Sidepull nebo Bitless bridle?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.12.2020 21:18
marta1

XXX.XXX.169.240

Pěkný den všem, chtěla bych poprosit o vaše názory a zkušenosti...

Mám starší klisnu ČT, pod sedlem hodnou, ježděnou v lehkém rekreačním režimu.

Chodí na obyčejném stihle, bez problémů, ale zvažuju přechod na bezudidlovku, hlavně z toho důvodu, že ji často nechávám po cestě pást se, chodíme spíš na couračky.

V minulosti jeden čas chodila na Bitless bridle, ale tu jsem nakonec zahodila proto, že na měla tendence kobyle na hlavě cestovat - občas jsem zjistila že mám najednou jednu otěž delší, a nátylník se mi sesunul k jedné straně... vlastně si ted říkám, jestli jsem třeba neměla jen nesedící BB? Nebo špatně nastavenou? Popravdě fakt nevím...

A tak si říkám, jestli dát znovu šanci BB, nebo zkusit spíš sidepul... s tím nemám zlušenosti vůbec žádné, já ani kobyla.

Co myslíte?

Máte případně nějaké srovnání, co se týká pohodlí pro koně, cestování po hlavě koně, a ovladatelnosti?

7.1.2021 08:42
Gaia

XXX.XXX.61.65

Sidepull v je vlastně "uzdečka" bez udidla s tím že otěže máte zapnuté do dvou oček na každé straně. Vyzkoušejte/pujčte si obě bezudidlovky a zkoušejte je někde v ohraničeném prostoru. Sidepull s lanem je prasárna na to pozor

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.1.2021 08:49

Pokud s tím chcete jezdit jen ven, jsou vhodné obě. Volte dle toho, co bude vyhovovat koni.

A vhodně napasovaná BB se nepřetáčí.

7.1.2021 08:56

On i "sidepull" ve formě provazové ohlávky s očky po stranách stojí za to. A někteří tím sidepullem nebo BB myslí právě tyhle provazové varianty (a pak bych se nedivila, že to koni po hlavě cestuje).

Nicméně, jak jsem psala k minulému duplicitnímu tématu, mám za to, že na pasení nebude pohodlné pro kobylu nic, na čem je utažený nánosník (teda nic, co není stájovka nebo udidlo). Pokud má vaše kobyla problém pást se s udidlem, tak bych to nějak řešila, ale pokud nemá problém pást se s udidlem, tak je to ta nejpohodlnější cesta pro všechny. Tedy pokud k tomu udidlu nepoužíváte už teď utažený (rozumějte korektně zapnutý) nánosník, to by samozřejmě efekt pohodlnosti zmizel, a pak by to bylo asi jedno.

7.1.2021 10:15
lenacia

XXX.XXX.145.184

Já bych se přifařila... Má někdo zkušenost s Bosalem?

7.1.2021 12:28
Gaia

XXX.XXX.61.65

lenacia napsal(a):

Patří do rukou jen zkušeným jezdcům a koním, bosal je vyroben ze syrové kůže. Když není dobře napasován, nadělá obrovské škody, musí tedy kopírovat nos koně

7.1.2021 14:47

lenacia napsal(a):

Chtěla jsem ho zkusit, bohužel je u nás velmi těžké sehnat padnoucí bosal, resp. někoho, kdo ví, jak se pasovat má. A taky jsem chtěla trenéra, který by mi vysvětlil, co a jak, což jsem taky nesehnala Kobyla je velmi jemná a líbila se mi jeho udávaná přesnost atd. Nakonec jsem si nechala vyrobit nánosník z kulaté kůže do SP a velká spokojenost.

7.1.2021 15:03

Výuku, co s bosalem, by snad kromě Bořánka mohli zajistit i v Bystré https://www.ranchbystra.cz/jezdecky-vycvik

7.1.2021 15:15

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Výuku, co s bosalem, by snad kromě Bořánka mohli zajistit i v Bystré https://www.ranchbystra.cz/jezdecky-vycvik

Blbě jsem to napsala - nenašla jsem trenéra, který by dojel za mnou

7.1.2021 18:33
Gerlinda

XXX.XXX.226.27

Efe, odkud jste? Mozna bych vam prepinkla kontakt na trenera na bosal...

7.1.2021 18:56

Gerlinda napsal(a):
Efe, odkud jste? Mozna bych vam prepinkla kontakt na trenera na bosal...

Děkuji, ale teď už to nevyužiji bohužel.

Přidejte reakci

Přidat smajlík