mám možná hloupý dotaz mám 2 koně kteří si rozumí nijak velké šarvátky mezi nima nejsou, na jaře chci koupit dalšího, chtěla sem se zeptat jestli to takhle někdo udělal a jestli někdo má 3 koně a jak si spolu rozumí,protože sem slyšela že lichý počet není dobrý děkuji,mí koně dříve žili ve stádu a ani jeden není nijak zvlášť dominantní
iisaabeel
napsal(a):
mám možná hloupý dotaz mám 2 koně kteří si rozumí nijak velké šarvátky mezi nima nejsou, na jaře chci koupit dalšího, chtěla sem se zeptat jestli to takhle někdo udělal a jestli někdo má 3 koně a jak si spolu rozumí,protože sem slyšela že lichý počet není dobrý děkuji,mí koně dříve žili ve stádu a ani jeden není nijak zvlášť dominantní
Tak přesně tohle jsem udělala já... Koupila jsem nejdřív jednoho (kobylu) a pak druhého (valacha), dala je do nového prostředí k sobě.. celkem se snášeli, žádný dominantní mezi těmi dvěma nebyl, nebo se aspoň neprojevoval.... Po dvou nebo třech měsících jsem koupila třetího, roční hříbě (valacha). Nejdřív jsem ho dala do soukromého výběhu, odkud tři dny koukal na ty dva a oni zase na něj, lízali si tlamičky, nijak se na sebe nešlebili... Pustila jsem hříbě k těm dvěma a oni ho začali zle honit, kousat, kopali se... po týdnu nebo po dvou se to zlepšilo, malej si začal zvykat, že je ve stádu ten na nejnižším postu... teď po dvou měsících, co jsou spolu se malej drží cca 10 metrů od těch dvou a když se ti dva rozdělí, jde ke kobyle a hezky se mazlej, jakmile to zjistí ten dospělý valach, rozežene tu partu a zase se drží kobyly a malej musí stát kus od nich... řeším to tím, že budu kupovat další hříbě.... snad to pomůže.. budou si moct spolu hrát ty dvě hříbata, nezávisle na dospělých...
Jestli máš ty dva koně, doporučuju ti je nechat jen ve dvou, nebo koupit rovnou dva další... něco na tom lichém počtu asi bude...
Ale já s koňmi prakticky začínám, tak nevím, zda se nemýlím a třeba je to jen tím, že si prostě jen nesedli... Možná je to jako u lidí... někdo je ti od pohledu sympatický a někdo ne...
iisaabeel
napsal(a):
Myslím, že je to dost individuální a záleží na tom 3.koni jaký bude. I když u nás je to asi takto: taky jsme měli dva, kteří si rozuměli a nepotřebovali si navzájem dokazovat, kdo má navrch. Brzy však přibyl třetí kůň, sice nejmladší, zato jim pěkně zdvihl krovky. Takže je buzeruje, otravuje, honí, šklebí se na ně.....ale ti dva jsou stále k sobě neutrální, rozlišují jen vztah k tomu novému - třetímu. Už jsou takto něco přes dva roky a moc se nezměnilo. Jen pozoruji, že čím více jsou na pastvině 7/24, tím méně, je ten "nový" honí a otravuje. Před cizími koňmi je však chrání a v cizím prostředí je na svých stájových druzích hodně závislý, ale to již pomalinku odbouráváme.
iisaabeel
napsal(a):
No jeden ma druhe kone hrozne rad s kazdym by se kamaradil druhy si drzi odstup po tom prvnim obcas vyjede zubama nebo se sklebi kdyz ma spatnou naladu ten je ale flegmatik tak to neresi a mysli si svoje ale pak si zas hrajou nebo se okusuji sou to starsi valasi a k nim pribude opet starsi konik zadny mladoch a jsou porad na pastvine,znam 2 co takhle maji kone a funkuje to
iisaabeel
napsal(a):
naše kobylka Dubiny byla 5 let sama, jen s ovcemi a kozami, pak jsme přikoupili starší kobylku Tamaru, dost dominantní. Dubina se na Tamaru sice rychle zvykla, ale nikdy se z nich nestaly opravdové kamarádky. Před měsícem jsme koupili další starou kobylku Bonu. Asi čtyři dny jí kobyly víceméně ignorovaly, ale pak se Dubina na Bonu doslova navázala, chodí pořád za ní s hlavou přilepenou na jejím zadku a nehne se od ní. Prostě nej kámošky. A Tamara jim oběma šéfuje a vypadá velmi spokojeně.
danurba
napsal(a):
naše kobylka Dubiny byla 5 let sama, jen s ovcemi a kozami, pak jsme přikoupili starší kobylku Tamaru, dost dominantní. Dubina se na Tamaru sice rychle zvykla, ale nikdy se z nich nestaly opravdové kamarádky. Před měsícem jsme koupili další starou kobylku Bonu. Asi čtyři dny jí kobyly víceméně ignorovaly, ale pak se Dubina na Bonu doslova navázala, chodí pořád za ní s hlavou přilepenou na jejím zadku a nehne se od ní. Prostě nej kámošky. A Tamara jim oběma šéfuje a vypadá velmi spokojeně.
Dekuji tohle mi udelalo radost ze to taky nekde funkuje myslim ze takhle to dopadne i tady jestli bude treti taky nekonfliktni tak se pripoji k mymu flegmosovi a starej protivnej dedek jim bude s chuti sefovat a jeste pustili ste tu treti hned k tem dvoum?
iisaabeel
napsal(a):
Dekuji tohle mi udelalo radost ze to taky nekde funkuje myslim ze takhle to dopadne i tady jestli bude treti taky nekonfliktni tak se pripoji k mymu flegmosovi a starej protivnej dedek jim bude s chuti sefovat a jeste pustili ste tu treti hned k tem dvoum?
Taky jsem měla donedávka dva koně, valacha a kobylu. Pořídila jsem jim dalšího valacha, nekonfliktního, submisivního. Ze stařečka domácího pána se stal rázem ochránce kobyly a ta, jako správná ženská, mezi nimi udělala trošku rošádu. I když jsem věděla, že jsou všechny koně vlastně nekonfliktní, raději jsem rozdělila výběh a na přechodnou dobu cca měsíce se seznamovali přes ohradu. Ale něco se změnilo. Valach začal nového koně kousat, kobyla, která nikdy nekopala, začala nového koně kopat. Takže suma sumárum příchodem dalšího koně se situace změní a nelze dopředu odhadnout, jak to bude fungovat. Je třeba promyslet hlavně bezpečnost, aby se koně navzájem nezranili a lidi kolem nich mohli bezpečně procházet, a zbytek už si oni musí mezi sebou vyřešit sami.