Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.6.2020 21:03
AjiskaN

XXX.XXX.199.8

Ahoj, mám koníka je mu skoro 15 let. Kovaný pres sezónu na všechny 4,přes zimu na předky. Od 6 let aktivně pracuje, skáče do 110 cm a jezdí na závody. Nikdy to nebyl velký dříč, ale když byla holeň na svém místě nebyl problém. Poslední dobou je totálně zabržděný. Při klasické jizdarenské práci sotva kluše, skoky zastavuje, hlavně pokud to nevyjde přesně a musel by z dálky (nic hrozného, co by mu dřív dělalo problém). Nefunguje ani s ostruhou. Proto si myslím ze by ho mohlo něco bolet nebo mu být ale nenapadá mě odkud hledat. Fyzio, chiro, kovář, kontrola sedla bez nálezu. Má problém třeba při kování zadních nohou se udržet pouze na jedné noze, zadní celkově špatně zvedá ale nikdo to nikdy neřešil protože nevykazoval problémy.

Hledam tipy co zkoumat, v čem by mohl být problém.

Kiri123

20.6.2020 21:15
Kiri123

XXX.XXX.153.49

Byl pořádně koník vystrouhany ? Nám před měsícem kůň stoupl na klacek a zarazil si ho hodně hluboko pod střelku, jeden kus jsem vytáhla já a poté další kus našel kovář po vystrouhani, nasadili jsme antibiotika ( injekčně kvůli zánětu) a už je koník téměř fit.

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.6.2020 21:15

AjiskaN napsal(a):
Ahoj, mám koníka je mu skoro 15 let. Kovaný pres sezónu na všechny 4,přes zimu na předky. Od 6 let aktivně pracuje, skáče do 110 cm a jezdí na závody. Nikdy to nebyl velký dříč, ale když byla holeň na svém místě nebyl problém. Poslední dobou je totálně zabržděný. Při klasické jizdarenské práci sotva kluše, skoky zastavuje, hlavně pokud to nevyjde přesně a musel by z dálky (nic hrozného, co by mu dřív dělalo problém). Nefunguje ani s ostruhou. Proto si myslím ze by ho mohlo něco bolet nebo mu být ale nenapadá mě odkud hledat. Fyzio, chiro, kovář, kontrola sedla bez nálezu. Má problém třeba při kování zadních nohou se udržet pouze na jedné noze, zadní celkově špatně zvedá ale nikdo to nikdy neřešil protože nevykazoval problémy.

Hledam tipy co zkoumat, v čem by mohl být problém.

Vyšetření opravdu důkladné, ale i přesto mě napadá problém v zádech (páteři). Předpokládám, že ohybovky také proběhly.

20.6.2020 21:22
AjiskaN

XXX.XXX.199.8

Vystrouhany i nakovany je ještě pečlivěji než kdykoliv jindy, vzhledem k tomu že ho teď neco trápí. Ano ohybovky bez problémů.

20.6.2020 21:24
AjiskaN

XXX.XXX.199.8

Hledám jakékoliv nápady co nechat vyšetřit ve stáji, než ho naložíme a odvezeme na kliniku na rentgen celého tela. To chci jako poslední možnost.

20.6.2020 21:29

Měl koník někdy volno? třeba po sezoně 3 měsíce v kuse....

20.6.2020 21:37
Dotaz

XXX.XXX.235.225

A fyzio/chiro byl kvalitní? Co vám k tomu jeho pohybu řekl?

20.6.2020 21:39

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Měl koník někdy volno? třeba po sezoně 3 měsíce v kuse....

Jakože psychická únava? Vidíte, to mě nenapadlo, ale můžete mít pravdu.

20.6.2020 21:39
AjiskaN

XXX.XXX.199.8

Má volno přes léto. Když jsou ty tropické teploty tak na závody nejezdím většinou to je červenec a srpen. Jinak volno úplné má 1x týdně ale nikdy ne třeba po sezoně nějaké dlouhé přes zimu. To mu dělám volnější režim. Jen vyjížďky krok, klus spíš se tak projít a pokoukat. Celkově ho nijak nedřu. Má 1x týdně skoky, 1x týdně jízdárnu a lehčí drezurní práci, 1x týdně volno, 1x týdně 30 minut lonž a zbytek jsou vyjížďky, nebo procházky na ruce a popasení.

