Jana48

XXX.XXX.168.34
Zdravím,
před pár dny se mi u valacha objevil vodnatý průjem, konzistenci připomínající kravinec. Valach trpí na žaludeční vředy, přeléčen, krmen bez obilovin a dostává Dromy GastroLine.
Průjmy se u něj objevují při sebemenší změně či stresu, stačí vypadnout ze zaběhlého stereotypu. Většinou do dvou dnů průjem ustal, tudíž jsem nevolala vet.
Bohužel se zřejmě jedná o nějaký infekční průjem bakteriálního původu, protože do druhého dne chytla průjem i absolutně zdravá klisna, která se nepotýkala nikdy se žádnými obtížemi. Projevilo se to během pár hodin, klisna byla celý den v pořádku, poté při zavádění do boxu dostala silný, vodový průjem, nežrala jádro ani seno, což je u ní velmi neobvyklé, lehala si, vstávala, flémovala, kopala si po břiše.
Okamžitě jsem volala veta a čekala, vet klisnu i valacha vyšetřil, klisna byla jen plná vody a plynu, o koliku se nejednalo, dostala injekci na uvolnění a proti bolesti, po chvíli se začala lepšit, druhý den se klisna již projevovala úplně normálně, měla zájem o jádro (nedostala nic, je nyní společně s valachem na dietě a dostává pouze kvalitní seno.) Průjem ani u jednoho z koní neustává, během dne se objeví pevnější stolice ale většinou se zase po hodině objeví i průjem.
Čekám na výsledky koprologie a slabší průjem se mi objevil u dalšího koně, okamžitě dostal dietu a oddělila jsem všechny od posledního, zatím běh příznaků se projevujícího koně.
Předpokládám, že se nakazili od koní souseda, výběhy máme v podstatě vedle sebe, přestože se koně k sobě nedostanou. Často jezdí na závody, u většiny koní jsem si všimla stejného průjmu. Podle veterináře je více než pravděpodobné nakažení právě odtud, už jen proto, že naši koně se do kontaktu s jinými koňmi nedostávají.
Jedná se podle něj o infekční, bakteriální průjem, podle výsledků z koprologie budeme postupovat dál, vás se chci zeptat co vám pomohlo na zastavení průjmu, jaký měli koně režim?
Mám možnost pustit koně do malého paddocku, travnatého, kde roste pár stébel ale bohatá pastva to opravdu není, nechci je zase držet na boxe, na celodenní pobyt v něm nejsou zvyklý a je vidět, že psychicky jim to dobře úplně nedělá, ale nevím.
Objednala jsem Dromy GastroAkut na zastavení akutních průjmů, tak doufám ve zlepšení.
Děkuji všem za vaše postřehy a tipy.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jana48
napsal(a):
Zdravím,
před pár dny se mi u valacha objevil vodnatý průjem, konzistenci připomínající kravinec. Valach trpí na žaludeční vředy, přeléčen, krmen bez obilovin a dostává Dromy GastroLine.
Průjmy se u něj objevují při sebemenší změně či stresu, stačí vypadnout ze zaběhlého stereotypu. Většinou do dvou dnů průjem ustal, tudíž jsem nevolala vet.
Bohužel se zřejmě jedná o nějaký infekční průjem bakteriálního původu, protože do druhého dne chytla průjem i absolutně zdravá klisna, která se nepotýkala nikdy se žádnými obtížemi. Projevilo se to během pár hodin, klisna byla celý den v pořádku, poté při zavádění do boxu dostala silný, vodový průjem, nežrala jádro ani seno, což je u ní velmi neobvyklé, lehala si, vstávala, flémovala, kopala si po břiše.
Okamžitě jsem volala veta a čekala, vet klisnu i valacha vyšetřil, klisna byla jen plná vody a plynu, o koliku se nejednalo, dostala injekci na uvolnění a proti bolesti, po chvíli se začala lepšit, druhý den se klisna již projevovala úplně normálně, měla zájem o jádro (nedostala nic, je nyní společně s valachem na dietě a dostává pouze kvalitní seno.) Průjem ani u jednoho z koní neustává, během dne se objeví pevnější stolice ale většinou se zase po hodině objeví i průjem.
Čekám na výsledky koprologie a slabší průjem se mi objevil u dalšího koně, okamžitě dostal dietu a oddělila jsem všechny od posledního, zatím běh příznaků se projevujícího koně.
Předpokládám, že se nakazili od koní souseda, výběhy máme v podstatě vedle sebe, přestože se koně k sobě nedostanou. Často jezdí na závody, u většiny koní jsem si všimla stejného průjmu. Podle veterináře je více než pravděpodobné nakažení právě odtud, už jen proto, že naši koně se do kontaktu s jinými koňmi nedostávají.
Jedná se podle něj o infekční, bakteriální průjem, podle výsledků z koprologie budeme postupovat dál, vás se chci zeptat co vám pomohlo na zastavení průjmu, jaký měli koně režim?
Mám možnost pustit koně do malého paddocku, travnatého, kde roste pár stébel ale bohatá pastva to opravdu není, nechci je zase držet na boxe, na celodenní pobyt v něm nejsou zvyklý a je vidět, že psychicky jim to dobře úplně nedělá, ale nevím.
Objednala jsem Dromy GastroAkut na zastavení akutních průjmů, tak doufám ve zlepšení.
Děkuji všem za vaše postřehy a tipy.
Kobyla vstávala, lehala, flémovala, kopala po břiše, byla plná vody a plynu, zlepšila se po aplikaci analgetik a spasmolytik - to je kolika jak vyšitá. K věci - voda a seno je pro začátek nejlepší, nepouštěla bych ani na pár stébel - nemáte jízdárnu nebo halu, když je nechcete držet v boxe? Nezvažovali jste nějakou otravu? Takhle výrazný průjem u dospělých koní není obvyklý.
Jana48

