Tady normálně padá sníh,né sice moc,ale padá,
ale Moruš to nevadí,ta se natláskala minerálií,má od toho celou papuli špinavou
a je spokojená.
Ahojec kochačky, tak se po víkendu hlásím
Jaru, Jarča je stejně šikula, taky jí hrozně fandím, na tom videu s Pierotem je vidět hodně velké zlepšení
Lucky to u nás naštěstí nesněžilo,ale včera odpoledne začlo zas pěkně mrznout
Markét, letáček na sedlo jsem vyrobila a včera odpoledne pověsila u koní v šatně, tak snad se někdo ozve, tamta paní jak scháněla koníka tak už snad někde vybrali, prý je něco jako Sobista akorát je mu 16 let, měla by na něm občas jezdit i její druhá dcera, ta je taková hubeňoučká, tak třeba by se jim sedlo hodilo.
Jinak se Sobistou jsme se už zařadili mezi majitelé podlomu , objevila jsem to v pátek, má to na obouch předních, tak přez noc byl ve stáji ( chudák moc nadšený z boxu teda nebyl) namazala jsem mu to takovou bílou bylinkovu mastí, ten první den to byl teda boj, vůbec si na to nechtěl nechat šáhnout a i Aleš měl co dělat aby ho udržel
, včera už boj s mazáním byl o něco lepší, to už šel Sobeš normálka na pastvinu, teď je jak v harému, páč je mezi kobylama, ty tam mají míň bahna a hlavně mají přistup už do pastviny, takže si může celý den šmajdat po trávě.
V pátek jsem vytáhla ven kobylu a konečně jsme pod sedlem i cválali, ale teda ten chlaďaskej cval je teda síla
Díky,Šárí,taky se mi zdá,že se malinko lepší,s těma otěžema a trošíčku sedem určitě.
Šárí,a co to čipování,přežili jste všichni,i Holík,nebo jenom Mia?
No,tak ten podlom je na prd,asi to má z bahna?
Tak snad to brzo vyléčíte.
My už máme tuhle sobotu tu burzu,tak už začnu dneska připravovat věci a v pátek ještě musíme zajtet s Oldou do Královic to tam popřipravovat.
Jarča je doma a docela svítí sluníčko,sice je tu kosa jak v Rusku,ale jak svítí to sluníčko,tak je to takový příjemný,Jarča čeká kamarádku,jestli jí přijede,tak uvidíme.
Dík Jaru za pochvalu a máš pravdu, boxeři jsou z ní úplně hotoví
Sedlo je značkové - wintec 2000 s cair systémem, pořád nad tím spekuluju, jestli ho nenechat na Lexu. Má výměnné komory, ale podle blonďákových zad to asi i tak bude jednou jen tak tak. Navíc mě dost lidí přesvědčuje na western, že je to na couračky daleko pohodlnější, tak nevím.
S Míšou to byl teď trošku šok, právě když jsme viděli jak lítá po výběhu s mladým a při čištění taky nohu klidně dával, tak ten projev při strouhání mě překvapil. No tajně jsem doufala, že ještě letos spolu pár vyjížděk dáme
Lexík je ještě mlaďoch, v květnu mu budou teprve dva a na jaře bychom chtěli kastrovat. Původně to mělo být už na podzim, ale kvůli mýmu břichu jsme to odsunuli, navíc kobyly byly celou zimu ve vzdálenějším výběhu, takže ani nic nehrozilo (i když připouštět majitel chtěl, ale nechal si to naštěstí rozmluvit).
Jé Šárko, mě zas ten chlaďasí cval docela vyhovoval. Měla jsem před Míšou možnost koupit stejně starého belgika, na jednoho oko slepého. Několikrát jsme ho měla pod sedlem, a byl super. Na ošetřování byl až neuvěřitelnej kliďas, pod sedlem trošku temperamentní, ale v lese a v terénu i přes ten svůj hendikept úžasně spolehlivej. Míša se s ním v tomhle nedá vůbec srovnat, zakopne i na rovině. Tenkrát mě trošku děsila ta jeho velikost a měla jsme strach i z toho slepnutí.
tomu teda věř, že western je na couračky pohodlnější a to hlavně i pro koně
vím to z vlastní zkušenosti i to vidím na honzovi
Tak já nevím,Andrej,ale tohodle sedla bych se honem nezbavovala,
protože haflingové a jejich kříženci jsou atypičtí koně ve hřbetě a sehnat westernové sedlo takové,aby zrovna Lexovi nebylo ani malý,ale ani velký,to mi věř,že Tě to bude stát nemalou námahu
a když už to pak vzdáš,tak si necháš ušít sedlo na míru,což ale opravdu není nejlevnější záležitost,sice je to kvalita a pak to pasuje,ale je to o 30 tisících a vejš.Pak se při rozhodování,zda prodat či neprodat,podívej i na to,že sice na couračky je sice western lepší,ale jestli ty budeš mít při dítěti čas na nějáké několikahodinové couračky,
myslím,že budeš ráda,když se dostaneš ven na 2 hodiny,a to se dá pohodlně přežít i v pohodlný anglii...
Já bych tohle anglický sedlo použila klidně na mlaďasovo obsedání,pak bych počkala ještě tak rok,než se mu ten růst ustálí a pak bych se začala pomalu porozhlížet po westernu...
A tohle sedlo bych prodala,až si budeš jistá,že ten western,co jste sehnali,koníkovi sedí.
to jo já vystřídala 5 sedel než jsem našla co sedělo mě i jemu
a to jsem si nechala i šít
To je právě ono Jaruško, ty atypický záda mě trošku děsí, vím jak jsem sháněla sedlo na Míšu a ten měl aspoň kohoutek. Mám jen trošku obavy, aby i tahle anglie s tou nejširší komorou nebyla úzká, ale zas chovatelé od Lexy prý v klidu jezdí v kentaurech a haflošům sedí.
