Ahoj, mám sportovního koně, takže veškerou výstroj pravidelně kontrolujeme, taktéž má fyzio a chiro velmi pravidelně a vše bez nálezu, občas zablokované žebro. Ale všimla jsem si, že když je teď v noci třeba 11 stupňů a dopoledne jde do výběhu, to už je okolo 14 stupňů, ale trošku tu profukuje vítr (jsme mezi polema) tak je pak při čištění dost citlivý na záda a nejspíš ho bolí. Občas, když zmokne, je vidět, jak se mu třese zadek, na to pomůže ale odpocka na 15 minut a jak se zahřeje asi, tak přestane.
Je od 6 let celoročně dekovaný, ale holený byl jen 2 zimy, kdy se nám nepovedlo zadekovat včas, jinak holit nemusíme, protože si neudělá téměř žádnou zimní srst.
Myslíte si, že je blbé, když bude nosit i teď v červnu pláštěnku, která má bavlněnou podšívku? Je to HKM summer rain. Pokud bude třeba 22 ale zataženo a profukovat vítr, nebude v tom zpocený? Nebo jak jinak mu pomoct? Je mu 15 let.
Někteří koně jsou na záda citlivější, sama mám takového, pokud je pod patnáct stupnů, tak holt nosí tenkou pláštěnku (mám bez podšívky), pokud není deštivo, tak tenkou plátěnou. Protože s ním sportuju, tak si to hlídám. Pořiďte pláštěnky bez podšívky v té s podšívkou se vám spotí, jak to půjde k 20 stupňům. Jinak naši koně chodí od rána na celý den, ale zas mám možnost sundat deku i během dne.
a co říkáte na tuto variantu?
https://www.forest-krmiva.cz/Sitovana-deka-Waldhausen-kombi-nepromokava-d610.htm
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zkontrolujte, jestli na něj ve stáji netáhne z okna, takový ten průvan z otevřené ventilačky na záda mokrého koně je větší zlo, než když se klepe ve výběhu...

No , zastávám názor, že kůň je kůň, jiné termoneutrální zóny, s lidmi to nemá nic společného, problém je ten, že je teplo a prší nebo zaprší a vysvitne sluníčko...koník se upeče- já bych to teď neřešila, myslím, že ho ještě více "zchoulostivíte", je to zvíře, už že je dekujem na zimu....(já taky) deku jsem jak bylo hezky v březnu sundala a konec, žádné dám, nedám, dám nedám.....pak v tom má koník akorát hokej.
Jak píšu, víc by mě vadil ten průvan, celková zima koni neva, ale když táhne na jedno místo je to horší....

napsal(a):
No , zastávám názor, že kůň je kůň, jiné termoneutrální zóny, s lidmi to nemá nic společného, problém je ten, že je teplo a prší nebo zaprší a vysvitne sluníčko...koník se upeče- já bych to teď neřešila, myslím, že ho ještě více "zchoulostivíte", je to zvíře, už že je dekujem na zimu....(já taky) deku jsem jak bylo hezky v březnu sundala a konec, žádné dám, nedám, dám nedám.....pak v tom má koník akorát hokej.
Jak píšu, víc by mě vadil ten průvan, celková zima koni neva, ale když táhne na jedno místo je to horší....
Ano, vadí průvan. Komfortní zóna pro koně je +- 10 stupňů, neberme to podle sebe.
napsal(a):
Shodou okolností jsem se s několika případy citlivých zad v současném období dešťů setkala a všichni to popisujou podobně. Plus mi několik známých potvrdilo, že se to fakt děje.
Něco jiného je letní bouřka, kdy se ochladí na 25°C - to si koně v tom dešti často lebedí. Ale v předchozích dnech byly krom dešťů teploty i okolo 10°C - to je podobně jako v tom únoru až březnu, kdy ještě měli deku a jako bonus zimní srst.
Myslím, že podstatné je aktuální počasí, teploty, stav srsti, zdravotní stav koně a ne jaké datum je v kalendáři.
Já bych to tedy řešila, ta citlivá záda se mohou stupňovat až do nejezditelnosti. Neměla bych vůbec problém dát letní nepromokavou deku.
