Dekování

Americký klusák
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

.

5.11.2020 19:28
.

XXX.XXX.162.218

Dobrý den.
Potřebovala bych se poradit ohledně dekování.
Moc dobře vím, že diskuzí na toto téma je tu mnoho ale z těch věčných dohadů nejsem vůbec moudrá.
U nás na statku máme kobylu Amerického klusáka (pamětníka, 28 let).Narodila se u nás, nijak nepracuje a pouze dožívá.Poslední dobou tu máme docela zimu. Okolo 7°C.Ve stáji máme pořád vyvětráno a příjemnou teplotu ale když kobylu vyvedu ven tak se po chvíli začne trochu třást a je na dotek ledová. Podotýkám že zimní srst už docela má. Protože už to má být jen horší, tak mi to poměrně vrtá hlavou. Dekovaná prý nikdy nebyla protože to nebylo potřeba. S tím přichází první otázka. Měla bych nějakou deku pořídit?
Popřípadě jakou? Je pravda že když jí jednou deku dám tak že už jí musí mít v podstatě pořád? Nebo co by jste na mém místě dělali vy? Chtěla bych poprosit aby jste si rýpání nechali pro někoho jiného. Myslím to s kobylou dobře a taky chci aby to i dobře dopadlo.

Předem děkuji za rady.

5.11.2020 19:38
MajkaP

XXX.XXX.2.139

Řekla bych, že taková kobyla by si deku zasloužila. Když ji teď dáte deku, s největší pravděpodobností nebude moct být "nahatá", dokud nebude jaro. Bohužel se toto moc nedá ani odbýt jednou dekou za 1000. V ideálním případě by to teď chtělo aspoň gramáž 100 a pak 300 na větší zimu a minimálně pláštěnku na jaro.... Ale to je úplně minimum a pravděpodobně ani s tím nevystačíte.
Můj názor je ten, že je lepší investovat a koupit například Bucas Smartex, ta má velké teplotní rozmezí( navíc zvládne i vlhkého koně) a kůň tak může být skoro celou zimu v jedné dece.... odpadá tak nutnost častého převlékání....a také dilematu, kdy už převléknout....

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.11.2020 19:59

. napsal(a):
Dobrý den.
Potřebovala bych se poradit ohledně dekování.
Moc dobře vím, že diskuzí na toto téma je tu mnoho ale z těch věčných dohadů nejsem vůbec moudrá.
U nás na statku máme kobylu Amerického klusáka (pamětníka, 28 let).Narodila se u nás, nijak nepracuje a pouze dožívá.Poslední dobou tu máme docela zimu. Okolo 7°C.Ve stáji máme pořád vyvětráno a příjemnou teplotu ale když kobylu vyvedu ven tak se po chvíli začne trochu třást a je na dotek ledová. Podotýkám že zimní srst už docela má. Protože už to má být jen horší, tak mi to poměrně vrtá hlavou. Dekovaná prý nikdy nebyla protože to nebylo potřeba. S tím přichází první otázka. Měla bych nějakou deku pořídit?
Popřípadě jakou? Je pravda že když jí jednou deku dám tak že už jí musí mít v podstatě pořád? Nebo co by jste na mém místě dělali vy? Chtěla bych poprosit aby jste si rýpání nechali pro někoho jiného. Myslím to s kobylou dobře a taky chci aby to i dobře dopadlo.

Předem děkuji za rady.

Ano deku. Jak se říká, všechno je jednou poprvé. I když nebyla nikdy dekovaná, je to senior a sama píšete, že se třese a očividně se necítí komfortně. Souhlas s MajkaP.

5.11.2020 21:03

...souhlasím s výše uvedeným, ale: proč máte ve stáji "příjemnou teplotu" ? myslím, že by se teplota neměla výrazně lišit- to koním dost škodí, i při otevřených vratech prakticky celý rok je ve stáji teď stále teplo, (uvírá se jen ve velkých mrazech)

5.11.2020 21:51
Arbora

XXX.XXX.233.168

Presne ako píše verun.
Otázka je, či kobyla ide do výbehu, kde iba čumí do blata, alebo aj dostáva aj nejaké seno, s ktorým by sa mohla zahriať. To je hlavný zdroj tepla pre kone, trávenie vlákniny. To by mala mať k dispozícii stále.

Zatiaľ by som kúpila ľahšiu podšitú deku a dávala najmä pri horšom počasí.

.

5.11.2020 22:38
.

XXX.XXX.162.218

Asi jsem to špatně napsala. Myslela jsem to tak, že když je ve stáji tak se neklepe ale když s ní vyjdu ven, tak se po chvíli třást trochu začne.

5.11.2020 23:28

jde o to, aby ve stáji nebylo teplo, že se dveře budou potit jako známé- dveře od chlíva- koně jou otrochu opocení v husté srsti a venku je chladno-větrno.. třes je termoegulační stupeň výroby tepla- třes svalů= teplo.
....prostě na ní hoďte teď pláštěnku nebo 100g s flísem, stay dry a bude dobře...

Máte někdo ve stáji teploměr? teď mě to napadlo, u nás je jen zvenku, koupím i do vnitřku i s vlhkoměrem a uvidíme, kolik je vevnitř stupňů při otevřených dveřích i v zimě, jasně, že to bude rozdíl u dveří a na konci stáje....tak uvidíme.

.

6.11.2020 07:53
.

XXX.XXX.162.218

MajkaP napsal(a):
Řekla bych, že taková kobyla by si deku zasloužila. Když ji teď dáte deku, s největší pravděpodobností nebude moct být "nahatá", dokud nebude jaro. Bohužel se toto moc nedá ani odbýt jednou dekou za 1000. V ideálním případě by to teď chtělo aspoň gramáž 100 a pak 300 na větší zimu a minimálně pláštěnku na jaro.... Ale to je úplně minimum a pravděpodobně ani s tím nevystačíte.
Můj názor je ten, že je lepší investovat a koupit například Bucas Smartex, ta má velké teplotní rozmezí( navíc zvládne i vlhkého koně) a kůň tak může být skoro celou zimu v jedné dece.... odpadá tak nutnost častého převlékání....a také dilematu, kdy už převléknout....

Dnes si uděláme výtet do jezdeckých potřeb pro několik dek na základě vašich rad. Po té Bucas Smartex jsem se už včera dívala na internetu, přečetla jsem pár recenzí a zdá se jako opravdu dobrá, kvalitní deka. Jestli jí budou mít, tak jí koupím. Jestli ne, tak objednám.
Dekuji moc za přínosné rady ;).

6.11.2020 08:03
MajkaP

XXX.XXX.21.249

. napsal(a):
Dnes si uděláme výtet do jezdeckých potřeb pro několik dek na základě vašich rad. Po té Bucas Smartex jsem se už včera dívala na internetu, přečetla jsem pár recenzí a zdá se jako opravdu dobrá, kvalitní deka. Jestli jí budou mít, tak jí koupím. Jestli ne, tak objednám.
Dekuji moc za přínosné rady ;).

Snad pořídíte dobře. Já sama nejsem v dekování nijak moc protřelá, ale nějaké zkušenosti mám (taky se starým koněm) a Smártexa se mi osvědčila-samozřejmě jsou i jiné deky s podobným "účinkem". Můj momentální trouba se rozhodl, že nechce chodit do boxu, takže je letos první zimu 24/7 a to je mu 15 (zatím byl v létě venku a v zimě chodil na noc domů. Včera jsem ho převlékla z podšité pláštěnky právě do Smártaxy :-)

Horsea

6.11.2020 11:49
Horsea

XXX.XXX.133.114

S dovolením se přidám k diskuzi se svými dvěma dotazy. Také se jedná o staršího koně, 24/7, v zimní srsti. Zatím zimy bez deky, ok, ale už loni jsem si říkala, že mu ji letos pořídím...

1) je lepší deka bez nebo s krkem?

2) když budu chtít vzít koně pod sedlo na procházku, deku sundám a půjde "nahatej" a pak mu jí zas po odsedlání nandám, není to o nějaký nastydnutí nebo jak na to reaguje koňský systém?

Děkuji za rady

6.11.2020 12:19

Protože deky s krkem nemáme, mohu jen k 2) pohybem a svalovou prací kůň vyvine hodně tepla. Na pohyb pod sedlem, kdy neočekáváte delší přestávky, deku nedávejte.

Pokud byste chtěli vyjet v dešti se sněhem nebo očekávali delší přestávky, je vhodné mít na soustavně dekovaného koně bederku a nebo stávající deku šikovně připevnit pod a za sedlo, aby mohla plnit funkci bederky, a v případě delšího stání se dá rozvinout i přes hrudník a plece...

6.11.2020 12:21

něco k přečtení, odkaz na další díl k článku je pod textem
https://www.equichannel.cz/a-b-c-dekovani-koni

6.11.2020 13:10
MajkaP

XXX.XXX.2.139

Horsea napsal(a):
S dovolením se přidám k diskuzi se svými dvěma dotazy. Také se jedná o staršího koně, 24/7, v zimní srsti. Zatím zimy bez deky, ok, ale už loni jsem si říkala, že mu ji letos pořídím...

1) je lepší deka bez nebo s krkem?

2) když budu chtít vzít koně pod sedlo na procházku, deku sundám a půjde "nahatej" a pak mu jí zas po odsedlání nandám, není to o nějaký nastydnutí nebo jak na to reaguje koňský systém?

Děkuji za rady

Deky s krkem jsou podle mého pitomé, strašně blbé sedí trhají hřívu, nic moc.... Dobrý je takový vyšší střih, aby tam krkem nezatékalo, ale pro koně který není holený je deka s krkem zbytečná.
Zadekovany oholený kůň by neměl být nikdy nahatý, takže pořád odpočtu, bederku, možná vyloženě kromě aktivní prace....ale na krokování zase obléct. Zadekovany chlupatý kůň by měl mít bederku pokud prší, fouká, nebo je nepříjemně. Pokud se jde jen někam chvilku trajdat a svítí slunicko, tak může jít i bez...pokud se zahřeje v práci na louce a pak jde dlouho krokem domů, tak už bych ji v mrazech zvažovala....

Horsea

6.11.2020 13:34
Horsea

XXX.XXX.133.114

Dobře. Koni je 26 let... jde se jen občas projít s námi na vyjížďku na volno nebo na sveze malé lehké dítě. Je na svůj věk v dobré kondici, ale myslím, že a zima by mu už byla pohodlnější v dece. Zvolím tedy bez krku tady tu zmíněnou bucasku bez krku. Pokud ji tedy nemají i s tím vyšším krkem. Klidně ještě reagujte, kdyby jste měli zkušenost/doporučení z vlastní zkušenosti. Ráda si to přečtu a děkuji za rady. Hezký víkend :-)

6.11.2020 14:53
sisi58

XXX.XXX.191.1

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
jde o to, aby ve stáji nebylo teplo, že se dveře budou potit jako známé- dveře od chlíva- koně jou otrochu opocení v husté srsti a venku je chladno-větrno.. třes je termoegulační stupeň výroby tepla- třes svalů= teplo.
....prostě na ní hoďte teď pláštěnku nebo 100g s flísem, stay dry a bude dobře...

Máte někdo ve stáji teploměr? teď mě to napadlo, u nás je jen zvenku, koupím i do vnitřku i s vlhkoměrem a uvidíme, kolik je vevnitř stupňů při otevřených dveřích i v zimě, jasně, že to bude rozdíl u dveří a na konci stáje....tak uvidíme.

Pláštěnka nestačí. Víte, že svou stařenu dekuji.
Bylo poměrně teplo, cca 8-10°C a kobyla byla po noci v 9 hodin na pohmat studená. To je nepřípustné.
V tuto dobu nejméně 150 g a deku s krkem. Kolem nuly už 200 g a pod nulou 300 g. Pro tak starého koně už jedině s krkem.
Měním kobyle všechny deky z "prodloužený krk" na s krkem VCELKU ! Neboť připínací krk není ok. Vždycky se krk shrne a táhne tam + může zatékat.

Dobrý nápad jsou Bucasky Smartex, pokud kobyle bude pasovat střih. Jak psala MajkaP. A nebo deky vrstvené třeba tato: https://www.equiworld.cz/sada-dek-4-v-1-titan-trio-premier-equine/

Jakmile začnete dekovat, už musíte až do jara. Jediná jiná možnost je neustálý přísun sena. Nestačí jen balík sena v ohradě, musíte mít jistotu, že kobyla opravdu žere.

6.11.2020 15:08
MajkaP

XXX.XXX.2.139

Horsea napsal(a):
Dobře. Koni je 26 let... jde se jen občas projít s námi na vyjížďku na volno nebo na sveze malé lehké dítě. Je na svůj věk v dobré kondici, ale myslím, že a zima by mu už byla pohodlnější v dece. Zvolím tedy bez krku tady tu zmíněnou bucasku bez krku. Pokud ji tedy nemají i s tím vyšším krkem. Klidně ještě reagujte, kdyby jste měli zkušenost/doporučení z vlastní zkušenosti. Ráda si to přečtu a děkuji za rady. Hezký víkend :-)

Bucas myslím vyšší krk nedělá, mají podle mého trochu úzký otvor na krk, takže některým koním ( záleží na stavbě těla) nemusí sedět, na druhou stranu se mi nestalo, že by tam zateklo. Bucas prodává krk, který na deku lze přidělat suchým zipem. Koupila jsem ho a na deku v životě nedala......

6.11.2020 15:40

sisi58: "kobyla byla po noci v 9 hodin na pohmat studená. To je nepřípustné" pro mě osobně to přípustné je, pokud tedy ne"měřím" teplotu koni v podpaží. Na hřbetě, žebrech, zadku může být klidně studený, pokud se neklepe. Právě naopak to považuji za výhodu - ve sněžných dnech na takovém koni netaje zbytečně sníh a neochlazuje ho (skupenské teplo je nejhorší požírač energie). Bohužel máme plnokrevníka, který je choulostivější, a místo žraní pase srnky, a tak nám v zimě chudne. Řešíme dekou (neradi, byl dvě zimy i bez deky, ale bylo nám stydno). Ale ti, co nechudnou, jsou na omak studení (z poníků visí i rampouchy, když se zadaří), a bez dek :-) Někde kdesi jsem četla článek, ve kterém byly infračervené snímky koní v zimě, znázorňující tepelné ztráty, článek byl nesmírně poučný, ale i přes čtvrthodinové hledání jsem ho prostě teď nenašla :-( Cílem teoreticky je, aby byl kůň na povrchu studený, tj. minimalizovat tepelné ztráty. Buď toho umí kůň docílit sám řádným nachlupením, vasokonstrikcí... nebo tomu pomůžeme vnější vrstvou. K naší smůle plnokrevník trapně topí tak, že mu sníh taje i na těch dekách Naštěstí v posledních letech už nesněží. Za chvíli zasadíme pomeranče.

