Hezký den,
chtěla bych se zeptat, zda nemáte někdo nějaké zkušenosti s chovem a genetikou co se barev týče. Mám kobylu klusáka, je to tmavá hnědka skoro černá. Chtěla bych jí připustit shagya hřebcem ve zbarvení pstružák. S tímto zbarvením nemám v chovu moc zkušeností a nevím, jak toto zbarvení působí. A tak bych se chtěla zeptat, zda někdo nějaké takové zkušenosti v chovu nemá a zda by se mohl semnou o ně podělit. Chtěla bych si udělat alespoň menší představu o tom, co za barvu by z tohoto spojení mohlo vzniknout. ;)
Uživatel s deaktivovaným účtem

to budem oponovat. Genetika je vec jasna a castokrat prave 100%. Teda, co sa tych farieb tyka. Samozrejme, vsetko zalezi na predkoch a ake maju geny...Niektore kombinacie totiz urcite farby nie su schopne splodit...Ale o sfarbenia koni som sa prilis nezaujimala, ale urcite sa niekto najde, kto sa tomu rozumie a rozumne vysvetli .
bílá a její varianty je dominantní, záleží tudíž na tom, jestli je hřebec homozygot(pak bude potomek stopro bílý), nebo heterozygot, pak je to 1:1 (bílá ku ostatním barvám). to jestli je homozygot nebo ne lze zjistit podle barev rodičů nebo potomstva daného hřebce. to jestli by mohl být ryzák nebo vraník záleží na tom, jakou měl hřebec barvu než vybělel (a také na genetickém založení hnědé barvy u klisny). přesné pravděpodobnosti se dají vypočítat, ale jen pokud by byli k dispozici všechny uvedené informace.
souhrně a velmi laicky, nejspíš bude hříbě také pstružák.
napsal(a):
to budem oponovat. Genetika je vec jasna a castokrat prave 100%. Teda, co sa tych farieb tyka. Samozrejme, vsetko zalezi na predkoch a ake maju geny...Niektore kombinacie totiz urcite farby nie su schopne splodit...Ale o sfarbenia koni som sa prilis nezaujimala, ale urcite sa niekto najde, kto sa tomu rozumie a rozumne vysvetli .
No jestli je to jasné tak já mám tedy exota! Moje kobyla je plavka a 5x jsme jí připouštěli stejným hřebcem (isabel-Mistrál). První hříbě byla isabela,druhé hnědák,třetí albín,letos plavka a páté čekáme příští rok.

preco by ste mali mat exota? pisem o tom, ze niektore kombinacie nie su schopne dat urcitu farbu, to ale neznamena, ze ine ju dat nemozu.
ako pisala tamtam, zalezi na homozygotnosti a heterozygotnosti, jedinci recesivny homozygoti(ee) napr. su jedince s "cervenym" sfarbenim, teda rozne odtiene hnedej( a zltej ako isabela, ci tobiano) a u nich je prave siroka varianta moznosti sfarbenia potomkov, kedze mozu byt "cerveny" aj " cierny" zalezi od kombinacie rodicov....Proti tomu dominantny homozygoti(EE) napr. prenasaju VZDY "cierne" sfarbenie a teda tm. hnedaci, vranici...Ale vravim, o kone som sa az tak nezaujimala, takze mozu byt moje info nie uplne presne.
naozaj je na zaklade geneticky predpokladov a poznania typu sfarbenia pomerne jednoduche urcit skalu farby potomstva...
a nechcem, aby to niekto zobral osobne, ale nie vzdy majitelia, ci chovatelia uplne spravne urcia farbu svojho zvierata.
Nechci se do tohoto moc motat, ale pro slečnu/paní krisstu.
Vůbec nechápu, proč byste měla mít exota? Plavá barva je vlastně hnědák s 1 krémovým genem.
Mistrál je izabela - tedy ryzák s 1 krémovým genem.
Při kombinaci těchto rodičů můžou vzniknout právě barvy plavák, palomino, perlino, hnědák, cremello, ryzák a dokonce i smoky black a smoky cream ( v minimálních případech )
A věřím, že pokud rodiče nesou ještě nějaké jiné "skryté geny" tak je možnost i jiných barev.
Samozřejmě jsou nějaké barvy pravděpodobnější než jiné ( větší procenta )
K zadavatelce. Je to tam, jak to napsala tamtam...
Jen bych chtěla podotknout,že můj příspěvek neměl vyznít tak,že mám koně exota,protože se mi nenarodilo takové a makové hříbě. Moc dobře vím co je plavák nebo isabela za barvu a moc dobře vím jaká hříbata se z takového spojení můžou narodit(nebo spíš se pravděpodobně narodí).
Chtěla jsem říct,že (můj názor) genetika není 100% věc(aspoň co se barev koní týče bez nějakého podrobného zkoumání DNA). Nemůžete říct,že takle kobyla s tímhle hřebcem bude mít takhle barevné hříbě. Ano s určitou přesností (která se v některých případech může hodně blížit 100%) můžete říct která barva(barvy) je pravděpodobná.
Asi jsem se blbě vyjádřila. Chtěla jsem to demonstrovat tím,že spojením 2 těch samých jedinců se narodila 4 jinak barevná hříbata. (To že spojením plavka+isabel lze hříbě očekávat v určité barevné škále je jasné.)

