Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Oslikkarel

9.1.2020 05:41
Oslikkarel

XXX.XXX.28.253

Zdravím.
Letos v létě chci pořídit oslika na zahradu, a rad bych ho zneužíval k práci v lese- tahání dříví, a různých provozech věcí po parcela. Stejně mi není příjemné zajizdet do lesa autem :).
O této problematice jsem se ale moc užitečných rad nedočetl. Stránku kde koupit výbavu jsem našel jen jednu. A tam mají jen jeden postroj bez většího popisu atp.
Můžete mi prosim nekdo poradit, co bude potřeba obstarat, jaký postroj, jaký vozík, aby to především zvířeti vyhovovalo?
Děkuji

9.1.2020 06:27
Sophii

XXX.XXX.168.82

věřte mi že s takovou minimální znalostí bych doporučovala si na zahradu pořídit možná tak sekačku a cestu autem k lesu si nějak zpříjemnit třeba souborem oblíbených písniček.

Oslikkarel

9.1.2020 06:32
Oslikkarel

XXX.XXX.28.253

Omlouvám se.
Vy jste se jistě se znalostmi již narodila :)
Běžte prudit jinam, jal bych se rád dozvěděl užitečné informace a postoupil ve svém životě dál :)
děkuji

9.1.2020 07:05
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Osel je do naší hospodářské krajiny nevhodné zvíře. Jednak je to stádové zvíře, tedy aby byl psych. v pohodě jsou 4 kusy minimum. (ostatní jsou jen plky prodejců, jeden oslík na zahradě je neskutečně hlučný a utíká)
Na výcvik, výchovu atd. je vhodné chodit k někomu zkušenému - má to svá úskalí jiná než u koní. (se psem se taky chodí na cvičák)
Další obr kapitola je prevence zdraví. Schvátí se opravdu z kdečeho - popásání na zahradě oslíka zničí. Sehnat k nim kováře taky není snadné.
Prostě raději na oslíka zapomeňte. Bude to pro obě strany lepší.

9.1.2020 07:31
akscha

XXX.XXX.112.169

Chcete-li konkrétní radu, tak nejdřív kupte zvíře a pak až vybavení, protože všichni osli nejsou stejní. To je jako kupovat oblek do tanečních pro tříleté dítě.

Dál mám jednu nevyžádanou radu - v životě se dá postoupit i jiným a jistějším způsobem, než je vlastnictví osla (a nejlépe hřebce osla). Pár konkrétních důvodů:
- osel je subtilní zvíře. Nedovedu si představit, že by byl požíván pro těžkou práci v lese (stahování dřeva je velmi těžká práce a obtížná na naučení). Najděte si fotky, co se dá zapřáhnout za osla. Vyplatí se Vám to? Dva chlapi, motorová pila a auto zvládnou víc za zlomek času
- osel se s uvedenými schopnostmi nerodí a je nutné ho to naučit. Proč myslíte, že vznikla ta slovní spojení "hloupý jako osel" nebo "tvrdohlavý jako mezek"? Osli nejsou hloupí (právě naopak), ale tím obtížnější s nimi může být práce
- v porovnání s autem neušetříte ani čas ani peníze. Auto bylo vynalezeno právě proto, aby zastalo silně neefektivní práci kopytníků (u nás tedy spíš koní a krav). Tento nápad není krok dopředu, ale dozadu
- a malý bonus: osli velmi hlasitě hýkají. Záleží Vám na dobrých vztazích se sousedy?

Oslikkarel

9.1.2020 07:41
Oslikkarel

XXX.XXX.28.253

Ja sousedy nemám. Minuly rok jsem koupil farmicku s 1ha zahrady uprostřed luk a lesů. Pro me to krok dopředu je. Nezáleží na usetrenych penězích, Ani času..

