Dekování - méně nasrstěná kobyla

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.12.2019 11:02
Fifa0101

XXX.XXX.17.76

Zdravím, mám kobylu 18 let, ČT x Hannover. Posledních 10 let v režimu 24/7, krásně nasrsťovala, nikdy nedekovaná. Letos na začátku září si poranila šlachu plus se objevil absces v kopytu, takže skoro tři měsíce byla jen v boxe. Poslední měsíc už chodí na půl dne do výběhu, když je ošklivo, dostává pláštěnku. Z pohledu ale proste vidím že není nasrstěná zdaleka tolik jako vždy bývala. Teď už ale tady pod horami začíná mrznout a hlavně padat sníh, tak co s ní? Koupit zateplenou deku? Neublížim jí tím víc než kdybych ji nechala bez deky? Přístup k senu nonstop, krmná dávka sestavená dle režimu, teď dostává müsli pro pohublé koně, minvin, lněné semínko a kvasnice. Děkuji všem za rady, případně dodám info.

29.12.2019 13:29
Slon Indický

XXX.XXX.255.125

Proč konkrétně by jí měla deka uškodit? Je jí 18 let, měla zdravotní problémy, které sebraly dost energie, je v horší výživové kondici než běžně a není nasrstěná tolik, co běžně. Přesně pro tyhle případy ty deky jsou, bude mít zajištěn tepelný komfort.

29.12.2019 13:36
Fifa0101

XXX.XXX.17.76

Četla jsem hodně článků o dekování koní, všude zdůrazňují, že se může srst splacnout pod dekou a ta pak má oslabenou funkci. Tak z toho důvodu se ptám. Jinak děkuji za reakci.

29.12.2019 14:16
liva

XXX.XXX.226.96

Největší zlo je v zlmě pláštěnka.
Splácne srst a nehřeje.
Každá deka splácne srst, ale termodeka hřeje.
Kupte 300g termodeku, nejlépe i s krkem, kobyla bude spokojená...

29.12.2019 14:19
Fifa0101

XXX.XXX.17.76

Děkuju za reakci. Přes noc chodí do výběhu, v noci je tu tak 2 pod nulou, ale asi to nevydrží dlouho, zase se asi oteplí. Mám koupit ještě jednu deku, třeba 100g do teplejšího počasí?
Přes den je v boxe a není tam o moc tepleji než venku, mám jí koupit i nějakou stajovou deku?

29.12.2019 15:53
liva

XXX.XXX.226.96

Záleží kolik jste ochotna do deky investovat. Všechno je o penězích... :))
Na trhu jsou deky, které mají velké teplotní rozmezí a jsou použitelné non stop od podzimu do jara např. Bucas Power, Smartex.
Pak jsou super deky Horseware řady Rambo.
Ceny těchto dek včetně krkčních dílů začínají na 9000,-.
Pokud máte v boxe téměř stejně jako venku, může být kobyla zadekovaná non stop.
V dobrém poměru cena-kvalita je tato deka
https://www.horseandme.eu/deka-vybehova-200g-mio-all-in-one-horseware--black-with-turquoise-black/
Pokud by nestačilo 200g zateplení (kůň je na zádi pod dekou studený), přidáte flísovou odpocku a máte 300g zateplení.

29.12.2019 15:58
sisi58

XXX.XXX.191.1

Záleží na tom, kolik peněz chcete do deky investovat.
Začala jsem starší kobylu (letos 23 let) dekovat,kdy jsme se přestěhovali na sjezdovku v horské vesnici. Takže teď třetí zima.
Shodou okolností také kříženka ČT x Hannover. A také režim 24/7. Přesně se potvrdilo rčení "Lacené, 2 x placené!" Letos před zimou jsem rozprodávala noname termodeky a zakoupila výběhovou termodeku BUCAS SMARTEX EXTRA. Na minulou zimu jsem koupila z druhé ruky deku termo výběhovou Bucas Power A-I-O Classic Extra. Tyto deky vám zaručí, že máte o koně postaráno a můžete v klidu spát, ať už je mínus 20°C nebo plus 10°C. A navíc nemusíte předekovávat při každé změně počasí.
Ale jsou drahé. Ovšem když jsem spočítala, co jsem dala za tech víc různých termodek, vlastně se koupí drahé, kvalitní deky, ušetří.
Pokud je vaše kobyla normálně rostlá, Bucasky pasují.