20.6.2020 21:42
AjiskaN

XXX.XXX.199.8

A občas mu dělám ze mu nechám volno bez sedla třeba 4 dny a jde jen na pastvinu. V létě ma vždycky 1 týden v červnu a 14 dní v srpnu úplně volno když jsem na dovolené. On se zas na ty vyjížďky a vycházky vyloženě těší. Má moc rád když chodíme vždycky jinou trasu zastavíme se cestou na louce na trávu. Může se rozhlížet.

20.6.2020 22:00

Jj, je mi to jasné že není až zas tak přetrénovaný, ale každý potřebuje tu dovolenou na zotavenou, obvzlášť v pozdějším věku , ono za 14 dní se namožený svalík nezahojí nebo něco podobného a je třeba tomu dát po sezoně čas, aby koník odfrknul a jen odpočíval.(nějaká vyjížďka neva, ale 15 letý koník už není mladík a dát se po závodech do pucu mu už může trvat déle(psychicky i fyzicky)
PS: ještě, chodí na pastvinu pravidelně? jako že zatrénujete a jde zase ven se popásat?

20.6.2020 22:25
Rif Du Madon

XXX.XXX.24.48

Nechte mu udělat komplet krve, minerály, selen.

20.6.2020 22:30
AjiskaN

XXX.XXX.205.106

Chodí ven každý den dopoledne a domů jde okolo 13 hodiny. Jdeme spolu ven a pak ho dám buďto zase do výběhu, nebo mu osprchuju nohy, když je teplo tak celého a jdeme se projít ještě na vodítku a napast na vodítku na lepší trávu. Jinak samozřejmě před i po ježdění ho krokuju 10-15 minut.

Ty krve, stačí říct veterináři, že chci kompletní krevní rozbor a on bude vědět?

21.6.2020 11:32

AjiskaN napsal(a):
Chodí ven každý den dopoledne a domů jde okolo 13 hodiny. Jdeme spolu ven a pak ho dám buďto zase do výběhu, nebo mu osprchuju nohy, když je teplo tak celého a jdeme se projít ještě na vodítku a napast na vodítku na lepší trávu. Jinak samozřejmě před i po ježdění ho krokuju 10-15 minut.

Ty krve, stačí říct veterináři, že chci kompletní krevní rozbor a on bude vědět?

Nejlepší by byl vet, který se okolo koní pohybuje, ideálně, když má zkušenosti se sportujícími koňmi - bude vědět, co nechat vyšetřit - třeba i enzymy, vypovídající o poškození svalů nebo překyselení organismu. Nebo se zeptat i humánního lékaře, máte-li nějakého známého.

21.6.2020 11:51
Terven

XXX.XXX.103.178

Ma - li problem s davanim zadnich a s odrazem, taky bych se priklanela k bederni pateri. Ze fyzio nic nenasel, neznamena, ze tam nic neni.
Pripadne mozna problem v kycli.

21.6.2020 12:30
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Terven napsal(a):
Ma - li problem s davanim zadnich a s odrazem, taky bych se priklanela k bederni pateri. Ze fyzio nic nenasel, neznamena, ze tam nic neni.
Pripadne mozna problem v kycli.

Taky bych to tak viděla.

21.6.2020 18:40
Rif Du Madon

XXX.XXX.43.237

Nebo prostě jenom stárne. Můj valach po 15ti začal mít období, kdy s mu nechtělo vůbec nic. Střídá se to s obdobími, kdy je na tom fyzicky výborně.
Vet by Vám měl nabídnout, co vše a za kolik může nechat v laboratoři nabrat. Komplet krev s ionty, selenem a Cuschingem vyšla na 2800. Čistý selen vyjde 200-300kč, nedostatek rozhodí i zbytek iontů a svaly.
Já jsem to nechávala dělat, že se starouš hrozně potil pod sedlem, mimo práci mu byla pořád zima a měl ztuhlé svaly. Málo selenu měl, po pigáru se zlepšil.