Zítra mi přijde síťovka, co má nepromokavá záda. Už teď je v situaci, teda byl. S dekou klasickou je ted v pohodě.
Ale nebylo možné mu ty záda ani kartáčem vyčistit co dělal. Normálně by si lehnul jak uhybal. Celý ztuhly občas se prostě třásl když zmokl a to i v den kdy bylo 18 stupňů a foukalo i když teplý vítr a pršelo.
Možná už na něho v 15 letech doléhá trochu stáří a 9 let sportování jinak fakt nevím. Dřív tohle nikdy nedělal, ale podle mě teda minulý rok bylo už v dubnu a květnu šílené horko.

Terven
napsal(a):
Shodou okolností jsem se s několika případy citlivých zad v současném období dešťů setkala a všichni to popisujou podobně. Plus mi několik známých potvrdilo, že se to fakt děje.
Něco jiného je letní bouřka, kdy se ochladí na 25°C - to si koně v tom dešti často lebedí. Ale v předchozích dnech byly krom dešťů teploty i okolo 10°C - to je podobně jako v tom únoru až březnu, kdy ještě měli deku a jako bonus zimní srst.
Myslím, že podstatné je aktuální počasí, teploty, stav srsti, zdravotní stav koně a ne jaké datum je v kalendáři.
Já bych to tedy řešila, ta citlivá záda se mohou stupňovat až do nejezditelnosti. Neměla bych vůbec problém dát letní nepromokavou deku.
Jj, u nás ve stáji také- citlivá záda....u dekovačů, tím nikomu jeho víru neberu, moje zkušenost je zatím tato:
Právě jarní sluníčko a že bylo, deka a zimní srst....prostě šla cca koncem února začátkem března dolu, protože jsem úpěla v práci, že je teplo a kobyla se paří v dece (dáte koni deku, ona bude ráno mlha, 5°C ošklivo a v poledne na sluníčku 20°C ) A když pak začaly ty jarní mrazíky(konec dubna-květen) + deště od dubna už jsem nedekovala, kobyla měla zimní srst a dost času se aklimatizovat....deku mám jen pláštěnku bucas a zateplenou eskadronku- tu opravdu jen párkrát, když hlásili mrazy-zima jako taková skoro nebyla, U boxu jsem jí teď přes ty deště zavřela okno(ventilačku), aby na ní , když bude večer mokrá, netáhlo, dveře stáje jsou otevřené celoročně a i tak tam koně mají v zimě tepleji než venku...
Ještě, výživný stav mojí kobyly je už na hranici..., prostě je pěkná , to taky dělá hodně, i v tom největším celodenním slejváku co byl nedávno omokla jen zvrchu , možnost schovat se ve výběhu má- přístřešek, nejdou tam.
napsal(a):
Jj, u nás ve stáji také- citlivá záda....u dekovačů, tím nikomu jeho víru neberu, moje zkušenost je zatím tato:
Právě jarní sluníčko a že bylo, deka a zimní srst....prostě šla cca koncem února začátkem března dolu, protože jsem úpěla v práci, že je teplo a kobyla se paří v dece (dáte koni deku, ona bude ráno mlha, 5°C ošklivo a v poledne na sluníčku 20°C ) A když pak začaly ty jarní mrazíky(konec dubna-květen) + deště od dubna už jsem nedekovala, kobyla měla zimní srst a dost času se aklimatizovat....deku mám jen pláštěnku bucas a zateplenou eskadronku- tu opravdu jen párkrát, když hlásili mrazy-zima jako taková skoro nebyla, U boxu jsem jí teď přes ty deště zavřela okno(ventilačku), aby na ní , když bude večer mokrá, netáhlo, dveře stáje jsou otevřené celoročně a i tak tam koně mají v zimě tepleji než venku...
Ještě, výživný stav mojí kobyly je už na hranici..., prostě je pěkná , to taky dělá hodně, i v tom největším celodenním slejváku co byl nedávno omokla jen zvrchu , možnost schovat se ve výběhu má- přístřešek, nejdou tam.
