Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.1.2009 12:25
ambra

XXX.XXX.12.143

No tak teda když jinak nedáte zakládám další.......

10.1.2009 12:52
charliebob

XXX.XXX.224.10

ambra napsal(a):

Dcerka se mi vrátila z hor, tak jsem pro ni musela zajet. Jen jsem chtěla napsat, nejsem pro, aby si koní do tří let nikdo nevšímal, základy by umět měl a měl by samozřejmě znát člověka.

10.1.2009 13:06
ambra

XXX.XXX.12.143

charliebob napsal(a):
Dcerka se mi vrátila z hor, tak jsem pro ni musela zajet. Jen jsem chtěla napsat, nejsem pro, aby si koní do tří let nikdo nevšímal, základy by umět měl a měl by samozřejmě znát člověka.

Boža krásna fotka.... bohužel někdy to zůstává jenom u toho\" měl by\"

10.1.2009 13:15
ambra

XXX.XXX.12.143

ambra napsal(a):

Slíbená fotka

10.1.2009 13:44
charliebob

XXX.XXX.224.10

ambra napsal(a):
Slíbená fotka

asi půjdu také něco upéct, ňam

10.1.2009 13:50
charliebob

XXX.XXX.224.10

ambra napsal(a):

díky a s tím ostatním je to bohužel pravda

10.1.2009 14:00
ambra

XXX.XXX.12.143

charliebob napsal(a):
asi půjdu také něco upéct, ňam

Tak to přeji dobrou chuť

10.1.2009 18:30
sally

XXX.XXX.136.64

charliebob napsal(a):

Boža, jen dotázek k minulé diskuzi - hnědák ve vozíku, parelka, vodítko...
Na parelce koník chodí ve voze?
Někde jsem četla, že se dá i s neokovaným koněm dělat v lese a že tak nějací lidé pracují ( bohužel hlava děravá - kdy, kde a kdo to byl) ... nedokážu si to představit (v jakém terénu), ale vidět to by stálo za to.
Někdy do lesa člověk vidí tak nakuté koně, že by na ty podkovy měli mít zbrojní pas - v kontrastu s tím bosý kůň, fakt mě to zajímá.

10.1.2009 18:50
ambra

XXX.XXX.12.143

charliebob napsal(a):

Boža taky jsem si všimla, že koník má parelku, ale předpokládala jsem že je to mlaďošek a že se učí, ale teďka jsem koukala i na tu druhou fotku a tam je taky koník na parelce a vodítku. To tedy koně v lese vodíte nebo jak s nimi děláte? Docela zajímavé. Slyšela jsem i o lidech, kteří udidla na ohlavech pužívají pouze v provozu tedy na silnici. Jinak s koňmi pracují jenom na ohlavech a ovládají je pomocí slovních povelů... zajímavé a nepředstavitelné.
sally já bych spíš k tomu okutí dodala, že by se za to měli stydět.... někdy je to taková příšernost no fuj fuj fuj.....

10.1.2009 18:59
charliebob

XXX.XXX.224.10

ambra napsal(a):
Boža taky jsem si všimla, že koník má parelku, ale předpokládala jsem že je to mlaďošek a že se učí, ale teďka jsem koukala i na tu druhou fotku a tam je taky koník na parelce a vodítku. To tedy koně v lese vodíte nebo jak s nimi děláte? Docela zajímavé. Slyšela jsem i o lidech, kteří udidla na ohlavech pužívají pouze v provozu tedy na silnici. Jinak s koňmi pracují jenom na ohlavech a ovládají je pomocí slovních povelů... zajímavé a nepředstavitelné.
sally já bych spíš k tomu okutí dodala, že by se za to měli stydět.... někdy je to taková příšernost no fuj fuj fuj.....

Ahoj To budeme my, kdož jezdí a tahají s koňmi na ohlávkách a navíc je máme bosé i do tahu do lesa.
Dříve jsme také uzdili i kovali, ale zjistili jsme, že to není nutné, ba naopak pro naše koně určitě lepší.
Ten huclík má vodítko, protože jsme ho potom za něj uvázali. Ale normálně i ve voze tahá na parelce. Chlaďas opět na parelce i v lese, chodí hlavně na hlasové povely.

10.1.2009 19:05
charliebob

XXX.XXX.224.10

charliebob napsal(a):
Ahoj To budeme my, kdož jezdí a tahají s koňmi na ohlávkách a navíc je máme bosé i do tahu do lesa.
Dříve jsme také uzdili i kovali, ale zjistili jsme, že to není nutné, ba naopak pro naše koně určitě lepší.
Ten huclík má vodítko, protože jsme ho potom za něj uvázali. Ale normálně i ve voze tahá na parelce. Chlaďas opět na parelce i v lese, chodí hlavně na hlasové povely.

Lindu, až se vypravíte na jih Čech, můžeš se přijet podívat

10.1.2009 19:09
sally

XXX.XXX.136.64

ambra napsal(a):

Byla jsem v tomto směru též podezřívavá - neumím si představit, jak takový kůň zabere třeba na skalnatém terénu; ale nechci předem odsuzovat něco, o čem nic nevím.
On je docela rozdíl v tom, kdo jak umí koně vystrouhat.
Jsou taky různí " přibližní osekávači kopyt" - co na ně přiflajznou podkovu, která jim padla zrovna pod ruku (že jí přebývá vzadu několik cenťáků je nepodstatný detail); při pohledu na "opracované" kopyto někteří snad ani netuší, k čemuže se používá rašple, pěstují patky do výše špalků, koně co má zůstat naboso vystrouhají naplacato jak pod podkovu ... že takových koní - výsledků práce není vidět u chlaďasů zrovna málo .
Takže pokud kvalitně naboso vystrouhaný kůň s výrazným střelem a patkama na zemi, terén není kluziště ani strmá skála ... nevím, zatracovat to budu, až uvidím, že to fakt nefunguje a koni ubližuje.

10.1.2009 19:17
sally

XXX.XXX.136.64

charliebob napsal(a):
Lindu, až se vypravíte na jih Čech, můžeš se přijet podívat

Děkuji, to bych fakt viděla moc ráda.
A odkud zhruba přibližně jste - abych to nepropásla, kdybychom jeli kolem... bych se pak ozvala.
Předpokládám, že to nezajímá jenom mně, nešlo by aspoň nafotit něco a hodit to třeba na chladnokrevnici. info, tam to bude vidět lépe ( větší), v jakém terénu s koňma děláte a tak...
Máme všecko naboso - koně nedělají v lese; ale až bude třeba pouklízet dřevo v remízu+kousek smrkového lesa ( svah, jíl), kovat se mi kvůli takové prkotině fakt nechce.

10.1.2009 19:18
charliebob

XXX.XXX.224.10

sally napsal(a):
Byla jsem v tomto směru též podezřívavá - neumím si představit, jak takový kůň zabere třeba na skalnatém terénu; ale nechci předem odsuzovat něco, o čem nic nevím.
On je docela rozdíl v tom, kdo jak umí koně vystrouhat.
Jsou taky různí " přibližní osekávači kopyt" - co na ně přiflajznou podkovu, která jim padla zrovna pod ruku (že jí přebývá vzadu několik cenťáků je nepodstatný detail); při pohledu na "opracované" kopyto někteří snad ani netuší, k čemuže se používá rašple, pěstují patky do výše špalků, koně co má zůstat naboso vystrouhají naplacato jak pod podkovu ... že takových koní - výsledků práce není vidět u chlaďasů zrovna málo .
Takže pokud kvalitně naboso vystrouhaný kůň s výrazným střelem a patkama na zemi, terén není kluziště ani strmá skála ... nevím, zatracovat to budu, až uvidím, že to fakt nefunguje a koni ubližuje.

Na kamenitém térenu lepší než z podkovou. Podkova po kameni klouže, naopak bosé kopyto se jakoby přicucne, obejme ten kámen, neumím najít to správné slovo, neklouže drží. Kovali jsme, vidíme ty rozdíly.
Tohle je kopyto toho chlaďase, po absolovování 290ti kilometrového vandru po různorodém terénu. Vyfotili jsme si ho ihned po návratu. Během cesty jsme ještě upravovali nožem.