9.1.2020 07:59
Slon Indický

XXX.XXX.244.209

Pokud osla vypustíte na 1 ha trávy, tak následně ani nemusíte postroj řešit - problém se smrtí nebo těžkým schvácením kopyt vyřeší sám. To samé platí o poníkovi, pokud vás napadne ten. Jinak osli, poníci, ovce, krávy, kozy a většina jiných hospodářských zvířat je stádová, tj pro zajištění minimálního nutného standardu (krmení, voda, přístřeší a pocit bezpečí) potřebujete více kusů. Pokud ve stádě nežijí, upíráte jim základní potřeby a vedete je po cestě sociální deprivace.
Jinak tedy o výcviku bylo řečeno vše výše - nebude to fungovat, ten osel vám sám od sebe nic tahat nebude. Tohle jsou naivní představy člověka z města, co s hospodářskými zvířaty neměl nikdy co dočinění a představuje si to realisticky asi tak jako pohádka od Disney.

9.1.2020 09:12
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Naprostá většina oslů je pro práci v lese nevhodná. Pokud chcete pracanta do lesa, je vhodnější pára beganů.
Osel je oproti tažnému koni menší i lehčí. Průměrný osel má okolo 120 cm, ti velcí osli okolo 130-140 cm jsou jednak těžko k sehnání, jednak drazí a jednak stejně menší, lehčí a méně vhodní než koně. Samostatnou kapitolou jsou ti opravdu velcí osli typu poitou, u kterých bych si práci v lese dokázala i představit, ale zase budete bojovat se zdravotními problémy z dlouhodobé příbuzenské plemenitby. To, co píše Wikipedie, tj. že unesou až 300 kg, je blbost - kde poitou v ČR chovají, mají hranici na jezdce většinou 60 kg.
Zkuste navázat kontakt u někoho, kdo osly chová a ideálně i pracovně využívá. Dostanete tam jistě relevantnější připomínky. Ale za mě je osel po pracovní stránce vhodný k nošení batožiny na túry, k vození dětí a maximálně k tahání lehkých vozíků s turisty na různých farmářských akcích. Je to zvíře pracovně vcelku srovnatelné s lamou.
Co se týče postrojů, určitě bych hledala v zahraničí, kde je větší tradice práce s osly, např. ve Francii, Itálii nebo na Balkáně. Možná by stálo za to dovézt si i toho osla, v ČR jsem viděla až na opravdové výjimky osly malé či střední, maximálně kolem těch 130 cm, tedy na práci v lese naprosto nevhodné. Ohledně péče - sehnat kováře opravdu není snadné, většinou si to majitelé obstarávají sami. Ne každý veterinář je ochotný přijet na osla, protože o nich většinou mají podstatně méně povědomí než o běžnějších zvířatech. Dost se může vyplatit mít kontakt na veterináře ze zoo, kde osly chovají.

Oslikkarel

9.1.2020 15:04
Oslikkarel

XXX.XXX.17.186

Varaxi napsal(a):
Naprostá většina oslů je pro práci v lese nevhodná. Pokud chcete pracanta do lesa, je vhodnější pára beganů.
Osel je oproti tažnému koni menší i lehčí. Průměrný osel má okolo 120 cm, ti velcí osli okolo 130-140 cm jsou jednak těžko k sehnání, jednak drazí a jednak stejně menší, lehčí a méně vhodní než koně. Samostatnou kapitolou jsou ti opravdu velcí osli typu poitou, u kterých bych si práci v lese dokázala i představit, ale zase budete bojovat se zdravotními problémy z dlouhodobé příbuzenské plemenitby. To, co píše Wikipedie, tj. že unesou až 300 kg, je blbost - kde poitou v ČR chovají, mají hranici na jezdce většinou 60 kg.
Zkuste navázat kontakt u někoho, kdo osly chová a ideálně i pracovně využívá. Dostanete tam jistě relevantnější připomínky. Ale za mě je osel po pracovní stránce vhodný k nošení batožiny na túry, k vození dětí a maximálně k tahání lehkých vozíků s turisty na různých farmářských akcích. Je to zvíře pracovně vcelku srovnatelné s lamou.
Co se týče postrojů, určitě bych hledala v zahraničí, kde je větší tradice práce s osly, např. ve Francii, Itálii nebo na Balkáně. Možná by stálo za to dovézt si i toho osla, v ČR jsem viděla až na opravdové výjimky osly malé či střední, maximálně kolem těch 130 cm, tedy na práci v lese naprosto nevhodné. Ohledně péče - sehnat kováře opravdu není snadné, většinou si to majitelé obstarávají sami. Ne každý veterinář je ochotný přijet na osla, protože o nich většinou mají podstatně méně povědomí než o běžnějších zvířatech. Dost se může vyplatit mít kontakt na veterináře ze zoo, kde osly chovají.

