M.N.

XXX.XXX.168.230
Zdravím :),
jak u svých dušných koní řešíte, když vám po nějaké době zklidnění “dušnosti” do normálního stavu začne vykazovat nějaké příznaky, zvláště v tomto období ( občasný kašel, výtok z nosu..)? Co zkoušíte pro odstranění těchto příznaků nebo co konkrétně máte osvědčené jako nejlepší pomoc vašemu koníkovi? ( od máčení/ napařování sena, změnu na pastevko ... po podání acc, bylinek, sirupů, inhalace ... nebo rovnou vet a podání leků)
Pochopiteľne nasadiť okamžite bronchodilatans a kortikoidy, inhalačne cez masku, na začiatok, kým zaberú inhalačné dexametazon do žily, alebo tabletách, v ČR je aj práškový, od veta.
Kým sa budete týždne babrikať so sirupčekmi a bylinkami , kôň si pekne poničí alveoly, pretože obštrukcii tieto gebuziny nijako nepomôžu, neviem ako by sa mohol alergický zápal tlmiť nejakým sirupom.
Že sa astmatikovi seno máča neustále, je snáď jasné, prečo by sa s tým malo začať až keď sa zhoršuje?
Sarahbela

XXX.XXX.168.230
Horsana
napsal(a):
Pochopiteľne nasadiť okamžite bronchodilatans a kortikoidy, inhalačne cez masku, na začiatok, kým zaberú inhalačné dexametazon do žily, alebo tabletách, v ČR je aj práškový, od veta.
Kým sa budete týždne babrikať so sirupčekmi a bylinkami , kôň si pekne poničí alveoly, pretože obštrukcii tieto gebuziny nijako nepomôžu, neviem ako by sa mohol alergický zápal tlmiť nejakým sirupom.
Že sa astmatikovi seno máča neustále, je snáď jasné, prečo by sa s tým malo začať až keď sa zhoršuje?
Ale nečertěte se hned
Vždyť vůbec nevíte nic, tak nesuďte a neútočte zase jako všude, tím nikomu nikdy neporadíte
Řešíte z většiny opět věci mimo otázku..
Sarahbela
napsal(a):
Ale nečertěte se hned
Vždyť vůbec nevíte nic, tak nesuďte a neútočte zase jako všude, tím nikomu nikdy neporadíte
What? Však tam máte radu jak to léčit i radu co absolutně nedělat i zdůvodnění proč. Dokonce od veterináře. Co víc chtít?
Sarahbela
napsal(a):
Ale nečertěte se hned
Horsana vám radí dobře. Konec konců, je to veterinářka z kliniky, kde se nemocní koně hromadí a léčí.
Ale jako majitelka kobyly, dušné už přes 10 let, vás upozorňuji, že tento problém se řeší stále, nikoli, až hoří.
Jasně koni se ulevilo, ulevím si od péče. TAK to NEFUNGUJE.
Především si zjistěte, Co je spouštěčem alergické reakce. Pokud máte koně dušného nějakou dobu, už byste to měla vědět. Tedy pokud to sledujete.
A tento spouštěč eliminujte co nejvíce. Dříve bývalo největším problémem špatné, plesnivé, prašné seno. V současnosti to může být cokoliv. Pokud toto neodstraníte, nebo co nejvíc neomezíte, kortikoidy pomohou jen částečně a na nějakou dobu.
Jde totiž o to, že s každým záchvatem se stav plic koně zhoršuje. Jednoho dne by váš kůň nemusel další záchvat rozdýchat (možná by to pro něj bylo sice drastické, ale konečné řešení, už by se netrápil). A nebo rozdýchá, ale jezdecky už bude nevyužitelný. Budete mít doma trosku, nejezditelnou. U starého koně vyřešíte uspáním, ale žádný vet se nepohrne do uspání např. 10 letého koně, co sice nemůže jezdit, ale v klidu je celkem ok.
Ale je to na vás, vy jste majitel. Mám zkušenosti, poradím, ale už nepřemlouvám.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Sarahbela
napsal(a):
Ale nečertěte se hned
Trochu pokory, děvče. Radí vám zkušená veterinářka a zadarmo! No, příště už nebude.
Sarahbela
napsal(a):
Ale nečertěte se hned
Doporučuji rychle si sáhnout na nos.
