Kde sehnat starého poníka?

Minishetland
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Pavvca

6.4.2021 15:47
Pavvca

XXX.XXX.87.54

Po utracení kobyly mi doma zůstala osamělá ponička a já jí zatím marně hledám novou kamarádku.
Problém je v tom, že hledám kobylku okolo 20 let a v inzerci jsou samá hříbata a nebo kobylky pod 10 let a pokud už se objeví nějaká starší je nemocná a mě začínají docházet nápady kde hledat.
Ideální poník: kobylka 20 let, kvh 85cm, zdravá (neschvácená, ne dušná, muchařka nebo s Cushingem a rozhodně ne březí), klidná, hodná na koně, respektující el. ohradník. Nejlépe udržovaný poník (tj. pravidelné korektury, očkovaný, odčervovaný a dělané zuby), Severní Čechy. Za odpovídajícího poníka jsem ochotna si řádně připlatit.
Je mi jasné, že budu muset z požadavků slevit. Hledám tedy kobylku 15+ (pokud bude opravdu klidná a submisivní tak 10+, aby mi babču neuštvala), kvh do 100cm. S PP nebo bez, nehodlám na ní chovat. Co se týče zdraví tak neschvácenou, nedrbací a nedušnou, je mi jasné, že nějaká artroza tam vzhledem k věku bude, ale měla by být schopna bezbolestného pohybu po kopcovité pastvině. Snášenlivá ve stádě je podmínka, ale může být nedůvěřivá vůči lidem, nenávidět děti a rdousit psy, stačí když mě nesežere při běžné manipulaci.
Kobylku by čekal klidný důchod se společenskou poničkou, v režimu vhodném pro poníky s náchylností ke schvácení. Přes noc v boxe 3x3m, ve dne paddock a nebo členitá chudá pastvina o rozloze 0,5ha. Pravidelná veterinární péče, zubař, strouhání.

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.4.2021 15:52

Kdybych jí ještě pár let nepotřebovala jako učitelku pro malou, dala bych k vám na důchod svojí Madam - pro ní by to byly ideální podmínky. Ale není to poník.

Jinak se obávám, že sháníte nesehnatelné, protože to je u poníků takový ten zlatý střední věk a když jsou zdraví, tak prostě slouží pod dětmi a taková zvířata se neprodávají, max. mezi dobrými známými. Musí to být poník? Myslím, že velkého koně byste sehnala snadněji.

Pavvca

6.4.2021 16:17
Pavvca

XXX.XXX.87.54

Velkého koně už nechci, skoro 30 let jsem měla haflingerku a ponička si po 11 letech s kobylou zaslouží kamarádku své velikosti. Nehledám poníka vhodného pro děti ale spíše v typu minihorse, tedy "luční ozdobu" nevhodnou k ježdění.
Koukala jsem na různé chovy, jestli se nezbavují starých klisen, ale ty prodávají jen muchařky a na 20letých klisnách chovají.

6.4.2021 16:18

Kontaktujte chovatele - např. hřebčín Kadov, chov koní Týnec. Do výborných podmínek věřím, že by mohli mít zájem umístit nějakou méně perspektivní chovnou kobylu.

Na váš inzerát koukám, jestli je to ten s tou strakatou okr. Liberec. Bohužel momentálně poníka takových kvalit nemáme.

Ale kontaktujte Zuzku Polákovou, buď třeba zauvažuje nad umístěním jedné z vlastních důchodkyň a nebo třeba bude o nějakém společníkovi vědět. Paní Věra Jungmannová sice už útulkové nedělá, ale umím si představit, že by mohla také mít kontakt. Zkuste se poptat i na FB skupině Liberečtí koňáci.

6.4.2021 16:21

Tahle je asi veliká... https://www.ifauna.cz/kone/inzerce/r/detail/3707755/hledam-domov/ píšou, že po schvácení již nemá potíže

Pavvca

6.4.2021 16:32
Pavvca

XXX.XXX.87.54

Strakatá z Liberce, to jsme my. Na kobylku z inzerátu jsem koukala, ale po 15 letech péče o schváceného koně bych do toho znovu nešla.
Co se týče různých pony chovů, tak ty jsem procházela a prodávají většinou muchařky
a na 20letých klisnách běžně chovají.

6.4.2021 16:44
Tasyrka

XXX.XXX.46.233

Pavvca napsal(a):
Strakatá z Liberce, to jsme my. Na kobylku z inzerátu jsem koukala, ale po 15 letech péče o schváceného koně bych do toho znovu nešla.
Co se týče různých pony chovů, tak ty jsem procházela a prodávají většinou muchařky
a na 20letých klisnách běžně chovají.