10.1.2009 19:19
charliebob

XXX.XXX.224.10

charliebob napsal(a):
Na kamenitém térenu lepší než z podkovou. Podkova po kameni klouže, naopak bosé kopyto se jakoby přicucne, obejme ten kámen, neumím najít to správné slovo, neklouže drží. Kovali jsme, vidíme ty rozdíly.
Tohle je kopyto toho chlaďase, po absolovování 290ti kilometrového vandru po různorodém terénu. Vyfotili jsme si ho ihned po návratu. Během cesty jsme ještě upravovali nožem.

Lindu, tak přijeď natoť, ale já neumím psát články. Jsme kousek od Českých Budějovic, můžeš mi kdykoliv napsat na mail.

10.1.2009 19:21
woldemortik

XXX.XXX.199.200

charliebob napsal(a):
Lindu, tak přijeď natoť, ale já neumím psát články. Jsme kousek od Českých Budějovic, můžeš mi kdykoliv napsat na mail.

zdarec bando s Božou se znám osobně moc sem se zamilovala do matýska.ten je boží.

10.1.2009 19:26
charliebob

XXX.XXX.224.10

woldemortik napsal(a):
zdarec bando s Božou se znám osobně moc sem se zamilovala do matýska.ten je boží.

dík Marti , tak já ho sem holkám taky lupnu, ať vědí o kom je řeč

10.1.2009 19:27
sally

XXX.XXX.136.64

charliebob napsal(a):

Jo, to souhlasí. Máme taková kopýtka.
Taky v sedle jezdíme občas trasy této délky a myslím, že čím je kůň starší, čím více má zkušeností i pod tím sedlem v různých složitých terénech a tím lépe se v nich sám umí pohybovat.
Ví už sám, že z prudkého kopce pomalu, po ledovici sakra pomalu, po skalnatém dolů i nahoru pomalu - dřív jsem trnula, po čemže že to lezem a že zákonitě se někde svalíme, všichni hučeli - proč to nenakuješ aspoň s nějakýma pidiozubama; dneska v pohodě - nepadáme, kloužem jen málo, známe dobře termín pooomaluuu - je dost dobré, když kůň na povel umí zpomalit na redukovanou jedničku kdekoliv.

10.1.2009 19:30
charliebob

XXX.XXX.224.10

sally napsal(a):
Jo, to souhlasí. Máme taková kopýtka.
Taky v sedle jezdíme občas trasy této délky a myslím, že čím je kůň starší, čím více má zkušeností i pod tím sedlem v různých složitých terénech a tím lépe se v nich sám umí pohybovat.
Ví už sám, že z prudkého kopce pomalu, po ledovici sakra pomalu, po skalnatém dolů i nahoru pomalu - dřív jsem trnula, po čemže že to lezem a že zákonitě se někde svalíme, všichni hučeli - proč to nenakuješ aspoň s nějakýma pidiozubama; dneska v pohodě - nepadáme, kloužem jen málo, známe dobře termín pooomaluuu - je dost dobré, když kůň na povel umí zpomalit na redukovanou jedničku kdekoliv.

Lépe bych to nenapsala.

10.1.2009 19:31
sally

XXX.XXX.136.64

charliebob napsal(a):

Děkuji, zapíšu si to do své sklerotické palice.
Ale nafotit by mohla klidně Martina, když se znáte, foťáček má fajn, fotit umí... k dobrým vypovídajícím fotkám komentář často ani není potřeba.

10.1.2009 19:44
woldemortik

XXX.XXX.199.200

charliebob napsal(a):
Lépe bych to nenapsala.

K Bože není problém zajet mám to asi cca 30km nevim presne.ale jak tak koukám sama má krásné fotky.jen se koukám.Jákým fotákem fotíš?

10.1.2009 19:45
ambra

XXX.XXX.12.143

charliebob napsal(a):
Lépe bych to nenapsala.

Boža taky bych se přimlouvala za nafocení a aspoň malej komentářík k fotkám a hodit do podoby článku a šoupnout na chladokrevníky o podkovářství a údržbě kopyt u chladnokrevníků je toho napsáno sakra málo! Určitě by jste to s Martinou, když se znáte ,daly nějak dohromady. Nemusí to být super odborný, určitě je někdy víc říkající hantec než odborně sepsané. A Petra Šanturovová by to stoprocentně uvítala.

10.1.2009 19:49
charliebob

XXX.XXX.224.10

ambra napsal(a):
Boža taky bych se přimlouvala za nafocení a aspoň malej komentářík k fotkám a hodit do podoby článku a šoupnout na chladokrevníky o podkovářství a údržbě kopyt u chladnokrevníků je toho napsáno sakra málo! Určitě by jste to s Martinou, když se znáte ,daly nějak dohromady. Nemusí to být super odborný, určitě je někdy víc říkající hantec než odborně sepsané. A Petra Šanturovová by to stoprocentně uvítala.

Klidně, Martino, napiš mi na mail, jak jsi na tom časově a domluvíme se.

Tak a já se pro dnešek loučím.

10.1.2009 20:15
petraS

XXX.XXX.165.53

ambra napsal(a):

Tak nějaký článek bych určitě na chladnokrevníky přivítala..

Jinak pro irčulku: jsme z Rovenska u Zábřeha na Moravě ok. Šumperk.KOně dělají v lese , na poli a jezdí v kočáru a občas pod sedlem.
Jinak www.hajtmar.estranky.cz

10.1.2009 20:58
bonita

XXX.XXX.113.4

ambra napsal(a):

milacci som tu a mam nejake nove fotky, z akcie som bola pekne unavena,lebo vacsinu ako dobrovolny fotograf som sla peso, a tym padom som si musela ist na hodku lahnut inak vsetci mate nadherne fotky a somarik je fakt boziii, akurat sme sa s kamaratmi bavili, preco nemame somarika, skoda, keby sme nebyvali v dedine medzi domami, tak urcite by sme mali

10.1.2009 21:02
ambra

XXX.XXX.12.143

bonita napsal(a):
milacci som tu a mam nejake nove fotky, z akcie som bola pekne unavena,lebo vacsinu ako dobrovolny fotograf som sla peso, a tym padom som si musela ist na hodku lahnut inak vsetci mate nadherne fotky a somarik je fakt boziii, akurat sme sa s kamaratmi bavili, preco nemame somarika, skoda, keby sme nebyvali v dedine medzi domami, tak urcite by sme mali

bonita na jaké jsi byla akci?

10.1.2009 21:11
bonita

XXX.XXX.113.4

ambra napsal(a):

na takejto sukromnej

10.1.2009 21:15
bonita

XXX.XXX.113.4

ambra napsal(a):

odtahal si peknych par kilometrov a ako pravy profik

10.1.2009 21:16
ambra

XXX.XXX.12.143

bonita napsal(a):
na takejto sukromnej

bonita můžu poprosit na mailík tady je to děsně malý Jinak super vícesáňkování

10.1.2009 21:18
bonita

XXX.XXX.113.4

ambra napsal(a):

10.1.2009 21:21
bonita

XXX.XXX.113.4

ambra napsal(a):

ambricko, potom ti poslem nejake,OK?

10.1.2009 21:23
ambra

XXX.XXX.12.143

bonita napsal(a):
ambricko, potom ti poslem nejake,OK?

bonita budu ráda, především za tu první. Chtěla bych se podívat jak to máte zapřažené.

10.1.2009 21:26
bonita

XXX.XXX.113.4

ambra napsal(a):

nesmejte sa na improvizacii zapleteneho ocaska, nemala som cas mu ho dve hodiny rozcesavat na vlasie, aby sa mi to dalo originalne zapliest, tak stacil aj spagat

10.1.2009 21:30
ambra

XXX.XXX.12.143

bonita napsal(a):
nesmejte sa na improvizacii zapleteneho ocaska, nemala som cas mu ho dve hodiny rozcesavat na vlasie, aby sa mi to dalo originalne zapliest, tak stacil aj spagat

A proč jsi ho nenechala vyset?

10.1.2009 21:31
bonita

XXX.XXX.113.4

ambra napsal(a):

trosku opis, postroj: chomut tradicny anglicky kozeny s mosadznymi "hames"a postroj kanadsky umely, retaze su zahaknute do klasickeho dreva s hakmi a zo stredu mame spagat na sanky a druhe sanky zasa spagatom pripevnene

10.1.2009 21:37
bonita

XXX.XXX.113.4

ambra napsal(a):

jj lebo ho ma velmi dlhy, a aby sa nam neplietol do terazi

10.1.2009 21:40
bonita

XXX.XXX.113.4

ambra napsal(a):

10.1.2009 21:42
ambra

XXX.XXX.12.143

bonita napsal(a):
jj lebo ho ma velmi dlhy, a aby sa nam neplietol do terazi

No to by se asi nepletl, ale ráda budu za fotky i na mailík.