Tak vaše kobyla je pěkná, k tomu mladá anebo v nejlepších letech - a já netvrdím, že se to děje všem koním. Ale koně, kteří po deštích uhýbají před kartáčem, nejsou žádná vzácnost a nemusejí to být koně dekovačů. Spíš je to tak, že někteří majitelé po této neblahé zkušenosti dekovat teprve začali.
Taky nemám ráda přechod zima- jaro kvůli těm teplotním rozdílům a deku sundavám radši dřív než později. Ale to má kobyla ještě medvědí kožich- komplet v letní srsti je až v květnu.
A ty deště jsou jinej případ- taky jí nedělají dobře na záda.
AjiskaN
napsal(a):
Naši koně venku přístřešek bohužel nemají
Naši mají a moknou venku. Kobyle je 6, mladá, nažraná. Jak klesne teplota k 10, prší a nedejbože foukne, je jí zima, vždy a je jedno, jaké roční období. Buď se klepe, nebo začnou citlivá záda. Zadekluju a je klid. Má i svůj froté ručník, abych jí nedekovala mokrou:) Letos se nám klepal zimou i shetland, takže 15letému sporťákovi bych deku dopřála.
Tak dekuje sa predpokladám podľa pocitovej teploty, nie že je jún a koňom zima nemôže byť, lebo v časopise písali, že má inú zónu komfortu.
Tá zóna teplotného komfortu sa sakra mení v závislosti na kategórii koní a dramaticky ju ovplyvňuje telesná kondícia a samozrejme aj individuálna citlivosť, predošlé zranenie, problematický chrbát, nejaké chronické ochorenie.
Mne je tiež skoro ráno zima a obliekam si nepremokavú bundu, nepobieham v tričku bez rukávov iba preto, že je 12.6.
Máme teraz školské kone na leto vonku, majú prístrešok, ktorý žerie hnedé kobylky a tak dažde trávia pod korunami dvoch obrovských, spojených líp. Jedna z kobýl sa pri teplote pocitovo 10 °C ježí a trasie, deku jej dať nemôžem, lebo ju norička skonzumuje, tak som im musela dať do prístrešku aj seno, zimomrivá pochopila prvá. Chrbty asi citlivé nemajú, nejazdí sa na nich, hýbu sa stále rovnako, pritom jedna má 20 rokov a druhá skoro 25, teplokrvníčky.
Norička počasie nerieši a živo si pamätám, že hucule pokladali za úplne najlepšie počasie teplotu okolo nuly, vietor a dážd, vtedy boli najveselší a hrali sa, zatiaľ čo ja som sedela v aute a preklínala celý svet, že vôbec do toho počasia musím vystúpiť.
Nechápem, prečo ľudia k zadekovaniu pristupujú tak, ako by išlo o konštrukciu rakety.
Tak keď má citlivý chrbát, ježí sa a klepe, tak sakra tú deku dám, aký je v tom problém?
Terven
napsal(a):
Jj právě ještě pře pár dny byly teploty kolem 8–12 °C a k tomu třeba dost ledový vítr a třeba přeháňky (Tak že pocitová teplota ještě níže). To fakt není příjemné počasí. To prostě pro trochu citlivější koně není na to být bez deky.
Ty dny jsem lehkou pláštěnkou dekovala i bábu, která je v tomto přitom mnohem odolnější, ale párkrtá kuckla, tak dostala deku, místo abych testovala co ve svém věku (26) zvládne.
Navíc já tedy s koněm jezdím skoro denně a kdyby mi prochladl a byl ztuhlý, těžko pak po něm můžu chtít nějaké uvolnění a práci přes hřbet. Teď ty teploty přeci jen stouply a už je to lepší, teď už mokl při dvaceti stupňích venku i můj cíťa. A rozhodně je u takových koní dobré mít fakt nějakou lehoučkou deku v záloze.
Ale souhlas s Verun s tím, že průvan je pro koně horší než vítr a je na něj třeba dávat pozor.
Rif Du Madon
napsal(a):
ako by išlo o konštrukciu rakety....
Moja raketa už by dávno bola hotová a pristála by na Marse, keby nemám a neriešim koně
Problém často je, že čo povedia ostatní. Keby som neriešila, čo povedia ostatní, tak už mám tie rakety dve:) Ale na to človek prijde asi až vekom.