ja som teda reagovala len na to, ze gentika " je mocna", co nie je uplna pravda, pretoze urcite geneticke vlastnosti sa daju 100% predpokladat, tak ako napriklad sfarbenie. Akurat bohuzila, predpokladat sa neda "poradie" farebnosti potomstva, to uz je loteria...
krissta
napsal(a):
Jen bych chtěla podotknout,že můj příspěvek neměl vyznít tak,že mám koně exota,protože se mi nenarodilo takové a makové hříbě. Moc dobře vím co je plavák nebo isabela za barvu a moc dobře vím jaká hříbata se z takového spojení můžou narodit(nebo spíš se pravděpodobně narodí).
Chtěla jsem říct,že (můj názor) genetika není 100% věc(aspoň co se barev koní týče bez nějakého podrobného zkoumání DNA). Nemůžete říct,že takle kobyla s tímhle hřebcem bude mít takhle barevné hříbě. Ano s určitou přesností (která se v některých případech může hodně blížit 100%) můžete říct která barva(barvy) je pravděpodobná.
Asi jsem se blbě vyjádřila. Chtěla jsem to demonstrovat tím,že spojením 2 těch samých jedinců se narodila 4 jinak barevná hříbata. (To že spojením plavka+isabel lze hříbě očekávat v určité barevné škále je jasné.)
Genetika barev je 100% aspoň v tom, že ryzák x ryzák nedají nikdy nic jiného než ryzáka
Aspoň něco, no...
sally
napsal(a):
Genetika barev je 100% aspoň v tom, že ryzák x ryzák nedají nikdy nic jiného než ryzáka
Aspoň něco, no...
No s tím já prostě nesouhlasím. Zažila jsem hnědé a i černé hříbě z ryzák+ryzák a isabelu z hnědák+hnědák a zažila jsen i jiné barevné kombinace více či méně pravděpodobné. Nehodlám se tady s nikým hádat,že to není možné,jen píšu svou zkušenost.
krissta
napsal(a):
No s tím já prostě nesouhlasím. Zažila jsem hnědé a i černé hříbě z ryzák+ryzák a isabelu z hnědák+hnědák a zažila jsen i jiné barevné kombinace více či méně pravděpodobné. Nehodlám se tady s nikým hádat,že to není možné,jen píšu svou zkušenost.
Ryzák x ryzák dá vždy jen ryzáka - je jedno, jestli světlého, tmavého, černého, šedohřívého, bělohřívého... prostě VŽDY jen ryzáka.
Pokud vyšla jiná barva, pak otec nebyl otec nebo byla barva špatně určená - tmaví/černí ryzáci se zaměnili za hnědáka, vraníka.
Zeptej se na to kdekoli chceš; každý, kdo to trochu studoval ti to potvrdí.
sally
napsal(a):
Ryzák x ryzák dá vždy jen ryzáka - je jedno, jestli světlého, tmavého, černého, šedohřívého, bělohřívého... prostě VŽDY jen ryzáka.
Pokud vyšla jiná barva, pak otec nebyl otec nebo byla barva špatně určená - tmaví/černí ryzáci se zaměnili za hnědáka, vraníka.
Zeptej se na to kdekoli chceš; každý, kdo to trochu studoval ti to potvrdí.
Souhlas.
Krissto, jedna věc je základní barva, tam jsou ve hře dvě alely a výsledek je celkem jasný - jedna je dominantní, druhá recesivní, druhá věc jsou pak "zesvětlovače" a "ztmavovače" barvy a další faktory, které u koní hrají roli...a třetí špatné určení. Viz ten vraník. To na genet. podkladě prostě nemohl být vraník, jen ryzák se "ztmavovačem". Nějaké podrobnější info se dá najít na netu i v češtině, hodně o barvách u koní je toho pak na anglických stránkách a je to tam i pěkně vysvětleno a popsáno.
Pro zad.: sama mám hříbě po vybělující šimle, otec černý hnědák. Tipovala jsem buď opět hnědého vybělujícího šimla nebo hnědáka. Mám hnědku :)
Ano, je to zábavná loterie - mám červeného ryzáka s širokou lysinou ze sv. hnědky bez odznaků a hnědého nevybělujícího šimla s hvězdou na čele. Každý nad tím kroutí hlavou, ale oba rodiče byli pro hnědou heterozygoti ( jeden z jejich rodičů byl ryzák), takže nic nenormálního. Lysina asi po některém z předků.
Musí být strašná nuda chovat hříbata v jednobarevných plemenech; takhle se aspoň člověk těší, co z kobyl zase vypadne. Teda když to není ryzák x ryzák .
no to je jednoduché, vaše bílá kobyla je heterozygot pro bílou, stejně tak hřebec, hříbě bude 1:4 jiné než bílé. měla jste štěstí:-) s ryzákem to máte 1:1..
genetika barev je čistě o pravděpodobnosti. jen vyjímečně je něco stoprocentně jisté(spíš je jisté co se narodit nemůže, než naopak). a i v případě jasně určených genů se mohou přidat další vlivy, které barvu u potomka změní. neúplná penetrace, silencing, různé poruchy, mutace atd. takže se může narodit i barevně něco úplně jiného, než by se dalo předpovědět (vzpomínám si na příklad hnědého hříběte v dlouhé linii bílých arabů- oba rodiče prokazatelně homozygoti, dělala se analýza). skvělý příklad tohoto jsou tříbarevní kocouři - teoreticky by neměli existovat:-)