lajka69
napsal(a):
Chtěla jsem se zeptat jaké mám koupit opratě . Přemýšlím nad gumovýma ale nemám stím žádné skušenosti . Měla jsem už bavlněné a ty mi ten můj rozškubal . Tak napište svoje skušenosti
opratě nebo otěže?protože v tom je rozdíl:opratě máš k vozovým koním, ale zřejmě myslíš otěže,že Já mám kožené z části proplétané a druhé jsou pogumované a s nima jsem nejspokojenější.Plátěné otěže moc nemusím....nevím, nějak mi nesedí do ruky a snad pokaždé jsem z nich byla odřená.
michaela z
napsal(a):
opratě nebo otěže?protože v tom je rozdíl:opratě máš k vozovým koním, ale zřejmě myslíš otěže,že Já mám kožené z části proplétané a druhé jsou pogumované a s nima jsem nejspokojenější.Plátěné otěže moc nemusím....nevím, nějak mi nesedí do ruky a snad pokaždé jsem z nich byla odřená.
já mám dobré skušenosti s otežemi plátěné s kůží.s gumovými moc ne když jsou mokré kloužou
woldemortik
napsal(a):
já mám dobré skušenosti s otežemi plátěné s kůží.s gumovými moc ne když jsou mokré kloužou
já mám nejlepší zkušenosti s čistě koženýma, hladkýma. pravda, jednou za mesic bys je mela trochu proaznout, ale to je asi tri minuty prace... neklouzou, nedrou a navic dobre vypadaji, od gumovych jsem byla vzdycky odrena a spatne se mi drzely
kovbojicek
napsal(a):
já mám nejlepší zkušenosti s čistě koženýma, hladkýma. pravda, jednou za mesic bys je mela trochu proaznout, ale to je asi tri minuty prace... neklouzou, nedrou a navic dobre vypadaji, od gumovych jsem byla vzdycky odrena a spatne se mi drzely
mno takže asi tak: gumový jsem měla, a prodala je hned za týden, pořád mi rpokluzovaly mezi prsty atd...zásadně jezdím teda bez rukavic. Mno jinak kožený nejsou špatný, ale zase se o ně starat...to je zbytečný...nej je koupit plátěný, ale dvouvrstvý a z pořádnýho materiálu, ne z žádné uměliny
Uživatel s deaktivovaným účtem

lajka69
napsal(a):
Chtěla jsem se zeptat jaké mám koupit opratě . Přemýšlím nad gumovýma ale nemám stím žádné skušenosti . Měla jsem už bavlněné a ty mi ten můj rozškubal . Tak napište svoje skušenosti
jednoznacne bavlnene/platene.gumene ma odreli a kozene mi presmykuju v mokru,takze som za klasiku ale opraty jedine kozene
lajka69
napsal(a):
Já používám 8 let už jenom gumové otěže. nechápu, jak mohou prokluzovat, myslím, že pokud by tak klouzaly, těžko by je měla naprostá většina dostihových jezdců. Já otěže držím pevně v dlani ne jen prsty. Možná, že je někdo zvyklý ze zarážkových otěží je zaháknout prsty za zarážku,ale to myslím není dobrý způsob držení. Jejich nevýhoda - možná trochu trhají žíně a to právě tím, že po nich nekloužou.
stieberova
napsal(a):
Já používám 8 let už jenom gumové otěže. nechápu, jak mohou prokluzovat, myslím, že pokud by tak klouzaly, těžko by je měla naprostá většina dostihových jezdců. Já otěže držím pevně v dlani ne jen prsty. Možná, že je někdo zvyklý ze zarážkových otěží je zaháknout prsty za zarážku,ale to myslím není dobrý způsob držení. Jejich nevýhoda - možná trochu trhají žíně a to právě tím, že po nich nekloužou.
mno tak když se jezdí v rukavicích tak se nedivím, ale pokud se ti třeba potí ruce(když je třeba vedro) nebo když jezdíš třeba když poprchá nbo tak tak kloužou
stieberova
napsal(a):
tak to nevim, mne proste klouzaly (i v rukavicich) a hladke kozene ne...
