Bílý Norik nebo Belgik

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.1.2007 19:47

víte někdo o čistokrevným Norikovi nebo Blgikovi který by byl čistě bílí?

13.1.2007 19:49

lukinda napsal(a):

jednou byla fotka páry bílých noriků v jezdectví, myslim:-)

13.1.2007 20:03

microfon napsal(a):
jednou byla fotka páry bílých noriků v jezdectví, myslim:-)

nojo ale ty byly bůhví odkud :o) ne mám na mysly buďto hřebce nebo kobylku či valáška třeba i na prodej protože těhlech krasavců moc neni kor né čistě bílích

13.1.2007 23:05

lukinda napsal(a):

Čistokrevní v téhle barvě nejsou. Není to uznaná barva ani pro jedno z těchto plemen. Pokud ji na norikovi či belgikovi přece jen najdeš ( barva vybělující bělouš), svědčí o příměsi cizí krve ( tedy nečistokrevnosti), nejčastěji polských chladnokrevníků.
U belgiků je, co se týče bílé, povolená barva pouze nevybělujících běloušů ( červený, hnědý, mourek), u noriků totéž - tam navíc ještě barva hermelínů ( skvrnitých běloušů). Nevybělujícím běloušům zůstává v původní barvě hlava, spodky nohou a žíně, zbytek těla vybělá ( nebo taky úplně nemusí).
U noriků hermelínů teoreticky může vzniknout téměř bílý kůň, jen s pár malými skvrnkami, které ho zařadí k této barvě.
Takže pokud seženeš bílého belgika či norika ( může mít klidně původ), značí to, že před generacemi se předcích vyskytuje něco, co belgik či norik určitě nebylo .
Pokud se ta barva táhne přes 4-5 generací, může to navodit dojem čistokrevnosti, ale není to tak. Na druhou stranu, kolik je tu noriků či belgiků s více než 5 čistokrevnými generacemi, že jo

13.1.2007 23:11

sally napsal(a):
Čistokrevní v téhle barvě nejsou. Není to uznaná barva ani pro jedno z těchto plemen. Pokud ji na norikovi či belgikovi přece jen najdeš ( barva vybělující bělouš), svědčí o příměsi cizí krve ( tedy nečistokrevnosti), nejčastěji polských chladnokrevníků.
U belgiků je, co se týče bílé, povolená barva pouze nevybělujících běloušů ( červený, hnědý, mourek), u noriků totéž - tam navíc ještě barva hermelínů ( skvrnitých běloušů). Nevybělujícím běloušům zůstává v původní barvě hlava, spodky nohou a žíně, zbytek těla vybělá ( nebo taky úplně nemusí).
U noriků hermelínů teoreticky může vzniknout téměř bílý kůň, jen s pár malými skvrnkami, které ho zařadí k této barvě.
Takže pokud seženeš bílého belgika či norika ( může mít klidně původ), značí to, že před generacemi se předcích vyskytuje něco, co belgik či norik určitě nebylo .
Pokud se ta barva táhne přes 4-5 generací, může to navodit dojem čistokrevnosti, ale není to tak. Na druhou stranu, kolik je tu noriků či belgiků s více než 5 čistokrevnými generacemi, že jo

Našla jsem jednoho bavorského norika ( plemeníka), který se jeví jako bílý - ale ta fotka je maličká, takže to klidně může být hermelín jen s pár minipuntíkama

13.1.2007 23:13

sally napsal(a):
Našla jsem jednoho bavorského norika ( plemeníka), který se jeví jako bílý - ale ta fotka je maličká, takže to klidně může být hermelín jen s pár minipuntíkama

Jo, a má dobré jméno: Schimmel

13.1.2007 23:21

sally napsal(a):

Já jsem zas na ty nevybělující - mourky, takové až do modra jako mák. Ale tady je člověk bohužel nepotká, max. tak pár kříženců...

