Co by jste raději volili vy?
Já teď zrovna uvažuji o koupi westernové uzdečky a nemůžu se nějak rozhodnout zda zvolit provazovou (případně i bezudidlovou) nebo koženou ... je mi jasné, že kůži nic nenahradí ale nějak mě to na jednu stranu láká jít i do té provazové ...
No prostě dilema
Předem všem díky za odpověď...
Záleží na tom, jakou má koník kůži (potí se, odírá se, má za ušima normální srst, ...) a jak dlouho bývá nastrojen. Na delší vyjížďky a vyjížďky, při kterých se zpotí, bych koni nic jiného než kůži nedala - umělé materiály opravdu kůži nenahradí.
Z bezudidlových věcí - mě se velmi osvědči sidepull - zacházení je stejné, jako s udidlem, člověk ani kůň si na nic nového nemusí zvykat - většina koní tomu rozumí na první nasazení (můj 20tník ihned pochopil a šel stejně přesně jako s udidlem)- dá se s tím krásně zastavit, a zároveň to při nepoužívání nikde to netlačí a nesvírá - na provazovou ohlávku bych se při zastavování "v krizi" spoléhat nechtěla - polekat se může kůň vždycky - ten můj je občas takový protestant - otočí se jde zpátky domů - kdyby tohle nedělal, mohla bych jezdit naprosto bez ničeho, protože stačí přiložit dva prsty na krk, aby zatočil a zastaví na prrr - taktéž bez otěže - pokud to teda zrovna neotáčí tím svým nenápadným velkým obloukem domů :-).
didi
napsal(a):
Záleží na tom, jakou má koník kůži (potí se, odírá se, má za ušima normální srst, ...) a jak dlouho bývá nastrojen. Na delší vyjížďky a vyjížďky, při kterých se zpotí, bych koni nic jiného než kůži nedala - umělé materiály opravdu kůži nenahradí.
Z bezudidlových věcí - mě se velmi osvědči sidepull - zacházení je stejné, jako s udidlem, člověk ani kůň si na nic nového nemusí zvykat - většina koní tomu rozumí na první nasazení (můj 20tník ihned pochopil a šel stejně přesně jako s udidlem)- dá se s tím krásně zastavit, a zároveň to při nepoužívání nikde to netlačí a nesvírá - na provazovou ohlávku bych se při zastavování "v krizi" spoléhat nechtěla - polekat se může kůň vždycky - ten můj je občas takový protestant - otočí se jde zpátky domů - kdyby tohle nedělal, mohla bych jezdit naprosto bez ničeho, protože stačí přiložit dva prsty na krk, aby zatočil a zastaví na prrr - taktéž bez otěže - pokud to teda zrovna neotáčí tím svým nenápadným velkým obloukem domů :-).
Tihle staří mazáci se chovají všichni stejně mám doma totéž, na každé křižovatce přesně ví,kudy domů
didi
napsal(a):
Ten můj mazák se otáčí před místy, kde tuší, že mu to bude klouzat. Do vody klidně vleze, ale do bláta? To on nerad .
Bláto je nám fuk, ale kopec? To je strašně unavený a furt se ptá,jestli tudy opravdu,ale opravdu musíme jít? Většinou vyměknu a tak chodíme do kopců hlava, hlava. Je to lump ukrajinskej, ale stejně bych ho nevyměnila
iveth
napsal(a):
Nejlepší bude, když osobně vyzkoušíš, ja preferuji jedině koženou uzdečku, ale na provazovce jsem jezdila dost, s kombinací udidla jedine kůži, ale je lepší to vyzkoušet, každému vyhovuje něco jiného:)
Na údržbu bude lepší provázková, obzvlášť teď. Ale pozor, aby se nerozvazovala. Ze začátku se mi povolovala, než "sedla".