Prosim o radu!!Nalehave!

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.2.2006 08:26

Mam hrebce(5) kdyz jsem ho koupila byl jako zkuseny provozak a mohl svezt i male deti,bohuzel jsem k nemu z vaznych duvodu nemohla chodit 3 mesice a tak stal.Kdyz jsem na nej po te dobe sedla tak me skaredym zpusobem shodil a dela to po kazde kdyz na nej sednu-stoji na miste i pres pobidky a dela kozelce dokud me neshodi a az se mu to povede tak je zase pak zlaticko.Nasedlat i nauzdit se necha uplne v klidu na prochazku muzeme jit jen na ohlavce a na to ze je hrebec tak ani kobyly nejsou skoro zadnej problem.ikdo na nem za tu dobu co jsem tam nebyla nejezdil a ani mu nic zleho neudelal takze spatnou zkusenost nema a sedlem to take nemuze byt pouzivame porad to stejne a predtim problem nebyl.Zkoseli jsme trochu i Parelliho ale stejne me na sobe nenecha dyl nez pul minuty.
Prosim poradte jak na nej.Za kazdou radu budu vdecna.

24.10.2005 12:46

sunin napsal(a):
Mam hrebce(5) kdyz jsem ho koupila byl jako zkuseny provozak a mohl svezt i male deti,bohuzel jsem k nemu z vaznych duvodu nemohla chodit 3 mesice a tak stal.Kdyz jsem na nej po te dobe sedla tak me skaredym zpusobem shodil a dela to po kazde kdyz na nej sednu-stoji na miste i pres pobidky a dela kozelce dokud me neshodi a az se mu to povede tak je zase pak zlaticko.Nasedlat i nauzdit se necha uplne v klidu na prochazku muzeme jit jen na ohlavce a na to ze je hrebec tak ani kobyly nejsou skoro zadnej problem.ikdo na nem za tu dobu co jsem tam nebyla nejezdil a ani mu nic zleho neudelal takze spatnou zkusenost nema a sedlem to take nemuze byt pouzivame porad to stejne a predtim problem nebyl.Zkoseli jsme trochu i Parelliho ale stejne me na sobe nenecha dyl nez pul minuty.

Já myslím, že jestli celý tři měsíce nedělal nic, tak by se s ním mělo začít pracovat pomalu, jako po obsedání. Chodit makat na lonži, ať se zpátky nasvalí, a ven na procházky jen za koněm a pokud možno s někým silným, kdo ti koníka povede na vodítku. A zkontrolovat výstroj - řekla bych, že za ty tři měsíce musel docela ztratit svyla, takže ho může někde pekelně tlačit sedlo.

24.10.2005 13:10

impact napsal(a):
Já myslím, že jestli celý tři měsíce nedělal nic, tak by se s ním mělo začít pracovat pomalu, jako po obsedání. Chodit makat na lonži, ať se zpátky nasvalí, a ven na procházky jen za koněm a pokud možno s někým silným, kdo ti koníka povede na vodítku. A zkontrolovat výstroj - řekla bych, že za ty tři měsíce musel docela ztratit svyla, takže ho může někde pekelně tlačit sedlo.

Znovu jsem za nam zacala chodit pred mesicem,a cely mesic kazdy den poctive pracujem.Na lonzi se chambonem aby si osvalil zada,zkosime Parelliho aby se nenudil a na prochazku jsme schopni jit sami a vse je v klidu zadnyho kone sebou nepotrebujem.Jak uz jsem psala vystroj je v poradku to uz jsem zkousela.Kun je naprosto zvladatelnej v kazde situaci jen nesnese kdyz na nej sednu a to ne ze by ho neco bolelo nebo tlacilo,nez me shodi tak se na me podiva a z oci mu zari veta ve smyslu:ty potvoro ja te stejne shodim a dela kozelce ze to pripomina rodeo a to se vazne usedet neda

24.10.2005 17:14

sunin napsal(a):
Znovu jsem za nam zacala chodit pred mesicem,a cely mesic kazdy den poctive pracujem.Na lonzi se chambonem aby si osvalil zada,zkosime Parelliho aby se nenudil a na prochazku jsme schopni jit sami a vse je v klidu zadnyho kone sebou nepotrebujem.Jak uz jsem psala vystroj je v poradku to uz jsem zkousela.Kun je naprosto zvladatelnej v kazde situaci jen nesnese kdyz na nej sednu a to ne ze by ho neco bolelo nebo tlacilo,nez me shodi tak se na me podiva a z oci mu zari veta ve smyslu:ty potvoro ja te stejne shodim a dela kozelce ze to pripomina rodeo a to se vazne usedet neda

Já bych začala tím,že mě někdo bude vodit na vodítku a když by se o něco pokusil,tak tvrdě ze země zakročí...Později se nechat i lonžovat.Váš hřebec to na vás jednou vyzkoušel a když se mu to povedlo,zjistil,jak se zbavit zátěže i práce....

