karwen
napsal(a):
Poradíte mi prosím jak správně nastavit martingal aby správně fungoval? Máte někdo nějakou fotečku kde je správě nastavený, správně dlouhý nebo krátký, utažený nebo volný... děkuji
K dotatu. Standartně se uvádí, že kroužky martingálu (nejde-li o pevný martingál), by měly být ve výšce kyčelního hrbolu, na skoky delší.
Martingál je pomocná otěž, která kryje konflikt nedorozumnění jezdce a koně. Jezdit s martingálem znamená připravit se možný prostor komunikace s koněm. Limituje se možnost působení ruky jezdce téměř výhradně na jazyk koně.
Já se přimlouvám za proježdění koně do té míry, kdy martingál není potřeba. Případně jej nastavit pouze tak, aby bylo zamezení kouknutí "z oka do oka".
karwen
napsal(a):
Já mám za to, že martingal je především k tomu, aby kůň nezvedal hlavu moc vysoko, za tímto účelem ho chci pořídit, než pořizovat nějaký vyvazováky nebo průvlečky...
Ano přesně takto působí. Je to pomocná otěž. Pokud kůň zvedne hlavu, tak přes jakousi pomyslnou kladku (= kroužek martingálumu) stáhne jezdec hlavu koně dolů otěží. Pokud si myslíš, že koně přepereš, pak je martingál vhodný.
Bohužel neřeší příčinu, ale pouze důsledek. Kůň zvedá hlavu z nějakého důvodu, co takhle se nad ním zamyslet? Třeba ho něco bolí, nebo vyžadovaná práce je nad jeho možnosti, nerozumí požadavkům jezdce, není motivován jezdci vyhovět, nebo mu ještě nikdo nevysvětlil, jak se pod jezdcem pohybovat...
lesik
napsal(a):
Ano přesně takto působí. Je to pomocná otěž. Pokud kůň zvedne hlavu, tak přes jakousi pomyslnou kladku (= kroužek martingálumu) stáhne jezdec hlavu koně dolů otěží. Pokud si myslíš, že koně přepereš, pak je martingál vhodný.
Bohužel neřeší příčinu, ale pouze důsledek. Kůň zvedá hlavu z nějakého důvodu, co takhle se nad ním zamyslet? Třeba ho něco bolí, nebo vyžadovaná práce je nad jeho možnosti, nerozumí požadavkům jezdce, není motivován jezdci vyhovět, nebo mu ještě nikdo nevysvětlil, jak se pod jezdcem pohybovat...
Vím že nic ho nebolí, práce asi nebude nad jeho možnosti, nepracujem nějak moc, lehká práce, ale chci aby nesl hlavu ve správné pozici, zkrátka dole, abych s ním mohla lépe pracovat. Zkrátka hledám pomůcku nebo radu jak nejlépe koníka naučit nést hlavu ve správné pozici a tím lépe dosáhnout přilnutí. Jinak bych docela ráda věděla jak koně dokážu motivovat nebo vysvětlit mu jak se pod jezdcem pohybovat... bohužel nemám trenéra ani možnosti ho mít...
karwen
napsal(a):
Vím že nic ho nebolí, práce asi nebude nad jeho možnosti, nepracujem nějak moc, lehká práce, ale chci aby nesl hlavu ve správné pozici, zkrátka dole, abych s ním mohla lépe pracovat. Zkrátka hledám pomůcku nebo radu jak nejlépe koníka naučit nést hlavu ve správné pozici a tím lépe dosáhnout přilnutí. Jinak bych docela ráda věděla jak koně dokážu motivovat nebo vysvětlit mu jak se pod jezdcem pohybovat... bohužel nemám trenéra ani možnosti ho mít...
Krásně má popsané ovlivňování polohy hlavy (odžvýknout, vytáhnout, ohnout, vyklenout...) Philippe Karl v Omylech moderní drezury. Ale myslím si, že bez trenéra, který ti vysvětlí, kdy, jak a proč, jaký cvik použít se člověk (vztahuji to na sebe) neobejde. Pokud nemáš dostupnost trenéra, co takhle se zůčastnit alespoň jako divák nějakého soustředění, nebo se objednat u vzdálenějšího trenéra na jeho koni?
Jiná cesta poznání mě nenapadá. Samozdřejmně na courání po lese toto nutné není, ale pokud člověk trošku někam míří a chce se hnout z místa, což z přísvěvků citím, měl by hledat způsoby a né důvody.