6.11.2020 16:09
sisi58

XXX.XXX.191.1

sisi58: "kobyla byla po noci v 9 hodin na pohmat studená. To je nepřípustné" pro mě osobně to přípustné je, pokud tedy ne"měřím" teplotu koni v podpaží. Na hřbetě, žebrech, zadku může být klidně studený, pokud se neklepe. Právě naopak to považuji za výhodu - ve sněžných dnech na takovém koni netaje zbytečně sníh a neochlazuje ho (skupenské teplo je nejhorší požírač energie). Bohužel máme plnokrevníka, který je choulostivější, a místo žraní pase srnky, a tak nám v zimě chudne. Řešíme dekou (neradi, byl dvě zimy i bez deky, ale bylo nám stydno). Ale ti, co nechudnou, jsou na omak studení (z poníků visí i rampouchy, když se zadaří), a bez dek :-) Někde kdesi jsem četla článek, ve kterém byly infračervené snímky koní v zimě, znázorňující tepelné ztráty, článek byl nesmírně poučný, ale i přes čtvrthodinové hledání jsem ho prostě teď nenašla :-( Cílem teoreticky je, aby byl kůň na povrchu studený, tj. minimalizovat tepelné ztráty. Buď toho umí kůň docílit sám řádným nachlupením, vasokonstrikcí... nebo tomu pomůžeme vnější vrstvou. K naší smůle plnokrevník trapně topí tak, že mu sníh taje i na těch dekách Naštěstí v posledních letech už nesněží. Za chvíli zasadíme pomeranče.

Mohla bych souhlasit v případě, že má kůň alespoň "podzimní" srst, když už ne zimní. Není dekovaný. A je zdravý. Fjord s tím neměl nejmenší problém, na něm sníh netál, ale to je severské plemeno.
Kobyla není severské plemeno, je nemocná, muchařka a nenasrsťuje, protože to prostě nestíhá.
Z letních síťovek plynule přechází na termodeky. Vidím rozdíl v srsti tam, kde vykukuje z deky. Na hlavě a nohách. V minulých zimách i na krku.
Ale na zádech prostě žádnou zimní srst nemá.
Nemůžu se smířit s tím, že má studená záda a kříže. Zadek či krk by mi nevadily. Pod tou pláštěnou to bylo poprvé, co byla kobyla studená. Nikdy dřív se to nestalo. Ale taky se mi pod dekou nikdy nezpotila.
Deky nosí od roku 2016, kdy jí bylo 20 roků.

.

6.11.2020 18:10
.

XXX.XXX.162.218

sisi58 napsal(a):
Pláštěnka nestačí. Víte, že svou stařenu dekuji.
Bylo poměrně teplo, cca 8-10°C a kobyla byla po noci v 9 hodin na pohmat studená. To je nepřípustné.
V tuto dobu nejméně 150 g a deku s krkem. Kolem nuly už 200 g a pod nulou 300 g. Pro tak starého koně už jedině s krkem.
Měním kobyle všechny deky z "prodloužený krk" na s krkem VCELKU ! Neboť připínací krk není ok. Vždycky se krk shrne a táhne tam + může zatékat.

Dobrý nápad jsou Bucasky Smartex, pokud kobyle bude pasovat střih. Jak psala MajkaP. A nebo deky vrstvené třeba tato: https://www.equiworld.cz/sada-dek-4-v-1-titan-trio-premier-equine/

Jakmile začnete dekovat, už musíte až do jara. Jediná jiná možnost je neustálý přísun sena. Nestačí jen balík sena v ohradě, musíte mít jistotu, že kobyla opravdu žere.

Já se za ní chodím podívat cca po hodince a skoro vždy se cpe. Navíc si myslím, že nad tím kolik toho sežere máme přehled vzhledem k tomu že je v ohradě sama protože se s ostatními nesnese. Odhání od žrádla, kope je, kouše ale na lidi milionova.

6.11.2020 18:21
sisi58

XXX.XXX.191.1

. napsal(a):
Já se za ní chodím podívat cca po hodince a skoro vždy se cpe. Navíc si myslím, že nad tím kolik toho sežere máme přehled vzhledem k tomu že je v ohradě sama protože se s ostatními nesnese. Odhání od žrádla, kope je, kouše ale na lidi milionova.

Tak pokud má dosti krmení a i přesto se klepe, nezbývá, než zadekovat.

Možná jste si někdy všimla, že starouškové chodí i v létě navlečení. Svetr, čepice či šátek, teplé ponožky, tepláky.
A vám teče pot po zádech. S koňmi to bude podobné.
Má kobyla byla cca do 18-19 let čupr holka. Nikdo by jí její roky nehádal. Pak se to zlomilo a najednou zestárla.

6.11.2020 19:11

ten článek jsem taky hledala- nedávno jsem ho zrovna četla, když jsem kupovala novou deku, ale už teď taky nenašla, byl na equichannelu, myslím, že to bylo i o tom, že i jen ta "obyčejná pláštěnka" udělá službu.....
PS: uvažuju o pistáciích-ale opravdu, ale prý u nás nedozrávají, v plánu je kaki...

Horsea

6.11.2020 20:53
Horsea

XXX.XXX.77.115

Jeste mi ted zkusenejsi dekovatelka poradila, ze ma nonstop plastenku podsitou fleecem na to pocasi co je ted (rijen, listopad) pak na opravdovou zimu da 200g nonstop a zas pak brezen vrati plastenku, pak s jarem sunda uplne...

ma nekdo taky tak? Stale mluvim o starem koni, v zimni srsti, ustajen 24/7

Diky :-)

6.11.2020 22:09
liva

XXX.XXX.227.29

Starému koni klidně dopřejte deku s krkem.
To, že jsou krky u dek na nic, je poněkud pitomý názor a deka se zvýšeným krkem sedí koním s uzkým krkem, jinak se hrne dolů.
Na momentální počasí je vhodná deka s cca 100 - 150g zateplením. U nás už bylo v noci pod 0.
V opravdové zimě starý kůň ocení zateplení 300 - 350g, klidně i s krkem☺

6.11.2020 22:18
MajkaP

XXX.XXX.2.139

Horsea napsal(a):
Jeste mi ted zkusenejsi dekovatelka poradila, ze ma nonstop plastenku podsitou fleecem na to pocasi co je ted (rijen, listopad) pak na opravdovou zimu da 200g nonstop a zas pak brezen vrati plastenku, pak s jarem sunda uplne...

ma nekdo taky tak? Stale mluvim o starem koni, v zimni srsti, ustajen 24/7

Diky :-)

Taky znám lidi, co tohle dělají. Nebo mají ty zimní deky staré tak, že to možná byla 300, ale teď hřeje jen jako lepší larysa.... Spousta lidí by taky deky vrství na sebe....
Obecně je potřeba myslet na to, že je vždy možnost roztržení, proniknutí deky. Ke dobře mit nějakou náhradu ve skříni.... Nebo aspoň možnost narychlo půjčit od kamaráda ve stáji. Protože když pak zjistíte, je teplota spadla a kůň se vám klepe, je potřeba to řešit hned.
O o prostě ty začátky jsou takový, že budete muset kobylu hlídat, kontrolovat a podle potřeby převlíkat / kupovat jiné deky. Některému koni stačí že neprofoukne a zahřeje se skoro sám, některému koni je v pláštěnce větší za něž bez ní....
Ono dekovat prostě nejde podle nějaké jednoduché tabulky. Bohužel.

9.11.2020 09:59

. napsal(a):
Asi jsem to špatně napsala. Myslela jsem to tak, že když je ve stáji tak se neklepe ale když s ní vyjdu ven, tak se po chvíli třást trochu začne.

ještě k tomuhle - ve stáji je závětří. To byl vlastně náš největší problém u boxovaných koní, že venku "ofoukli". Dost možná jí do začátku bude stačit něco proti větru. Ale jak bylo řečeno, bude potřeba si to odpozorovat....

11.11.2020 14:58

a zrovna aktuální článek na Eqch :-) https://www.equichannel.cz/se-seniory-sup-pod-deku

11.11.2020 15:27
sisi58

XXX.XXX.191.1

a zrovna aktuální článek na Eqch :-) https://www.equichannel.cz/se-seniory-sup-pod-deku

A ještě jeden podobný, související i s krmením zadekovaného či nezadekovaného koně.
https://www.equichannel.cz/deka-pritel-i-nepritel

Jen dodám, že zmiňovaný problém, v podobě přehřátí, se dá lehce odstranit zakoupením kvalitní deky. Pak může na zimu stačit deka jedna + nějaká se střední gramáží, kterou dáme, když chceme tu kvalitní deku usušit a vyčistit.
Cenově tato kombinace vyjde stejně, jako když máte např. 5 nějakých dek. Navíc si ušetříte přemýšlení, co na koně dát a jestli vám oška deky opravdu vymění.
Všem, kterým na koně pasují Bucasky, doporučuji zvážit jejich zakoupení. Vyšší cena se vám stonásobně vrátí.

11.11.2020 21:55
11.11.2020 22:04
sisi58

XXX.XXX.191.1

:-)

https://www.equichannel.cz/dekovat-ci-nedekovat-byt-ci-nebyt

Pořád se to opakuje. Proč a jestli a zda tím koni neškodím apod.
Je to velmi, velmi individuální. Každý kůň je jiný a i podmínky ustájení se velmi liší.
Výhodou je, že jsou každý rok nové typy dek, stále vymakanější a pro koně příznivější. A bohužel je stále více starších, nemocných a nenakrmených koní.
Těm by deka pomohla. Ovšem třeba u těch nenakrmených se mi zdá, že majitelé trpí provozní slepotou, takže nejspíš deka nehrozí.
Nebo se pletu?

11.11.2020 22:13

Nojo no, jen že jsem tendle článek dlouho hledala....a s někým jsme si na něj vzpoměli....
já zatím dala deku jen jednou, jak v půlce října lilo několik dní....pak sundala protože bylo zase oteplení a ještě nedala...teď jsem skoro měsíc nejezdila, ještě bych neměla, ale dneska jsem na to zase vlezla...prostě kobyla je záživná a zatí nepotřebuje dekovat :-)

11.11.2020 22:18
sisi58

XXX.XXX.191.1

Nojo no, jen že jsem tendle článek dlouho hledala....a s někým jsme si na něj vzpoměli....
já zatím dala deku jen jednou, jak v půlce října lilo několik dní....pak sundala protože bylo zase oteplení a ještě nedala...teď jsem skoro měsíc nejezdila, ještě bych neměla, ale dneska jsem na to zase vlezla...prostě kobyla je záživná a zatí nepotřebuje dekovat :-)

Tak nějak by to mělo být. Majitel má být natolik znalý, jak svého koně, tak kladů a záporů dekování, aby byl schopen se správně rozhodnout.

11.11.2020 22:23
MajkaP

XXX.XXX.84.93

sisi58 napsal(a):
Tak nějak by to mělo být. Majitel má být natolik znalý, jak svého koně, tak kladů a záporů dekování, aby byl schopen se správně rozhodnout.

Jenže to chce selský rozum a cit. Bohužel na to není aplikace do ajfounu....
Takže to holt spousta lidí nezvládne.

Horsea

12.11.2020 06:54
Horsea

XXX.XXX.133.114

Včera přišly deky z decathlonu. Jedna termo 200g a jedna 50g – pláštěnka. Vypadají za ty peníze nad očekávání musím říct.... Koně jsem naměřila 145cm a vzala 155cm deky, sedí perfektně – akorát jsou dost úzké v plecích – což mému staříkovi nevadí, úzký je... Takže ještě uvidíme, co v praxi na 24/7.

Jinak ohledně příspěvku výše, aplikace na dekování existuje, včera jsem o ní někde četla v jiné diskuzi tady, tak jsem si ji stáhla. Je od HorseWare, zadáte si tam koně, plemeno, věk, výživový stav, hustota nasrstění/oholení, lokalitu a aplikace Vám na 4 dny předem dle teplot, vlhkosti, deště ve dne a v noci ukazuje vhodné deky (light, medium, heavy) Stáhla jsem to spíš ze zvědavosti. Jestli to funguje nevím, řídit se budu podle koně, ale přinejmenším je to zajímavý

12.11.2020 07:45

:-)

https://www.equichannel.cz/dekovat-ci-nedekovat-byt-ci-nebyt

TO JE VON! Díky moc

12.11.2020 07:47

pak to mám najít, když je to vo slovenčine

12.11.2020 09:10

Horsea napsal(a):
Včera přišly deky z decathlonu. Jedna termo 200g a jedna 50g – pláštěnka. Vypadají za ty peníze nad očekávání musím říct.... Koně jsem naměřila 145cm a vzala 155cm deky, sedí perfektně – akorát jsou dost úzké v plecích – což mému staříkovi nevadí, úzký je... Takže ještě uvidíme, co v praxi na 24/7.

Jinak ohledně příspěvku výše, aplikace na dekování existuje, včera jsem o ní někde četla v jiné diskuzi tady, tak jsem si ji stáhla. Je od HorseWare, zadáte si tam koně, plemeno, věk, výživový stav, hustota nasrstění/oholení, lokalitu a aplikace Vám na 4 dny předem dle teplot, vlhkosti, deště ve dne a v noci ukazuje vhodné deky (light, medium, heavy) Stáhla jsem to spíš ze zvědavosti. Jestli to funguje nevím, řídit se budu podle koně, ale přinejmenším je to zajímavý

A to by bylo zajímavé - nakolik se aplikace shoduje s vaším koněm (a vaším rozhodnutím). Že byste si na tom udělala soukromou diplomku a pak nás s tím seznámila.