No, ja si skôr myslím, že problém je ten, že sa raz kdesi objavil nejaký pseudoodborný článok o tom, ako deka dramaticky narúša termoreguláciu, imunitu a tak vôbec zdravie a život koňa, že ľudia sa proste boja na neho hodiť aj pláštenku s fleesom. A ďalší taký článok bol o tom, ako je zóna teplotného komfortu koní - 10. Tak určite...
Inak sa samozrejme aj mne stalo, že pri šialenom počasí, kedy nad ránom a doobedu bola kosa a potom na obed proste začalo pripekať a nestihla som to na minútu dať dole, kone sa spotili.
Takže boli chvíľku spotené, určite je to pre chrbát menšie zlo, než aby na neho pršalo a fúkalo, alebo sa kôň niekde stuhnutý klepal.
No a v boxe, alebo aj v tej našej bývalej stodole s padokom keď deky neboli a bol mokrý kôň, tak som ho doslova obložila slamou, aby sa vlhkosť odparovala pomalšie a kôň necítil taký chlad.
Chlad= stuhnuté svaly a to nechceme, že? Ak chceme jazdiť a dopriať koňom pohodu, nuž sa o nich musíme starať, individuálne. Teda, nemusíme, ale mohli by sme, keď ich máme radi.
Raz môjho anglokabardinca kobyla odmietla pustiť do stodoly, pršalo a bolo to myslím tiež také náhle ochladenie okolo obdobia Zamrznutých (matku mal importovanú z Kaukazu a otec bol pomerne tvrdý a dlhoveký plňas) a našla som ho v takom stave, že som ho proste odvtedy dekovala tiež, plemeno-neplemeno a mohli si ľudia ťukať na čelo koľko chceli.
Raz, jediný raz sme z čírej lenivosti nedali počas nejakého letno-jesenného ochladenie na naše starce deky a moja mohutná, veľká furioska za noc sklepala dobrých 20 kg a chodila ako robot, no vtedy som si strašne vynadala a sľúbila, že už nikdy viac sa nebudem spoliehať na matičku Prírodu a odolnosť a neviem čo všetko.
Bolo to odo mňa proste škaredé, že som ju tak nechala a to mali balík sena, závetrie, lesík, proste všetko prirodzeno na svete
Horsana, ten článok, zrovna ten jediný, má asi najvyššiu čítanosť ever:) Premoril skoro 100 percent ľudí od koní v mojom okolí. Aj som tomu verila, lebo mojmu valachovi za mlada zima nebývala a celkom mu vyhovovalo hnusné počasie. Manžela som školila, že mladú furiosku dekovať nebudeme, aby neschúlostivela. Keď sme ju prvý krát našli uzimenú (skoro som volala veta, fakt vyzerala ako nejaká neurologická záležitosť alebo otrava), manžel povedal, že na prirodzeno ser. a jeho kobyla sa otužovať nebude. Manžel ako dieťa musel závodne bežkovať a už do konca života bude preferovať teplo a sucho:) Fakt ma skazil, lebo som si vystačila ku koňom so starými handrami a teraz "potrebujem" luxus:)
Veľa ľudí nedekuje, že je to drahé. Je to oveľa lacnejšie, ako koňa vykrmovať, riešiť fyzioterapiu a nové sedlo na mieru koli bolavému chrbtu.
manžel povedal, že na prirodzeno ser. a jeho kobyla sa otužovať nebude.
Přirozeno je náhodou skvělá věc, když se u toho používá rozum. Osobně mám těžkou alergii na výroky typu "ve volné přírodě by taky..."
Poukazovat na zvířata ve volné přírodě v souvislosti s našimi mazlíky mi přijde totálně mimo, protože příroda je sice naprosto přirozená, ale taky krutá - přežívají jenom ti nejsilnější, každá zima si vybere svou daň a určitě by nikdo z nás nechtěl, aby se jeho mazlík zařadil do početné kategorie těch, co to nedali.
