Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.10.2007 10:14

nechapu kdyz nekdo nema konika vylozene na dostihy proc ho uz trapi sedlem a uzdeckou kdyz mu je 1,5 roku ? viz Nicynka !!!vzdyt nemaj ani zadnej zivot,svobodu mladi!!!takove lidi bych nakopala do ...nebo na ne hodila sedlo a dla jim udidlo do ...aby vedely jake to je !!!
Ale nemyslim si,ze dostihy sou dobra vec pac se konici odrovnavaji moc brzo,ale to je vec nazoru
stejne tak jak si myslim,ze kdyz nekdo nema penize tak by si kone nemel vubec kupovat pac ti jen pak trpi

25.10.2007 12:11

lucikkk napsal(a):
nechapu kdyz nekdo nema konika vylozene na dostihy proc ho uz trapi sedlem a uzdeckou kdyz mu je 1,5 roku ? viz Nicynka !!!vzdyt nemaj ani zadnej zivot,svobodu mladi!!!takove lidi bych nakopala do ...nebo na ne hodila sedlo a dla jim udidlo do ...aby vedely jake to je !!!
Ale nemyslim si,ze dostihy sou dobra vec pac se konici odrovnavaji moc brzo,ale to je vec nazoru
stejne tak jak si myslim,ze kdyz nekdo nema penize tak by si kone nemel vubec kupovat pac ti jen pak trpi

Nebýt dostihů tak nám tu moc A1/1 neběhá, je pravda že koně na rekreaci je poněkud zbytečné a vlastně by se dalo říci i škodlivé obsedat moc brzy, když už nebudeme brát v potaz jeho fyzické zdraví, tak alespoň to psychické, na kterém závisí naše zdraví fyzické- to jest, když si udělám z koně magora nemůžu se divit že mi doláme kosti že? Pokud chci koně na rekreaci vyžaduji v mezích možností klidného, vyrovnaného a zdravého koně. Ty první dva předpoklady dostihoví koně ( naprostá většina ) a i mnozí jiní závodní koně nesplňují, proč asi? Nicméně je každého věc, jak se svým koněm nakládá, do toho my nemáme co mluvit, on mu to koníček vrátí zpět, neboť co do koně vkládáme, to se nám jistým způsobem také vrací.

25.10.2007 12:34

zazika napsal(a):
Nebýt dostihů tak nám tu moc A1/1 neběhá, je pravda že koně na rekreaci je poněkud zbytečné a vlastně by se dalo říci i škodlivé obsedat moc brzy, když už nebudeme brát v potaz jeho fyzické zdraví, tak alespoň to psychické, na kterém závisí naše zdraví fyzické- to jest, když si udělám z koně magora nemůžu se divit že mi doláme kosti že? Pokud chci koně na rekreaci vyžaduji v mezích možností klidného, vyrovnaného a zdravého koně. Ty první dva předpoklady dostihoví koně ( naprostá většina ) a i mnozí jiní závodní koně nesplňují, proč asi? Nicméně je každého věc, jak se svým koněm nakládá, do toho my nemáme co mluvit, on mu to koníček vrátí zpět, neboť co do koně vkládáme, to se nám jistým způsobem také vrací.

nemyslim si ze kazdy brzo obsedly plnas je magor a nevyrovnany... muj kun byl taky obsedli v roce a pul a je to snad to nejspolehlivejsi a nejhodnejsi zvire, absolutne vyrovnany a ZDRAVY ted zaciname skakat a nemuzu si stezovat nejde jen o to kdy se obsedne ale taky co ma v hlave.. stejne tak muze byt vypatlany 5lety kun ktereho stahnes s pastvin a budes se pokouset s nim neco delat. a myslim ze to temahle diskuzema stejne neobratite proste plnasi se obsedaji drive to je uz hodne dlouho znamo.. a kdyz budu chtit kone na rekreaci tak si ho prece nemusim piplat od hribete abych mela jistotu ze bude zdravy...