Horsea

12.11.2020 09:34
Horsea

XXX.XXX.133.114

Není problém

16.11.2020 19:11
Nicki

XXX.XXX.115.200

Dobrý den , myslím , že pokud není oholená , že na podzim a jaro obyčejnou pláštěnku bez flízu a v zimě plástěnku s flízem a mělo by jí být Ok😊
Mám tuto zkušenost vyzkoušenou a byla jsem spokojená.....

17.11.2020 09:15
sisi58

XXX.XXX.191.1

Nicki napsal(a):
Dobrý den , myslím , že pokud není oholená , že na podzim a jaro obyčejnou pláštěnku bez flízu a v zimě plástěnku s flízem a mělo by jí být Ok😊
Mám tuto zkušenost vyzkoušenou a byla jsem spokojená.....

Pláštěnka je do deště, nikoli, aby bylo koni teplo.Zkuste si vzít pláštěnku, když se ochladí, jak vám bude.
Na zahřátí buď nějaká gramáž nebo flís. Na teplo více gramů, podle situace. Dekuji dlouhé roky, troufám si tvrdit, že o tom něco vím.
A nebo, pokud pasují deky Bucas tak koupit: Termodeka Bucas Power Turnout Extra 300g
"Nepromokavá výběhová termodeka Bucas Power Turnout Extra. S termovýplní 300g, vhodná pro teploty -25ºC až +13ºC. "
A je vyřešeno na celou zimu.

17.11.2020 21:54

Sisi jako děti jsme si na pochoďáku (většinou v pracovní sobotu-pochodové cvičení+ plynové masky-civilné obrana) když byla zima a sychravo oblíkly z batůžků (chlebníku) pláštěnku i když nepršelo, a bylo teplo.... pláštěnka se té dece v pravém slova smyslu jen říká, jinak má tu výhodu, že je prodyšná ... a za mě, mám raději ty deky převlékat, vystačím si se dvěma, lehká bez gramáže, tedy ta pláštěnka a pak když opravdu mrzne 200g, ale koně mám v normální kondici...ono něco co má takový široký teplotní komfort ve mě moc důvěry nevzbuzuje. jsem prostě konzervativní i v běžném lidském oblékání, podzimní bunda, zimní bunda, echt zimní péřovka ...

17.11.2020 23:23
Terven

XXX.XXX.160.10

sisi58 napsal(a):
Pláštěnka je do deště, nikoli, aby bylo koni teplo.Zkuste si vzít pláštěnku, když se ochladí, jak vám bude.
Na zahřátí buď nějaká gramáž nebo flís. Na teplo více gramů, podle situace. Dekuji dlouhé roky, troufám si tvrdit, že o tom něco vím.
A nebo, pokud pasují deky Bucas tak koupit: Termodeka Bucas Power Turnout Extra 300g
"Nepromokavá výběhová termodeka Bucas Power Turnout Extra. S termovýplní 300g, vhodná pro teploty -25ºC až +13ºC. "
A je vyřešeno na celou zimu.

Třístovka pro teploty nad 10°C...děkuji, nechci, to by se mi kůň uvařil.
Pláštěnka sice nehřeje, ale udržuje teplotní komfort koně tím, že chrání před větrem a deštěm.

18.11.2020 06:00
sisi58

XXX.XXX.191.1

Sisi jako děti jsme si na pochoďáku (většinou v pracovní sobotu-pochodové cvičení+ plynové masky-civilné obrana) když byla zima a sychravo oblíkly z batůžků (chlebníku) pláštěnku i když nepršelo, a bylo teplo.... pláštěnka se té dece v pravém slova smyslu jen říká, jinak má tu výhodu, že je prodyšná ... a za mě, mám raději ty deky převlékat, vystačím si se dvěma, lehká bez gramáže, tedy ta pláštěnka a pak když opravdu mrzne 200g, ale koně mám v normální kondici...ono něco co má takový široký teplotní komfort ve mě moc důvěry nevzbuzuje. jsem prostě konzervativní i v běžném lidském oblékání, podzimní bunda, zimní bunda, echt zimní péřovka ...

Ale ano, klidně dávejte to, co myslíte, že vašemu koni pasuje.
Já můžu prezentovat jen zkušenosti s dekováním své kobyly. A klidně napíšu, že pokud by ta stará Bucaska, co máme, byla nová, má má kobyla vystaráno. Byli jsme na sjezdovce, tedy tam kde je zima. A velká spokojenost. Nová, co jsem koupila už měla jiný střih a koby mi odírala. Ta byla kvůli tomu zlá.
Takže jsem teď vybavená silnou sadou různých dek. Ale po té Bucasce se mi stýská.

18.11.2020 06:15
sisi58

XXX.XXX.191.1

Terven napsal(a):
Třístovka pro teploty nad 10°C...děkuji, nechci, to by se mi kůň uvařil.
Pláštěnka sice nehřeje, ale udržuje teplotní komfort koně tím, že chrání před větrem a deštěm.

Máte zdravou a vcelku ještě mladou kobylu. Ale i ta vaše zestárne.
Pokud byste koukla na tabulku té Bucasky, zjistíte, jaký je teplotní komfort. Ideální deka pro koně, ke kterému dojíždíte, jako já. Nebo pro starého či nemocného koně, pro kterého je nachlazení fatální věc.
Pokud budu někde, kde mi předekují , mohu mít deky, pro tu, kterou teplotu. Pro mladší a zdravé koně není třeba až takový rozsah, můžete vzít třeba termodeku BUCAS SMARTEX EXTRA. Ta má rozsah od - 20 do +10°C.
Pláštěnku dávám, když prší, fouká, ale je teplo, tedy kolem +10°C. Pak pláštěnka plní svůj účel. Při nižších teplotách už dávám deku s nějakou gramáží.
Výhodou dlouhodobého dekování je, že už na kobyle poznám, jestli je jí fajn nebo ne.

18.11.2020 07:49
liva

XXX.XXX.227.29

sisi58 napsal(a):
Ale ano, klidně dávejte to, co myslíte, že vašemu koni pasuje.
Já můžu prezentovat jen zkušenosti s dekováním své kobyly. A klidně napíšu, že pokud by ta stará Bucaska, co máme, byla nová, má má kobyla vystaráno. Byli jsme na sjezdovce, tedy tam kde je zima. A velká spokojenost. Nová, co jsem koupila už měla jiný střih a koby mi odírala. Ta byla kvůli tomu zlá.
Takže jsem teď vybavená silnou sadou různých dek. Ale po té Bucasce se mi stýská.

Nový střih Bucas je jedna velká katastrofa. Z perfektního střihu je pytel a zpracování švů je hrůza.
Myslím, že přesunuli výrobu na východ a tohle je výsledek.
Taky mám staré typy. Až doslouží, mám připravenou Horseware, která má různé linery a pokukuju po Premier Equine.😀

Horsea

16.12.2020 07:32
Horsea

XXX.XXX.133.114

A to by bylo zajímavé - nakolik se aplikace shoduje s vaším koněm (a vaším rozhodnutím). Že byste si na tom udělala soukromou diplomku a pak nás s tím seznámila.

Dobré ráno. Sice přímo diplomku na téma dekování podle aplikace od Horseware nemám, ale i po velkých rozdílech v počasí musím konstatovat, že aplikace si vede velmi dobře. (Stále dekuji dle svého – koně kontroluji dvakrát denně), ale v každém případě to bylo v souladu s aplikací. Hlásí na 3 dny dopředu, jakou deku přes den a noc atd. Lze si nastavit , zda-li je kůň oholen, jakou má kondici, stáří, ... Za mě pochvala pro vývojáře (podle mě to má i lepší předpověď počasí než základní apka Počasí v mobilech )

16.12.2020 14:08

Horsea napsal(a):
Dobré ráno. Sice přímo diplomku na téma dekování podle aplikace od Horseware nemám, ale i po velkých rozdílech v počasí musím konstatovat, že aplikace si vede velmi dobře. (Stále dekuji dle svého – koně kontroluji dvakrát denně), ale v každém případě to bylo v souladu s aplikací. Hlásí na 3 dny dopředu, jakou deku přes den a noc atd. Lze si nastavit , zda-li je kůň oholen, jakou má kondici, stáří, ... Za mě pochvala pro vývojáře (podle mě to má i lepší předpověď počasí než základní apka Počasí v mobilech )

Díky za zprávu.

17.12.2020 11:13
Laila11

XXX.XXX.38.18

Koně se v zimě obejdou bez deky, výjimka jsou např: několika denní neustávající deště nebo ostříhaný kůň, jinak jsou koně jejich srstí před chladem, nepřízní počasí a mokrem velmi dobře chráněni. Když s ním nesportuješ a nestříháš, tak bych deku rozhodně nedávala.
Deky jsou hlavně pro jezdce, aby nemuseli koně čistit od bahna. Ale koně to mají opačně. Když se vyválí v bahně, tak se cítí bezpečně a jsou v pohodě. A navíc je to součást tělesné hygieny.
A ještě další věc, kůň není člověk a když je lidem zima, koně jsou ve svém živlu. Jejich komfortní teplota je -8 až 15C To, že se kůň třese neznamená, že je mu zima, ale spouští termoregulaci. Ta se spíná obvykle v -15C. S každým minusovým stupněm, když je kůň v termoregulaci spotřebuje o dvě procenta více krmení, takže je důležité mít vyvážený jídelníček, ale minus 15 stupňů a méně v ČR moc často není. Občas v noci. Nejlepší na termoregulaci je seno. Bakteriální fermentace sena v tlustém střevě koně vyhřívá zevnitř. Jeho trávení v těle vyrovnává energii, proto by k němu měl mít kůň v zimě neomezený přístup. Pak také tuk, jako je olej, je to kalorická bomba, ale na něj přivikat pomalu a nedávat koním, kteří mají problémy s játry. Odborníci ho doporučují, pro koně s vyšší spotřebou energie, jako jsou staří, nemocní nebo pracující.
Další zaměnovaná věc je kašel. Ten nezpůsobuje zima, ale špatný vzduch. Proto kašlem trpí koně v boxech

Trochu jsem se rozepsala , ale teď zpátky k dekování.
Deka přináší komfort zejména jezdci, ale koni nikoli. Koně mají raději chladnější počasi a jejich srst je velmi dobře chrání. Je třeba si uvědomit, že kůň není člověk. Válení v bahně atd. koně milují a chladnější teploty také, takže za mě, pokud chcete koni dopřát komfort, tak deku nedávat
Máte ve stáji 7 stupňů, to je pro koně komfortní teplota a když ji vyvedeš ven, tak se začne třást, to je proto, že spouští termoregulaci. Ta se spouští v minus 15, ale staří koně a pak zejména koně v boxe jí spouštějí dříve. Dejte si pozor na průvan ve stáji, protože průvan koně zasáhne jen na malé ploše a proto nedojde ke spuštění termoregulace. Vaše kobylka reaguje na teploty úplně normálně, pokud dostává potřebnou stravu (to bych zkontrolovala, může to být problém) a ve stáji není průvan, tak je vše v pořádku.

Je to můj názor, všechno osobně vyzkoušeno

17.12.2020 11:33
Slon Indický

XXX.XXX.248.81

Laila11 napsal(a):
Koně se v zimě obejdou bez deky, výjimka jsou např: několika denní neustávající deště nebo ostříhaný kůň, jinak jsou koně jejich srstí před chladem, nepřízní počasí a mokrem velmi dobře chráněni. Když s ním nesportuješ a nestříháš, tak bych deku rozhodně nedávala.
Deky jsou hlavně pro jezdce, aby nemuseli koně čistit od bahna. Ale koně to mají opačně. Když se vyválí v bahně, tak se cítí bezpečně a jsou v pohodě. A navíc je to součást tělesné hygieny.
A ještě další věc, kůň není člověk a když je lidem zima, koně jsou ve svém živlu. Jejich komfortní teplota je -8 až 15C To, že se kůň třese neznamená, že je mu zima, ale spouští termoregulaci. Ta se spíná obvykle v -15C. S každým minusovým stupněm, když je kůň v termoregulaci spotřebuje o dvě procenta více krmení, takže je důležité mít vyvážený jídelníček, ale minus 15 stupňů a méně v ČR moc často není. Občas v noci. Nejlepší na termoregulaci je seno. Bakteriální fermentace sena v tlustém střevě koně vyhřívá zevnitř. Jeho trávení v těle vyrovnává energii, proto by k němu měl mít kůň v zimě neomezený přístup. Pak také tuk, jako je olej, je to kalorická bomba, ale na něj přivikat pomalu a nedávat koním, kteří mají problémy s játry. Odborníci ho doporučují, pro koně s vyšší spotřebou energie, jako jsou staří, nemocní nebo pracující.
Další zaměnovaná věc je kašel. Ten nezpůsobuje zima, ale špatný vzduch. Proto kašlem trpí koně v boxech

Deka přináší komfort zejména jezdci, ale koni nikoli. Koně mají raději chladnější počasi a jejich srst je velmi dobře chrání. Je třeba si uvědomit, že kůň není člověk. Válení v bahně atd. koně milují a chladnější teploty také, takže za mě, pokud chcete koni dopřát komfort, tak deku nedávat
Máte ve stáji 7 stupňů, to je pro koně komfortní teplota a když ji vyvedeš ven, tak se začne třást, to je proto, že spouští termoregulaci. Ta se spouští v minus 15, ale staří koně a pak zejména koně v boxe jí spouštějí dříve. Dejte si pozor na průvan ve stáji, protože průvan koně zasáhne jen na malé ploše a proto nedojde ke spuštění termoregulace. Vaše kobylka reaguje na teploty úplně normálně, pokud dostává potřebnou stravu (to bych zkontrolovala, může to být problém) a ve stáji není průvan, tak je vše v pořádku.

Tohle je snůška bludů. V podstatě úsměvných, ale pro některou kategorii koní nebezpečných.
Pokud se kůň třese, je mu zima a svaly se klepou v zoufalé snaze udržet tělesnou teplotu. Není to normální stav a není radno ho ignorovat. A že by si kůň sám deku nevybral a je pro jezdce? Probíhal výzkum, kdy koně sami volili, zda deku ano nebo ne. Mimo poníků a chladnokrevníků volili ano ve valné většině případů.
A držet koně ve stáji se stálou teplotou a následně ho vyhodit ven a neřešit, že se klepe, je v podstatě týrání. Takhle dokáže kůň vyklepat třeba 20 i více kg své váhy dolů za jediný den. Pro koně staré, se špatným chrupem, se svalovými onemocněními atd to může znamenat konečnou. Kůň mladý a zdravý to přežije, ale proč způsobovat svému koni diskomfort? To je jako vidět extrémní otužilce a tvdit, že lidi se dokáží otužovat a koupat v ledové vodě a všichni máme zahodit oblečení, protože je nepřirozené a jde to i bez něj...