Děkuji za relevantni odpověď bez blbych urážek, viz výše.. člověku je z toho akorat zle :)
Určitě neplánují chovat jednoho, respektive letos bysme chtěli pořídit více zvířat.
Jasně, že nemám zkušenosti. Nicméně, proto jsem tu, tak si prosím, odpusťte ty urážlivé komentáře, je mi líto ze to máte zapotřebí.
To ze by měl něco tahat sám od sebe nikde nic nepíšu. To ze bych se nechtěl věnovat nějakému výcviku také ne.

Predstava práce byla/je spis takova, ze se do vozíku nahazí pár metrovek a odveze se, po cestě. Ne, ze by měl tahat půlky stromů z lesa k autu na řetězu.
Další využití by bylo, právě, na túry. Pravidelně skoro každý týden chodíme přes 100km, tam by také našel využití.
Takže myslíte ze to proste není dobrý napad? Jaká by mohla být Případná alternativa?
Četl jsem ze mula, je vlastně kříženec Osla s koněm. Tudy by také cesta nevedla?

9.1.2020 15:34
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Vy se ale ptáte jako 15 letá slečna. Vypadá to, že velká zvířata znáte jen zprostředkovaně z návštěv někde na farmě...
Směr těchto úvah je opravdu nevhodný. Vandr se zvířaty má své kouzlo, ale hlavně svá pravidla a nároky.
Zkuste si nejdříve více načíst a také zajít na nějaké návštěvy.
např. zde http://www.equichannel.cz/cesta-z-mesta-po-osli-stezce a jsou tam i další články

9.1.2020 22:39
Slon Indický

XXX.XXX.255.186

Já bych vám doporučila pořídit si na jaře 4 jehňata, získat trošku zkušenosti s péčí a požadavky větších zvířat, na podzim uděláte grilovačku a postup budete opakovat. Pokud vás to neodradí, nechejte si je přes zimu,zkuste, jaké je krmit a kydat v zimě, řešit vodu v mrazech a nechat si zahradu rozdupat do bažiny. Řešte skladování sena a slámy, naučte se rozpoznat kvalitní krmení. To si vynásobte čtyřikrát na každou tu ovci a budete mít představu o náročnosti péče o osly/ poníky/ muly.
Žádný postroj univerzální velikosti osel neexistuje, tak jako neexistuje univerzální velikost člověk, co by seděla dvoumetrovému hromotlukovi i drobné ženě. Pokud vás baví chodit na 100 km túry, tak je to super, ale to zvíře do toho netahejte - musí být zdravé, trénované a vandry se zvířaty kladou zvýšené nároky na lidský doprovod, který jim dokáže zajistit komfort - při vší úctě, s vašimi znalostmi těžko toto zajistíte.
Jak vám psala pipilota - snažte se nasbírat jakékoli zkušenosti s většími zvířaty v praxi - to je mimořádně důležité a ničím to nenahradíte.
Naivní případy lidí z města, co se odstěhují na venkov a plní si sny a nakoupí zvířata končí špatně - pro ta zvířata. Proto vám to tu každý rozmlouvá, ve fázi jaké jste je to totiž holý nesmysl.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.1.2020 06:56
Uživatel s deaktivovaným účtem

