Zpevnění zimního výběhu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.6.2013 07:21
nikkik

XXX.XXX.216.7

Dobrý den, máte nějaké tipy či vlastní zkušenosti, jak zpevnit zimní "výběh"?
Přestěhovali jsme se a na zimu chci mít koně jen na zahradě a pouštět je na pastvinu jen proběhnout. Ze zkušenosti z minulých zim vím, že naše koně ač měli obrovskou ohradu v zimě, tak do ní stejně za celý den ani nepáchli a drželi se na nějakých 10x10 metrech u sena. Proto bych chtěla kolem přístřešku a sena povrch nějak zpevnit, aby z toho na jaře nebylo zase oraniště jako každoročně. Napadla mě nějaká drť, beton, zámková dlažba...ale zase aby netrpěly jejich nohy. Poradíte?smajlík

14.6.2013 10:53
saryk9

XXX.XXX.226.59

Ahoj,
vyřešila jsem tento problém rohožemi TOSIPLAST a naprostá spokojenostsmajlík. Navíc pozemek není můj a tak je můžu kdykoliv sebrat a odkráčetsmajlík. Vyrábí je u Příbrami a cena je velmi přijatelná kolem 210,- Kč/m2.

14.6.2013 11:09
skippy

XXX.XXX.234.7

saryk9 napsal(a):
Ahoj,
vyřešila jsem tento problém rohožemi TOSIPLAST a naprostá spokojenostsmajlík. Navíc pozemek není můj a tak je můžu kdykoliv sebrat a odkráčetsmajlík. Vyrábí je u Příbrami a cena je velmi přijatelná kolem 210,- Kč/m2.

Jé, to mě zajímá, nebylo by foto? Děkujismajlík

17.6.2013 07:41
nikkik

XXX.XXX.192.186

Děkuji moc za tip! hned se na to mrknu smajlíksmajlík

17.6.2013 09:49
saryk9

XXX.XXX.226.59

Jasně, něco vyfotím a dám sem:)

18.6.2013 07:00
maimiprubr

XXX.XXX.202.218

Dobrý den,prosím Vás,ty rohože jste si pokládali sami,anebo firma?Musí se pod nima "strojově"vyrovnávat terén?A pokud se jedná o často zatěžované místo,nestalo se Vám,že by se zašlapaly?A ještě jeden dotaz,jakým způsobem se ukotví?
Děkuji předem za odpověď!

18.6.2013 11:35
saryk9

XXX.XXX.226.59

Dobrý den,
pokládala jsem si je sama, terén jsem nechala srýpnout bobkem s lžící do roviny a jednoduše nakladla vedle sebe. Ukotvené je nemám ničím, jak říkám, není to můj pozemeksmajlík. Posléze jsem je zasypala pískem. Jsou na místě druhým rokem, a to u vchodu do ohrady a přístřešku a pak v místě, kde mám položený krmelec na seno (tudíž opravdu hodně frekventované místo) a nemám problém s posunutím nebo prošlapáním. koně mám v ohradě denně od rána do večera za každého počasí (mají přístřešek)smajlík. Kolegyně má doma v ohradě také tosiplasty a má je položené na betonové drti a zasypané pískem¨, což je úplně super - výborně to drenážuje. Ona je má položené v chodníkových obrubnících, protože má výběh výše než okolní terén. Pokud chcete vědět ještě něco, klidně písněte smajlík hezký den

18.6.2013 16:32
maimiprubr

XXX.XXX.202.218

saryk9 napsal(a):
Dobrý den,
pokládala jsem si je sama, terén jsem nechala srýpnout bobkem s lžící do roviny a jednoduše nakladla vedle sebe. Ukotvené je nemám ničím, jak říkám, není to můj pozemeksmajlík. Posléze jsem je zasypala pískem. Jsou na místě druhým rokem, a to u vchodu do ohrady a přístřešku a pak v místě, kde mám položený krmelec na seno (tudíž opravdu hodně frekventované místo) a nemám problém s posunutím nebo prošlapáním. koně mám v ohradě denně od rána do večera za každého počasí (mají přístřešek)smajlík. Kolegyně má doma v ohradě také tosiplasty a má je položené na betonové drti a zasypané pískem¨, což je úplně super - výborně to drenážuje. Ona je má položené v chodníkových obrubnících, protože má výběh výše než okolní terén. Pokud chcete vědět ještě něco, klidně písněte smajlík hezký den

Dobrý den,jste zlatá,moc děkuji za detailní informace,pokud by Vám to nevadilo,využiju Vaší nabídky a případně se Vás ještě na něco pozeptám..Mám sice manžela "stavby vedoucího",ten ovšem moje návrhy zavrhnul,takže ráda vyrukuji s Vámi ověřenou praxí!smajlík
Hezký večer přeje Michala.

