Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Vj

14.6.2020 12:09
Vj

XXX.XXX.211.13

Je mi 14 let a jezdím pravidelně zhruba 3 roky. Ovšem u koní jsem už od 8 let. Nejsem z žádné jezdecké rodiny a moji rodiče mě podporují akorát tím že všechno platí. Jezdím v jedné stáji celou dobu a většinou na zrzavé kobyle( plemeno ČT) která je taková hysterka a občas to s ní není jednoduché, ale většinou si poradím. Má zkušenosti i s arabkou v plné síle. S kamarádkou do budoucna uvažujeme o koupy vlastního koně. Z důvodů že na něj budeme dvě, když se cokoliv jedné stalo druhá se může o koně postarat, taky můžu jezdit na dovolenou s rodiči a nemusím mít starost že kůň zůstane sám. A taky se všechny náklady budou platit napůl. Vím jaká je práce u koní. Sama každou sobotu chodím ke koním pomáhat. Vím co je to každý den kydat box, krmit koně, ošetřovat ho, jak se vodí do vozíku, ke kováři, jaké jsou vitamíny a jídla, co všechno potřebuje a že je to hromada hodin práce a 2 hodiny ježdění. Vím na co si dát při koupy koně pozor, že musím mít sebou veterináře, musím si vyžádat zdravotní soupis koně a dozvědět se vše o jeho minulosti a že to vyjde draho. Ideálně by se nám hodil nějaký flegmatický valach okolo 9 - 12 let vhodný pro začátky skakaní. Je ještě něco na co bych si měla dát při koupy pozor? Nebo při chovu koně?

Neregistrovaný uživatel

14.6.2020 12:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.121.233

Dejte si pozor na sebe navzájem. Koupě koně mezi přáteli nebo partnery končí z 99 % fiaskem.

14.6.2020 15:21
koně

XXX.XXX.174.63

" Nejsem z žádné jezdecké rodiny a moji rodiče mě podporují akorát tím že všechno platí. "

No a to je poměrně hodně,od nich ,ne?
Když oboru nerozumí a přece jsou ochotni ti sponzorovat tvou zálibu,to je dost ,řekla bych
Mít koně ve dvou je velmi dobrá idea .Měla jsem to tak léta,taky s kamarádkou a klapalo to,kůň měl vždy své jisté.
Ovšem kupovaly jsme ho ,až když jsme si na něj samy vydělaly, a ze svého ho platily.
Prošly jsme toho spolu dost.Od 11ti let v oddíle,přes X cizích soukromých koní a až ve 25ti letech jsme si troufly na vlastního ,napůl
Jestli dokážeš s kamarádkou táhnout bez závažnějších rozporů ohledně potřeb a využití koně od puberty do dospělosti ,pak byste si vlastního napůl už koupit mohly

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.6.2020 10:15
Uživatel s deaktivovaným účtem

Hlavně si s kamarádkou dejte pozor, abyste měly po ruce vždycky někoho, kdo je velmi zkušený. Není zřejmé, kde budete koně mít, ideál by byl v nájemním ustájení u člověka, který má dobrou pověst mezi koňáky a má pěkné prostředí a spolehlivé dodavatele píce. Samozřejmě kůň nesmí být v samotě. Mimochodem, pokud někdo v souvislosti s péči o koně napíše "jídlo", prostě mi okamžitě spadne do škatulky "(možná poučený) laik". Takže skutečně to nejdůležitější je, abyste měly znalého poradce.

Poradce, který s vámi pořeší stav kopyt, vhodnost sedla, mezidobí, kdy si s vámi (asi tak od prvního do šestého měsíce pobytu) bude kůň rozhodovat, zda vám má věnovat pozornost a naslouchat vašim požadavkům, případné akutní problémy zdravotního charakteru (zda volat veterináře, první pomoc, základní ošetření)…

Co dál pořešit? Celkem závažný problém, ačkoli se to tak nejeví je "kam s hnojem". To rozhodně pořešte předem, pokud nebudete mít koně v ustájení, kde se o to stará ustajovatel. Stejně tak je dobré vědět "kde seženu seno". Teď se jeví, že je a bude sena všude dost, ale ví bůh, jak dopadnou druhé seče, a pak se bude teprve lámat chleba. Mít zajištěného kováře (a náhradní kontakt na jiného se slušnými recenzemi v mobilu). Mít zajištěného veterináře (a dtto).

Ježdění a nakládání koně do přívěsu je vpravdě to poslední. Denní péče o koně je to, co by měl majitel koně ovládat (kolik vypije vody, jak poznat, že má horečku, co s otoky nohou/podlomy, jaké krmení podle zátěže a reakcí koně, jak poznat první náznaky "zkoušení hranic", obrovská sebekontrola při vysvětlování a dodržování důslednosti, odhad chování zvířete, parazité...). Co dělat, když s vámi kůň nebude chtít od stáje, co dělat, když se nebude chtít dát chytit ve výběhu, jak koně navykat na nové prostředí, jakým způsobem přistupovat ke koni v panice, jak předejít závislosti na jiných koních.... Už jsem toho viděla dost, když se problémům nepředcházelo a když vznikly, tak se neřešily. Zkušenou osobu jako dozor, to je to, co potřebujete. A taková zkušená osoba si za to, pozor, může nechat i platit - tak nebýt překvapen.

15.6.2020 10:29
kallisto

XXX.XXX.237.35

Všechno platí znamená co? Hodiny někde v kroužku?

Budou rodiče ochotni platit koně jako vlastního? Ustájení se všemu vícenáklady? Náklady na veterináře když se něco stane, kováře, pojištění koně, trenéra? Jsou toto vše ochotni platit rodiče kamarádky? Kdo bude zodpovědný v případě, že se něco stane? Kdo bude rozhodovat, jestli koně ošetřit drahou léčbou/ nebo neošetřit, odvézt na kliniku/neodvézt, utratit/neutratit? Dle zákona budou zodpovědni tvoji a její rodiče!

16.6.2020 21:35
florindela

XXX.XXX.44.8

A nejedná se spíš o koupi (místou koupy) koně? Já bych řekla, že i jo.

Přidejte reakci

Přidat smajlík