Zdravím, chtěla bych slyšet názor na dvě věci.
Našla jsem inzerát na tuto krásnou starší kobylku
http://www.equichannel.cz/prodam-klidnou-klisnu-ct
Moc se mi na ní líbí ty charakterové vlastnosti,co k ní píší- vzhledem k mé povaze a zkušenostem... naopak se bojím rizika koupě takto staršího koně, aby to pak nebyly desetitisícové neustávající náklady...
A na to navazuje ten druhý dotaz - myslíte, že je velká unáhlenost si chtít koupit koně (povahově a typu jako tahle kobylka), když jsem začátečník? - něco odježděno mám,ale nemám letité zkušenosti s koňmi, bohužel jsme se dostala ke koním až nyní v dospělosti. Popravdě bych raději sbírala zkušensti a trávila volné chvíle u svého než u cizích, kde to nikdy nebylo pro mě to pravé.... Ustájení bych měla placené u zkušených chovatelů....
Děkuji za názory.
monika2010
napsal(a):
Zdravím, chtěla bych slyšet názor na dvě věci.
Našla jsem inzerát na tuto krásnou starší kobylku
http://www.equichannel.cz/prodam-klidnou-klisnu-ct
Moc se mi na ní líbí ty charakterové vlastnosti,co k ní píší- vzhledem k mé povaze a zkušenostem... naopak se bojím rizika koupě takto staršího koně, aby to pak nebyly desetitisícové neustávající náklady...
A na to navazuje ten druhý dotaz - myslíte, že je velká unáhlenost si chtít koupit koně (povahově a typu jako tahle kobylka), když jsem začátečník? - něco odježděno mám,ale nemám letité zkušenosti s koňmi, bohužel jsme se dostala ke koním až nyní v dospělosti. Popravdě bych raději sbírala zkušensti a trávila volné chvíle u svého než u cizích, kde to nikdy nebylo pro mě to pravé.... Ustájení bych měla placené u zkušených chovatelů....
Děkuji za názory.
Zdravím, kobyla je to líbivá, ale mě by zajímala příčina toho zmíněného kulhání. Starší koník pro začátečníka je v pořádku, ale to může být klidně i 10 a výše což je optimální věk, za 15000kč koupíte dnes i mladé a zdravé zvíře, rozhodně bych jí jela okouknout s veterinářem a chtěla bych vidět RTG .
Unáhlenost je špatná, kůň není houska na krámě a pokud se vám kobyla rozkulhá budete ráda když jí dáte někomu zadara jako společníka , jen aby jste nemusela platit ustajení.
Opravdu doporučuji projet více stájí a více koní vyzkoušet, klidně si připlatit o 5000kč více ale rozhodně koupit zdravé zvíře, vzalo by vám to následně i radost s toho že koně máte.
Hodně štěstí
Dobrý večer,
jsem také pokročilý, jak já říkám věčný, začátečník, učit se jezdit jsem začala až po dětech. Můj první kůň byl torpédo, který chtěl běhat a já to ze sedla nezvládala. Teď mám úžasnou kobylku a konečně si užívám pohodové vyjížďky do terénu a postupně nabývám jistotu v sedle.
Kobylka v inzerátu vypadá dobře, ale trochu bych se bála toho, že nikdy nebyla na vyjížďce bez druhého koně (doufám, že jsem to z inzerátu dobře pochopila). Pokud máte parťáka, s kterým můžete jezdit, tak by to mohl být vhodný kůň, otázkou je, co když budete chtít jet sama? Po vlastní zkušenosti hodně dám na první pocit. Takže rozhodně kobylku vyzkoušet, klidně i několikrát a bude-li to možné, tak vyzkoušet v terénu třeba s několika různými koňmi, aby jste poznala jaká je.
Jinak držím palce ať dobře vyberete. Jana
děkuji moc za reakci! :-)
No vzhledem k tomu, že to mám přes celou republiku, tak budu raději koukat dál... ale uvízla mi v hlavě...
JInak by mě zajímal ještě názor na to, že jsem začátečník a že bych chtěla mít svého koně.
Navíc slýchávám názor plno lidí, že kdyby mohli vrátit koupi koně, že by to udělali (což ted už neudělají když koníka už mají), ale co si o tom myslíte vy???
Co a ještě otázečka - jak to děláte při zaměstnání??? Když jsem studovala, měla jsem hoodně času, ale neměla jsem peníze, ted mám peníze, ale mám čas jen o víkendu, nebo ve všední den jen večer. Jde takto mít koně (s plnou péčí v ustájení) ?
monika2010
napsal(a):
No vzhledem k tomu, že to mám přes celou republiku, tak budu raději koukat dál... ale uvízla mi v hlavě...
JInak by mě zajímal ještě názor na to, že jsem začátečník a že bych chtěla mít svého koně.
Navíc slýchávám názor plno lidí, že kdyby mohli vrátit koupi koně, že by to udělali (což ted už neudělají když koníka už mají), ale co si o tom myslíte vy???
Co a ještě otázečka - jak to děláte při zaměstnání??? Když jsem studovala, měla jsem hoodně času, ale neměla jsem peníze, ted mám peníze, ale mám čas jen o víkendu, nebo ve všední den jen večer. Jde takto mít koně (s plnou péčí v ustájení) ?