barbucha61
napsal(a):
mno tak když se jezdí v rukavicích tak se nedivím, ale pokud se ti třeba potí ruce(když je třeba vedro) nebo když jezdíš třeba když poprchá nbo tak tak kloužou
Kromě největších mrazů jezdím bez rukavic, i v dešti mi to neklouže. Možná, když se kůň dost zapotí, tak trochu jo, ale ne tak, že bych to řešila. Asi záleží, na co si kdo zvykne. Když sem začínala jezdit, tak jsme měli v oddíle ty gumové dostihové otěže, ale ty se mi zdály silnější než ty co jsou teď nebo možná taky proto, že jsme měli malé dětské ruce a ty otěže byly hrozné!!! Nesnášely jsme je a praly se o ty byvlněné. Pak jsem ale po čase začala jezdit u známých a ti měli na jednom koni tyhle nové gumové a od té doby jsem si je oblíbila a mám je i na svých koních. Teď jsem ale koupila novou komplet uzdečku na mladého koníka a tam jsou ty plátěné, tak uvidím, zda si zvyknu nebo pomažu kupovat jiné.
lajka69
napsal(a):
Já mám teď tyto otěže http://www.jezdeckepotrebyostrava.cz /oteze-anislip-p-194.html (mezera za cz) pouze v černém provedení, místo středových vláken mají vpletené gumičky, otěže nekloužou, dobře se drží ( i bez rukavic).
Dříve jsem měla plátěné otěže, bílé, byly velice příjemné do ruky, jenom moc dlouho bílé nezůstaly , kdysi se dělaly pouze bílé, dnes jsou i v jiných barvách. Stály cca 600 Kč.
Měla jsem v ruce i pogumované otěže, co jsou často k vidění na dostihových koních, dobře se držely, neprokluzovaly, jenom ta guma po čase začne praskat a drolit se (ty co jsem měla měli už něco přes 5 let)
Klasické celokožené otěže mě osobně moc nevyhovují, nejsou mi příjemné do ruky a navíc mi tam chybí ty zarážky, nějak jsem zvyklá podle nich kontrolovat délku otěže.
A otěže, které opravdu nemůžu vystát jsou obyčejné plátěné té nejnižší cenové kategorie (většinou tak 300 Kč), většinou jsou jako otěže k uzdečkám. Jedny jsem měla a i po půlročním každodenním používání byly tvrdé a neforemné, tekže jsem je vyměnila za ty dražší plátěné a když ty dosloužili chystala jsem se koupit opět lepší plátěné, ale nakonec mě zaujaly ty s vplétanými gumovými vlákny a zatím jsem s nimi spokojená
Můžu jen doporučit si v obchodě otěže pořádně vyzkoušet, prohmatat, poohýbat, trošku s nima v ruce škubnout, jestli úplně lehce neprokluzujou... Každému vyhovuje něco jiného a není na škodu si otěže taky pořádně vyzkoušet
lajka69
napsal(a):
JA si normálně doma dělám sama pomocí silnějšího popruhu.Na to moje rekreační po kopcích super.Jenom když jedeme někam na veřejnost tak si vezmu ty normální ,aby to nevypadalo, ale nejradši jezdím stěma svojima
lajka69
napsal(a):
JA si normálně doma dělám sama pomocí silnějšího popruhu.Na to moje rekreační po kopcích super.Jenom když jedeme někam na veřejnost tak si vezmu ty normální ,aby to nevypadalo, ale nejradši jezdím stěma svojima
Já jezdím na moji kobylce na normálních plátěno-kožených otěžích a sou super!!
Potom mám taky kožené a s těma se blbě jezdí na koních jako jsou ti naši páč když se rozhodně dát hlavu dolů tak to udělá =( A na kožených nejsou ty zarážky takže mi to projede mezi prstama a potom je mám odřené =( a taky se s tím blbě jezdí v řece nebo když prší páč jak sou mokré tak mi to mocí klouže =(
mám prostě nejraději ty moje plátěnky =o)