elody
napsal(a):
Zdravím Vás, zajímalo by mě Vaše názory na ustájení, at pozitivní, či negativní. Tedy cena ustájení 3000Kč/měs.co by podle Vás mělo ustájení zahrnovat, od péče o koně, krmení, podestýlka, výběh, jízdarna, šatna,, za Vaše názory budu moc ráda, děkuji
Seno ad libidum.
Solné lizy.
Vyřešená voda - vždy dostupná pro všechny koně.
Výběhy či pastviny a vodění (na pastu a z pastvy).
Box nebo přístřešky k dispozici + podestýlky.
Krmení koně 2x denně vámi zakoupenými krmivy v požadovaném množství a složení.
Podávání vitamínů + léčiv v případě nemoci.
Společnost koní a vhodné rozdělení koní do skupin + možnost koně izolovat.
Sedlovna nebo šatna a místo pro uskladnění krmiv v suchu.
Více bych za tu cenu neočekávala.
My máme v ceně ještě oves, ale to proto, že se jedná o statek a ne pouze o stáj s koňmi.
Za 3000 tohle všechno?
No, to by mě ani nehlo...Za trojku dělat tyhle věci, kde je vůbec nějaká část na údržbu prostředí , zaplacení času majitele ustájení apod.?
Pokud bych měla mít kvalitní ustájení, tak cena by vždy byla okolo 5000 kč, protože levněji to podle mě dobře snad ani dělat nejde, pokud to teda člověk nedělá z dobré vůle a neočekává, že by ho to mohlo taky živit...vždyť jenom jaká je ta původní investice, nutno soustavně udržovat ohrady, přístřešky či stáje, jízdárnu, zázemí pro jezdce..
a prosím vás, když už má furt někdo potřebu dávat koním sena tak, aby v podstatě mohli žrát, kolik se jim zamane (dle libosti), nazývejte to prosím ad libitum, protože z toho libida by měl radost leda Freud.
jo a omlouvám se za svůj negativistický přístup.....
kukinatost
napsal(a):
Za 3000 tohle všechno?
No, to by mě ani nehlo...Za trojku dělat tyhle věci, kde je vůbec nějaká část na údržbu prostředí , zaplacení času majitele ustájení apod.?
Pokud bych měla mít kvalitní ustájení, tak cena by vždy byla okolo 5000 kč, protože levněji to podle mě dobře snad ani dělat nejde, pokud to teda člověk nedělá z dobré vůle a neočekává, že by ho to mohlo taky živit...vždyť jenom jaká je ta původní investice, nutno soustavně udržovat ohrady, přístřešky či stáje, jízdárnu, zázemí pro jezdce..
a prosím vás, když už má furt někdo potřebu dávat koním sena tak, aby v podstatě mohli žrát, kolik se jim zamane (dle libosti), nazývejte to prosím ad libitum, protože z toho libida by měl radost leda Freud.
jo a omlouvám se za svůj negativistický přístup.....
Já jsem o žádné práci nepsala, ani o jízdárně a zázemí - to v ceně není - za tu cenu je to pochopitelné...
Rozdíl je, když někdo něco buduje a je to jen pro koně a když už někde něco stojí a je to i pro koně - pak je tato cena možná... V našem případě se jedná o statek, kde jsou ustájeni i koně. Majitelé mají velké pozemky, chtěli mít koně vlastní a rozšířili to o několik dalších koní.
Seno, voda ,liz, přístřešek/ box a vodění sem a tam + dát koním kýbl ráno/ večer? Za tohle bych více než 3000 nezaplatila...
Místování si dělají majitelé koní sami, nebo si ho mohou připlatit. Ohrady spravujeme kolektivně, materiál na to platí majitelé stáje. Máme místo na sud s krmivem a místnost na pověšení sedel s kamny, gaučem, konvicí a dalšími nesmysly - co kdo donesl...
Jezdíme pouze rekreačně, takže o zázemí nám nešlo a nechybí nám. Sportovní stáj v této ceně není možné sehnat ani provozovat - to je, alespoň doufám, jasné všem (i mně).
Latinu jsem měla naposledy před 7 lety - nedošlo mi, že to píšu špatně - docela jsem se tím pobavila, co jsem to významově zplodila :-)... Tak ode dneška už vždy jen "ad libitum" ...
Já mám koníka ustájeného za 3000 Kč. Je to nově vznikající stáj. Mají režim 24/7, přístřešek, který je v podobě volné stáje, seno 24 hodin k dipozici, voda buď napáječka nebo vana s vodou, vitamíny, granule dle libosti majitelů koní. Koně mají dost velký prosto pro sebe, v létě další možné pastviny. K dispozici jízdárna, nyní se buduje hala. Nové sociální zázemí, včetně nového sprchového koutu, wc, umývárny, kuchyňky. každý má prostor na svoje věci na koně, tak na na věci pro jezdce. V podkroví bude časem klubovna s krbem. Externí veterinář - na zavolání dojede během několika minut, dobrý externí kovář. Koně jsou spokojení, zdraví a pěkně macatí :)) V případě zdravotního problému či nějakých komplikací se okamžitě řeší, nedělá se, že by se přehlíželo, že kůň kulhá, či mu teče z nosu a to jak klubových koní, tak koní soukromých. Pomáháme si tam navzájem, kdyžn je potřeba. Povinnosti členů a uživatelů je samozřejmě uklízet po koni bobky v dědině či na jízdárně, nebo po areálul, uklízení bobků ve volné stáji či ve výběhu, je v ceně, ale to neznamená, že jsem to nikdy nedělala. jak se říká, jiný kraj, jiný mrav. Je taky dost důležitá otázka, kde je kůň ustájený. Takže slušná stáj za "minimální" částku se sehnat dá...