XXX.XXX.105.146
napsal(a):
Kobyla vstávala, lehala, flémovala, kopala po břiše, byla plná vody a plynu, zlepšila se po aplikaci analgetik a spasmolytik - to je kolika jak vyšitá. K věci - voda a seno je pro začátek nejlepší, nepouštěla bych ani na pár stébel - nemáte jízdárnu nebo halu, když je nechcete držet v boxe? Nezvažovali jste nějakou otravu? Takhle výrazný průjem u dospělých koní není obvyklý.
Podle mně se také jednalo o koliku, veterinář ji ale nepotvrdil, s tím že peristaltika byla ok. Je pravda, že jsem svého veterináře večer neuhnala a jel mi sousední, obvolávala jsem x lidí a dovolala jsem se jen tomuto.
Bohužel možnost pustit je na jízdárnu nebo halu nemáme, snažíme se alespoň chodit na ruce ale stání na boxe neprospívá hlavně kobyle které dost otékají nohy.
Otrava byla první co mě napadlo, ale z krmiva být nemůže - vše jsem kontrolovala, navíc průjem má téměř celé stádo souseda. Seno je ok, pastva ve výběhu taky a vyloučili jsme, aby koním někdo podal něco nepozorovaně. Jinak tedy momentální stav je po dietě trochu lepší, u klisny je stolice trochu pevnější, valach stále střídá pevnější a průjem, třetí kůň nakonec úplně bez průjmu, to bylo jen takové řidší, ale hned opět v normě, a čtvrtá klisna také bez obtíží.

Jana48
napsal(a):
Podle mně se také jednalo o koliku, veterinář ji ale nepotvrdil, s tím že peristaltika byla ok. Je pravda, že jsem svého veterináře večer neuhnala a jel mi sousední, obvolávala jsem x lidí a dovolala jsem se jen tomuto.
Bohužel možnost pustit je na jízdárnu nebo halu nemáme, snažíme se alespoň chodit na ruce ale stání na boxe neprospívá hlavně kobyle které dost otékají nohy.
Otrava byla první co mě napadlo, ale z krmiva být nemůže - vše jsem kontrolovala, navíc průjem má téměř celé stádo souseda. Seno je ok, pastva ve výběhu taky a vyloučili jsme, aby koním někdo podal něco nepozorovaně. Jinak tedy momentální stav je po dietě trochu lepší, u klisny je stolice trochu pevnější, valach stále střídá pevnější a průjem, třetí kůň nakonec úplně bez průjmu, to bylo jen takové řidší, ale hned opět v normě, a čtvrtá klisna také bez obtíží.
No nevím, vámi popisované příznaky je kolika přímo učebnicová. Tady bych byla s vetem v rozporu. Ale na tom nezáleží. Nějaké práškování v okolí? Kontaminace vody? Ten hromadný průjem je fakt divný.
Jana48

XXX.XXX.168.34
napsal(a):
No nevím, vámi popisované příznaky je kolika přímo učebnicová. Tady bych byla s vetem v rozporu. Ale na tom nezáleží. Nějaké práškování v okolí? Kontaminace vody? Ten hromadný průjem je fakt divný.
Práškování v okolí neproběhlo. Voda mne také napadla, ale zase, stejnou pijí i další naši dva koně a jsou ok, sousedovi koně mají přístup k vodě jiné a průjem mají. Vodu máme průtokovou, z na jaře udělaného jezírka, změřena jako nezávadná. Ale dobrý tip, nechám znovu zkontrolovat.
S veterinářem jsem nesouhlasila, ale jak říkám, byla jsem večer zoufalá, když mi žádný z našich vetů nebral telefon a potřebovala jsem aby někdo co nejrychleji přijel. S výsledky koprologie se již budu obracet na svého veta, ve kterého mám plnou důvěru.

