Ahoj,
přicházím s otázkou tohoto divného cosi... Vet povolán, ale je mimo domov, takže se dostaví nejdříve příští týden.
Děkuji všem.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Gaia
napsal(a):
Ahoj,
přicházím s otázkou tohoto divného cosi... Vet povolán, ale je mimo domov, takže se dostaví nejdříve příští týden.
Děkuji všem.
Otlak? Absces? Vy máte v okolí jenom jednoho veta?

Plísiňka? Houba?
dermatofytóza a dermatofylóza.

napsal(a):
Plísiňka? Houba?
dermatofytóza a dermatofylóza.
Já vidím bouli, to plíseň nedělá.

Dotaz
napsal(a):
Tak to jste dobrá, já ani nevím, na co čučím.
Krk, kohoutek? asi hříva ne?

Dotaz
napsal(a):
Tak to jste dobrá, já ani nevím, na co čučím.
To, že ji vidím, neznamená, že tam opravdu je. Může mě šálit zrak. To vyšoupané místo by vlastně mohla být plíseň jak píše verun.

Gaia
napsal(a):
Bohužel ano
To bydlíte ne konci světa? Bez ironie. My měli ve stáji telefony na 5 nebo 6 vetů, už si přesně nepamatuju.
napsal(a):
To, že ji vidím, neznamená, že tam opravdu je. Může mě šálit zrak. To vyšoupané místo by vlastně mohla být plíseň jak píše verun.
Také mě napadla ta plíseň, alekobyla je vydrbaná i za uchem,na zadku i pod krkem . Tato místa ovšem nejsou tak moc vydrbaná jako na krku

Ecosinem určitě nic nezkazíte, ale pozor na to, ať ošetřujete pouze postižená místa, a pak se řádně desinfikujte, než budete sahat jinam na koně. Páč pokud to není plísnička nebo kvasnička, tak si můžete koně naočkovat nějakým hnusem v průběhu ošetření.
Zavolejte jakékoli veterináře v okolí (100 km), (pomocí videohovoru?) konzultujte, nechte se instruovat, jak odebrat vzorek, a nechte to rozborovat. Rozbor vám udělá i veterinář na morčata.
Jestli je to plíseň, tak na patlání čehokoliv na koně rukavice! Mě tehdy tříletý syn kobylu chodil pořád mazlit, chytil to a vypadali mu vlásky vzadu na hlavě...Já měla jen na noze ložisko..To nám nikdo ale neřekl co je to a že to jde i na lidi A já se s tím tehdy setkala poprvé...Myslím že nám pak, když prijel vet, napsal Imaverol, ředil se ve vodě a kůň se s tím oplachoval...Bylo to v zimě takže jsem omývala jen části kde plíseň měla...A za chvíli to bylo dobré..
Haga
napsal(a):
Jestli je to plíseň, tak na patlání čehokoliv na koně rukavice! Mě tehdy tříletý syn kobylu chodil pořád mazlit, chytil to a vypadali mu vlásky vzadu na hlavě...Já měla jen na noze ložisko..To nám nikdo ale neřekl co je to a že to jde i na lidi A já se s tím tehdy setkala poprvé...Myslím že nám pak, když prijel vet, napsal Imaverol, ředil se ve vodě a kůň se s tím oplachoval...Bylo to v zimě takže jsem omývala jen části kde plíseň měla...A za chvíli to bylo dobré..
Určitě s rukavicemi i rouškou počítám

Já bych na to vzala betadinu(povidion iodid)

anobbona
napsal(a):
No já bych koně odvsenkovala a myslím, že máte po problemu
Ale my nevíme, jestli jde o všenky.

No ona taková ta matná srst, to může také být ono, koukněte do hřívy úplně ke kořínkům, nehemži se to tam...Neostomosan.

napsal(a):
No ona taková ta matná srst, to může také být ono, koukněte do hřívy úplně ke kořínkům, nehemži se to tam...Neostomosan.
Já tedy všenky viděla jenom dvakrát, jednou docela masívně, ale ti koně odrbaní nebyli. Já bych se na kůži v tomhle stavu Neostomosan bála dát.

Neostomosanem jsem drhla i vlastní děti, když měly vši , nic nezabíralo....pes blechy, morče asi luptouše.
Všenky jsem na kobyle měla na pastevku,v hřívě, taky odrbaná nebyla. ale takovou plstnatou mastnou matnou srst měla...denně opečovávaná.

napsal(a):
Neostomosanem jsem drhla i vlastní děti, když měly vši , nic nezabíralo....pes blechy, morče asi luptouše.
Všenky jsem na kobyle měla na pastevku,v hřívě, taky odrbaná nebyla. ale takovou plstnatou mastnou matnou srst měla...denně opečovávaná.
Jo, na ten příspěvek si vzpomínám, dávám ho k dobru ve škole, když probíráme ektoparazitika. Já narážela na to, že kobyla zadavatelky může mít porušenou kůži a proto bych se bála. Jinak proti Neostomosanu nic nemám, taky jsme ho tenkrát na všenky s úspěchem použili.

No, to jsme tenkrát chodili celá rodina s pytlíkama od rohlíků na hlavách, kde jsme měli ten neostomosan...když totiž vykoupíte postupně v lékárně různé šampony a nic, a učitelka ve škole na moji žádost neinformuje všechny rodiče, že jsou ve třídě vši, tak je holka donesla opakovaně, no umyli jsme se všichni.
Já si pamatuju, nám na základce hlavu třídní učitelka kontrolovala, kdo je měl, tomu ihned zasypali hlavu zásypem. a psalo se to do notýsku.
napsal(a):
No, to jsme tenkrát chodili celá rodina s pytlíkama od rohlíků na hlavách, kde jsme měli ten neostomosan...když totiž vykoupíte postupně v lékárně různé šampony a nic, a učitelka ve škole na moji žádost neinformuje všechny rodiče, že jsou ve třídě vši, tak je holka donesla opakovaně, no umyli jsme se všichni.
Já si pamatuju, nám na základce hlavu třídní učitelka kontrolovala, kdo je měl, tomu ihned zasypali hlavu zásypem. a psalo se to do notýsku.
Vši u dětí jsou vážná věc - povypráví každá matka školních dětí... Když se učitelka bojí do toho hrábnout je to tragédie (ano jsou vesnice, kde se učitelky bojí rodičů svěřených dětí). Pak se to řeší dopisy z vedlejší vesnice (babička) na 3 úřední strany - krajská hygiena (na tu to má hlásit dětský lékař, neb jde o vážnou věc, předcházení epidemiím), sociálka protože zanedbání a školská inspekce. Takový ten "anglický" styl, jako že jak je možné a že opakovaně... prosba o prošetření.
Je to smutné, ale jak to přijde, že jsou rodiny co opakovaně vydávají z rozpočtu nemalou částku na odvšivení, aby si ze školy (školky) jejich děti opětovně nosily další vši.
No a u roupů je to podobné, jen si nemůžete nikde postěžovat (to hygiena nesleduje).
A pozor můžou být zavšivení i koně (a pak to chytit lidi). Ale to bývá viditelné...