pááání, Janico.....to jsi dost negativista.....:)
tak já platím 3500,- za jednoho, druhého mám se slevou za 2800,- a co v tom mám? Box na noc, přes den ohrada, přes léto dle potřeby a počasí 24/7 (kdykoliv zavírají, přijde-li nějakej masakr). Krmení (seno, oves, ječmen, ř. řízky) + vitamíny mnou koupené. Místování, krmení samozřejmostí. Dekování dle počasí (zatím dekuji jen jednoho), vytápěnou společenskou místnost, kde máme jak skřínku s oblečením, tak deky pro koně a spoustu postelí na přespání, dále vytápěnou luxusní sedlovnu, záchod, mikrovlnku, čaje, kafe (na to přidáváme do kasičky 30,- měsíčně), možnost sprchy po domluvě. Přes léto se dováží nasekaná tráva, příp. pastva u souseda u oveček. Písková jízdárna (kterou jsme si společnejma silama vyhráli a doplatili, co bylo třeba), skokový materiál.
Naprosto luxusní kolektiv mladých lidí.....provozovatelky jsou mladé holky, ségry, které koním dost rozumí a řeší každé pokulhání, zakašlání a cokoliv..kontrola koní po večerním krmení, v případě koliky a mojí nepřítomnosti udělají vše, co by udělaly pro své vlastní koně.....Upřímně, máme se tam jak prasátka v žitě a nebudu měnit, dokud mě k tomu neovlivní nějaké okolnosti!
Ještě jsem si vzpoměla, že staršího koníka mám docela pravidelně vypohybovaného díky klubačkám, mladého ne, páč se na něj nikomu moc nechce kvůli jeho temperamentu..:)
u nás o ceně především rozhoduje vzdálenost od centra většího města, případně hala či slušná jízdárna k dispozici...ale jak je něco dál než 10 km od města cena je nižší, ve městě v dostupnosti mhd je v našem kraji nejdražší jízdárna s halou nyní s cenou cca 6tis. a nejlevnější rodinná stáj kde si majitel kydá sám cena 2500,-, jinak vše ostatní jako krmení,výběhy, sedlovna apod poavažuju za běžnou věc, záleží pak jen v jaké kvalitě.
především je to ale o člověku za kolik je ochotný to dělat...
Teda nevim nevim, ale u nas v Praze ustajeni za 5000, boxove, seno a jádro (oves, granule) 3x denně, kydání, podestlání, 2x jízdárna, jendoa z nich zastřešená, mizerný malý výběh (možnost pouštět koně na ,,halu" nebo jízdárnu). Sedlovna, nic extra šatna, nic extra kuchyňka, toalety. A pokryje to tak nula k nule náklady na energie, dorpavu sena a slámy, odvoz hnoje a platbu člověka, který kydá. Za 3000 něco podobného v lkepším provedneí taky nevidím moc finančně reálně pro poskytovatele teda.
Je sakra rodzíl, kde žiješ. U menšího města prostě nejde mít stáje za 5.000,- Kč. V praze je úplně jiná životní úroveň a jiné platy. Třeba v případě mě Olomouc a Praha... neztotožnitelné...
Já zrovna takové ustájení za 3tis. nabízím...
V ceně mám nonstop kvalitní seno, 2x denně krmení (oves a ječmen - šrotovaný a spařený), další doplňky - granule, vitamíny, atd. nejsou v ceně, ale mohu je dovézt až do stáje, a pak samozřejmě přidávat do krmení, voda je samozřejmostí, navíc v zimě koním 2x denně dolévám teplou vodu, ať nemusí rozmazlenci pít ledovou. Místování a vodění na pastviny taky v ceně :D.
Přes sezónu nonstop pastvina 8hektarů (s přístřeškem), přes zimu má koník svůj vlastní podestlaný přístřešek (dvojité dřevěné stěny, pevná podlaha, vysoká vrstva slámy, osvětlení) a zpevněný padok. Za sucha jsou padoky otevřené do menšího výběhu, a přes den (pokud není vyloženě hnusně) vodění na zimní pastvinu (0,5 hektaru). Samozřejmě při zranění, nemoci - kdy kůň musí být v klidu, má tento přístřešek s padokem k dispozici i přes léto.
V ceně není kování, očkování, odčervení - ale starám se o to, aby se to dělalo pravidelně, držím koně u kování, objednávám odčervení... K tomu jsem ochotná mazat bebínka, dekovat, apod. :D
Jízdárnu nemáme, ale máme pískovou kruhovku 20metrů průměr, kavalety, a na pastvině pár překážek. Sedlovna s vodou a elektřinou. V okolí jsou krásné terény. 10minut od stáje je řeka, kde se dá plavit, a rovný travnatý plac, který nám nahrazuje jízdárnu.
Ale nejsem žádná velká stáj :D, mám dva vlastní koně a sháním parťáka, ať nemusím pořád jezdit sama. Ve velkém by se to takhle dělat zdaleka nedalo :D. Ustájení akorát pokryje náklady na ustájeného koně.
Navíc nabízím i možnost si část ceny ustájení odpracovat. Zatím se mi na ustájení nikdo neozval, ale inzerát mám teprve chvíli. Dva koníky na ustájení jsem tady měla, nedávno odešli do boxového ustájení s pořádnou jízdárnou.
Jsme u Znojma (pěšky to je 30 minut do centra, a jezdí sem MHD).
Ale každopádně - ve velkém by za tyhle služby byla o dost vyšší cena... Já to mám jen tak, aby pro mě ustájený kůň neznamenal náklady navíc.