Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.3.2010 22:24
furble

XXX.XXX.89.129

Zajímal by mě váš názor ... je pro kobylku (3 roky) achala nutný oves? Zatím pouze pracujeme ze země a kobylka si užívá kamošů a výběhu. Ráda bych oves nahradila kukuřicí (spíše chci pomalejší energii a aby koník trochu přibral). Je to kravina?

22.3.2010 05:09
natalia

XXX.XXX.107.131

Ahoj. Môj názor je ten, že ovos nie je vôbec nutný. Mám skoro 6 ročného valacha, jazdím tak rekreačne reining, ale dosť aktívne a už skoro rok ho kŕmin len granulami obsahujúci vo väčšom množstve kukuricu (asi 60% a ovos neobsahujú vôbec) a musím sa priznať, že som veľmi spokojná. Koník býval po ovsi nervózny, dosť sa potil a aj mimo jazdenia vymýšľal kraviny, ale odkedy ovos nedostáva je úplne v pohode. A aj ja ňom vidím, že je spokojný. Toť moja skúsenosť :-).

22.3.2010 09:32
klawdie

XXX.XXX.100.124

Ovsem přeci není povinost krmnit, na výběr máš z velkého množství krmení stačí si jen vybrat, já oves nahrazuji ječmenem, ale dávám jej pouze pracujícímu koni,jinak mám koně na nízkoenergetických granulí právě na objem. :-)

22.3.2010 12:53
furble

XXX.XXX.89.129

Děkuji za názory ... kobylku jsem kupovala s tim, že nikdy oves nedostávala (krmena hobby granulemi Zeno z Kroměříže bez obsahu ovsa) ... v nynějším ustájení mi bylo řečeno, že takovej mladas nemůže bez ovsa být, tak se ptám na víc názorů. Kobylka nic moc opravdu zatím nedělá, chodíme na prochajdy a pracujeme ze země ... kobča rychle znervozní a bývá občas vyklepaná (ale nic hroznýho), nicméně si myslím, že s tímhle by to snad také mohlo trochu pomoci.
Btw. Když tvrdím, že oves dodává rychlou energii, která jde do hlavy a kukuřice dodává energii postupně pomalu a jde i na objem ... je to tak? Vím, že kukuřice dodává více energii, proto je potřeba dávat ji méně než ovsa ... pokavad se pletu, opravte mě, prosím. Pro doplnění ... kobylka má k dispozici samozřejmě seno, krmíme hobby granulema (Zeno), lněný semínko, trošku ječmene, oves ...

22.3.2010 13:00
klawdie

XXX.XXX.100.124

Jak jsme psala výše, a jak je často zvykem,oves není nutný ani povinný, oves koním bez práce často leze do hlavy, některým i s prací, více se po něm potí, bývají nervozní... ječmen i kukuřice jsou vhodné pro vykrmování koní.
Nepodřizuj se radám, když s nima nesouhlasíš. Kolikrát odbotrník, není odborník...
Jinak pěkný přehled o krmení najdeš na stránkách Napajedel http://www.napajedlastud.cz/index1.php?stranka=serial nebo www.centrumkrmiv.cz

22.3.2010 13:04
red and white

XXX.XXX.125.26

Mladému koni bych asi moc kukuřice nedávala, to už je lepší ten ječmen. Ale není přeci problém zkrmovat směs s určitým podílem mezi použítýmy krmivy. Oves samozdřejmně není nezbytně nutný, ale zvláště pro mladé koně je velmi vhodný, je lehce stravitelný, a má rychle využitelnou energii - pro temperamentního puberťáka super volba. A pokud chceš něco na nakrmení, existuje spoustu kombinovaných směsí, granulí apod. určené přesně pro skupiny koní ( senior, junior, sport, relax..) které můžeš přidávat. :-)

23.3.2010 16:49
furble

XXX.XXX.89.129

Tím nahrazením ovsa kukuřice jsem samozřejmě nemyslela v poměru 1:1 :). Spíš stylem vysadit oves a dát kukuřice 1/3 dávky ovsa.

Přidejte reakci

Přidat smajlík