Když jsme hledali koníka, taky jsme našli jednoho podezřele levnějšího, ale krásnýho ..ale vždycky v tom něco je.. koník byl nedůvěřivý vůči lidem a ještě byl přes celou ČR.. :/ tak nakonec jsme našli jiného...
Opravdu radši si připlatit za zdravého a pohodového koně.. to kulhání se mi taky moc nezdá a ještě je to asi závislák na koních.. a u starších koní je to těžší odnaučit.
Já si myslím, že když se s majitelem dá rozumně domluvit, tak by to mělo jít.. Ale nejdřív Vám to taky mohou odkejvat a pak se třeba už neozvou a co pak budete dělat s koněm a budete mít třeba nějaký problém?
Radši si koníka pořádně 'oťuknout'.. i z toho nejmenšího problému může být pak problém velký.
Plná péče? Co tím myslíte? V některých stájích se dá domluvit, že by vám koníka někdo třeba olonžoval, možná i přijezdil..ale hodně lidí nechce aby jejich koně čistil někdo cizí, protože tím si člověk získává důvěru u koně...nejlépe bude když tam budete mít někoho, kdo tam má taky koníka a mohl by se o toho Vašeho taky někdy postarat.. nebo si pak najít někoho, kdo bude mít Vašeho koníka v pronájmu.
Teď na zimu je to o ničem, ale až bude léto, tak můžete jít ještě v 10večer jezdit, popřípadně si najít stáj s osvětlenou halou teď na zimu. Hlavně si najít stáj s rozumným majitelem, který je schopný a ochotný poradit.
Ta kobylka je krásná, ale je teda téměř plnokrevná. Já bych z toho textu vyrozuměla, že je to závislák, který se bez jiného koně nehne z místa. A s tím kulháním.... Rozhodně bych šla do koníka staršího, ale zdravého. Většina pracujících se ke koni dostane v zimě jen o víkendu nebo za tmy. Pokud koník tráví čas venku s kamarády, panička mu moc chybět nebude. Jen mi vadí, když někdo vytáhne koně po týdnu a hned dvě hodiny skáče v hale
nebo vyrazí na několikahodinovou vyjížďku v ostrém tempu.A pokud začátečník pořídí koníka, měl by mít nějaký zkušený dohled nebo rovnou dobrého trenéra.I když znám i nějaké ty téměř samouky a zvládají dobře.
monika2010
napsal(a):
Zdravím, mohu se zaptat odkud jste?stačí kraj
Já bych koníka nekoupila, odradilo by mě to kulhání, v podstatě v inzerátu je uvedeno,že koník je jen na lehčí vyjížďky, klus, krok, tzn. žádný cval nebo Hubert. A další věc je ta závislost na dalším koni, musela by jste jezdit ještě s někým. Co se týče zaměstnání a koní, tak to mám bohužel taky tak, že v zimě stíhám jen o víkendech a dovolených.
Dobrý den,
rozhodně bych pochválila za zodpovědný přístup. Většina začátečníků chce mladého koně a pak to dopadá často velmi špatně (zejména pro koně). Přidávám se k předešlím názorům, pokud nekupujete koně ke kterému již máte citový vztah, tedy můžete si vybrat jakéhokoli, opravdu doporučuji stoprocentně zdravého (zejména pohybový aparát). Klidně kolem těch 10 let, to je ideální věk, kdy je správně ježděný a pečovaný kůň stále ještě dostatečně mladý ale už to má v hlavě v pořádku (pokud je dobře přeježděn a držen).
Ráda bych se zeptala když píšete z Prahy 4, kde jezdíte a kam si koně chcete ustájit. Jsem taky ze čtyřky a většinu stájí v okolí poměrně dobře znám.
malbina
napsal(a):
Já bych koníka nekoupila, odradilo by mě to kulhání, v podstatě v inzerátu je uvedeno,že koník je jen na lehčí vyjížďky, klus, krok, tzn. žádný cval nebo Hubert. A další věc je ta závislost na dalším koni, musela by jste jezdit ještě s někým. Co se týče zaměstnání a koní, tak to mám bohužel taky tak, že v zimě stíhám jen o víkendech a dovolených.
Děkuji za názor :-)
Jsem si právě říkala, že snad budu muset pracovat krátký/dlouhý týden, nebo jak to asi konáci dělají.... ;-) zažila jsem zatím jen studentky u koní, které měli hoodně času... tak jsem ráda, že to jde...:-)
helčam
napsal(a):
Dobrý den,
rozhodně bych pochválila za zodpovědný přístup. Většina začátečníků chce mladého koně a pak to dopadá často velmi špatně (zejména pro koně). Přidávám se k předešlím názorům, pokud nekupujete koně ke kterému již máte citový vztah, tedy můžete si vybrat jakéhokoli, opravdu doporučuji stoprocentně zdravého (zejména pohybový aparát). Klidně kolem těch 10 let, to je ideální věk, kdy je správně ježděný a pečovaný kůň stále ještě dostatečně mladý ale už to má v hlavě v pořádku (pokud je dobře přeježděn a držen).
Ráda bych se zeptala když píšete z Prahy 4, kde jezdíte a kam si koně chcete ustájit. Jsem taky ze čtyřky a většinu stájí v okolí poměrně dobře znám.
Máš mailík