Ahoj, jaké máte zkušenosti s balením věcí?
Počítá se pouze s koněm a jezdcem, žádné auto, 2-3 týdny. V intervalech možné přenocování pod střechou, max. á 3 dny.
Jde mi o sbalení spacáku a stanu:
- spacák - sbalený 22x35 cm, 1,4 kg
- stan - sbalený 50*15 cm, 3,4 kg.
Nenašla jsem žádnou tašku/brašnu za sedlo, do níž by spacák nebo stan vešly, natož obojí.
Jak spacák a stan upevnit na koně, resp. westernové sedlo? Pouze popruhy stačí?
Mám Osprey Kestrel 48 (+10 l) a Osprey Kyte (36), ale asi vezmu ten menší (větší dole zavází o sedlo) a zaplním jinými věcmi.
Je tu někdo též milovník delších výprav, který něco podnikl? Španělsko, Mongolsko, kdekoliv...?
Otázka 2:
- Jaké jste zvolili sedlo a jaké jsou jeho pozitiva? Doporučili byste westernové sedlo? Vidíte hrušku jako přínosnou, např. proti pádu?
Otázka 3:
- Jak jste koně venku uvazovali na noc, když nebyla možnost ohrady?
A tím myslím něco spolehlivého. Uzel, který povolí, ač v panice, je mi k ničemu. To se nesmí stát. Když uteče nebo sebe zraní, takový je život, je to náš problém. Ale když někoho srazí nebo vlítne mezi auta, sranda skočila. V tomto jsem drsný realista. Mám v plánu koně na dobu cestování pojistit na poškození cizích věcí a zranění druhých osob.
Pouta snese dobře, nicméně zkoušeno v klidu. Viz fota. Koupila jsem přímo pouta na koně, nicméně jsou na přezky, čili fest, takže si nedokážu představit sundavat to z něj v panice (má to smysl vůbec?).
Obojek mám též a pamatuju, že se takto koně za časů uvazovali běžně. Možná přivázat vodítkem k lanu, nataženém mezi 2 stromy? To nabízí prostor a elasticitu, čímž redukuje náraz na krční páteř. Našla jsem, jak uvázat koně přes slaňovací osmu - když cukne, osma propouští lano postupně a ztuha, ale nedá totální stop (krční páteř).
Obdobný princip:
https://www.youtube.com/watch?v=qVz_wkFJ800
Zkušenosti? Co mluví proti tomuto způsobu úvazu?
Koupila jsem i přenosný ohradník na 2*1,5V baterie (Voss BV110)- ozkoušeno zkoušečkou, funguje dobře. Jak si ale v přírodě pomoct beze sloupků? Bude respektovat ohradník i na neznámém místě a v noci, nebo prostě prolítne skrz?
Některé z mých inspirací (ENG, DE)
https://www.youtube.com/watch?v=6UwEkUSW5fQ Ireland
https://www.youtube.com/watch?v=LHOfURwqu8w DE, jela po kopytě do Dánska
https://www.youtube.com/watch?v=dIN80Qufchg tam jsem se na začátku inspirovala vybavením
https://www.youtube.com/watch?v=dIN80Qufchg tady staví ohradu ze stanových tyčí, ale tolik váhy?
https://www.youtube.com/watch?v=wjHrFdUajFQ DE, jela do Španělska (v úvodu mluví o tom, jak sotva uměla jezdit na koni, ale vyjely ve 2, jedna se odpojila ve Francii. Taky jela na kole z Berlína do Polska.)
Co byste si nezapomněli přibalit s sebou? Mám perfektní svítilnu, mini plynový vařič, kapesní rádio na baterky a powerbanku.
Moc ráda bych slyšela někoho, kdo už někde skutečně BYL na treku, byť v ČR. Z případných vlastních fotek budu nadšená. Těším se Vaše zážitky, nápady a rady!!!
nejsem zkuseny vandrovnik, ale neco uz jsem za ta leta (nekam vyrazim kazdy rok, maximalne ale na tyden) vychytala. spacak balim do nepromokaveho obalu spolu s nafukovaci karimatkou do celty a vazu za sedlo. stan nevozim, pouzivam sustakovou nepromokavou plachtu, kterou si napnu nekam mezi stromy, da se z ni pomoci druku udelat i tunel. pod ni se vejde i sedlo. to volim westernove - lepe rozklada vahu, nebo stare vojenske. podle kone. brasny jsem si sila sama na miru. na tydenni trek se do nich v pohode zabalim, jen s jidlem moc nepocitam. v cechach se da vzdycky nekde nakoupit. kdyz jsem jela na tritydenni trek po altaji a bylo nutno sbalit vsechno jidlo na celou dobu, meli jsme za sedlem kazdy dve vojenske brasny velka polni (lze dohledat na webu, jak to vypada). jsou opravdu velkoobjemove, nepromokave. akorat teda si s nima moc nezaklusete a nezacvalate, coz v horach stejne nikdo nepotreboval. u nich je potreba davat pozor, co se bali smerem, kde lezi na koni - nejsou nijak zpevnene a treba kraj konzervy dokaze kone pekne zprudit a take otlacit.mam take mobilni zdroj k ohradniku a tycky jsou vsude kolem, vozim si jen nastrcne izolatory a malou sekerku. kun mi nekdy utece a nekdy ne... podle toho, koho s sebou beru.
Tady máte odkaz na cestovatele z Moravy, co jezdí s koněm přes tisíc kilometrů. Většinu, na co se ptáte, popisuje na svých videích. https://m.youtube.com/channel/UCNlyHMowuKD_0him5GjrxmQ
za mě bych doporučila kouknout tady.... prodávají super kompaktní cestovní věci, klidně třeba i bundu co se vám zabalená vejde do kapsy.
https://www.pod7kilo.cz/
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nemám zkušenosti s putováním na koni, jen pěšky. Praštil mě do očí ten stan 3,5 kg. Takhle těžký stan bych na pěší letní trek v ČR netahala. Vzala bych nějakou lehkou plachtu, jak píše stepak. Dají se koupit odlehčené, dražší (viz pod7kilo) ale i ty neodlehčené a levnější často sbalíte do malého balíčku (zkuste levnější outdoorové potřeby, Jurek, armyshopy). Nebo jdou použít jako obal na něco dalšího.
Na druhé straně koňovi hádám na nějakém tom kile navíc na zádech sejde míň než mě, tak jestli vymyslíte jak to sbalit proč si nedopřát luxusu :) (např. do stanu se nedostanou komáři). Většina stanů se dá každopádně rozdělit na víc menších balíčků, které spíš někam dostanete.
Spousta praktických rad k putování na koních vč. balení, nakládání a úvazu koně je také v této knížce
https://www.equichannel.cz/karol-holly-jezdecka-turistika-ukazky-a-objednavky
(i když výbava, materiály už jsou asi překonané)