17.12.2020 11:42

A víte kolik lidí s těmito názory ty koně fakt má a fakt je nedekuje? Chjo...

17.12.2020 11:44

Laila11 napsal(a):

Když se kůň třese, je mu zima. Není to normální.

17.12.2020 12:08

Asi bych to neoznačila za snůšku bludů, většina těch informací je víceméně platná. Bohužel špatně interpretovaná. Což je asi hlavní problém většiny lidí, kteří sice informace čerpají, ale potom je správně neaplikují - bohužel si z nich vyzobají to, co vyhovuje jejich podmínkám (nebo představám), a pokoušejí se to zevšeobecnit.

Laila11: doporučuji počíst https://www.equichannel.cz/aby-konim-nebyla-v-zime-zima

https://www.equichannel.cz/deka-pritel-i-nepritel

A toto je článek, který zmiňovala Slon: https://www.equichannel.cz/dekovat-ci-nedekovat-zeptejte-se-sveho-kone

Horsea

17.12.2020 12:44
Horsea

XXX.XXX.133.114

Laila11 napsal(a):

Ano, bohužel je rozdíl 20tiletý koník ve zdraví a síle a 28letý důchodce se zubními obtížemi a blbou kvalitou srsti ustájen 24/7. Proč mu to tedy neulehčit a nezpohodlnět zimu...

17.12.2020 15:18
Slon Indický

XXX.XXX.248.81

https://www.google.com/amp/s/horsenetwork.com/2017/12/cold-weather-stiff-horses/amp/

Ještě doplňuji článek o dekování v angličtině - konkrétně zmíněnou ztuhlost a bolestivost kloubů a svalů způsobenou chladem u koní.

17.12.2020 15:49
evcusik

XXX.XXX.14.65

Laila11 napsal(a):

Prosim, přijeďte na uvedenou adresu v SZ a pojeďte toto pošeptat mé kobyle.

Ale jo, číst umíte ...je evidentní odkud cerpate :) trošku chybí praktická zkušenost a individualizace

Ale jo, chápu, jsem ten sobec - kterej právě protože má dekovanou kobylu nespí :D

Jaj, dobře jsem se zasmála, dneska jsem to potřebovala :D

17.12.2020 15:51
evcusik

XXX.XXX.14.65

A osobní zkušenost...u jednoho koně? To známe, odborník na vše.

17.12.2020 15:57
lenacia

XXX.XXX.173.31

taky sem bojovala proti dekování, však byla celý život vpodstatě venku, kožich pořádný, je to přirozené bez té deky však oni si poradí. Bolavá záda, na která mi v chladu začala trpět mě přiměla přehodnotit názor. Lepší koupit deku a preventivně záda chránit než lušit z křištálové koule, který fyzio opravdu pomůže.

18.12.2020 08:04

Taky jsem byla antidekovač, dokud šlo jen o prakoně, tak to nebyl problém

EDIT: já jsem vlastně antidekovač pořád.... Dekuju s naprostým odporem a nechutí, té práce okolo.... Ale když ti koně jsou fakt spokojenější, nemůžu si pomoct. Kdyby nic jiného, na té kondici je to poznat.

18.12.2020 08:17
lenacia

XXX.XXX.173.31

Taky jsem byla antidekovač, dokud šlo jen o prakoně, tak to nebyl problém

EDIT: já jsem vlastně antidekovač pořád.... Dekuju s naprostým odporem a nechutí, té práce okolo.... Ale když ti koně jsou fakt spokojenější, nemůžu si pomoct. Kdyby nic jiného, na té kondici je to poznat.

asi tak A pakpřijdou lidi co tvrdí že dekujeme abycom nemuseli koně čistit.... jasněěěě.... proto dáme 2k za jednu kvalitní deku a pak se modlíme aby ji ten kedr nebo jeho kámoši nezničili

18.12.2020 09:23
evcusik

XXX.XXX.145.236

Hele já jsem taky označena za debila v naší stáji jedním chlapíkem :D kobyla v podezření na Pssm (sama jsem zvědavá co vyjde v testech) - kondice a uvolněnost/ztuhlost těžce závislá na rozmarech počasí.

Ale kůň je chudák v dece:
- ostatní ho odhánějí
- rozhodim termoregulaci
- někde se zamotá
- bude spocena a onemocní
- trpí pro moji sobeckost

No a já se naopak moc omlouvám své kobylce, že jsem neudělala rozhodnutí dekovat mnohem dříve. Protože mám zase svoji milovanou a milou kobusku zpátky, co má jiskru v oku.

A vzhledem k tomu, že se z věcí, které nemá ráda, umí do hodiny vysoukat, tak je v dece happy. Deka téměř stále vypadá jak donesena z obchodu, a to je jinak čuně první třídy (diagnóza bělouš :D)

18.12.2020 09:34
sisi58

XXX.XXX.191.1

Laila11 napsal(a):

Moje milá, je dobře, že čtete, ale ještě byste o tom mohla popřemýšlet. Někdy je ovšem zdravý rozum lepší, než 10 přečtených knih.
Termoregulace není samospasitelná. Jsou desítky koní, kteří bez deky opravdu fungovat nemohou. A nebo mohou, pokud má majitel dosti peněz na veterináře, popř. pokud je to ignorant, kterého nezajímá, jak se kůň cítí.

18.12.2020 10:03
Arbora

XXX.XXX.232.61

Mňa pobavili tuto v ustajnení neďaleko, majú kone vo výbehoch, ale iba keď je fajn počasie a včera som sa ozaj zasmiala, dvaja asi shetlandi, pri 4 stupňoch, v zimnej srsti, zadekovaný.

Dekovanie, ostatne aj kŕmenie, jazdenie a vôbec všetko okolo koní je individuálna disciplína. A tak sa k tomu treba aj stavať. Príde mi nefér vyhodiť koňa do výbehú kde len čumí niekam do diaľky, ale dať mu deku, aby mu predsa nebola zima. Pritom by to ten istý kôň, s prístupom k senu, zvládol v pohode bez deky. Na druhej strane opačnym extrém, kôň trasúci sa od zimy, niektorými odborníkmi prezentovaný ako “zahrievajúci sa”, ktorý by si v tej deke užíval život ďaleko viac. A na vedľajśej diskusii riešiť potom, že koníček má 114g ovsa, 237g lucerky, 187g rezkov, prečo nepriberá???

18.12.2020 12:30
sisi58

XXX.XXX.191.1

Arbora napsal(a):
Mňa pobavili tuto v ustajnení neďaleko, majú kone vo výbehoch, ale iba keď je fajn počasie a včera som sa ozaj zasmiala, dvaja asi shetlandi, pri 4 stupňoch, v zimnej srsti, zadekovaný.

Dekovanie, ostatne aj kŕmenie, jazdenie a vôbec všetko okolo koní je individuálna disciplína. A tak sa k tomu treba aj stavať. Príde mi nefér vyhodiť koňa do výbehú kde len čumí niekam do diaľky, ale dať mu deku, aby mu predsa nebola zima. Pritom by to ten istý kôň, s prístupom k senu, zvládol v pohode bez deky. Na druhej strane opačnym extrém, kôň trasúci sa od zimy, niektorými odborníkmi prezentovaný ako “zahrievajúci sa”, ktorý by si v tej deke užíval život ďaleko viac. A na vedľajśej diskusii riešiť potom, že koníček má 114g ovsa, 237g lucerky, 187g rezkov, prečo nepriberá???

To krmí Falabellu?

18.12.2020 12:32
evcusik

XXX.XXX.14.65

sisi58 napsal(a):
To krmí Falabellu?

Kladrubaka tuším

18.12.2020 12:35
sisi58

XXX.XXX.191.1

evcusik napsal(a):
Kladrubaka tuším

Ještě nepřidala? Vždyť jí tam většina napsala, že je to jak pro morče.

18.12.2020 13:29
Arbora

XXX.XXX.232.61

To nebol konkrétny príklad, len často to tak chodí. Že ľudia riešia gramáže nejakého zrna, a pritom nezabezpečia ten základ, ako seno, prístup k nemu a vôbec akýkoľvek komfort pre koňa.

Ps, Sisi, môj 600kg kôň v prehľadom vyžije z podobnej (aj menšej dávky) dávky a ešte je obézny, ako aj jeho kolegovia vo výbehu. Ale je to zdravý (v rámci možností) a dobre živitelný kôň. A má zabezpečený ten komfort.

18.12.2020 15:42
sisi58

XXX.XXX.191.1

Arbora napsal(a):
To nebol konkrétny príklad, len často to tak chodí. Že ľudia riešia gramáže nejakého zrna, a pritom nezabezpečia ten základ, ako seno, prístup k nemu a vôbec akýkoľvek komfort pre koňa.

Ps, Sisi, môj 600kg kôň v prehľadom vyžije z podobnej (aj menšej dávky) dávky a ešte je obézny, ako aj jeho kolegovia vo výbehu. Ale je to zdravý (v rámci možností) a dobre živitelný kôň. A má zabezpečený ten komfort.

Myslím,ze ten jeji kun byl podrazeny. Aspon tedy psala neco v tom smyslu. U takoveho se neoplati setrit na jadru. Normalni,dobre ziveny kun muze i z te trochy vyzit. O tom nepochybuji. Kamaradka ma kobylu,ktera byla vloni na jare jak zebrinak. Ted je to nejtlustsi kun z cca 50 koni. A myslim,ze by zadny prikrm uz nepozrebovala. Ale u te kladrubacky je potreba nakrmit a to poradne. Opravdu pisu jen o te kobylce.

18.12.2020 18:03

Myslím, že problém jestli deku nebo ne je, jaký má koník výběh, pastvinu, rozlehlou pastvinu, kde může chodit, schovat se (stromy, kopec ) prostě se celý den hýbe, něco dělá a pokud fučí má možnost se přizpůsobit.... dnešní výběhy-rovný oplocený rozkouskovaný pozemek (s kruhem na seno a vodou vedle) koním neposkytuje zástěnu před větrem, není tam možnost se odněkud někam cíleně pohybovat než stát teď v zimě u kruhu se senem, a udělat pár kroků k vodě nebo k výpusti a tam stát na fučáku.....to ztuhne i sněhulák. Stáj máme celoročně otevřenou, jen při velkých mrazech se zavírá . ale ne hermeticky.
Takže vzhledem k stylu ustájení já dekuju- lehkou pláštěnkou a to bahno jen na krku , karpech a hleznech je taky docela bonus....

18.12.2020 23:13
Laila11

XXX.XXX.38.18

Můj minulý příspěvek, jsem napsala proto, že spousta koní, kteří se dekují, tak deku nepotřebují a zavazí jim. To jsou pak většinou ti koně, kteří bez deky nevydrží.
Pokud se kůň často chvěje zimou, tak bych deku dala, ale pokud se jednou zachvěje, když vyjde z boxu, a pak už je v pohodě, tak nedekovat. Stejně tak, pokud má kůň problémy se zády, které chlad a vítr zhoršuje nebo nemá dostatečnou srst, tak dekovat.

Jo, a jen tak. Já mám koně dva a ještě před rokem jsem je měla tři. Jednomu je 27 let. Je starý a má problémy se zuby, klouby atd. Veterinář k nám chodí pravidelně a podle něj deku nepotřebuje. Má dobrou srst. I jiných lidí jsem se ptala a mají obdobný názor. Je možné, že časem dekovat budu, ale kůň je teď spokojený.
( s koněm pracuji pouze ze země a dvakrát do týdne, je ustájen 2 hodiny cesty od nás)
Druhému koni je 9 let a deku také nemá, je zdravý a správně osrstěný, takže k dece nemám důvod.
(za tímto koněm dojíždím skoro každý den a děláme hobby parkur a často se věnujeme práci ze země)
Třetího koně, který mi umřel před rokem jsem nedekovala, pouze poslední měsíce života, kdy mu začala řídnout srst. Byl to kůň, který byl z jezdecké školy, kde ho dekovali naprosto zbytečně. Byl zdravý, a když jsem ho na doporučení přestala dekovat, tak byl jako vyměněný. Bez deky byl klidný a neustále od bahna, protože se pouze několikrát v životě, když byl v jezdecké škole mohl celý vyválet. Deku si na sebe už nikdy nenechal nandat.
Všichni mí koně jsou/byly ustájeni v režimu 24/7.

Ještě k tomu občas chodím vypomáhat do stáje, kde je koní hodně. Jsou tam koně dekovaní i nedekovaní a každý má s dekou jiný příběh. Většina koní tam byla také dekována zbytečně a bez deky jsou šťastnější. Jsou tam i koně, kteří deku potřebují a dekují se, to mi přijde v případě potíží koně v pořádku a pro koně komfortní. Takže to není zkušenost z jednoho koně ale z mnoha.

Takže nic proti dekám nemám a pokud je potřeba, je to pro koně lepší. Pokud ale deku nepotřebuje a přesto se dekuje, může být deka pro koně v nejhorším případě i utrpení.

19.12.2020 07:01
sisi58

XXX.XXX.191.1

Laila11 napsal(a):
Můj minulý příspěvek, jsem napsala proto, že spousta koní, kteří se dekují, tak deku nepotřebují a zavazí jim. To jsou pak většinou ti koně, kteří bez deky nevydrží.
Pokud se kůň často chvěje zimou, tak bych deku dala, ale pokud se jednou zachvěje, když vyjde z boxu, a pak už je v pohodě, tak nedekovat. Stejně tak, pokud má kůň problémy se zády, které chlad a vítr zhoršuje nebo nemá dostatečnou srst, tak dekovat.