Moc nevěřím tomu, že se najdou poníci 20+ kteří nejsou po schvácení. Navíc, pokud máte podmínky vhodné pro koně náchylného pro schvácení, tak v čem vadí poník po schvácení? Když to už nemá v akutní formě?

Kupovala jsem zdravou, mladou poničku (5 let) a stejně tam nějaké lehké schvácení v minulosti proběhlo.

6.4.2021 17:07
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Bych si napsala inzerát.
chápu takovou situaci - viděla jsem ji u známé, vždycky si dovezla zbědovaného poncla co sotva lezl, udělali se zuby a kopyta, přidala minerálka a do půl roku měla doma "čerta" co proháněl starou a musel z domu - jednu dobu měla jen houpacího

Pavvca

6.4.2021 21:40
Pavvca

XXX.XXX.87.54

Děkuji všem za názory. Inzerát jsem si podala, inzerci sleduji a stále doufám. Na podzim se sem tam vhodný poník objevil, ale tehdy jsem ještě nesháněla. Nemám problém se ujmout zanedbaného poníka (ideálně hubeného), jednoho jsem kdysi měla v "dočasce" a za měsíc ho majitel nepoznal. Kobylka je na svůj věk velmi vitální (až potrhlá) a ráda si zaběhá. Otázkou je jak dlouho, v kloubech už jí pěkně křupe, je slabá muchařka.
Je mi jasné, že většina poníků byla schvácená, i moji poničku se mi povedlo před pár lety přichvátit a to v lednu na seně. Já mám ze schvácení respekt, protože jsem během let na vlastní oči viděla co to udělalo s kobylou. Akutně se schvátila ve 13, pak zhubla a dařilo se to udržet pod kotrolou. Stejně ji ale nakonec dohnala těžká artróza, jak si ulevovala od bolavých kopyt a nakonec dostala Cushinga a schvátila se v 25 zas. Celá léta to byl boj jak dát kobyle nažrat a neschvátit ji, když nemohla hubnout pohybem a když vidím ty obézní poníky v inzerátech co byli schvácení ale už jsou "v pořádku," tak je mi jasné že to je nekončící boj po zbytek života. Možná už jsem paranoidní, ale každý den řeším jak dlouho pustit poničku na pastvinu (zda je tráva zrovna stresovaná a co dělají fruktany) a poctivě vážím seno na záchovnou dávku a to byla jen jednou přichvácená.

6.4.2021 21:55
Tasyrka

XXX.XXX.46.233

Pavvca napsal(a):
Děkuji všem za názory. Inzerát jsem si podala, inzerci sleduji a stále doufám. Na podzim se sem tam vhodný poník objevil, ale tehdy jsem ještě nesháněla. Nemám problém se ujmout zanedbaného poníka (ideálně hubeného), jednoho jsem kdysi měla v "dočasce" a za měsíc ho majitel nepoznal. Kobylka je na svůj věk velmi vitální (až potrhlá) a ráda si zaběhá. Otázkou je jak dlouho, v kloubech už jí pěkně křupe, je slabá muchařka.
Je mi jasné, že většina poníků byla schvácená, i moji poničku se mi povedlo před pár lety přichvátit a to v lednu na seně. Já mám ze schvácení respekt, protože jsem během let na vlastní oči viděla co to udělalo s kobylou. Akutně se schvátila ve 13, pak zhubla a dařilo se to udržet pod kotrolou. Stejně ji ale nakonec dohnala těžká artróza, jak si ulevovala od bolavých kopyt a nakonec dostala Cushinga a schvátila se v 25 zas. Celá léta to byl boj jak dát kobyle nažrat a neschvátit ji, když nemohla hubnout pohybem a když vidím ty obézní poníky v inzerátech co byli schvácení ale už jsou "v pořádku," tak je mi jasné že to je nekončící boj po zbytek života. Možná už jsem paranoidní, ale každý den řeším jak dlouho pustit poničku na pastvinu (zda je tráva zrovna stresovaná a co dělají fruktany) a poctivě vážím seno na záchovnou dávku a to byla jen jednou přichvácená.

Jo, schvácení je mrcha. Ale pokud člověk ví co s tím, tak to celkem jde. Poničku nechávám na trávu většinou jen půl hodinky až hodinu a to ještě na vycházce když se hýbe. Jinak nepasu vůbec. Naštěstí jí seno omezovat nemusím, ona je takový lehčí typ, takže má seno neomezeně, vojtěšku do kyblíčku, minerálku na kopyta a dobrého trimera a kopyta by jí mohl lecjaký velký kůň závidět. Ještě bych jí dávala ocet, ten pomáhá zpracovávat cukry a tužíš je opět dobrý na kopyta, ale ten jí nedělá dobře na zažívání.