Western by se možná sehnal - možná se bude v okolí prodávat sedlo šité na míru na křížence HFxQH, kterej má podobnej stůl místo zad a taky je v zádech kratší. Jenže dokavaď koník nedoroste, tak to stejně neodhadnu. Ale jinak jsem se smířila, že když western, tak asi na míru
Jen přemýšlím jestli není škoda, že ta nová anglie mi jen tak leží ve skříni a stárne.
No právě,to je asi zbytečný teď špekulovat,který sedlo mu bude pasovat za pár let,
no a jestli chceš to sedlo prodat,tak ho prodej,není nic snazšího,a myslím,že za těch 9 ho určitě prodáš,když nebudeš pospíchat.
Tak kamarádka přijela,holky hned vzaly koňouchy a provětraly jim faldíky,
bylo krásně,tak to bylo hezký.
Tady už jsou po ježdění,tak jsme šly ještě koníky vykrokovat do zahrad a tam je holky chvilku nechaly pást,
ale tráva tam ještě není...
Tak už mi známá přivezla věci,které chce prodat na burze,ona je zrovna v tu dobu mimo republiku,tak jí to tam budu prodávat,tak kdybyste měl někdo zájem o dostihové komplet nastrojené sedlo,tak bude na burze za 1.200 Kč,ještě e tam jedno podobné,ale holé za 1.000 Kč.
Legišek si zahrál trošíčku i na araba
,ale moc se mu to nepovedlo.
Ale funěl jako lokomotíva.
Někdy to ta Jarča nemá jednoduchý,dočista jsem si myslela,že v tý zemi ten pierot tu brázdu tím nosem vyreje,
ale naštěstí to ustál dobře.
Dneska bylo sice náádherně,ale zzzzima,to byl děs
,holky měly omrzlý tváře skoro.
Jaru tady dneska taky bylo krááásně a i ta zima se dala docela snést, až teď navečer zase začlo přituhovat. Tak si holky představte,že jak jsem plašila,že Sobeš už má taky podlomy, tak ono prd, jsem to včera pozorovala a on ten pitoma je přišláplej, napadlo mě jestli ho ještě jak byl dole u kluků nepřišlápnul Pahánek on je nakovenej a je to takovej hromotluk velikej. Ale i tak přišlápnutí poctivě mažeme bylinkovou hojivou mastí. Dneska jsem ho chtěla na chvilu vzít na louku, že si taky trochu pojízdárničíme i když jen v kroku, ale i tak no a holky byla to hjůza Sobeš jak když najednou mávne kouzelným proutkem a najednou neznal žádný pomůcky holení, pořád zkoušel lítat sem a tam, no děs hrůza
tak jsem to zabalila a šli jsme se projít po loukách, a to ten holomek normálně šel se zahozenou otěží a normálně se nechal nohama řídit, tak já už nevím
Tak to je lepší,Šárí,že to není podlom,ten zášlap se zahojí rychlejc,pokud to není něják moc hluboký,ale to asi není,viď,to bude dobrý.
No jo,asi měl Soban nějákej blbej den,že joo,to se někdy stává,už asi cejtí jaro a makat se mu moc nechce...
Já dneska hřbílkovala Moruš a to bylo chlupůůů
,skoro na svetr.
Ahojky,
to si myslím Šárko, že Sobík cítí jaro. Schelby taky prý vyhazuje. Už jsem na něm měsíc neseděla, jezdí ho pořád Terka a 1x za 14 dní Jarda, ale mít ho musíme. Jarda jezdí denně nejdřív v 18-19 hodin, tak to nějak s Terkou patláme, jak se dá. Jsem pomalu v balení na hory, jen nevím, jak to všechno dám dokupy. Pořád s Katkou píšeme úkoly, vařím, nestíhám. Ještěže je Brouček lepší. Dneska dorazil podocasník, tak ho holky zkusily. Jako sedlo drží jak přibité, ale Katce budou muset vyrůst nožky, ty bočnice jsou přeci jen dlouhý.
Volala jsem p. Suchému, prý tam nějaké věci na prodej mají, takže by mohli na burzu dorazit.
No snad holky máte pravdu,že to bude tím jarem, páč já z toho včera byla taková japatá. Jsem si pořád říkala co dělám blbě :-(, ale než aby jsem to nějak lámala přez koleno, tak jsme se šli radši projít ven. Našla jsem parádní cesty mezi loukama, dá se dam celkem dost koník naposilovat, páč je to z kopečka do kopečka a ty cesty jsou všelijak různě propojený. Aleš snad dneska stihne přijet už po čtvrtý, tak by jsme tam vzali i kobuchu. Jinak ten zášlap hluboký není, na jedný noze je vidět že už se to začíná hezky hojit.
Markét, tak aspoň,že ta Terka chodí a Shelby jen nestojí a až je zas dáte na zahradu tak už bude určitě lepší. To jsem ráda,že sedlo sedí a jak se v něm jezdí holkám? Včera jsem pana Suchého potkala u koní, měli bychom s nima jet ten Velikonoční puťák přez Český ráj, tak jsem na to zvědavá
Ahojky, věřím, že Schelby bude ve výběhu lepší. Předloni, jak jsme je tam dávali po zimě, lítali s Garetem jak mustangové. Frkali, vyhazovali, je to nádhera je takhle vidět. Soused u výběhu prodává 0,5 ha zahradu i s chatkou.Kdyby se to spojilo, to by byl výběh a i na zimu. Ale 400 tisíc nemám.