25.10.2007 12:38

parley napsal(a):
nemyslim si ze kazdy brzo obsedly plnas je magor a nevyrovnany... muj kun byl taky obsedli v roce a pul a je to snad to nejspolehlivejsi a nejhodnejsi zvire, absolutne vyrovnany a ZDRAVY ted zaciname skakat a nemuzu si stezovat nejde jen o to kdy se obsedne ale taky co ma v hlave.. stejne tak muze byt vypatlany 5lety kun ktereho stahnes s pastvin a budes se pokouset s nim neco delat. a myslim ze to temahle diskuzema stejne neobratite proste plnasi se obsedaji drive to je uz hodne dlouho znamo.. a kdyz budu chtit kone na rekreaci tak si ho prece nemusim piplat od hribete abych mela jistotu ze bude zdravy...

No a kolik je tvému koníkovi, ono se to brzké obsedání taky projevuje v jeho zdraví, jenže to už nikdo nevidí, že 10 plnas mám problémy s nohama....

25.10.2007 12:42

klawdie napsal(a):
No a kolik je tvému koníkovi, ono se to brzké obsedání taky projevuje v jeho zdraví, jenže to už nikdo nevidí, že 10 plnas mám problémy s nohama....

plně souhlasím, brzké obsedání u koní se většinou projevuje třebas až kolem 10 let. nějakej magor prostě kdysi rozhodl že plňasové se budou obsedat v letech kdy vypadají ještě jako mimina a basta.. a bohužel se tím lidé do teď řídí..ale to je jen můj názor.

25.10.2007 12:57

rocky napsal(a):
plně souhlasím, brzké obsedání u koní se většinou projevuje třebas až kolem 10 let. nějakej magor prostě kdysi rozhodl že plňasové se budou obsedat v letech kdy vypadají ještě jako mimina a basta.. a bohužel se tím lidé do teď řídí..ale to je jen můj názor.

Ten názor nás má víc. Každej kůň je osobnost, některej bude magor, některej ne, ale lidi to můžou hoodně ovlivnit. Už jsem tady několikrát psala, že růstové štěrbiny v kostech se uzavírají kolem 4-5roku věku koně, do té doby se dá napáchat nejvíc škody.... chrupavky v kloubech se ustálí až kolem 6-8roku, do té doby by kůň neměl poznat maximální zátěž.... to jsou poznatky vědeckých studií, které se snaží informovat a zlepšit koním život....
Tyhle koníci jsou dvouapůlletí hřebečci, vlevo A1/1, vpravo kladrubák.... znají jen ohlávku, vodění, čištění, korektury kopyt, hraní si celý den v vrstevníky a minimálně do jara to tak zůstane... aspoň tyhle dva...

25.10.2007 16:05

cheyenne napsal(a):
Ten názor nás má víc. Každej kůň je osobnost, některej bude magor, některej ne, ale lidi to můžou hoodně ovlivnit. Už jsem tady několikrát psala, že růstové štěrbiny v kostech se uzavírají kolem 4-5roku věku koně, do té doby se dá napáchat nejvíc škody.... chrupavky v kloubech se ustálí až kolem 6-8roku, do té doby by kůň neměl poznat maximální zátěž.... to jsou poznatky vědeckých studií, které se snaží informovat a zlepšit koním život....
Tyhle koníci jsou dvouapůlletí hřebečci, vlevo A1/1, vpravo kladrubák.... znají jen ohlávku, vodění, čištění, korektury kopyt, hraní si celý den v vrstevníky a minimálně do jara to tak zůstane... aspoň tyhle dva...

parley ma nadherneho a nadejneho konika a nemyslim si,ze by se mel nak spatne ...nebo taky muze za to ze ho nekdo obsedal v 1,5 a ona si ho pak koupila ????

buggyna

25.10.2007 19:21
buggyna

roxy napsal(a):
parley ma nadherneho a nadejneho konika a nemyslim si,ze by se mel nak spatne ...nebo taky muze za to ze ho nekdo obsedal v 1,5 a ona si ho pak koupila ????

a ona slečna parley neumí psát sama?? že všude pořád jen někoho obhajuješ....

25.10.2007 19:26

buggyna napsal(a):
a ona slečna parley neumí psát sama?? že všude pořád jen někoho obhajuješ....

a to si jako nemuzu psat co chcu ?kdyz dotycnou znam a vim jak kun vypada ??to potrebuju neci souhlas ?abych mohla neco napsat ?