Jo, a jen tak. Já mám koně dva a ještě před rokem jsem je měla tři. Jednomu je 27 let. Je starý a má problémy se zuby, klouby atd. Veterinář k nám chodí pravidelně a podle něj deku nepotřebuje. Má dobrou srst. I jiných lidí jsem se ptala a mají obdobný názor. Je možné, že časem dekovat budu, ale kůň je teď spokojený.
( s koněm pracuji pouze ze země a dvakrát do týdne, je ustájen 2 hodiny cesty od nás)
Druhému koni je 9 let a deku také nemá, je zdravý a správně osrstěný, takže k dece nemám důvod.
(za tímto koněm dojíždím skoro každý den a děláme hobby parkur a často se věnujeme práci ze země)
Třetího koně, který mi umřel před rokem jsem nedekovala, pouze poslední měsíce života, kdy mu začala řídnout srst. Byl to kůň, který byl z jezdecké školy, kde ho dekovali naprosto zbytečně. Byl zdravý, a když jsem ho na doporučení přestala dekovat, tak byl jako vyměněný. Bez deky byl klidný a neustále od bahna, protože se pouze několikrát v životě, když byl v jezdecké škole mohl celý vyválet. Deku si na sebe už nikdy nenechal nandat.
Všichni mí koně jsou/byly ustájeni v režimu 24/7.

Ještě k tomu občas chodím vypomáhat do stáje, kde je koní hodně. Jsou tam koně dekovaní i nedekovaní a každý má s dekou jiný příběh. Většina koní tam byla také dekována zbytečně a bez deky jsou šťastnější. Jsou tam i koně, kteří deku potřebují a dekují se, to mi přijde v případě potíží koně v pořádku a pro koně komfortní. Takže to není zkušenost z jednoho koně ale z mnoha.

Takže nic proti dekám nemám a pokud je potřeba, je to pro koně lepší. Pokud ale deku nepotřebuje a přesto se dekuje, může být deka pro koně v nejhorším případě i utrpení.

U svých koní se mi docela dařilo poznat, co si myslí, jak se cítí, ale to není takový zázrak, když jsem s nimi 6 dní v týdnu, že?
Vy jste ovšem dosáhla jiného levelu. Vy víte i to, co si myslí cizí koně.
Závidím vám.

Je smutné, že kvůli přesvědčení majitelů o své neomylnosti, trpí koně.

19.12.2020 07:53
dsj

XXX.XXX.255.137

...tak já momentálně patřím mezi ty zavrženíhodné majitele, kteří dekují koně, který to nepotřebuje. Začala jsem dekovat valacha, protože se mi vrací z výběhu oštípaný od ostatních valachů... je to hračička a má tam 2 kamarády, se kterými si hrají. Vždycky jsem měla jen kobyly, takže tohle neznám, a už mě nebavilo sedat na koně, který vypadá jak kdyby prošel kombajnem.
Tak jsem zvědavá jak dlouho ta deka vydrží, zatím jí neroztrhli, ale každý den jí prohlížím a divím se že je ještě celá - asi až trhnou víc tak rupne, ale oni se naštěstí opravu jen štípají.
Několik let jsem dekovala starou kobylu, která to potřebovala, rychle hubla a pomalu přibírala, bolívaly jí záda a klouby, a deka jí v zimě hodně pomáhala.

Coudas

19.12.2020 08:33
Coudas

XXX.XXX.87.254

sisi58 napsal(a):
U svých koní se mi docela dařilo poznat, co si myslí, jak se cítí, ale to není takový zázrak, když jsem s nimi 6 dní v týdnu, že?
Vy jste ovšem dosáhla jiného levelu. Vy víte i to, co si myslí cizí koně.
Závidím vám.

Je smutné, že kvůli přesvědčení majitelů o své neomylnosti, trpí koně.

Vite Sisi, diky takovymto prispevkum ja osobne pozbyvam zajmu cokoliv psat nejen sem, ale na inrernet celkove. Ja vim, o nic svet neprijde, clivek jako ja nema co sdelit. Ja se snazim pro kone delat co je v mych silach denne nejakych 25 let. Vzdy jsem je mela doma, myslim, ze vite, co to znamena. A presto si sem uz netroufnu napsat "protilehly" nazor, vlastne jakykoliv nazor, nez je zde vseobecne dan. Ne proto, ze bych se bala, a ze se hned urazim. Ale protoze prave vlastni zazitky a praxe a pozorovani, ktere se v mnoha smerech neshoduje se zavedenym a dnes je velmi casto nazyvan "tyranim", a to myslim vseobecne, nic konkretniho, je vlastni prozitek zesmesnen, podupan. Zkuste se Sisi nekdy zamyslet, jake to je. Mozna jste to nekdy zazila, mozna ne.

19.12.2020 08:36

dsj napsal(a):
...tak já momentálně patřím mezi ty zavrženíhodné majitele, kteří dekují koně, který to nepotřebuje. Začala jsem dekovat valacha, protože se mi vrací z výběhu oštípaný od ostatních valachů... je to hračička a má tam 2 kamarády, se kterými si hrají. Vždycky jsem měla jen kobyly, takže tohle neznám, a už mě nebavilo sedat na koně, který vypadá jak kdyby prošel kombajnem.
Tak jsem zvědavá jak dlouho ta deka vydrží, zatím jí neroztrhli, ale každý den jí prohlížím a divím se že je ještě celá - asi až trhnou víc tak rupne, ale oni se naštěstí opravu jen štípají.
Několik let jsem dekovala starou kobylu, která to potřebovala, rychle hubla a pomalu přibírala, bolívaly jí záda a klouby, a deka jí v zimě hodně pomáhala.

Prošel kombajnem

19.12.2020 08:36
canka

XXX.XXX.215.5

Já jsem taky nikdy nedekovala,nikdy jsem toho nebyla zastáncem..nebylo proč..mám kobču v typu hucula...v zimě nasrstěná jako medvěd..jediné,co jsem měla,byla pláštěnka...prostě když celý den pršelo,nebo sněžilo,tak jsem jí preventivně nasadila,protože i když má k dispozici přístřešek,furt trajdala po venku i v hnusným počasí...pak jsem kobče pořídila mini poničku z né moc dobrých podmínek..přivezená v listopadu 2018... První se řešili nohy,kopyta,krmení a nakonec záda z fyzioterapeutkou...jaké bylo mé překvapení,když jsem jednou ráno našla malou ráno klepat se v přístřešku Okamžitě jsem domů letěla pro fleesovou deku,tu na několikrát složila a přehodila přes ní a upevnila obřišákem...okamžitě jsem objednávala pláštěnku a nepromokavou lehce zateplenou deku..i když měla stále přístup k senu,stejně se klepala..podle veta způsobeno oslabeným organismem z převozu,změny prostředí,předchozího špatného krmení atd....po cca měsíci a půl u mě se to pak už nikdy neopakovalo,ale deky prostě mám v záloze a kdybych u jedné z kobyl viděla nějaký nekomfort,tak ji prostě použiji...

Lepší mít deku v záloze a nepoužít,než nemít a nechat svého koně klepat se,protože on se tím přece zahřívá......

19.12.2020 09:05
sisi58

XXX.XXX.191.1

Coudas napsal(a):
Vite Sisi, diky takovymto prispevkum ja osobne pozbyvam zajmu cokoliv psat nejen sem, ale na inrernet celkove. Ja vim, o nic svet neprijde, clivek jako ja nema co sdelit. Ja se snazim pro kone delat co je v mych silach denne nejakych 25 let. Vzdy jsem je mela doma, myslim, ze vite, co to znamena. A presto si sem uz netroufnu napsat "protilehly" nazor, vlastne jakykoliv nazor, nez je zde vseobecne dan. Ne proto, ze bych se bala, a ze se hned urazim. Ale protoze prave vlastni zazitky a praxe a pozorovani, ktere se v mnoha smerech neshoduje se zavedenym a dnes je velmi casto nazyvan "tyranim", a to myslim vseobecne, nic konkretniho, je vlastni prozitek zesmesnen, podupan. Zkuste se Sisi nekdy zamyslet, jake to je. Mozna jste to nekdy zazila, mozna ne.

Celý svůj koňácký život jsem se pokoušela dělat vše správně, nejsem Bůh, netvrdím, že se mi to vždy dařilo. I chyby byly. A právě proto jsem se vždy pokoušela, ovlivnit druhé, aby nedělali chyby stejné. Proč taky. Už je to vymyšlené správně, tak nač experimentovat? A s živými tvory. Opakovat, co ano a co ne, s úsměvem a znovu a znovu a znovu. Výsledek byl, že se většinou nic nedělo.
Za to, pokud jsem někoho seřvala, pamatoval si to navěky. Možná se o mě ten člověk potom nevyjadřoval pěkně, ale to je mi fuk. Šlo o to, aby si pamatoval, CO je správné. A to si ten človíček pak opravdu pamatoval.
Lidi mě nezajímají, užila jsem si jich v práci za 40 let do Aleluja. A koně se bránit neumí.
Zjistila jsem, že prošení není k ničemu. A v kauze neznalí(nechci přímo psát hloupí) majitelé x nešťastní koně (nechci psát týraní neznalostí) jsem na straně koní. Bohužel se nemají JAK bránit.
Pokud je někdo frustrovaný z jednoho, toho mého, příspěvku, bude to mít v této společnosti velmi těžké. Ale můj příspěvek takového nevyrovnaného člověka k psychiatrovi určitě nepošle.
Čumím na svou kobylu přes 10 let, a vážně bych si netroufla tvrdit to, co slečna. Ono vlastně nejde o její komfort,že? Tak proč neexperimentovat, proč neušetřit deku?
Je vaše právo, napsat svůj názor. A moje je, napsat svůj.
Vůbec bych se neangažovala, pokud by nešlo o koně. Ti se bohužel nemohou bránit. A trpí mlčky.
Na fotkách jsou ty extrémy, o kterých se píše. Každodenní diskomfort z neznalosti není tak fatální, ale koně tím netrpí méně.

19.12.2020 09:52
evcusik

XXX.XXX.212.46

Coudas, coudas ...zase jsme šlápli na bolavé místečko?

Víte jaký koňák je nejhorší? Ten který se neumí zpochybnit, který si prostě neustále nekontroluje "proč, co a jak" dělá a jaký to má výsledek.

K čemu jsou tisíce rutinerů, kteří učebnicove ví jak se má kůň cítit a jak co má mít nacajkovane, když nepozná že kůň není v komfortu?

19.12.2020 10:15

Jo a ještě jeden aspekt, proč deku, dnešní komerční i soukromé stáje proklatě skoro všude šetří senem, tak ušetřit koníkovi trochu energie dekou není na škodu.

Coudas

19.12.2020 10:16
Coudas

XXX.XXX.87.254

evcusik napsal(a):
Coudas, coudas ...zase jsme šlápli na bolavé místečko?

Víte jaký koňák je nejhorší? Ten který se neumí zpochybnit, který si prostě neustále nekontroluje "proč, co a jak" dělá a jaký to má výsledek.

K čemu jsou tisíce rutinerů, kteří učebnicove ví jak se má kůň cítit a jak co má mít nacajkovane, když nepozná že kůň není v komfortu?

Ano? Na jaké?

Coudas

19.12.2020 10:53
Coudas

XXX.XXX.87.254

sisi58 napsal(a):
Celý svůj koňácký život jsem se pokoušela dělat vše správně, nejsem Bůh, netvrdím, že se mi to vždy dařilo. I chyby byly. A právě proto jsem se vždy pokoušela, ovlivnit druhé, aby nedělali chyby stejné. Proč taky. Už je to vymyšlené správně, tak nač experimentovat? A s živými tvory. Opakovat, co ano a co ne, s úsměvem a znovu a znovu a znovu. Výsledek byl, že se většinou nic nedělo.
Za to, pokud jsem někoho seřvala, pamatoval si to navěky. Možná se o mě ten člověk potom nevyjadřoval pěkně, ale to je mi fuk. Šlo o to, aby si pamatoval, CO je správné. A to si ten človíček pak opravdu pamatoval.
Lidi mě nezajímají, užila jsem si jich v práci za 40 let do Aleluja. A koně se bránit neumí.
Zjistila jsem, že prošení není k ničemu. A v kauze neznalí(nechci přímo psát hloupí) majitelé x nešťastní koně (nechci psát týraní neznalostí) jsem na straně koní. Bohužel se nemají JAK bránit.
Pokud je někdo frustrovaný z jednoho, toho mého, příspěvku, bude to mít v této společnosti velmi těžké. Ale můj příspěvek takového nevyrovnaného člověka k psychiatrovi určitě nepošle.
Čumím na svou kobylu přes 10 let, a vážně bych si netroufla tvrdit to, co slečna. Ono vlastně nejde o její komfort,že? Tak proč neexperimentovat, proč neušetřit deku?
Je vaše právo, napsat svůj názor. A moje je, napsat svůj.
Vůbec bych se neangažovala, pokud by nešlo o koně. Ti se bohužel nemohou bránit. A trpí mlčky.
Na fotkách jsou ty extrémy, o kterých se píše. Každodenní diskomfort z neznalosti není tak fatální, ale koně tím netrpí méně.

Aha, takze vy jste ji servala za to, ze vseobecne kone deku nepotrebuji, ale v konkretnich pripadech ano, nebo ze pozoruje cizi kone a pak svuj nazor zverejni?

19.12.2020 11:34
Laila11

XXX.XXX.38.18

Já netvrdím, že vím co si myslí cizí koně, ale většinu koní v té stáji znám dost dobře, protože s nimi pracuji minimálně jednou týdně a do stáje docházím skoro každý den. Sleduji jak se chovají na pastvě, čistím je atd.
Deky nejsou špatné, Dávat je ale jen tehdy, když to kůň potřebuje, ne zbytečně. To je jediné, co se snažím říct je dekovat, pouze když je to potřeba, jinak ne!!!!!
Dekovat zdravého koně rozhodně koni na zdravý nepřidá, pod nekvalitní se může zapařit a hlavně nemůže dělat svou denní hygienu (bahno, drbání atd.)
Je důležité vědět, že kůň není člověk a má jiné potřeby. Někteří lidé si myslí, že když oni nosí oblečení a je jim to příjemné, tak koni to musí být příjemné také. Jenže lidi žijí v moderním světě s různými vymoženostmi. V přírodě by většina lidí nepřežila, kůň také zdomácněl, ale rozhodně ne tolik jako lidi.

Můj názor, ale pokud chcete dekovat zdravého koně, tak si to dobře rozmyslete. Koně který deku potřebuje dekujte.