Šári, v sedle jezdí Katka,na Markétku je ještě moc velké. Jen jsou ty bočnice trochu dlouhý a nožky má trochu vepředějc, tak pořád přemýšlím. Ještě ho zkusí dneska a zítra a pak bych ti dala vědět. Kdyžtak bych v sobotu zajela k vám ho zaplatit, protože příští týden jsem s dětma na horách.To holek sedlo mám stále v inzerci. Mám dvě zájemkyně, mají se mi ozvat, jak se rozhodly.
Na puťák s p.Suchým jsem chtěla loni jet. Brouzdali Kokořínským údolím. Ale bylo to v těch největších vedrech, tak jsem zůstala doma. Pak mi říkal, že denně najeli cca 30 km, tak pořádně trénujte. Letos mi taky říkal o Českém ráji, tak bych ráda jela, ale vždy mě brzdí domácí povinnosti, i když chlap na mě taky ohledy nebere. Budu jednou sobecká.Tak jsem si říkala, že bych aspoň dorazila někdy na čumendu. Oni tam mají snad někde místo, kde přespávají, už mě minule zval a to se nemá odmítat. Jednou snad budu mít svého menšího koně, který bude pohodlný a suprový jako Brouček a takový puťák na něm zvládnu.Suchý má pěknou kobylu, jmenuje se Morgana.
Markét tak uvidíš jak s tím sedlem, kdyby jsi ho brala a nějak se ti to nehodilo jezdit k nám, tak klíďo můžeš poslat korunky na účet a nebo kdyby jsi měla čas, tak by jste se s holkama moli zajet podívat rovnou do Seletic na koníky .
No však já už ty naše koňouchy trénuju, Sobeš jakž takž naježděný je, tak to moc nehrotím, ale s kobylou se snažíme a je to teda na ní neskutečně vidět, už to není takovej plazoš a krásně se drží s ostatníma koňma, dokonce jak jsme minule cválali tak na louce byla jedna mezi prvníma . V tom Českém ráji by jsme měli denné jezdit kolem těch 30 km, tak doufám,že se pojede v nějakém rozumném tempu
Šárí,30 kiláků je docela v pohodě,my to děláme v létě,když mají koňouchové nachozíno,za 3 hodiny.
A to se nikam neženeme,prostě jedeme rekreačně z bodu A do bodu B,a jako je nám jedno,jestli přijedeme za 4 nebo za 5 hodin,že třeba i paseme někde,když je někde hezkej plácek,tak slezeme,padneme vedle koní
a chvilku relaxujeme,oni se nabaštěj a zase jedeme dál.
Hlavně musí ten Váš kamarád,se kterým pojedete,vybrat nějáký pěkný cesty,abyste nenaletěli jako jeden náš známej,nechal se ukecat kamarádem,že pojedou někde v severních Čechách,já přesně nevím,kde to bylo,ale on ten moula je táhnul většinu trasy po silnici,
já neříkám,že koně nemají chodit po silnici,někde to třeba ani jinudy nejde,ale tohle byla fakt síla pro ty jeho koně,on je neměl nakovaný a třetí den musel volat známýho,aby pro ně dojel,že koně nemohli dál,měli to uchozený za 2 dny.
Hele,už se taky někdo chytnul,že udělá burzu,to je dobře
,jen ať burzy vzkvétají!!!
http://www.equichannel.cz/burza
No,kamarád byl taky pěkně naštvanej na toho svýho kamaráda,oni se prostě nedomluvili,kde se pojede,
a pak dopadli tak,že pro ně za 2 dny vandr skončil.
No,Šárí,to si přece ani nedokážeš představit sama,že bys někde jezdila po krásných údolích a nefotila
,ten Fotyho přístroj určitě zajisti
,já se budu kochat tady fotičkama...
Tak jsme včéra trošíčku zase polonžovaly,koníci už jsou docela v dobrý kondici,za hodinu práce se Pierot opotil malinko na plecích a Monďásek vůůbec.
Jen doufám,že se to počasí už nezblázní.
Ale nejdřív to ve výběhu vypadalo takhle,všicí chlapi chrápou a ženská to muší hlídat.
Když jsem fotila Piera,tak jsem se musela hodně držet,abych se nechechtala,aby se nevzbudil.
Pak ale uviděl,že si pro něj Jarča jde,a dělal,že on tady ale vůůůbec není....
Pak byl ale moc hodnej,i krásně způsobně čeká,až malá bába postaví nějáké kombinace.
Jaru, závidím ten krásný výběh. My tedˇ ale máme Terku, tak nám s koníky pomáhá. Odpoledne vyrážíme do Seletic, omrknout Šárčiny koníky a domluvit se na tom sedle.
Holky, tady vkládám fotečku.Nemáte někdo něco podobného starého doma, ráda bych to odkoupila. Samozřejmě orezlé, beru vše. Dám si to dokupy.Nebo staré žehličky.
Tak burza se docela povedla,bylo tak 80 lidu,každý něco prodal nebo koupil
,my jsme taky byli spokojený maximálně,něco jsme prodali,ale hned jsme zase klukům koupily s Járou odpocku,mají teda chudáci jednu dohromady,
ale ona ta jedna stačí.
Jinak to bylo moc hezký,poznali jsme zase nové přátele
,naplánovali další akce a pokecali o všem možném,hlavním tématem byli samozřejmě hemelky,
prostě koňácká burza,jak má být.