29.12.2019 16:02
sisi58

XXX.XXX.191.1

liva napsal(a):
Záleží kolik jste ochotna do deky investovat. Všechno je o penězích... :))
Na trhu jsou deky, které mají velké teplotní rozmezí a jsou použitelné non stop od podzimu do jara např. Bucas Power, Smartex.
Pak jsou super deky Horseware řady Rambo.
Ceny těchto dek včetně krkčních dílů začínají na 9000,-.
Pokud máte v boxe téměř stejně jako venku, může být kobyla zadekovaná non stop.
V dobrém poměru cena-kvalita je tato deka
https://www.horseandme.eu/deka-vybehova-200g-mio-all-in-one-horseware--black-with-turquoise-black/
Pokud by nestačilo 200g zateplení (kůň je na zádi pod dekou studený), přidáte flísovou odpocku a máte 300g zateplení.

To vrstvení by mě zajímalo.
Jaká velikost deky se pak kupuje? Nezmenší vložení flísové tu horní natolik, že bude "táhnout"?
600D je vhodné do ohrady, kde se nemá kůň o co drbat nebo nemá stádového kolegu kousače/trhače.

29.12.2019 16:34
lenacia

XXX.XXX.173.31

Bucas smartex extra je sice drahá ale vpodstatě vydrží jedna celou sezónu, takže cenově jako několik běžných dek. Suchá pevná, svrchní materiál vydrží i přímé řezání nožem nebo by teda měl.
A jako podpůrné pro podzim a jaro byly nepromokavé s fleece. A kobyle bylo fajn, my ji měly na bolavá záda kvůli opršení a ofouknuti, stačilo zadekovat a problém se o 99% zlepšil

29.12.2019 17:15
Fifa0101

XXX.XXX.17.76

Všem moc děkuji. Objednám Bucas smartex extra, moc se mi líbí a navíc mám na ni Bucas pláštěnku která jí sedí a kromě bláta je prozatím naprosto OK.
Otázka je, co teď s ní, než deka přijde? V dojezdové vzdálenosti nikdo nic vhodného neprodává.

29.12.2019 18:21
Terven

XXX.XXX.110.159

liva napsal(a):
Největší zlo je v zlmě pláštěnka.
Splácne srst a nehřeje.
Každá deka splácne srst, ale termodeka hřeje.
Kupte 300g termodeku, nejlépe i s krkem, kobyla bude spokojená...

S prominutím nesmysl. Pláštěnka ochrání tím, že funguje jako bariéra proti větru, dešti, sněhu, zabraňuje ztrátám tepla.Jelikož je lehká, velmi pravděpodobně vůbec nic nesplácne a pokud něco, tak svrchní pesíky, což nevadí, protože funkci tepelné izolace má podsada.
Dát na dosud nedekovaného koně rovnou třístovku bych určitě nedoporučila, když už, tak minimální zateplení 150 g a přidávala bych až podle potřeby.

29.12.2019 19:38
sisi58

XXX.XXX.191.1

Fifa0101 napsal(a):
Všem moc děkuji. Objednám Bucas smartex extra, moc se mi líbí a navíc mám na ni Bucas pláštěnku která jí sedí a kromě bláta je prozatím naprosto OK.
Otázka je, co teď s ní, než deka přijde? V dojezdové vzdálenosti nikdo nic vhodného neprodává.

Nikdo v okolí nepůjčí? Pokud ne, nechte zatím stejný režim. Na noc box a ven při dešti či sněhu tu pláštěnku. Trochu mrazu neuškodí, pokud se vrací do tepla. Také slabý vítr není problém, pokud je kůň se srstí( i když ne s kožichem), nemá holá místa (nějaká hodně vydrbaná).
Nejhorší je pro koně teplota kolem nuly + déšť + vítr.
Má se oteplit, mrazy nehrozí,takže pláštěnka,na dobu,než přijde termodeka a pršelo by,bude stačit.
Pokud koupíte některou z těch teplých Bucasek, klidně ji na kobylku dejte. Přehřátí opravdu nehrozí. Nevím, zda necháte kobyly hnedle po zadekování venku, ale pokud ano, ani to není problém, pokud bude nějaký přístřešek, proti tomu nejhnusnějšímu počasí.Třeba to, co je na fotce.

29.12.2019 19:52
Fifa0101

XXX.XXX.17.76

Bohužel, všichni známí co dekují mají menšího koně než já, moje je trochu stodola. A cizích se ptát nechci, stejně by nikdo nepůjčil.
Srst má pěknou, lesklou, ale prostě okem vidím, že není taková medvědovitá jako vždy bývala. Přístřešek mají. Moc děkuji všem za rady.
Na foto loňská zima.