24.10.2005 20:24

eliska84 napsal(a):
Já bych začala tím,že mě někdo bude vodit na vodítku a když by se o něco pokusil,tak tvrdě ze země zakročí...Později se nechat i lonžovat.Váš hřebec to na vás jednou vyzkoušel a když se mu to povedlo,zjistil,jak se zbavit zátěže i práce....

Ani pri tvrdem zakroku druheho cloveka ze zeme to nepomuze,spis bych se rada dozvedela jak se na nem udrzet.Kdyz zjisti ze me neshodi tak uz vse pujde skoro samo.

26.10.2005 18:30

sunin napsal(a):
Ani pri tvrdem zakroku druheho cloveka ze zeme to nepomuze,spis bych se rada dozvedela jak se na nem udrzet.Kdyz zjisti ze me neshodi tak uz vse pujde skoro samo.

Tak to by chtělo lepšího jezdce. A nebo zázrak. Já jsem za těch cca 12 let ježdění zjistila akorát jednu věc - když kůň nechce, taxe na něm neudržíš ani tím zázrakem. takže doporučuji opravdu hledat jinou metodu...

12.2.2006 20:36

sunin napsal(a):

Shazuje tě, protože mu to dovolíš... Je to hra o to, kdo z koho... Buď budeš Ty poslouchat jeho, nebo on Tebe... nic mezi tím. Zakusil svobodu i ústupky z Tvé strany, tak to zkouší... chová se jako by měl pod sedlem napínáček... ale je to jen projev prosazování se ve stádě... je třeba ho "rafnout do krku", aby věděl, kdo je ten silnější partner... Nejsem žádný příznivec bití, ale někdy fakt platí: škoda rány, která padne vedle. Vem si bič a pořádně mu ho ukaž, jen ať ho má hezky v zorném úhlu... pokud se Tě pokusí jen náznakem shodit, pár mu jich našupej, ale hned, ne opožděně, aby věděl, zač je trestán... a ne na zadek, aby nevyhazoval ještě víc, spíš do plecí. (Já mám bič u sebe vždycky, protože mám velmi svéhlavého koníka, ale spíš mu ho ukazuju, to většinou bohatě stačí.) Zkus s ním pár kroků, pak znovu nasedat etc. Možná bude lepší začít vůbec bez sedla, ale je to riskantnější na udržení, třeba mu opravdu něco na tom sedle vadí... Zkus se zamyslet, jestli mu nevadí něco na Tobě, co můžeš změnit.... oblečení, parfém etc. Hlavně se mu víc věnuj, třeba v kroužku... bez lonže jen tak, abyste si na sebe zvykli.

13.2.2006 08:26

sunin napsal(a):

Já podobnou věc řešila s kobylkou.Obsednutá byla ve 3,5 letech a nikdy nebyl na vyjížďce nebo na jízdárně problém, ale kolem 5 roku (+,-) mě sundala na vyjížďce ve cvalu. Sedla jsem zpátky, jela ještě další 2 hodiny, ale klisna se mě snažila ještě párkrát sundat.
Pak když jsem ji druhý den nasedlala, že půjdeme jezdit do jízdárny, začala se vyloženě stavět na zadní a odporovala.
Já jsem ji nakonec donutila jít do jízdárny´(bez bití). Když jsem na ni nasedla, tak se mě pokoušela sundat. Panama se nevzpíná, ale dělá hrby, což znamená dá hlavu dolů a skáče na všech 4 jak kdyby měla na kopytech pera.
Takže základ který teď dělám, mám otěže tak, abych mohla zareagovat a nedovolila ji dát hlavu dolů, ale zase je mám dostatečně volné, abych ji nějak netahala za hubu.
Nejdu s ní rovně, ale hned jak nasednu se rozjíždím tak, že jezdím v kolečku, to ji maximálně stíží možnost udělat hrb.
Zásadně teď nepoužívám bič a pracuji maximálně sedem a holeněmi. Když bylo naposledy opravdu nejhůř, tak jsem poprosila svého kamaráda bývalého dostihového jezdce aby si ji vzal na 2 hoďky na vyjížďku pod sedlo a trošku ji přikrotil.
Za pár dní to asi zase budu muset řešit. Protože už to budou 2 měsíce co jsem ji měla pod sedlem a v tomhle počasí jsem nemohla jezdit. Byla jsem dost nemocná a venku je tak kluzko, že jsem ji nechtěla nechat projet někým jiným, aby se něco nestalo, přece jen je polokrevná a dostatečně temperamentní (někdy až moc).
Hlavně opatrně, postupuj jako při obsedání, nebo nech někoho zkušeného s obsedáním, ať Ti pomůže.

Ať se daří.

Přidejte reakci

Přidat smajlík