19.12.2020 12:34
lenacia

XXX.XXX.173.31

Laila11 napsal(a):
Já netvrdím, že vím co si myslí cizí koně, ale většinu koní v té stáji znám dost dobře, protože s nimi pracuji minimálně jednou týdně a do stáje docházím skoro každý den. Sleduji jak se chovají na pastvě, čistím je atd.
Deky nejsou špatné, Dávat je ale jen tehdy, když to kůň potřebuje, ne zbytečně. To je jediné, co se snažím říct je dekovat, pouze když je to potřeba, jinak ne!!!!!
Dekovat zdravého koně rozhodně koni na zdravý nepřidá, pod nekvalitní se může zapařit a hlavně nemůže dělat svou denní hygienu (bahno, drbání atd.)
Je důležité vědět, že kůň není člověk a má jiné potřeby. Někteří lidé si myslí, že když oni nosí oblečení a je jim to příjemné, tak koni to musí být příjemné také. Jenže lidi žijí v moderním světě s různými vymoženostmi. V přírodě by většina lidí nepřežila, kůň také zdomácněl, ale rozhodně ne tolik jako lidi.

Můj názor, ale pokud chcete dekovat zdravého koně, tak si to dobře rozmyslete. Koně který deku potřebuje dekujte.

Jenže z vašeho popisování stále jde cítit citace článků, nikoli osobní názor. Taky znám koně 25+ co deku nikdy neměli. Já bych taky raději drhla hřbílkem než vrazila do dek 10k. Plno lidí ani neví, že by jejich koně deku ocenili, protože v zimě přepnou na úsporný režim, a tak si ani nevšimnou, že jejich koně bolí záda od prochladnutí, protože nejezdí a nebudou jim přece čištěním ničit ochrannou vrstvu...

19.12.2020 12:37
sisi58

XXX.XXX.191.1

Coudas napsal(a):
Aha, takze vy jste ji servala za to, ze vseobecne kone deku nepotrebuji, ale v konkretnich pripadech ano, nebo ze pozoruje cizi kone a pak svuj nazor zverejni?

Četla jste ty její příspěvky? Já bych neměla odvahu šmahem tvrdit to, co ona. Zjistila jsem, že se musím neustále přesvědčovat že to, co dělám, u koní a s nimi, je správné. Taky proto tu na diskuzi občas své postřehy konzultuji.
Například nejsem vůbec odborník přes krmení. To se ptám stále. Ale vzhledem k tomu, že dekuji koně nějaký ten rok, troufám si tvrdit, že o tom něco vím. Ale jak píšu dříve, stále se musím přesvědčovat, že dělám správně. Jde tu o to, že slečna je přesvědčená, že má pravdu. Může být a nebo taky ne. Zkušenosti mě naučily, že když jsem si začla být příliš jistá, život mi dal záhlavec s tím, že trochu pokory neuškodí.
Hele, kdyby nešlo o živá zvířata, bylo by mi fuk, co dotyčná hlásá.
Možná jsem přecitlivělá a divná, ale na přehnané sebevědomí, ve vztahu ke zvířatům, vždycky doplatí ta zvířata, tu tedy koně.
Nikomu neberu jeho názor, konec konců máme demokracii a na názor právo. Proto se taky mohu ozvat, když se mi názory někoho druhého nelíbí.

19.12.2020 12:39
sisi58

XXX.XXX.191.1

lenacia napsal(a):
Jenže z vašeho popisování stále jde cítit citace článků, nikoli osobní názor. Taky znám koně 25+ co deku nikdy neměli. Já bych taky raději drhla hřbílkem než vrazila do dek 10k. Plno lidí ani neví, že by jejich koně deku ocenili, protože v zimě přepnou na úsporný režim, a tak si ani nevšimnou, že jejich koně bolí záda od prochladnutí, protože nejezdí a nebudou jim přece čištěním ničit ochrannou vrstvu...

Klobouk dolů. Hodně jste se naučila!

19.12.2020 12:54
Slon Indický

XXX.XXX.248.81

Podle mě ani zdravému koni, co by deku mít nemusel, správné dekování neublíží. Tím myslím buď začít zavčas, kdy koni pak nenaroste pořádná zimní srst, nebo naopak při opravdu ošklivém počasí okolo nuly s větrem a deštěm pláštěnka. V těchto případech to prostě i zdravému mladému koni zvýší tepelný komfort. A v moment, kdy koně začnu lehce dekovat v září a neobroste, je už dekování nutnost.
No a kvalitní deka je jasný požadavek - buď stájovou a na ni ven dát nepromokavou vrstvu, nebo výběhovou prodyšnou natolik, že může být i ve stáji.

Coudas

19.12.2020 14:07
Coudas

XXX.XXX.87.254

sisi58 napsal(a):
Četla jste ty její příspěvky? Já bych neměla odvahu šmahem tvrdit to, co ona. Zjistila jsem, že se musím neustále přesvědčovat že to, co dělám, u koní a s nimi, je správné. Taky proto tu na diskuzi občas své postřehy konzultuji.
Například nejsem vůbec odborník přes krmení. To se ptám stále. Ale vzhledem k tomu, že dekuji koně nějaký ten rok, troufám si tvrdit, že o tom něco vím. Ale jak píšu dříve, stále se musím přesvědčovat, že dělám správně. Jde tu o to, že slečna je přesvědčená, že má pravdu. Může být a nebo taky ne. Zkušenosti mě naučily, že když jsem si začla být příliš jistá, život mi dal záhlavec s tím, že trochu pokory neuškodí.
Hele, kdyby nešlo o živá zvířata, bylo by mi fuk, co dotyčná hlásá.
Možná jsem přecitlivělá a divná, ale na přehnané sebevědomí, ve vztahu ke zvířatům, vždycky doplatí ta zvířata, tu tedy koně.
Nikomu neberu jeho názor, konec konců máme demokracii a na názor právo. Proto se taky mohu ozvat, když se mi názory někoho druhého nelíbí.

Ano, cetla. Proto mi prisel vas prispevek zbytecny. Vy na svem koni nepoznate, jestli to, co delate je spravne nebo ne, tak se ptate na internetu lidi, kteri toho kone nikdy nevideli? A vseobecne "kdyz mu to dam, co se stane" je taky zavadejici, protoze, a to je tady stale zduraznovano, je to individualni? Nechapu, nepochopim a je to stale dokola. Takze ano, Sisi. Mate pravdu. Dale nema smysl se o tom bavit.

19.12.2020 20:16
sisi58

XXX.XXX.191.1

Coudas napsal(a):
Ano, cetla. Proto mi prisel vas prispevek zbytecny. Vy na svem koni nepoznate, jestli to, co delate je spravne nebo ne, tak se ptate na internetu lidi, kteri toho kone nikdy nevideli? A vseobecne "kdyz mu to dam, co se stane" je taky zavadejici, protoze, a to je tady stale zduraznovano, je to individualni? Nechapu, nepochopim a je to stale dokola. Takze ano, Sisi. Mate pravdu. Dale nema smysl se o tom bavit.

Nerozumím řeči vašeho kmene. Napsala jsem svůj nazor na to,co tu slečna prezentovala. Troufám si tvrdit, ze s dekováním zkušenosti mám. Slečna ne.Jen papouškuje přečtená moudra. To by mi nevadilo. Ale začíná mi to vadit,když to jde uvést do praxe ke koním. Nevim,nač jste odborník vy,ale zajisté poznáte, když vám do vaší činnosti, kterou děláte léta, začne hovořit človíček,co je v oboru rok i s cestou. A opět,bylo by mi to jedno, kdyby šlo o neživé věci. Ale na zvířata a NEPÉČI o ně jsem poněkud háklivá. Je hodně koní, co deku fakt nepotřebují a hodně koní,co pod ní pookřejí. Jen je potřeba poznat, do které kategorie právě ten můj, patří.

21.12.2020 11:01

Přibyl nám do stáje plnokrevník před pár lety. Z ustájení 24/7, kde měl přístřešek, a k tomu výběh velikosti jízdárny (takže box s padokem). Přijel tlustý, nasrstěný, na podzim. Za první zimu hodně zhubnul. Přičítali jsme novému prostředí, nervům, a nezhubnul tak, aby to bylo pro nás zajímavé (žebra neviditelná). Přes léto ovšem nijak zvlášť nepřibral. Jednak u nás pastva není již dávno výživná, za druhé při každé aktivitě nervy a pár kilo dolů (chtělo se po něm něco, co neznal, třeba běhat kolem barelů, dostihů moc nebylo...), žádný box na odpočinek. K podzimu maličko nabral, tak jsme to nechali být. Přes zimu zhubnul DOST. Na viditelnou půlku žeber, prominující kyčle, ohon. Dali jsme pláštěnku, protože nám bylo stydno. Samozřejmě jak hubnul, tak se přidával futr, skončil na třech kilech ovsa, kilu sladového květu, kilu vojtěšky a půl litru oleje denně, do toho ještě nějaké vojtěškové seno a uprostřed zimy se mi podařila senáž v malých balících. Udrželi jsme stav do jara. Na jaře zase naskočilo 50 kg nahoru, během léta a k podzimu dokrmil druhých 50 kg. Tentokrát jsme se rozhodli zadekovat, až začne chudnout. Zadekovali jsme v průběhu prosince, nicméně křivku chudnutí se podařilo zabrzdit až v lednu, opět na viditelných žebrech, ale nebylo to na to, aby se člověk styděl na tom vyjet ze dvora. Další rok jsme zadekovali hned s teplotami pod nulou. Bohužel to byl říjen, kůň tedy nedosrstil, a museli jsme dekovat fakt poctivě, s teplotami dále pod nulu jsme poprvé museli pláštěnku bez zateplení vyměnit za podšitou flísem. Výživová kondice koně byla řekněme uspokojivá, v předjaří opět vylezla žebírka, ale už to šlo. A takto ještě rok nebo dva (už nevím, jak je to dlouho). No a letos majitelka řekla, že se bude dekovat už od prvních větrů a dešťů, i když bylo pět nad nulou. Bránila jsem se (boha zdravej kůň, potřebujeme, aby taky měl svoje chlupy, no né). Ale majitelka je majitelka, žejo. Takže máme koně ještě teď pořád kulatého, a můžu ho čistit kovovým hřbílkem přes žebra a nezní to jako drnkání na harfu A taky zadnici má pořád v rovině a neobjevuje se střecha. Teď jsme dokoupili olej, protože tušíme největší nápor, a samozřejmě začíná přesrsťování. Takže jdeme do toho a snad konečně letos bude vše k optimální kondici onoho zdravého a horem dolem futrovaného koně. Mimochodem letos máme skutečně luxusní seno, když se rozbaluje nový balík, koně bouraj ohradu, to jsme ještě nezažili. Seno uplně modré. Ono to taky bude hrát svou roli. Jenže tenhle konkrétní drahouš toho sena moc nesní, protože radši hlídá a pase srnky. A to je jeho potíž. Píce může být zlatá nebo stříbrná, ale on radši bude stát ve výběhu a očumovat, než stát u sítě a tlačit.

Tak držte palce, ať je "tlustej" i na jaře

21.12.2020 11:06
evcusik

XXX.XXX.145.236

Add Bugyrra: když ona je strasná blbost hodit jen pláštenku bez gramáže v prosinci. Resp na takto strýdajícího plňase se mi fleece /50g se odhaduje/ připadá děsně málo. (+ také je potřeba zymýšlet efekt slehnutí chlupů).

Majitwlce se nedivím a chválím, že takové rozhodnutí udělala

21.12.2020 11:32
Horsana

XXX.XXX.40.140

Príprava koňa na zimu začína po 21.6., teda po letnom slnovrate, kedy sa dni začnú skracovať!!!

Že sa s dekou čaká na chudnutie, alebo prosinec, to mi hlava neberie.

21.12.2020 11:56

A to jsou právě ty zkušenosti, které člověk prostě nabere, až když doma má najednou z leknutí koně, který není prakůň. A přitom je to zdravé zvíře. Prostě se doteď všechno řešilo až "po", protože jsme nevěděli, neznali. Tohle je prostě individuum - plnokrevník, kterého jsme měli předtím, takové problémy neměl. Takže ano, prostě se posbíraly zkušenosti, a takto se lidé holt učí :-) Dala jsem to sem jako příklad toho, že nikdo není dokonalý, a i když aplikuje někdo na základě vlastních dosavadních zkušeností, nemusí to stačit :-) My jsme řešili vždycky následky, a právě z následků jsme usuzovali, kde se mohla stát chyba. Vždycky jsme jen někde něco "honili" a "pronásledovali", protože jsme nevěděli. A vlastně stále tak uplně nevíme :-)

Tomuhle konkrétnímu koni pláštěnka do určité nepřízně počasí stačí :-) Máme celtové pláštěnky, které se napnou mezi jeho obřím kohoutkem a křížem, a na hřbetě nedoléhají. Ověřeno v praxi :-) Letos užito v podstatě pouze na období nad nulou, a ve finále máme velmi mírný podzim, takže tuhle na jeden víkend, kdy teploty vyskočily na deset nad nulou, jsme mu tu flísku zase vyměnili za lehkou pláštěnku, protože jsme potřebovali vlastně jen ochranu před větrem, nikoli zateplení.

Pokračujeme v sebevzdělávání. Pokud i letos kůň nějak významně zchudne, budeme napříště řešit větší gramáží (pro letošek zatím jen vrstvením - pokud tedy k nějakému tomu poklesu kondice dojde - nebo máte jiné měřítko?, které by umožnilo zjistit tepelný komfort nějak aktuálněji?). Vyčkáme výsledků, zatím se to jeví nadějně :-) Nepříjemné je to v tom, že letos skutečně srst nenadělal Takže letos mu jeho kožíšek skutečně v ničem nepomůže...

21.12.2020 12:02

Horsana napsal(a):
Príprava koňa na zimu začína po 21.6., teda po letnom slnovrate, kedy sa dni začnú skracovať!!!

Že sa s dekou čaká na chudnutie, alebo prosinec, to mi hlava neberie.

No vidíte, my přípravu koně na zimu děláme už od jara :-D u tohoto konkrétního jedince. Přes léto dochází k intenzivnímu vykrmování. Letos v létě pod sedlo nechodil. Nadto letos opět byla dobrá pastva, a zrovna konkrétně on dostal tu nejlepší pastvu, kterou bylo lze posehnat. A proto vešel do popastevní sezony v podstatě tlutý (nehmatná žebra).