Slon Indický napsal(a):
Já bych vám doporučila pořídit si na jaře 4 jehňata, získat trošku zkušenosti s péčí a požadavky větších zvířat, na podzim uděláte grilovačku a postup budete opakovat. Pokud vás to neodradí, nechejte si je přes zimu,zkuste, jaké je krmit a kydat v zimě, řešit vodu v mrazech a nechat si zahradu rozdupat do bažiny. Řešte skladování sena a slámy, naučte se rozpoznat kvalitní krmení. To si vynásobte čtyřikrát na každou tu ovci a budete mít představu o náročnosti péče o osly/ poníky/ muly.
Žádný postroj univerzální velikosti osel neexistuje, tak jako neexistuje univerzální velikost člověk, co by seděla dvoumetrovému hromotlukovi i drobné ženě. Pokud vás baví chodit na 100 km túry, tak je to super, ale to zvíře do toho netahejte - musí být zdravé, trénované a vandry se zvířaty kladou zvýšené nároky na lidský doprovod, který jim dokáže zajistit komfort - při vší úctě, s vašimi znalostmi těžko toto zajistíte.
Jak vám psala pipilota - snažte se nasbírat jakékoli zkušenosti s většími zvířaty v praxi - to je mimořádně důležité a ničím to nenahradíte.
Naivní případy lidí z města, co se odstěhují na venkov a plní si sny a nakoupí zvířata končí špatně - pro ta zvířata. Proto vám to tu každý rozmlouvá, ve fázi jaké jste je to totiž holý nesmysl.

Vaše názory se mi opravdu velmi líbí, mluvíte mi z duše.

10.1.2020 08:40
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Co se týče mul a mezků, narazíte na velmi podobné problémy - jsou těžko k sehnání, většinou se alespoň v ČR jedná o křížence s poníky, tudíž jsou opět menší a lehčí.
Co se týče toho odvozu dřeva z lesa, tak tam mám zase problém já, neboť netuším, kolik by to tak mohlo vážit. Pokud ale budeme uvažovat mírný terén, vhodný povrch a hmotnost do 300 kg, myslím, že by to mohla pára větších oslů odvézt.
Co se týče nošení nákladů při turistice, opět Vám doporučím navázat kontakt s někým, kdo takto skutečně s osly pracuje. Kromě Oslí ztezky (kde jsem osobně byla a mohu doporučit) mám dobré reference na Oslíci Těchonice, tam jsem taky chtěla, ale léto 2019 bohužel zrovna nebyli v provozu. Nebo alespoň nějakou tu zoo, ale od soukromníka s pár osly bych čekala asi vřelejší přijetí než od giganta se stovkami různých zvířat...
Samozřejmě je třeba nastudovat teorii i zákony okolo, a to před pořízením zvířat. Je třeba uvážit stavbu ohrady, přístřešku nebo stáje a skladu na seno a cajky. Oslům vcelku vyhovují současná suchá a teplá léta, nemají rádi déšť, vlhko a hlavně vlhký vítr. Bude třeba zpevnit některá místa ve výběhu a na pastvě, aby osli nestáli v bahně. Ale to se víceméně týká všech zvířat, nejen oslů.
Co se týče těch zkušeností, tak samozřejmě obecně zkušenosti s velkými zvířaty, která na Vás jsou závislá, by Vám pomohly. Ono na papíře mít napsáno, že osel se musí denně krmit, jednou za dva měsíce strouhat apod., vypadá samozřejmě. V realitě, kdy hrozí nemoci, nezvednuté telefony veterinářů a kovářů, domluvené schůzky, na které nikdo nepřišel, dovolené a víkendy u známých, to je mnohem těžší.
Co se týče zkušeností přímo s koňovitými - posuďte sám: Já na zmíněnou Oslí ztezku šla, když jsem měla cca 10 let zkušeností u koní - a při ovládání toho zvířete mi ty koňácké zkušenosti k ničemu nebyly. Osel je v hlavě úplně jiný než kůň, je to zvíře přemýšlivé, prospěchářské, musíte s ním udělat oboustranně výhodnou dohodu. I půlroční oslička, když chtěla, se mnou zametala tak, jak se mnou nezametla ani dvacetiletá koňská matadorka vážící dvakrát tolik. :) Tím nechci říct, že by to s osly bylo nějak výrazně těžší než s koňmi. Jen je to jiné a praktiky fungující u koní Vám fungovat u oslů nebudou. Proto taky se domnívám, že Váš nedostatek zkušeností s prací s koňmi není nijak závažný. Ty obecné informace o péči o zvířata (jak krmit, jak postavit ohradu, kolik m2 osli potřebují, jak strouhat, jak poznat nemoc...) budete muset získat, to se nedá nic dělat. Ale přimět osla, aby dělal, co Vy chcete... Na to Vás můžou přpravit jen zkušenosti s osly.
Co se týče případné náhrady za osly, tak se nabízejí manší koně typu hucul. Tam bude obecně platit to samé, tedy vše si nastudovat a zařídit před pořízením zvířat a ideálně si udělat u koní spolehlivé známé, ale ta praktická stránka věci je snazší, protože koně jsou zkrátka početnější. Lépe se Vám budou shánět postroje, kováři, veterináři, pojištění, krmení i samotná zvířata, spíš Vám někdo poradí, bude snadnější najít třeba vhodnou odbornou literaturu apod.