Nemáte novou slámu? použití desikantů jak u slámy tak v okolí na řepku třeba, hrách...
Jedovaté rostliny, krmiči, ovocné stromy v okolí ohrady, záplavy- vyplavené jímky, kontaminace povrchových vod...zapískováni, ale to by nemělo celé stádo...
Kobyla mi jednou měla, docela dlouho , takovou tu zbytkovou vodu po defekaci a i mimo, bobek jako kravinec....zkoušela jsem produkt od Habibi
www.habibiprokone.cz/HABIBI-SORB-1-KG-d83.htm#detail-anchor-description
kvasinky Yea sac (nebylo špatné, ale stále ne ono)
https://vyzivazvirat.cz/kone/58-yea-sacc-kone.html
a ve finále si myslím, že pomohlo až Psyllium. cca 20g, prej namočené, ale kobyla to žrala v řepných řízcích, takže jsem to nemáčela, ten gel jí nejel.
https://4fitness.cz/psyllium-vlaknina/
Jestli začali najednou průjmovat koně souseda i vaše, zjistěte, kde na jakých závodech byl. Přes FB zkuste zjistit, jestli účastníky závodů nepostihlo totéž, zda se u někoho potvrdil infekční průjem, zda zjistili původce, čím to léčí a jak to zabírá. Můžete se kouknout na netu do propozic, kdo měl veterinární službu a zeptat se, jestli nemá echo, že se tam něco rozšířilo.
Vet změřil teplotu? Nabral krev aspoň na krevní obraz a zánětlivé markery? Hodilo by se to, kdyby se nedejbože koně nelepšili a potřebovali jste zjistit, jak se stav vyvíjí i pak reaguje na léčbu.
Koprologie jestli vyjde negativní, neznamená, že kůň není začervený ve stěně střeva. Kdyby průjem trval a nereagoval ani na pokusy o likvidaci bakteriálních původců, na červy stejně myslete.
Hlídejte, kolik který kůň vypije, asi bych si to i psala.
Držíme palce a přejeme pevné koblihy!

Arbora
napsal(a):
Čisto informátívne, infekčný prujem sa môže prenášať aj vzduchom? U tých susedových koní by som to chápala, tí tam boli fyzicky na mieste a mohli si niečo doniesť domov, ale aby s tým nakazili susedov? Bezkontaktne?
Velmi nepravděpodobné. Průjmová onemocnění jsou alimentárního původu (přes zažívací aparát).

Už to píše Rif, ale ještě zdůrazním: hlídejte ten pitný režim a stav hydratace. Minerálku nějakou mají? Sůl v kostce?
Před 3 lety jsme přišli o klisnu, při endoxémii, dojeli jsme do HM pozdě, už byla výrazně dehydrovaná a rozvrácená, i když pulsy a dechy a řasa vypadaly dlouho dobře, až pak s enajednou zbořila.Celý stav začal nechutenstvím,na kliniku jsme dorazili 4.den /neměli jsme kobylu doma, na hodnocení stavu, ale v ustájení u zkušených endurančních, takže sledování bylo ok/.
Měla už rok dva náchylnost k průjmům, asi jako váš valach,mysleli jsme i na nějaký nádor, bylo jí 24 let, střevo už se prostě nevzpamatovalo, pátý den jsme dali souhlas k euthanasii.A pitva nádor nenašla, "jen" tu toxémii a rozvrat.
Dnes bych jela dřív, na infuze a k tomu mít za zadkem biochemii na monitoriaci + vyšetřovací zázemí.
Držím palce.
Jana48

