Poslední šance zachránit obor sedlářství! Zaujala mě práce sedlářů a vím, že udělat dobré a kvalitní sedlo pro koně je tvrdá práce. Chtěla jsem se vyučit sedlářství. Zjistila jsem, že tento obor je v ohrožení. Abych mohla jít do učení, musí nás být alespoň 10 zájemců. Proto hledám lidičky, kteří ještě mají o tento obor zájem. Pokud ho letos neotevřou pro nedostatek uchazečů, příští rok už v naší republice nebude nikde!! Proto mi napište všichni, kdo máte zájem. A to co nejdřív! Můj e-mail: elida@atlas.cz
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.73.192
elida
napsal(a):
Poslední šance zachránit obor sedlářství! Zaujala mě práce sedlářů a vím, že udělat dobré a kvalitní sedlo pro koně je tvrdá práce. Chtěla jsem se vyučit sedlářství. Zjistila jsem, že tento obor je v ohrožení. Abych mohla jít do učení, musí nás být alespoň 10 zájemců. Proto hledám lidičky, kteří ještě mají o tento obor zájem. Pokud ho letos neotevřou pro nedostatek uchazečů, příští rok už v naší republice nebude nikde!! Proto mi napište všichni, kdo máte zájem. A to co nejdřív! Můj e-mail: elida@atlas.cz
já bych do toho i šla, jenže.. je mi už 24 a mám roční holčičku :-(
kassiopeass
napsal(a):
sedlařina mě zajímá a záleželo by v jaké je škola lokalitě a co konkrétně učí....
Tak to vam vsem drzim palce,take jsem o tomto oboru uvazovala ale byla odrazena tim ze se tim neuzivim. Sedla se dnes delaji seriove,jsou mnohem levnejsi a pres to ze je dnes mnoho konickaru hobbiku,tak mnozi si radeji koupi levne sedlo. Ackoliv jsem taky koupila levne,nejezdi se mi na nem dobre,nesedi na koni nejlip.Dostala jsem stare sedlo z vyhlasene dilny a to se neda srovnat,nebe a dudy. Zvlast pokud nekdo potrebuje sedlo na miru,tak ma asi tezke sehnat sedlare.Dobre sedlo si jiste obcas nekdo objedna,jenze mu to sedlo vydrzi,kdo vi treba 30let,neprosedne se,nepotrha...no a sedlar je pak bez prace.
To je pravda, ale když potřebujete sedlo opravit, či přešít třmenové řemeny, je kvalitní sedlář vždy třeba. Nedávno jsem jela na jistotu k sedláři, že si nechám přišít poutko k sedlu a ouha, obchod byl zavřený.Dřív to tu byl samý řemeslník, tedˇ se nám to tu hemží managery a vším možným, chjo
anarwen
napsal(a):
Bohužel kvalitního sedláře neudělá škola, v dnešní době internetu se návody dají celkem lehce sehnat (na youtube je videjí hodně) pak to chce jen sedět u stolku s raznicemi a zkoušet a zkoušet a zkoušet....
No, máš poněkud naivní představu, protože raznice mi to končí, to je až třešnička na dortu. Před tím musíš plachtu kůže změnit v sedlo a to je ... dřina, pak ho až "poboucháš" raznicemi
oj to samozřejmě tuším, razice jsem použila jako příklad, je jasné že člověk předtím musí znát složení kůže, názvy jednotlivých částí (krupon, obza, štika) a jejich přednosti, vědět jak zpracovat kraje, co je velur, nubuk, teletina, kravina, vepřovice, co kam použít, šití a práce s šídlem není taky žádná sranda, o šití na šicím stroji ani nemluvě (hlavně pokud jde o starou mašinu, kterou je potřeba semtam opravit) nýtování, kosení, zpracování kůží na usně (třísločinění, chromočinění , apod)
Ač znám technologické postupy ze školy, po netu už jsem hodně brouzdala a hledala, kdo hledá najde - najít se dá vše, pak už jen zkoušet, zkoušet a zkoušet, po pár letech po vypracování ruky se snad pustit i do toho sedla
(Vložil: leithian - 09.02.2011 20:46:39)
já bych do toho i šla, jenže.. je mi už 24 a mám roční holčičku :-(
S věkem by to neměl být problém... Ostatní raději přes mail. Prosím napiš na: elida@atlas.cz ;o)
(Vložil: kassiopeass - 09.02.2011 22:39:10)
sedlařina mě zajímá a záleželo by v jaké je škola lokalitě a co konkrétně učí..