6.4.2021 22:43
canka

XXX.XXX.215.5

Pavvca: Ani nevíte,jak já vám rozumím Přesně tohle jsem řešila dva a půl roku zpátky...ke svý kobyle,které tenkrát bylo 19 let,jsem sháněla ideálně stejně starou mini kobylku jako kamarádku..taky jsem nepotřebovala,aby byla jezditelná apod.,jen aby byla zdravá,malá a stejně stará....nacházela jsem jen samé mladé poníky,hodně hřebců,nebo valachů kolem 5-ti let.na pár ponclů sem se byla podívat,žádný ale nezaujal a neměl prostě ten věk...no a nakonec jsem si z těch požadavků splnila jen ten věk a výšku, kdy jsem sehnala 16-ti letou 73 cm vysokou ponici...ALE schvácenou na všechny 4 nohy,s hnilobou střelek,zablokovanýma zádama,ušima plných strupů a nevysvětlenýma jizvama na svalech na hýždích Ale i když to byla investice dostat ji do dobrého stavu,tak nelituji..je to opravdu povahově zlato,která si nechá absolutně všechno líbit(jen na ty uši je citlivější),je vděčná za každé pohlazení a hodná k lidem...ono tyhle poníčci vzatý z bahnitých pidi plácků a kopek hnojek bez možnosti normálního života bývají za nový domov s vhodnými podmínkami,jako máte vy,hoooodně vděčný
Pamatuji si šok té malé,když jsem jí vypustila u nás do výběhu..jen stála a koukala Trvalo to delší dobu,než se osmělila ,,používat,, celý plac

7.4.2021 08:11

Ještě mě napadlo zkusit nějaký cirkus nebo kolotočáře - Berouska apod. I když ti nemívají až takhle malé poníky. Možná by stálo za to oslovit i nějakou ZOO, která má tyhle poníky, ZOO jsou teď v bídě, třeba jednu hladovou tlamu rádi prodají.

Neregistrovaný uživatel

7.4.2021 08:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.46.109

Co treba pani Třískova? Ze severu. Chová shetlandy. Nebo paní Vonková Pazourková? Ta má minihorsy a loni snad i nabizela starší poničky. Třeba by aspoň mohly vědět.

Pavvca

10.7.2021 10:57
Pavvca

XXX.XXX.87.54

Stále hledám a už jsem vyčerpala poslední kontakty.
Sháním starší kobylku minihorse/minishetland, klidně i 2, ve věku 10-25let, pokud by byly 2, jedna může být i mladší. V rozumném zdravotním stavu a ne březí, snášenlivou ve stádě.
Nevíte prosím o chovateli (ideálně z Čech), který by prodal případně byl za úplatu ochoten zprostředkovat prodej vhodného poníka. Nebráním se ani dražším poníkům s PP.

10.7.2021 12:19
kallisto

XXX.XXX.168.138

http://www.aschk.cz/svazy/minihorse/ Zkuste projít kontakty zde, určitě tu budou jména chovatelů a ti by mohli minimálně poradit.

Neregistrovaný uživatel

10.7.2021 13:03
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.26.78

Pavvca napsal(a):
Stále hledám a už jsem vyčerpala poslední kontakty.
Sháním starší kobylku minihorse/minishetland, klidně i 2, ve věku 10-25let, pokud by byly 2, jedna může být i mladší. V rozumném zdravotním stavu a ne březí, snášenlivou ve stádě.
Nevíte prosím o chovateli (ideálně z Čech), který by prodal případně byl za úplatu ochoten zprostředkovat prodej vhodného poníka. Nebráním se ani dražším poníkům s PP.

Veronika Vonková Pazourkova. Chova minihorse. Nejake starsi klidny poustela a má dost kontaktů.
Skoda ze jsem na toto tema natrefila ted. Loni zkousela znama prodat dve nadherne papirove shetlandky asi 15 let, nakonec si je nechala (byly kdysi schvacene a museji se dost hlidat)

11.7.2021 20:58
Senecur

XXX.XXX.94.101

Tak mě napadlo. Zkuste zavolat do ZOO v Liberci. Chovají tam mini appaloosy již několik let. Zoo bežně prodává poníky. Kamarádka měla 2 ze Dvora Králové a docela levně.

Pavvca

11.7.2021 21:51
Pavvca

XXX.XXX.87.54

Děkuji všem za nápady. Paní Vonkovou jsem se pokusila kontaktovat, tak snad se ozve.

Přidejte reakci

Přidat smajlík