14.1.2007 12:52

sally napsal(a):
Já jsem zas na ty nevybělující - mourky, takové až do modra jako mák. Ale tady je člověk bohužel nepotká, max. tak pár kříženců...

nojo no :o) ale kdyby ste věděli o nějakým zajímavě zbarveným koníkovi na prodej klidně i tom vybělujícím prosím dejte mi vědět

14.1.2007 13:18

lukinda napsal(a):
nojo no :o) ale kdyby ste věděli o nějakým zajímavě zbarveným koníkovi na prodej klidně i tom vybělujícím prosím dejte mi vědět

Mrkni na www.chladnokrevnici.info V inzerátech je koník SITT a je úžasnej v barvě

14.1.2007 16:00

lukinda napsal(a):

Hm, tak tohle si každý většinou drží jako domácí stříbro.
Nejlepší je rozhodit inzeráty.
Barevní chlaďasi - protože je jich málo, jsou skoro zboží na zakázku .
V inzerci moc nebývají, jsou hned prodaní.
Jestli ti jde hlavně o bílé ( původ nedůležitý), tak to chce nejspíš kontaktovat někoho, kdo vozí chlaďasy z Polska.
Vedle ve vesnici před pár lety jeden člověk měl polskou bílou kobylu, a ta tu barvu předávala spolehlivě (připouštěl ji ryzákem norikem). Nakonec měl tři bělouše, ale pak to všecko prodal někam na severní Moravu. Byli hodně dlouho grošovaní, hezká barva - jinak typem to byli pořád kulatí macatí poláci, norik v tom vidět nebyl.

14.1.2007 19:45

sally napsal(a):

Nevím,kde je psáno,že norici nemůžou být bílí.Tohle je naše 13ti letá norická kobyla v HPK,je pravda,že má v původu chladnokrevníka belgického typu,ale rozhodně ne žádného poláka,ani jiné směsky.Je to MAGDA 52/219 a najdete jí na ASCHK v plemenné knize noriků.

14.1.2007 19:51

sally napsal(a):

a ještě v létě

14.1.2007 19:54

ranc sedicibyk napsal(a):
Nevím,kde je psáno,že norici nemůžou být bílí.Tohle je naše 13ti letá norická kobyla v HPK,je pravda,že má v původu chladnokrevníka belgického typu,ale rozhodně ne žádného poláka,ani jiné směsky.Je to MAGDA 52/219 a najdete jí na ASCHK v plemenné knize noriků.

Sheron je přece taky bílá

14.1.2007 19:56

a ještě v létě

a tady je její dcera 3letá SHARON po Schram,ta bude také bílá.Můžem se vsadit,že bílá bude

14.1.2007 20:03

a tady je její dcera 3letá SHARON po Schram,ta bude také bílá.Můžem se vsadit,že bílá bude

..sakra někdo mě s naší Sharon předběhl,aspoň je vidět,že nekecám.
tady je Sharon ve 2,5letech

14.1.2007 20:14

..sakra někdo mě s naší Sharon předběhl,aspoň je vidět,že nekecám.
tady je Sharon ve 2,5letech

no jo, fakt bílá

14.1.2007 20:19

vrbinka napsal(a):
no jo, fakt bílá

Kdo si Vrbinko,že máš fotky našich koní?
Zdraví Farma Větrov

14.1.2007 20:25

Kdo si Vrbinko,že máš fotky našich koní?
Zdraví Farma Větrov

já jsem Páčko léto 05

14.1.2007 20:26

lukinda napsal(a):

mimochodem další bílej norik co znám

14.1.2007 20:29

vrbinka napsal(a):
já jsem Páčko léto 05

sakra já si spletla číslo! 2006 tu som! a taky zdravím.

14.1.2007 21:46

vrbinka napsal(a):

Páčko zdravíme Tebe i mamku,doufam,že se ještě uvidíme.Tak dobrej rok 2007 přeje Farma Větrov
Fotka z prázdnin,tebe bohužel nemám

14.1.2007 23:09

To, v jaké barvě ( povolené barvy) se plemeno vyskytuje, je psáno v každém atlasu plemen, nikde ani zmínka o vybělujících bělouších u belgiků ani noriků.
Magdu máte od hříběte? Znali jste její matku?
Má totiž v původu nevysvětlitelnou věc. Matka je hnědka a otec vraník, kobyla nemá nikde v původu uvedeného bělouše. To je geneticky nemožné; je-li hříbě bělouš, musí mít aspoň jednoho z rodičů bělouše, nelze to dědit přes jednu či více generací ( a ani tam ona žádné takové předky nemá).
Vysvětlení může být dvojí:
1) buď měla ohledně barvy špatně popsanou mámu a všechny báby před ní ( což je málo pravděpodobné, aby si tolik generací nikdo nevšiml bělky) - v otci to nebude, ten byl vraník;
2) anebo matka nebude matka a popsalo se pod ní jiné chladnokrevné hříbě kdoví odkud.
Nechápu, že to inspektora nepraštilo do očí ( pokud v tom sám neměl prsty), tohle jsou naprosté základy dědičnosti barev. Tak jednoduché, jako že dva ryzáci dají vždy jen ryzáka .
Dcera Sharon logicky bělka být může, když má bělku mámu.