XXX.XXX.168.34
Díky všem za cenné rady a postřehy. Slámu máme stále od stejného dodavatele, konkrétně tento balík jsem měla načatý týden než se obtíže projevili.
Díky za tip na psyllium, vyzkouším!
Krev se nabrala, trus na kultivaci také, dnes bych měla vědět výsledky. Teplotu jsme měřili, v normě.
Podle výsledků kdyžtak zkontaktuji pořadatele závodu, to je dobrý nápad.
Na pitný režim jsem se zaměřila, koně pijí momentálně z maltovníků, nechtěla jsem dělat napáječky právě proto, abych měla přehled kolik vody vypijí. Dva bez příznaků pijí stále stejně jako běžně přes léto, dva prujmující vypijí více, klisna okolo 35 litrů, valach vždy pil v létě hodně, je to velký, mohutný kůň a teď s průjmy vypije tak půlku maltovníku denně, tj. okolo 40 litrů. Mají k dispozici sůl v kostce, běžně v krmné dávce i minerálku, ale teď jsou na senné dietě. Kobyla tedy velmi protestuje a když jdu okolo s kýblem, nejraději by vyskočila z boxu a skončila mě na zádech, je pažravá a apetit ji nechybí ani teď.

Hele co jsem si všimla u nás ve stáji, tak někteří koně mají "neformované" skybaly, myslím tím že nemají klasické kobližky, ale zase ne uplně průjem do kravského lejna, něco mezi....nemůže to být pastvou? fruktany a spol? bylo horko, trava je spasená-stresovaná, nízká a tvoří zásobní látky...někteří koně se z toho ze.se.rou.
A nemají náhodou až moc lizu? = Nelížou ho v těhle horkách až moc často a usilovně pro doplnění toho, co vypotí?
Mám koně, který min liz jako hříbě neměl a po příchodu ke mně "skoro naráz" zblajzl celou kostku. Průjem jak hrom a nikdo netušil proč, ani vet a nic nezabíralo. Až pak mi jeden můj známý a celkem zkušený chovatel řekl, ať zkontroluju sůl a pokud je hodně slízaná, tak ať ji dám načas pryč a bude klid. A měl pravdu....
To by vysvětlilo i ten průjem druhého koně zadavatelky nebo koně souseda, pokud mají taky nonstop přístup k lizu.
Letošní léto je zdá se poněkud nešťastné...

Arbora
napsal(a):
Takže to vychádza skôr na kontamináciu z prostredia, či krmivom, vodou.
Tak nějak.
Jana48

XXX.XXX.168.34
Právě jsem si nebyla jistá, jestli mohu dát alespoň vojtěšku, klidně s granulovaným senem a do toho minerálku, kvůli dietě. K lizu, kobyla je pravda s ním byla jak nepříčetná, co ji mám. Poslední půl rok se ale uklidnila a lízne si občas, sůl nijak rapidně neubývá a valach už vůbec ne, ten si dá spíš výjimečně. Koně souseda rozhodně nemají k žádné soli přístup, je to takový volný, dost pastevní odchov a přímo sousedí s naším, takže jeho koně mám defakto na očích denně a neustále.

Pipilota
napsal(a):
Ještě mě napadá krmic. U nás chodí matky s dětmi. Nechávají si kuchyňské zbytky a nosí je kozám...
To mě taky napadlo. Jestli má zadavatelka 100% jistotu, že do výběhu nevysypal někdo kolečko jablek nebo tak. Myslím, že s krmiči mají bohužel zkušenost všichni chovatelé a majitelé koní.
Jana48

XXX.XXX.168.34
S těmi krmiči je to tak…
Nejsme nikde úplně u hlavní cesty, příjezdovku máme od souseda, vede přes něj a mezi jeho výběhy, moc cizích návštěvníků tam nezavítá, z jedné strany výběhů máme louku, z druhé strany má další výběhy soused, tudíž to není úplně frekventované místo. Valach chodí do jednoho výběhu společně s hřebcem, ten dostal průjem první a je ze strany od louky, kobyla byla s druhou kobylou v druhém výběhu zase na druhé straně sousedící se sousedovic výběhem. Proto mě úplně tahle varianta nenapadla, ale možné to samozřejmě je, člověk nikdy neví co ty lidi napadne.
Koně dnes téměř bez průjmu, pořád to není úplně konzistenčně ideál, ale změna k lepšímu určitě, bobky již mají nějaký tvar, k snídani dostali trochu granulovaného sena, vojtěšku a minerálku, tak uvidím. Kobyla se tváří už úplně v normálu, jen jsem teď v těžké nelibosti, vzhledem k obsahu kyblíku. Valach zhubnul, ne nijak rapidně ale jsem zvyklá ho pozorovat, protože nakrmit ho trvalo skoro rok a pořád nejsem spokojená, tak teď máme zase co dělat, aby se zakulatil.