10.1.2009 21:43
bonita

XXX.XXX.113.4

ambra napsal(a):

aj kobylka musela

10.1.2009 21:48
ambra

XXX.XXX.12.143

bonita napsal(a):
aj kobylka musela

Chuderka ju týráš jo? no snad jedinej poznatek... sáňkařovi bych doporučila ať se nenechá tolik vytahovat za ruky.... u naší Laury by to udělal asi jednou a pak už sáňkoval ale bez sáněk. Velice ráda si potahuje opraty, takže v rámci bezpečnosti je lepší si ruce držet u těla.

10.1.2009 21:57
ambra

XXX.XXX.12.143

ambra napsal(a):
Chuderka ju týráš jo? no snad jedinej poznatek... sáňkařovi bych doporučila ať se nenechá tolik vytahovat za ruky.... u naší Laury by to udělal asi jednou a pak už sáňkoval ale bez sáněk. Velice ráda si potahuje opraty, takže v rámci bezpečnosti je lepší si ruce držet u těla.

Tak já přidám jednu z dneška... Dudlík a jeho nová hračka moje stará rukavice.

10.1.2009 21:57
sally

XXX.XXX.136.64

bonita napsal(a):
aj kobylka musela

Bonita, pěkné fotos.
Líbí se mi vaše využití hřebce - plemeníka. V klidu, vození dětí, sáněk... pohodička.
Ne jako někteří, kdy je slyšet - "panebože, jenom ať nechodí děcka za hřebcem", a " pozooor, to je hřebec!" ...
A super perlička, když jsme byli připouštět ( nebudu jmenovat kde) kobylu 9., 11. den po porodu - samozřejmě s hříbětem, když je nutno cestovat Avií.
" S hříbětem? S tím sem nelezte, nebo ho hřebec zabije!"
Dodnes mi nedošlo, proč by si měl hřebec vůbec všímat hříběte, když má před nosem říjnou kobylu.

10.1.2009 21:59
bonita

XXX.XXX.113.4

ambra napsal(a):

myslis to, ako ma natiahnute ruky pred sebou na poslednej fotke? to som si ani nevsimla, ale dik za radumyslim, ze to ho akurat korigoval z okraju, kde sa vycurala potom pokracovali normalne po ceste

10.1.2009 22:04
bonita

XXX.XXX.113.4

ambra napsal(a):

Sally, dikono my sme ten typ ludi, co zvierata berieme ako tvorov, co nam davaju lasku a relax a nie stres a nervy, a podla toho vyzera vzajomna spolupraca...musim podotknut, ze skoro vsetko, ako sa chovat ku konom, nas naucil chovatel nasho zrebca, tiez sme mali predtym respekt zo zrebcov( asi blby zlozvyk z nasich krajov), no ked sme videli, ako sa on chova ku svojim konom(mal ich 160), to bola skola!

10.1.2009 22:11
ambra

XXX.XXX.12.143

bonita napsal(a):
myslis to, ako ma natiahnute ruky pred sebou na poslednej fotke? to som si ani nevsimla, ale dik za radumyslim, ze to ho akurat korigoval z okraju, kde sa vycurala potom pokracovali normalne po ceste

bonita jo myslím, no i tak bych směrovala mírným tahem jedné opratě (té na kterou starnu chcete odbočit)+slovní povel a povelením přiměřeně té druhé. A tady je několik možností jak to udělat buď mírně v ruce povolit oprať a nebo pohybem ruky ne výrazným jako je na fotce.... případně další ale to bych řekla, že by spíš měl popsat profesional. Tím myslím, různé způsoby držení opratí a i jejich pohyb v rukách jako přechycování atd.

10.1.2009 22:14
bonita

XXX.XXX.113.4

ambra napsal(a):

dik ambrickoto mas tak, ked vytiahnes postroj po skoro roku a vyjdes 1x, a zasa my nemame nic odtahane, ako napriklad minimalne polovica ty z vas

10.1.2009 22:15
bonita

XXX.XXX.113.4

bonita napsal(a):
dik ambrickoto mas tak, ked vytiahnes postroj po skoro roku a vyjdes 1x, a zasa my nemame nic odtahane, ako napriklad minimalne polovica ty z vas

nie ty ale "tu"

10.1.2009 22:16
sally

XXX.XXX.136.64

bonita napsal(a):
Sally, dikono my sme ten typ ludi, co zvierata berieme ako tvorov, co nam davaju lasku a relax a nie stres a nervy, a podla toho vyzera vzajomna spolupraca...musim podotknut, ze skoro vsetko, ako sa chovat ku konom, nas naucil chovatel nasho zrebca, tiez sme mali predtym respekt zo zrebcov( asi blby zlozvyk z nasich krajov), no ked sme videli, ako sa on chova ku svojim konom(mal ich 160), to bola skola!

Jo, i za našimi chodil syn od malička; samozřejmě, než se naučil chování u koní, tak za mé asistence. Poslední jeho nápad byl u hřebce po výběhu jezdit na kole.
Žádný rozdíl mezi tím, jak se chová k člověku hřebec a kobyla nevidím; jen hřebci jsou větší mazlíci, čichači a oňufávači.
Bonita, toho vašeho máte od hříběte?

10.1.2009 22:20
ambra

XXX.XXX.12.143

bonita napsal(a):

bonita to nevadí se dá doučit, ale on zrona ani posed kolena pod bradou není pro držení rukou u těla ideální. Já kdybych držení oprat měla vysvětlit někomu kdo jezdí v sedle, tak na kozlíku by to držení mělo být podobné tomu jako v sedle. Tam taky nemáš ruce kilometr od sebe. Takže ruce jsou u těla a při sedění na kozlíku nad koleny. Hrubý popis přirovnání. Jinak myslím, že po čase každej pozná, že kilometr před sebou držet opraty hodinu a dýl nebude to pravé ořechové

10.1.2009 22:25
bonita

XXX.XXX.113.4

ambra napsal(a):

hehmas pravduist este dlhsie, sice na ruky sa nestazoval, ale na kolena veeelmi...

10.1.2009 22:27
ambra

XXX.XXX.12.143

bonita napsal(a):
hehmas pravduist este dlhsie, sice na ruky sa nestazoval, ale na kolena veeelmi...

bonita nojo hlavně v tomto počasí z toho posedu musel být úplně nadšený

10.1.2009 22:29
bonita

XXX.XXX.113.4

ambra napsal(a):

Sally, ano, vybrali sme si ho este ako mimiska, on jediny totiz pristal matke pod bruchom, ked zistil, ze je prilis daleko a mal v umysle tryskom dohnat vzdialenost medzi matkou a nimnuz zlyhali brzdy, predne i zadne a neustal to

10.1.2009 22:32
ambra

XXX.XXX.12.143

bonita napsal(a):
Sally, ano, vybrali sme si ho este ako mimiska, on jediny totiz pristal matke pod bruchom, ked zistil, ze je prilis daleko a mal v umysle tryskom dohnat vzdialenost medzi matkou a nimnuz zlyhali brzdy, predne i zadne a neustal to

bonita toje ale chlupáček ňuníkatej No nic já se dneska loučím a jdu spát dobrou noc

10.1.2009 22:35
bonita

XXX.XXX.113.4

ambra napsal(a):

a sme si povedali to je on, nasho srdca sampiom

10.1.2009 22:37
bonita

XXX.XXX.113.4

ambra napsal(a):

zvedavy uz od mala

11.1.2009 00:03
sally

XXX.XXX.136.64

bonita napsal(a):
zvedavy uz od mala

Ten byl ale světloučký, než vylínal do vrané .
Nemáš třeba víc fotek z jeho rodného stáda? To byli jenom shire, nebo i jiní koně?

11.1.2009 12:15
bonita

XXX.XXX.251.101

ambra napsal(a):

jj bol na zozranie, ale to boli vsetky zriebatka

11.1.2009 12:18
bonita

XXX.XXX.251.101

ambra napsal(a):

11.1.2009 12:20
bonita

XXX.XXX.251.101

ambra napsal(a):

to bolo stado chovnych kobyl shiriek, par clydesdaliek a ich zriebatka plus shire zrebec, mam aj nejake fota, musim ich najst

11.1.2009 12:29
ambra

XXX.XXX.12.143

bonita napsal(a):
to bolo stado chovnych kobyl shiriek, par clydesdaliek a ich zriebatka plus shire zrebec, mam aj nejake fota, musim ich najst

bonita a jak velký to stádo asi bylo, kolik kusů?