21.6.2020 18:59
AjiskaN

XXX.XXX.236.138

No a ten problém s bederní páteří nebo kyčlí, tak na to přijdu jen rentgenem ne? Měla jsem 2x chiropraktika a pak i doktora fyzioterapeuta. Nikdo z nich nic nenašel. Já teda nevím ale když něco dělá vlastně jen 8 let a snažím se ho co nejvíc šetřit, tak co pak mají říkat koně co sportuji od 4 let a ještě v 17 jezdí po závodech. Ty krve mám domluvené, ještě to spolu az přijede probereme co vlastně všechno necháme udělat, tak jsem zvědavá na výsledky. A myslíte že mam nechat udělat i ten Cushing? On zas s linanim, extra pocením problémy nemá,srst má krásnou lesklou i v zimě, svalnatý je možná až příliš a rozhodně neztrácí váhu i když byl jen na seně tak byl pořád pěkný, to platí tedy i teď. A i když měl úraz a půl roku chodil jen krokem tak prostě neopadl ze svalů.

21.6.2020 19:44

AjiskaN napsal(a):
No a ten problém s bederní páteří nebo kyčlí, tak na to přijdu jen rentgenem ne? Měla jsem 2x chiropraktika a pak i doktora fyzioterapeuta. Nikdo z nich nic nenašel. Já teda nevím ale když něco dělá vlastně jen 8 let a snažím se ho co nejvíc šetřit, tak co pak mají říkat koně co sportuji od 4 let a ještě v 17 jezdí po závodech. Ty krve mám domluvené, ještě to spolu az přijede probereme co vlastně všechno necháme udělat, tak jsem zvědavá na výsledky. A myslíte že mam nechat udělat i ten Cushing? On zas s linanim, extra pocením problémy nemá,srst má krásnou lesklou i v zimě, svalnatý je možná až příliš a rozhodně neztrácí váhu i když byl jen na seně tak byl pořád pěkný, to platí tedy i teď. A i když měl úraz a půl roku chodil jen krokem tak prostě neopadl ze svalů.

Kyčel se asi zrentgenovat nedá, je tam moc svalové hmoty. A i kdyby, na RTG není všechno vidět. (beru podle sebe, na RTG kolen jenom mírná artróza odpovídající věku, ale přesto se i při běžné zátěži belhám). Uvidíte po krevních testech, může být unavený. Každý kůň (i člověk) to má prostě jinak.

21.6.2020 20:33

kyčel--v sedaci na zádech, jako pes.

Taky je možnost, že koník prostě zjistil, že nejste až zas tak "důrazná" spíš šetřící a zařídil se.

21.6.2020 20:43
AjiskaN

XXX.XXX.236.138

To si zas úplně nemyslím on dřív měl takové sklony k tomu ze když nemusí tak skákat nebude. Ale ted to je celkově úplně jiné. Dřív to fakt zkoušel ke každému skoku a ted jede jede pohoda a pak ma zasek. Ten zasek ma vždycky když má problém s pohybem dopředu. I když mu dám ostruhu fakt silně ji tam natlačim tak on prostě nepřidá. Prostě kluše je jako prkno a za boha se nemůže rozjet. Dřív dělal i takové vtipky jako ze vyhazoval nebo se po skoku rozebehl a poskočil si. To ted taky neexistuje je jak beránek ani jednou nevyhodi. A dřív vyhazoval fakt neustále.

21.6.2020 20:50
Terven

XXX.XXX.110.191

Taky je možnost, že koník prostě zjistil, že nejste až zas tak "důrazná" spíš šetřící a zařídil se.