14.1.2007 23:11

vrbinka napsal(a):

A původ má jaký?

Neregistrovaný uživatel

15.1.2007 18:45
Neregistrovaný uživatel

sally napsal(a):
To, v jaké barvě ( povolené barvy) se plemeno vyskytuje, je psáno v každém atlasu plemen, nikde ani zmínka o vybělujících bělouších u belgiků ani noriků.
Magdu máte od hříběte? Znali jste její matku?
Má totiž v původu nevysvětlitelnou věc. Matka je hnědka a otec vraník, kobyla nemá nikde v původu uvedeného bělouše. To je geneticky nemožné; je-li hříbě bělouš, musí mít aspoň jednoho z rodičů bělouše, nelze to dědit přes jednu či více generací ( a ani tam ona žádné takové předky nemá).
Vysvětlení může být dvojí:
1) buď měla ohledně barvy špatně popsanou mámu a všechny báby před ní ( což je málo pravděpodobné, aby si tolik generací nikdo nevšiml bělky) - v otci to nebude, ten byl vraník;
2) anebo matka nebude matka a popsalo se pod ní jiné chladnokrevné hříbě kdoví odkud.
Nechápu, že to inspektora nepraštilo do očí ( pokud v tom sám neměl prsty), tohle jsou naprosté základy dědičnosti barev. Tak jednoduché, jako že dva ryzáci dají vždy jen ryzáka .
Dcera Sharon logicky bělka být může, když má bělku mámu.

Ještě ohledně Magdy:
je i další možnost, která mne napadla dodatečně a to, že:
3) matka je matka a je hnědka, ale otec není otec:
a) buď o tom hřebčák věděl a napsal fiktivní připouštění na už připuštěnou kobylu šimlem
b) nevěděl, byla normálně připuštěna Amurem a vystaven doklad.
Načež ji připustil ještě jiný hřebec ( šiml). Chovatel pak to udělal buď:
a) úmyslně, když nezabřezla
b) neúmyslně - se k ní dostal nezajištěný bílý hřebec.
Verze 3 mi přijde nejpravděpodobnější a předpokládám, pokud byste se po původu Magdy pídili, že vám bude chovatel tvrdit, že pokud se tak stalo, tak o ničem neví.
Což neomlouvá - bílé hříbě z vraníka a hnědky je nesmysl a pokud si nevšiml chovatel neznalý genetiky barev; tak měl ten, kdo pálil hříbě nebo ten, kdo ji viděl na svodu a držel v ruce původ.
Nejspíš mi nebudete věřit a budete se na mne zlobit - klidně podejte dotaz na Equichannel či Klub Equus, kam chodí lidi problematiky barev znalí a studovanější než já : je-li možné vyrobit vybělujícího bělouše z vraníka a hnědky.
Já jsem pouze středoškolsky vzdělaný zootechnik (a učím se celoživotně) - prostě jsem odpověděla na dotaz tazatelky, mohou-li belgici a norici být bílí a ČISTOKREVNÍ.
Tvrdím, že ne - na základě toho, co nás učili a co jsem o tom byla zatím schopná zjistit, protože mne to zajímá.
Pokud se u kobyly i v HPK objeví bílá barva a vy ji budete v POP sledovat směrem k předkům, odkud se tam vzala, dojdete vždy nějaké zemské klisně (z.kl.), která byla pravděpodobně NĚJAKÝ chlaďas ( nebo ani to ne, i těžší teplokrevník). Nedojdete k komu, že byste našli původního rakouského/bavorského norika, který by tam dal tu barvu. Tak to bylo myšleno.
U belgiků si 100% jistá nejsem, není to moje parketa. Ale velmi ráda si rozšířím obzory, pokud tu někdy nějaký original. belgik v barvě bělouš působil.
Zdravím Tanga do Větrova, můj oblíbený plemeník. Bohužel jste příliš daleko...