A velmi miluju vyznavače přirozena co se týče oblíkání psů- kolikrát už jsem si vyslechla "proč je oblíkáte, jsou to přece psi, mají srst..." tihle lidi si neuvědomujou, že příroda jaksi nepočítala s vyšlechtěním psích plemen bez podsady nebo krátkosrstých plemen a už vůbec nepočítala s tím, že psi budou žít ve vytápěných domech.
Dekování koní je drahé mimo jiné v případech, kdy majitel zpočátku chce ušetřit a než se dobere ke kvalitní funkční dece, má za sebou koupi x levných mizerné kvality.
Rif Du Madon - no presne taká reakcia u môjho anglokabardinca, ataxia, triaška...nič príjemné.
Hodila som na neho deku, podala teplý nápoj a mash a o 20 minút nový kôň, s úľavou sa vyčúral a vysral a pustil sa do sena a no problem.
A Florišku som mala prvý rok tiež bez deky...a kŕmila iba rezkami, lebo jadro je zlo....Mno, ak by som sa nehanbila, tak by som tu zverejnila foto z tej zimy...ale myslím, že pokapalo v starom počítači...našťastie.
“ No, ja si skôr myslím, že problém je ten, že sa raz kdesi objavil nejaký pseudoodborný článok o tom, ako deka dramaticky narúša termoreguláciu, imunitu a tak vôbec zdravie a život koňa, že ľudia sa proste boja na neho hodiť aj pláštenku s fleesom. A ďalší taký článok bol o tom, ako je zóna teplotného komfortu koní - 10. Tak určite...”
Dala by som ruku do ohňa za to, že to bol Bořánek v nejakom podobnom výplode, kde písal, že koňa seno neobmedzene zabije p, že stačí 5 kíl, schvátené kone nesmú lucerku a ľanové semiačko je jedovaté.
Pekne to napísala Rif, treba sa odprostiť od okolia a neriešiť, pretože potom sa z toho človek akurát zblázní.
Arbora
napsal(a):
“ No, ja si skôr myslím, že problém je ten, že sa raz kdesi objavil nejaký pseudoodborný článok o tom, ako deka dramaticky narúša termoreguláciu, imunitu a tak vôbec zdravie a život koňa, že ľudia sa proste boja na neho hodiť aj pláštenku s fleesom. A ďalší taký článok bol o tom, ako je zóna teplotného komfortu koní - 10. Tak určite...”
Dala by som ruku do ohňa za to, že to bol Bořánek v nejakom podobnom výplode, kde písal, že koňa seno neobmedzene zabije p, že stačí 5 kíl, schvátené kone nesmú lucerku a ľanové semiačko je jedovaté.
Pekne to napísala Rif, treba sa odprostiť od okolia a neriešiť, pretože potom sa z toho človek akurát zblázní.
No pak je ještě oblíbený i blud, že pokud dáte koni deku jednou už musíte dekovat celou zimu. Ale je fakt, že s narušenou termoregulací se argumentuje ohledně dekování velmi často ač je to blbost. A že deka koni splácne chlupy a je nutné dát o to teplejší a podobně.
Arbora
napsal(a):
Potvrzuji, byl to Bořánek a někteří jeho následovníci se toho drží - viz majitel ranče z Plzeňska - má důvod pro svou hladomornu. Tak před týdnem k tomu přispěla i výživářka, která do skupiny o výživě pleskla 2 odstavce z nějakého článku se zvýrazněnou větou, že KONĚ NIKDY NEKRMÍME ADLIBITNÍM ZPŮSOBEM... Když se diskutující ptali, jak to jako myslí, nebyla schopná/ochotná to zdůvodnit.
Samozřejmě to byla zase voda na mlýn rančera - taky se tam vyjadřoval. Nyní to má potvrzeno i od výživáře s dvacetiletou praxí.

Dotaz
napsal(a):
Potvrzuji, byl to Bořánek a někteří jeho následovníci se toho drží - viz majitel ranče z Plzeňska - má důvod pro svou hladomornu. Tak před týdnem k tomu přispěla i výživářka, která do skupiny o výživě pleskla 2 odstavce z nějakého článku se zvýrazněnou větou, že KONĚ NIKDY NEKRMÍME ADLIBITNÍM ZPŮSOBEM... Když se diskutující ptali, jak to jako myslí, nebyla schopná/ochotná to zdůvodnit.