To soustředění, nebo kurzy, nebo ten trenér je dobrý nápad, asi by mi to hodně pomohlo, bohužel jsem právě přišla o práci, takže finančně by to asi nešlo... to až zase seženu práci, což v téhle době asi nebude jen tak hned... Nejsem taková že bych chtěla všeho dosáhnout jen pomůckami, koně prostě donutit, to ne... proto jsem hledala nějakou šetrnou pomůcku, přecejen s martngalem má krk i hlava celkem volnost, než jak jsem psala výše, používat průvlečky, vyvázání a podobně, to nechci... do teď co koníka mám (4 roky), jsem nikdy žádné pomůcky nepoužívala, myslím pomocné otěže a takhle... jen jednu krátkou dobu jsem do terénu používala takové vyvázání které tehdy používali všichni z naší malé stáje (mám hucula, v terénu občas zvedne hlavu a protože je tvrdohubý, ne moji vinou, tak nejde zastavit, teď si s ním poradím i bez toho), ale to vyvázání vedlo od podbřišníku k ohlávce (nebylo to k udidlu, ohlávka byla pod uzdečkou, provazová) a bylo volné, nenudilo ho to mít pořád hlavu dole, jen když chtěl koník zvednout hlavu vysoko tak to nešlo. Ale jak říkám, to už dávno nepoužívám... tak mě napadl ten martingal jako celkem dobrá pomůcka...
kvicalka
napsal(a):
Já jsem nikdy neměla martingal aby držel koni hlavu dole... to je pěkná pitomost ... jak bylo správně řečeno v druhém nebo třetím příspěvku martingal je jen na zjemnění jezdcovi ruky !!! achjo ...asi by k tomu měli dávat návody k použití ...
Však já nechci aby martingal držel koni hlavu dole, ale aby zabránil koni dávat hlavu moc vysoko!
karwen
napsal(a):
Však já nechci aby martingal držel koni hlavu dole, ale aby zabránil koni dávat hlavu moc vysoko!
To je v podstatě to stejné .. Martingal není ani na to, aby kůň nezvedal hlavu ... na to je například gogue ale ne martingal ...martingal je na zjemnění jezdcovi ruky ... to je jak když dá někdo utaženej chambon na celou vyjížďku jen proto, že " kůň aspoň chodi sbalenej " to je potom fakt jen k zlosti !!!
foto je tady http://kvicalka.rajce.idnes.cz/proste_dokonalost_foto_tyna_-_..._dekuji_moc/#DSC_0133.JPG ... z této fotky jde vidět, že když kůň zvedne hlavu, tak se vydlice napne, a celý martingal se i mezi předníma nohama zvedne nahoru, ale určitě koni nebude zabraňovat hlavu zvedat... Když je martingal jinak, tak je dán špatně ... Ti jezdci už by se opravdu chtěli jen vozit a aby s tím neměli žádnou práci...to je tak těžký si s koněm pohrát a držet koni hlavu dole bez vyvazováků ?!! Ano, je to sice práce, ale pokud kůň dává hlavu nahoru, je chyba v jezdci , a ne v koni ...
kvicalka
napsal(a):
To je v podstatě to stejné .. Martingal není ani na to, aby kůň nezvedal hlavu ... na to je například gogue ale ne martingal ...martingal je na zjemnění jezdcovi ruky ... to je jak když dá někdo utaženej chambon na celou vyjížďku jen proto, že " kůň aspoň chodi sbalenej " to je potom fakt jen k zlosti !!!
foto je tady http://kvicalka.rajce.idnes.cz/proste_dokonalost_foto_tyna_-_..._dekuji_moc/#DSC_0133.JPG ... z této fotky jde vidět, že když kůň zvedne hlavu, tak se vydlice napne, a celý martingal se i mezi předníma nohama zvedne nahoru, ale určitě koni nebude zabraňovat hlavu zvedat... Když je martingal jinak, tak je dán špatně ... Ti jezdci už by se opravdu chtěli jen vozit a aby s tím neměli žádnou práci...to je tak těžký si s koněm pohrát a držet koni hlavu dole bez vyvazováků ?!! Ano, je to sice práce, ale pokud kůň dává hlavu nahoru, je chyba v jezdci , a ne v koni ...