Dostali jsme zadarmo od kamaráda i pětilitrovou pikslu lněnýho semínka
a Jarča dostala krásný kožený perka
,ale jsou to 40,tak je má na příští rok.
Ahojky.
Já tady všechno čtu, ale poslední dobou nějak nebyl čas ani nálada psát.
Táta byl nyní skoro týden v nemocnici, minulý pátek byl na krev a doktorka ho okamžitě urgovala pak odpoledne, že musí do nemocnice...měl 29,5 cukru..normální je kolem 5 ..no a jak jsem ho dovezla k večeru do nemocnice, tak měl 43 ..se divili, že došel po svých, lidi při 30 kolabují....
No nakonec skončil na inzulínu, musí papat dietně 5 x denně a píchá si 4x za den inzulín...žádná prdel.
No a Usince jsem koupila Yuccu ...bere ji asi 4 dny a docela je připosraná trošku . Včera jsem byla celý den v Olomouci a Usu jsem ke koním dávala už v 6 ráno a pak si ji večer od vlaku zase vyzvedla..sranda jít v kožíšku s kabelkou a koněm na vodítku
tohle jsem fotla předvčerem na louce dopoledne, jak jsme šli ke koním
Jaru,tak to jsem ráda,že se vám burza vyvedla a že dorazilo toliko lidiček . Nás to čeká v březnu,tak jsem taky zvědavá
. Koukám,že Jarušku baví s koníkama pracovat i jinak než pod sedlem, to je dobře, že má ke koním takový přístup
Markét, my možná budeme mít doma starý žehličky, teda pokud je mamča při úklidu půdy nevyhodila, mrknu se a dám vědět.
Teda Lucky ta Usa má stejně krásný kukadla, ještě jsem u koně takový neviděla . To s taťkou nezávidím, snad už bude líp
My o víkendu zmákli strouhání, tak mají koňuchové kopýtka jak ze žurnálu, hlavně na kobyle je vidět pokrok , v sobotu ještě přijela Markéta mrknout s holčinama na koníky
. Taky jsme udělali pár fotek, tak jich sem pár hodím. V neděli jsme chvilu pojezdili s ostatníma na louce, Sobeš už teda zkrátil svou dobu při, který je fakt na zabití. Takže při vstupu na jízdárnu nervíme už asi jen 5 minut a pak je schopnej taky něco dělat. Pak jsme je ještě vzali pocourat na chvilu ven
Zbytek fotek tady http://sarikus.rajce.idnes.cz/26.2.2011/
Teda,ta Usina je fakt krásná
,ten kukuč,to je prostě nádhera,ty koňský voči dovedou tak člověka okouzlit...
Toho táty je mi moc líto,že takhle trpí s tou cukrovkou,
jsem moc ráda,že se z toho dostal a že už je v pohodě.
Šárí,krááásný fotičky,ta,jak cválají Mia se Sobanem,je úplně nejhezčí,a ty nohy válející vystrčený,
ta je taky moc hezká,to se tu chechtám jako blázen.
No,Markét,burza byla opravdu fajn
,akorát to skončilo brzo,my jeli domů ve čtvrt na 3,a to jsme byli skoro poslední,tak příště budu psát jen do 14 hodin.
Teda nemáme těch běloušů tady nějak moc? Koukám ještě že tam je i poník! Nádhera! Mie a Sobistovi to moc sluší spolu, jsou krásní oba dva .
No jo, Usa má taková kukadla..říkám vždycky že pořád kulí ty své baterky
ale taky už má ten kožíšek takový zašlý a navíc už 14 dní děsně línáme...
uhodily mrazy - 14 a kobyla napůl donaha...
No,já naše hemelky zatím z chlupů neberu,jednou jsem Moruš odrhla trochu,když bylo hezky,ale pak zase začalo mrznout,
tak jim to zatím neberu ty svetry,aby nenastydli...
Ale ono to stejně přijde ta zima ještě,až už budou skoro vylínaný,loni byla zima jak v Rusku ještě v květnu,a to už byli přelínaný na 90 %,ale pak je musí člověk hlídat,jinak se normálně klepou,teda Moruš a Monďásek,Pierota a Legiška se klepat jsem ještě neviděla.
Šárí,koníci tam mají nádjherný obrovský ohrady,to je kráása.
No jo je tady nějak běloušovato . Nám už koníci začali pěkně pouštět chlupy, už mají takový ten kratší kožíšek, tak snad jim zima není. Jaru ohrady jsou velikánský, tyhle ve, kterých jsme fotili jsou letní pastviny, tak jsem zvědavá jak je tam pak budu lovit na ježdění. Na zimu chodí do menších ohrad.
No,Moruš právě pak,když je vylínaná,a prší,tak jí je to jedno,stojí na dešti a čučí,hrabě Kinský nee,ten se deště bojí,ten je schovanej celou dobu v přístřešku,ale Moruš nee a pak,když je mokrá,tak tady pofukuje pořád větřík,tak se do ní dá zima a klepe se.
Teda normálně né,jen když je vylínaná a přijde ta zima,která už by tu být neměla
,jinak normálně celou zimu na ní padá sníh,duje vichr a to se neklepe.