Samozřejmě to byla zase voda na mlýn rančera - taky se tam vyjadřoval. Nyní to má potvrzeno i od výživáře s dvacetiletou praxí.
Pane bože, do koho jsi duši dal!
Dotaz
napsal(a):
Myslíme-li toho samého rančera, tak ten má krom jiných i velmi vyhraněný názor na dekování a rád ho na fb prezentuje. Když s ním člověk zabředne do debaty, zjistí, že znalosti nula nula nic, jen slepě papouškuje učení svého guru
Terven
napsal(a):
Myslíme-li toho samého rančera, tak ten má krom jiných i velmi vyhraněný názor na dekování a rád ho na fb prezentuje. Když s ním člověk zabředne do debaty, zjistí, že znalosti nula nula nic, jen slepě papouškuje učení svého guru
Ano, taky jsem slyšela, že s ním není řeč. Škoda, areál krásný, potenciál velký, ale bohužel...

No u Bořánka jsem se opravdu neinspirovala......a stále si myslím, že srovnávat pocitovou teplotu pro člověka a koně je také blud a myslet si že termozóny neexistují je jako nevěřit, že teče voda....
Problém dnešních koní je , že se ve výběhu nehýbou, stojí u balíku, max se dojdou napít.(ke krmení ad libitum...ono to tak je, že koně nemusí žrát non stop a ani to někteří nedělají i když můžou, jenže v ustájeních je ten problém, že 6x koni nikdo přihodit kupku do výběhu nepůjde...asi tak , viz. třeba Anja Beran, taky není zastáncem celodenního přístupu k senu, ale krmí ho několikrát denně, což už jinde nedělají, myslím, že si to jen někdo špatně vyložil a přebral po svojem)
Každý by se měl zamyslet, jak na tom jeho koník je a co od něj chce, není to jen o tom, on se klepe, dám deku...spocený kůň pod dekou není jen o tom, že má záda v teple, ale spíš o krevním oběhu a vnitřní homeostáze...je to o tom posoudit ustájení pokud je boxové (vnitřní a venkovní teplota by se neměla o moc lišit, bez průvanu, bez vlhkosti) tam to začíná,dál... co dělá ve výběhu, mám možnost z koně během dne deku sundat, mám dek více když mi promoknou(zadekuju koně a on pak má půl dne na zádech mokrej hadr) a.t.d. je toho prostě co hrdlo ráčí, takže já když zadekuju, tak opravdu tu deku kobyle sundavám jen na ježdění a čištění, jak se oteplí a kobyla má zimní srst sundavám, protože možnost předekovávat, sundavat a nandavat nemám a opravdu si myslím, že to je větší zlo, než když se kobyla půl dne třese- je to jeden z mechanizmů, jak se zahřát nebo ať se proběhne (naposledy se třásla předminulý rok na podzim) Ještě podotek, mokrého koně nesedlám max. jde lonž nebo na volno do haly a koně čistím i po ježdění, myslím si, že je to pro zádové svaly prospěšnější, než na koně hodit deku a poslat ho do výběhu.....
napsal(a):
No u Bořánka jsem se opravdu neinspirovala......a stále si myslím, že srovnávat pocitovou teplotu pro člověka a koně je také blud a myslet si že termozóny neexistují je jako nevěřit, že teče voda....