11.1.2009 12:34
bonita

XXX.XXX.251.101

ambra napsal(a):

pockaj, tusim kazdy zrebec tak okolo 15 kobyl (mal dvoch plemenikov shire)

11.1.2009 12:37
bonita

XXX.XXX.251.101

ambra napsal(a):

tu som nasla otca s dorastom

11.1.2009 12:39
bonita

XXX.XXX.251.101

ambra napsal(a):

este kusok stada

11.1.2009 12:56
jsedek

XXX.XXX.157.58

charliebob napsal(a):

U nás se kovaly vždycky jenom koně který do lesa chodily deně. Myslím, že kování je v mnoha případech zbytečné. Ale hrozně záleží na terenu po kterém denně chodí ale i ne každý kůň má nohy na to aby moh chodit bez podkov. Ale ze své zkušenosti vim, že v kluzkém terénu to podkovy opravdu chce, podkova je menší zlo než natažená šlacha!!! Sám ji teď léčím už půl druhýho měsíce.

11.1.2009 14:32
sally

XXX.XXX.136.64

bonita napsal(a):
este kusok stada

Vypadá to dobře. Nafoceno stádo ponožkáčů jsem ještě neviděla..

11.1.2009 14:37
sally

XXX.XXX.136.64

sally napsal(a):
Vypadá to dobře. Nafoceno stádo ponožkáčů jsem ještě neviděla..

A asi se z takových skoro stejně zbarvených hříbě těžko vybírá, ne? Zato velmi lehce dva stejní koně do páru..

11.1.2009 14:38
sally

XXX.XXX.136.64

sally napsal(a):
A asi se z takových skoro stejně zbarvených hříbě těžko vybírá, ne? Zato velmi lehce dva stejní koně do páru..

Ryzáky v těchto plemenech nevedou vůbec?

11.1.2009 15:06
ambra

XXX.XXX.12.143

bonita napsal(a):
este kusok stada

bonita hezký, takže teda jestli správně počítám tak něco okolo 30kobyl + hříbata jo? TAk to už je určitě z čeho vybrat.... ne jak tady u nás jít na stádo SN a ještě s lupou v lepším případě objet světa kraj......
sally myslím, že o párování koní není pochyb... všichni exterierově stejní, maximální rozdíl v barvě a nějakých těch oznacích.

11.1.2009 15:08
ambra

XXX.XXX.12.143

jsedek napsal(a):
U nás se kovaly vždycky jenom koně který do lesa chodily deně. Myslím, že kování je v mnoha případech zbytečné. Ale hrozně záleží na terenu po kterém denně chodí ale i ne každý kůň má nohy na to aby moh chodit bez podkov. Ale ze své zkušenosti vim, že v kluzkém terénu to podkovy opravdu chce, podkova je menší zlo než natažená šlacha!!! Sám ji teď léčím už půl druhýho měsíce.

No a my koveme koně na pole a taky všechny.... bohužel musej dosti daleko po asfaltně a od toho jsou u většiny koní potom krásný otlaky na kopytech.

11.1.2009 18:49
sally

XXX.XXX.136.64

ambra napsal(a):
bonita hezký, takže teda jestli správně počítám tak něco okolo 30kobyl + hříbata jo? TAk to už je určitě z čeho vybrat.... ne jak tady u nás jít na stádo SN a ještě s lupou v lepším případě objet světa kraj......
sally myslím, že o párování koní není pochyb... všichni exterierově stejní, maximální rozdíl v barvě a nějakých těch oznacích.

Vybrat jo, ale mosíš mět drobet plnější kešeňu, než když pojedeš s lupou vybírat tady SN

11.1.2009 19:13
bubo

XXX.XXX.226.51

sally napsal(a):
Vybrat jo, ale mosíš mět drobet plnější kešeňu, než když pojedeš s lupou vybírat tady SN

Vrahounek

11.1.2009 19:38
ambra

XXX.XXX.12.143

sally napsal(a):

Jo taky trošku větší maštal než na to SN, ale zase když to tak vemeš tak ze shira máš víc salámů

11.1.2009 21:14
sally

XXX.XXX.136.64

ambra napsal(a):
Jo taky trošku větší maštal než na to SN, ale zase když to tak vemeš tak ze shira máš víc salámů

Čověče, tož za 200 tisíc to je sakra drahý salám

11.1.2009 21:24
charliebob

XXX.XXX.224.10

ambra napsal(a):

Ahoj. Chtěla bych vám jen říci, že nikoho nenutím, aby své koně nekoval. To, že mi své koně nekoveme, neznamená, že ostatní to mají také tak dělat. Z toho jsem již opravdu vyrostla. Dříve jsem tu snahu měla, ale už nemám. Jen je mi do breku, když vidím překrásné chlaďásky, v překrásných výstavních postrojích nebo i pracovních a k tomu bohužel většinou vysoká, dost často i špalkovitá kopyta s těžkými podkovami a navíc štulnami. Ale je to každého věc. Vím, že to jde velice dobře bez nich.

Jen jsem chtěla napsat panu Šedkovi, nějak tomu nerozumím. Své koně kovete a přesto si natáhl šlachu, nebo jste vzal bosého na kluzký terén?
Manžel pracuje jako kočí, pracuje v jakémkoliv terénu a dá se říci, že skoro za každého počasí. Samozřejmě, že pokud leje, tak je doma, ale i teď v těchto mrazech chodí normálně do lesa a dřevo stahuje.

O tom článku ještě popřemýšlím. Nevím, jestli je na něj už vhodná doba.

11.1.2009 21:24
charliebob

XXX.XXX.224.10

charliebob napsal(a):
Ahoj. Chtěla bych vám jen říci, že nikoho nenutím, aby své koně nekoval. To, že mi své koně nekoveme, neznamená, že ostatní to mají také tak dělat. Z toho jsem již opravdu vyrostla. Dříve jsem tu snahu měla, ale už nemám. Jen je mi do breku, když vidím překrásné chlaďásky, v překrásných výstavních postrojích nebo i pracovních a k tomu bohužel většinou vysoká, dost často i špalkovitá kopyta s těžkými podkovami a navíc štulnami. Ale je to každého věc. Vím, že to jde velice dobře bez nich.

Jen jsem chtěla napsat panu Šedkovi, nějak tomu nerozumím. Své koně kovete a přesto si natáhl šlachu, nebo jste vzal bosého na kluzký terén?
Manžel pracuje jako kočí, pracuje v jakémkoliv terénu a dá se říci, že skoro za každého počasí. Samozřejmě, že pokud leje, tak je doma, ale i teď v těchto mrazech chodí normálně do lesa a dřevo stahuje.

Ještě pro bonitu, jsou krásní ti vaši oříci

11.1.2009 21:36
ambra

XXX.XXX.12.143

charliebob napsal(a):

Bože já myslím, že vždycky je doma. A určitě by ten článek měl nějakou váhu pokud by byly v něm uvedeny udaje o plemenu koníka, jeho věku, tom kolik dělá v prostředí které má u vás, uvedené vaše osobní poznatky. Případně, zda jste měli koníka, který musel být nakutý např. kvůli špatné rohovině.
Prostě článek o vás a o vašem pohledu na to, vaše zkušenosti, co Vás na to přivedlo a samozřejmě doplněno fotgrafiemi.
Můj osobní názor, že velkou roli v tom hraje i genetika pokud koník zdědí dobrá kopyta o která je dobře pečováno, je z polovice vyřešeno.

Přídávám jednu nekoňskou. Kašpar při krmení

11.1.2009 21:37
ambra

XXX.XXX.12.143

sally napsal(a):
Čověče, tož za 200 tisíc to je sakra drahý salám

Nojo ale zase by ho bylo hodně.

11.1.2009 21:43
sally

XXX.XXX.136.64

charliebob napsal(a):

Božo, jestli myslíš, že se na tebe sesypou, nech ten článek plavat.
V tom případě bych se moc přimlouvala s Martinkou aspoň nafotit a dát fotky na rajče, ať si každý přebere jak umí. Myslím, že dost lidí neví, jak má vypadat správně vystrouhané kopyto naboso a soudí podle toho. Jistě, že když je sebrané na úplnou placku bez výrazného střelu, nemůže fungovat tak, že koně udrží na nohách. Nemůže se přisát k terénu.
Jinak už jsem vyrostla z toho, abych odsuzovala něco, s čím nemám zkušenost. A myslím, že mnozí odsuzují, aniž by ji měli - samozřejmě s koněm, vystrouhaným jaksepatří.
Tady po okolí je dost koní, co vyjedou s vozem ven třeba jen jednou za čas ( jinak stojí ve stáji), i chovné kobyly jsem znala takové - kopyta přerostlá, podkovy bez důvodu, ale holt podkované být musely.