...a za sebe bych teda nechala doma to rádio a přibalila knížku :).

hoir
napsal(a):
To je z bezpečnostních důvodů, kvůli zprávám. Tam pořád prší :))
Jestli tam furt prší, tak počítejte s tím, že budete balit ten stan mokrý, možná i špinavý, a rozhodně o dost těžší než v suchém stavu :).
Dobrý postřeh s tím mokrým vybavením.
Zkoušela jsem hodit dvě největší položky za staré daslo (pojedu zaručeně ve westernu) a můj kůň se mi zdá čím dál menší
Objednala jsem menší stan, Crossroad Point 1, 1,8 kg, dvouplášťový, voděodolnost 5000mm.
https://www.sportisimo.cz/crossroad/point-1/412681/?varianta=1905259
Ne, že bych byla škrt, a podcenit stan je určitě peklo, ale 10 000,- je prostě mimo budget.
Moc děkuji ta tip na pana Baluta a má tedy hodně věcí s sebou, opravdu dost. Všimla jsem si, že nemá krosnu. Co za tím asi vězí... Přivazování koně na kolík bych si netroufla, nepochybně by ho vytrhl, navíc bych s sebou asi musela mít sekyrku nebo kladivo, což je váha navíc.
Ještě jsem přemýšlela, když budeme nocovat venku, jestli koni vzít pláštěnku, která by se dala využít i jako ochrana před hmyzem.
P. Baluta ale ve videu nechával koně venku jen tak, a to i v bouřce.
Našla jsem kombinovanou deku proti dešti (zádová část) i proti mouchám. Má někdo zkušenost? Vyplatí se to tahat s sebou?
hoir
napsal(a):
Zkoušela jsem hodit dvě největší položky za staré daslo (pojedu zaručeně ve westernu) a můj kůň se mi zdá čím dál menší
Objednala jsem menší stan, Crossroad Point 1, 1,8 kg, dvouplášťový, voděodolnost 5000mm.
Ne, že bych byla škrt, a podcenit stan je určitě peklo, ale 10 000,- je prostě mimo budget.
Moc děkuji ta tip na pana Baluta a má tedy hodně věcí s sebou, opravdu dost. Všimla jsem si, že nemá krosnu. Co za tím asi vězí... Přivazování koně na kolík bych si netroufla, nepochybně by ho vytrhl, navíc bych s sebou asi musela mít sekyrku nebo kladivo, což je váha navíc.
Ještě jsem přemýšlela, když budeme nocovat venku, jestli koni vzít pláštěnku, která by se dala využít i jako ochrana před hmyzem.
Našla jsem kombinovanou deku proti dešti (zádová část) i proti mouchám. Má někdo zkušenost? Vyplatí se to tahat s sebou?
Je fakt, že p. Balut toho má nalozenyho na koni dost, ale teda on koně většinu cesty vede, než se veze. Někde i říkal, že koně nezničí dálka, kterou musí ujít, ale váha, kterou mu dá človek na hřbet. Teď, jak má poslední video, tak by tam měl být někde na něj email. Bude určitě ochotnej si o těch jízdách napsat víc.

