Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.8.2010 09:36
camics

XXX.XXX.176.145

Zdravím,

jak řešíte uskladnění sena? Já mám zatím venku na louce 15 velkých balíků pod plachtou a nejsem z toho zrovna nadšená. Mám to pod plachtou a i když je zatížená, tak do toho foukne vítr, začne pršet a nadělení je na světe. Nehledě na to, že se mi koníci začali na louce o rozloze 1ha nudit a asi dostali chuť na seno, tak mám plachtu roztrhanou, balíky provrtané. Nehledě na to, že jsou úplně na zemi, což asi taky není dobře, ale můžu říci, mám je tak přes měsíc a zatím nehnijí. Proto uvažuji nad stavbnou přístřešku na seno. Prostor není zas až takový problém, ale potřebuju tam umístit 15 velkých kulatých balíků. Proto bych Vás chtěla poprosit o nápady, návrhy, fotky jak to máte řešené doma, prostě cokoliv pro inspiraci. Pokud možno i s náklady cca by očko. Dík moc.:-)

27.8.2010 13:58
krissta

XXX.XXX.127.235

Ahoj,seno opravdu není dobré mít ve výběhu,koníci nemusí být ani tak hladový,ale ze zvědavosti to budou baštit a ničit-sama to znám :-D . S přístřeškem ti neporadím,seno už mnoho let uskladňuju pod plachtou a vše je Ok. Nepíšeš jak to máš poskládané. Já mám udělanou takovou nudli-dva balíky základna a jeden na tom(dá se to uděat i 3-2-1,ale pak je putřeba dlouhá plachta a nějaká technika na to dostat balíky nahoru),balíky jsou na ležato(sítí dolů,kruhovou stranou do stran-jestli mi rozumíš)a kruhovýma stranama k sobě s další trojicí. Balíky(i pod plachtou) by neměly stát krohovou základnou na zemi,protože když do nich nateče,je to průšvih. Balíky jsou na klasických paletách a zajištěné aby se nekutálely do stran, přehozené plachtou a na plachtě na vrchu a na každé "etáži" (schodu tvořeném balíkem) mám položenou lať(z nějakého zbouraného přístřešku). Latě jsou i na plachtě na zemi a o balíky mám semtam opřenou paletu,nebo podlážku ze starého lešení která ještě zajišťuje plachtu.
Dobré je takto seno uskladnit na nějakém závětrném místě,nebo stranu z které hodné fouká lépe zajistit(opravdu doporučuju ty palety,je to super věc). Nejlepší plachta je silážní(silný igelit z jedné strany černý z druhé bílý) je kvalitní,naprosto nepromokavá a odolná proti protrhnutí.
Seno i slámu takto uskladňuji léta a nikdy žádný balík neshnil,vydrží v pořádku až do jara.

27.8.2010 22:13
anobbona

XXX.XXX.55.50

Balíky mám naskládané na paletách v řadách 3-2-1 a přikryté folií co se používá na siláž (fakt sranda to natahovat, když foukal vítr). Momentálně mám jeden stoh asi o 60 balících, stoh mám v ohradě, ale zajištěný dřevěnou ohradou a ještě elektrikou před koňmi, protože by to rozebraly. Plachta je přes celý stoh až po zem, zatížené to mám pneumatikama a ještě přes to přetáhlé několik šňůr na každém konci zatížené paletou.
Hodně pozoruju, že lidi mají tyhle balíky uložené volně na louce bez podkladu a bez přikrytí, ale osobně už bych takovým senem nekrmila. Při balíkování nám sjel z louky jeden balík koním do ohrady, je to hodně z prudkého kopce, takže jsme se vykašlaly na to ho tahat ven. Koně jej ještě nenačali a myslím, že ani nenačnou, na můj vkus už je to hnůj a koně k tomu jen dojdou, čuchnou a jdou pryč. Možná v prostředku je pořád dobrý, ale po okrajích je to fakt už hnus a to je balík po hustými stromy a leží na síti. Původně jsem taky přemýšlela, že balíky budu skladovat, tak jak ostatní, ale když koukám na ten jeden balík v ohradě, tak jsem fakt ráda, že to mám pod plachtou a na paletách.

Přidejte reakci

Přidat smajlík