
U separace bílé čáry bych se bála zejména plísní a hub, v té bílé čáře. Takže bych se tam nesnažila nic uzavírat, vlhkost natož, zkusila bych tam vyškrábnout materiál na kultivaci na ověření a vytírala betadinou, pokud by plísně a houby vyšly, tak pak natírat cíleně, po poradě s vetem nebo šikovným kopytářem.

a na plesne je super ecosin

18.6.2019 16:18
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

Díky moc za reakci. já jsem se u ponice se separací bílé čáry potkala vůbec poprvé v životě (a teda čučím co je to za zákeřnost). Dostal se jí do toho kamínek ze šotoliny a prodíral se kopytem pod stěnou nahoru. Stěna mírně praskla, mírně hřála (a já furt netušila). Pak to kovář celé odstranil - no byl to šok. Tvářil se, že je to letos počasím, nenapadlo mě konzultovat s vetem - provedu.

18.6.2019 17:07

U našich jsem to neměla nikdy, ale viděla jsem to přednášet a ošetřovat pana Soukupa, Bukol, i preventivně po strouhání tu čáru přejel betadinou,od té doby si to pamatuju.

18.6.2019 18:16
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Valach, na kterém jsem v jednom ustájení jezdila, to měl taky. A je skutečně pravda, že výběh byl vlhčí (u řeky) a doma byl na pilinách. Rozjíždělo se mu to dost, majitelka navíc nechtěla kováře častěji, začínala mu občas skoro sukně. Kamínky jsem poctivě čistila "háčkem" na ozuby, druhá kamarádka na přímluvu zapilovala okraje, aby se mu to nepáčilo. Rohovina se mu i drobila. Přechodem do nového ustájení kopyta do týdne ztvrdla, po rozvolnění bílé čáry za chvíli ani památky. Nevěřila jsem, že je taková změna takhle rychle možná.

Přidejte reakci

Přidat smajlík