Ninakamenicka

XXX.XXX.35.110
Ahojte!
Jazdím na koni necela rok,
a mojím cieľom je sa za čo najkratší čas naučiť skákať.... Lenže problém je v tom, že akonáhle koňa nacválam, sa neviem dobre udržať v sedle , strácam kontrolu ,predkloním sa a kôň začne kráčať.....
Môžete mi prosím napísať nejaké rady a triky ako sa udržať v sedle? (môžu aj z CZ
Ninakamenicka
napsal(a):
Ahojte!
a mojím cieľom je sa za čo najkratší čas naučiť skákať.... Lenže problém je v tom, že akonáhle koňa nacválam, sa neviem dobre udržať v sedle , strácam kontrolu ,predkloním sa a kôň začne kráčať.....
Môžete mi prosím napísať nejaké rady a triky ako sa udržať v sedle? (môžu aj z CZ
Nejlepší bude trenér. Ten poradí a pomůže, když bude třeba, upozorní na chyby a ten výcvik někam povede. Nechci v žádném případě tvrdit, že se člověk nenaučí skákat sám, ale je dobré mít aspoň základy zvládnuté s trenérem, protože tak si osvojíš/osvojíte správné návyky a nebudeš pak mít problémy s odbouráváním zbytečných chyb
Ale na druhou stranu chápu, že teď asi nebude úplně jednoduché sehnat trenéra. Takže pokud máš možnost jezdit třeba se starší kolegyní, mohla by poradit. Ale... Já osobně bych se zdokonalovala ve cvalu, dobré je cválat s rozpaženýma rukama. Získáš tak rovnováhu a pak to skákání bude jen snazší. A až bude po tom nejhorším a trenéři budou zase k dispozici, můžeš začít skákat pod dozorem, kde se vyvaruješ zbytečných chyb:-) A za to čekání to stojí.
Ninakamenicka
napsal(a):
Ahojte!
V jazdectve sa nič urýchliť nedá. To, že sa udržíte v sedle ešte nebude automaticky znamenať, že zvládnete skákať. Pri skákaní už naozaj potrebujete koňa ovládať, predĺžiť a skrátiť krok, vypočítať vzdialenosti, používať holene, mať dobrú rovnováhu, atď, atď.
Vykašlite sa na to, naučiť sa veci čo najrýchlejšie, učte sa hlavne kvalitne. Na to, aby sa Vám dalo poradiť, čo robíte zle, slúži predovšetkým tréner, alebo minimálne aspoň schopný na zemi, ktorý Vám vysvetlí, čo robíte zle a ako to napraviť. Cez internet to naozaj nepôjde.
Nesnaz se nic uspěchat. Vím o čem mluvím. Taky jsem byla nadšený začátečník, který chtěl všechno hned. A pěkně jsem na to doplatila. Skákat jsem se učila ve chvíli když jsem koně dobře neuměla vést v klusu ani cvalu. Byl to starý a hodný školní kůň, ten na kterém jsem začínala se skoky.
Potom jsem jednou jezdila v jiné stáji. Samozřejmě jsem řekla že umím skákat. Posadili mě teda na polosileneho ponyho a hurá na sněhu skákat 90 cm (předtím jsem skocila max 30). Ten kůň nešel zastavit, navíc to klouzalo, několikrát jsme málem oba spadli. A výsledek? Doteď se při ježdění bojím jen ck kůň trochu zrychlí nebo máme skákat.
Teď jsem se ještě ráda vrátila k výuce kvalitního sedu, přilnutí, pobizeni či různých cviků jako překroky. Po dlouhé době jsem dokázala jakž takž zbavit strachu z rychlé jízdy (se skoky to ještě bude trvat). I když podemnou vyhazoval, kozloval nebo to tryskem zabalil pryč, psychicky jsem to ustala a dokonce mi to i trochu pomohlo. Konečně si dokážu cval užívat beze strachu.
Tak na nic nespechej. Věř že nechceš skončit jak já :/