No,já mám výhodu,že Moruš je neskutečně žravá,že si pro ten rohlík dojde,i když ví,že by třeba eventuelně hrozila a několikahodinová vyjížďka
,teda tady to neděláme
,dala jsem přísný zákaz jakéhokoliv krmení v ohradě,i když si někdo jde pro koně,tak žádný mlsky,nic!,smí se to koníkovi dát až třeba na úvazišti,to je kvůli Pierotovi,Olda mi tohle dělal,že vždycky přišel a krmil koně ve výběhu
,a Pierot,jak je žravej,tak okamžitě uviděl,že jde Olda,že bude žrádlo a okamžitě startoval po všech koních,kteří byli v jeho dosahu,aby to měl všechno pro sebe,a samozřejmě ti koně pak lítají jak blázni,protože se ho bojí a bezpečno tam není ani trošíčku,
ale já opravdu s kobylou ani Monďáskem nemám problém,ti vždycky přijdou,i když vědí,že se jde makat.
Monďásek třeba úplně nepřijde,když stojí veprostřed výběhu,ale dojdeš pro něj a neodchází,prostě jenom počká,až si pro něj dojdu.
Pak mu nemusíš ani nic dávat,třeba ohlávku,nic,jen řekneš Monďásku pojď a on jde za člověkem jako oslík.
Ale ono je rozdíl,když mám jen hektarovou ohradu,a kdyby byli ty koně třeba v pětihektarový ohradě,tak bych asi taky nějáký den mušela pracovat na tom,aby se nedrželi stáda,který stále odbíhá,kamarádka takhle dala tříletou kobylu chovanou dosud jen v maštali a šoupla jí do pětihektarovýho výběhu, do asi patnáctijhlavýho stáda,no to víš,kobyla se nedala chytit asi měsíc,pak to pomaloučku se lepšilo a lepšilo,kámoška za ní chodila pomaloučku,až jednoho krásnýho dne přišla kobyla sama a bylo to,nesmí člověk pospíchat.Ještě pak kámoška si to chválila,jak je spokojená,že skoro celý den chodí za kobčou,tak že i zhubla asi 10 kilo
,jé,.to bych taky potřebovala.
Ty velké pastviny jsou super, ale pak není dobré, pokud máš koně, kteří dobře tloustnou. Jako třeba Benda a Betty. To jak začne moc tráva, tak jsou v menším výběhu a chodí do velkého třeba na chvíli, nebo jsme to zmenšovali a vypásali to po kouskách. Benda už má koupený i pastvení náhubek, protože on je děsně žravý, nezastaví se a je schopný přibrat jako koule hned...
Betty taky ráda mokne. A Bendovi je to taky fuk. Usa u toho vysloveně trpí....
No jo,pak to schvácení je hrozný pro ty koně.
Moruš by se určitě taky přichvátla,kdyby se dostala někam na bohatou pastvu,ta je taky taková nenažraná,
ta by od tý trávy ani hlavu nezvedla.
Teda,to si nedovedu představit ten košíček na toho Bendu,to muší bejt úplně pidikošíček
,doufám,Lucí,že sem hodíš fotičku.
Já teda doufám,že se koňouchové odchytit nechají. To Sobeš taky nerad mokne, kolikrát když začalo pršet, tak doma zajel takovou rychlostí do stáje .
Holky já jsem si pitoma umastila rajtky a nevím jak ten flek z toho dostat, nemáte nějakou radu? Nejspíš to je od mastičky co s ní mažu Sobešovi nohy.
Teda jestli jsi to nenamastila nějákou černou mastí na světle modrý rajtky.
Monďásek odpočívá.
Jaru byla to bílá mast na šedý rajtky a ten flek je přesně na koleni, tak to ještě dneska zkusím prohnat pračkou a uvidím.
Ta Moruše dělá správný ksichtíky na fotkách
Dneska asi na chvilu vytáhnu Sobeše na louku a pak to zas vezmem na kopečky ať má na puťák pořádnou výdrž, snad ještě stihnu vzít i kobylu Míša říkala,že se tam včera na ní byl podívat ten slovák, co jsme ji od něj kupovali. No prej ji uplně lezli oči co ji tam začal vyprávět za moudra o koních
, hlavně,že kobyla dostávala 6 litrů ovsa a 6 litrů ječmene, se fakt divím,že tu jeho péči přežila. No a prej se strašně divil, že kobyla neutíka
, a co mě teda nejvíc dorazilo, že si na jaře chce zas pořídit nějakýho koně
No,tak to bude v pohodě,to se opere za párkrát,uvidíš.
Jéžíš,no to je fakt na zabití ten chlap,to Ti řeknu,
chudák ten další kůň
,nejhorší ze všeho je,že mu to nikdo nemůže zakázat....
My dneska se nedostaneme ven,protože Jarča jede do oddílu,ale zítra jsme se domluvily,že by to i šlo
,pokud se něják nesepsuje počasí.
Ale včera přes den bylo neskutečně náádherně.
No právě, nechápu proč si takovýhle lidi koně pořizujou, dyť nám kobylu prodal,že prý na ní neměl čas a bude si tahat dalšího koně, no snad mu to nevyjde
U nás včera bylo taky krásné, ale na koňuchy jsme byli jen mrknou, Sobešovi jsem mázla ty nožičky a podrbala ho a zase jsme frčeli dom.Docela jsem koukala jak už bylo dlouho světlo
Taky znám taková individua ..většinou koně zničí, prodají..v lepším případě než koník pravdu lehne a mají plno keců, jak s koňmi skončí a za měsíc jim v chlívě stojí nový chudáček
.
Moruš je super s ksychtíky a myslím, že ona by dopadla stejně jako Betty, kdyby byla na takové pastvině. Jaruško, Ty to máš ideální. Možná by to chtělo někde i pastevní trochu, ale jinak se koně drží v liniia navíc něco dělají. Betty se nám porařilo úžasně zhubnout, posledně jsme všem třem dělali kopýtka. Betty má po to schvácení kopyta hodně plochá, ale lepší se.