11.1.2009 21:49
ambra

XXX.XXX.12.143

ambra napsal(a):
Bože já myslím, že vždycky je doma. A určitě by ten článek měl nějakou váhu pokud by byly v něm uvedeny udaje o plemenu koníka, jeho věku, tom kolik dělá v prostředí které má u vás, uvedené vaše osobní poznatky. Případně, zda jste měli koníka, který musel být nakutý např. kvůli špatné rohovině.
Prostě článek o vás a o vašem pohledu na to, vaše zkušenosti, co Vás na to přivedlo a samozřejmě doplněno fotgrafiemi.
Můj osobní názor, že velkou roli v tom hraje i genetika pokud koník zdědí dobrá kopyta o která je dobře pečováno, je z polovice vyřešeno.

Přídávám jednu nekoňskou. Kašpar při krmení

Jinak ještě pro Boža sama koukni http://adel123.rajce.idnes.cz/ Lovesice_31.12.08/#0_004.jpg (mezera)a ještě další fotka (nejsou moje)
a tady moje fotky toho samého koníka po vystrouhání(laikem) http://jizerra.rajce.idnes.cz/ 03012009/#P1020988.JPG (mezera)
Takže sama posuď jestli článek má cenu.
Jinak na rajčeti se daji dát k jednotlivým fotkám komentáře.....

11.1.2009 22:02
charliebob

XXX.XXX.224.10

sally napsal(a):
Božo, jestli myslíš, že se na tebe sesypou, nech ten článek plavat.
V tom případě bych se moc přimlouvala s Martinkou aspoň nafotit a dát fotky na rajče, ať si každý přebere jak umí. Myslím, že dost lidí neví, jak má vypadat správně vystrouhané kopyto naboso a soudí podle toho. Jistě, že když je sebrané na úplnou placku bez výrazného střelu, nemůže fungovat tak, že koně udrží na nohách. Nemůže se přisát k terénu.
Jinak už jsem vyrostla z toho, abych odsuzovala něco, s čím nemám zkušenost. A myslím, že mnozí odsuzují, aniž by ji měli - samozřejmě s koněm, vystrouhaným jaksepatří.
Tady po okolí je dost koní, co vyjedou s vozem ven třeba jen jednou za čas ( jinak stojí ve stáji), i chovné kobyly jsem znala takové - kopyta přerostlá, podkovy bez důvodu, ale holt podkované být musely.

Ten koník měl ta kopyta dost hrozná a i když nejsou ty fotky moc dobré, co se týče kopyt, nejsou focena zblízka, tak je vidět, že jsou po vystrouhání určitě lepší.

Ambro, můžu se zeptat, co to je daleko po asfaltě?

A s tím článkem si to nechám pár dní uležet.

11.1.2009 22:08
jsedek

XXX.XXX.157.58

ambra napsal(a):
No a my koveme koně na pole a taky všechny.... bohužel musej dosti daleko po asfaltně a od toho jsou u většiny koní potom krásný otlaky na kopytech.

Děda měl nakovanýho co pamatuju akorát jednoho, bylo to spíš proto že je to drahý a hlavně v té době už stejně dva koně v lese neubjehal takže do lesa chodil s jednim nebo do páru s mladým na zaučeni. Já teď hřebce kovu akorát na předek, páč měl vždycky olámaný špičky kopyt.

11.1.2009 22:17
jsedek

XXX.XXX.157.58

ambra napsal(a):

děda na soutěži

11.1.2009 22:21
jsedek

XXX.XXX.157.58

jsedek napsal(a):
Děda měl nakovanýho co pamatuju akorát jednoho, bylo to spíš proto že je to drahý a hlavně v té době už stejně dva koně v lese neubjehal takže do lesa chodil s jednim nebo do páru s mladým na zaučeni. Já teď hřebce kovu akorát na předek, páč měl vždycky olámaný špičky kopyt.

a já

11.1.2009 22:23
ambra

XXX.XXX.12.143

charliebob napsal(a):
Ten koník měl ta kopyta dost hrozná a i když nejsou ty fotky moc dobré, co se týče kopyt, nejsou focena zblízka, tak je vidět, že jsou po vystrouhání určitě lepší.

Ambro, můžu se zeptat, co to je daleko po asfaltě?

A s tím článkem si to nechám pár dní uležet.

Jo nemám detaily, to se omlouvám nestíhala jsem fotit, protože mi přimrzaly ruce k foťáku a nohy k zemi. Podcenila jsem počasí.

A boža po asfaltě tak od 2-10km po asfaltce. Ještě úplně super když kolem tebe frčej kamiony s neuvázanejma plachtama......

No určitě se teďka moc dobře kopyta nefotěj, když se do toho lepí sníh.

12.1.2009 08:23
charliebob

XXX.XXX.224.10

ambra napsal(a):
Jo nemám detaily, to se omlouvám nestíhala jsem fotit, protože mi přimrzaly ruce k foťáku a nohy k zemi. Podcenila jsem počasí.

A boža po asfaltě tak od 2-10km po asfaltce. Ještě úplně super když kolem tebe frčej kamiony s neuvázanejma plachtama......

No určitě se teďka moc dobře kopyta nefotěj, když se do toho lepí sníh.

Zase bude tepleji, doufám.

2-10 km beru jako dobrý trénink pro otužování bosých kopyt a vůbec netuším, co mají společného kamiony s neuvázanejma plachtama s kováním koní

12.1.2009 09:12
ambra

XXX.XXX.23.1

charliebob napsal(a):
Zase bude tepleji, doufám.

2-10 km beru jako dobrý trénink pro otužování bosých kopyt a vůbec netuším, co mají společného kamiony s neuvázanejma plachtama s kováním koní

No já to teda jako dobrý podklad pro otužování bosých kopyt nevidím, protože jsme tu zatím měly jenom dva koně, kterým to nevadilo a neměly z toho otlaky nebo dokonale obroušený kopyta.
A už vůbec nevidím nějaký plus se v tomto provozu pohybovat, takže když koníka z vaší fotografie napasujete mezi kladovku a osobák za to domalujete vůz a za ním secí stroj... vystihnete stituaci v který se pohybujeme. Úplně pak k nezaplacení jsou řidiči, kteří za vámi zastaví ne jak je správná bezpečná vzdálenost mezi auty (cca2m), ale tak 2cm za vozem a ještě zatroubijou. No na zabití takovejch lidí, takže pokud nemáte spolehlivého nebojícího se koně(těch je dneska dosti málo) tak maj po autě....
Jedinou výhodu to má v zimě, kdy jsou silnice hlavního tahu docela slušně udržováne, takže žádne klouzání nebo bruslení na náledí nehrozí. O chodnících se to leckdy nedá říct.

12.1.2009 09:48
charliebob

XXX.XXX.224.10

ambra napsal(a):
No já to teda jako dobrý podklad pro otužování bosých kopyt nevidím, protože jsme tu zatím měly jenom dva koně, kterým to nevadilo a neměly z toho otlaky nebo dokonale obroušený kopyta.
A už vůbec nevidím nějaký plus se v tomto provozu pohybovat, takže když koníka z vaší fotografie napasujete mezi kladovku a osobák za to domalujete vůz a za ním secí stroj... vystihnete stituaci v který se pohybujeme. Úplně pak k nezaplacení jsou řidiči, kteří za vámi zastaví ne jak je správná bezpečná vzdálenost mezi auty (cca2m), ale tak 2cm za vozem a ještě zatroubijou. No na zabití takovejch lidí, takže pokud nemáte spolehlivého nebojícího se koně(těch je dneska dosti málo) tak maj po autě....
Jedinou výhodu to má v zimě, kdy jsou silnice hlavního tahu docela slušně udržováne, takže žádne klouzání nebo bruslení na náledí nehrozí. O chodnících se to leckdy nedá říct.