Ježišmarja, já už na to nemám nervy... to jsem čekala že se tu zas objeví někdo kdo bude všechno převracet a zhoršovat Normálně mi řekni když kůň začne vyvracet hlavu, jak ji můžu zase vrátit do správné pozice? Jakým způsobem je to moje chyba že občas zvedá hlavu? Píšu někde že se chci jen vozit, že si s tím nechci dát práci? Pokud vím tak právě píšu že chci koně naučit aby nesl hlavu ve správné pozici a chci nějak zabránit tomu, aby hlavu vyvracel... nikde jsem nepsala že chci aby měl hlavu neustále dole sbalenou pomocí nějakých pomocných otěží... právěže chci aby hlava a krk měl volnost, jen nechci aby hlavu dával moc vysoko! Vím že jsou jezdci kteří si chcou ušetřit práci, ale já taková nejsem, pláčeš na špatným hrobě... jinak s tím martingalem, právěže když kůň zvedne hlavu, martingal se napne jak říkáš, a tím pádem zabrání dát koni hlavu ještě výš...... psala jsem snad někde že chci pomocí pomocných otěží držet koni hlavu dole? Ne!!! Chci aby měl volnost, a aby sbalil hlavičku a abych dosáhla přilnutí, s tím už si pohraju sama... jde mi jen o to aby příliš nezvedal hlavu moc nahoru, čímž se prohne a kůň se stává neovladatelným...
karwen
napsal(a):
Ježišmarja, já už na to nemám nervy... to jsem čekala že se tu zas objeví někdo kdo bude všechno převracet a zhoršovat Normálně mi řekni když kůň začne vyvracet hlavu, jak ji můžu zase vrátit do správné pozice? Jakým způsobem je to moje chyba že občas zvedá hlavu? Píšu někde že se chci jen vozit, že si s tím nechci dát práci? Pokud vím tak právě píšu že chci koně naučit aby nesl hlavu ve správné pozici a chci nějak zabránit tomu, aby hlavu vyvracel... nikde jsem nepsala že chci aby měl hlavu neustále dole sbalenou pomocí nějakých pomocných otěží... právěže chci aby hlava a krk měl volnost, jen nechci aby hlavu dával moc vysoko! Vím že jsou jezdci kteří si chcou ušetřit práci, ale já taková nejsem, pláčeš na špatným hrobě... jinak s tím martingalem, právěže když kůň zvedne hlavu, martingal se napne jak říkáš, a tím pádem zabrání dát koni hlavu ještě výš...... psala jsem snad někde že chci pomocí pomocných otěží držet koni hlavu dole? Ne!!! Chci aby měl volnost, a aby sbalil hlavičku a abych dosáhla přilnutí, s tím už si pohraju sama... jde mi jen o to aby příliš nezvedal hlavu moc nahoru, čímž se prohne a kůň se stává neovladatelným...
tím jezdcem co si chce ušetřit práci jsem nemyslela tebe (vás) ... ale obecně o lidech, kteří mají koně jak vánoční stromečky jen proto, že si snimi neumí pohrát... ale obecně ke snížení hlavy je opravdu lepší gogue... já martingal prodávám, je nám na nic, protože kobyl hlavu na horu nedává, a i kdyby, martingal tomu nezabrání ... gogue je sice dražší, ale nám pomoh, měla jsem ho na chvíli půjčenej, použila jsem ho jednou, a už po první hodině jsem cítila změnu ... taky jsem jezdila koně co dával hlavu na horu, ale přišla jsem k němu už když měl jelení krk, a když jsem mu jednou martingal omylem víc dotáhla, a kroužky mu opravdu rvali otěže dolů, tak se vstekal, protože neměl možnost jiného pohybu... gogue působí i na týl koně, a kůň to líp chápe... martingal působí jen na hubu, což si myslím že je pro koně co zvedá hlavu naprosto na nic ...
Karwen, vím co chceš dosáhnout, ale večkeré řemení je vhodné jen pro jezdce, kteří nejsou schopní koně zvládnout rukou. Ten kdo to umí, žádné martingaly, chambóny a podobně nepotřebuje. Je to jen o tom, že koni potřbuješ vysvětlit, kde má hlavu nosit. Toho dosáhneš tím, že když dá hlavu do požadované polohy. Povolíš otěž. Kůň to velmi rychle pochopí. Naučit koně chodit s hlavou na kolmici a sebraného nejde současně s normálním ježděním. je to určitý proces, ale vyplatí se. Jestli chceš vědět víc tak mi zavolej nebo napiš mail. Vysvětlení by se sem nevešlo.