Specielně kvůli němu jsem v posledních dvou chudých letech (sucho) objížděla sekat škarpy kosou, aby měl výživnou šťavnatou trávu, vozila jsem mu lupení po práci. Dost možná na kondici těch posledních dvou let mělo vliv také to, že pastva byla mizerná a seno bylo mizerné. Však jsme taky k senu přikoupili senáž.

Nemůžu říct, že bychom na něj kašlali :-)

21.12.2020 12:04
evcusik

XXX.XXX.145.236

Zdravé pojetí "pokus omylu" si představuji asi poněkud jinak.

Třeba tak že si něco o problematice načtu, pokecám s lidmi v podobné situaci (závan praktických informacích) a pak to fituju na svého svěřence.

Ale tak snad pro plnokrevníka to bude komfortní tadyto řešení, navzdory tomu že moc nenasrstil. Vzhledem k tomu, že mám kobís v podobné situaci, tak se mi nějak tomu úplně věřit nechce tomu dekování.

21.12.2020 12:16

evcusik napsal(a):
Zdravé pojetí "pokus omylu" si představuji asi poněkud jinak.

Třeba tak že si něco o problematice načtu, pokecám s lidmi v podobné situaci (závan praktických informacích) a pak to fituju na svého svěřence.

Ale tak snad pro plnokrevníka to bude komfortní tadyto řešení, navzdory tomu že moc nenasrstil. Vzhledem k tomu, že mám kobís v podobné situaci, tak se mi nějak tomu úplně věřit nechce tomu dekování.

Čemu se nechce věřit? Že nenasrstil? Inu každý kůň je indivindy :-) U nás je vidět přechod deky z krku na plec, jak kdyby ho tam oholil :-)

Načteno máme hory doly, o tom žádná. Ale jak říkám, vše probíhalo vždy řešením následků :-) Kromě té jak řečeno druhé zimy nikdy nebyl v stupnici kondice "hubený". Vždycky nám skončil nejhůř na 4.

Možná by mu pomohlo zavírání na malý prostor, už jsme o tom debatili. Ale bohužel to mu nemůžeme umožnit. Vzhledem k tomu, s jakými stereotypiemi přišel, a jak lehce se jich při volném pohybu zbavil, se trochu bojím, co by to eventuálně přineslo. Navíc s podezřením na počínající artrózu asi také není ideál.

21.12.2020 12:18
evcusik

XXX.XXX.145.236

Čemu se nechce věřit? Že nenasrstil? Inu každý kůň je indivindy :-) U nás je vidět přechod deky z krku na plec, jak kdyby ho tam oholil :-)

Načteno máme hory doly, o tom žádná. Ale jak říkám, vše probíhalo vždy řešením následků :-) Kromě té jak řečeno druhé zimy nikdy nebyl v stupnici kondice "hubený". Vždycky nám skončil nejhůř na 4.

Možná by mu pomohlo zavírání na malý prostor, už jsme o tom debatili. Ale bohužel to mu nemůžeme umožnit. Vzhledem k tomu, s jakými stereotypiemi přišel, a jak lehce se jich při volném pohybu zbavil, se trochu bojím, co by to eventuálně přineslo. Navíc s podezřením na počínající artrózu asi také není ideál.

nne, věřit se mi nechce, že mu takové dekování stačí - kor když teď píšete, že "moc nensrstil". Pohyb vyrábí taky teplo, na to myslete a přidejte gramáž, pokud mu chce omezovat prostor.

21.12.2020 12:20

evcusik napsal(a):
nne, věřit se mi nechce, že mu takové dekování stačí - kor když teď píšete, že "moc nensrstil". Pohyb vyrábí taky teplo, na to myslete a přidejte gramáž, pokud mu chce omezovat prostor.

Omezovat prostor mu nemůžeme, v našich podmínkách. To byla jen hypotetická úvaha, kdyby majitelka měnila ustájení. Pokud bude potřeba přidat na dekách, což odpozorujeme znovu z kondice, určitě jsme na to připravení :-) Zatím se pohybujeme v teplotách zhusta nad nulou a sem tam do pěti stupňů mínus, kůň vypadá od léta pořád stejně, takže zatím držíme.

21.12.2020 12:26
Horsana

XXX.XXX.40.140

Že je kôň plnokrvný nie je žiadna telesná vada, ani diagnóza.
Kone sa dajú udržať vo viac než uspokojivej výživovej kondícii aj s pastvou 1 hodinu denne, prípadne bez nej a že je blbé seno? Je X alternatív na trhu.

Vrstveniu diek nerozumiem, nikdy som to nepraktikovala, pripadá mi to nepohodlné pre koňa aj pre človeka, na zimu s mrazmi proste moje kone dostali 400 g deku a dovidenia.
Deku som dávala aj v chladné dni napríklad v období zamrznutých, boli 24/7 vonku a mne bolo fuk, že bol máj, všetci sme mali bundy, tak neviem, prečo by sa moje kone mali klepať, keď proste bola kosa.

Keď kobyly prestali zvládať 24/7 podľa mojich predstáv, šli do boxového ustajnenia.

21.12.2020 12:41

Jako plnokrevníka jsem ho uvedla jen v tom smyslu, že to byl jiný kůň, než na kterého jsme byli zvyklí. S jinými nároky. I když ono tu těch plnokrevníků bylo více, a ti ostatní také problémy neměli, nebo ne tak výrazné :-) Rozumím, že s vaším vzděláním a vašimi zkušenostmi, to bylo jednoduché rozhodnout na první dobrou. My se s tím pasujeme průběžně, a ku vzrůstajícímu prospěchu toho koně :-) Jak říkám, pokud bude rozhodnuto o vyšší gramáži, pořídí se. Naše péče o koně není bez kompromisů, to zase v žádném případě :-) Snažíme se ty kompromisy vyvážit ve prospěch těch zvířat.

Napsala jsem to sem jako příklad toho, že dekovat zdravého koně (potvrzeno odborníky i krevními rozbory) v individuálních případech rozhodně má smysl a přidá to koni na komfortu :-) Naši anabázi jsem popisovat, pravda, tak v detailu nemusela, ale co už :-) Důležitý je pro nás výsledek viditelný na koni, a že se posunujeme stále k lepším výsledkům, ať už volbou skladby krmení nebo postupným vylepšováním technologie dekování i stájovým managementem. Pokud bude poslední čerešeň na dortu pořízení 400g deky, tak nezůstane opomenuta :-) Nakonec on ten kůň taky mladší nebude - a na to je také třeba myslet, protože jeho nároky se budou postupně zvyšovat :-)

21.12.2020 12:49
evcusik

XXX.XXX.145.236

Sorry - takhle dle popisu, ale fakt zdravý kůň nevypadá.

Zdravý kůň s dostatečnou přípravou zvládá českou zimu bez oblečků - má-li se kam schovat to závětří, před deštěm, dostává krmení v potřebném množství a kvalitě, a může se hýbat (=nemá pohybové obítíže).

Ale kůň co má minimálně lehkou artrözu, hubne 50-100kg za zimu není zdravý kůň. A možná když teda zase letos zhubne, tak dostane více gramážovou deku.

Když zvažujete vrstvit? Zkoušeli jste to vůbec? Z hlediska praktičnosti a komfortu?

No nic, jdu si už sednout na prsty. Nějak se prostě nechytám.

21.12.2020 13:09

evcusik: rozumím vám :-) děkuji rozhodně za komentář a názory, jsou to pro mě podněty :-)

S vrstvením zkušenosti máme, bohužel jsme v minulosti museli absolvovat u jednoho koně. Nemám to zrovna zcela ze své hlavy, konzultovala jsem to tehdá na semináři s paní doktorkou Švehlovou. Nicméně tady ještě praxe ukáže :-)

21.12.2020 13:28
evcusik

XXX.XXX.145.236

Jako nouze to je fajn a dobry (taky nemám arzenál dek - třeba 500g, při které se teprv zahrála nemocná kobyla). Ale na dlouhodobé nošení je to na prdlajs. Kor když má dneska každej do hodiny jezdecké potřeby.

21.12.2020 13:29
Arbora

XXX.XXX.96.141

To by sa snáď viac hodila tá bucaska, ktorá má väčšia teplotné rozpätie.

21.12.2020 15:04
sisi58

XXX.XXX.191.1

A to jsou právě ty zkušenosti, které člověk prostě nabere, až když doma má najednou z leknutí koně, který není prakůň. A přitom je to zdravé zvíře. Prostě se doteď všechno řešilo až "po", protože jsme nevěděli, neznali. Tohle je prostě individuum - plnokrevník, kterého jsme měli předtím, takové problémy neměl. Takže ano, prostě se posbíraly zkušenosti, a takto se lidé holt učí :-) Dala jsem to sem jako příklad toho, že nikdo není dokonalý, a i když aplikuje někdo na základě vlastních dosavadních zkušeností, nemusí to stačit :-) My jsme řešili vždycky následky, a právě z následků jsme usuzovali, kde se mohla stát chyba. Vždycky jsme jen někde něco "honili" a "pronásledovali", protože jsme nevěděli. A vlastně stále tak uplně nevíme :-)

Tomuhle konkrétnímu koni pláštěnka do určité nepřízně počasí stačí :-) Máme celtové pláštěnky, které se napnou mezi jeho obřím kohoutkem a křížem, a na hřbetě nedoléhají. Ověřeno v praxi :-) Letos užito v podstatě pouze na období nad nulou, a ve finále máme velmi mírný podzim, takže tuhle na jeden víkend, kdy teploty vyskočily na deset nad nulou, jsme mu tu flísku zase vyměnili za lehkou pláštěnku, protože jsme potřebovali vlastně jen ochranu před větrem, nikoli zateplení.

Pokračujeme v sebevzdělávání. Pokud i letos kůň nějak významně zchudne, budeme napříště řešit větší gramáží (pro letošek zatím jen vrstvením - pokud tedy k nějakému tomu poklesu kondice dojde - nebo máte jiné měřítko?, které by umožnilo zjistit tepelný komfort nějak aktuálněji?). Vyčkáme výsledků, zatím se to jeví nadějně :-) Nepříjemné je to v tom, že letos skutečně srst nenadělal Takže letos mu jeho kožíšek skutečně v ničem nepomůže...

Ano, chybami se člověk učí. Jen aby vám ty experimenty koník ustál.
Já jsem tedy pro prevenci. Pláštěnku dávám při delších deštích a nečasu mimo zimu. S nižší teplotou už jen deky s gramáží.
Jde o to, že pláštěnka by musela být echt kvalitní, aby nevadilo, že není žádná výplň. Takže prodyšnost + nepromokavost. Bundy pro lidi, které plní tyto dvě funkce, které se vlastně vylučují, se pohybují v cenách, pro běžné lidi, neakceptovatelných.
Kolik by musela stát pláštěnka( tolika materiálu), aby to nebyl kus naimpregnované celtoviny, na které se zvnitřku sráží voda,ale opravdu deka, která funguje dobře.
Nakoukněte, jaká je to věda, mít správné oblečení. A což teprve pro koně, kterému nestojíte za zadkem a nepřevlékáte ho.
https://www.rockpoint.cz/jak-vybrat-nepromokavou-bundu
A vzhledem k tomu, že píšete, že kůň není v zimní srsti, schovejte pláštěnku až úplně dolů a sáhněte po zateplených dekách. Nebudete muset tolik hlídat, jak venku je.
Pokud ale není majitelka takový šílenec,jako já a nemá silnou sadu dek, dejte pod tu pláštěnku alespoň odpocku. Dobrá je taková, co má křížové zapínání pod břichem a dvě přezky vepředu.

21.12.2020 15:14
sisi58

XXX.XXX.191.1

evcusik napsal(a):
Jako nouze to je fajn a dobry (taky nemám arzenál dek - třeba 500g, při které se teprv zahrála nemocná kobyla). Ale na dlouhodobé nošení je to na prdlajs. Kor když má dneska každej do hodiny jezdecké potřeby.

Lidem, kteří nerozumí dekování, popř. není človíček, co by předekoval, vážně Bucasky doporučím. Ovšem po zkušenostech s novými střihy, musí být koník spíš v typu plnokrevníka, či na jaké to teď šijí koně.
Teplotní rozsah je u nich velmi velký. Ty nejkvalitnější jsou komfortní od mínus 23°C do + 13°C. Ale pokud bude mínus 27°C nebo plus 16°C, stále ještě netrpí kůň diskomfortem! I to deka zvládne.
Takže nechť majitelka popřemýšlí a spočítá finance, zda nejít do kvalitní deky s tím, že na podzim nandá a na jaře sundá.

21.12.2020 15:47
evcusik

XXX.XXX.145.236

sisi58 napsal(a):
Lidem, kteří nerozumí dekování, popř. není človíček, co by předekoval, vážně Bucasky doporučím. Ovšem po zkušenostech s novými střihy, musí být koník spíš v typu plnokrevníka, či na jaké to teď šijí koně.
Teplotní rozsah je u nich velmi velký. Ty nejkvalitnější jsou komfortní od mínus 23°C do + 13°C. Ale pokud bude mínus 27°C nebo plus 16°C, stále ještě netrpí kůň diskomfortem! I to deka zvládne.
Takže nechť majitelka popřemýšlí a spočítá finance, zda nejít do kvalitní deky s tím, že na podzim nandá a na jaře sundá.

Já vrstvení podpořím jen fakt pro veterinární situaci, kdy nemám a potřebuju zahrát koně hned. Nikdy jindy.

Však víme - polovičatá řešení jsou vždy na exkrement. Blbý je, když ve středu řešení je kůň. Nejde experimentovat do nekonečna. Než se dotyčný chytne za hlavu.

21.12.2020 16:23
lenacia

XXX.XXX.173.31

sisi58 napsal(a):

já už letos rovnou dala bucasku, ještě sem stihla starý typ nicméně... docela se děsím za 3 měsíce.V březnu mi má rodit, a už teď mám dolní popruhy úplně na njdelším a sotva zapnu

21.12.2020 16:25
sisi58

XXX.XXX.191.1

lenacia napsal(a):
já už letos rovnou dala bucasku, ještě sem stihla starý typ nicméně... docela se děsím za 3 měsíce.V březnu mi má rodit, a už teď mám dolní popruhy úplně na njdelším a sotva zapnu

Popruhy se dají nastavit, pokud pasuje zbytek.
Není-li to tajemství, kde se dala sehnat ta Bucas staršího typu?