Po zutí potřebují kopyta čas. Samozřejmě, že nevezmu čerstvě zutého koně na desetikilometrovou trasu po asfaltě, ale začnu s ním pomalu, dvacet minut až půl hodiny denně, krokem na ruce. Obzvláště, jsou-li koně ustájené na travnaté pastvině. Ale vlastně nevím, jak máte ustájené koně vy. Pokud tráví více času zavření, tak to naboso zřejmě nepůjde. Ale věř mi, nejsi jedinná, kdo jezdí ve velkém provozu, takže vím, že kvůli tomu ti koně kovaní být nemusí. Naše máme naboso šest let a kdyby to nešlo, už dávno bychom opět nakovali. Měla bych i horší foto, kde je více kamionů a jedou v obou směrech, ale raději fotím přírodu. Ale jak vidím, je dobré si fotit i auťáky a kamiony, tak se polepším . To jak se ti kůň pohybuje ve velkém provozu nesouvisí s podkováním, ale s přiježděností koně.

12.1.2009 10:28
ambra

XXX.XXX.23.1

charliebob napsal(a):
Po zutí potřebují kopyta čas. Samozřejmě, že nevezmu čerstvě zutého koně na desetikilometrovou trasu po asfaltě, ale začnu s ním pomalu, dvacet minut až půl hodiny denně, krokem na ruce. Obzvláště, jsou-li koně ustájené na travnaté pastvině. Ale vlastně nevím, jak máte ustájené koně vy. Pokud tráví více času zavření, tak to naboso zřejmě nepůjde. Ale věř mi, nejsi jedinná, kdo jezdí ve velkém provozu, takže vím, že kvůli tomu ti koně kovaní být nemusí. Naše máme naboso šest let a kdyby to nešlo, už dávno bychom opět nakovali. Měla bych i horší foto, kde je více kamionů a jedou v obou směrech, ale raději fotím přírodu. Ale jak vidím, je dobré si fotit i auťáky a kamiony, tak se polepším . To jak se ti kůň pohybuje ve velkém provozu nesouvisí s podkováním, ale s přiježděností koně.

No my vzhledem k tomu, že jsme ve městě pastvinu nevedeme, pouze kamenitej dvůr, jelikož je z kopce takže když prší voda z téka, tak ty kamínky vylezají na povrh, ale lepší než ho mít jak někteří vybetonovanej.
No třeba Lauru jsme koupily byla na boso, ale jelikož přišla ne zrovna z dobrých podmínek, co se tedy péče týkalo, zarostlý ohlav v hlavě.... Tak příliš dlouho na boso zůstat nemohla, protože při první strouhání se jí na zadkách otevřely krásný otlaky, v jednom dokonce byl hnis. Kováře málem ranil infarkt, když to viděl. Takže na předky si nakula hned olamovaly se kor na tom asfaltu no a pak šly na podkovy i zadky ne zrovna moc udržovaný předchozími majiteli. No ale aspoň má na podkovách normální grify a ne štulny.
A myslím, že to s provozem má co dělat, podkovy se hezky kloužou na přechodech, protože jsem si teďka všimla že používají na ty přechody nějaký nový i mi přijde více odolný barvy.
No a ten provoz mám pocit, když se na inzerátu zeptáš jestli koník chodí v provozu, kolem kamionů, vlaků apod. tak je chvilku ticho pak se ozve takový nesmělý pokašlávání jako hmhm a nakonec z většiny lidí vypadne, no my tady nic takovýho nemáme. Řekla bych náhoda, kdyby to bylo dvakrát třikrát, ale ve skoro 60% případů....? No nevím.
A vím jak to vypadá, když se koník bojí. Jedni tu mají valacha.... vyrostl v provozu... a bojí se pomalu i traktoru... takže čas od času hrají po ulici s koníkem pinpong mezi barákama.

12.1.2009 17:53
bonita

XXX.XXX.98.76

ambra napsal(a):

ahojtetak draheho salamu se vam zachtelo?to tych 200 000 je aj malo, ked sme boli na drazbe este v roku 2007, tak s takou nadejou, ze si vyberieme nejaku mladosku, tak sme odtial odchadzali sakramentsky znechuteni...co vam budem hovorit, dosli tam Zapadniari a hadzali takymi sumami, ze sa nam panenky pretacali

12.1.2009 17:57
bonita

XXX.XXX.98.76

ambra napsal(a):

no para sa da vybratnapriklad dvaja vrani bratia nasho zrebca z rocnika, sli rovno do Francuzska na tahanie voza, a ze to boli fesaci! Ked dosiahli dvoch rokov uz aj sli do "skoly" a teraz vymetaju sutaze.

12.1.2009 18:03
bonita

XXX.XXX.98.76

ambra napsal(a):

teraz k tomu provozu, ja som si teraz robila vodicak, a pri jazde uz druhej ucastnicky, som sa spytala instruktora, ci by nebol taky dobry a pri vyucbe "C" nepripominal ziakom, aby sa spravali ohladuplne pri jazdcoch na koni a teraz pocuvajte: prisediaci policajt sa ozval, ze aky zakon tym porusuju, ked prefrcia 90tkou po ceste vedla kona, lebo 90 je povolenaa ja sice neporusia zakon ako taky, ale zakon ohladuplnosti! a dal mi za pravdu. Lebo i ja som si vsimla, ze u nas si to hlavne nakladiaky turbuju, nespomalia, neuhnu, proste sa sinu v tej ich linii, popripade este zatrubiano horor na entua ze mam reflexnu vestu a na nej vykricnik nikto u nas neakceptuje. V Uk sa mi ani raz nestalo, zeby soferi nespomalili a neobisli okruhom kona s jazdcom, dokonca motorkari na poriadnych masinach, uz v dialke vypinali motor a presli doslova slimacim tempom okolo. Tak a teraz mi povedzte, kde je pes zakopany...

12.1.2009 20:52
charliebob

XXX.XXX.224.10

ambra napsal(a):
No my vzhledem k tomu, že jsme ve městě pastvinu nevedeme, pouze kamenitej dvůr, jelikož je z kopce takže když prší voda z téka, tak ty kamínky vylezají na povrh, ale lepší než ho mít jak někteří vybetonovanej.
No třeba Lauru jsme koupily byla na boso, ale jelikož přišla ne zrovna z dobrých podmínek, co se tedy péče týkalo, zarostlý ohlav v hlavě.... Tak příliš dlouho na boso zůstat nemohla, protože při první strouhání se jí na zadkách otevřely krásný otlaky, v jednom dokonce byl hnis. Kováře málem ranil infarkt, když to viděl. Takže na předky si nakula hned olamovaly se kor na tom asfaltu no a pak šly na podkovy i zadky ne zrovna moc udržovaný předchozími majiteli. No ale aspoň má na podkovách normální grify a ne štulny.
A myslím, že to s provozem má co dělat, podkovy se hezky kloužou na přechodech, protože jsem si teďka všimla že používají na ty přechody nějaký nový i mi přijde více odolný barvy.
No a ten provoz mám pocit, když se na inzerátu zeptáš jestli koník chodí v provozu, kolem kamionů, vlaků apod. tak je chvilku ticho pak se ozve takový nesmělý pokašlávání jako hmhm a nakonec z většiny lidí vypadne, no my tady nic takovýho nemáme. Řekla bych náhoda, kdyby to bylo dvakrát třikrát, ale ve skoro 60% případů....? No nevím.
A vím jak to vypadá, když se koník bojí. Jedni tu mají valacha.... vyrostl v provozu... a bojí se pomalu i traktoru... takže čas od času hrají po ulici s koníkem pinpong mezi barákama.

Inzeráty nečtu, ani na ně nevolám, tak opravdu netuším, kolik lidí má koně vychované a kolik ne.
Nechceš tuto debatu raději přesunout na mail?
Nějak tomu pořád nerozumím. Píšeš, že podkovy se hezky kloužou na přechodech, ale kovete?
Kdyby k nám přišel kůň z takto špatných podmínek, jako k vám přišla Laura, tak bych věděla, že na bosém zanedbaném kopytě či zutém kopytě, mohou být otlaky a tvoří se abscesy, ale to je naproto normální i to, že se kopyto láme. Láme se to, co mělo být už dávno pryč. Takže bych zavolala šikovného kopytáře, dala kobylce šanci k uzdravení kopyt, ale určitě bych ji nenakovala. Podkova problém jen překryje, ale nevyřeší. Ale já nejsem kopytář, existuje již spousta odborné literatury, kde si vše můžeš vyčíst i na internetu je toho dost.
Hodně jsem o tom přemýšlela a myslím, že bych koně raději někde ustájila, kde mají pro chov vhodnější podmínky, ale neměla bych ho doma, pokud bych mu nedokázala vhodné podmínky zajistit. Kůň je zvíře stvořené pro pohyb, který mu bohužel stále spousta majitelů nezajistí.