15.1.2007 20:32

lukinda napsal(a):

ja podam len dotaz, ta hneda matka v tomto pripade, bola naozaj hneda, a neprekvitla postupom casu? Ja poznam pripad, kobyla zapisana do HPK ako hnedka, postupom sa z nej stala strawberry roan(prekvitnuta hnedka), bola pripustena ciernnym zrebcom a zrebcek sa narodil v tejto farbe

Neregistrovaný uživatel

15.1.2007 22:27
Neregistrovaný uživatel

bonita napsal(a):
ja podam len dotaz, ta hneda matka v tomto pripade, bola naozaj hneda, a neprekvitla postupom casu? Ja poznam pripad, kobyla zapisana do HPK ako hnedka, postupom sa z nej stala strawberry roan(prekvitnuta hnedka), bola pripustena ciernnym zrebcom a zrebcek sa narodil v tejto farbe

To já pochybuju. Prokvetlá hnědka je nižší stupeň nevybělujícího bělouše, a to je jiná barva.
Magda ( a Sharon) na fotkách jsou typické vybělující bělky - a tam je to patrné hned při prvním přelínávání hříběte, že vyběluje.
Magdina dcera Sharon je mladý koník a už skoro bílý ve 2,5 letech, takže tam to vybělování zřejmě postupuje rychle. V PK má Magda zapsáno letošní hříbě - a už popsané jako bělouš.
Stejně, i kdyby Magdina máma vybělila za dlouho, musela by mít jednoho rodiče také takového a ten zas jednoho z rodičů taky šimla... bylo by dost divné, že by si hříbat běloušů po generace nikdo nevšiml. Proto jsem se ptala, jestli neznali mámu, ale ta už nejspíš bude po smrti.
To, co popisuješ, je možné - u těch nevybělujících se to může jevit jen jako pozdější prokvetlost a hříbě s dalším rodičem v jiné barvě se může už narodit mnohem intenzívněji vybarvené. U nich se stává, že vybělování postupuje velmi pomalu a je znatelné třeba až ve 2-3 letech, i později.
ČMB Baron byl taky původně popsaný jako ryzák , a to už dávno není.
U místních plemen chlaďasů je dost špatně popsaných koní : vranky popsané jako tmavé ryzky ( třeba noričky Háta a Hany po Schram z Farmy Y /Cunkova - k vidění v jejich fotogalerii i jako hříbata).
Hermelíni,kteří mají méně bílé se popisují jako jednobarevní - třeba plemeník Nemo ( psán jako hnědák) nebo v roce 2006 na šampionátě v Pardubicích třetí norička Lada po Streimur (psána jako ryzka) - nebo jako strakoši ( což je úplně jiná barva, odpovídající zbarvení paintů - jasně ohraničené barevné plotny). Přitom je to všecko jedna barva jen o různé intenzitě - a označení skvrnitý bělouš tedy není moc šťastné. Víc o tom vědí chovatelé appaloos.
Pak se člověk diví, že v původech najde nesrovnalosti ( kde se ty barvy berou) - třeba že č. ryzka s ryzákem dali hnědáka ( sice dost prokvetlého - plemeníka Nemo). Nejspíš matka byla vranka, ne č. ryzka ( její rodiče oba vraníci).
Původy jsou někdy zábavné.
Hotová detektivka .

16.1.2007 15:28

sally napsal(a):
A původ má jaký?

je to valach po Nacho Salazar, jeho matky jméno neznám, ale určitě je čistokrevný norik (podle papírů)

16.1.2007 18:42

vrbinka napsal(a):
je to valach po Nacho Salazar, jeho matky jméno neznám, ale určitě je čistokrevný norik (podle papírů)

Když znáš jeho papíry, musí tam snad být i jméno matky, ne?
Po Nachovi určitě tu barvu nemá.
Čistokrevní norici jsou akorát importi - 100% norici rakouští a bavorští a jejich potomci .
Naše norická plemena jsou původem chladno- a těžké teplokrevné klisny, na které byli před desítkami let "naroubováni" čistokrevní norici rakouští a bavorští. Mají různý počet % norických genů, průměrně kolem 60% ( při součtu se slezskýma je to více). Takže o čistokrevnosti nemůže být řeč .
A ta bílá se tam může táhnout generacemi pouze od těch původních chladno- nebo teplokrevných klisen, ne od noriků.
Je to srozumitelné?