Pokud špatně zvedá zadní nohy a má problém se při kování udržet na těch zbejvajících, je to taky tím, že paní (slečna) je málo důrazná?
Že problém nevidíme nebo ho neumíme zjistit, neznamená, že není.
Pokud ty problémy zadavatelka pozoruje až poslední dobou a před tím kůň fungoval normálně, asi to nebude tím, že by zčistajasna pozbyla důraznosti. A píše-li, že nefunguje ani s ostruhou...tak ještě víc přitvrdit?
Za mě teda prasárna, se omlouvám.

21.6.2020 20:52

Můžete mi dát odkaz na tento způsob vyšetření? Nemůžu to najít a pořád se mi to nezdá. Ale můžu se samozřejmě mýlit.

21.6.2020 20:52
akscha

XXX.XXX.78.14

A trenera mate? Protoze neustale vyhazovanu ani ostruha na pohyb dopredu neni uplne standardni prubeh jezdeni. Proste jestli spolu nemate problem v jezdecke komunikaci, ktery on driv resil aktivne (vyhazovanim) a ted prisel na to, ze bude lepsi zpomalit a pak ho neujezdite.

21.6.2020 21:00

Terven napsal(a):
Pokud špatně zvedá zadní nohy a má problém se při kování udržet na těch zbejvajících, je to taky tím, že paní (slečna) je málo důrazná?
Že problém nevidíme nebo ho neumíme zjistit, neznamená, že není.
Pokud ty problémy zadavatelka pozoruje až poslední dobou a před tím kůň fungoval normálně, asi to nebude tím, že by zčistajasna pozbyla důraznosti. A píše-li, že nefunguje ani s ostruhou...tak ještě víc přitvrdit?
Za mě teda prasárna, se omlouvám.

Opakuji se, hledala bych fyzický problém. "A dřív vyhazoval neustále a měl sklony, že když nemusí, tak skákat nebude a to u každého skoku" - nebylo něco špatně už tenkrát? Neboli problém byl vždycky?

21.6.2020 21:04
Terven

XXX.XXX.110.191

Opakuji se, hledala bych fyzický problém. "A dřív vyhazoval neustále a měl sklony, že když nemusí, tak skákat nebude a to u každého skoku" - nebylo něco špatně už tenkrát? Neboli problém byl vždycky?

Přesně to mě napadlo - ono to vyhazování je málokdy projev radosti ze života, ačkoliv se to tak běžně interpretuje. Tipuju, že kůň měl problém už tenkrát a jelikož nikdo neřešil, vygradovalo to až k současnému stavu.

21.6.2020 21:32
AjiskaN

XXX.XXX.236.138

Byly s ním problémy s tím že to zkoušel ke každému skoku kdyz jsem ho koupila přibližně první půl roku. Ale ja jsem byla opravdu tragicky nejezdec. Když jsem se naučila sedět na zadku nepredklonena az ke skoku a držet holeň na jednom místě problém opadl. Ale nebyl to prostě ten dříč co ma na sobě pytel hoven a preskace s nim cokoliv.

To vyhazování nemělo zdravotní problém dělá to prostě po koních. Už k nam tak přišel pokud za ním jede kůň začne vyhazovat. Teď ho měl na zadku skoro a kromě uši dozadu žádná reakce. Takže ten problém prostě není v tom že bych hi málo motivovala pobidkou nebo byla moc hodná a on moc vycurany.

Trenéra mám trénuji s ním pravidelně. Ale mám nejdřív vyloučit zdravotní problémy a pak to teprve brát jako neposlušnost. Takže teď tréninky nemám a ani nechodím jezdit. Jen ho pozoruji dávám do výběhu pasu na ruce a hledám jestli někde bude ten pitomej problém.

22.6.2020 09:40

Jaké je to plemeno? Kromě toho problému s kováním, bývá koník třeba po delším pobytu v boxu zatuhlý, obzvlášť pokud třeba klesne teplota? Kulhá občas bez zjevných příčin? Problémy s naskakováním do cvalu, křižováním, tzv. králičí hop (při cvalovém skoku skáče oběma zadmína najednou)? Projevuje nepohodlí už při sedlání? Nějaký další, zdánlivě nesouvisející, problém?