Problém dnešních koní je , že se ve výběhu nehýbou, stojí u balíku, max se dojdou napít.(ke krmení ad libitum...ono to tak je, že koně nemusí žrát non stop a ani to někteří nedělají i když můžou, jenže v ustájeních je ten problém, že 6x koni nikdo přihodit kupku do výběhu nepůjde...asi tak , viz. třeba Anja Beran, taky není zastáncem celodenního přístupu k senu, ale krmí ho několikrát denně, což už jinde nedělají, myslím, že si to jen někdo špatně vyložil a přebral po svojem)
Každý by se měl zamyslet, jak na tom jeho koník je a co od něj chce, není to jen o tom, on se klepe, dám deku...spocený kůň pod dekou není jen o tom, že má záda v teple, ale spíš o krevním oběhu a vnitřní homeostáze...je to o tom posoudit ustájení pokud je boxové (vnitřní a venkovní teplota by se neměla o moc lišit, bez průvanu, bez vlhkosti) tam to začíná,dál... co dělá ve výběhu, mám možnost z koně během dne deku sundat, mám dek více když mi promoknou(zadekuju koně a on pak má půl dne na zádech mokrej hadr) a.t.d. je toho prostě co hrdlo ráčí, takže já když zadekuju, tak opravdu tu deku kobyle sundavám jen na ježdění a čištění, jak se oteplí a kobyla má zimní srst sundavám, protože možnost předekovávat, sundavat a nandavat nemám a opravdu si myslím, že to je větší zlo, než když se kobyla půl dne třese- je to jeden z mechanizmů, jak se zahřát nebo ať se proběhne (naposledy se třásla předminulý rok na podzim) Ještě podotek, mokrého koně nesedlám max. jde lonž nebo na volno do haly a koně čistím i po ježdění, myslím si, že je to pro zádové svaly prospěšnější, než na koně hodit deku a poslat ho do výběhu.....
Ono na tom ranči je to spíš o psychopatickém majiteli, s kterým není možná žádná diskuze, není přístupný ničemu. Tam deku nesmí mít žádný kůň, i když byl dosud (do příjezdu) dekovaný, tak mu deku na pastevku sundá. Tam smíte jen souhlasit.

Nemám FC, tak jsem ušetřená dalším diskuzím....a hrůzám....i když se tam určitě dají najít i užitečné věci.
napsal(a):
Tak některé věci tu myslím nikdo nespochybňoval, tak nevím...
Za mě teda klepající se kůň projevuje výrazný diskomfort a takvoým situacím se vyhýbám, protože to jsou přesně stavy, kdy úžasně tuhnou svaly a to u jezdceky využívaného koně fakt nechci. Možná, že mladý nenáchylný kůň to prostojí celkem dobře, ale u citlivého koně co už není úplný mladík se takovým situacím snažím předcházet (teda ne jen u těch citlivých). Kobyla se mi neklapala nikdy a valach jednou, kdy se v létě po se bouřce prudce ochladilo asi na 10 °C. Pokud dekuju, tak to mám ošetřené to je jasné, tedy různé deky a možnost případně během dne deku sundat či nandat. Nikdy se mi ani nestalo, že by kůň bych pod dekou nějak extra spocený, max na plecích vlhký.
Já se třeba vážně snažím o to,aby kobyly měli co nejpřirozenější život...ale samozřejmě v rámci možností dnešního světa - života..nebo jak to nazvat...
V přírodě by těžko měli přístřešek..u mě mají dva přístřešky + několik větších stromů jako stín + vysekaný kousek lesíka,kde mají stálý stín...mají možnost výběru..a přístřešky vyhrávají...seno třeba adlibitum nekrmím,není to dost dobře možné,mám jednu kobylu v typu hucula,jednu pidi ponclici..takže tam to nehrozí..snažím se je držet na normální váze..větší tloustne snad ze vzduchu..Ale určitě si myslím,že hůře krmitelní koně tu možnost mají mít...ale zase jsem odpůrce celého balíku ve výběhu,kdy koně jen stojí a žerou..ale zase chápu,že možnosti jsou omezené a málokdo má možnost rozhazovat několikrát denně kupičky sena...Kůň by měl mít celodenní pohyb a to se u mě daří a jsem za to ráda..je to přirozenost těch koní....
A co se týče dekování..nedekuji...ale když je chladno a nebo celý den prší či sněží,tak mají prostě obě pláštěnky bez podšití a dostanou je...u větší jsem to nezažila,u menší jednou ano,že se mi po celém propršeném dni(sice už na jaře,kdy bylo kolem 20 C,ale začalo studeně foukat) začala klepat...takže než to zažít znovu,prostě ty pláštěnky mám a když je to nutné,použiji...
Člověk může koně chovat co nejpřirozeněji,ale vždy se to musí uzpůsobit momentálnímu životu. Nemůžeme se snažit je chovat tak,jak žili původně,protože k tomu už dnešní svět nemá stejné podmínky.....