blondy1
napsal(a):
chtěla jsem se zeptat .najdu odborníka na sestavení krmné dávky . Mám velký výběr krmení a potřebovala bych to rozumnně skombinovat .
Ahoj my na to máme program ve škole....možná když mi vypíšeš krmiva co máš a jakou má koník zátěž, lehká, střední, těžká.....a váha koně (tak nějak baj voko....), tak bych ti to mohla ve škole spočítat....nebo mám i pro 500kg těžkýho koně, kr. dávku vypočítanou :-)
kfecek
napsal(a):
Ahoj my na to máme program ve škole....možná když mi vypíšeš krmiva co máš a jakou má koník zátěž, lehká, střední, těžká.....a váha koně (tak nějak baj voko....), tak bych ti to mohla ve škole spočítat....nebo mám i pro 500kg těžkýho koně, kr. dávku vypočítanou :-)
Dala jsem dohromady krmiva , která máme k dispozici . Oves , ječmen -buď šrotovaný nebo mačkaný . Vojtěškové granule, řepné řízky . Sušená jablka v granulých . Krmná mrkev , řípa . Granule Standart od Energi"s Lněné semínko vařené .Jablka . Samozřejmně seno a minerálie . Budu moc ráda , když se TI z toho povede něco vykouzlit Mám valacha a kobylu plemene Norik . Zátěž mají lehkiou . Zatím dík .
blondy1
napsal(a):
Dala jsem dohromady krmiva , která máme k dispozici . Oves , ječmen -buď šrotovaný nebo mačkaný . Vojtěškové granule, řepné řízky . Sušená jablka v granulých . Krmná mrkev , řípa . Granule Standart od Energi"s Lněné semínko vařené .Jablka . Samozřejmně seno a minerálie . Budu moc ráda , když se TI z toho povede něco vykouzlit Mám valacha a kobylu plemene Norik . Zátěž mají lehkiou . Zatím dík .
Blondy, třeba právě v Běstovicích (energysky) mají krmiváře. Myslím, že by bylo nejlepší napsat jemu, co všechno máš k dispozici, a on ti poradí. Přeci jen na rozdíl od nás k tomu má vzdělání :-)
blondy1
napsal(a):
a kolik tak zhruba váží?? No já bych to umět měla, když to děláme ve škole a máme z toho maturovat
kfecek
napsal(a):
Já taky krmim podle sebe....ale znám lidi, co si krmnou dávku počítaj..třeba obsah minerálů...kolik, atd
no myslím, že dobře spočítat krmnou dávku není jen o tom, že se zadá do PC druh krmiva a fakt, že kůň má 500 kilo a vypadne ideální dávka... Dobrého krmiváře dělá dobrým ne program v PC, ale zkušenost, měl by koně vidět, vědět jak pracuje - skutečně jak, ne že je to lehká zátěž, protože pro mne to, co kamarádka považuje za lehkou zátěž je "kůň se fláká" dokonce i její střední zátěž je pro mne - fláká se, i když občas s člověkem na hřbetě... takže oslovit krmiváře a dodat mu jak podrobný popis koně a práce kterou dělá, tak i to, co chci, aby dělal v budoucnu, samosebou plemeno, stáří, zdravotní stav, krmitelnost. Případně prodělaná onemocnění. Jinak většina firem zabývajících se krmivy a minerálkami pro zvířata má i krmiváře.
Doporučuju nový web http://www.horse28.cz , kde je možné specifikovat přesně koně, zatížení a vypočítá to nutriční požadavky koně. Pak je možné si také dávku sestavit a porovnat. Prostě bomba.
forest
napsal(a):
Doporučuju nový web http://www.horse28.cz , kde je možné specifikovat přesně koně, zatížení a vypočítá to nutriční požadavky koně. Pak je možné si také dávku sestavit a porovnat. Prostě bomba.
nějak se posmolil ten odkaz <a href="http://www.horse28.cz/">Horse28.cz Výpočet krmní dávky pro koně</a>
Mně to funguje na www.horse28.cz. To je tedy hračka. Jediné, co tam nemůžu dostat je jód a nejsem schopna sestavit optimální poměr draslíku, vápníku a železa. A druh sena nejsem schopna rozlišit.
moc šikovná holčina www.krmenikoni.cz
forest
napsal(a):
Vám to připadá jako bomba? Obdivuju všechny co věří tomu co jim vyplivne nějaký počítač... zajímavé reakce lidí co ví o čem mluví o tomto sestavování si přečtěte zde: http://www.facebook.com/groups/220105284741087/
Dobrý den,
spravuji web Horse28.cz a dost dobře nechápu vaši narážku na "věřit počítačům". Pokud neumíte číst, tak vám to zde budu citovat co píšeme na titulní stránce:
"Hlavním zdrojem byla publikace Nutrient Requirements of Horses 6th revised edition, která byla vydána v roce 2007 pod záštitou National Research Council (U.S.) ".
Ano, počítač to zpracovává, ale na základě tabulek, které jsou dané. Jak myslíte, že to dělají krmiváři? Myslíte, že krmnou dávku budou počítat na papíře, nebo že kouknou na koně, šahnou mu na žebra a řeknou "8 kilo sena"? Pokud byste chodil na nějakou hnojárnu a musel počítat na kalkulačce požadavky koní a krmné dávky furt dokola, tak by pro vás počítač byl jako spása.
Takže dříve, než budete vynášet nějaká moudra, tak si setřiďte fakta.
S úctou
P. Čech
Horse28.cz