29.12.2019 22:46
liva

XXX.XXX.226.96

Terven napsal(a):
S prominutím nesmysl. Pláštěnka ochrání tím, že funguje jako bariéra proti větru, dešti, sněhu, zabraňuje ztrátám tepla.Jelikož je lehká, velmi pravděpodobně vůbec nic nesplácne a pokud něco, tak svrchní pesíky, což nevadí, protože funkci tepelné izolace má podsada.
Dát na dosud nedekovaného koně rovnou třístovku bych určitě nedoporučila, když už, tak minimální zateplení 150 g a přidávala bych až podle potřeby.

Klidně prominu :)), ale vím o čem mluvím.
Moji koně nosí deky od září do dubna a za ty roky už vím jak pod kterou dekou vypadali...
Moje noční můra je člověk, který přijde s dotazem, že chce v zimě dekovat a myslí si, že vystačí s jednou dekou za max 1000,-, nejlépe pláštěnkou...

Fifa se rozhodla jak nejlíp mohla. Zvolila sice finančně náročnější, ale nejjednodušší a nejuniverzálnější variantu.

29.12.2019 23:33
lenacia

XXX.XXX.173.31

no já nevím, ohledně toho slehnutí chlupů, ale dkyž se kůň vyválí v bplátě taky si tím slepí a tím pádem slehe chlupy... a přitom to funguje jako neprofukující ochranná vrstva.

Neregistrovaný uživatel

29.12.2019 23:37
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.9.115

lenacia napsal(a):
no já nevím, ohledně toho slehnutí chlupů, ale dkyž se kůň vyválí v bplátě taky si tím slepí a tím pádem slehe chlupy... a přitom to funguje jako neprofukující ochranná vrstva.

Je fakt ze ja achale tu jedinou zimu davala blbou stajovou fleeesku jen kvuli vetru aby ji tolik neofouklo a prezila bez ztraty kytičky a to to jinak bylo zvire vo vymetlo vsecky mozny i nemozny prusery a bolistky.

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.12.2019 00:17
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mě se to vaše zvíře v inzerci moc líbilo....

souhlasím s Terven, u nás začlo mrznout a od minulých slev v DJ, co jsem koupila 150g Eskadronku 145cm se zvýšeným krkem(sleva byla pěkná a neodolala jsem), jsem jí kobyle letos napařila (i bez těch zadních zápinek) a když kobyle šáhnu pod deku, má tam krásně....a mě je doma taky tak nějak dobře, že se kobyla má dobře.
https://equestrians.cz/produkt/deka-vybehova-beta-turnout-eskadron-zima-2017-tm-modra-140cm-150g/

30.12.2019 20:07
Terven

XXX.XXX.110.159

liva napsal(a):
Klidně prominu :)), ale vím o čem mluvím.
Moji koně nosí deky od září do dubna a za ty roky už vím jak pod kterou dekou vypadali...
Moje noční můra je člověk, který přijde s dotazem, že chce v zimě dekovat a myslí si, že vystačí s jednou dekou za max 1000,-, nejlépe pláštěnkou...

Fifa se rozhodla jak nejlíp mohla. Zvolila sice finančně náročnější, ale nejjednodušší a nejuniverzálnější variantu.

Evidentně jsou naše zkušenosti různé, což je normální
Nemyslím si, že člověk, který dosud nedekoval a z nějakého důvodu má najednou potřebu vypomoci koni dekou, musí mít rovnou kompletní sortiment dek včetně třístovkové gramáže.
Jak už tu padlo, koně mají největší teplotní ztráty ve vlhkolezavém počasí kolem nuly nebo v silném větru či dešti - a s tím si pláštěnka (příp. deka s nízkou gramáží) hravě poradí, zvláště pokud kůň není oholený, ale má zimní srst, byť nekvalitní.
Souhlasím teda s tím, že od pláštěnky za 1000,- bych si mnoho neslibovala, když uvážím, že kvalitní obleček na menšího psa stojí podobně
Ono taky záleží, podle čeho ten tepelný komfort lidi hodnotí - já, pokud sáhnu koni pod deku a má tam "teploučko jako v pokojíčku", bliká mi varovné světýlko, že už je mu víc teplo než je mu příjemné.
Je úplně normální, pokud nasrstěné zvíře na povrchu těla v zimě na omak nehřeje.

Přidejte reakci

Přidat smajlík