12.1.2009 21:07
ambra

XXX.XXX.12.143

charliebob napsal(a):
Inzeráty nečtu, ani na ně nevolám, tak opravdu netuším, kolik lidí má koně vychované a kolik ne.
Nechceš tuto debatu raději přesunout na mail?
Nějak tomu pořád nerozumím. Píšeš, že podkovy se hezky kloužou na přechodech, ale kovete?
Kdyby k nám přišel kůň z takto špatných podmínek, jako k vám přišla Laura, tak bych věděla, že na bosém zanedbaném kopytě či zutém kopytě, mohou být otlaky a tvoří se abscesy, ale to je naproto normální i to, že se kopyto láme. Láme se to, co mělo být už dávno pryč. Takže bych zavolala šikovného kopytáře, dala kobylce šanci k uzdravení kopyt, ale určitě bych ji nenakovala. Podkova problém jen překryje, ale nevyřeší. Ale já nejsem kopytář, existuje již spousta odborné literatury, kde si vše můžeš vyčíst i na internetu je toho dost.
Hodně jsem o tom přemýšlela a myslím, že bych koně raději někde ustájila, kde mají pro chov vhodnější podmínky, ale neměla bych ho doma, pokud bych mu nedokázala vhodné podmínky zajistit. Kůň je zvíře stvořené pro pohyb, který mu bohužel stále spousta majitelů nezajistí.

Bože jenomže my máme koně na práci na poli. Vlastně nás živěj, takže přemístit nepřipadá v úvahu a bohužel na tomto povrchu by nemohla ani chodit. Ale bohužel předchozí majitel si myslel, že když kobylu zuje nechá tak a nebude půl roku strouhat tak se to samo srovná. Jak sama píšeš nesrovná musí se to nechat odrůst, upravovat a koník nesmí okamžitě začít chodit na tvrdém. Jinak jak píšeš se nadělej absesy atd. Jenomže to zase chce podmínky, který tu nejsou a který pro pracovní koně dneska spousta lidí nemá. Což odrostení pro možnost chození na boso trvá nejmíň rok někdy i déle závyslé na kvalitně a poškození kopyt, taky jejich růst atd. Neboj už jsem si o tom něco četla. Jenomže u Laury je právě ten případ, kterej by byl na dýl. Ale najdu ti tu jednu chuťovku budeš koukat na jakejch kopytech někteří koně choděj např. v Polsku pošlu ti to na mail.

sabora

12.1.2009 22:32
sabora

XXX.XXX.73.117

ambra napsal(a):

Ahoj všem, po nějaký tý době píšu, píšu ale protože vzdávám, přecenila jsem svoje síly a nestíhám to tak jak by bylo potřeba. Proto idyž si to nedovedu představit, budu koně prodávat.
tak kdyby jste někdo věděl, kdo by koně sháněl, tak je naprodej jeden
valach N do 5tého roku, otec Nemo -Matka Beruška KHV cca150-155cm. -psaný ryzák, ale je něco mezi šimlem a tygrem, ježděn wester a zaučován ve voze. nekovaný- perfektní kopyta. 100% zdravý vše OK- ne pro začátečníka. prodej i se sedlem zn.Zajac a komplet výbavou.
obsednutý a přiježďovaný Ver.Cejpovou!

kobylka 1,5roku matka N- otec QH (má je oba v modrém průkazu) smíšená hnědka s puntíky na zádi. bude větší- velice pěkná.
cena 50tis-valach a 35 tis kobylka. dohromady sleva-
výbava 20tis.
Mnichovo Hradiště

sabora

12.1.2009 22:37
sabora

XXX.XXX.73.117

sabora napsal(a):
Ahoj všem, po nějaký tý době píšu, píšu ale protože vzdávám, přecenila jsem svoje síly a nestíhám to tak jak by bylo potřeba. Proto idyž si to nedovedu představit, budu koně prodávat.
tak kdyby jste někdo věděl, kdo by koně sháněl, tak je naprodej jeden
valach N do 5tého roku, otec Nemo -Matka Beruška KHV cca150-155cm. -psaný ryzák, ale je něco mezi šimlem a tygrem, ježděn wester a zaučován ve voze. nekovaný- perfektní kopyta. 100% zdravý vše OK- ne pro začátečníka. prodej i se sedlem zn.Zajac a komplet výbavou.
obsednutý a přiježďovaný Ver.Cejpovou!

kobylka 1,5roku matka N- otec QH (má je oba v modrém průkazu) smíšená hnědka s puntíky na zádi. bude větší- velice pěkná.
cena 50tis-valach a 35 tis kobylka. dohromady sleva-
výbava 20tis.
Mnichovo Hradiště

kobylka

606719093

12.1.2009 23:19
sally

XXX.XXX.136.64

bonita napsal(a):
teraz k tomu provozu, ja som si teraz robila vodicak, a pri jazde uz druhej ucastnicky, som sa spytala instruktora, ci by nebol taky dobry a pri vyucbe "C" nepripominal ziakom, aby sa spravali ohladuplne pri jazdcoch na koni a teraz pocuvajte: prisediaci policajt sa ozval, ze aky zakon tym porusuju, ked prefrcia 90tkou po ceste vedla kona, lebo 90 je povolenaa ja sice neporusia zakon ako taky, ale zakon ohladuplnosti! a dal mi za pravdu. Lebo i ja som si vsimla, ze u nas si to hlavne nakladiaky turbuju, nespomalia, neuhnu, proste sa sinu v tej ich linii, popripade este zatrubiano horor na entua ze mam reflexnu vestu a na nej vykricnik nikto u nas neakceptuje. V Uk sa mi ani raz nestalo, zeby soferi nespomalili a neobisli okruhom kona s jazdcom, dokonca motorkari na poriadnych masinach, uz v dialke vypinali motor a presli doslova slimacim tempom okolo. Tak a teraz mi povedzte, kde je pes zakopany...

Kdyby jenom cvoci na silnicích. I louky, kolem lesa - už nestačí, že tam rajtují motorky, ale nově i čtyřkolky.
A dneska, přes naše a sousední družstevní pole po sněhu, 20 m od silnice koleje od teréňáku napříč lány.

13.1.2009 07:21
ambra

XXX.XXX.23.1

sally napsal(a):
Kdyby jenom cvoci na silnicích. I louky, kolem lesa - už nestačí, že tam rajtují motorky, ale nově i čtyřkolky.
A dneska, přes naše a sousední družstevní pole po sněhu, 20 m od silnice koleje od teréňáku napříč lány.

Jo a to se tu pak někdo diví, že nadávám na provoz... odvázaný plachty z kamionů..... navíc místy nekvalitní asfalt jako podklad + úžasné přechody.
No moje nadšení nezná mezí.
A bonita víš čím to asi bude, že se takto chovaj? Protože kolik lidí je prakticky v centru města jako jsme my? Takže pak kde se s tím řidiči maj setkat a navíc by to ještě chtělo nějaký postihy ze strany policistů a dalších orgánů... a lidi by se to naučili.

13.1.2009 09:51
bonita

XXX.XXX.141.92

ambra napsal(a):

ach jaj, sabora, to je mi luto, ale vedz, ze nikdy nie je tak zle, aby nebolo este horsie...naozaj ich musis dat prec? aj valaska? to je skoda...bola by z nich pekna para

13.1.2009 09:54
bonita

XXX.XXX.141.92

ambra napsal(a):

no jasne, ze by to mozno pomohlo, keby dostavali pokuty, ale ako by sa to dokazovalo, ze ma vodic ohrozil, ked nespomalil a neobisiel ma....to musi byt skratka v ludoch, ved kazdy ma byt zodpovedny za svoj majetok, alebo majetok, ktroy mu bol zvereny, a vobec im nenapadne, ze poplaseny kon im ten majetok moze poskodit, nehovoriac o pripadnej skode kona a jazdca

13.1.2009 10:15
ambra

XXX.XXX.23.1

bonita napsal(a):
no jasne, ze by to mozno pomohlo, keby dostavali pokuty, ale ako by sa to dokazovalo, ze ma vodic ohrozil, ked nespomalil a neobisiel ma....to musi byt skratka v ludoch, ved kazdy ma byt zodpovedny za svoj majetok, alebo majetok, ktroy mu bol zvereny, a vobec im nenapadne, ze poplaseny kon im ten majetok moze poskodit, nehovoriac o pripadnej skode kona a jazdca

bonita já teda osobně nepředpokládám, že by kůň(nebojící se) a normální jezdec dobrovolně skákali pod auta nebo se je jinak pokoušeli ohrožovat. A myslím, že pokud řidič dodržuje bezpečnou vzdálenost tedy ne že zastaví případně jede 2cm koníkovi za zadkem nebo vozem, nemůže se za normálních okolností (předpoklad normálního řidiča a žádného vyhrabanca za volatnem) nic stát. Ale bohužel, když ti jeden auto "2cm" za zadkem koně najednou se rozhodne předjet a ještě zatroubí... no myslím, že není co řešit. Myslím, že by si pak někteří řidiči předjíždějící i auta dali pozor, kdyby je mohlo to auto před nimi, za nedodržení bezpečné vzdálenosti nakopnout teda spíš řidiče za volantem.