10.1.2020 09:05
akscha

XXX.XXX.26.89

Jinak i muly a mezkove jsou povahove dost jini nez kone. Takze rady konaku ohledne vycviku Vam moc nepomuzou a sehnat nekoho, kdo umi s osly a jejich kříženci bude v Cechach problem. Pred casem me to zajimalo a teoretickych zdroju je dost, ale ne v cestine. Navrhovany hucul mi prijde jako lepsi napad, to je alespon "standardni reseni". Ale pustte se do toho az potom, co aplikujete vsechny dalsi rady - hodne si nactete, zabehnete farmu a zkusite chov mensich hospodarskych zvirat. Konoviti predstavuji vrchol farmareni - jednak zdravotne a potom, na rozdil od ostatnich hospodarskych zvirat, u nich zalezi i na vychove.

Ono je totiz potreba zacit postupne i z duvodu lidskeho faktoru - jednem znamym byly takto prodani kohoutci krepelek za cenu slepicek, jinym zase neplodny beran za cenu plemenika. Dalsi Vam nabidnou predrazene plesnive seno, nemocne zvire atd. A jak odlisite, kdo Vam radi dobre, kdyz o tom nic nevite?

10.1.2020 18:30
Nyala

XXX.XXX.169.240

Zkuste kontaktovat tuto farmu.
Osobně je neznám, ale slyšela jsem na ně jen samou chválu, každopádně s osly mají zkušeností víc než dost, mají osly různých velikostí a tím i odhad co který zvládne.
A určitě by bylo možné i jet se tam podívat a získat větší přehled.
www.oslistezka.cz/

13.1.2020 11:41
a123

XXX.XXX.163.197

No to teda nevím, všude co čtu tak osel by měl být nejsilnější z koňovitých, rozhodně silnější než poník. Někde jsem četl, že hmotnost jezdce by neměla převyšovat hmotnost osla.

13.1.2020 12:34
Varaxi

XXX.XXX.1.226

a123 napsal(a):
No to teda nevím, všude co čtu tak osel by měl být nejsilnější z koňovitých, rozhodně silnější než poník. Někde jsem četl, že hmotnost jezdce by neměla převyšovat hmotnost osla.