Jana48
napsal(a):
S těmi krmiči je to tak…
Nejsme nikde úplně u hlavní cesty, příjezdovku máme od souseda, vede přes něj a mezi jeho výběhy, moc cizích návštěvníků tam nezavítá, z jedné strany výběhů máme louku, z druhé strany má další výběhy soused, tudíž to není úplně frekventované místo. Valach chodí do jednoho výběhu společně s hřebcem, ten dostal průjem první a je ze strany od louky, kobyla byla s druhou kobylou v druhém výběhu zase na druhé straně sousedící se sousedovic výběhem. Proto mě úplně tahle varianta nenapadla, ale možné to samozřejmě je, člověk nikdy neví co ty lidi napadne.
Koně dnes téměř bez průjmu, pořád to není úplně konzistenčně ideál, ale změna k lepšímu určitě, bobky již mají nějaký tvar, k snídani dostali trochu granulovaného sena, vojtěšku a minerálku, tak uvidím. Kobyla se tváří už úplně v normálu, jen jsem teď v těžké nelibosti, vzhledem k obsahu kyblíku. Valach zhubnul, ne nijak rapidně ale jsem zvyklá ho pozorovat, protože nakrmit ho trvalo skoro rok a pořád nejsem spokojená, tak teď máme zase co dělat, aby se zakulatil.
Právě. Kamarádka měla svého hřebce u známé, taky stranou veřejnosti. Nicméně ne na samotě a jeden ze sousedů v dobré víře a úmyslu vyklopil do jeho výběhu plné kolečko jablek. Naštěstí kamarádka zjistila včas.

Máte na pastvině jinou napájecí vodu než ve stáji? stojí voda na pastvině několik dní?
Jana48

XXX.XXX.168.34
Nemáme. Na výbězích se čerpá voda ze stejného zdroje jako na boxe a je denně měněna.

Jestli máte studnu se skružema, podívala bych se dovnitř...aby tam nebylo nějaké zviřátko. utopené(vzpomínám, nepronajímáte si areál ZD? ) zkontrolovala staré jímky, zda neprosakují, jestli máte odvahu můžete se té vody několikrát napít? uvidíte co se stane....prostě vylučovací metoda, voda to není, seno/sláma to není, žlabové krmení to není, pastva to není- přebytek fruktanů,...
Edit: ony i ty vojtěškové výlisky můžou být kontaminované plísněma...
napsal(a):
Jestli máte studnu se skružema, podívala bych se dovnitř...aby tam nebylo nějaké zviřátko. utopené(vzpomínám, nepronajímáte si areál ZD? ) zkontrolovala staré jímky, zda neprosakují, jestli máte odvahu můžete se té vody několikrát napít? uvidíte co se stane....prostě vylučovací metoda, voda to není, seno/sláma to není, žlabové krmení to není, pastva to není- přebytek fruktanů,...
Edit: ony i ty vojtěškové výlisky můžou být kontaminované plísněma...
Fuj, já zrovna popíjím pivo😀 Ale přesně tento test bych udělala. Ale z čeho se jeden po..., druhého žaludek zlikviduje, není to dost spolehlivé.

Já si taky smáčím "chrastící plátek" - jazyk, manžel říká, dej si jedno chytrý a něco moudrého napiš

akscha
napsal(a):
A nemohlo to byt vedrem (proste tepelny stres, k tomu streba stres ze zavodu, z prace...)?
Možné je všechno, koně jsou citlivá zvířata. Kamarádky kobyla dostávala koliky před bouřkou. (zadavatelčini koně na závody nejezdí).
Tak v prvom rade sa pri podozrení z infekčnej hnačky kone izolujú, vezme sa ster z konečníka a trus sa posiela do labáku, Laboklin robí perfektné hnačkové profily.
Zato výsledky často prídu až po tom, čo sa hnačka vyrieši, preto má ísť každý kôň s hnačkou do karantény, naposledy sme takto museli dať na infekčnú jednotku hnačkujúce žriebä aj s matkou, ktorej nič nebolo, hnačka u malej ustala, spoľahlivo rozkopala personál a šla domov, nakoniec vyšiel rotavírus, aj som ho tipovala, lebo ukážková malabsorpčná hnačka a hypoproteinémia, sranda je v tom, že rotavírusy žriebätá vylučujú ešte pred objavením sa KP a aj po tom, čo klinika vymizne a ak máe žriebät viac...Táto majiteľka nemá iné žriebätá, tak si ich vzala domov, divné je, že u nej stále niečo vyskočí a pritom sa fakt stará, už dala aj urobiť rozbor krmiva, vody, všetkého...nuž, ktovie.