Hihi,Usina je legrační,jak má ten černej kruh okolo oka,vypadá jako když má masku.
No,právě,Lucí,ona by pak taky žrala jak nevázaná,kdybych jí dala někam na pastviny,to víš,že by byla ráda,jenže je dost záživná a hned by byla hýn na nohy
,kdepák
,já jsem ráda,že má nohy ze železa,
taky jí chodím popásat,ale tam nevydržím dlouho,tak hoďku a jdeme dom,ale jí to stačí,ona si za tu dobu tak to panděro narve,že pak stojí a spí,nebo si i lehne,teda když jí Legišek nechá.
Pořád pacholek saje,já nevím,co s ním,už jsem našla i docela levný ustájení pro něj,že bychom ho tam odvezli na 2 měsíce,jenže je to daleko a určitě to neprojde doma přes Oldu.
Jo,jinak ta kamarádka,která má přijet na ten sraz brejlatejch,už má od včerejška hříbátečko,kobylku,až přijde fotka,tak sem dám.
Říkala,že přijede na ten sraz,ale že bude mít hříbátko na laně,no já nevím,jestli to vydrží se s ní pořád na laně táhnout,kor když má anglický sedlo,já vím,jak legišek nechtěl pak chodit,když se venku vylítal a pak jsem ho musela doslova vlíct,než jsem přišla na to,že si ho můžu jednou omotat kolem hrušky,né natvrdo,ale jen jedno nebo 2 omotání stačily k tomu,že už jsem ho nemusela vlíct já,ale táhla ho chudinka Moruš,
ale jináč bych teda měla ruce jak opice,to se fakt nedalo,no,a jak jí pustí a ona přijde k Moruši,tak bude zle,
Moruš hned tluče po cizích koních,jí je fuk,že je to hříbě,ona hned jí zmydlí,tak z toho mám docela strach...
No snad se nic nestane.
On pořebuje odstavit. Takhle se neodstaví. Známému se takhle kojila kobyla tři roky. Jedna holčina tady u nás má dvě kobyly strakaté a ta mladá už má já nevím...4? tak nějak. Nikdy se vlastně neodstavila. Nevím, jestli saje, ale jsou s matkou na sebe šíleně závislé, až nezdravě...
No to má Usinka zimní makeup :-D ...ona má letní a zimní...a v zimě je navíc tuleň s makeupem
No právě,ona mu už ani nechce dávat pít,kouše ho do zadku,ale asi to není tak hrozný,protože on si jí vždycky naveksluje tak,aby mu postála a dala napít.Když jsem koukala na vemínko,tak tam už skoro žádný nemá,je fakt malinký,ale ten pacholek furt mlaská,když pije,tak tam něco pořád teče.Já si taky myslím,že bude pít pořád,protože kobyla znovu připuštěná není a ani nebude,tak ho nechá pít třeba do pěti let,dokud se nerozdělej,já bych ho chtěla někam dát na ustájko na 2 měsíce,ona by se zasušila a pak už by mu doufám nespustila mlíko,ale říkám-byl by to doma boj.
Proč by měl být doma boj? Je to logické, že odstavit by se měl. Ona by ho snad pak kopla do zadku, ať spratek padá
Já tak koukám na ty fotky Usy..nevypadá jak marodná, co?
Lucky Usa na fotkách vypadá moc dobře, a jak se jí teď daří, zlepšila se trošku?
Jaru já ti s odstavem moc neporadím, ale v Ujkovicích jsme měli 4 chlaďase, byla to 1 máma a od ní 3 hříbata, tamty starší už to nějak neřešili, ale ta nejmladší kobyla pila ještě ve 3 letech. Tak když by jsi měla s ustájením doma boje, tak co jim jen nějak rozdělit ohradu aby nemohl ke kobyle a dát mu tam třebas Monďáska?
No,Usina vypadá krásně,ona v tomhle počasí je lepší,že jo,jenže asi předevčírem nebo předpředevčírem tady byla taková hnusná inverze,
a to si na ní vždycky vzpomenu....
Šárí,to by pro něj nebylo dobrý,ale ani pro ní,když na sebe viděj,kobylky jsou v tomhle lepší,ty jsou takový samostatnější a nějáký mlíko je nerozhází,ale klucí,to jsou máminy prdelky a bude se k ní snažit určitě dostat i přes ohradník,to právě nechci,jsem hrozně ráda,že ho respektuje,i když nás vidí odjíždět,že přes něj nejde,ale nechci to pokoušet s ním při odstavování,to bych byla radši,kdyby fakt někam na ty 2 měsíce odjel,aby se neviděli.Já to můžu i udělat tak,že nechám Legiška ve výběhu,ale Moruš bych mohla dávat na zahradu,jenže to taky nedokážu,ona by plakala,že chce do stáda,ona není že by si to vynucovala,ale brečela by
a to něják nemůžu,
to jí nemůžu udělat...
A stejně by se furt slyšeli,on by jí volal a ona by mu odpovídala...
Díky..no nechci to vidět až vylíná ten kožich. Svalíky trochu opadly, hlavně na krku to šlo do háje.
No je lepší, jemně sípe pořád, občas zakašle. Antihistaminika na ni neměla žádný vliv, takže už je nebere. Je nyní bez léků, stejně už ji jaksi není co dávat. Stav stejný.