20.6.2013 11:47
saryk9

XXX.XXX.226.59

Klidně písněte...mám doma taky inženýra stavaře, co rád kritizujesmajlík
jinak piště na mail: zkanovska@seznam.cz

Svetlus

10.2.2016 13:04
Svetlus

XXX.XXX.105.25

Dobry den, chtela bych se zeptat jaky povrch mate pod rohozema. Volala jsem si do firmy ktera rohoze prodava, a rekli mi, ze musim povrch nejprve zpevnit sterkem, pak rohoze a pak jeste pisek. Pry se jinak rohoze ztrati v blate. Mame hodne blative vybehy. Dekuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.2.2016 13:56

Áno, je to tak. Spevňovali sme na jeseň okolie prístrešku, na kúsku nám nevyšiel obrubník a v tom rohu rohože dobre nedržia(aj keď nemáe tosiplast, ale niečo iné), vlnia sa a majú tendenciu oddelovať sa. Priamo pod nimi je je nejší štrk, vrch sme nezasypali piesok, iba najjemnejším štrkom.
Keď pod ne nedáte nič, časom sa to blato vytlačí na povrch.

7.6.2016 12:10
mgtka

XXX.XXX.0.204

Ahojte, stale zvazuju co s nejnamahanejsi casti vybehu.
Zajima me jestli uz financne i prakticky nevyjde lepe zastresit krmiste pod jednu velkou strechu, anebo se uchylit ke zpevnovani povrchu?pro tosiplasty se mi pres celou republiku absolutne nevyplati jet a navic na inkriminovanem miste nemam rovinu.
Myslite ze by se pod strechou nemuselo tolik tvorit blato?

7.6.2016 13:01

Mgtko, nateče Ti to tam tak jako tak. Nedělej si iluze. Kort, jestli to máš ve svahu. Já mám taky ve svahu krmeliště vyřešené takto: bagrem vynivelované, zpevněná plocha + střecha a spokojenost. Ikdyž koně tam bláto natahaj stejně. Ale každopádně nestojej víc než v 5 cm bordelu (kydám). Zpevněné to je tospilasty v kombinaci s beton.zatravňováky (na podzim pořád neměli navyráběno, tak jsem pokládala, co bylo k dispozici...).
Letos zrovna přidělávám zpevněné plochy - z krmeliště kolem východu z výběhu do domečku. Nechala jsem si bagrem strhnout vršek, na to vrstvu písku - tosiplast - zasypat pískem. Kraje fixujeme buď beton.zatravňováky, nebo obrubníky - jakmile ty kraje zůstanou odkryté, poměrně rychle se olamují a ničí - okolí se v blátě rozhamtá do hluboka, tedy se nemá rohož o co opřít a když na kraj hamtne ta půltuna, po kouskách se ulamuje :(
Pokud nemáš možnost si nechat dovézt tosiplasty, použij buď běžné zatravňovací rohože - umělohmotné, nebo betonové. Akorát to vyjde na draho, ty rohože. Pokládání je stejné. U betonových cena vychází v akci cca na stejno s tosiplasty (zrovna jsem na to koukala). Ale všechno je třeba pokládat do vrstvy bu'd písku nebo štěrku (nejlíp zaválcovaného). Jinak se to pořádně neusadí a nebude to fungovat (bude se propadat, houpat, atp.).

7.6.2016 18:48
mgtka

XXX.XXX.92.43

No to nemam radost. Nad pristrechem prave je uz nase zahrada, od tama by se proudy vody valit nemely. Je mi jasne, ze by nejake to vlhko natahali na kopytech, ale doufala jsem, ze bahniste bych eliminovala.
Ony ty rohoze v jakekoliv verzi vyjdou hrozne draho a ja jsem docela limitovana, ale koni brodicich se do poloviny lokte v blate je mi lito.