Jedná se o tuto školu: http://www.skolahermanice.cz/
Nachází se v Horních Heřmanicích, okres Jeseník.
Byl to tříletý učební obor: 32-56-H/001 Sedlář, sedlářka - dnes funguje pod názvem 32-52-H/01 Výrobce kožedělného zboží (aktuální informace) a je ukončen závěrečnou zkouškou s výučním listem. Napsala jsem si o podrobnější informace o studijním plánu, ale než přijdou, musí nám stačit, co mají na svých stránkách, tedy:
V průběhu studia se žáci naučí:
Třídění, hodnocení a výběru materiálu pro výrobu
Konstrukci šablon, jejich modelování a úpravám
Rozměřování, řezání, stříhání či vysekávání a další manipulaci s díly z různých používaných materiálů
Úpravě a zdobení před sestavením výrobku
Sesazování dílců a součástí, konečné úpravě výrobku
Ručnímu a strojnímu šití výrobků
Průběžné a konečné kontrole, označování hotových výrobků
Ošetřování a běžné údržbě zařízení, strojů, pracovních pomůcek a nářadí
Napište, jestli se hlásíte, ať vím, kolik nás ještě chybí.
Přihlášky musí být do 15.března ve škole!!!
(Vložil: anarwen - 10.02.2011 16:26:35)
Bohužel kvalitního sedláře neudělá škola, v dnešní době internetu se návody dají celkem lehce sehnat (na youtube je videjí hodně) pak to chce jen sedět u stolku s raznicemi a zkoušet a zkoušet a zkoušet....
Dívám se na ta úžasná videa, ale sedlo není o zdobení kůže. Žádné video tě nenaučí, jak vybírat kůže, jak udělat správně střih apod. Fakt je, že po škole to bude chtít ještě dost praxe, aby z člověka byl odborník. Sedlářů je pár a určitě vezmou do party raději někoho s výučním listem než samouka, který umí jen krásně nazdobit kůži. Myslím, že pohodlné sedlo (jak pro člověka tak pro koně) nedělá zdobení, ale střih a správné zpracování!!!!
no vždyt píši že jsem použila raznice pro příklad, asi to nebyl nej nápad, tak to se omlouvám že jsem to napsala tak špatně pochopitelně, holt neumím správně slovy napsat myšlenku, smyslem mělo být že kdo hledá vždy najde, znám pár sedlářu, kteří nemají vzdělání v oboru, ale jen zkoušeli, zkoušeli, zkoušeli...
Tam o tuto školu jsem se také zajímala, ale už v listopadu, odpovědi na svůj email jsem se však nedočkala... Pro mě by byl obor zajímavý, kdyby byl na méně roků. problém je také vzdálenost od mého bydliště a díky tomu, že je to učńák, tak bohužel se jedná o "denní" studium... Pokud by to bylo jen na 2 dny v týdnu, tak ok, ale určitě to bude roflákané po celém týdnu a to je pak na nic. Vzhledem k domluvě se školou jsem to odsunula na další rok (dlěám si druhou maturitu a tu mám až na rok 2012...). Navíc mi příjde dost na to abych tři roky chodila párkrát do školy a bydlela někde v Jeseníkách, kde bůhví jestli bude nějaká práce, hodně...
Jinak doporučení od mého známého a sedláře: Anglické sedlo v podmínkách většiny dílen pěkné nevyrobíš, nikdy to nebude jako kentaur nebo hauzr... (Sama potvrzuji, že co jsem většinou od sedlářů viděla, tak se podobalo indii a kůže všudemožně plandala a moc se mi to nelíbylo) Většinu věcí - i postroje - se můžeš naučit z knih, které jsou k tomu určené. "Sám jsem se vyučil sedlářem a nic jsem neuměl, škola mě naučila minimum, které k živnosti nestačilo"... Jinak důvod proč si chci já dělat sedlařinu je, že umí dělat kované zdobení na kůži, ale na to mi zas řekl, že to mě škola určitě nenaučí jakým způsobem pracovat s různým zdobení, to se prý naučím a pochopím sama.
Jinak z kůže už jsem pár věcí dělala a aktuálně jsem se rozhodla objednat si kůži a začít dělat uzdečky;)
Dovolím si obnovit starou diskuzi. Také bych se do tohoto oboru chtěla jakožto absolutní laik pustit. hledala jsem různé kurzy, semináře a podobné abych se do začátku dozvěděla alespoň něco, ale nikde nic není. A na další střední školu se mi už kvůli věku nechce. je možnost najít sedláře, který by vzal někoho do učení??? Každý učeň je potenciální konkurence. snad někdo poradí.