Tak to by mě zajímal zdroj Vašich informací.
Já zas četla, jak tlustý turista rozsedl osla - pomačkal mu vnitřní orgány tak, že osel uhynul.
Nosnost dle velikosti osla je běžně skutečně do 40 až 60 kg. On ten osel je nejsilnější z koňovitých, když uvážíte jeho velikost a hmotnost.
Teoreticky na toho osla můžete naložit prakticky cokoli - a co mu zbývá jiného, než to jakž takž ustát a snášet? Ale pokud chcete zvíře zdravé, přetěžovat ho zkrátka nesmíte.
Uvědomte si, že původní divoký osel je poměrně malé zvíře. Jeho šlechtěním na větší velikost sice můžete zvětšit jeho rámec, ale nad určitou míru to už bude na úkor ostatních vlastností, a to včetně té odolnosti, síly a stability, jak se právě stalo u těch poitou nebo u mamutích oslů z USA. Šlechtění má zkrátka své hranice.
Je to stejné jako u velkých chladnokrevníků - taky nemohou nosit těžké jezdce, protože už hmotnost jejich vlastních těl je přetěžuje.
Jak říkám, koho to zajímá blíže, ať naváže kontakt s někým, kdo osly chová.

14.1.2020 12:12
a123

XXX.XXX.7.193

Třeba tady:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Osel

Osel je schopný unést až 300 kg...

14.1.2020 12:37
Varaxi

XXX.XXX.1.226

a123 napsal(a):
Třeba tady:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Osel

Osel je schopný unést až 300 kg...

Ano, o tom píšu, že je to blbost.
Na Wiki je blbé to, že tam může napsat kdokoli cokoli. Takže se zkuste opravdu zeptat někoho, kdo osly chová a pracovně využívá.
Jak říkám, teoreticky to na osla skutečně naložit můžete. Ale riskujete jeho zdraví i život. Stejně jako teoreticky můžete i Vy nosit 80kg náklad, přestože zákon říká něco jiného.

Tady, kde máte uvedeného i autora, píšou cca do 50 kg.
https://www.novinky.cz/bydleni/jak-na-to/clanek/osel-neni-vubec-hloupy-a-bodlaky-nezere-348503
Přibližně totéž píšou i tady, kde máte uvedené jméno chovatelky:
https://www.ireceptar.cz/zvirata/osel-usaty-partak-na-vandr.html
Limit do 60 kg mají i pracovní osli v Řecku (ne všichni a ne všude, bohužel):
https://zajimavaevropa.cz/recko/nejdrive-na-vahu-az-pak-na-osla-nova-pravidla-na-santorini-maji-ochranit-uboha-zvirata/
Zkrátka chcete-li, aby Vaše zvíře bylo zdravé a mělo pokud možno bezbolestný život, pro průměrného mladého, zdravého a natrénovaného osla je 50kg zkušený jezdec absolutním maximem (připočtěte sedlo, flašku na pití, mobil, tatranku, pláštěnku a základní lékárničku a rázem jste na těch 60 kilech).

14.1.2020 15:24
a123

XXX.XXX.163.197

No, hádat se nebudu, i když mi to přijde divné. Kde by potom byla výhoda oproti poníkům? Ale jak říkám, hádat se nechci. Jen mám pocit, že v posledních letech je u nás trend rapidně snižovat nosnost koní, poníků a jiných jezdeckých zvířat. Jestli to takhle půjde dál, tak za pár let už se na ponících nebude moct jezdit vůbec a na na velkých ČT a plňasech jen děti třeba do 30 kg. Ten trend dělat z koní nemohoucí kriplíky, co pomalu neunesou sami sebe tu bohužel je dost silný :-(