Mám doma poníka co je dušný - a pozor nedošlo mi to, neb má i jiné potíže jako hubnutí a zubní kazy a bolesti zad a už 19 let atd. Nemá žádné výtoky a zakašle si ojediněle, jednotlivě... Došlo mi to až po dalších vyšetřeních, kdy na začátku byl vidět jen zrychlený dech a břichem. Opravdu to bez řádného vyšetření a léčby nejde. A prevenci v rámci vynikající zootechniky nastavte okamžitě a celoročně. (jinak je to takové plíživé trápení zvířete - kůň toho vydrží hodně)
Hodně mi pomohlo, když mě právě Horsana ostřeji "kopnula" po netu - provozní slepota je zlá věc.
Horsana
napsal(a):
Dobrý den. Mohla bych se zeptat na něco ohledně svého koně? Pošlu Vám sz.
Ja som astmatik, kým mi nastavili liečbu (moja doktorka, ako sa ukázalo neskôr bola schizofrenička a terapiu určovala podľa toho, či pacienta vyhodnotila ako že spolupracuje s mimozemšťanmi, alebo nie, to je dlhý príbeh, našťastie raz bola vypísaná a liečbu mi nastavil iný lekár už konečne správne), trpela som celkom dosť, veľmi dobre viem, čo je to za stav, keď sa niekto dusí, tak isto viem, že obštrukčné ochorenie proste nezmizne samo od seba.
Posledné 2 roky som strávila behaním okolo ťažkej konskej astmatičky, preto mám aj predstavu, aké je to ťažké, vyčerpávajúce a pracné, zabezpečiť koňovi podmienky blízke ideálu, no nepovažujem to za nemožné.
Každá ťažká astma nejako začala, nejakým kašlíkom, soplíkom, sirupčekom a čajíkom a než sa ľudia spamätali, tak mal kôň v pokoji 60 dychov a sípal, tak potom už aj kortikoidy boli zrazu dobré, aj tým ktorí dovtedy podávali homeopatiká.
Compliance majiteľov pri dodržiavaní všetkých pokynov v liečbe a manažmente astmatického koňa, ktorými by mali prispieť ku zdraviu a welfare svojho koňa je zrejme najnižší vo vet medicíne, je to nejakých 10 %
Zaujímavý prípad z praxe, majiteľka je kamoška a pracuje u nás, má kríženku chladnokrvníka, ľudožravá kobyla, ale majiteľka ju miluje a rieši každý jej prd.
Kobyla je od handlákov, kým nemala kone doma pochodili rôzne ustajnenia, odniesla si z nich astmu, bez terapie, kone má už doma a 24/7 vonku, kvalitu sena stráži ako ostriež.
Predminulý rok na prelome februára a marca mala kobyla príšerné záchvaty kašľa, do toho si upchávala pažerák, bola tu s tým opakovane, príkrm už potom dostávala vo forme kaší s rezkami, všetko mäkké, do toho olej. Broncho, gastro ok.
Minulý rok na prelome februára a marca to isté, ale už si pažerák upchala aj kašami, takže jadro dostávala iba vo forme nápojov, granule rozpustené vo vode. Broncho, gastro ok.
Tento rok to isté, ale kobyla sa už drhla aj po tom, ako dopila nápoj do dna a pustila sa do rozpustených granúl. Broncho a gastro tradične ok.
Zrútená majiteľka vtedy len tak poznamenala, že sa to deje každý rok v tom istom období, ja si také veci nepamätám, pokiaľ nie je trebárs leto, alebo zima, je ťažké si spomenúť, či to bola skorá jar, či zima, neviem to odlíšiť.
No tak sme dumali a vydumali, že za to najskôr môže lieska, ktorá kvitne veľmi skoro, často je na poliach ešte sneh.
Kobylu sme dali na korťáče, inhalačné, asi dve dávky Colvasone do žily pred tým a zázrak!
Dusenie a kašeľ aj upchávanie pažeráka razom ustali.
Kobyla mala aj jedno slepé oko, po ERU, tresla si ho tu kdesi, tak sa jej to oko rovno vybralo, po vybratí stehov šla domov a predtým večne submisívna kobyla teraz riadi valachy, aj hucul je v pozore a skáče ohrady, čo sa za 16 rokov čo tú kobylu vlastní nestalo ani raz, ona bola večne taká všelijaká a teraz je z nej ohnivá paripa :D
Takže ak sa koňovi dobre dýcha, nedráždi ho peľ a z tela mu zmizne zdroj zápalu a infekcie, môže mu začať úplne nový život