13.1.2009 10:20
bonita

XXX.XXX.141.92

ambra napsal(a):

ale ved sa to stavasi vsimni ako niektroi magori zastavia za autom, div sa blatnikmi nedotykaju a potom pri rozjazde toho prveho, ak nahodou nestihne hned prelozit nohu z brzdy na plyn, toho za nim tukne a je zle....

13.1.2009 10:22
bonita

XXX.XXX.141.92

ambra napsal(a):

nieco z vystavy

13.1.2009 10:22
bonita

XXX.XXX.141.92

ambra napsal(a):

tinker

13.1.2009 10:23
ambra

XXX.XXX.23.1

bonita napsal(a):
nieco z vystavy

Koukám, že jsi zapátrala ve svém soukromém archviu ne?

13.1.2009 10:24
bonita

XXX.XXX.141.92

ambra napsal(a):

ano

13.1.2009 10:25
bonita

XXX.XXX.141.92

ambra napsal(a):

13.1.2009 15:30
sally

XXX.XXX.136.64

bonita napsal(a):

Pokuty moc neřeší. Především ne u darebáků s vysokými příjmy. Daleko výchovnější jsou veřejně prospěšné práce.
Milionáři, zametající chodníky ve svém bydlišti, to by fungovalo asi lépe.

13.1.2009 15:32
sally

XXX.XXX.136.64

bonita napsal(a):

Ponožky na nožky .
Čímpak se bělí shirům ponožky na výstavy? Snad né Vanishem?

13.1.2009 17:12
bonita

XXX.XXX.197.135

ambra napsal(a):

sally, ha hanee ale neverila by si, len praskovymi pilinami

13.1.2009 18:24
ambra

XXX.XXX.12.143

bonita napsal(a):
ano

No mě se líbí to hříbě vzorně ťapkající vedle... nikde se neženoucí.

13.1.2009 23:22
sally

XXX.XXX.136.64

bonita napsal(a):
sally, ha hanee ale neverila by si, len praskovymi pilinami

Aha, hned jsem chytřejší. Tenhle dobyteček taky potřebuje občas vybělit ponožky

14.1.2009 04:28
suszenka

XXX.XXX.38.38

ambra napsal(a):

Ahoj. Nedalo mi to a musím se zeptat. sháním chlaďáska tak do 3 let k odběru tak v květnu. do té doby se starám o klusačku. cenově tak do 20 000, nejlépe třeba na 3 splátky, ale není podmínkou. Na pohlaví nezáleží, na původu taky ne, kdyby měl nějakou zajímavou barvu budu ráda (hnědých koní máme plnou stáj a kobylu nemůžu nikdy ve výběhu najít :-) ). Bude to koník na courání po lese a možná do westernu. Jsem z Brna, čím blíž, tím líp... Takže budu ráda za jakoukoliv nabídku nebo radu. Na fotce moje 13tiletá americká klusačka Sonáta

14.1.2009 07:46
ambra

XXX.XXX.254.1

sally napsal(a):
Aha, hned jsem chytřejší. Tenhle dobyteček taky potřebuje občas vybělit ponožky

sally aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa tys mu zarovnala ocásek, styď se chudáček vypadá jak nějakej dostihák

14.1.2009 18:36
bonita

XXX.XXX.120.45

ambra napsal(a):

Suszenka: pena klusacka tie koniky tu od sabory su asi nad cenovy ramec, ze? Dufam, ze najdes, co hladas

14.1.2009 18:38
bonita

XXX.XXX.120.45

ambra napsal(a):

ambricko, vsimla si si, ze aj ja som smykla kobyle ocasek? Musela som, lebo raz som prisla k nej a pozeram, mne sa na jej chvostiku nieco nepaci, a ona milostiva, robila asi hokusy pokusy vo vybehu a asi 30 cm od konca si vysklbla kus presne v prostriedku, tak aby jej to rychlejsie dorastlo, usmykla som jej 15 cm z celeho chvostika

14.1.2009 20:00
ambra

XXX.XXX.12.143

bonita napsal(a):
ambricko, vsimla si si, ze aj ja som smykla kobyle ocasek? Musela som, lebo raz som prisla k nej a pozeram, mne sa na jej chvostiku nieco nepaci, a ona milostiva, robila asi hokusy pokusy vo vybehu a asi 30 cm od konca si vysklbla kus presne v prostriedku, tak aby jej to rychlejsie dorastlo, usmykla som jej 15 cm z celeho chvostika

bonita to jsem si teda nevšimla, ale teďka jsem koukala ale je to špatně vidět. Ale ty jsi jí ho sešmikala do špičky nebo je tam aspoň náznak. Sally to vzala narovno jak u těch srneček dostihovejch to se mi na těch koních líbí ze všeho nejmíň!

14.1.2009 20:43
bonita

XXX.XXX.113.4

ambra napsal(a):

nejako zvlast som sa s tym nehrala, vzala noznicky a smyk

14.1.2009 21:18
bonita

XXX.XXX.113.4

ambra napsal(a):

nocny snezik

14.1.2009 21:25
ambra

XXX.XXX.12.143

bonita napsal(a):
nocny snezik

bonita to je hezký kobylka má krásně klenutej krček

14.1.2009 21:28
bonita

XXX.XXX.113.4

ambra napsal(a):

jj dik, ona je hereckaaj u vas dnes padal sneh? u nas skoro cely den, skoro ma slak trafil, v spravach ukazovali, ze kazdych 13 sekund! sa stala havarka...

14.1.2009 21:58
ambra

XXX.XXX.12.143

bonita napsal(a):
jj dik, ona je hereckaaj u vas dnes padal sneh? u nas skoro cely den, skoro ma slak trafil, v spravach ukazovali, ze kazdych 13 sekund! sa stala havarka...

bonita i u nás taky z toho nejsem nadšená... už by ta zima mohla skončit

14.1.2009 22:05
bonita

XXX.XXX.113.4

ambra napsal(a):

tu e dnes akosik pusto, asi vsetci zapadali

15.1.2009 01:44
suszenka

XXX.XXX.123.40

bonita napsal(a):
Suszenka: pena klusacka tie koniky tu od sabory su asi nad cenovy ramec, ze? Dufam, ze najdes, co hladas

ta kobylka od sabory je moc krasna ale 35000 je opravdu hodne. to bych financne neutahla. jedine na splatky. ale budu hledat dal a verim ze se mi zadari...

15.1.2009 09:26
siringa

XXX.XXX.23.1

bonita napsal(a):
tu e dnes akosik pusto, asi vsetci zapadali

Trochu letní tématiky

15.1.2009 17:47
bonita

XXX.XXX.52.212

ambra napsal(a):

Ahoj Siringa, akurat som si na teba zmyslela a rozmyslala som, co sa s tebou stalo...velmi dlho si nenapisala

15.1.2009 17:49
bonita

XXX.XXX.52.212

ambra napsal(a):

Suszenka: a zo Slovenska by si chladaska nechcela? ci zasa transport by bol drahy? obcas sa na bazosi vyskytnu nie velmi drahe kone...

15.1.2009 22:04
bonita

XXX.XXX.113.4

ambra napsal(a):

kuk, posuvam....

15.1.2009 22:25
ambra

XXX.XXX.12.143

bonita napsal(a):
kuk, posuvam....

kuk bonita

15.1.2009 22:27
bonita

XXX.XXX.113.4

ambra napsal(a):
kuk bonita