Já martingal používám, ale jak kdy. Na přiježďování a jízdárnu bych řekla, že vhodný není. Ná skákání s ním já mám strach (myslím, že omezuje možnost povoliT, protože když dám ruku dopředu, stejně se lomí zpátky ke kroužku). Jelikož ale jezdím v 99 % do terénu, tak zde martingal používám. Koni hlavu nijak nekoriguje, neomezuje a jen tam tak visí (dalo by se říci na ozdobu, ale na ozdobu tam není), ale v případě nějaké kolize mi pomůže - když se kůň lekne a zdrhá hlava nehlava, tak bez martingalu při leknutí vyleté klava nahoru a již ji dolů v trysku a stresu nedostanu (a kůň zdrhá dál), kdežto dkyž mám martingal, kůň se lekne, hlavu dá klidně nahoru (jezdíme na volné otěži), ale v klidu si jej vezmu na otěž a hlavu dá dolů a já jej zastavím. Kůň má problémy s tím, že občas si prostě postaví hlavu a letí přes mrtvoly, nebo kozluje (zde mi taky martingal pomůže udržet jej při zemi tím, že mu nedovolí zvednout a mlátit hlavou). Nyní je již lepší, nedělá tolik bordelu, nezdrhá nic, ale stále martingal používám - věřím, že když má kůň hlavu v normální pozici a martingal je prověšený, tak nijak na koně nepůsobí... a když příjde krizová situace, tak pomůže...
kvicalka: To gogue bude asi lepší, akorát jsem myslela že se používá jen na lonžování, ne na ježdění...
equisychra: Díky za radu, zní to zajímavě, akorát mi přijde že takhle se kůň naučí chodit s hlavou ve správné pozici, ale na volné otěži, což neříkám že je špatné, ale je to převážně pro westernové koně a jezdce... my se zabýváme spíš anglií, proto mám zájem s koněm chodit lehce na otěži, dosáhnout přilnutí... jinak trošku mimo téma, vím že se zabýváte alternativní léčbou, můj koník je silný muchař, možná by jste mi mohl pomoct, co by se s tím dalo dělat... (můj e-mail Krejci14@seznam.cz)
lilien
napsal(a):
to je zvláštní, vídám i hodně profesionální jezdce s martingalem..Tyto infa jsou čerpány odkud?
Profesionál neprofesionál, nikdo nemá patent na rozum ... je to o názoru jezdce, a každý má svůj názor ... dívat se po profesionálech a dělat podle nich je blbost ... kolikrát já jsem viděla "profesionálů=neprofesionálů" ...
lilien
napsal(a):
tak ale neberte mě za slovo.Viz řádky výše je dáno, že kdo umí, martingal nepotřebuje.
Takže já viděla lidi co umí a martingal měli..Tak se se tedy ptala odkud jsou tato infa čerpána?
To, od koho se mám učit a nemám učit tu nepotřebuji rozebírat, mám svojí hlavu..
Myslím, že v systému vzdělávání jezdců panuje velký chaos. Oblíbená věta mojí trenérky je, že cest je více, ale měly by mít stejný cíl. Každý trenér by měl produkovat koně a jezdce spokojené, jež chápou principy pomůcek - to považuji za základ.
Zpět k martingalů. Kůň by měl znát základ jak se pod jezdcem nosit, tak bude schopen být využíván leta pod jezdcem, aniž by se poškodil (jak fyzicky, tak psychicky). Součástí správného držení těla je i pozice hlavy někde - s ohledem na stupeň výcviku. Nelze přijít k remontě (jakéhokoli věku) "namontovat" jí hlavu "někam" a žádat, aby takto vydržela.
U sportovních parkurových jezdců vidíme martingály, ale jaký plní účel? Rozhodně je nemají proto, že by jezdci byli líní si koně projezdit. Naopak. Martingály mají zapnuté tak volně, že mohou pohodlně přizvedávat ruce a vést koně v obratech. Nad skokem martingály otěž nelámou. Ale přesto opodstatnění mají v krizových situacích, kdy přivedou koně na otěž. Tito koně, jsou atleti a jsou po větším tlakem a v cizím prostředí plném barev a cizích zvuků na skokama na nichž, bych potřebovala kinedril, je třeba, aby byli pozorní a jezdci je měli plně pod kontrolou. Je třeba, aby koně najížděli na skok požadovaným tempem a odskakovali přesně v řádech centimetrů. Jakékoli zaváhání koně, který se podívá kamkoli - na kohokoli s pytlíkem brambůrek, nebo nějakého psíka, může znamenat vážný úraz pro koně i jezdce. V takových případech má martingál opodstatnění. Doma se můžeme připravit na cokoli, ale stále tje mnohé co nás může překvapit.