7.6.2016 21:46

Technice se nevyhneš a investicím taky ne. Pak leda objednat JSB a náklaďák, nechat shrábnout svrchní vrstvu hlíny (tak min.30 cm) a zavézt nejdřív hrubým štěrkem (lze ušetřit, kdybys měla kontakt na pálené tašky - vyhazují se, když se dělá nová střecha a zároveň se dají bezvadně použít jako podkladový materiál) - zaválcovat vibračním válcem (nebo alespoň něčím pojezdit - za sucha klidně tím JSBem). A přes to nejlíp kamenný prach - ten se utáhne, dovysype díry mezi těmi většími fragmenty spodní vrstvy a zvrchu to bude skoro jako polňačka ;)
Otázka je, k čemu se dostaneš snáz a co tedy ve finále vyjde levněji.
Ty rohože/zatravňováky se ale určitě líp udržují v čistotě.
Ten válcovaný kámen bych si tipla, že bude mít zase delší životnost (pokud ho bude člověk svrchu udržovat). Ale nemám porovnání, tak je to jen domněnka.

8.6.2016 11:28

mgtka napsal(a):
Ahojte, stale zvazuju co s nejnamahanejsi casti vybehu.
Zajima me jestli uz financne i prakticky nevyjde lepe zastresit krmiste pod jednu velkou strechu, anebo se uchylit ke zpevnovani povrchu?pro tosiplasty se mi pres celou republiku absolutne nevyplati jet a navic na inkriminovanem miste nemam rovinu.
Myslite ze by se pod strechou nemuselo tolik tvorit blato?

Máme strechy s presahom vyše metra, v daždivom období je to bez šance. Keď boli naozaj dlhotrvajúce dažde a blato, kone nanosili tú vodu a blato aj dnu a mali mokro aj tam. Možno keby bola spevnená tá časť pod strechou, aspoň jemným štrkom, mohlo by to vydržať. Ale nesľubovala by som si od toho veľa, museli by ste zastrešiť naozaj veľkú plochu.

9.6.2016 06:54
mgtka

XXX.XXX.22.66

No právě jsem si myslela že by to šlo, přístřech mám taky s přesahem a vím, že je to o ničem. Chtěla jsem protáhnout střechu od přístřešku k bedně na krmení a ještě i za ni(cca 5m)+ ještě protáhnout střechu trochu do boku, aby bedna byla za sucha přístupná ze dvou stran (cca 4m).

10.6.2016 13:23
mgtka

XXX.XXX.22.66

Http://uhelneskladysenov.cz/service/struska/
Máte někdo zkušenost či názor?
Píšou tam, že se to časem speče, tak by to mohlo být i pevné.

MisaMa.

13.6.2016 15:31
MisaMa.

XXX.XXX.224.235

Ahoj, mohu absolutně doporučit dřevěné pražce - udělali jsme z nich podlahu v přístřešku i před přístřeškem, a paráda.. bahno v okolí přístřešku samozřejmě je, jak se tam koníci schází, ale je to jen část a mají možnost stát v suchém. V zimě přístřešek stelu ještě slámou. koníci nanosí nějaké bahno pouze na krajní pražce (dá se zamést) a přímo v přístřešku už mají krásně sucho ;).. Nám se podařilo pražce sehnat zadarmo a vydrží všechno. Nejlépe rozhodit sítě, vytypovat si místo kde se dřevěné pražce strhávají a dávají betonové atd.. Navíc i ke kopytům je to šetrné. Jediná nevýhoda je, že když jsou pražce mokré, trochu kloužou, především tedy koním s podkovami. Ze zkušenosti jsou ale koníci schopní se po tom naučit bezpečně chodit, a tam kde je sláma tak tam je to bez problému.

13.11.2020 14:22
kallisto

XXX.XXX.135.229

PetrKr napsal(a):
My jsme vyřešili těmito dlaždicemi Mosolut INB - https://www.odolnepodlahy.cz/p/stajova-deska-mosolut-inb

700kc za m2???

13.11.2020 14:33
PetrKr

XXX.XXX.199.233

kallisto napsal(a):
700kc za m2???

Je to samozřejmě dražší, ale dobře plní svůj účel. Navíc když jsme do některých prostor zvažovali např. panely, tak to vycházelo cenově podobně a s daleko větším množstvím práce.

Přidejte reakci

Přidat smajlík