Ad ta síťovka - ona je to bohužel taky pěkná váha - na malýho koně mi taková síťovka váží odhadem 2-3 kg
Na výbavu mrknite aj do Decathlonu, tie Quechua stany sú za rozumné ceny, veľmi prakticky balené a niektoré z nich aj samorozkladacie, čiže veľmi rýchlo vybalené a zabalené.
Píšete, že budete mať westernové sedlo, bolo by fajn, aby ste ho už mali čím skôr, pretože aj to je váha, na ktorú by si kôň mal pomaly zvykať a tak isto aj jazdec.

Při větší hmotnosti výbavy bych uvažovala o soumarovi. Já jsem se soumarem jezdila a je to velká úleva. Jednak na prázdného koně se daleko lépe balí věci, za druhé je to lépe na koni vyvážené, když je to na sedle a nikoli za ním, za třetí máte dva koně, takže pokud se uvolní z úvazu jen jeden, je menší šance, že pláchne (ale samozřejmě pokud zdrhnou dva, máte po ptákách, což vidím jako jedinou nevýhodu).
Zkuste popřemýšlet.
Dívala jsem se na Netflixu na
https://www.csfd.cz/film/733304-kouzlo-divokych-koni/prehled/
dvě mladé Němky tam cestovaly s koňmi přes celé Německo na sever k Baltu.
Byly poměrně nalehko a cestou skoro vždycky sehnaly na vesnici ubytování u někoho na zahradě, ve stodole apod. Neříkám, že bych spoléhala každou noc na dobré lidi, co mi poskytnou střechu nad hlavou, ale při naší hustotě osídlení by to někdy mohlo klapnout...ono mít deštěm nacucané věci není nic moc.
Před několika lety jsme potkaly s kamarádkou na vyjížďce v lese staříka z Francie se 2 koňmi, orientoval se podle Google map, které zrovna moc v terénu nefungují. Nechal se odvést na Slovensko a teď šel zpátky po kopytě. Vysvětlily jsme mu systém turistického značení a že by měl spíš používat mapy.cz. A on říkal, že se vždycky někde poptá (anglicky mluvil taktak, takže spíš rukama nohama) a u někoho přespí.

hoir
napsal(a):
Tenhle stan je podezřele levný, pořádně bych si ho před cestou vyzkoušela.... A vůbec, jestli nemáte zkušenosti s nocováním venku, zkuste to párkrát na víkend nanečisto, pěkně poctivě s plánovaným vybavením. Vychytáte mouchy, posílíte koně...

Tohle se mi líbí. Ale nemám koule něco podobného zkusit. A nejsem ani přesvědčená, že by to moji kobylu neštvalo.
Radu nemám. Ale znáte facebookovou skupinu Putování na koních - puťáky, vandry, turistika na koni? Pokud ne, určitě tam můžete čerpat rady zkušených harcovníků světa na koňském hřbetě.
https://www.facebook.com/groups/1552188185061247
napsal(a):
Tohle se mi líbí. Ale nemám koule něco podobného zkusit. A nejsem ani přesvědčená, že by to moji kobylu neštvalo.
Radu nemám. Ale znáte facebookovou skupinu Putování na koních - puťáky, vandry, turistika na koni? Pokud ne, určitě tam můžete čerpat rady zkušených harcovníků světa na koňském hřbetě.
https://www.facebook.com/groups/1552188185061247
já nemám koule ani na to zkusit si udělat celodenní výlet na cca 17km vzdálený hrad a zpátky