14.1.2020 16:18
Sophii

XXX.XXX.232.105

No.... Zaprvé, taky se za poslední roky zvýšil věk do kterého je kůň schopen pracovat protože ho nezhuntuje práce kterou musí dělat.
Za druhé, je rozdíl mezi sedicim jezdcem a nákladem, který lze rovnoměrně zavěsit na speciální kostru.
Za třetí, na Wikipedii píše kdekdo, může to být tak že osel nikoli že unese ale že uveze 300 kilo.
Za čtvrté, výhoda oslů oproti poníkům je, že jim nevadí horší podmínky, protože momentálně se nejvíce osli využívají v horských oblastech v Argentině... Ale i tam se kříží s koňmi, primárně na muly. Sou větší, unesou víc, kůň narozdil od poníka je obratný a rychlý (pokud nepočítáme sportovní pony). A jsou lépe jezdecky využitelní než osli. Ale zase nejsou tak finančně nároční na koupi jako koně, takže tolik nevadí když se čas od času nějaká mula zřítí ze srázu.

14.1.2020 16:26
Pipilota

XXX.XXX.46.93

a123 napsal(a):
No, hádat se nebudu, i když mi to přijde divné. Kde by potom byla výhoda oproti poníkům? Ale jak říkám, hádat se nechci. Jen mám pocit, že v posledních letech je u nás trend rapidně snižovat nosnost koní, poníků a jiných jezdeckých zvířat. Jestli to takhle půjde dál, tak za pár let už se na ponících nebude moct jezdit vůbec a na na velkých ČT a plňasech jen děti třeba do 30 kg. Ten trend dělat z koní nemohoucí kriplíky, co pomalu neunesou sami sebe tu bohužel je dost silný :-(

No naopak bych brzdila takovéto názory.
Když se podíváte co měl nosit armádní kůň před 2.sv.válkou, musíte se i podívat na obvod holeně tehdejšího koně. Já jsem zažila konec studené války a ČT hřebci dělali i zkoušku v tahu, obvod holeně - mohutnost byl velmi sledovaný ukazatel. Byla tam snaha zachovat vysokou nosnost - zas se takový koně nijak moc neuplatňovali ve sportu.
No a pak přišel velký bum koní a chovu na kde čem. Jednak chválihodné dovozy sportovních hřebců (spermatu) + opravdu velké uplatnění A1/1 kobyl vyřazených ze smysluplného použití ve vlastním chovu (prostě dost dlouho platilo, že co mělo 2 díry pod ocasem to rodilo a nějak se to zapsalo do nějaké PK. K tomu ještě dovozy kdejaké "ameriky" z Německa, většinou nevalných kvalit. Výsledkem je dnešní velké množství koní kteří nemají dobré genetické předpoklady + chyby v odchovu... Výsledkem je spousta koní v ČR kteří mají opravdu sníženou schopnost nosit více kg. Opravdu je dnes těžké sehnat koně pro rostlého chlapa. K tomu ještě přidejte špatný systém tréningu... Prostě těch zdravotně rizikových koní je v ČR moc.

14.1.2020 17:03
kapička

XXX.XXX.87.86

a123 napsal(a):

Dejte si teď hned na záda 60 kg batoh (nebo kolik vážíte) a jděte na hodinu chodit. Pak si na 23 hodin sedněte k počítači nebo spěte. Další den si zase vezměte ten batoh a choďte. A tak kolem dokola. Jak vám bude?

Ten kůň, aby mohl nosit člověka, musí, kromě dobré stavby těla, být natrénovaný a dostatečně osvalený. To samé platí pro osla. Nejde si to představovat jako že mám oslíka na zahrádce, kde nic nedělá, pak hurá víkend a na milého osla naložím bagáž pro celou rodinu na výlet a osle snaž. A pak zase hezky na pracovní dny nic nedělání.
Když po tom zvířeti chci výkony, musím ho na to trénovat a to bohužel nejde za 2 návštěvy týdně. A když nechci trénovat, musím snižovat požadavky.

Přidejte reakci

Přidat smajlík