25.10.2007 19:29

roxy napsal(a):
a to si jako nemuzu psat co chcu ?kdyz dotycnou znam a vim jak kun vypada ??to potrebuju neci souhlas ?abych mohla neco napsat ?

clovek uz sem nemuze naspat vubec nic aby nahodou nekdo si to nevynalozil po svem ...to se ma lucka psat,jakeho ma krasneho kone ????

25.10.2007 19:29

lucikkk napsal(a):

NO...já mám plňasku, ted jí budou 3 roky...a obsedlá už je necelej rok, myslim, že ji obsedali na rovnejch 2 letech, pak dlouho stála a pak se na ní začalo jezdit a koupila jsem si ji já.....a jezdim na ní jen lehce,3 tejdně (a to bud na vyjíždky nebo 20 min na jízdárně) a řekla bych, že to Puničce neublíží...

buggyna

25.10.2007 19:31
buggyna

lucikkk napsal(a):

má 5ti letá plňaska která byla obsedlá ve 3 letech....

25.10.2007 19:32

roxy napsal(a):

Ano Parley má pěkného koně, netvrdím že každý brzo obsedlý kůň musí být notně magor, proto jsem napsala naprostá většina a ne všichni! Nerozčiluj se...

25.10.2007 19:38

zazika napsal(a):
Ano Parley má pěkného koně, netvrdím že každý brzo obsedlý kůň musí být notně magor, proto jsem napsala naprostá většina a ne všichni! Nerozčiluj se...

Diky a my se zname?:-) dlouho tu byla nuda tak se aspon rozjeli dve podle me nesmyslne diskuze:-D ale rada se pobavim

26.10.2007 09:01

parley napsal(a):
Diky a my se zname?:-) dlouho tu byla nuda tak se aspon rozjeli dve podle me nesmyslne diskuze:-D ale rada se pobavim

No už jo, aspoň trochu.

26.10.2007 09:02

buggyna napsal(a):
má 5ti letá plňaska která byla obsedlá ve 3 letech....

Obsedání dvouletých, resp. 1,5 letých A1/1 koní je nejspíš brzké, ale na druhou stranu, jak už tu bylo řečeno, kůň může dozrávat klidně i kolem 5tého roku, a tak dlouho bohužel u dostihových (nemyslím teď plňase určené už od mala k rekreaci) koní nelze čekat. dostihy nejsou ani tak sport, jako spíše selekce plnokrevníka - a vydrží jen ti dobří, kteří jsou následni určeni pro chov...zbytek by neměl být do chovu zařazen (bohužel se u nás tak neděje) a měl by končit jako hobby kůň...
Nadruhou stranu nevidím až tak problém v obsednutí mladého koně, jako v následném menežmentu - dostihový kůň prochází opravdu tvrdým a náročným tréninkem, a ten, pokud není správně menežován způsobuje následné zhuntování koně...Myslím si, že pokud by se plnokrevník obsednul i třeba tříletý, špatný trénink a menežment by se na něm podepsal stejně...
Pokud má 10letý plňas problémy s nohama, nebudue to brzkým obsednutím, ale špatonou prácí v dřívějším tréninku, náročností dostihů a taky jeho počtem (je rozdíl za sezonu odběhnout dostihy tři a třeba devět...), pokud má v 10 letech špatné nohy, měl je špatné už když končil na dostizích...
Myslím, že kámen úrazu je i vtom, že tyto pravidla pochází z Anglie, kde je odchov koní zcela jiný, hlavně je tam díky počasí celoroční pastva, takže jejich dvouletí mají ohromný náskok před našimi, kteří mají zimu a žádnou pastvu...
Doma mám sama A1/1 kobylku na rekreaci, a dířv než ve 3 ji obsedat nebudu, s tím naprosto souhlasím, že kůň, který není určený pro dostihy, má času dostatek - bohužel hodně majitelů má jiné mínění...:-(

2.11.2007 06:39

lucikkk napsal(a):

no některé děti se nemůžou už dočkat až začnou na tom svém hříbátku lítat po asfaltu .... Každý normální člověk obsedá koně tehdy když je na to kůň připraven, pokud nemá člověk plnokrevníka na dostihy tak já osobně bych obsedala ve třech letech nebo o trochu dříve dle konkrétního koně. Já jsem v dostihové stáji jezdila a koně jsme obsedali v necelých dvou letech.

Přidejte reakci

Přidat smajlík