Neregistrovaný uživatel

16.1.2007 20:12
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
To já pochybuju. Prokvetlá hnědka je nižší stupeň nevybělujícího bělouše, a to je jiná barva.
Magda ( a Sharon) na fotkách jsou typické vybělující bělky - a tam je to patrné hned při prvním přelínávání hříběte, že vyběluje.
Magdina dcera Sharon je mladý koník a už skoro bílý ve 2,5 letech, takže tam to vybělování zřejmě postupuje rychle. V PK má Magda zapsáno letošní hříbě - a už popsané jako bělouš.
Stejně, i kdyby Magdina máma vybělila za dlouho, musela by mít jednoho rodiče také takového a ten zas jednoho z rodičů taky šimla... bylo by dost divné, že by si hříbat běloušů po generace nikdo nevšiml. Proto jsem se ptala, jestli neznali mámu, ale ta už nejspíš bude po smrti.
To, co popisuješ, je možné - u těch nevybělujících se to může jevit jen jako pozdější prokvetlost a hříbě s dalším rodičem v jiné barvě se může už narodit mnohem intenzívněji vybarvené. U nich se stává, že vybělování postupuje velmi pomalu a je znatelné třeba až ve 2-3 letech, i později.
ČMB Baron byl taky původně popsaný jako ryzák , a to už dávno není.
U místních plemen chlaďasů je dost špatně popsaných koní : vranky popsané jako tmavé ryzky ( třeba noričky Háta a Hany po Schram z Farmy Y /Cunkova - k vidění v jejich fotogalerii i jako hříbata).
Hermelíni,kteří mají méně bílé se popisují jako jednobarevní - třeba plemeník Nemo ( psán jako hnědák) nebo v roce 2006 na šampionátě v Pardubicích třetí norička Lada po Streimur (psána jako ryzka) - nebo jako strakoši ( což je úplně jiná barva, odpovídající zbarvení paintů - jasně ohraničené barevné plotny). Přitom je to všecko jedna barva jen o různé intenzitě - a označení skvrnitý bělouš tedy není moc šťastné. Víc o tom vědí chovatelé appaloos.
Pak se člověk diví, že v původech najde nesrovnalosti ( kde se ty barvy berou) - třeba že č. ryzka s ryzákem dali hnědáka ( sice dost prokvetlého - plemeníka Nemo). Nejspíš matka byla vranka, ne č. ryzka ( její rodiče oba vraníci).
Původy jsou někdy zábavné.
Hotová detektivka .

Diskusi o barvách asi ukončíme,protože příroda je mocnější než genetika a subjektivní dojem komisaře při popisu hříběte v půl roce pod kobylou.Tak např.Sharon byla světle šedá už od narození a popsána jako smíš.bělka,Magdy poslední hříbě Magnum je černý jako bota s pár bílými chlupy a popsaný jako smíš.bělouš.Nemůžu souhlasit s tím,že se barva dědí jen po jedné generaci-otec,matka,protože své si do barevného rázu hříběte "řeknou"i předci s pátého kolena.Ještě se vrátím k šimlovi norikovi na fotce.Jestli jsem to dobře pochopila,měl by to být valach po Nacho Salazar,což je blbost,protože Nacho byl svou první připouštěcí sezonu u nás.Je tu po něm několik hříbat,mimochodem i s černou tygrou,nebo fuksou dal hnědáka,jen s hodně bílou tygrou stejně zbarvenou kobylku,a hříbata budou letos 2letá a jinde u nás nepřipouštěl.Nyní je v Klokočově,ale rozhodně tam nemůže být ,tak velký valach v roce.
S pozdravem a barvám zdar Farma Větrov
Na fotce Magda a Magnum 3neděle na světě.