lenacia
napsal(a):
já nemám koule ani na to zkusit si udělat celodenní výlet na cca 17km vzdálený hrad a zpátky
Mám to podobně. Jezdím především sama. A hlavně na sever. Tím směrem nemusím přes silnici. Je to ale terén tak na hodinku, hodinku a půl, pár cest, furt to stejné. Občas vyrazím na východ. Tam byly pěkné terény, dokud nepřišla kůrovcová a pak větrná kalamita. Teď jsou některé cesty hodně rozježděné. A hlavně je to už přes několik lokálních silnic. Na jih je to taky přes silnici a v lese zničené. Nejhezčí je to směrem na západ. Jo, to by byly krásné výlety, dlouhé, krásnou krajinou. Ale státovka... Po letech jsem se odhodlala až loni jednou tam jít, a to pro jistotu jen na ruce. Třeba si letos troufnu i pod sedlem.
napsal(a):
Mám to podobně. Jezdím především sama. A hlavně na sever. Tím směrem nemusím přes silnici. Je to ale terén tak na hodinku, hodinku a půl, pár cest, furt to stejné. Občas vyrazím na východ. Tam byly pěkné terény, dokud nepřišla kůrovcová a pak větrná kalamita. Teď jsou některé cesty hodně rozježděné. A hlavně je to už přes několik lokálních silnic. Na jih je to taky přes silnici a v lese zničené. Nejhezčí je to směrem na západ. Jo, to by byly krásné výlety, dlouhé, krásnou krajinou. Ale státovka... Po letech jsem se odhodlala až loni jednou tam jít, a to pro jistotu jen na ruce. Třeba si letos troufnu i pod sedlem.
tak.. já teda teprve z loňka na letošek se Sárou vyrazila ven, že ano.... Takže u mě je to hodně i o tom, že... asi bych vůbec neměla takovou věc byť plánovat?
(nicméně, kamarádky si dělaj už ze mě srandu, protože totéž sem tvrdila o ježdění ven obecně a do měsíce sem si to pak začala štrádovat ven téměř denně
Ale tak... nějaký 7km okrůžek si tu na podzim po odstavu dám, ne že ne

S Madam jsme před deseti lety byly na třídenním treku, ušly jsme 70 km. Bylo to super, ale měli jsme vždy na noc zajištěné ubytování pro koně i pro lidi. Bonusem bylo, že jsme se toulaly krajem mého dětství. Úplně na divoko bych do toho nešla. Za prvé už mám ráda své pohodlí a hlavně bych se strašně bála o koně.
Moc doufám, že jednou něco podobného podniknu i s morgánětem.
Efe, to vypadá skvěle. Balzám pro duši. Miluju les a skály (bydlívala jsem v Děčíně, hodně lidí se tam věnovalo i lezení po horách). Už je to deset let? Ano, chtěla bych mít taky takové vzpomínky.
Máš naprostou pravdu s tím pohodlím a přespáváním, ale protože jsem o tom přemýšlela dlouho, musím říct... Když to máš, je to štěstí a je to úžasné. Beru to, co je, a budu se snažit z toho vydolovat to, co potřebuju. Kdybych trvala na tom mít všechno, co "potřebuju", nepřivřela oko před všemi strachy všech druhů a neakceptovala risk různých katastrofických scénářů, našla bych tolik limitujících faktorů, že bych k té výpravě asi nikdy nedošla. Jenže to bych se bála i v noci projít kolem parku, vjet autem na dálnici nebo jít na pracovní pohovor. Kdyby podmínkou podniknout výpravu bylo přespávání a ubytování pro koně, žádná se konat nebude - jednoduché. Holt budou ups and downs. Ale ty zkušenosti zůstanou a ty jsou nepřenosné. A jak se říká, nezáleží na tom, jak rychle jdete, dokud se nezastavíte Děkuji za krásné fotky, je to úžasná motivace. Když ujdu 70 km za týden, budu spokojená.
Dalším krokem bylo sehnat kvalitnější sedlo. Rozhodla jsem se pro western a šla do značky Deuber, sedlo Trail Rider 1031, německá výroba. Zatím nedorazilo příslušenství, pad je zapůjčený od dobré duše ze stáje
Stan určitě před odjezdem vyzkouším live někde o víkendu, díky za tip.
Jako nejprekérnější vidím množství věcí, bez kterých se neobejdeme, hlavně pláštěnku na koně. Je to obrovský, i když je bez podšívky.
Též jsem myslela, že je nejvyšší čas začít s nějakou kopytní a kloubní výživou, tak jsem objednala MSM a pelety s ženšenem a drábův kořen. Před výpravou ho chci nechat nakovat. Kovali byste na přední, nebo na všechny 4? Považujete kování na dlouhých trasách za nutnost? Jsou koně v Mongolsku kovaní :) ?
hoir
napsal(a):
Snad to dela ta deka. Je to jen jedna fotka ze strany. Osahavaly jsme a zdalo se dobre. Vcera jsem jezdila a nestezoval si. Co vidi tve znale oko? Nejaka mozna konzervativni naprava?
mé znalé oko vidí, že i bez jakéhokoliv dotažení podbřišníku edlo vzadu odstává do nebes...
Je mi jedno, kdo o tvrído westernovém selo, takhle vysoko odstávat nemá
nevím jak starého máte koně, jstli je vyloženě váš, jestli si drží nasvalení na zdáech či ne...
Samozřejmě, je to vysoká investice, ale pokud plánujete takovou cestu jako je několika týdenní putování, což budou stovky kilometrů.... Tak říkám narovinu, že nic jiného než sedlo na míru není lepší volba.
Tady na Chebsku u Aše máme westman- Milan Nepustil... Jsou ale i jiní velice dobří sedláři, já třeba nedám dopustit na Zajace.