21.12.2020 17:53
lenacia

XXX.XXX.173.31

sisi58 napsal(a):

no já ji mám už myslím že 4. rok? S tím že jim na skladě ležela další rok.
Popruhy já už mám právě nastavené na úplně nejdelší, delší už nastavit nejdou

21.12.2020 18:29
evcusik

XXX.XXX.145.236

lenacia napsal(a):

co přešít klasický obřišníkový kurt - a tím to nadstavit?

Jo, kdyby ty břišní popruhy šli sundat z druhé strany, tak řeknu použít samotný kurt a hotovo dvacet.

21.12.2020 18:52
lenacia

XXX.XXX.173.31

evcusik napsal(a):
co přešít klasický obřišníkový kurt - a tím to nadstavit?

Jo, kdyby ty břišní popruhy šli sundat z druhé strany, tak řeknu použít samotný kurt a hotovo dvacet.

spíš přemýšlím nad nějaký hákem, zase kvůli tomu že ji mám letos březí nebudu nic přišívat či tak

21.12.2020 19:43
evcusik

XXX.XXX.145.236

Chápu :D nebo elasticky provazek? Ten by mohl vydržet na dece a dobře se zahakavat?

21.12.2020 19:53
liva

XXX.XXX.227.29

sisi58 napsal(a):

Starý typ se dá koupit na bazaru, ale není jistota jak s ní bylo zacházeno....
Mě letos pravděpodobně doslouží po 5 letech Smartex Extra.
Mám ještě Power, ale tu nechávám na zimní vandry kdy kůň nocuje venku.
Postupně se přeorientovávám na Horseware a Premier Equine. Prostě budu měnit spodní linery, protože tu novou hrůzu od Bucas doma nechci.😢

21.12.2020 20:57
sisi58

XXX.XXX.191.1

liva napsal(a):
Starý typ se dá koupit na bazaru, ale není jistota jak s ní bylo zacházeno....
Mě letos pravděpodobně doslouží po 5 letech Smartex Extra.
Mám ještě Power, ale tu nechávám na zimní vandry kdy kůň nocuje venku.
Postupně se přeorientovávám na Horseware a Premier Equine. Prostě budu měnit spodní linery, protože tu novou hrůzu od Bucas doma nechci.😢

Mam ke kobyle cca 15 km. Auto nemam. Jednoduchou deku mi vymeni, pokud neotravuji prilis casto,ale neco vrstvit,to ani nahodou. A pri kvalite predpovedi ani vlastne nevim, co bych mela na kobylu nechat dát.

21.12.2020 21:05
liva

XXX.XXX.227.29

sisi58 napsal(a):
Mam ke kobyle cca 15 km. Auto nemam. Jednoduchou deku mi vymeni, pokud neotravuji prilis casto,ale neco vrstvit,to ani nahodou. A pri kvalite predpovedi ani vlastne nevim, co bych mela na kobylu nechat dát.

Já bych z toho zase nedělala takovou vědu.
I ten liner má nějaké teplotní rozmezí i když samozřejmě ne tak velké jako Bucas.
Lepší měnit linery na padnoucí dece než navléci na koně nepadnoucí pytel a ukolébat se myšlenkou, že pytel je All in one.😂

21.12.2020 21:11
Arbora

XXX.XXX.96.141

lenacia napsal(a):

Neviem, aké má bucas zapínanie, ale nestačilo by to nadstaviť ďalším popruhom? https://www.jazdecke.sk/doplnky-k-dekam/523-elastick ý-popruh-na-deku.html

21.12.2020 21:14
lenacia

XXX.XXX.173.31

Arbora napsal(a):
Neviem, aké má bucas zapínanie, ale nestačilo by to nadstaviť ďalším popruhom? https://www.jazdecke.sk/doplnky-k-dekam/523-elastický-popruh-na-deku.html

To bude zase moc dlouhé 🤭😂 tam to bude otázka pár centimetrů si myslím, takže fakt hák, nebo provázek aby to neublížilo a nepřekáželo

22.12.2020 07:46
Arbora

XXX.XXX.96.141

Nastaviť povôdný na najmenej, alebo kúpiť kratší popruh...

22.12.2020 16:39
deauville

XXX.XXX.46.69

liva napsal(a):
Já bych z toho zase nedělala takovou vědu.
I ten liner má nějaké teplotní rozmezí i když samozřejmě ne tak velké jako Bucas.
Lepší měnit linery na padnoucí dece než navléci na koně nepadnoucí pytel a ukolébat se myšlenkou, že pytel je All in one.😂

Přesně, nedělejme z toho takovou vědu. Já vrstvení zase velmi doporučuji, ale je fakt, že mám stáj 3 km od domu a navíc ochotnou ustajovatelku... nicméně rozhodně neřeším předekování denně - nehledě na to, že při prudké změně počasí ustajovatelka sama řeší dekované koně a jejich teplotní komfort (ano, nosíme ji na rukou:-)

Pokud ale tyto možnosti nejsou, taktéž doporučuji koupit dražší deku (Bucas, Horseware) s větším teplotním rozpětím - opravdu vydrží a rozdíl mezi základními řadami (Bucas Freedom) a vyššími je diametrální - no, samozřejmě i v ceně, ale při troše štěstí se dají koupit z druhé ruky nebo v zahraničí ve slevách.

otázka

8.1.2021 12:58
otázka

XXX.XXX.108.175

Když se kobyla třepe a navíc už je starší tak by se deka hodila. Ale to že srst má chladnou může být i dobře protože to znamená, že její srst nepropouští z těla teplo. Pokud už má zimní srst docela dobrou, postačí deka s menší gramáží.

11.1.2021 08:51
bongani

XXX.XXX.45.91

Chtěla bych se taky poradit ohledně dekování. Mám 19letého valacha, je 24/7 venku. Zimní srst má hezkou, mají nonstop seno, přístřešek, od podzimu dokonce i trochu přibral (poznám to na podbřišníku). Letos je druhou zimu venku. Zatím byl bez deky. Ale teď hlásí docela velké mrazy a já začala číst články a váhat, jestli by pro něj přece jenom deka nebyla lepší. Vloni jsem to nemusela řešit, zima byla mírná. Co myslíte, je vhodné na něj prostě teď "hodit" nějakou deku? Počítám s tím, že pak bych ho musela dekovat až do jara. Jakou byste zvolili?

11.1.2021 09:07

bongani: dokud nemá problémy, nedekovala bych. Jestli začne hubnout, klepat se, vypadat unaveně, řešte, ale do té doby já osobně bych určitě co možná nechala koně bez deky. Ale já jsem antidekovač

11.1.2021 09:08
sisi58

XXX.XXX.191.1

bongani napsal(a):
Chtěla bych se taky poradit ohledně dekování. Mám 19letého valacha, je 24/7 venku. Zimní srst má hezkou, mají nonstop seno, přístřešek, od podzimu dokonce i trochu přibral (poznám to na podbřišníku). Letos je druhou zimu venku. Zatím byl bez deky. Ale teď hlásí docela velké mrazy a já začala číst články a váhat, jestli by pro něj přece jenom deka nebyla lepší. Vloni jsem to nemusela řešit, zima byla mírná. Co myslíte, je vhodné na něj prostě teď "hodit" nějakou deku? Počítám s tím, že pak bych ho musela dekovat až do jara. Jakou byste zvolili?

Pokud svého koně znáte, taky poznáte, zda je v pohodě.
Zima sama o sobě koním neškodí. I mrazy kolem mínus 10°C (i víc při trvalém přísunu krmení) zvládají dobře. Co vadí, jsou teploty kolem nuly, současně déšť a k tomu vítr. Tahle trojkombinace je mnohem horší, než suchý mráz. A ani nějaká ta vločka neškodí.
Hodně majitelů dělá chybu, že nechávají deky na dobu, kdy mrzne a nedají deku, když je mokro,chladno a fičí. Opravdu se vám kůň nachladí spíš v takovém počasí, než v mrazu.
Píšete, že máte koně nasrstěného a nakrmeného. Já bych deku nedala. A není pravda, že pokud na koně v nějakém hnusném počasí hodíte deku, musíte pak dekovat pořád. Nemusíte.
Na fotce jsou koně ve sněhové metelici. Sama vidíte, že deku mají jen 2 koně. Jeden je stará kobyla a druhý štíhlý, 18 letý plnokrevník.
Zbytek je bez deky a přežil ve zdraví.

11.1.2021 09:34
bongani

XXX.XXX.45.91

sisi58 napsal(a):
Pokud svého koně znáte, taky poznáte, zda je v pohodě.
Zima sama o sobě koním neškodí. I mrazy kolem mínus 10°C (i víc při trvalém přísunu krmení) zvládají dobře. Co vadí, jsou teploty kolem nuly, současně déšť a k tomu vítr. Tahle trojkombinace je mnohem horší, než suchý mráz. A ani nějaká ta vločka neškodí.
Hodně majitelů dělá chybu, že nechávají deky na dobu, kdy mrzne a nedají deku, když je mokro,chladno a fičí. Opravdu se vám kůň nachladí spíš v takovém počasí, než v mrazu.
Píšete, že máte koně nasrstěného a nakrmeného. Já bych deku nedala. A není pravda, že pokud na koně v nějakém hnusném počasí hodíte deku, musíte pak dekovat pořád. Nemusíte.
Na fotce jsou koně ve sněhové metelici. Sama vidíte, že deku mají jen 2 koně. Jeden je stará kobyla a druhý štíhlý, 18 letý plnokrevník.
Zbytek je bez deky a přežil ve zdraví.

Moc děkuji. Mě přijde, že je v pohodě, ale přece jenom jsem trochu znejistěla, když čtu různé diskuze a články, téma starý kůň a deka, někdy mi to přijde skoro, že kdo nedá deku, týrá koně apod. U nás v okolí je 90 % koní zadekovaných už někdy od srpna, tak si říkám, že přece všichni nemůžou být staří nebo nemocní. Myslím, že nepatřím k lidem, co něco dělají jenom proto, že to dělají i ostatní, ale zase si ráda nechám poradit.
Do plískanic máme pláštěnku, nedávno pršelo dva dny v kuse, tak ji prostě dostal a vypadal spokojeně, když to přešlo, tak jsem mu ji zase sundala. Ale vyloženě se zimní dekou zkušenosti nemám.

11.1.2021 10:27
sisi58

XXX.XXX.191.1

bongani napsal(a):
Moc děkuji. Mě přijde, že je v pohodě, ale přece jenom jsem trochu znejistěla, když čtu různé diskuze a články, téma starý kůň a deka, někdy mi to přijde skoro, že kdo nedá deku, týrá koně apod. U nás v okolí je 90 % koní zadekovaných už někdy od srpna, tak si říkám, že přece všichni nemůžou být staří nebo nemocní. Myslím, že nepatřím k lidem, co něco dělají jenom proto, že to dělají i ostatní, ale zase si ráda nechám poradit.
Do plískanic máme pláštěnku, nedávno pršelo dva dny v kuse, tak ji prostě dostal a vypadal spokojeně, když to přešlo, tak jsem mu ji zase sundala. Ale vyloženě se zimní dekou zkušenosti nemám.

Vždycky říkám, že kdo mi koně neplatí, nemá mi do něj co kecat.
Je fuk, kolik koní má deku je-li váš spokojený, je to ok.
a víte co, u nás má deku jen moje kobyla. Z cca 50 koní.

11.1.2021 10:44
bongani

XXX.XXX.45.91

Vidíte, asi jsou u Vás otužilejší majitelé. :-) Jestli si dobře vzpomínám, tak jste někde na horách? My jsme v Praze a deku mají skoro všichni.

11.1.2021 12:15

bongani napsal(a):
Vidíte, asi jsou u Vás otužilejší majitelé. :-) Jestli si dobře vzpomínám, tak jste někde na horách? My jsme v Praze a deku mají skoro všichni.

Hodně lidí dekuje, aby mohli jezdit, aniž by pak koně 2 hodiny sušili.

11.1.2021 12:21
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Hodně lidí dekuje, aby mohli jezdit, aniž by pak koně 2 hodiny sušili.

A nebo dekují, protože stříhají, nechtějí po jízdě sušit 2 hodiny medvěda. :)

11.1.2021 12:23

Dotaz napsal(a):
A nebo dekují, protože stříhají, nechtějí po jízdě sušit 2 hodiny medvěda. :)

Tak jsem to myslela.

11.1.2021 12:26
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Tak jsem to myslela.

Tak se omlouvám, sedím si na vedení. :) Pochopila jsem to obráceně - tedy že dekují, aby mohli sedlat suchého (nezmáčeného) koně.

11.1.2021 13:01

Dotaz napsal(a):
Tak se omlouvám, sedím si na vedení. :) Pochopila jsem to obráceně - tedy že dekují, aby mohli sedlat suchého (nezmáčeného) koně.

Omluva netřeba. Hlavně, že jsme si porozuměly.

11.1.2021 14:21

Dotaz napsal(a):

to já taky mě to holení vždycky napadá až na posledním místě, resp. ve spojení s koňmi nenapadá vůbec, nějak na to nejsem zvyklá....

11.1.2021 16:08

to já taky mě to holení vždycky napadá až na posledním místě, resp. ve spojení s koňmi nenapadá vůbec, nějak na to nejsem zvyklá....

Mě zase na prvním, protože takových koní potkávám dost.

11.1.2021 16:54
bongani

XXX.XXX.45.91

To s tím holením je mi jasné, těch oholených koní je tady v okolí dost, i když se na nich skoro nejezdí. Nejlepší je jeden poník, na kterém snad nikdy nikdo nejel, ale je oholený a zadekovaný. Chápala bych to u sportovních koní, ale na druhou stranu mi nepřísluší to hodnotit, nejsou to moji koně.
A ten můj zatím žádnou deku nedostane, dneska jsem ho načapala, jak se válí v tajícím sněhu, pak to z něj úplně teklo a on vypadal jako nejspokojenější kůň na světě. :-)

Přidejte reakci

Přidat smajlík