17.1.2007 23:28

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Diskusi o barvách asi ukončíme,protože příroda je mocnější než genetika a subjektivní dojem komisaře při popisu hříběte v půl roce pod kobylou.Tak např.Sharon byla světle šedá už od narození a popsána jako smíš.bělka,Magdy poslední hříbě Magnum je černý jako bota s pár bílými chlupy a popsaný jako smíš.bělouš.Nemůžu souhlasit s tím,že se barva dědí jen po jedné generaci-otec,matka,protože své si do barevného rázu hříběte "řeknou"i předci s pátého kolena.Ještě se vrátím k šimlovi norikovi na fotce.Jestli jsem to dobře pochopila,měl by to být valach po Nacho Salazar,což je blbost,protože Nacho byl svou první připouštěcí sezonu u nás.Je tu po něm několik hříbat,mimochodem i s černou tygrou,nebo fuksou dal hnědáka,jen s hodně bílou tygrou stejně zbarvenou kobylku,a hříbata budou letos 2letá a jinde u nás nepřipouštěl.Nyní je v Klokočově,ale rozhodně tam nemůže být ,tak velký valach v roce.
S pozdravem a barvám zdar Farma Větrov
Na fotce Magda a Magnum 3neděle na světě.

Možná se to týká jiných barev ( vraná, ryzá).
Barva vybělujících běloušů se nedědí přes generace, a to ani přes jednu.
Pokud má zvíře v sobě gen pro tuto barvu, VŽDY se projeví v exeriéru, pokud se neprojeví, tak jej nemá a tedy barvu skrytě nemůže ani předat potomkům.
Hádat se nebudu, nemá to smysl. Koho to zajímá, ten si lehce zjistí, jak to doopravdy je.
Není až tak důležité, jak inspektor popsal hříbě. Vždy je možné provést opravu odznaků i barvy při svodu ve 3 letech, kdy snad už ta barva jistá je.
Že na to chovatelé kašlou, je věc jiná.
Hezký den .
P.S.: A že je příroda mocnější než genetika, to si zapíšu mezi perličky, dík.
Genetika je věda o dědičnosti.

18.1.2007 07:06

sally napsal(a):
Pokud má zvíře v sobě gen pro tuto barvu, VŽDY se projeví v exeriéru, pokud se neprojeví, tak jej nemá a tedy barvu skrytě nemůže ani předat potomkům.
Hádat se nebudu, nemá to smysl. Koho to zajímá, ten si lehce zjistí, jak to doopravdy je.
Není až tak důležité, jak inspektor popsal hříbě. Vždy je možné provést opravu odznaků i barvy při svodu ve 3 letech, kdy snad už ta barva jistá je.
Hezký den .

... a dědičnost barev u koní je dnes už tak propracovaná a známá, že diskuse o bílém hříběti po bílé prababičce je zcela mimo
I tady už se téma mnohokrát probíralo - lze úplně přesně matematicky předpovědět možné barvy u hříběte po určitých rodičích. Příroda si sice dělá, co chce, ale aspoň v té barvě jí velice dobře vidíme pod ruce

18.1.2007 19:10

sally napsal(a):
Hezký den .

Děkuji za vysvětlení,co je genetika,ale já také chodila do školy.Asi máte pravdu,ale já zůstanu zaostale u přírody a Vám přenechám diskuse o matematických výpočtech barev a vědě zvané genetika.Chápu,že teorie je velmi důleležitá a přiznám se bez mučení,že praxe a zkušenosti jsou pro mě důležitější.
Raději bych žila v době,kdy byly vědy v plenkách a můžete si to zapsat jako perličku.
S pozdravem farma Větrov

19.1.2007 15:48

sally napsal(a):
Čistokrevní norici jsou akorát importi - 100% norici rakouští a bavorští a jejich potomci .
Naše norická plemena jsou původem chladno- a těžké teplokrevné klisny, na které byli před desítkami let "naroubováni" čistokrevní norici rakouští a bavorští. Mají různý počet % norických genů, průměrně kolem 60% ( při součtu se slezskýma je to více). Takže o čistokrevnosti nemůže být řeč .
A ta bílá se tam může táhnout generacemi pouze od těch původních chladno- nebo teplokrevných klisen, ne od noriků.
Je to srozumitelné?

Já nejsem majitel a papíry od "cizích koní" si neprohlížím každý den, takže sorry že si nepamatuju první poslední jméno v rodokmenech všech koní co znám. Mě je přece úplně jedno jestli je kterej kůň takovej nebo makovej.