hoir
napsal(a):
Dalším krokem bylo sehnat kvalitnější sedlo. Rozhodla jsem se pro western a šla do značky Deuber, sedlo Trail Rider 1031, německá výroba. Zatím nedorazilo příslušenství, pad je zapůjčený od dobré duše ze stáje
Stan určitě před odjezdem vyzkouším live někde o víkendu, díky za tip.
Jako nejprekérnější vidím množství věcí, bez kterých se neobejdeme, hlavně pláštěnku na koně. Je to obrovský, i když je bez podšívky.
Též jsem myslela, že je nejvyšší čas začít s nějakou kopytní a kloubní výživou, tak jsem objednala MSM a pelety s ženšenem a drábův kořen. Před výpravou ho chci nechat nakovat. Kovali byste na přední, nebo na všechny 4? Považujete kování na dlouhých trasách za nutnost? Jsou koně v Mongolsku kovaní :) ?
Koně v Mongolsku kovaní nejsou, ale jsou a) zvyklí (ti, co nemají kvalitní rohovinu, nepřežijou) a b) se nepotkávají na cestách se šotolinou a rozdrcenými cihlami. Což je dost častý český kolorit. Pokud nakovete, mějte dopředu seznam kovářů v příslušné oblasti. Stejně jako veterinářů. Vlastní zkušenost. Ale to asi víte.
napsal(a):
Koně v Mongolsku kovaní nejsou, ale jsou a) zvyklí (ti, co nemají kvalitní rohovinu, nepřežijou) a b) se nepotkávají na cestách se šotolinou a rozdrcenými cihlami. Což je dost častý český kolorit. Pokud nakovete, mějte dopředu seznam kovářů v příslušné oblasti. Stejně jako veterinářů. Vlastní zkušenost. Ale to asi víte.
a taky mají mongolové dost koní na výměnu když jim ten jeden pojde.
lenacia
napsal(a):
nevím jak starého máte koně, jstli je vyloženě váš, jestli si drží nasvalení na zdáech či ne...
Samozřejmě, je to vysoká investice, ale pokud plánujete takovou cestu jako je několika týdenní putování, což budou stovky kilometrů.... Tak říkám narovinu, že nic jiného než sedlo na míru není lepší volba.
Tady na Chebsku u Aše máme westman- Milan Nepustil... Jsou ale i jiní velice dobří sedláři, já třeba nedám dopustit na Zajace.
Díky za tip, shlédla jsem, ale začíná na 70 tis. plus DPH, koukám, že účtuje rovnou v eurech :) Takže to je ze stolu, to tak prostě je.
Zrovna včera jsem darovala anglické sedlo, kupovala jsem před rokem, ale už nám nesedělo. Je mladý, tvaruje se. Navíc, zima vs. léto... Na youtube jsem několikrát slyšela, že mají 2 sedla, jedno na léto, jedno na zimu, odpovídajíce kondici koně. Ale to bylo v DE. Každopádně si říkám, kde na to ty lidi berou 70 tis. za sedlo, jak třeba takoví Mongolci jezdí ?! Že oni se s tím moc nepářou
hoir
napsal(a):
Díky za tip, shlédla jsem, ale začíná na 70 tis. plus DPH, koukám, že účtuje rovnou v eurech :) Takže to je ze stolu, to tak prostě je.
Zrovna včera jsem darovala anglické sedlo, kupovala jsem před rokem, ale už nám nesedělo. Je mladý, tvaruje se. Navíc, zima vs. léto... Na youtube jsem několikrát slyšela, že mají 2 sedla, jedno na léto, jedno na zimu, odpovídajíce kondici koně. Ale to bylo v DE. Každopádně si říkám, kde na to ty lidi berou 70 tis. za sedlo, jak třeba takoví Mongolci jezdí ?! Že oni se s tím moc nepářou
Tak jezděte jako mongolák... mějte 10 koní na střídačku a až vám ten jeden nepůjde tak ho prostě snězte!!!!
Sedlo je asi jediná dobře sedící část...
Rozhodně se vzadu netyčí do výšin

