Jedovaté rastliny v sene

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.10.2013 08:48
kikki

XXX.XXX.10.106

Je pravda že účinky jedovatých rastlín sa po vysušení na seno neutralizujú? ...a je kôň ako ovca,že keď sa pasie tak rozpozná v tráve jedovatú rastlinu a nezožerie ju?

26.10.2013 09:24
lagajure

XXX.XXX.141.6

Vždycky, když nevím mrknu sem :))
http://www.equichannel.cz/zelen-pro-kone-a-jejich-lidi-jedovate-rostliny

...je pravda, že u některých prý stačí "povadlost" ale ne u všech. V podstatě jsem se ptala na to samé veterináře. Řekl mi něco ve smyslu, že starší kůň se tomu obvykle vyhne a mladý kůň má tendence víc ochutnávat. Nemám však přímou zkušenost, na pastvině to nemáme:)

27.10.2013 15:52
great

XXX.XXX.60.250

Z vlastní zkušenosti musím upozornit na ocún, který je jedovatý i po usušení. A to všechny části rostliny. Našli jsme jej v balících sena ve velkém množství a měli jsme štěstí, že nám vetrinářka na to okamžitě přišla. Jinak hrozily fatální následky.smajlík

27.10.2013 17:18
kikki

XXX.XXX.8.1

No toho je u nás hojne...:/...takže aj kúpne seno treba asi riadne kontrolovať

30.10.2013 14:59
renmar

XXX.XXX.129.236

Můžu poprosit o fotku poschlého ocůnu ? Já měla za to, že kvete na jaře a na podzim?

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.11.2013 21:54

renmar napsal(a):
Můžu poprosit o fotku poschlého ocůnu ? Já měla za to, že kvete na jaře a na podzim?

Ocún kvete na podzim. Snad by se mohl objevit v otavě. Ale v seně? Na jaře kvete krokus ( šafrán) a ten kvete pomalu ze sněhu, tak ten v seně ne.

3.11.2013 21:58

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ocún kvete na podzim. Snad by se mohl objevit v otavě. Ale v seně? Na jaře kvete krokus ( šafrán) a ten kvete pomalu ze sněhu, tak ten v seně ne.

Ale je pravda, že listy se do sena dostat můžou.

3.11.2013 22:15

Takhle vypadá ocún koncem května, ty velké listy se snad dají v seně poznat. Na podzim kvete bez listů - proto se mu lidově říká naháček.

4.11.2013 22:46
great

XXX.XXX.60.250

Podle toxikoložky z VFU, která nám dělala rozbor, může ocún kvést i na jaře, pokud na podzim nebyly příznivé podmínky. V seně, které jsme měli od dodavatele, byla taková koncentrace sušeného odkvetlého ocúnu, že to nemohl ten co to sekal přehlídnout. Z rostlin vypadávala semínka, takže i když rostlinu vytáhnete ze sena, senímka už nenajdete. A 5-10 semen je smrtelná dávka pro člověka, nebo 1mg na 1kg... Krmit jsme tím začali letos v září, tak to muselo být seno nebo loňské otavy. To už ale je v dálším šetření.
Foto zkusím pořídit

19.2.2014 11:08
mrscrazy

XXX.XXX.11.94

Achjo, docela se bojím :( Potřebovala bych vidět fotku jednovatych rostlin v seně :(

Přidejte reakci

Přidat smajlík