22.6.2020 10:01
AjiskaN

XXX.XXX.152.25

Je to ČT, zatuhlý bývá pokud klesne teplota a nemá deku, nikdy nekulhal pokud neměl nějaký úraz - všechny vyléčeny poctivě veterinářem, bez následků, do cvalu naskakuje perfektně, nekrizuje a dělá výborně preskoky. Při sedlani se hrozně šklebí na zapínání podbřišniku ale to jsem si spojovala ze minula majitelka měla podbřišnik s gumou na jedné straně a dotahovala ho na fest za tu gumu.

22.6.2020 10:12

zkuste si sehnat někoho s termokamerou, projeďte koně tím. Pokud je někde zánět a něco pracuje, to místo by mohlo být i povrchově teplejší. Viděla jsem takovou diagnostiku v nějakém článku na Eqch tuším, a moc se mi to zalíbilo. Možná za to nic nedáte a pokud nakoukáte víc koní nebo tepelná stopa nebude stranově souměrná, třeba budete mít vodítko. Jen sehnat někoho s tou termokamerou, kdo bude ochotný šaškovat kolem koně :-)

22.6.2020 10:18

AjiskaN napsal(a):
Je to ČT, zatuhlý bývá pokud klesne teplota a nemá deku, nikdy nekulhal pokud neměl nějaký úraz - všechny vyléčeny poctivě veterinářem, bez následků, do cvalu naskakuje perfektně, nekrizuje a dělá výborně preskoky. Při sedlani se hrozně šklebí na zapínání podbřišniku ale to jsem si spojovala ze minula majitelka měla podbřišnik s gumou na jedné straně a dotahovala ho na fest za tu gumu.

Pokud tedy vyloučíte výše zmíněné problémy v kloubních spojeních, nízkou hladinu selenu atd., zaměřila bych se na myopatie - ty totiž také způsobují tyto problémy.

22.6.2020 11:37

Můžete mi dát odkaz na tento způsob vyšetření? Nemůžu to najít a pořád se mi to nezdá. Ale můžu se samozřejmě mýlit.

Odkaz nemám, určitě na velkých klinikách, já to viděla v Brně, kůň v limbu, na zádech , rentgenovala se pánev, byl to 2letý plnokrevník....

22.6.2020 12:14
etnies86

XXX.XXX.245.26

taky bych tipovala problém, všechny koně co nechtěli dávat zadní nohy tak se pak zjistil problém. jen jeden je prostě fakt dávat nechtěl a dodneška nevím příčinu.
přijde mi to jak kdyby i předtím to dával najevo jen nebyl vyslyšen nebo bylo přitvrzeno tak to radši vzdal. ale to jste pak vyvrátila. je fajn že to řešíte

22.6.2020 12:15
jesie

XXX.XXX.224.171

Já teda mluvila s klinikou v Brně,když byl kůň po úrazu pánve a sami mi řekli,že RTG s otázkou,že je tam tolik hmoty,že kyčle a pánev neprosvítí....Tak by mě taky zajímalo,že to někde dělají.

22.6.2020 12:18
Arbora

XXX.XXX.212.124

AjiskaN napsal(a):

Toto býva obvkyle reakcia na žalúdočné vredy. Tým by som začala. Videl ho v pohybe veterinár, vo voľnosti, na kruhu, ideálne ortopéd?

A skúsila by som na nejaký čas dať oddych od tréningov, lonžovania a skákania, voľno do výbehu a jazdenie iba v teréne. Budete viedieť aspoň vylúčiť to, či kôň nie je iba znudený a nebaví ho skákanie.

22.6.2020 12:26
jesie

XXX.XXX.224.171

Arbora napsal(a):
Toto býva obvkyle reakcia na žalúdočné vredy. Tým by som začala. Videl ho v pohybe veterinár, vo voľnosti, na kruhu, ideálne ortopéd?