Tak pořizovat si sedlo za 70litrů je docela síla. Pokud by na tom člověk dělal výpravy každý měsíc na 2 týdny, tak to asi má smysl...ale jestli jedu 2x do roka.....
Oukej, je pravda že sem Nepustila dlouho nesledovala, poslední sedla co vím že dělal stávaly běžně okolo 40k nové. Což je za western myslím adekvátní...
70 mi přijde též už dost... Je Možné oslovit jiné sedláře. Já nedám dopustit na Zajace, ale možná taky zdražil nu....
Nicméně stále platí, primární je kvalitní sedlo.... Pokud chcete na mongola, tak si hoďte na koně Anglii a náklad si hoďte na druhého nákladního koně.

To padnoucí sedlo je fakt primár - tam nesmíte udělat kompromis. Pokud jedete na týden, ještě vám to ten kůň s nepadnoucím sedlem třeba zbaští (rozumějte odtrpí a překousne a možná bez trvalých následků - záleží také na povaze), ale pokud jedete na déle, můžete toho koně znepojízdnit do konce života a nebo si přímo během výletu vyrobit nespolehlivého parťáka (nebude se chtít nechat nasedlat, pod sedlem se bude různě kroutit, vyhazovat, bude odmítat poslušnost, kupř. chodit z kopce, atp.).
Snad máte dohodnutou repatriaci během trasy a případně dobré pojištění.
Co se týče kování, pokud kůň není zvyklý na podkovy a pokud je kůň zvyklý absolvovat 10km vyjížďky na boso na pohodu, a nedělá vám problém jet i jen těch 10 km denně, tak bych já osobně nekovala. A pokud nakovat, tak teď. Abyste vychytala třeba dobrého kováře (tři vykřičníky). Aby se projevily neduhy, které případně vašemu koni zabrání být kován a absolvovat na podkovách zátěž. Abyste zjistila, zda budou lepší pantoflice nebo hroty (proberte s kovářem terén, jakým pojedete).