19.1.2007 16:05

Děkuji za vysvětlení,co je genetika,ale já také chodila do školy.Asi máte pravdu,ale já zůstanu zaostale u přírody a Vám přenechám diskuse o matematických výpočtech barev a vědě zvané genetika.Chápu,že teorie je velmi důleležitá a přiznám se bez mučení,že praxe a zkušenosti jsou pro mě důležitější.
Raději bych žila v době,kdy byly vědy v plenkách a můžete si to zapsat jako perličku.
S pozdravem farma Větrov

Nechci se vám taky míchat, já osobně vím jen tak něco málo o teorii barev. Ale znám jednu plnokrevnou arabku, která je zapsaná jako vraník. Byla černá jako uhel, klasický vraník do svých pěti let. Potom se najednou kůň přebarvoval...bílá ocas, bílá hlava.

19.1.2007 18:30

sally napsal(a):
Je to srozumitelné?

ok mam to podle majitelky valacha na fotce : matka je po Agent Vulkan a otec je Jan-Elmar XI. Přivezla si ho v r.2001 z Německa. Omlouvám se za mojí chybu s tím Salazarem, fakt nevim na co jsem myslelala....
Jinak tohle je co za barvu (norik z Německa po Spieldiener)

19.1.2007 19:31

lucky napsal(a):
Nechci se vám taky míchat, já osobně vím jen tak něco málo o teorii barev. Ale znám jednu plnokrevnou arabku, která je zapsaná jako vraník. Byla černá jako uhel, klasický vraník do svých pěti let. Potom se najednou kůň přebarvoval...bílá ocas, bílá hlava.

A jakou barvu mají rodiče? Určitě je nejmíň jeden bílý

19.1.2007 22:27

vrbinka napsal(a):
ok mam to podle majitelky valacha na fotce : matka je po Agent Vulkan a otec je Jan-Elmar XI. Přivezla si ho v r.2001 z Německa. Omlouvám se za mojí chybu s tím Salazarem, fakt nevim na co jsem myslelala....

Tohle vypadá jako hoodně bílý hermelín. Vidím tmavý flek na pravé straně pod okem a na levé straně krku.
Ovšem aby to šlo dobře posoudit, muselo by být víc detailnějších foto.
K valachovi na fotce: dá se přece jen tipovat hermelín - tipuju i podle otce Jan Elmar - Elmar je vyloženě linie noriků známá barvou hermelín. Podobně i u nás působící importovaný norický plemeník Pirker Elmar byl v této barvě, přitom hodně bílý.
Jestli toho koně znáš osobně a najdeš na něm tmavé sebemenší fleky, zřetelné bělmo očí, skvrnitou kůži ( znatelné převážně kolem očí, huba, genitálie), pruhovaná kopyta, pak je to hermelín určitě.
Dost těžko posoudit podle hlavy . Původ taky lze posoudit těžko, do rak. či něm. PK přístup nemám.

19.1.2007 22:49

vrbinka napsal(a):

Ještě k Jan Elmar XI: našla jsem, že v rak. chovu norika po něm působí 4 synové ( Juni Elmar, Robin Elmar, Jubel Elmar a Spielberg Elmar), všichni v barvě SFT - schwarzflecktiger ( černě skvrnitý tygr - hermelín), takže pravděpodobně i otec měl tuto barvu. Na fotce jeden ze synů Juni Elmar:

19.1.2007 23:05

lucky napsal(a):

Možné je všecko.
Ale jak píše paní Nevřivá, určitě musel být jeden z rodičů bělouš.
Binec v původech dělá právě to, že majitelé neopraví popis - barvu ( lze tuším mimo svod i kdykoliv jindy, pokud se to změní), nechají to být a pak člověk kouká, kde se třeba vzal vraník či hnědák z tm. ryzáků .
Myslím, že pokud je chovatel přítomen při popisu hříběte; měl by ten, kdo provádí popis přihlédnout i k názoru chovatele ohledně barvy hříběte - ten ho přece vidí mnohem častěji a od narození ho snad prohlédl dost důkladně.
Pokud mu to teda není úplně jedno.
Tahle kamarádčina quarabka je taky zapsaná coby hříbě jako ryzka ( matka šimla, otec ryzák). Kupovala ji v 1,5 roce, kdy už bylo znatelné, že je bělka ( toto je foto ve 3 letech):

Přidejte reakci

Přidat smajlík