Známému jsem se zmínila o tom, že ji chci koupit tu Golden Yaccu a on se chytal za hlavu, že kousek od nás ve Frýdlantě nad Ostravicí je firma, co dlouhá léta vyrábí tyhle věci a mají Yuccu 4x levnější ...
http://www.hemann.cz/cz/21/yucca-shidigera-985.html
Usa má nyní dvě balení a bere to asi 6 dní a už je hezky připosraná , takže to asi v těch střevech fakt něco dělá. Jelikož to tady máme kousek, tak tam chci některý den zajet autem a domluvit se, jestli bych nemohla dostat nějakou slevu, když to budu brát ve větším pro koně. Oni na webkách píší, že je možno i 30%.
Takže Usidlo bude mít detoxikační očistnou kůru ..i kdyby to měla žrát půl roku! Jinak chodí ke koním , je tam celý den a procházka domů ..toď vše. Ona si poběhá jak chce, cestou domů to třeba někdy vezmeme přes louku, nebo ji pouštím kolem řeky a ona si mě doklusává a docválává, takže má zdravý pohyb jak sama chce. Nic víc s ní dělat nemůžu. Ale kdyby se aspoň částečně z toho dostala, budu ráda.
Včera jsem po dlouhé době byla s Betty se projet, byla tam holčina co jezdí Bendu.
Olda ho nechce nikam dát,říká,že by se mu tam něco stalo
,na jednu stranu má pravdu,nikdy člověk neví,co se stane,ale na druhou stranu bych já osobně byla radši,kdyby do těch třeba tří let byl v nějákém větším stádě,kde by měl více svých spolužáčků,se kterými by mohl blbnout,tady je to přes zimu fuk,ale za chvíli,jak se udělá hezky,budou naše hemelky dost chodit a oni pak přijdou a jsou unavený a chtějí odpočívat a Legišek né,Legišek si chce hrát,no tak to víš,to je takový blbý,když ho pak odhánějí a on stejně otravuje...
No jo,to já právě vím,
já jen doufám,že Legišek to špatný má už vybraný,vždyť jak vběhnul pod toho Pierota,když byl maličkej,to už mohlo být po něm tenkrát,kdyby mu býval Pierot na tu nohu šlápnul vší silou...
No,jenže prostě člověk nikdy neví,víš co,kdyby se mu třeba na tom ustájku něco stalo,tak bych to měla pořád na talíři-jako vidíš to,kdyby byl tady,tak se mu nic nestane,atd atd....
Ahá,no tak jen ať to bere,když jí to pomáhá,to je dobře.
Včera byla Jarča v oddíle,Pižďuch měl novýho souseda ve výběhu,tak si tam tak krásně hráli,to byla krása je pozorovat.
Pižďuch je mooc šikovnej,Jarča muší ještě hooodně jezdit,aby seděla klidně a nepřekážela mu tam.
Pak dostala Jarča frísuli,frísule je strašně moc hodná
,ale Jarča nevěděla,že dělá to,že nepostojí u lavičky,když se nasedá,všichny ty ostatní koně jsou zvyklí a naučení stát u lavičky,než jezdec naleze,upraví si třmeny,dotáhne sedlo,ale frísule prostě čekat na nic nebude
,tady je vidět docela zděšenej výraz Jarči,protože má ten jeden třmen ještě v ruce a frísule už tak spěchala,že mi utekla i ze záběru.
Prostě frísule půjde a hotovo.
Ale je opravdu strašně moc hodná,jak na ošetřování,tak pod sedlem,na jízdárně teda je to jeden z koní,který se spíš muší brzdit,než pobízet,je chodivá,ale mooooc hodná.
Jaru to s okousanou ohlávkou moc dobře znám jsem Sobešovi nechala ve výběhu naši hodobóžovou a má ji totálka okousanou
,tak nevím jestli na ten puťák nebudu muset koupit novou.
To je paráda jak Jarča už hezky skáče závidím tu jízdárnu
u nás už se teda taky začalo budovat, zatím se dělají drenáže,tak jsem zvědavá kdy bude hotovo,ale už se těším, hlavně je supr, že to bude hned vedle stájí, takže i v zimě se ještě bude dát něco stihnout, páč takhle jsme s koňma museli vždycky až nahoru na kopec.
Já jsem včera byla projet kobylu a jak jsem zvyklá na Sobíka,tak jsem se na ní vůbec nemohla usadit, nebo teda spíš v tom west. sedle. Hlavně jsem byla líná si zkrátit třmeny, takže to byla docela sranda ta vyjížďka, ale na to,že kobyla šla podruhý sama ven,tak dobrý. Se Sobešem jsem ještě poblbla ze země a taky mi udělal radost, ač byli vedle koně, tak se soustředil na to co po něm chci a dobře fungoval
Díky,Šárí,no skáče,ale pořád se místama drží toho koně patama,což je hrůza,to se musí odnaučit,to nemůže dělat,
a pořád nemá pořádně prošlápnutou patu
,tak jí do třmenu zajede vždycky celá noha,což je taky na prd.
Tady je ve cvalu s frísulí,ale frísule je černá,tak tam není moc vidět,protože už byla skoro tma,teda něco málo se tam mihne,no,ale žádná sláva to není,ale natočit jsem to mušela,kdo ví,kdy jí zase dostane,ona jí měla fakt úplně poprvé.
http://www.youtube.com/watch?v=XaIkCaHlelA
No,Šárí,to je vždycky hrůza ty westernový třmeny si překrátit,já to znám,taky se mi do toho nikdá nechce
,ale zase bych nejela s dlouhejma třmenama
,to bych radši si je zkrátila,ale když je kobylka hodná,tak je to v pohodě.
Teď už to naštěstí nemusím řešit,protože já je vždycky mušela zkrátit Jarče,ale už má delší nohy než já,tak už to naštěstí neřeším.
Teda Jarča je tak šikovná..z té holky ještě něco bude! A je dobře, že jedzí na různých koních, aspoň se naučí. Ne jen doma na Monďáskovi .