Jo a ještě podotek - pokud budete balit bagáž za sedlo, musíte bezpodmínečně zajistit, aby byla sbalená pokaždé stejně, rovnoměrně, a koně v bedrech nijak neomezovala v pohybu a co možná nejméně zatěžovala. Bedra koně rozhodně nejsou uzpůsobena k nesení váhy. Možná pouvažujte pod bagáž o nějaké výztuži, která umožní koni pod bagáží pracovat - viděla jsem třeba toto https://zvirata.bazos.cz/inzerat/147541963/podsedlova-decka-barefoot-physio-trail.php nevím, jak to funguje, ale mohlo by to být ono. Já bych asi osobně volila delší podsedlovou deku na míru, která bude krýt i oblast beder a umožní bedrům "podkluzovat" pod dekou, deku opatřit vzadu kroužkem a zajistit podocasníkem (to je symbolické zajištění, samozřejmě nesmí podocasník jistit nevyváženou deku, je to tam zejména proto, aby se bagáž nevychýlila při nečekaném pohybu). Na podocasník koně zvyknout předem, aby se kůže pod ocasem přizpůsobila (je velmi jemná).
Já měla na koni za sedlem sbaleno 8 kg (váženo), umím si představit tam naházet 10 kg tak, aby to nějak šlo, ale větší zátěž jsem řešila soumarem. Na soumara jsem vypálila 30 kg bagáže a ten kůň o tom nevěděl. Daleko větší potíže měl s tím, že chodil pomaleji než ten jezdecký, a musel co pár kroků dobíhat, což je dobré také před delší a náročnější cestou s dvěma koňmi posoudit, kdybyste tuto variantu zvažovala.
Na trase pak dbát na čistotu všech částí výstroje, které přiléhají ke koni, i koně pod těmito částmi, to je vám určitě jasné.
napsal(a):
Jo a ještě podotek - pokud budete balit bagáž za sedlo, musíte bezpodmínečně zajistit, aby byla sbalená pokaždé stejně, rovnoměrně, a koně v bedrech nijak neomezovala v pohybu a co možná nejméně zatěžovala. Bedra koně rozhodně nejsou uzpůsobena k nesení váhy. Možná pouvažujte pod bagáž o nějaké výztuži, která umožní koni pod bagáží pracovat - viděla jsem třeba toto https://zvirata.bazos.cz/inzerat/147541963/podsedlova-decka-barefoot-physio-trail.php nevím, jak to funguje, ale mohlo by to být ono. Já bych asi osobně volila delší podsedlovou deku na míru, která bude krýt i oblast beder a umožní bedrům "podkluzovat" pod dekou, deku opatřit vzadu kroužkem a zajistit podocasníkem (to je symbolické zajištění, samozřejmě nesmí podocasník jistit nevyváženou deku, je to tam zejména proto, aby se bagáž nevychýlila při nečekaném pohybu). Na podocasník koně zvyknout předem, aby se kůže pod ocasem přizpůsobila (je velmi jemná).
Já měla na koni za sedlem sbaleno 8 kg (váženo), umím si představit tam naházet 10 kg tak, aby to nějak šlo, ale větší zátěž jsem řešila soumarem. Na soumara jsem vypálila 30 kg bagáže a ten kůň o tom nevěděl. Daleko větší potíže měl s tím, že chodil pomaleji než ten jezdecký, a musel co pár kroků dobíhat, což je dobré také před delší a náročnější cestou s dvěma koňmi posoudit, kdybyste tuto variantu zvažovala.
Na trase pak dbát na čistotu všech částí výstroje, které přiléhají ke koni, i koně pod těmito částmi, to je vám určitě jasné.
Barefoot Physio trail, tak to je zajímavé, to jsem zatím někde neviděla. Všimla jsem si, že to řeší dekou. Děkuji

No já ten třídenní trek odjela v bezkostře, ale já neměla žádný náklad, jen malý batůžek na (mých) zádech.
jinak po menším researchi na googlu o mongolech...
Tak na větších putováních mají tradiční sedla, která typově připomínají soumarská sedla,- tzv kozlík- sedí na dvou dřevěných ližinách, ty jsou mírně tvrované dle koňských zad a většinou pořádně vypodložené pevnou poduškou.
Ale na fotkách lze vidět i sedla westernová, mám pocit že na jedné fotce zřejmě sedí v endurančním, našla sem i takové klasiké starší vojenské sedlo- tzv bok (ten ale vpodstatě vychází z podobného principu dvou lyžin)....
V žádném z příkladu ale nevidím, že by měli během putování naložené právě koně- protože v mongolsku to řeší soumary- u brodění řekou je kůň v prostředku
- jediné vyjímky sou když mají daní koně ony westernová sedla tak mají naložené k nim přidělané brašny- což ale předpokládám že budou trekovací turisté a ne přímo mongolové.
Pokud jde o kování, tak zřejmě ve většině případů nekovou, ale i dle historických záznamů a faktu, že je,jako u nás, v Mongolsku podkova symbolem štěstí alze ji normálně koupit na tržištích tak jim kování až tak cizí nebude.

hoir
napsal(a):
A můžu se zeptat, co jste měla za sedlo?
To už si nepamatuju, ale byla to nějaká shitka, určitě ne žádný BF apod.
Fakt to chce mať všetko dobre odskúšané, bola som raz u známych na výlete, spravili sme si celodenný trek, žiadna extra divočina, dokopy asi 30 km, ale kone celý deň nasedlané, svojimi obvkylými sedlami. Doma v stajni som odsedlala kobylu s obrovským otlakom na podbrušníku. Na bežné jazdenie to zjavne problémy nerobilo, ukázalo sa to až pri dlhodobejšej záťaži.
Padnouci kostrove je vždy lepší než bezkostrove. Na dlouhou trasu bych bezkostrove nedoporucila, nerozklada tolik tlak. To pro něj komfortni nebude. Možná jako nejake fakt extra kvalitni bezkostrove pokud jste lehká. Hlavne bych prvne sedlo poradne vyzkousela nez vyjede na streku, at si nezkurvite koně. Co nebude problem po hodince, už bude problém po x hodinach

hoir
napsal(a):
Mate nekdo zkusenost s gps lokatory (gps tracking)? Muzete nejaky doporucit?
Aby bylo mozno lokalizovat kone, napr. prostrednictvim mobilu, za neocekavanych okolnosti.
Zkuste pokoukat výrobky pro psy - tam to prý funguje dobře.