A skúsila by som na nejaký čas dať oddych od tréningov, lonžovania a skákania, voľno do výbehu a jazdenie iba v teréne. Budete viedieť aspoň vylúčiť to, či kôň nie je iba znudený a nebaví ho skákanie.

vředy bych taky sázela

22.6.2020 12:27
AjiskaN

XXX.XXX.152.25

Vředy budeme řešit v pátek, ale vyšetřoval jste je někdo jinak než tou trubičkou s kamerou do žaludku? Viděla jsem někde že se to dá diagnostikovat reakci na stlačení nějakých bodů, ale nebylo to z ČR, tak nevím jestli tu je možné vyšetření i jiným způsobem.

22.6.2020 12:32

jesie napsal(a):
Já teda mluvila s klinikou v Brně,když byl kůň po úrazu pánve a sami mi řekli,že RTG s otázkou,že je tam tolik hmoty,že kyčle a pánev neprosvítí....Tak by mě taky zajímalo,že to někde dělají.

No právě - u "placatého" dvouletého plnokrevníka to možná jde, ale u nasvaleného ČT se mi to nezdá.

22.6.2020 12:33

AjiskaN napsal(a):
Vředy budeme řešit v pátek, ale vyšetřoval jste je někdo jinak než tou trubičkou s kamerou do žaludku? Viděla jsem někde že se to dá diagnostikovat reakci na stlačení nějakých bodů, ale nebylo to z ČR, tak nevím jestli tu je možné vyšetření i jiným způsobem.

Myslím, že endoskopie je lepší způsob vyšetření, aspoň se uvidí, co přesně tam je.

22.6.2020 13:55
AjiskaN

XXX.XXX.236.138

No ale co když ma problém az ve střevě? Už o víkendu jsem si o tom neco hledala a až na cizojazyčnych stránkách se dočetla že klasická endoskopie vyšetří pouze žaludek, ale že problém může být i dál vve střevě. Tak z toho nejsem moc moudrá.

22.6.2020 14:12
Dotaz

XXX.XXX.235.225

AjiskaN napsal(a):
No ale co když ma problém az ve střevě? Už o víkendu jsem si o tom neco hledala a až na cizojazyčnych stránkách se dočetla že klasická endoskopie vyšetří pouze žaludek, ale že problém může být i dál vve střevě. Tak z toho nejsem moc moudrá.

Žaludeční vředy jsou v žaludku, ne dál ve střevě.

22.6.2020 14:57
jesie

XXX.XXX.224.171

AjiskaN napsal(a):

Vyšetření trubičkou-endoskopie. Je schopný i veterinář v terénu,pokud má vybavení. Ale v každém okrese se nějaký najde,který to udělat dokáže.

Mám vředaře,který neměl jiné příznaky než nespokojenost při čištění v okolí hrudníku. Zaměňovala jsem to za nespokojenost s podbřišníkem. Po konzultacích s veterináři jsme se domluvili,že endoskopie by pro něj byla zbytečná,že i další příznaky (špatná krmitelnost,velké změny váhy,únava) poukazují na toto. Přeléčil se rovnou léky proto vředům (omeprazol 3 týdny) . Změna výrazná. bohužel se mu to vrací,takže tak 2x ročně řešíme přeléčení,ale s tím už se musím smířit.

22.6.2020 15:12
AjiskaN

XXX.XXX.31.105

Můj je krmitelny až moc dobře. Za ty roky co ho mám nebyl nikdy hubený naopak je tlustý i ze sena, když nic nedelal. Ale nemá rad čištění břicha, jinde mu to nevadí a šklebí se strašně při sedlani speciálně na podbřišník . Tak uvidíme

22.6.2020 15:14
Arbora

XXX.XXX.212.124

Ja mám pocit, že v teréne sprací gastro iba Bára Bezděková.

Častokrát je jednoduchšie tie vredy preliečiť, než vyšetrovať. Ale zase Doktorka Bezděková je vynikajúci internista a keď tam bude niečo, ćo by z tejto pozície mohla vyšetriť, nespravíte vhybu, ak to bude riešiť s ňou.

22.6.2020 17:10

jesie napsal(a):

Bylo to na fakultě veterinárního lékařství Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně.

Přidejte reakci

Přidat smajlík