Jinak hlásím, že nevím co to, ale Usinka včera večer lítala kolem řeky jako pako. Vyhazovala, cválala na jednu stranu, na druhou, hrály jsme is mezi stromy a ona měla tolik elánu a dsnou radost, že jde domů. Pak u mostu přes řeku jsem ji připla a kecala chvíli se známým a pak mi to došlo..... ticho! Naprosté ticho! Usa stála a nic..dám ucho k nozdrám a nic..ani síp . No...nechci to zakřiknout. Večer jemně sípala, když vstala, protože před tím hajala a jak ona slehne ten hrudníček, tak vždycky to pak nemůže rozdýchat, ale nebylo to tak strašné. No uvidíme, uvidíme...
Tak jsem dodělala fotogalerii Fabínkových miminek..už šla do světa. Jedna je v Praze, jednu fenku a pejska máme tady blízko cca 20km a jedna šla až do Polska do Poznaně!!!
http://www.novofundlandskypes.estranky.cz/fotoalbum/stenata/fabbyho-vanocni-stenda-s-hanny-od-trojske-skaly-pri-odberu/
Lucky tak to je dobře, že je Usa na tom líp, už aby bylo jaro a teplo a určitě dobrý počásko na to taky bude mít vliv. Koukala jsem na ty tvoje hafany, oni jsou opravdu jak medvídci určitě to musím být hrozná práce udržovat jejich srst.
Já jsem včera vytáhla pana Sobistu na ´´jízdárnu´´, byl tam s náma klučina co tam chodí jezdit westerňáky, tak nás vzal na lonž, holky to vám byla sranda, já jsem asi po 3 letech jezdila na lonži , ale bylo to dobrý aspoň mi říkal ty moje chyby, tak mi to docela i pomohlo
, pak jsme projeli pár obratů, musím Sobeše trochu zjemnit na holeně páč na pravou stranu to je dobrý, ale na tu levou to je horší. No a pak přišel vrchol dne, normálně jsme přeskočili překážku
no měla jsem z něj radost ze smraďocha mrňavýho
Byla jsem i ráda, že tam se mnou někdo byl a v tom sedle mě rovnal, páč přece jen člověk když sedí na koni tak to tak nepozná.
Pak jsme ještě vzali trochu porovnat kobylu na louku, páč Aleš říkal, že mu poslední dobou pod sedlem moc neposlouchala, že se s ní musel až moc prát a že už jí moc nevěřil. Tak jsem je ještě oba vzala na louku, nejdřív sem kobylu prosportovala já, dokonce jsme i cválali , pak si na ní sedl Aleš už dobrý, docela se i divil co s koněm udělá takovýhle cvičení. S Alešem tam ještě jezdil Dan s westerňákem, tak jsem si dělala srandu,že já jakožto anglický jezdec vedu westernovou hodinu
, ale bylo docela zajímavý sledovat toho west. koníka, dřív chodil závody, tak dělali spiny a takový to prudký zastavení.
Tady se Sobeš plíží jak hiena
Jo,Šárí,to vůbec není žádná ostuda být na lonži,naopak,velice dobře se můžeš soustředit na sed,pobídky a vše ostatní,kromě vedení koně.
Holky,kdybyste měla některá cestu sem okolo nás,tak bych Vám dala třeba 2 balíky map,abyste je tam u Vás na té burze rozdaly,podotýkám-mapy jsou ZDARMA,takže neprodávat,ale rozdat,my jsme dávaly každému 1 kus mapy,kdo přišel na burzu a měl zájem.
My jsme se včéra ven nedostaly s Jarčou,no páč jak jsem stará,tak jsem blbá,
zapomněla jsem,že něco mám a když jsem přijela dom,tak bylo 5 hodin,než se člověk převleče a udělá to nejdůležitější u té havětě,tak už byla skoro tma,dneska se taky nedostanem,Jára jede zase jezdit,zítra taky ne,tenhle tejden je zabitej...
Jééé Jaru ty mapy vypadají krásně #01 Že by jsme si s Alešem udělali výlet hm
Že jsi včera nebyla jezdit, tak si z toho nic nedělej, páč nevím jak u vás, ale tady docela fučelo a já navečer už byla docela zmrzlá jak jsem tam byla s klukama na louce. Taky jsem včera měla výborný nápad, že by mě dolů mohl na kobyle vzít Aleš, že kobyla určitě bude znát někoho vozit na zadku a ono prd, tam s náma začala skákat jak horská koza tak to byl takový veselý závěr hodiny
Ahoj holky, tak se po týdnu hlásím. Byla jsem s dětma na horách. Koníky jsme neviděly, ale i tak jsme si užily na lyžích dosytosti. Ke konci jsem lítala tak, že jsem si natáhla tříslo. Ale jinak v pohodě.
Lucko, to je mi líto s tatínkem, dobře si ho pamatuji, však jste tu 2x byli a my byli u vás, bude to zase dobrý.
Jaru, ta burza se teda vyvedla, jen co je pravda. Myslím si, že k nám tolik lidiček nepřijde, no jsem na to sama zvědavá.
V Seleticích to máte Šárko pěkné a až bude jízdárna, to bude teprv bomba.
No to jste si užili lyžování, co?
Tady už všechno roztálo, je plno bláta, ale zítra snad prý má dokonce sněžit! Fuj!
Jinak táta zatím ok. dostal už i něco na měření cukru a uvidíme. Máma je z toho na prášky, že má táta dietu....jí 5x denně..takže pořád
Tady ještě neco z toho posledního focení.