hoir
napsal(a):
Mate nekdo zkusenost s gps lokatory (gps tracking)? Muzete nejaky doporucit?
Aby bylo mozno lokalizovat kone, napr. prostrednictvim mobilu, za neocekavanych okolnosti.
Mám lokátor Lamax. Neumí ukázat nachozené kilometry, to spousta lokátorů.
Vybírala jsem loni. Požadavek byla možnost využívání i jiných sítí než jen GPS, nízké náklady a slušné recenze. Některé lokátory jsou levné, přitom i podle recenzí výborné, ale platí se vyšší měsíční poplatek (např. Tractive). Do Lamaxu můžu použít SIM kartu, kde mám od zaměstnavatele internet zadarmo, tím byl jediný náklad jen pořizovací cena. Ale i se SIM kartou v balení to nevycházelo měsíčně nějak moc.
Moc se mi líbily recenze na lokátory Majlo. Patří mezi ty drahé, ale bez dalších měsíčních nákladů. Pokud bych plánovala využívat lokátor často, šla bych do toho.
Lokátor jsem plánovala kvůli občasnému sundání náhubku na pastvině, abych nemusela procházet při hledání několik hektarů. Používala jsem ho nakonec jen koncem léta a na podzim. Vytáhnu ho zase na jaře. A taky byl v plánu na uzdečku ven, kdybych jela někam dál a spadla. To jsem ho použila jen jednou. Trasa při chůzi byla vykreslená stejně jako u Garmin hodinek.
Při pasení (tj. ukládání po asi pěti minutách nebo jak to mám nastavené) to není tak přesné (občas jde kobyla přes jízdárnu apod.), je to dané mimo jiné způsobem ukládání dat. Je to jiné než např. u GPS aplikací pro zaznamenání ušlých kilometrů. Ale účel (najdi koně nebo ztracený náhubek) to plní.
Až na "pase se, nehýbe se, pak během půlminuty se přesune rychle jinam" je to OK. A dá se zapnout rychlá lokalizace, to je vhodné např. při útěku (po pádu jezdce) - pak se ani nestane, že kůň "jde přes jízdárnu". Výdrž slušná, už ani nevím, ale dobíjela jsem asi po čtyřech dnech při častějším ukládání dat.
Viz fotka a krásná malba kobylky vlevo nahoře - asi zrovna zjistila, že je na náhubku nově lokátor :-D
Mockrát děkuji za Vaše tipy na gps! A máte někdo tip na pláštěnku na koně bez zateplení? Do oka mi spadla spousta, ale ve vel. musím koukat na to, aby byla ve sbaleném stavu co nejmenší.
Čím dál víc jsem rozhodnutá ji vzít, zaprvé tam každou chvíli prší, za druhé je to i ochrana před hmyzem. Doplňuji výbavu krok za krokem a podařilo se mi sehnat super tašky na koně od firmy Ortlieb, které jsem hledala tak dlouho. Jedna má objem 15 litrů. Ideálně kdyby se vlezla ta deka do jedné tašky

OT: já to nečetla, jen tak skokově-spíš fotky..., u vašeho původního sedla jsem se pozastavila, pak píšete, že koupíte jiné, to je taky na pytel-je dlouhé...koník je poník? hucul? něco mezi? je krátký, a než v takovém sedle vyrazíte, je třeba s ním a s koněm něco najezdit cca vzestupně nachodit denně jeden týden10-druhý týden 15-třetí týden 20km, aby si sedlo sedlo, popřípadě vychytat mouchy, když si nesedne a zjistit to při prvním dni treku by bylo blbé. Ono je to jako s lidma, nové boty si taky na puťák nevemete a jít na puťák rovnou z gauče taky bude bolet...

Ad deka: podívala bych se na síťovky s pláštěnkou jen na zádech - napadá mě z hlavy třeba QHP nebo v Krämeru mívají dobrý výběr. Jen tedy ta složená deka je faaakt těžká
např.: https://www.horseandme.eu/sitova-deka-s-krkem-qhp--lightning/
https://www.kamir.cz/nepromokava--letni-sitovana-deka-horze-?atr=89342
Teď koukám na dodatečnou informaci ohledně velikostí - brala jsem 125 a sedla mi jako běžná 125 pro průměrného až užšího v plecích. A je tam i váha :)